evlogia

Ο κριτικός κινηματογράφου του New Yorker, Richard Brody, επέλεξε τις τριάντα καλύτερες ταινίες που κυκλοφόρησαν μέσα στο 2022. Στη λίστα βρίσκουμε, μεταξύ άλλων, αρκετές επιλογές από το arthouse σινεμά, τις δυο ταινίες του πατέρα και του υιού Panahi που κυκλοφόρησαν φέτος, καθώς και τρεις ταινίες από τον Κορεάτη σκηνοθέτη Hong Sang-soo. Στην κεντρική εικόνα, στιγμιότυπο από την ταινία «Benediction», του Terence Davies.

Επιμέλεια: Book Press

Ακολουθεί η λίστα με τις τριάντα ταινίες, με τη σειρά που αναφέρονται στην αρχική δημοσίευση του New Yorker.

1. «Benediction» («Ευλογία»), του Terence Davies

Μια ταινία με θέμα τη ζωή του διακεκριμένου Βρετανού ποιητή Siegfried Sassoon. Ο Sassoon πολέμησε στον Α’ Παγκόσμιο και παρασημοφορήθηκε. Μετά από τον θάνατο του αδελφού του στη μάχη της Καλλίπολης, ο ποιητής καταδίκασε τον πόλεμο και αρνήθηκε να επιστρέψει στα χαρακώματα, με αποτέλεσμα να νοσηλευτεί σε ψυχιατρική κλινική της Σκωτίας, μετά από διαταγή των ανωτέρων του.

2. «Nope» («Ούτε καν»), του Jordan Peele

Η πρόσφατη ταινία τρόμου του Jordan Peele με πρωταγωνιστές δυο αδέλφια που προσπαθούν να φωτογραφήσουν ένα ΑΤΙΑ που εμφανίζεται κοντά στη φάρμα όπου εκτρέφουν τα άλογά τους.

3. «Armageddon time», του James Gray

Μια ιστορία εμπνευσμένη από τη ζωή του σκηνοθέτη James Gray. Ο πρωταγωνιστής, ένα αγόρι εβραϊκής καταγωγής, γίνεται φίλος με έναν Αφροαμερικανό συμμαθητή του, και μαθαίνει ορισμένες σκληρές αλήθειες για τον ρατσισμό και για τις ταξικές ανισότητες.

4. «No bears» («Αρκούδες δεν υπάρχουν»), του Jafar Panahi

Η νέα ταινία του βραβευμένου Ιρανού Jafar Panahi, ο οποίος συνεχίζει να σκηνοθετεί παρά τις αυστηρές απαγορεύσεις του ιρανικού κράτους. Το «No Bears» γυρίστηκε κρυφά και έκανε πρεμιέρα στο 79ο Φεστιβάλ Βενετίας, χωρίς την παρουσία του σκηνοθέτη, ο οποίος συνελήφθη από τις αρχές και καταδικάστηκε σε φυλάκιση έξι ετών.

5. «Both sides of the blade» («Οι δυο όψεις του ξυραφιού»), της Claire Denis

Μια γαλλική κωμωδία από τη βραβευμένη Claire Denis για τη σχέση της ραδιοφωνικής παραγωγού Sara και του συζύγου της, ενός πρώην αθλητή του ράγκμπι που έχει κάνει φυλακή. Ο γάμος τους καταρρέει όταν ο πρώην σύντροφος της Sara εισβάλλει στις ζωές τους.

6. «Hit the road» («Φύγαμε!»), του Panah Panahi

Το σκηνοθετικό ντεμπούτο του Panah Panahi, υιού του Jafar Panahi, είναι μια ταινία δρόμου για μια τετραμελή οικογένεια που ταξιδεύει στην ιρανική επαρχία με τον άρρωστο σκύλο της.

amsterdam

7. «Amsterdam» («Άμστερνταμ»), του David O. Russell

Στη Νέα Υόρκη του 1933, δυο βετεράνοι του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου και η νοσοκόμα που είχε περιποιηθεί τα τραύματά τους προσπαθούν να διαλευκάνουν έναν φόνο, και εντέλει ανακαλύπτουν μια σκοτεινή συνωμοσία εναντίον του έθνους της Αμερικής.

8. «Saint Omer», της Alice Diop

Μια νεαρή, έγκυος συγγραφέας επισκέπτεται τη γαλλική κοινότητα Saint Omer για να παρευρεθεί στη δίκη της Laurence Coly, μιας γυναίκας από τη Σενεγάλη που κατηγορείται πως σκότωσε το παιδί της.

9. «The eternal daughter» («Η αιώνια κόρη»), της Joanna Hogg

Μια σκηνοθέτιδα και η μητέρα της επισκέπτονται ένα μυστηριώδες ξενοδοχείο, το οποίο βρίσκεται σε ένα οικόπεδο που παλαιότερα τους ανήκε. Οι δυο γυναίκες, τις οποίες υποδύεται η Tilda Swinton, έρχονται αντιμέτωπες με το παρελθόν τους.

10. «The cathedral», του Ricky D’Ambrose

Μια αυτοβιογραφική ταινία για την παιδική ηλικία του νεαρού σκηνοθέτη Ricky D’Ambrose.

11. «Till», της Chinonye Chukwu

Μια ταινία για τη ζωή της ακτιβίστριας Mamie Till, που αγωνίστηκε για την κατάργηση των συντηρητικών νόμων του Αμερικανικού Νότου και για την προάσπιση των δικαιωμάτων των Αφροαμερικανών, μετά από το δημόσιο λιντσάρισμα του γιού της.

12. «Don’t worry darling» («Μην ανησυχείς αγάπη μου»), της Olivia Wilde

Στην Αμερική της δεκαετίας του ’50, ένα ζευγάρι ζει σε μια παραδεισένια πόλη, στην οποία κατοικούν μόνο οι οικογένειες όσων εργάζονται πάνω σε μια απόρρητη έρευνα. Όλα κυλούν όμορφα, ώσπου η Άλις αρχίζει να αμφισβητεί τις προθέσεις του αρχηγού της κοινότητάς τους.

13. «Saturday fiction» («Τα προσωπεία του Σαββάτου»), του Ye Lou

Η πρωταγωνίστρια της ταινίας, η Yu Jin, είναι μια μυστική πράκτορας που ζει στη Σαγκάη του 1941 και ανακαλύπτει τα σχέδια της Ιαπωνικής Αυτοκρατορίας να βομβαρδίσει τη ναυτική βάση του Περλ Χάρμπορ.

14. «In front of your face», του Hong Sang-soo

Η βετεράνος ηθοποιός Sangok επιστρέφει στη Σεούλ και αποφασίζει να συγκατοικήσει με την αδελφή της. Η Sangok συναντά τον σκηνοθέτη Jaewon, καθώς επιθυμεί να επιστρέψει στον χώρο της υποκριτικής.

apollo

15. «Apollo 10 1/2: A space age childhood», του Richard Linklater

Ένα φιλμ κινουμένων σχεδίων για έναν μαθητή της τετάρτης δημοτικού που γίνεται ο πρώτος άνθρωπος που πατά το πόδι του στη Σελήνη.

16. «Framing Agnes», του Chase Joynt

Ένα ντοκιμαντέρ για τις ζωές των διεμφυλικών ατόμων της δεκαετίας του ’50.

17. «Ahed’s knee», του Nadav Lapid

Ένας κινηματογραφιστής από το Ισραήλ ταξιδεύει σε μια απομακρυσμένη πόλη για να παρευρεθεί σε μια από τις πρώτες προβολές της νέας του ταινίας. Έχοντας μάθει πρόσφατα για την ανίατη ασθένεια της μητέρας του, ο πρωταγωνιστής θα καταρρεύσει συναισθηματικά όταν μια υπάλληλος του κράτους θα επιχειρήσει να τον λογοκρίνει.

18. «The novelist’s film», του Hong Sang-soo

Ένα ασπρόμαυρο φιλμ για μια συγγραφέα που δεν επιθυμεί πλέον να γράφει. Κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού, η συγγραφέας θα ξανασυναντήσει τον σκηνοθέτη που επρόκειτο να μεταφέρει στη μεγάλη οθόνη την ιστορία ενός παλαιότερου μυθιστορήματός της.

19. «The inspection», του Elegance Bratton

Ο Ellis είναι ένας νεαρός ομοφυλόφιλος Αμερικανός ο οποίος κατατάσσεται στους πεζοναύτες προκειμένου να απομακρυνθεί από την επικριτική μητέρα του. Όταν ο λοχίας του Ellis ανακαλύπτει την αλήθεια για τον σεξουαλικό προσανατολισμό του, θα κάνει τα πάντα για να τον πείσει να τα παρατήσει.

20. «A couple», του Frederick Wiseman

Μια ταινία μυθοπλασίας του παλαίμαχου Frederick Wiseman για τη ζωή του σπουδαίου Ρώσου συγγραφέα Λέοντα Τολστόι και της συζύγου του.

21. «Master», της Mariama Diallo

Η Αφροαμερικανίδα Jasmine ξεκινά να σπουδάζει σε ένα πανεπιστήμιο υψηλού κύρους της Νέας Αγγλίας. Η Jasmine μετακομίζει στη φοιτητική εστία, και μένει σε ένα δωμάτιο που υποτίθεται πως είναι στοιχειωμένο: κάθε χρόνο, στις 3 Δεκέμβρη, το πνεύμα μιας μάγισσας εμφανίζεται και σκοτώνει τον φοιτητή που φιλοξενείται εκεί.

22. «The Tsugua diaries» («Ημερολόγια του Υοτσυόγυα»), των Maureen Fazendeiro και Miguel Gomes

Ένα κινηματογραφικό συνεργείο πασχίζει να ολοκληρώσει τα γυρίσματα μιας φιλόδοξης ταινίας στην εποχή της πανδημίας του Covid-19.

23. «Beba», της Recebba Huntt

Ένα αυτοβιογραφικό ντοκιμαντέρ για τη ζωή της σκηνοθέτιδας Rebeca Huntt. Η Huntt, η οποία έχει καταγωγή από τη Δομινικανή Δημοκρατία και από τη Βενεζουέλα, παρουσιάζει διάφορες ιστορίες από τα παιδικά της χρόνια, δίνοντας έμφαση στη σχέση της με τη γιαγιά της, που πάσχει από σχιζοφρένεια, με τον πατέρα της, που είναι επιζόντας μιας εθνοκάθαρσης, και με τη μοναχική αδελφή της.

24. «Clytemnestra», του Ougie Pak

Ένας θίασος από την Κορέα ταξιδεύει στην Ελλάδα για τις πρόβες μιας θεατρικής παράστασης βασισμένης στον Αγαμέμνονα του Αισχύλου.

25. «RRR», του S.S. Rajamouli

Μια ταινία δράσης με θέμα τη συνάντηση δυο Ινδών επαναστατών που αγωνίστηκαν για την ανεξαρτησία της πατρίδας τους.

26. «Introduction» («Εισαγωγή»), του Hong Sang-soo

Ο νεαρός Young-ho επισκέπτεται τον πατέρα του, έναν επιτυχημένο γιατρό που φροντίζει έναν διάσημο ηθοποιό. Η κοπέλα του Young-ho μετακομίζει στο Βερολίνο, προκειμένου να σπουδάσει σχέδιο μόδας, και ο πρωταγωνιστής αποφασίζει να ζητήσει χρήματα από τον πατέρα του για να μετακομίσει μαζί της.

27. «A new old play» («Ένα νέο παλιό παιχνίδι»), του Qiu Jiongjiong

Ο κλόουν ενός θιάσου αφήνει την τελευταία του πνοή και λίγο προτού ταξιδέψει για τον Κάτω Κόσμο, αναπολεί όσα έζησε πλάι στους συναδέλφους του, στην Κίνα του 20ου αιώνα.

28. «EO», του Jerzy Skolimowski

Ένα γαϊδουράκι γλυτώνει από το τσίρκο και ταξιδεύει σε όλη την Ευρώπη, αλλάζοντας συνεχώς ιδιοκτήτες. Κατά τη διάρκεια της περιπλάνησής του, ο Eo γνωρίζει διάφορους ανθρώπους, καλούς και κακούς.

29. «Descendant», της Margaret Brown

Οι απόγονοι των επιζώντων του ναυαγίου της Clotilda, του τελευταίου πλοίου που μετέφερε Αφρικανούς σκλάβους στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, μοιράζονται τις ιστορίες των προγόνων τους.

30. «Marcel the shell with shoes on», του Dean Fleischer-Camp

Ο προσφάτως διαζευγμένος σκηνοθέτης Dean μετακομίζει σε ένα Airbnb, οπού γνωρίζει τον Marcel, ένα μικροσκοπικό κοχύλι που ζει στο σπίτι με τη γιαγιά του και με το κατοικίδιό του, ένα χνουδωτό πλάσμα. Ο Dean αποφασίζει να κινηματογραφήσει τις περιπέτειες του χαρισματικού Marcel.

Μια πρωτότυπη ταινία κινουμένων σχεδίων για την αγάπη, τη συντροφικότητα, τη δύναμη της φιλίας.

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Στίβεν Κινγκ με «Λάμψη» στη μεγάλη οθόνη του Δαναού

Στίβεν Κινγκ με «Λάμψη» στη μεγάλη οθόνη του Δαναού

Προβολή της ταινίας του Στάνλεϊ Κιούμπρικ «Η Λάμψη» την Παρασκευή 8 Μαρτίου στον κινηματογράφο Δαναό [Λ. Κηφισίας 109, 11524 Αθήνα].

Επιμέλεια: Book Press

Οι εκδόσεις Κλειδάριθμος και ο κινηματογράφος Δαναός διοργανώνουν μια ακόμη μοναδική προβολή, μετ...

«Υπέροχες μέρες» του Βιμ Βέντερς – Και μια αναδρομή στο έργο του σπουδαίου Γερμανού σκηνοθέτη

«Υπέροχες μέρες» του Βιμ Βέντερς – Και μια αναδρομή στο έργο του σπουδαίου Γερμανού σκηνοθέτη

Ένα πανόραμα των ταινιών του Βιμ Βέντερς, καθώς και κριτική αποτίμηση της τελευταίας του ταινίας «Υπέροχες μέρες».

Γράφει ο Θόδωρος Σούμας

O Bιμ Βέντερς ξεκίνη...

Το σκωπτικό και γλυκό σινεμά του Γούντι Άλεν – Επισκόπηση του έργου του και των σημαντικότερων ταινιών του ανά είδος

Το σκωπτικό και γλυκό σινεμά του Γούντι Άλεν – Επισκόπηση του έργου του και των σημαντικότερων ταινιών του ανά είδος

Τα μοτίβα των σχέσεων, του έρωτα, της απιστίας, των διανοούμενων, της Εβραϊκής κοινότητας, του σαρκασμού, της κωμωδίας κ.ά στην τεράστια φιλμογραφία του Γούντι Άλεν. Μια επισκόπηση του έργου του και των σημαντικότερων ταινιών του.

Γράφει ο Θόδωρος Σούμας

...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

«Ανορθογραφίες επιμελητών» – Μια επιστολή του Διονύση Χαριτόπουλου

«Ανορθογραφίες επιμελητών» – Μια επιστολή του Διονύση Χαριτόπουλου

Λάβαμε από τον Διονύση Χαριτόπουλο την παρακάτω επιστολή, σχετικά με την επιλογή κριτικών κειμένων του Κωστή Παπαγιώργη που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Καστανιώτη με τον τίτλο «Κωστής Παπαγιώργης: Τα βιβλία των άλλων 1, Έλληνες συγγραφείς», το 2020. 

Επιμέλεια: Book Press

...
«Γυναικεία Βραβεία non fiction 2024»: Ανακοινώθηκε η βραχεία λίστα

«Γυναικεία Βραβεία non fiction 2024»: Ανακοινώθηκε η βραχεία λίστα

Η νικήτρια του βραβείου Women's Prize για non-fiction βιβλία θα ανακοινωθεί στις 13 Ιουνίου. Κεντρική εικόνα, μια από τις υποψήφιες για το βραβείο: η συγγραφέας και αρθρογράφος Ναόμι Κλάιν © The University of British Columbia.

Επιμέλεια: Book Press

...
Τρία μυθιστορήματα με άρωμα εποχής και μυστηρίου από τα Ελληνικά Γράμματα

Τρία μυθιστορήματα με άρωμα εποχής και μυστηρίου από τα Ελληνικά Γράμματα

Για τα μυθιστορήματα «Strangers in the Night» (μτφρ. Μυρσίνη Γκανά) της Χέδερ Γουέμπ [Heather Webb], «Τα Μυστήρια της Μις Μόρτον Μόρτον» (μτφρ. Χρήστος Μπαρουξής) της Κάθριν Λόιντ [Catherine Lloyd] και «Κωδικός Coco» (μτφρ. Γιάννης Σπανδωνής) της Τζιόια Ντιλιμπέρτο [Gioia Diliberto]. Τρία μυθιστορήματα που μας μεταφ...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Μακγκάφιν» του Βαγγέλη Γιαννίση (προδημοσίευση)

«Μακγκάφιν» του Βαγγέλη Γιαννίση (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Βαγγέλη Γιαννίση «Μακγκάφιν», το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 21 Μαρτίου από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

ΤΟΥΡΙΣΤΑΣ
37.947408, 23.641584

 «Αφού σου ...


«Το μποστάνι του Μποστ» του Κωνσταντίνου Κυριακού (προδημοσίευση)

«Το μποστάνι του Μποστ» του Κωνσταντίνου Κυριακού (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βιβλίο του Κωνσταντίνου Κυριακού «Το μποστάνι του Μποστ – Μια σύνθεση / συμπλήρωση / διασκευή κειμένων του Μποστ», το οποίο κυκλοφορεί σε λίγες μέρες από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

...

«Όλα μαύρα» της Δήμητρας Παπαδήμα (προδημοσίευση)

«Όλα μαύρα» της Δήμητρας Παπαδήμα (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βιβλίο της Δήμητρας Παπαδήμα «Όλα μαύρα», το οποίο θα κυκλοφορήσει την επόμενη εβδομάδα από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

«Τι είμαστε εμείς μπροστά σε αυτά τα κτήνη, ρε; Τι είμαστε; Άγιοι. Και φόνο να...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τρία μυθιστορήματα με άρωμα εποχής και μυστηρίου από τα Ελληνικά Γράμματα

Τρία μυθιστορήματα με άρωμα εποχής και μυστηρίου από τα Ελληνικά Γράμματα

Για τα μυθιστορήματα «Strangers in the Night» (μτφρ. Μυρσίνη Γκανά) της Χέδερ Γουέμπ [Heather Webb], «Τα Μυστήρια της Μις Μόρτον Μόρτον» (μτφρ. Χρήστος Μπαρουξής) της Κάθριν Λόιντ [Catherine Lloyd] και «Κωδικός Coco» (μτφρ. Γιάννης Σπανδωνής) της Τζιόια Ντιλιμπέρτο [Gioia Diliberto]. Τρία μυθιστορήματα που μας μεταφ...

Τι διαβάζουμε τώρα; 21 καλά βιβλία λογοτεχνίας που βγήκαν πρόσφατα

Τι διαβάζουμε τώρα; 21 καλά βιβλία λογοτεχνίας που βγήκαν πρόσφατα

Επιλέξαμε 21 βιβλία ελληνικής και μεταφρασμένης πεζογραφίας που κυκλοφόρησαν πρόσφατα.

Γράφει ο Κώστας Αγοραστός

Οι πρώτοι μήνες του 2024 έχουν φέρει πολλά και καλά βιβλία πεζογραφίας. Κι αν ο μέσος αναγνώστης βρίσκεται στην καλύτερη περίπτωση σε σύγχυση, στη χειρότερη σε άγχ...

Επανάσταση 1821: 11 βιβλία για τον Αγώνα των Ελλήνων

Επανάσταση 1821: 11 βιβλία για τον Αγώνα των Ελλήνων

Ενόψει της 25ης Μαρτίου, επιλέγουμε έντεκα βιβλία που μας βοηθούν να κατανοήσουμε τα περίπλοκλη όσο και μοναδική διαδοχή γεγονότων που ήταν η Ελληνική Επανάσταση. Kεντρική εικόνα: έργο του Λουντοβίκο Λιπαρίνι «Ο όρκος του λόρδου Βύρωνα στο Μεσολόγγι» (περίπου 1850), μουσείο Μπενάκη.

...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

02 Απριλίου 2023 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα μεγαλύτερα μυθιστορήματα όλων των εποχών: 20 έργα-ποταμοί από την παγκόσμια λογοτεχνία

Πολύτομα λογοτεχνικά έργα, μυθιστορήματα-ποταμοί, βιβλία που η ανάγνωσή τους μοιάζει με άθλο. Έργα-ορόσημα της παγκόσμιας πεζογραφίας, επικές αφηγήσεις από την Άπω Ανατ

ΦΑΚΕΛΟΙ