alt

Κάθε δεύτερη Παρασκευή, ο ιχνηλάτης βιβλιοπωλείων και βιβλιοθηκών Γιώργος-Ίκαρος Μπαμπασάκης φορτώνει στον Σάκο Εκστρατείας του βιβλία που σας συστήνει συνδυάζοντάς τα και μιλώντας γι᾽ αυτά σαν να αφηγείται ιστορίες σ᾽ ένα φιλόξενο στέκι.

Του Γιώργου-Ίκαρου Μπαμπασάκη

altΕξόχως ενδιαφέρουσα και πλούσια, λίαν ελκυστική για τους παθιασμένους βιβλιόφιλους, η πρόσφατη εκδοτική παραγωγή. Οι (σχετικά) νέοι οίκοι (Κίχλη, Αντίποδες, Μωβ Σκίουρος, Περισπωμένη, Κοβάλτιο) συμβάλλουν δυναμικά στην ανανέωση της παραγωγής, τόσο με την αισθητική των βιβλίων τους όσο και με την επιλογή των τίτλων, ενώ οι παλαιότεροι και οι κλασικοί ανεβάζουν ολοένα και περισσότερο τον πήχυ. Ο Σάκος Εκστρατείας του Επίμονου Αναγνώστη είναι βαρυφορτωμένος με νέους τίτλους από σχεδόν όλα τα είδη (μυθιστόρημα, δοκίμιο, ποίηση, κτλ) καθώς και με δύο πολύτιμα περιοδικά, ένα που αντέχει μες στις δεκαετίες, επιμένοντας στην ποίηση, και ένα που ήδη με το δεύτερο τεύχος του δείχνει ότι θα έχει εξαίσιο μέλλον. 

altΑπό τις εκδόσεις Gutenberg, και την ήδη δημοφιλή και ποιοτικότατη σειρά Aldina ολοκληρώνεται η τριλογία της Ρέιτσελ Κασκ (Rachel Kusk) με το μυθιστόρημα Κύδος που γύρισε αξιέπαινα στα ελληνικά η έμπειρη Αθηνά Δημητριάδου. Εμμένοντας στην αυτομυθοπλασία, καταγράφοντας με πρόζα ακριβείας τις μικρές (φαινομενικά ασήμαντες, κι ωστόσο κρίσιμες για την καθημερινή μας ζωή) στιγμές, η Κασκ μας θυμίζει ότι είναι ανθρώπινο, πολύ ανθρώπινο το να εστιάζουμε σε ό,τι εντέλει συγκροτεί την προσωπικότητά μας. Η αυτομυθοπλασία, ή αυτοβιολογία όπως μου αρέσει να λέω, απαιτεί ένταση, προσοχή, και γενναιότητα. 

Ο χαλκέντερος Χανς Μάγκνους Έντσενσμπεργκερ (Hans Magnus Enzensberger), εννενήντα ετών και πάντα δραστήριος, πυρπολεί τον νου μας με το μυθιστόρημα/ντοκουμέντο Το σύντομο καλοκαίρι της αναρχίας (μτφρ. Σπύρος Μοσκόβου, εκδ. Εστία) όπου δοξολογείται ο περιπετειώδης βίος και η δράση του θρυλικού Μπουεναβεντούρα Ντουρούτι, ήρωα του Ισπανικού Εμφυλίου Πολέμου. Ο Έντσενσμπεργκερ μοντάρει δεξιοτεχνικά ένα πολύπτυχο και ογκώδες υλικό και μας μεταφέρει στην Καταλονία της CNT και του μεγαλειώδους πειράματος για τη συγκρότηση μιας ελευθεριακής κοινωνίας. 

altΑπό τις εκδόσεις Άγρα κυκλοφορεί το κλασικό μυθιστόρημα Κιμ του Ράντγιαρντ Κίπλινγκ (Rudyard Kipling), μεταφρασμένο άρτια από τη Μαργαρίτα Ζαχαριάδου. Ινδοί, καραβάνια, Θιβετιανοί δάσκαλοι, Βρετανοί πράκτορες, πολιτικά παιχνίδια εξουσίας, δρόμοι, συγκρούσεις, και οι περιπέτειες του Ιρλανδικής καταγωγής πιτσιρικά αλητάκου Κιμ. 

Ο Ντένις Τζόνσον (Denis Johnson, 1949-2017), ισχυρός εκπρόσωπος του σκληρού ρεαλισμού, μας συνεπαίρνει με τα γειωμένα (αλλά απογειωτικά) διηγήματά του που στεγάζονται στον τόμο Η γενναιοδωρία της γοργόνας (μτφρ. Κώστας Σπαθαράκης, εκδ. Αντίποδες). Αποσυνάγωγοι, αποσυρμένοι, απομονωμένοι οι ήρωες του Τζόνσον παίζουν με τη διαλεκτική του χρόνου που λιγοστεύει ή που κατακερματίζεται και βγαίνουν, όπως και ο ίδιος ο δημιουργός τους, μέσα από τις σκιές που απλώνουν η φθορά και ο θάνατος, για να μας πουν ότι η αγάπη και η δημιουργικότητα κερδίζουν την (χαμένη από χέρι) παρτίδα. 

altΓνωστή η αγάπη πολλών ποιητών και συγγραφέων για τις γάτες και τα σκυλιά. Η Λύντια Τρίχα, με ευφυΐα, ευαισθησία, και ευθυμία συνθέτει ένα βιβλίο όπου τον λόγο τον έχουν οι ίδιοι οι σκύλοι (και ας θυμηθούμε ότι ο Τόμας Πύντσον έχει πλάσει ένα τέτοιο τετράποδο που όχι μόνον μιλάει αλλά και διαβάζει περιπαθώς Χένρι Τζέιμς!) Στις σελίδες του πονήματος Το σκυλάκι σας θέλει ψυχίατρο – Επτά σκύλοι αυτοβιογραφούμενοι (εκδ. Πόλις) θα μάθουμε πολλά για τη Φαίδρα και τον Ραξ, για τον Λέοντα και την Άλεξ, για τον Shogun και την Blackie, καθώς και για τον βιβλιοφάγο Ραξ. Απολαυστικότατο ανάγνωσμα, που μας φέρνει στο νου και το αντίστοιχο βιβλίο του ποιητή Κώστα Μαυρουδή Η Αθανασία των Σκύλων που είχε κυκλοφορήσει πριν από μερικά χρόνια επίσης από τις εκδόσεις Πόλις. Το διαβάζουμε παράλληλα με το βιβλίο Για τις γάτες του λατρεμένου μας Τσαρλς Μπουκόβσκι που μεταφράζει θελτικά ο Γιώργος Λαμπράκος (εκδ. Πατάκης). 

Συνδυάζοντας λαμπρά το δοκιμιακό ύφος με τη λογοτεχνική έξαρση διαρκείας, πατώντας γερά σε μια συγκροτημένη φιλοσοφική σκευή για να περιπλανηθεί σε μέρη απολύτως αντιδημοφιλή, ενίοτε και επικίνδυνα, ο Νικήτας Σινιόσογλου «φλανάρει» (θυμίζω ότι το ρήμα «φλανάρω» το χρωστάμε στον Μιχαήλ Μητσάκη) και φωτογραφίζει για να καταγράψει εν συνεχεία τις στιγμές της περιπλάνησής του. Το βιβλίο Λεωφόρος ΝΑΤΟ (εκδ. Κίχλη) είναι μια λίαν ενδιαφέρουσα άσκηση ψυχογεωγραφίας που μεταφέρει στα καθ᾽ ημάς τα πειράματα της dérive, της καταστασιακής περιπλάνησης που διεξήγαν συστηματικά ο Γκυ Ντεμπόρ και οι φίλοι του στη δεκαετία του 1950 σε κακόφημες (συνήθως) συνοικίες του Παρισιού. 

altΔοκίμιο μας προσφέρει και ο εικαστικός Αλέξανδρος Ψυχούλης, περιπλανώμενος και αυτός, αλλά όχι στους δρόμους μα στα τραπέζια και τις καρέκλες της ευφορίας και της ηδύτατης κραιπάλης. Στο εγχειρίδιο Τα τσίπουρα στον Βόλο (εκδ. νήσος) καταγράφονται οι τρόποι της σύναξης και της συναλληλίας, της πόσης τσίπουρου και της διαλεκτικής ανάμεσα στην καλοσυνάτη εκτροπή και τη διευθέτηση του χάους με νηφαλιότητα. 

Κείμενα σε καταλόγους εκθέσεων, ανακοινώσεις σε συνέδρια, διαλέξεις, και δοκίμια συγκροτούν τον τόμο Το απάνθρωπο – Κουβέντες για τον χρόνο του φιλόσοφου Ζαν-Φρανσουά Λυοτάρ (Jean-Francois Lyotard, 1924-1998). Η διαλεκτική υψηλού-pop, οι σχέσεις της νεωτερικότητας με το μεταμοντέρνο, ο ρόλος της φωτογραφίας, και, κυρίως, το άνοιγμα στο αίνιγμα του χρόνου, της παρέλευσης, του εφήμερου απασχολούν τον Γάλλο στοχαστή.

Συγκίνηση προκαλεί σ᾽ εμάς τους παλαιότερους η επανεκκίνηση του ιστορικού οίκου Κείμενα που με περίσσιο μεράκι διηύθυνε ο αείμνηστος Φίλιππος Βλάχος. Ο γιος του, ο Φοίβος Βλάχος, αποφασίζει να συνεχίσει την παράδοση αλλά με το δικό του ύφος και τον προσωπικό του τόνο. Πρώτο προϊόν αυτής της ευπρόσδεκτης κίνησης το υβριδικό καλομονταρισμενο (και ως φαίνεται το μοντάζ γίνεται εκ νέου χρήσιμη και τελεσφόρα τεχνική) αφήγημα Κόρκυρα της ποιήτριας Κατερίνας Χανδρινού. Στις 100 σελίδες του αφηγήματος συναντάμε μνήμες και θραύσματα από τον Μίλτο Σαχτούρη και Εντουάρ Λεβέ, από τον Τζίμι Χέντριξ και τον Μανόλη Ρασούλη, από τον Σταύρο Τσιώλη και τον Αργύρη Μπακιρτζή. 

altΑισίως στο εικοστό τέταρτο τεύχος φτάνει η Ποιητική (εκδ. Πατάκης) που διευθύνει ο Χάρης Βλαβιανός συνεπικουρούμενος από μιαν ομάδα εκλεκτών νεότερων λογοτεχνών (Γιάννης Δούκας, Δημήτρης Ελευθεράκης, Γιώργος Λαμπράκος, Μαρία Τοπάλη, Χρήστος Χρυσόπουλος, Χάρης Ψαρράς). Στο παρόν τεύχος χαιρετίζουμε με ιαχές και ποδοκροτήματα ένα χορταστικό αφιέρωμα στον Ντανταϊσμό που επιμελείται η Ευγενία Γραμματικοπούλου, διότι, όπως έλεγε ο Τριστάν Τζαρά, έχουμε ανέκαθεν πολύ Dada μες στην καρδιά! 

Δεύτερη εμφάνιση για το recto/verso που διευθύνει Δημήτρης-Χρυσός Τομαράς. Έχουμε για πρώτη φορά (αν δεν απατώμαι) μεταφρασμένο στα ελληνικά κείμενο του James Wood, και μάλιστα για τον Λάσλο Κρασναχορκάι. Επίσης, ένα δοκίμιο του W.G. Sebald για τον φλανέρ Ρόμπερτ Βάλζερ. Κι ακόμα έχουμε Νικήτα Σινιόσογλου («Ο καρπός της ασθενείας μου – Δοκίμιο με σάρκα και οστά»), Πιέρ Μισόν και Σάμιουελ Μπέκετ μεταφρασμένους από τον Νίκο Παναγιωτόπουλο, και σκέψεις του Κώστα Χριστόπουλου για την περιπέτεια της καλλιτεχνικής πρωτοπορίας στην Ελλάδα. Το εγχείρημα του recto/verso ίσως συνοψίζεται στις τελευταίες φράσεις (το πνεύμα του ρηξικέλευθου Νίκου Κεσσανλή είναι παρόν!) του Χριστόπουλου: «η διεκδίκηση μιας ταυτότητα που λοξεύει ανάμεσα στις "δέσμες του μεγάλου φωτός" και στην "επιβίωση" ως μια "πυγολαμπίδα", που θα φωτίζει στις σκοτεινές πρασιές σαν οφθαλμαπάτη, σαν άστρο σε έναν γαλαξία που, όπως θα επιθυμούσε ο Ν.Κ., δεν θα διέπεται πια από καμία αρχή ή νόμο». 

* Ο ΓΙΩΡΓΟΣ-ΙΚΑΡΟΣ ΜΠΑΜΠΑΣΑΚΗΣ είναι συγγραφέας και μεταφραστής.
Τελευταίο του βιβλίο, η ποιητική συλλογή «Ίχνη και χνότα» (εκδ. Γαβριηλίδη).


 Στην κεντρική εικόνα: Illustration © Hao Hao.

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Με ποίηση, Αξελό, Μπάροουζ και Μαρξ, στη Μυσταγωγία της Μεγάλης Τεσσαρακοστής: 8 βιβλία στη «στραφταλιστή αιθρία του Απριλίου»

Με ποίηση, Αξελό, Μπάροουζ και Μαρξ, στη Μυσταγωγία της Μεγάλης Τεσσαρακοστής: 8 βιβλία στη «στραφταλιστή αιθρία του Απριλίου»

Ο ιχνηλάτης βιβλιοπωλείων και βιβλιοθηκών Γιώργος-Ίκαρος Μπαμπασάκης έρχεται και πάλι με τον Σάκο Εκστρατείας του, μιλώντας μας για βιβλία σαν να αφηγείται ιστορίες. Σήμερα επιλέγει οκτώ βιβλία που μπορεί θεματικά να ποικίλουν, ωστόσο η λαμπρότητα της Άνοιξης τα κάνει απαραίτητα προς τέρψη και ανάγνωση. Kεντρική εικ...

Η αέναη επιστροφή του Καρλ Μαρξ [ΙΙ] – Τα μυστήρια του χρήματος, του εμπορεύματος και των... βιντεοπαιχνιδιών

Η αέναη επιστροφή του Καρλ Μαρξ [ΙΙ] – Τα μυστήρια του χρήματος, του εμπορεύματος και των... βιντεοπαιχνιδιών

Ο ιχνηλάτης βιβλιοπωλείων και βιβλιοθηκών Γιώργος-Ίκαρος Μπαμπασάκης έρχεται και πάλι με τον Σάκο Εκστρατείας του, μιλώντας μας για βιβλία σαν να αφηγείται ιστορίες. Σήμερα, στο δεύτερο μέρος βιβλίων του ή για τον Καρλ Μαρξ, ο Σάκος του περιλαμβάνει το περιεκτικό πόνημα «Το Κεφάλαιο. Κριτική της πολιτικής οικονομίας...

Η αέναη επιστροφή του Καρλ Μαρξ [Ι] – από τον Μαρξ, με τον Μαρξ, για τον Μαρξ

Η αέναη επιστροφή του Καρλ Μαρξ [Ι] – από τον Μαρξ, με τον Μαρξ, για τον Μαρξ

Ο ιχνηλάτης βιβλιοπωλείων και βιβλιοθηκών Γιώργος-Ίκαρος Μπαμπασάκης έρχεται και πάλι με τον Σάκο Εκστρατείας του, μιλώντας μας για βιβλία σαν να αφηγείται ιστορίες. Σήμερα, στο πρώτο μέρος, ο Σάκος του περιλαμβάνει το εμβληματικό κείμενο του Καρλ Μαρξ [Karl Marx] «Η 18η Μπυρμαίρ του Λουδοβίκου Βοναπάρτη» (μτφρ. Γιά...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

«Η μοναχοκόρη» της Γκουαδαλούπε Νέτελ (κριτική) – Οι πολλαπλές αποχρώσεις της μητρότητας

«Η μοναχοκόρη» της Γκουαδαλούπε Νέτελ (κριτική) – Οι πολλαπλές αποχρώσεις της μητρότητας

Για το βιβλίο «Η μοναχοκόρη» της Γκουαδαλούπε Νέτελ [Guadalupe Nettel] (μτφρ. Νάννα Παπανικολάου, εκδ. Ίκαρος). Kεντρική εικόνα: έργο της street artist Οla Volo © olavolo.com.

Γράφει η Φανή Χατζή

Όσο η άποψη ότι ο γενε...

«TACK»: Μια ταινία για τη δύναμη του καλού με πρωταγωνίστριες τις Σοφία Μπεκατώρου και Αμαλία Προβελεγγίου

«TACK»: Μια ταινία για τη δύναμη του καλού με πρωταγωνίστριες τις Σοφία Μπεκατώρου και Αμαλία Προβελεγγίου

Για το ντοκιμαντέρ «TACK» (παραγωγή Onassis Culture) της Βάνιας Τέρνερ με πρωταγωνίστριες τη Σοφία Μπεκατώρου, που πρώτη ξεκίνησε το ελληνικό #MeToo, και την Αμαλία Προβελεγγίου, της οποίας η καταγγελία για βιασμό από τον προπονητή της από τα έντεκά της οδήγησε στην πρώτη δίκη-ορόσημο όχι μόνο για τη δικαίωσή της αλ...

Ο Θεόδωρος Τερζόπουλος στη Στέγη με «Γκοντό» και ιταλικό θίασο: μια παράσταση-σταθμός

Ο Θεόδωρος Τερζόπουλος στη Στέγη με «Γκοντό» και ιταλικό θίασο: μια παράσταση-σταθμός

Ο Θεόδωρος Τερζόπουλος σκηνοθετεί το εμβληματικό κείμενο του Σάμιουελ Μπέκετ «Περιμένοντας τον Γκοντό» (1948) στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης από τις 15 μέχρι και τις 19 Μαΐου. Η παράσταση είναι στα ιταλικά με ελληνικούς υπέρτιτλους.

Επιμέλεια: Book Press

...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Μαργαρίτα Ιορδανίδη» του Μιχάλη Μακρόπουλου (προδημοσίευση)

«Μαργαρίτα Ιορδανίδη» του Μιχάλη Μακρόπουλου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από τη νουβέλα του Μιχάλη Μακρόπουλου «Μαργαρίτα Ιορδανίδη», η οποία θα κυκλοφορήσει στις 19 Απριλίου από τις εκδόσεις Κίχλη.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Εἶχαν πιάσει γιὰ τὰ καλὰ οἱ ζέστες, καὶ τὴν ἑπόμενη Κυριακὴ κανόνισαν ν...

«Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή» του Αντρές Μοντέρο (προδημοσίευση)

«Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή» του Αντρές Μοντέρο (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Αντρές Μοντέρο [Andrés Montero] «Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή» (μτφρ. Μαρία Παλαιολόγου), το οποίο κυκλοφορεί στις 17 Απριλίου από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Η μονομαχ...

«Σχολείο για την αγάπη» της Ολίβια Μάνινγκ (προδημοσίευση)

«Σχολείο για την αγάπη» της Ολίβια Μάνινγκ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Ολίβια Μάνινγκ [Olivia Manning] «Σχολείο για την αγάπη» (μτφρ. Φωτεινή Πίπη), το οποίο κυκλοφορεί στις 23 Απριλίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Όταν έφτασαν στην κορυφή του λό...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Μεγάλο το θέμα, μικρό το δέμας: 21 βιβλία για τη «μικρή» ή τη «σύντομη» ιστορία του… οτιδήποτε

Μεγάλο το θέμα, μικρό το δέμας: 21 βιβλία για τη «μικρή» ή τη «σύντομη» ιστορία του… οτιδήποτε

Υπάρχει μια «μικρή» ή μια «σύντομη» ιστορία για το… οτιδήποτε. Οι τίτλοι βιβλίων που επιχειρούν (και καταφέρνουν) να συμπυκνώσουν μεγάλα θέματα σε, συνήθως, ολιγοσέλιδα βιβλία είναι πάρα πολλοί. Εντυπωσιακά πολλοί. Στην παρακάτω πολύ ενδεικτική επιλογή είκοσι ενός βιβλίων μπορεί καν...

Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου 2024: «Με ένα βιβλίο πετάω!» ξανά... – 12 βιβλία για το μεγάλο ταξίδι της ανάγνωσης

Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου 2024: «Με ένα βιβλίο πετάω!» ξανά... – 12 βιβλία για το μεγάλο ταξίδι της ανάγνωσης

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου (23 Απριλίου) επιλέγουμε 12 βιβλία που μας βάζουν στα ενδότερα της λογοτεχνίας και μας συνοδεύουν στο ταξίδι της ανάγνωσης.

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

Στις 23 Απριλίου γιορτάζουν τα βιβλ...

Δεν είναι «έγκλημα πάθους» είναι γυναικοκτονία: 5 μελέτες για την έμφυλη βία

Δεν είναι «έγκλημα πάθους» είναι γυναικοκτονία: 5 μελέτες για την έμφυλη βία

Πέντε μελέτες αναδεικνύουν τις νομικές και κοινωνικές διαστάσεις των γυναικοκτονιών και συμβάλλουν στην κατανόηση των αιτίων που προκαλούν την πιο ακραία μορφή έμφυλης βίας. Επειδή οι γυναικτοκτονίες δεν είναι «εγκλήματα πάθους» αλλά ανθρωποκτονίες με πολύ συγκεκριμένα χαρακτηριστικά.

Γράφει η Φανή Χ...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

15 Δεκεμβρίου 2023 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2023

Mυθιστορήματα, νουβέλες, διηγήματα, ποιήματα: Επιλογή 100 βιβλίων, ελληνικών και μεταφρασμένων, από τη βιβλιοπαραγωγή του 2023. Επιλογή: Συντακτική ομάδα της Book

ΦΑΚΕΛΟΙ