alt

Ο Γιάννης Γορανίτης με την πρώτη του σπονδυλωτή συλλογή διηγημάτων «24» (εκδ. Πατάκη) αφηγείται ιστορίες ανθρώπων που συναντιόνται στον ηλεκτρικό μια ζεστή μέρα του καλοκαιριού. Ιστορίες σκληρές που διακόπτονται από διαλόγους συνεπιβατών, παρακλήσεις ζητιάνων και κλάματα μικρών παιδιών. Ιστορίες που δεν τελειώνουν στον τερματικό σταθμό.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Με ποια λόγια θα συστήνατε το βιβλίο σας σε κάποιον που δεν γνωρίζει τίποτε για σας;

Το 24 είναι μια σπονδυλωτή συλλογή διηγημάτων. Γιατί 24; Γιατί αποτελείται από 24 διηγήματα. Από 24 στάσεις, όσα και τα καρέ ενός φωτογραφικού φιλμ, όσες και οι στάσεις του Ηλεκτρικού Σιδηροδρόμου της Αθήνας, όπου άλλωστε διαδραματίζονται, εξελίσσονται ή απλώς εκκινούν όλα τα διηγήματα της συλλογής. Γιατί σπονδυλωτή; Γιατί κάποιες ιστορίες συνεχίζονται σε άλλη στάση, άλλες μένουν μετέωρες ή διακόπτονται βίαια, άλλες κινούνται παράλληλα όπως οι συρμοί της αντίθετης κατεύθυνσης, ή τέμνονται όπως οι ράγες σε ορισμένα σημεία. Αλλά και γιατί κάποιοι χαρακτήρες μπαίνουν και βγαίνουν στις ιστορίες των άλλων, συναντιούνται ή χάνονται, συνυπάρχουν ή συγκρούονται, γίνονται υλικό φαντασιώσεων ή ονείρων καθώς το τρένο διασχίζει την πόλη.

Όλα τα διηγήματα διαδραματίζονται κατά τη διάρκεια ενός ζεστού πρωινού στην καρδιά της κρίσης. Το 24 όμως δεν είναι ένα βιβλίο για την κρίση. Είναι ένα βιβλίο παρατήρησης τόσο του σύγχρονου κόσμου που αλλάζει με ιλιγγιώδη ταχύτητα, όσο και των ανθρώπων που προσπαθούν να ενταχθούν σε αυτόν – ή να απενταχθούν, ποτέ δεν μπορείς να είσαι σίγουρος με τους ανθρώπους. Ακόμη κι όταν τους πλάθεις εσύ ο ίδιος.

Τι απαντάτε σε όσους θα πουν: ακόμη ένας συγγραφέας; Τι το καινούργιο φέρνει;

Πράγματι, δεν είναι πολλά αυτά μπορεί να κομίσει ένας νέος συγγραφέας. Άλλωστε, όλα έχουν γραφτεί – προ πολλού και πολύ καλύτερα. Η παραδοχή αυτή επικρέμεται ως άλλη δαμόκλειος σπάθη πάνω από το κεφάλι κάθε επίδοξου συγγραφέα. Γίνεται συχνά η αιτία για να απομακρυνθούν τα δάχτυλα από το πληκτρολόγιο, για να σηκωθεί το μολύβι από το σημειωματάριο. Η απειλητική σκιά της σπάθης έπεφτε για χρόνια πάνω και από τα δικά μου γραπτά –τι έχω να προσφέρω; αναρωτιόμουν και τα καταχώνιαζα ή τα πέταγα. Το ίδιο εικάζω ότι συμβαίνει και με τους περισσότερους νέους συγγραφείς. Υπάρχουν όμως και αυτοί που μετατρέπουν την αποτρεπτική δράση της αμφιβολίας σε δημιουργική αντίδραση. Αυτοί που δεν δειλιάζουν, που δεν εγκαταλείπουν αμέσως τον θρόνο όπως έκανε ο Δαμοκλής. Το παράδειγμά τους ακολούθησα και παρότι ανταμείφθηκα με την έκδοση του πρώτου μου βιβλίου, η σπάθη συνεχίζει να επικρέμεται πάνω από το γραφείο μου. Από τη μέρα όμως που πήρα στα χέρια μου το 24, έχω την αίσθηση ότι η σκιά της δεν είναι πια τόσο απειλητική.

Πείτε μας δυο λόγια για το νεότευκτο «συγγραφικό σας εργαστήρι».

Το συγγραφικό εργαστήρι μου λειτουργούσε αρκετά χρόνια πριν την πρώτη μου δημοσίευση. Υπολειτουργούσε, για να είμαι ακριβής. Αφενός η προαναφερθείσα ανασφάλεια, αφετέρου η πίεση της καθημερινότητας, τα περιθώρια για συστηματική δουλειά ήταν ελάχιστα. Παρεμπιπτόντως, αν υπάρχει μαγική συνταγή για το γράψιμο, φοβάμαι –και ταυτόχρονα ελπίζω– ότι αποτελείται από μία και μοναδική οδηγία: δουλειά. Συστηματική, προγραμματισμένη και επίμονη δουλειά. Εν προκειμένω, εκμεταλλεύτηκα μια επαγγελματική μετάβαση και αξιοποίησα τον διαθέσιμο χρόνο ώστε να δουλέψω πιο συστηματικά τα κείμενά μου. Παράλληλα διαβάζω όσο και όποτε μπορώ. Αλλά εικάζω ότι η ανάγνωση δεν είναι τμήμα του συγγραφικού εργαστηρίου, αλλά το κλειδί του. Χωρίς την ανάγνωση δεν έχεις καν δικαίωμα εισόδου στο εργαστήρι της συγγραφής.

Σαφώς βοήθησαν και τα σεμινάρια δημιουργικής γραφής που παρακολούθησα τα τελευταία χρόνια. Στα μαθήματα αυτά, σε αντίθεση με ό,τι πιστεύουν πολλοί (χωρίς βέβαια να έχουν παρακολουθήσει ούτε λεπτό), δεν διδάσκονται συγγραφικές συνταγές, ούτε αναπαράγονται μαγικά τρικ. Αντίθετα, σε βοηθούν να ανακαλύψεις γιατί θέλεις να γράφεις και πώς θα βελτιωθείς ακολουθώντας ή ανατρέποντας τις θεματικές και υφολογικές κλίσεις σου.

Αν μου επιτρέπεται μια σύσταση στους νέους συγγραφείς είναι να μην το βάζουν κάτω. Να μην απογοητεύονται από τις απορρίψεις, να μην πτοούνται από την αναμονή για απαντήσεις (κι όμως, αρκετοί εκδότες δεν απαντούν ποτέ, ούτε αρνητικά). Και πρωτίστως, να συνεχίσουν να γράφουν, ακόμη κι αν φοβούνται ότι τα έργα τους δεν είναι αρκετά καλά ώστε να εκδοθούν.

Έχουν επηρεάσει άλλες τέχνες –κινηματογράφος, εικαστικά, κόμικς, μουσική κ.ά.– τη συγγραφική σας δουλειά; Αν ναι, με ποιους τρόπους;

Θραύσματα και ερεθίσματα από κάθε μορφή τέχνης επηρεάζουν και συνομιλούν διαρκώς με τα κείμενά μου. Η μουσική κυρίαρχη: Το 24 άλλωστε έχει το δικό του soundtrack – κάθε διήγημα συνοδεύεται από ένα μουσικό κομμάτι (αποκαλύπτονται σταδιακά εδώ https://www.facebook.com/igoranitis). Ισχυρή βάση αναφοράς είναι και ο κινηματογράφος, καθώς η φιλμική γλώσσα επηρεάζει τόσο την αφηγηματική ματιά όσο και τον ρυθμό των κειμένων μου. Οι εικαστικές αναφορές είναι εξίσου πρόδηλες, ακόμη κι όταν δεν μεταφέρονται στο χαρτί. Συχνά άλλωστε προσφεύγω σε ένα ιδιότυπο ρεπεράζ σε φωτογραφίες, σχέδια και πίνακες ζωγραφικής, που στη συνέχεια λειτουργούν ως πηγές για την εικονοποιία των σκηνών μου.

Ο δρόμος προς την έκδοση για τους νέους συγγραφείς συνήθως δεν είναι σπαρμένος με ροδοπέταλα. Ποια είναι η δική σας ιστορία;

Αυτό είναι αλήθεια. Ειδικά εν μέσω κρίσης, οι εκδότες έχουν γίνει πιο διστακτικοί με τα έργα πρωτοεμφανιζόμενων. Ορισμένοι θεωρούν ότι αυτό έχει θετικό αντίκτυπο στην ποιότητα της εγχώριας βιβλιοπαραγωγής, και ενδεχομένως έχουν δίκιο. Το φιλτράρισμα όμως συνεπάγεται και παράπλευρες απώλειες, καθώς πολλά αξιόλογα βιβλία δεν θα φτάσουν ποτέ στο τυπογραφείο. Γι' αυτό και αισθάνομαι ιδιαίτερα τυχερός που το 24 επιλέχθηκε από τις Εκδόσεις Πατάκη, έναν εκδοτικό οίκο που επενδύει σταθερά στην ελληνική πεζογραφία και δίνει βήμα σε πρωτοεμφανιζόμενους.

Αν μου επιτρέπεται μια σύσταση στους νέους συγγραφείς είναι να μην το βάζουν κάτω. Να μην απογοητεύονται από τις απορρίψεις, να μην πτοούνται από την αναμονή για απαντήσεις (κι όμως, αρκετοί εκδότες δεν απαντούν ποτέ, ούτε αρνητικά). Και πρωτίστως, να συνεχίσουν να γράφουν, ακόμη κι αν φοβούνται ότι τα έργα τους δεν είναι αρκετά καλά ώστε να εκδοθούν. Όπως άλλωστε είπε κάποτε ο Κερτ Βόνεγκατ, η ενασχόληση με οποιαδήποτε τέχνη ανεξάρτητα από το πόσο καλό ή άσχημο είναι το αποτέλεσμα, είναι ένας τρόπος να καλλιεργήσουμε την ψυχή μας. «Τραγουδήστε στο ντους» συμβούλευε. «Χορέψτε με ένα τραγούδι που ακούτε στο ραδιόφωνο. Αφηγηθείτε ιστορίες. Γράψτε ένα ποίημα σε έναν φίλο, ακόμη και ένα κακό ποίημα. Κάντε το όμως όσο καλύτερα μπορείτε. Θα λάβετε μια τεράστια ανταμοιβή. Θα έχετε δημιουργήσει κάτι».

* Ο ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΑΣΤΟΣ είναι δημοσιογράφος.

alt24
Γιάννης Γορανίτης
Πατάκης 2017
Σελ. 208, τιμή εκδότη €11,90

alt

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Θοδωρής Χονδρόγιαννος: «Ο Έλληνας φαντάρος συνεχίζει να επιβιώνει σαν προστατευόμενο είδος της ντόπιας πανίδας»

Θοδωρής Χονδρόγιαννος: «Ο Έλληνας φαντάρος συνεχίζει να επιβιώνει σαν προστατευόμενο είδος της ντόπιας πανίδας»

Ο Θοδωρής Χονδρόγιαννος με το αυτοβιογραφικό του βιβλίο «Στη χώρα του Χωσέ – Το κωμικοτραγικό ημερολόγιο ενός φαντάρου στον ελληνικό στρατό» (εκδ. Key Books) μας δείχνει ότι Ελληνικός Στρατός και παράλογο συμβαδίζουν μέχρι σήμερα.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

...
Βασίλης Κιμούλης: «Θα μου άρεσε να διαβάσω τις περιπέτειες κάποιου που χάθηκε στον κόσμο των λέξεων»

Βασίλης Κιμούλης: «Θα μου άρεσε να διαβάσω τις περιπέτειες κάποιου που χάθηκε στον κόσμο των λέξεων»

Ο Βασίλης Κιμούλης μας συστήθηκε πρόσφατα και ως πεζογράφος με ένα υβριδικό, αταξινόμητο και γοητευτικό βιβλίο με τίτλο «Γκανιάν – υπάρχει ο λόγ(γ)ος της πόλης πέρα από τα πατώματα και τα ταβάνια», το οποίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Λογότυπο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

...
Νικ Πατσίνο: «Υπάρχει ανάγκη για το καινούριο στη συγγραφή, να ξεφύγουμε από τα συλλογικά μας τραύματα»

Νικ Πατσίνο: «Υπάρχει ανάγκη για το καινούριο στη συγγραφή, να ξεφύγουμε από τα συλλογικά μας τραύματα»

Ο Νικ Πατσίνο μας συστήθηκε πρόσφατα με το μυθιστόρημά του «Φύλακας άγγελος», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Καστανιώτη.

Επιμέλεια: Ευλαλία Πάνου

Με ποια λόγια θα συστήνατε το βιβλίο σας σε κάποιον που δεν γνωρίζει...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Τζο Νέσμπο: «Η κόρη μου δεν εντυπωσιάζεται με τίποτα από όσα κάνω, αλλά όταν της είπα ότι θα γίνω επίτιμος διδάκτωρ στην Αθήνα έμεινε με το στόμα ανοιχτό»

Τζο Νέσμπο: «Η κόρη μου δεν εντυπωσιάζεται με τίποτα από όσα κάνω, αλλά όταν της είπα ότι θα γίνω επίτιμος διδάκτωρ στην Αθήνα έμεινε με το στόμα ανοιχτό»

Ο δημοφιλής συγγραφέας αστυνομικής λογοτεχνίας Τζο Νέσμπο [Jo Nesbø] αναγορεύτηκε επίτιμος διδάκτωρ του Τμήματος Αρχειονομίας, Βιβλιοθηκονομίας και Συστημάτων Πληροφόρησης του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής.

Επιμέλεια: Ευλαλία Πάνου

...
Βίος και Πολιτεία #10: Ο Παναγής Παναγιωτόπουλος ζωντανά από το «υπόγειο» της Πολιτείας

Βίος και Πολιτεία #10: Ο Παναγής Παναγιωτόπουλος ζωντανά από το «υπόγειο» της Πολιτείας

Στο 10ο επεισόδιο της σειράς συζητήσεων με ανθρώπους από το χώρο του βιβλίου, με τον Κώστα Κατσουλάρη θα συνομιλήσει ο συγγραφέας και πανεπιστημιακός Παναγής Παναγιωτόπουλος. Η συζήτηση θα μεταδοθεί ζωντανά, την Πέμπτη, 28 Σεπτεμβρίου, στις 7μμ.

Επιμέλεια: Book Press

Βίος ...

«Κάποιοι μήνες της ζωής μου» του Μισέλ Ουελμπέκ – ή πώς να μην αποφεύγεις τις παγίδες της δημοσιότητας (κριτική)

«Κάποιοι μήνες της ζωής μου» του Μισέλ Ουελμπέκ – ή πώς να μην αποφεύγεις τις παγίδες της δημοσιότητας (κριτική)

Για το βιβλίο του Μισέλ Ουελμπέκ [Michel Houellebecq] «Κάποιοι μήνες της ζωής μου» (μτφρ. Γιώργος Καράμπελας, εκδ. Εστία). 

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

Προβοκάτορας, φίλεχθρος, άνθρωπος που ζει από τις αντιπαραθέσεις και...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Το σπίτι με την κόκκινη πόρτα» του Βαγγέλη Μαργιωρή (προδημοσίευση)

«Το σπίτι με την κόκκινη πόρτα» του Βαγγέλη Μαργιωρή (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το αστυνομικό μυθιστόρημα του Βαγγέλη Μαργιωρή «Το σπίτι με την κόκκινη πόρτα», το οποίο κυκλοφορεί στις 25 Σεπτεμβρίου από τις εκδόσεις Μίνωας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

«Ήρωες, μίξερ, μανταλάκια, σερβιέτες…» Μέσα στο ...

«Manifest – Υλοποίησε τη ζωή των ονείρων σου» της Τζορντάνα Λεβίν (προδημοσίευση)

«Manifest – Υλοποίησε τη ζωή των ονείρων σου» της Τζορντάνα Λεβίν (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βιβλίο της Τζορντάνα Λεβίν [Jordanna Levin] «Manifest – Υλοποίησε τη ζωή των ονείρων σου» (μτφρ. Νοέλα Ελιασά), που θα κυκλοφορήσει στις 25 Σεπτεμβρίου από τις εκδόσεις Μίνωας. 

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

...

«Ηλίας Πετρόπουλος: Σκληρός από τρυφερότητα» του Τζον Τέιλορ (προδημοσίευση)

«Ηλίας Πετρόπουλος: Σκληρός από τρυφερότητα» του Τζον Τέιλορ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση του προλόγου του μεταφραστή Γιώργου Ι. Αλλαμανή, στο βιβλίο του Τζον Τέιλορ [John Taylor] «Σκληρός από τρυφερότητα – Ο Έλληνας ποιητής και λαογράφος του άστεως Ηλίας Πετρόπουλος», το οποίο κυκλοφορεί αυτές τις μέρες από τις εκδόσεις Δίχτυ.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Μεσογειακό νουάρ, δικαστικό θρίλερ, whodunnit κι ένα ασήμαντο περιστατικό: 4 δυνατά ευρωπαϊκά αστυνομικά μυθιστορήματα

Μεσογειακό νουάρ, δικαστικό θρίλερ, whodunnit κι ένα ασήμαντο περιστατικό: 4 δυνατά ευρωπαϊκά αστυνομικά μυθιστορήματα

Τέσσερα πρόσφατα αστυνομικά μυθιστορήματα ανανεώνουν τις γνωστές υποκατηγορίες της αστυνομικής λογοτεχνίας. «Η σκοτεινή μούσα» του Άρμιν Έρι, «Ο κώδικας του θησαυρού» της Τζάνις Χάλετ, «Θάνατος ενός ταξιδιώτη» του Ντιντιέ Φασέν και «Η στρατηγική του πεκινουά» του Αλέξις Ραβέλο.

Γράφει η Χίλ...

Τα βιβλία του φθινοπώρου 2023: Τι θα διαβάσουμε τις μέρες που έρχονται

Τα βιβλία του φθινοπώρου 2023: Τι θα διαβάσουμε τις μέρες που έρχονται

Επιλογές από τις προσεχείς εκδόσεις ελληνικής και μεταφρασμένης πεζογραφίας, ποίησης, βιογραφιών, θεάτρου, δοκιμίων, μελετών και γκράφικ νόβελ.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Επιλέξαμε και φέτος όχι την εξαντλητική παρουσίαση των νέων εκδόσεων αλλά την στ...

22 σημαντικοί συγγραφείς που έγραψαν μόνο ένα μυθιστόρημα

22 σημαντικοί συγγραφείς που έγραψαν μόνο ένα μυθιστόρημα

Τι κοινό θα μπορούσε να έχει η Έμιλι Μπροντέ [Emily Brontë] με τον Χουάν Ρούλφο [Juan Rulfo] και τον εικονιζόμενο Άρη Αλεξάνδρου; Και οι τρεις τους, όπως και πολλοί ακόμα σημαντικοί συγγραφείς, έγραψαν και εξέδωσαν ένα μόνο μυθιστόρημα στη διάρκεια της ζωής τους, που ωστόσο αρκούσε για να τους καθιερώσει στο λογοτεχ...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΟΥ ΜΗΝΑ

22 Σεπτεμβρίου 2023 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα βιβλία του φθινοπώρου 2023: Τι θα διαβάσουμε τις μέρες που έρχονται

Επιλογές από τις προσεχείς εκδόσεις ελληνικής και μεταφρασμένης πεζογραφίας, ποίησης, βιογραφιών, θεάτρου, δοκιμίων, μελετών και γκράφικ νόβελ. Επιμέλεια: Κώστας Αγορα

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

ΦΑΚΕΛΟΙ