Ο ιστορικός Yuval Noah Harari και ο αστροφυσικός Neil deGrasse Tyson τοποθετήθηκαν σχετικά με τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης, που τον τελευταίο καιρό γίνεται όλο και πιο διαδεδομένη παγκοσμίως.
Επιμέλεια: Σόλωνας Παπαγεωργίου
Τον τελευταίο καιρό, η τεχνητή νοημοσύνη και οι αλλαγές που θα επιφέρει στη ζωή μας βρίσκονται στο επίκεντρο των συζητήσεων. Με τη χρήση της εφαρμογής του ChatGPT και των άλλων προγραμμάτων να είναι πλέον εκτεταμένη, άνοιξε ο διάλογος σχετικά με τις δυνατότητες και τα ηθικά όρια του AI.
Πόσο σοβαρές, στην πραγματικότητα, μπορεί να είναι οι συνέπειες της αλόγιστης χρήσης του AI; Σε ομιλία του στο συνέδριο Frontiers Forum στην Ελβετία, ο Ισραηλινός ιστορικός και διανοούμενος Γιουβάλ Νόα Χαράρι προειδοποίησε πως στο εγγύς μέλλον η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να χειραγωγήσει τους ανθρώπους αναδιαμορφώνοντας τον πολιτισμό τους.
Σύμφωνα με τον Χαράρι, το AI μπορεί ακόμα και να εμπνεύσει τη δημιουργία νέων θρησκειών:
«Στο μέλλον, μπορεί να δούμε τις πρώτες αιρέσεις και θρησκείες των οποίων τα ιερά κείμενα γράφτηκαν από μια μη ανθρώπινη νοημοσύνη.
»Σε όλη την Ιστορία, οι θρησκείες ισχυρίζονταν πως τα ιερά βιβλία τους γράφτηκαν από κάποια άγνωστη ανθρώπινη νοημοσύνη. Αυτό ήταν κάτι που δεν ίσχυε. Θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί πολύ, πολύ σύντομα, έχοντας σοβαρές συνέπειες.
»Για χιλιάδες χρόνια, προφήτες, ποιητές και πολιτικοί χρησιμοποιούσαν τη γλώσσα και την αφήγηση για να χειραγωγήσουν και να ελέγξουν τους ανθρώπους και να αναδιαμορφώσουν την κοινωνία. Πλέον, είναι πολύ πιθανό να το κάνει αυτό και η τεχνητή νοημοσύνη. Κι εφόσον μπορεί να το κάνει… δεν χρειάζεται να στείλει ρομπότ δολοφόνους για να μας πυροβολήσουν. Μπορεί να πείσει τους ίδιους τους ανθρώπους να πατήσουν τη σκανδάλη».
Η τεχνητή νοημοσύνη, όπως υπογράμμισε ο Χαράρι, δεν θα χρειαστεί να «εμφυτεύσει στον εγκέφαλο του ανθρώπου κάποιο τσιπ για να τον ελέγξει, σε αντίθεση με ό,τι υποστηρίζουν ορισμένες θεωρίες συνωμοσίας».
Ο Χαράρι κατέληξε στο συμπέρασμα πως η ανθρωπότητα πρέπει «να δράσει γρήγορα, προτού η τεχνητή νοημοσύνη ξεφύγει από τον έλεγχό μας. Οι εταιρείες φαρμάκων δεν μπορούν να πουλήσουν στους ανθρώπους νέα φάρμακα χωρίς πρώτα να υποβάλουν τα προϊόντα τους σε αυστηρούς ελέγχους ασφαλείας.
»Ομοίως, οι κυβερνήσεις πρέπει να απαγορεύσουν άμεσα τη δημόσια χρήση των επαναστατικών εργαλείων της τεχνητής νοημοσύνης, μέχρι να καταστούν ασφαλή».
Ο Αμερικανός αστροφυσικός και συγγραφέας βιβλίων εκλαϊκευμένης επιστήμης Νιλ ντεΓκρας Τάισον, σε μια συζήτηση στο podcast Fox News Rundown, υποστήριξε πως εξαιτίας των περιπτώσεων πλαστοπροσωπίας, αλλά και των απομιμήσεων που θα εμφανιστούν με την άνοδο του ΑΙ, ίσως το διαδίκτυο πάψει να υπάρχει:
«Ένα κομμάτι του εαυτού μου αναρωτιέται: ενδεχομένως η τεχνητή νοημοσύνη να δημιουργήσει τόσο καλές απομιμήσεις που κανείς δεν θα εμπιστεύεται πλέον το διαδίκτυο, με αποτέλεσμα να χρειαστεί να το κλείσουμε. Ίσως η τεχνητή νοημοσύνη να είναι το τελευταίο καρφί στο φέρετρό του.
»Διέγραψε ικανοποιητική πορεία, από τις αρχές της δεκαετίας του '90 ως τις αρχές της δεκαετίας του 2020, και τώρα ήρθε η ώρα για το επόμενο βήμα. Αυτό θα μπορούσε να είναι το μεγαλύτερο δώρο της τεχνητής νοημοσύνης στο διαδίκτυο. Πρόκειται για μια πρόταση μομφής κατά του διαδικτύου».
Ωστόσο, παρόλο που διανοούμενοι όπως ο Χαράρι, καθώς και άλλα πρόσωπα, όπως ο Έλον Μασκ, αιτούνται την προσωρινή παύση της ανάπτυξης της τεχνητής νοημοσύνης, ο ντεΓκρας Τάισον χαρακτήρισε το συγκεκριμένο ενδεχόμενο «εντελώς μη ρεαλιστικό»:
«Εκ των πραγμάτων, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα απέκτησαν υπουργό τεχνητής νοημοσύνης. Υπάρχει μια επιστολή που υπογράφεται από ένα σωρό άτομα και φανερώνει το ενδιαφέρον των χωρών όλου του κόσμου για την τεχνητή νοημοσύνη. Δεν πιστεύω πως μπορούμε να το σταματήσουμε όλο αυτό.
»Αυτό που μπορούμε να κάνουμε, δεδομένου ότι οι εξελίξεις είναι ραγδαίες, είναι να εντείνουμε την προσπάθειά μας να εντοπίσουμε όλους τους κινδύνους που μπορεί να παρουσιαστούν και να προσπαθήσουμε να τους αποτρέψουμε».