baladeur

Για το μυθιστόρημα του Τζερόμ Ντέιβιντ Σάλιντζερ «Ο φύλακας στη σίκαλη» (μτφρ. Αθηνά Δημητριάδου, εκδ. Πατάκη). Στην κεντρική εικόνα, στιγμιότυπο από την εμπνευσμένη από το βιβλίο ταινία «Coming Through the Rye» (2015).

Γράφει ο Κ.Β. Κατσουλάρης

Ο Φύλακας στη σίκαλη είναι το πρώτο μυθιστόρημα του Αμερικανού συγγραφέα Τζερόμ Ντέιβιντ Σάλιντζερ. Γράφτηκε στα χρόνια μετά τον Β' παγκόσμιο πόλεμο αλλά ως βιβλίο κυκλοφόρησε το 1951, κι έγινε αμέσως μεγάλη επιτυχία.

Το διαβάσαμε από την πρόσφατη μετάφραση της Αθηνάς Δημητριάδου, για τις εκδόσεις Πατάκη. Από τις πρώτες σελίδες, αυτό που αρχικά σε ξαφνιάζει, και στη συνέχεια σε καθηλώνει, είναι ο τρόπος που μιλάει και σκέφτεται ο 16χρονος ήρωάς του: ο θυμωμένος, υπερευαίσθητος, μισάνθρωπος, οξυδερκής, πληγωμένος, εγωπαθής Χόλντεν Κόλφιλντ.

Η ιστορία μιας κατάρρευσης

Ο Σάλιντζερ πολέμησε στην Ευρώπη, συμμετείχε μάλιστα στην Απόβαση στη Νορμανδία, ενώ γενικότερα η εμπειρία του πολέμου καθόρισε τη ζωή και τη φιλοσοφία του. Ορισμένοι κριτικοί μάλιστα ισχυρίζονται ότι ο υπερώριμος και αποξενωμένος έφηβος του βιβλίου είναι απότοκο του μετατραυματικού στρες που υπέστη ο ίδιος, μετά τα όσα αντίκρισε στα πεδία των μαχών αλλά και στο Νταχάου.

Διόλου απίθανο. Η υπόθεση του Φύλακα στη Σίκαλη είναι άλλωστε η ιστορία μιας κατάρρευσης, που διαρκεί όλα κι όλα τρία τέσσερα εικοσιτετράωρα.

Μπορεί να συμπυκνωθεί ως εξής: Ο 16χρονος Χόλντεν, για μια ακόμη φορά, αποβάλλεται από το ιδιωτικό σχολείο στο οποίο τον έστειλαν εσώκλειστο οι εύποροι νεοϋρκέζοι γονείς του. Το σκάει λίγες μέρες πριν τις διακοπές των Χριστουγέννων και περιφέρεται στη μεταπολεμική Νέα Υόρκη για δυο μερόνυχτα, ζώντας στην κόψη του ξυραφιού, συναντώντας απρόθυμα φίλους, μιλώντας σε ταξιτζήδες, σερβιτόρους και πόρνες, μεθώντας μέχρι τελικής πτώσεως.

Θα αναρωτιέσαι: Και γιατί είναι αυτό ένα από τα καλύτερα μυθιστορήματα του 20ου αιώνα;

Ο Χόλντεν έχει ήδη υποστεί έναν σημαντικό κλονισμό: Την απώλεια του αδερφού του, τον οποίο εκτιμούσε και αγαπούσε πολύ. Η συνάντησή του λίγο πριν το τέλος με τη μικρή του αδερφή, την 10χρονη Φοίβη, για την οποία τρέφει ιδιαίτερα μεγάλη αδυναμία, αλλά και με τον αγαπημένο του φιλόλογο από το παλιό του σχολείο, έναν από τους λίγους ενήλικες που σέβεται, θα τον σώσουν από την ολοκληρωτική πτώση και θα τον κρατήσουν στη μεριά της ζωής.

Όλα αυτά μας τα διηγείται ο ίδιος ο 16χρονος, με αφτιασίδωτο προφορικό ύφος, από ένα ίδρυμα (ψυχιατρείο;) κάπου στην Καλιφόρνια, βάζοντας έτσι τάξη στο μυαλό του και στην ψυχή του.

Αναρωτιέται κανείς: Και γιατί είναι αυτό ένα από τα καλύτερα μυθιστορήματα του 20ου αιώνα; Γιατί πουλάει ένα εκατομμύριο αντίτυπα κάθε χρόνο, ακόμη και σήμερα; Γιατί, με δυο λόγια, όλη η φασαρία;

Μια αναγνωστική εμπειρία που δεν μεταδίδεται εύκολα

Ο Φύλακας στη σίκαλη είναι ένα μη περιγράψιμο μυθιστόρημα. Η πλοκή του, το στόρι του, δεν αποκαλύπτουν σχεδόν τίποτε απ’ αυτό. Και κάτι πιο περίεργο: Ακόμη κι αν διαβάσεις αρκετές από τις σελίδες του, πάλι θα δυσκολευτείς να «το πιάσεις». Μόνον όταν θα το έχεις ολοκληρώσει, ενώ δηλαδή θα έχεις διαβάσει και τις τελευταίες συγκλονιστικές εβδομήντα σελίδες, κι αφού θα έχεις αφήσει να περάσουν και μερικές ώρες ή και μέρες, με τη φωνή του Χόλντεν να κατακάθεται μέσα σου, μόνο τότε θα αρχίσεις να αντιλαμβάνεσαι γιατί αυτό το βιβλίο είναι μια συγκλονιστική αναγνωστική εμπειρία που δεν μεταδίδεται εύκολα.

Ο έφηβος αυτός είναι σε διαρκή σύγκρουση με όλα και όλους γύρω του, δεν χωράει πουθενά.

Γιατί έχει να κάνει ακριβώς με αυτά που δεν μπορείς να πεις. Πρωτίστως με αυτά που ένας έφηβος δεν μπορεί να πει, δεν μπορεί να αρθρώσει, ίσως και να κατανοήσει. Κι όμως τα ζει. Ο έφηβος αυτός είναι σε διαρκή σύγκρουση με όλα και όλους γύρω του, δεν χωράει πουθενά. Κι έτσι, συχνά γίνεται κυνικός, χολερικός, επηρμένος.

Ένας κάλπικος κόσμος

Η λέξη που επαναλαμβάνεται περισσότερες φορές μέσα σε αυτό το μυθιστόρημα είναι η λέξη phony, στον ενικό, ή phonies, στον πληθυντικό, και που στα ελληνικά αποδίδεται με τη λέξη κάλπης. Κάλπης, κάλπηδες, κάλπικοι.

Κάθε προσπάθεια διαφυγής, τον φέρνει σε σύγκρουση με όλους και όλα.

Ο κόσμος των ενηλίκων, αλλά και των περισσότερων συμμαθητών και φίλων, είναι για τον έφηβο ήρωα ένας κόσμος εντελώς κάλπικος, γεμάτος κατά συνθήκη ψεύδη και πόζες. Ένας αγώνας επιβίωσης που περνάει μέσα από τον διαρκή αυτοεξευτελισμό. Το διακρίνει στο πρόσωπο των καθηγητών του, αλλά και στο πρόσωπο των ηθοποιών, των καλλιτεχνών· το βλέπει παντού. Το Θέατρο του Κόσμου του φαντάζει αποτρόπαιο. Κάθε προσπάθεια διαφυγής, τον φέρνει σε σύγκρουση με όλους και όλα. Δεν υπάρχει απόδραση, μονάχα μια αναπόφευκτη πτώση.

Αν υπάρχει ελπίδα, βρίσκεται στο παιδικό βλέμμα

pataki fulakas sti sikaliΚι όμως, το τέλος αυτού του μυθιστορήματος, του Φύλακα στη σίκαλη, είναι από τα πιο όμορφα και εμπνευσμένα που έχουμε διαβάσει. Ο χαρακτήρας της μικρής Φοίβης, που γίνεται ο φορέας της αλλαγής και, εντέλει, της σωτηρίας του αδελφού της, είναι ένα από τα πιο ζωντανά και οξυδερκή πορτρέτα παιδιού που έχουμε συναντήσει στη λογοτεχνία.

Το μήνυμα είναι ξεκάθαρο: αν υπάρχει ελπίδα, πρέπει κανείς να ψάξει να τη βρει εκεί, στο σπινθηροβόλο παιδικό βλέμμα, στην εκρηκτική και απροϋπόθετη χαρά της ζωής, πριν αυτή στριμωχτεί στα καλούπια του κόσμου των ενηλίκων. Εκεί, δίπλα σε αυτά τα παιδιά, ονειρεύεται και ο ήρωας να βρεθεί, ενόσω παίζουν ανέμελα στα χωράφια με τη σίκαλη, να στέκεται εκείνος, φύλακας-προστάτης τους, μπροστά στον γκρεμό που καραδοκεί.

Ο Φύλακας στη Σίκαλη, του Τζερόμ Ντέιβιντ Σάλιντζερ, κυκλοφόρησε πρόσφατα σε νέα, πολύ προσεγμένη μετάφραση της Αθηνάς Δημητριάδου, από τις εκδόσεις Πατάκη. Δεν είναι ένα βιβλίο ειδικά για εφήβους, κάθε άλλο, αλλά αν είσαι έφηβος και το διαβάσεις, πιθανόν να σου αλλάξει τη ζωή.


 * Ο Κ.Β. Κατσουλάρης είναι συγγραφέας. Τελευταίο του βιβλίο, η συλλογή διηγημάτων «Αφαίας και Τελαμώνος» (εκδ. Μεταίχμιο).

politeia link more

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Καθεδρικοί» της Κλαούδια Πινιέιρο (κριτική) – Η αλήθεια, κομμάτι κομμάτι

«Καθεδρικοί» της Κλαούδια Πινιέιρο (κριτική) – Η αλήθεια, κομμάτι κομμάτι

Για το μυθιστόρημα της Κλαούδια Πινιέιρο (Claudia Piñeiro) «Καθεδρικοί» (μτφρ. Ασπασία Καμπύλη, εκδ. Carnívora). Εικόνα: Από την ταινία «Όλες οι Κυριακές» (2025) της Αλάουντα Ρουίθ ντε Αθούα. 

Γράφει η Μαρία Βέρρου

Τι αντιπ...

«Αυτή η μυρωδιά και άλλες ιστορίες» του Σονάλα Ιμπραχίμ (κριτική)  – Γνωριμία με ένα σημαντικό κεφάλαιο της αιγυπτιακής λογοτεχνίας

«Αυτή η μυρωδιά και άλλες ιστορίες» του Σονάλα Ιμπραχίμ (κριτική) – Γνωριμία με ένα σημαντικό κεφάλαιο της αιγυπτιακής λογοτεχνίας

Για τη συλλογή διηγημάτων του Σονάλα Ιμπραχίμ (Sonallah Ibrahim) «Αυτή η μυρωδιά και άλλες ιστορίες» (μτφρ. Βίκυ Μπούτρη, εκδ. Σάλτο). 

Γράφει ο Σόλωνας Παπαγεωργίου

Κάθε φορά που διαβάζουμε συγγραφείς από τα υπόλοιπα κέντρα του κόσμου εκτός Δύσης, απο...

«Άμα είναι να καεί» του Κρίστοφερ Κινγκ (κριτική) – Μύθοι, χωλοί και θαύματα από την ελληνική γη

«Άμα είναι να καεί» του Κρίστοφερ Κινγκ (κριτική) – Μύθοι, χωλοί και θαύματα από την ελληνική γη

Για τη νουβέλα του Κρίστοφερ Κινγκ (Christopher C. King) «Άμα είναι να καεί» (μτφρ. Μαργαρίτα Ζαχαριάδου, εκδ. Δώμα). Εικόνα: Κάψιμο του Ιούδα στο Τολό Αργολίδας σήμερα. 

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

Αν το συλλογικό ασυνείδητο, αυτή η ευμετάβολη δύναμη πο...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

«Ο λόγος και ο τόπος»: Μεγάλη έκθεση του Δημήτρη Σεβαστάκη στην Αίγινα

«Ο λόγος και ο τόπος»: Μεγάλη έκθεση του Δημήτρη Σεβαστάκη στην Αίγινα

Τα εγκαίνια της έκθεσης του Δημήτρη Σεβαστάκη «Ο λόγος και ο τόπος» στη Δημοτική Πινακοθήκη της Αίγινας θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου, στις 19:00. Παρουσιάζονται πάνω από 60 έργα, λάδια, ακρυλικά, παστέλ, τέμπερες και σχέδια με μολύβι, πολλά από τα οποία εκτίθενται για πρώτη φορά.

...
Μεγάλη εκδήλωση για τον Οδυσσέα Ελύτη στη Σορβόννη – Διάλεξη, προβολή ντοκιμαντέρ, ανάγνωση ποίησης

Μεγάλη εκδήλωση για τον Οδυσσέα Ελύτη στη Σορβόννη – Διάλεξη, προβολή ντοκιμαντέρ, ανάγνωση ποίησης

Το βράδυ της Tρίτης 8 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης μεγάλη εκδήλωση για τα 30 χρόνια από τον θάνατο του Οδυσσέα Ελύτη, την οποία σχεδίασε και συντόνισε ο Γιώργος Αρχιμανδρίτης.

Επιμέλεια: Book Press

...
Κλασικοί συγγραφείς, νέες φωνές, αστυνομικά, feelgood λογοτεχνία, επιστήμη, γκράφικ νόβελ: Τα βιβλία των εκδόσεων Μεταίχμιο που περιμένουμε

Κλασικοί συγγραφείς, νέες φωνές, αστυνομικά, feelgood λογοτεχνία, επιστήμη, γκράφικ νόβελ: Τα βιβλία των εκδόσεων Μεταίχμιο που περιμένουμε

Βετεράνοι και κλασικοί συγγραφείς, νέες φωνές, αστυνομικά μυθιστορήματα και feelgood λογοτεχνία, βιβλία εκλαϊκευμένης επιστήμης και γκράφικ νόβελ: τα βιβλία που θα διαβάσουμε από τις εκδόσεις Μεταίχμιο το β' εξάμηνο του 2026.

Επιμέλεια: Book Press

...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Το πέμπτο παιδί» της Ντόρις Λέσινγκ (προδημοσίευση)

«Το πέμπτο παιδί» της Ντόρις Λέσινγκ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βιβλίο της Ντόρις Λέσινγκ [Doris Lessing] «Το πέμπτο παιδί» σε νέα μετάφραση της Έφης Τσιρώνη, το οποίο κυκλοφορεί στις 23 Σεπτεμβρίου, από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Εκείνο το πρωί, ξαπλωμένη στ...

«Οι κόρες του Αϊβαλιού» της Γεωργίας Α. Ανδριώτου (προδημοσίευση)

«Οι κόρες του Αϊβαλιού» της Γεωργίας Α. Ανδριώτου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Γεωργίας Α. Ανδριώτου «Οι κόρες του Αϊβαλιού», το οποίο κυκλοφορεί στις 18 Ιουλίου από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Ο Παναγής Αφεντέλλης ρούφηξε νωχελικά τον καφέ του κι άφησε απαλά τ...

«Περιγραφή ενός χωριού» της Μαρί Λουίζε Κάσνιτς (προδημοσίευση)

«Περιγραφή ενός χωριού» της Μαρί Λουίζε Κάσνιτς (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το πεζογραφικό έργο της Μαρί Λουίζε Κάσνιτς [Marie Luise Kaschnitz] «Περιγραφή ενός χωριού» (Μετάφραση – Επίμετρο – Σημειώσεις: Αλέξανδρος Κυπριώτης), το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 10 Ιουλίου από τις εκδόσεις η βαλίτσα.

Επιμέλεια: Κ...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τι διαβάζουμε τώρα; 10 βιβλία ελληνικής πεζογραφίας περιμένοντας το φθινόπωρο

Τι διαβάζουμε τώρα; 10 βιβλία ελληνικής πεζογραφίας περιμένοντας το φθινόπωρο

Αστυνομικές υποθέσεις με έντονο κοινωνικό προβληματισμό, δυστοπικές πραγματικότητες που όμως περιγράφουν την εποχή μας, σκοτεινές οντότητες που ξεπηδούν από τις λαϊκές αφηγήσεις: δέκα βιβλία ελληνικής πεζογραφίας που διαβάζουμε μετά το καλοκαίρι.

Επιλογή-παρουσίαση: Σόλων...

Τι διαβάζουμε τώρα: Ποίηση καθώς τελειώνει το καλοκαίρι

Τι διαβάζουμε τώρα: Ποίηση καθώς τελειώνει το καλοκαίρι

Ποιήματα που συνομιλούν με αναμνήσεις, βιώματα, μύθους, κινηματογραφικά πλάνα. Τέσσερις προτάσεις λίγο πριν από το τέλος του καλοκαιριού. Εικόνα: «Οι Λουόμενοι της Ανιέρ» (1884) του Ζορζ Σερά.

Επιλογή-παρο...

Φύλο, φύση και εξουσία: Ο οικοφεμινισμός στη λογοτεχνική αφήγηση

Φύλο, φύση και εξουσία: Ο οικοφεμινισμός στη λογοτεχνική αφήγηση

Πώς εδραιώθηκε το κίνημα του «οικοφεμινισμού» και πώς εξελίχθηκε μέσα στα χρόνια, πώς η σχέση του φύλου και της φύσης με την εξουσία παρουσιάζεται στη λογοτεχνία. Βιβλία που ...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΟΥ ΜΗΝΑ

19 Αυγούστου 2026 ΕΠΩΝΥΜΩΣ

Η γλώσσα του τόπου και η γλώσσα της γραφής

Εκτενής ανάλυση για τη συζήτηση σχετικά με τη σύγχρονη ελληνική πεζογραφία, την ντοπιολαλιά και την έννοια της πρωτοπορίας, με αφορμή όσα γράφτηκαν πρόσφατα. Στην κεν

ΦΑΚΕΛΟΙ