oi metallakseis

Για το μυθιστόρημα του Χόρχε Κομενσάλ (Jorge Comensal) «Οι μεταλλάξεις» (μτφρ. Χριστίνα Φιλήμονος, εκδ. Carnivora). Εικόνα: Από την κινηματογραφική διασκευή «Las mutaciones» (2024).

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

Είναι η άρρητη ασθένεια. Μια παράξενη ομερτά καλύπτει το όνομά της. Συχνά ακούμε να ονομάζεται, σχεδόν συνωμοτικά ή ψιθυριστά, «παλιοαρρώστια». Ελάχιστοι είναι εκείνοι που μιλούν ανοιχτά για τον καρκίνο δίχως να σκέφτονται πως ακόμη και το όνομά του κουβαλάει μια κατάρα.

Στη λογοτεχνία έχουν υπάρξει αρκετές καταγραφές για το πώς άλλαξε τη ζωή των πασχόντων (παραπέμπουμε στο πρόσφατο θέμα της Bookpress με τίτλο «Ημερολόγια καρκίνου») και, προφανώς, ο τόνος, ακόμη και στις περιπτώσεις που έχουμε αίσια κατάληξη, δεν γίνεται παρά να είναι έντονος, δραματικός, κλεισμένος μέσα στο βαθύ πηγάδι της επάρατης νόσου. Το τελευταίο που περιμένεις είναι να διαβάσεις τις περιπέτειες ενός ήρωα που «συγκρούεται» σφοδρά με τον καρκίνο, μέσα από μια άκρως πρωτότυπη, σχεδόν χιουμοριστική και σίγουρα όχι συνηθισμένη οπτική.

Η ασθένεια ως στοιχείο μελέτης

Ο Χόρχε Κομενσάλ με το πρώτο του μυθιστόρημα, Οι μεταλλάξεις, προσπαθεί να μετατρέψει τον καρκίνο σε στοιχείο ανθρωπολογικής, ιατρικής, ψυχιατρικής, γενετικής, αλλά και χιουμοριστικής μελέτης. Ήρωας είναι ο Ραμόν Μαρτίνες, ένας πενηντάχρονος δικηγόρος καθόλα επιτυχημένος, με περισσή αυτοπεποίθηση και μάτσο λογική. Τούτος ο δυναμικός χαρακτήρας θα ξυπνήσει ένα πρωί με πόνο στη γλώσσα. Οι εξετάσεις που θα κάνει, θα δείξουν πως μέσα στο σώμα του κυκλοφορεί ένας επιθετικός ξενιστής, ο καρκίνος, και συγκεκριμένα μια σπάνια εκδοχή του (λοιμώδες ραβδομυοσάρκωμα).

carnivora komensal oi metallakseis

Αίφνης, η οικογένειά του βρίσκεται αντιμέτωπη με μια κατάσταση που δεν μπορεί να διαχειριστεί. Η γυναίκα του, Καρμέλια, προσπαθεί να σταθεί στο πλευρό του, ενώ τα παιδιά του (Ματέο και Παουλίνα) αντιμετωπίζουν στην αρχή την ασθένεια του πατέρα τους με απόσταση, μη γνωρίζοντας πώς να δείξουν την αγάπη και τη στεναχώρια τους. Τα νέα για τον Ραμόν δεν είναι καθόλου καλά: η μόνη επιλογή για να σωθεί είναι να του γίνει αφαίρεση της γλώσσας. Τι ειρωνεία της μοίρας – ένας άνθρωπος που έμαθε να μιλάει συνεχώς στα δικαστήρια, με σκοπό να προασπίζεται τα δικαιώματα των πελατών του, τώρα θα πρέπει να αποδεχθεί με βίαιο τρόπο την επικείμενη αλαλία του.

Παρακμή

Πολύ γρήγορα, και πριν καν συνειδητοποιήσει την αλλαγή της ζωής του, μαθαίνει πως ο καρκίνος τού χτύπησε και τους πνεύμονες. Ακολουθεί μια άκρως επιθετική χημειοθεραπεία που τον κρατάει μεν στη ζωή, αλλά στην ουσία τον απονεκρώνει καθημερινά. Η ραγδαία παρακμή του είναι ολότελα εμφανής σε όλα τα μέλη του σπιτιού του. Ίσως, ακόμη και στον αθυρόστομο παπαγάλο που φέρνει στο σπίτι η οικονόμος Ελόιδια για να του κρατάει συντροφιά.

politeia deite to vivlio 250X102

Να αυτοκτονήσει ή όχι; Τι άλλο του μένει να κάνει από τη στιγμή που βλέπει να σέρνεται σε μια μορφή αντι-ζωής; Χρωστάει στον κομπιναδόρο αδελφό του, το δικηγορικό του γραφείο πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο, ασφάλεια ζωής δεν έχει και η μόνη λύση είναι να εκποιήσει όσα χρυσαφικά έχει για να βρει χρήματα. Θέλει να αφήσει τα πάντα τακτοποιημένα όταν θα αποχωρήσει από τον μάταιο κόσμο. Η γυναίκα του αρνείται αυτές τις «διευθετήσεις», αλλά ο Ραμόν έχει πάρει τις αποφάσεις του.

Τα άλλα πρόσωπα

Πέραν της ιστορίας του Ραμόν, ο συγγραφέας φωτίζει κι άλλες παράπλευρες, αλλά όχι ήσσονος σημασίας προσωπικότητες. Μία εξ αυτών είναι ο ογκολόγος Χοακίν Αλδάμα, ο οποίος γοητεύεται και μπερδεύεται από την ασυνήθιστη περίπτωση του Ραμόν. Θεωρεί πως πίσω από τον καρκίνο του υπάρχει μια ασυνήθιστη γενετική μετάλλαξη. Σκέφτεται πως αυτή είναι η ευκαιρία που έψαχνε για να βρει το Άγιο Δισκοπότηρο της ογκολογίας: τη θεραπεία του καρκίνου. Φυσικά, σκέφτεται με όρους προσωπικής ανέλιξης, η οποία πολύ σύντομα θα κατεδαφιστεί.

Τώρα, είκοσι ετών φοιτητής πανεπιστημίου, ο Εδουάρδο παραμένει απίστευτα μικροβιοφοβικός, γεγονός που δυσκολεύει τη λειτουργία του σε δημόσιους χώρους ή την επαφή με άλλους.

Υπάρχει επίσης η ψυχαναλύτρια Τερέσα, η οποία έχει επιβιώσει από καρκίνο και τώρα ειδικεύεται στην ψυχοθεραπεία ασθενών με καρκίνο (κυρίως γυναικών). Πιστεύει στην φαρμακευτική αξία της μαριχουάνας και καλλιεργεί τη δική της - μέρος της οποίας χορηγεί στις ασθενείς της. Ο Ραμόν τελικά γίνεται ασθενής της, αλλά σε μεγάλο μέρος του μυθιστορήματος η ιστορία της είναι εντελώς ξεχωριστή. Περιλαμβάνει επίσης τη δική της θεραπεία, και έναν ασθενή, συγκεκριμένα τον αγαπημένο της, τον Εδουάρδο, ο οποίος είχε προσβληθεί μικρός από λευχαιμία αλλά ποτέ δεν ανέκτησε την αίσθηση του εαυτού του ως υγιούς νεαρού άνδρα. Τώρα, είκοσι ετών φοιτητής πανεπιστημίου, ο Εδουάρδο παραμένει απίστευτα μικροβιοφοβικός, γεγονός που δυσκολεύει τη λειτουργία του σε δημόσιους χώρους ή την επαφή με άλλους. Κάπως έτσι περιπλέκεται, μεταξύ άλλων, ο έρωτάς του με μια συμφοιτήτριά του, κάτι για το οποίο η Τερέσα δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Ένα παράξενο χρονικό

Τι είναι τελικά Οι μεταλλάξεις; Ένα παράξενο χρονικό της ασθένειας; Μια λοξή ματιά στο αποτρόπαιο πρόσωπό της; Μάλλον έχουμε να κάνουμε με ένα περίεργο μυθιστόρημα για τους διαφορετικούς τρόπους αντιμετώπισης του καρκίνου από διάφορους ανθρώπους, από τον Εδουάρδο, που δεν είναι πλέον άρρωστος, αλλά δεν μπορεί να τον ξεπεράσει, μέχρι την Τερέσα, που εξακολουθεί να επεξεργάζεται τις δικές της εμπειρίες και να αντιμετωπίζει συνεχώς εκείνες των ασθενών της και φυσικά τον Ραμόν, τον οποίο η Τερέσα ζηλεύει για την αποστασιοποίηση που νιώθει από τον καρκίνο του. Δεν έχει κανένα ενδιαφέρον για την ασθένεια. Τη βλέπει ως ατύχημα, σαν να έχει γρίπη, και με αυτή την έννοια έχει μια υγιή στάση.

Οι μεταλλάξεις καταφέρνουν να μην ενδίδουν στην παρακμή του Ραμόν, ούτε να επιμηκύνουν τη σταθερά επιδεινούμενη κατάστασή του. Υπάρχει αρκετή συναρπαστική ανάπτυξη χαρακτήρων. Ή, μάλλον, προσαρμογή στις μεταβαλλόμενες συνθήκες, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών, που δεν ξέρουν πώς να αντιμετωπίσουν την παρακμή του πατέρα τους και των οποίων η αμήχανη συμπεριφορά φαίνεται ιδιαίτερα εύλογη.

Καλές προθέσεις

Είναι ολοφάνερο πως ο Κομενσάλ έχει πραγματικές καλές ιδέες και μια πρόθεση να δει λίγο διαφορετικά την έννοια της ασθένειας. Μόνο που δεν είναι η Σούζαν Σόνταγκ και αυτό δεν είναι ένα δοκίμιο για τον καρκίνο. Πολλά κομμάτια δεν δένουν μεταξύ τους και οι μικρές σκηνές που επιλέγει στη μέθοδό του ορισμένες φορές δείχνουν ανολοκλήρωτες.

Φυσικά, πρέπει να του πιστωθεί το γεγονός ότι καταφέρνει να αποφορτίσει ένα, όντως, πολύ βαρύ θέμα, ακόμη και χρησιμοποιώντας την «τεχνική» γλώσσα της επιστήμης, την οποία φαίνεται να έχει μελετήσει επαρκώς. Δεν είναι σίγουρο αν όλα αυτά φτάνουν για να οδηγήσουν το βιβλίο του σε μια κορύφωση ή σε ένα γενικότερο πλαίσιο κατανόησης των σκοπών του. Πάντως, η μετάφραση της Χριστίνας Φιλήμονος «πιάνει» τις διαφορετικές συγγραφικές διαθέσεις.

* Ο ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΜΑΡΙΝΟΣ είναι δημοσιογράφος και συγγραφέας.


Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Ο Χόρχε Κομενσάλ (Πόλη του Μεξικού, 1987) σπούδασε Ισπανόφωνη Λογοτεχνία στο Αυτόνομο Πανεπιστήμιο του Μεξικού. Είναι συγγραφέας και αρθρογράφος και υπήρξε υπότροφος του Ιδρύματος Μεξικανικών Γραμμάτων. Το πρώτο του μυθιστόρημα, Οι μεταλλάξεις, εκδόθηκε το 2016 στο Μεξικό κι έκτοτε έχει μεταφραστεί σε δεκαπέντε χώρες και έχει μεταφερθεί στη μεγάλη οθόνη. Για τη συγγραφή του βιβλίου, που προσεγγίζει με χιούμορ το θέμα του καρκίνου, ο Κομενσάλ συμβουλεύτηκε βιβλία και άρθρα σχετικά με την ιατρική, τη γενετική, τη βιολογία και την ογκολογία, μεταξύ άλλων.

jorge comensal

Μεταξύ άλλων βιβλίων του, κυκλοφορούν το μυθιστόρημα Este vacío que hierve [Αυτό το κενό που βράζει] (2022) και το Materia viva [Zωντανή ύλη] (2024), ενώ από το 2024 διευθύνει το περιοδικό Revista de la Universidad de México.

 

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Ο μυστηριώδης ένοικος και άλλες ιστορίες» του Σέρινταν Λε Φανού (κριτική) – Γοτθικός τρόμος, όταν όλοι οι δρόμοι οδηγούν στο σκοτάδι

«Ο μυστηριώδης ένοικος και άλλες ιστορίες» του Σέρινταν Λε Φανού (κριτική) – Γοτθικός τρόμος, όταν όλοι οι δρόμοι οδηγούν στο σκοτάδι

Για τη συλλογή διηγημάτων του Σέρινταν Λε Φανού (Sheridan Le Fanu) «Ο μυστηριώδης ένοικος και άλλες ιστορίες» (ανθ.-μτφρ. Γιώργος Θάνος, εκδ. Printa). Εικόνα: Από την ταινία «Ο θείος Σίλας» (1947) του Τσαρλς Φρανκ, βασισμένη σε μυθιστόρημα του Λε Φανού, με τις Κατίνα Παξινού (αριστερά) και Τζιν Σίμονς (δεξιά)....

«Μιχαήλ Κόλχαας» του Χάινριχ φον Κλάιστ (κριτική) – Πρώιμο έργο ρεαλισμού, ανοιχτό σε ερμηνείες και αναγνώσεις

«Μιχαήλ Κόλχαας» του Χάινριχ φον Κλάιστ (κριτική) – Πρώιμο έργο ρεαλισμού, ανοιχτό σε ερμηνείες και αναγνώσεις

Για τη νουβέλα του Heinrich von Kleist [1777-1811] «Μιχαήλ Κόλχαας» (μτφρ. -επίμετρο Θοδωρής Δασκαρόλης, εκδ. Αντίποδες). Εικόνα: Ο πραγματικός Χανς Κόλχαας (δεξιά), πρότυπο για τον μυθιστορηματικό, και ο Μαρτίνος Λούθηρος (αριστερά). 

Γράφει ο Φώτης Καραμπεσίνης  ...

«Μεταξύ φίλων» του Χαλ Έμποτ (κριτική) – Μυθιστόρημα για τις αβάσταχτες αλήθειες που τινάζουν τη ζωή μας στον αέρα

«Μεταξύ φίλων» του Χαλ Έμποτ (κριτική) – Μυθιστόρημα για τις αβάσταχτες αλήθειες που τινάζουν τη ζωή μας στον αέρα

Για το μυθιστόρημα του πρωτοεμφανιζόμενου στη λογοτεχνία Χαλ Έμποτ (Hal Ebbott) «Μεταξύ φίλων» (μτφρ. Κάλλια Παπαδάκη, εκδ. Μεταίχμιο). Εικόνα: Από την ταινία «Η παγοθύελλα» (1997) του Ανγκ Λι. 

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

Δύ...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Αν Κάρσον: «Ξεκίνα από τη μέση. Είναι ο μόνος κανόνας που έχω»

Αν Κάρσον: «Ξεκίνα από τη μέση. Είναι ο μόνος κανόνας που έχω»

Η Αν Κάρσον ζει μόνιμα στο Ρέικιαβικ με τον σύζυγό της, Ρόμπερτ Κάρι. Εκεί δέχθηκε το τηλεφώνημα της Σουηδικής Ακαδημίας και ενημερώθηκε για την απονομή του Νόμπελ Λογοτεχνίας. Λίγο αργότερα έδωσε την πρώτη της συνέντευξη μιλώντας με εκπρόσωπο της επιτροπής του βραβείου. Να τι απάντησε στις σύντομες ερωτήσεις που τη...

Νόμπελ Λογοτεχνίας 2026: Όλα τα βιβλία της Αν Κάρσον στα ελληνικά

Νόμπελ Λογοτεχνίας 2026: Όλα τα βιβλία της Αν Κάρσον στα ελληνικά

Όλα τα βιβλία της Αν Κάρσον (Anne Carson), που τιμήθηκε με το Νόμπελ Λογοτεχνίας 2026, που κυκλοφορούν στα ελληνικά. ©Christopher Sherman/Nobel Prize

Επιμέλεια: Book Press

Η Καναδή ποιήτρια, δοκιμιογράφος και μεταφράστρια Α...

Νόμπελ Λογοτεχνίας 2026: Στην Καναδή ποιήτρια Αν Κάρσον

Νόμπελ Λογοτεχνίας 2026: Στην Καναδή ποιήτρια Αν Κάρσον

Η Σουηδική Ακαδημία ανακοίνωσε το μεσημέρι της Πέμπτης, 8 Οκτωβρίου, από τη Στοκχόλμη πως το Νόμπελ Λογοτεχνίας 2026 απονέμεται στην Καναδή ποιήτρια Αν Κάρσον.

Επιμέλεια: Book Press

Ένα χρόνο μετά τη βράβευση του Ούγγρου συγγραφέα ...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Κατά του κυνηγιού και της κρεοφαγίας» του Λέοντος Τολστόι (προδημοσίευση)

«Κατά του κυνηγιού και της κρεοφαγίας» του Λέοντος Τολστόι (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βιβλίο του Λέοντος Τολστόι «Κατά του κυνηγιού και της κρεοφαγίας» (εισαγωγή – μτφρ. Παναγιώτης Τσιαμούρας), το οποίο θα κυκλοφορήσει τις επόμενες μέρες από τις εκδόσεις Ροές.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Πρόσφατα βρέθηκ...

«Τουρισμός σε μετάβαση» της Παναγιώτας (Γιόλας) Διονυσοπούλου (προδημοσίευση)

«Τουρισμός σε μετάβαση» της Παναγιώτας (Γιόλας) Διονυσοπούλου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση του 1ου Κεφαλαίου από το βιβλίο της Παναγιώτας (Γιόλας) Διονυσοπούλου «Τουρισμός σε μετάβαση – Πολιτική, αγορά και ανάπτυξη», το οποίο θα κυκλοφορήσει τις επόμενες μέρες από τις εκδόσεις Παπαζήση.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

...

«Σε ξένο δωμάτιο» του Ντέιμον Γκάλγκατ (προδημοσίευση)

«Σε ξένο δωμάτιο» του Ντέιμον Γκάλγκατ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Ντέιμον Γκάλγκατ [Damon Galgut] «Σε ξένο δωμάτιο» (μτφρ. Κλαίρη Παπαμιχαήλ), το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 7 Οκτωβρίου από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Aρχίζουν να αλληλογραφούν. Κά...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Η διαρκής γοητεία του Έντγκαρ Άλαν Πόε: Γιατί τον διαβάζουμε σήμερα, ποιους συγγραφείς επηρέασε – 3 πρόσφατες εκδόσεις

Η διαρκής γοητεία του Έντγκαρ Άλαν Πόε: Γιατί τον διαβάζουμε σήμερα, ποιους συγγραφείς επηρέασε – 3 πρόσφατες εκδόσεις

Μια ημέρα σαν σήμερα, στις 7 Οκτωβρίου 1849, πέθανε στη Βαλτιμόρη ο Έντγκαρ Άλαν Πόε (Edgar Allan Poe). Γιατί, περισσότερα από εκατόν εβδομήντα χρόνια μετά, συνεχίζουμε να διαβάζουμε το έργο του και τρία καλά βιβλία του που κυκλοφόρησαν πρόσφατα.

Γράφει ο Σόλωνας Παπαγεωρ...

«Μαζεύοντας φθινοπωρινά φύλλα» – 15 συλλογές σύγχρονης ελληνικής ποίησης

«Μαζεύοντας φθινοπωρινά φύλλα» – 15 συλλογές σύγχρονης ελληνικής ποίησης

Δεκατέσσερις πρόσφατες ποιητικές συλλογές συν ένα σημαντικό συγκεντρωτικό έργο συνθέτουν τα φθινοπωρινά ποιητικά μας αναγνώσματα (κάποια ήταν και καλοκαιρινά). Εικόνα: "La ramasseuse de feuilles mortes", Ερνέστ Μπιέλερ (1863-1948).

Επιλογή-παρουσίαση: Κ.Β. Κατσουλάρης ...

Τι διαβάζουμε τώρα; 3 βιβλία για τη γοητεία των αριθμών, της βαρύτητας και των ασπρόμαυρων τετραγώνων

Τι διαβάζουμε τώρα; 3 βιβλία για τη γοητεία των αριθμών, της βαρύτητας και των ασπρόμαυρων τετραγώνων

Βιβλία για τα μαθηματικά, το σκάκι, τη… βαρύτητα, που παρουσιάζουν τη σύνθετη σκέψη με απλό τρόπο και συχνά μας βοηθούν να καταλάβουμε καλύτερα τον κόσμο γύρω μας. Εικόνα: Ο Ντάνι Ρενς. 

Επιλογή-παρουσίαση: Σόλωνας Παπαγεωργίου 

...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΦΑΚΕΛΟΙ