alt

Δέκα αστυνομικά βιβλία του 2019 που ξεχώρισαν.

Της Χίλντας Παπαδημητρίου

Be careful what you wish for, έλεγαν οι παλιοί. Και να που βρεθήκαμε με στοίβες αστυνομικών μυθιστορημάτων κάθε λογής να υψώνονται στους πάγκους των βιβλιοπωλείων. Να ανταγωνίζονται με τα τρομακτικά εξώφυλλά τους, και τις ακόμα πιο φρικαλέες περιγραφές στα οπισθόφυλλα, ποιο θα κερδίσει την προσοχή μας, υπενθυμίζοντάς μας ότι σύντομα θα γίνουν ταινίες, σειρές, βιντεοπαιχνίδια. Εντούτοις, ένα επιτυχημένο αστυνομικό μυθιστόρημα είναι σαν το καλομαγειρεμένο φαγητό: εκτός από νόστιμο, οφείλει να είναι θρεπτικό – για το μυαλό και την ψυχή. Όταν πεινάει κανείς πολύ, καταβροχθίζει ένα μπέργκερ και μετά νιώθει φουσκωμένος και απογοητευμένος. Το ίδιο ισχύει με τα βιβλία, αστυνομικά και μη. Εκτός από μια στιγμιαία απόλαυση, είναι σε θέση να μας ανοίξουν ένα ακόμα παράθυρο στον κόσμο; Θα μας βοηθήσουν να κατανοήσουμε περισσότερο την ανθρώπινη ψυχή, το whydunit του εγκλήματος; 

Διαλέξαμε δέκα αστυνομικά μυθιστορήματα μετά κόπου από τα αμέτρητα που κυκλοφόρησαν από το φθινόπωρο και ένθεν. Τα ξεχωρίσαμε σε υποτυπώδεις κατηγορίες για να δείξουμε σε τι εστιάσαμε, όταν τα επιλέξαμε από τα πολλά, παρόμοια και ανάλογης θεματολογίας που είχαμε μπροστά μας. Γιατί και η «υποκουλτούρα» θέλει μάστορα συγγραφέα. Καλή ανάγνωση.

 

 ΟΤΑΝ ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΤΗΝ ΕΞΙΧΝΙΑΣΗ ΤΟΥ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΣ 


vincent 1. Αυτή η χώρα που τη δολοφονούν
του Gilles Vincent [μτφρ. Γιάννης Καυκιάς, Angelus Novus]

«Στο κέντρο της Μασσαλίας εκτελείται με τρεις σφαίρες στο κεφάλι ο Ταρέκ Μπσαρανί. Ήταν διευθυντής της προεκλογικής εκστρατείας μιας νεαρής βουλευτίνας, ανερχόμενου άστρου του Εθνικού Κόμματος Γαλλίας. Στην άλλη άκρη της χώρας, ανακαλύπτονται μέσα στη λάσπη τα βασανισμένα πτώματα δύο κοριτσιών από την Ερυθραία. Δύο μεταναστριών που χάθηκαν στους δύσκολους δρόμους της προσφυγιάς.
Στηριγμένη στην πείρα της και σε μια μονιασμένη ομάδα συνεργατών, η αστυνόμος Αϊσά Σαντιά επιχειρεί να διαλευκάνει το φόνο της Μασσαλίας, ενώ στον Βορρά, σε περιοχές που έχει αφανίσει η κρίση, η υπαστυνόμος Καρόλ Βερμέρ, εύθραυστη και αποσταθεροποιημένη μπατσίνα, προσκρούει στη μοναξιά και στο ψέμα. Καθώς η εκλογική αναμέτρηση πλησιάζει, η πολιτική ένταση έρχεται να συσκοτίσει τα πράγματα...

Από τα ορυχεία του Πα ντε Καλαί στις καυτές πεδιάδες της Καμάργκ, ο συγγραφέας οικοδομεί ένα νουάρ μυθιστόρημα λυρικό, πολιτικό και κοινωνικό. Περιγράφει με σκληρά χρώματα μια χώρα στο χείλος της αβύσσου, μια χώρα σκοτεινή με φωτεινές, ενίοτε, πλευρές: τη Γαλλία».

Ο Gilles Vincent πιάνει το νήμα από εκεί ακριβώς όπου το άφησε ο Jean-Claude Izzo πριν από σχεδόν δύο δεκαετίες. Η Μασσαλία του 2015 παραμένει ζοφερή, μόνο που οι αστυνομικοί είναι πλέον δεύτερης ή τρίτης γενιάς μετανάστες με –παραδόξως– ταξική συνείδηση και όνειρο την επανάσταση, οι οποίοι καπνίζουν ασταμάτητα από Ντάνχιλ μέχρι Καρέλια Αγρινίου. Όταν ένας ζάπλουτος Σύρος που οργανώνει την προεκλογική εκστρατεία του δεξιού, μισαλόδοξου Εθνικιστικού Κόμματος δολοφονείται με μαφιόζικο τρόπο, η αστυνόμος Αϊσά Σαντιά αναλαμβάνει την έρευνα με τη βοήθεια της σφιχτής, άψογα οργανωμένης ομάδας της. Λίγες ώρες αργότερα, τα πτώματα δύο νεαρών κοριτσιών από την Ερυθραία βρίσκονται βιασμένα και στραγγαλισμένα στο Πα ντε Καλαί. Ο επικεφαλής της τοπικής αστυνομικής δύναμης Καπρισκί ξεφορτώνεται την υπόθεση στην εύθραυστη και μοναχική αστυνόμο Καρόλ Βερμέρ που έχει ακροδεξιές πολιτικές απόψεις. Μόνο που ενώ η Αϊσά είναι σκληροτράχηλη και με ξεκάθαρη πολιτική τοποθέτηση, η Καρόλ παραπαίει ολομόναχη κι έρχεται αντιμέτωπη με τις ιδέες και τα δικά της φαντάσματα. Καθώς η εικόνα του μικρού Αϊλάν στοιχειώνει τις δυο αστυνομικίνες –ναι, είμαστε ακόμα στον Σεπτέμβριο του 2015, λίγα χρόνια νωρίτερα, αλλά έκτοτε έχουμε πάψει να μετράμε πνιγμένους στη Μεσόγειο– ο αναγνώστης βλέπει ολοκάθαρα μπροστά του τους ενόχους, οι οποίοι μπερδεύονται μεταξύ τους: είναι Σέρβοι και Γάλλοι, Σύροι και Ρώσοι, απλοί εργάτες και στελέχη μεγάλων επιχειρήσεων. Την τελεία θα βάλει η επίθεση στο Μπατακλάν, στο Παρίσι, τον Νοέμβριο της ίδιας χρονιάς. Κάθε φορά μια καινούργια, μεγαλύτερη σφαγή θα δίνει ένα πρόχειρο τέλος στην προηγούμενη έρευνα. Ο Jean-Patrick Manchette έχει πεθάνει από το 1995, καλωσορίστε τον Gilles Vincent.

2 martineth 2. Η κοιλάδα των χαμένων κοριτσιών
του Αγκουστίν Μαρτίνεθ [μτφρ. Μαρία Παλαιολόγου, Πατάκης]

«Πέντε χρόνια µετά την εξαφάνισή τους, το Μοντεπερδίδο, χωριό µες στην οργιώδη βλάστηση των Κεντρικών Πυρηναίων, εξακολουθεί να πενθεί την Άνα και τη Λουθία, δυο εντεκάχρονες φίλες, που ένα απόγευµα έφυγαν από το σχολείο και δεν τις είδε ποτέ ξανά κανείς.
Η υπόθεση, µετά τις άκαρπες προσπάθειες των αρχών, πέρασε στο αρχείο. Τώρα, όµως, επανεµφανίζεται απροσδόκητα η Άνα, δίπλα σε έναν νεκρό άντρα, µες στα συντρίµµια ενός αυτοκινήτου, τραυµατισµένη αλλά ζωντανή. Η υπόθεση ανοίγει και πάλι, και ξεκινά ένας αγώνας ενάντια στον χρόνο που ζητά απαντήσεις: Ποιος είναι ο νεκρός; Ποιος είχε απαγάγει τα παιδιά; Είναι και η Λουθία ζωντανή;
Ενώ ολόκληρο το χωριό προσπαθεί να δεχτεί τη νέα τροπή που παίρνουν τα πράγµατα, καταφτάνουν εκεί από την Υποδιεύθυνση Προστασίας Ανηλίκων η νεαρή υπαστυνόµος Σάρα Κάµπος και το «αφεντικό» της, ο αστυνόµος Σαντιάγο Μπαΐν. Είναι υποχρεωµένοι να συνεργαστούν µε την τοπική Πολιτοφυλακή σε µια έρευνα που σύντοµα θα γίνει λαβυρινθώδης. Με µοναδική τους βεβαιότητα ότι το τέρας βρίσκεται ανάµεσά τους, θ’ αρχίσουν µια καταδίωξη που θα βάλει σε κίνδυνο την ίδια τους τη ζωή. Οι κάτοικοι του Μοντεπερδίδο, ακόµη και οι οικογένειες των κοριτσιών, παγιδευµένοι όλοι τους στα µυστικά και στα ψέµατά τους, δε θα διευκολύνουν καθόλου την έρευνα. Το χωριό έχει τους δικούς του κανόνες...»

Το Monteperdido, όπως είναι ο ισπανικός τίτλος του βιβλίου, είναι το πρώτο μυθιστόρημα του διάσημου στην Ισπανία σεναριογράφου Αγουστίν Μαρτίνεθ. Ο έμπειρος αναγνώστης αστυνομικής λογοτεχνίας αντιλαμβάνεται αμέσως τη σεναριακή δεξιοτεχνία του βιβλίου αφενός λόγω θεματολογίας (η εξαφάνιση παιδιών είναι από τα αγαπημένα θέματα των τηλεοπτικών σειρών), αφετέρου λόγω της δαιδαλώδους υπόθεσης, με τις αμέτρητες δευτερεύουσες πλοκές κι ανατροπές. Ο συγγραφέας εκμεταλλεύεται δεξιοτεχνικά την αντίθεση ανάμεσα στις αχανείς εκτάσεις των εθνικών πάρκων που βρίσκονται στα ισπανικά Πυρηναία με τον κλειστοφοβικό χαρακτήρα του χωριού, σκιαγραφώντας με λεπτομέρειες τους πολυπληθείς χαρακτήρες (κάτοικοι της περιοχής, τουρίστες, πολιτοφύλακες, αστυνομικοί της Υποδιεύθυνση Προστασίας Ανηλίκων, δημοσιογράφοι). Ωστόσο, το μεγαλύτερο ενδιαφέρον έχουν οι γυναικείοι χαρακτήρες οι οποίοι μοιάζουν να καθοδηγούν την πλοκή, είτε ως θύματα, είτε ως εκπρόσωποι του νόμου, είτε σαν ένα είδος γυναικείου χορού που σχολιάζει όσα συμβαίνουν στα σκοτάδια και πίσω από τις κλειστές πόρτες. Η νεαρή υπαστυνόμος Σάρα Κάμπος, για παράδειγμα, και η ηλικιωμένη αλλόκοτη φίλη της η Καριδάδ, που γνωρίζει τους πάντες και τα πάντα. Η Ράκελ και η Μοντσερράτ, οι δύο μητέρες που θρηνούν την απώλεια των παιδιών τους, αλλά και η Χιμένα η Κολομβιανή και η αισθησιακή νεαρή Ελίσα. Και πάνω απ’ όλα, τα δύο χαμένα κοριτσάκια, η Άνα και η Λουθία, που αποδεικνύονται πολύ πιο πολύπλοκοι χαρακτήρες από τα «συνήθη θύματα» της αστυνομικής μυθοπλασίας. 

neville  3. Δεσμοί αίματος
του Stuart Neville [μτφρ. Βάσια Τζανακάρη, Μεταίχμιο]

«Εφτά χρόνια πριν, ο δωδεκάχρονος τότε Κίαρον Ντιβάιν έγινε πρωτοσέλιδο στις εφηµερίδες, καθώς οµολόγησε τη στυγνή δολοφονία του ανάδοχου κηδεµόνα του. Χάρη στην κατάθεσή του, η ποινή του µεγαλύτερου αδερφού του Τόµας, που επίσης βρέθηκε στη σκηνή του εγκλήµατος, βουτηγµένος στο αίµα, µειώθηκε. Αλλά η αρχιεπιθεωρήτρια Σερίνα Φλάναγκαν, η µοναδική αστυνοµικός που µπόρεσε να πείσει τον φοβισµένο Κίαρον να µιλήσει, έχει διατηρήσει τις αµφιβολίες της σχετικά µε την οµολογία του όλα αυτά τα χρόνια.
Η αποφυλάκιση του Κίαρον σηµαίνει πλέον πολλά πράγµατα: την επανένωση µε τον αδερφό του Τόµας, που εξακολουθεί να ασκεί επικίνδυνη επιρροή στον µικρό του αδερφό· την πυροδότηση µιας φονικής αλυσίδας, καθώς ο γιος του θύµατος έχει ορκιστεί να εκδικηθεί τον φόνο του πατέρα του, και πολλά προβλήµατα για την επιτηρήτρια αναστολής του Κίαρον. 
Στο µεταξύ, η Σερίνα Φλάναγκαν έχει µόλις επιστρέψει στην ενεργό δράση έπειτα από τη µάχη που έδωσε µε τον καρκίνο του µαστού και δεν έχει να αντιµετωπίσει µόνο ένα βουνό από ανοιχτές υποθέσεις αλλά και τα γεµάτα λύπηση βλέµµατα των συναδέλφων της. Σύντοµα θα ανακαλύψει ότι ακόµα και οι υποθέσεις που έχουν κλείσει µπορούν να σκορπίσουν τον τρόµο στους δρόµους του Μπέλφαστ».

Ο εξαιρετικός Ιρλανδός συγγραφέας Stuart Neville επινόησε την αστυνόμο Σερίνα Φλάναγκαν το 2014, στο Πέπλο Σιωπής, για να αντικαταστήσει τον ύποπτο για φόνο επιθεωρητή Τζακ Λένον. Όπως λέει ο συγγραφέας σε συνέντευξή του στο μπλογκ της αλυσίδας βιβλιοπωλείων WH Smith, τελικά συμπάθησε περισσότερο τη Σερίνα από τον Λένον [«Θα πήγαινα να πιώ ένα ποτό μαζί της, ενώ δεν θα ήθελα στη ζωή μου έναν τύπο σαν τον Λένον»], γι’ αυτό την έκανε κεντρική ηρωίδα των επόμενων βιβλίων του. Στους Δεσμούς Αίματος, η Σερίνα επιστρέφει στην υπηρεσία μετά από άδεια για λόγους υγείας και μαθαίνει ότι ο Μαθητής-Δολοφόνος Κίαρον πρόκειται να αποφυλακιστεί. Τον είχε γνωρίσει στην αρχή της καριέρας της και εξαρχής διατηρούσε πολλές επιφυλάξεις για την ενοχή του, αφού είχε πιάσει την περίεργη, αρρωστημένη σχέση του με τον μεγαλύτερο αδελφό του, τον Τόμας. Ο Neville ξέρει πώς να ξετυλίγει τις ιστορίες του, πώς να περνάει από το καθημερινό κι ασήμαντο στο αιφνιδιαστικό και ειδεχθές. Εν προκειμένω, το βιβλίο απογειώνεται λόγω της σχέσης της Σερίνα με τον Κίαρον, μιας σχέσης φορτισμένης με στοιχεία μητρικά και συγχρόνως ερωτικά. Μετά από αλλεπάλληλα πέρα δώθε στον χρόνο, η ιστορία θα οδηγηθεί στο τραγικό τέλος της όχι στους δρόμους του Μπέλφαστ, όπου ξεκίνησε, αλλά σε μια ερημική παραλία της Ιρλανδικής θάλασσας.

 

 ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΜΙΑΣ ΑΛΛΗΣ ΕΠΟΧΗΣ 


4 christie 4. Φόνος στη Μεσοποταμία
της Agatha Christie [μτφρ. Χρήστος Καψάλης, Ψυχογιός]

«"Μια γυναίκα που δε λέει ψέματα είναι μια γυναίκα δίχως φαντασία και δίχως συμπόνια."
Όταν η Έιμι Λέδεραν ταξιδεύει ως την έρημο του Ιράκ, σε μια ανασκαφή, για να φροντίσει τη γυναίκα ενός διάσημου αρχαιολόγου, η πραγματικότητα που συναντά αποδεικνύεται πολύ πιο πολύπλοκη και παράξενη από ο,τι θα μπορούσε να έχει φανταστεί. Τα περίεργα οράματα και ο νευρικός τρόμος της ασθενούς της φαίνονται αβάσιμα, αλλά καθώς η ένταση στον αέρα μεγαλώνει, τα πράγματα παίρνουν μια φοβερή τροπή – και καταλήγουν στον φόνο.
Η τύχη τα φέρνει έτσι που ο διάσημος ντετέκτιβ Ηρακλής Πουαρό βρίσκεται εκείνες τις μέρες στην περιοχή, καθ’ οδόν προς τη Βαγδάτη. Κι όταν του ζητούν τη βοήθειά του, δεν μπορεί να αρνηθεί. Με μόνο στοιχείο μια σταγόνα αίμα, στη μέση της ερήμου, θα προσπαθήσει να λύσει ένα μυστήριο που δοκιμάζει για πρώτη φορα τόσο πολύ τις δυνάμεις του, κι ας είναι ανεξάντλητες...»

Το 26ο βιβλίο της Agatha Christie, το 13ο στο οποίο πρωταγωνιστεί ο Ηρακλής Πουαρό, ήταν εξαντλημένο σχεδόν δύο δεκαετίες στην ελληνική αγορά. Και με όσα έχουν συμβεί τις τελευταίες δεκαετίες στην Εγγύς Ανατολή, όπως λεγόταν την εποχή εκείνη η περιοχή του Ιράκ, του Λιβάνου και της Συρίας, η επανέκδοσή του αποκτά διπλό ενδιαφέρον καθώς συνοδεύεται από πρόλογο του συγγραφέα και δημοσιογράφου Νίκου Βατόπουλου. Το μυθιστόρημα περιέχει πολλά αυτοβιογραφικά στοιχεία, όχι μόνο επειδή η συγγραφέας γνώρισε τον δεύτερο σύζυγό της, τον αρχαιολόγο Μαξ Μαλόουαν, σε μια ανασκαφή στο Ιράκ, αλλά επιπλέον επειδή βάζει μια νοσοκόμα στο ρόλο του αφηγητή – με δεδομένο ότι είχε υπάρξει και η ίδια νοσοκόμα στη διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου. Μερικές λεπτομέρειες ακόμα για τους φανατικούς αναγνώστες της Christie: η υπόθεση διαδραματίζεται τρία χρόνια πριν την κυκλοφορία του μυθιστορήματος (το βιβλίο βγήκε το 1936, αλλά η υπόθεση ξετυλίγεται το 1933), και ο Πουαρό, επιστρέφοντας από την ανασκαφή, θα ταξιδέψει με το Οριάν Εξπρές – όπου θα εξιχνιάσει τον γνωστό σε όλους φόνο στο τρένο (1936). Αργότερα, στον Θάνατο στον Νείλο, (έτος κυκλοφορίας το 1937), ο Πουαρό θα αναφερθεί στην υπόθεση της ανασκαφής στην Ουρ. Το Φόνος στη Μεσοποταμία εντάσσεται στην κατηγορία των locked room mysteries, που ήταν ιδιαίτερα δημοφιλή κατά τη Χρυσή Εποχή του αγγλικού αστυνομικού μυθιστορήματος, που πήρε τέλος με την έκρηξη του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.

5 michailidis 5. Φονικό στη Μεγάλη Εκκλησία
του Τεύκρου Μιχαηλίδη [Πόλις]

«Κωνσταντινούπολη, 27 Δεκεμβρίου 537, ημέρα των εγκαινίων της Μεγάλης Εκκλησίας. Ο Ιωάννης, στενός συνεργάτης των αρχιτεκτόνων της, βρίσκεται δολοφονημένος. Όλες οι ενδείξεις οδηγούν στη Θεανώ, πρώην σπουδάστρια στην Ακαδημία του Πλάτωνος και στενή φίλη του θύματος. Ο Ευτόκιος, ένας άνθρωπος που έχει αφιερώσει τη ζωή του στη συγκέντρωση και διάσωση των έργων του Αρχιμήδη, αναλαμβάνει να εξιχνιάσει την υπόθεση: είναι πράγματι ένοχη η νεαρή μαθηματικός ή μήπως έχει πέσει θύμα μιας καλοστημένης συνωμοσίας; Ιστορικά πρόσωπα, όπως η Θεοδώρα και ο Ιουστινιανός, και μυθοπλαστικοί ήρωες συναντιούνται και αλληλεπιδρούν για να ζωντανέψουν το κλίμα της μετάβασης από την Ύστερη Αρχαιότητα στον πρώτο βυζαντινό χρυσό αιώνα. Η αρχαία φιλοσοφία πεθαίνει, κληροδοτώντας όμως στον καινούργιο κόσμο την κατακτημένη σοφία της: τη γεωμετρία και τη μηχανική της. Χωρίς αυτές, θαύματα όπως ο Ναός της Αγίας του Θεού Σοφίας δεν θα έπαιρναν ποτέ σάρκα και οστά. Στο προσκήνιο αυτής της ιδιόμορφης σύγκρουσης, ο μύθος εκτυλίσσεται μέσα από σκάνδαλα, καταχρήσεις, μισαλλοδοξία και, κυρίως, μέσα από την αιώνια πάλη για εξουσία».

Πολυεπίπεδο και πολυπρόσωπο ιστορικό αστυνομικό μυθιστόρημα, που διαδραματίζεται το 537 μ.Χ., επί εποχής Ιουστινιανού, τις παραμονές των Θυρανοιξίων της Αγίας Σοφίας. Τα ιστορικά αστυνομικά μυθιστορήματα έχουν ιδιαίτερη γοητεία, κυρίως όταν ο συγγραφέας φροντίζει να περιγράψει με αληθοφάνεια το ιστορικό πλαίσιο και τις λεπτομέρειες της καθημερινής ζωής της εποχής που επιλέγει. Εν προκειμένω, τη μετάβαση από την ύστερη αρχαιότητα στη λαμπρή περίοδο της δημιουργίας ενός κράτους που πατούσε ακόμα εν μέρει στις δομές της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας, ενώ αναζητούσε μία νέα, αυτόνομη, χριστιανική ταυτότητα. Στο Βυζάντιο, τόσο μακρινό και παρεξηγημένο, τόσο οικείο και λαμπερό, τοποθετεί το έγκλημα ο συγγραφέας. Ο Μιχαηλίδης αναφέρει σε μια συνέντευξή του, στο parathyro.politis.com: «Εποχές σαν αυτήν του Ιουστινιανού έχουν για μένα ξεχωριστό ενδιαφέρον. Όχι τόσο για τη λάμψη του νέου χρυσού αιώνα που ανατέλλει, όσο για τη μελαγχολία του παλιού κόσμου που σβήνει και χάνεται για να δώσει τη θέση του στη νέα εποχή…» 

Όπως οφείλει να συμβαίνει σ’ ένα καλό ιστορικό αστυνομικό μυθιστόρημα, ο φόνος αποτελεί την αφορμή για να παρακολουθήσουμε ιδεολογικές, πολιτικές, φιλοσοφικές και θρησκευτικές διαμάχες, οι οποίες συγκαλύπτουν συνήθως αιμοσταγή παιχνίδια εξουσίας. Η λαχτάρα για μόρφωση της νεαρής Θεανώς –το πάθος των γυναικών για την παιδεία που στερούνταν– παίζει εξίσου σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη της πλοκής με το τυπικό whodunit. Στο πρόσωπο της πρώην μαθήτριας της Ακαδημίας του Πλάτωνα συναντούμε ένα θηλυκό Πουαρό που εντοπίζει ασήμαντες λεπτομέρειες με τη βοήθεια ενός γιατρού ο οποίος αποτελεί τον πρόδρομο των σημερινών ιατροδικαστών. Οι επί μέρους λύσεις των αινιγμάτων που συνοδεύουν τον φόνο του Ιωάννη στηρίζονται σε επιστημονικές θεωρίες και αρχές, η διαδικασία της δίκης της Θεανώς μετατρέπεται σε πανάρχαιο κυνήγι μαγισσών. Από το βιβλίο περνούν πολλές ιστορικές προσωπικότητες που διανθίζουν την υπόθεση με τις γνώσεις, τις απάτες και τα εγκλήματά τους. 

6 pastor 6. Lumen
της Ben Pastor [μτφρ. Χρήστος Καψάλης, Μίνωας]

«Κρακοβία, 1939: Την ώρα που ξεσπούν τα πρώτα βίαια επεισόδια του μαζικού εκτοπισμού και της εξόντωσης των Πολωνών Εβραίων, ο Γερμανός λοχαγός Μάρτιν Μπόρα καλείται να διαλευκάνει τη δολοφονία της ηγουμένης Καζιμιέρτζα. Η μοναχή, η οποία περιβάλλεται από μια αχλή αγιοσύνης και πιστεύεται πως είχε προβλέψει και το ξέσπασμα του πολέμου, βρίσκεται νεκρή από σφαίρα στο προαύλιο της μονής.
Απρόσμενος συνεργάτης του Μπόρα σε αυτή την έρευνα είναι ένας Αμερικανός ιερέας πολωνικής καταγωγής, ο πατέρας Τζον Μαλέτσκι. Ο ιερέας είχε φτάσει στην Κρακοβία ως ειδικός απεσταλμένος της Αγίας Έδρας, προκειμένου να διαπιστώσει την αξιοπιστία των προφητικών δυνάμεων που αποδίδονταν στην ηγουμένη.
Ποιο μυστήριο κρύβει η αγαπημένη επίκληση της ηγουμένης "Lumen Christi, Adiuva Nos"; Ποιος ο ρόλος της σαγηνευτικής ηθοποιού Εύα Κοβάλσκα; Μια συναρπαστική και περίτεχνη ιστορία που συνδυάζει το σασπένς και τις ανατροπές ενός αστυνομικού μυθιστορήματος με την οξυδερκή σκιαγράφηση χαρακτήρων και την ενδελεχή ιστορική έρευνα.
Συγκλονισμένος από τη βία και την ακραία ιδεολογία των ναζί, ο Μπόρα, Πρώσος ευγενής στην καταγωγή, δοκιμάζεται σε εφιαλτικό βαθμό. Σε αυτό τον ζοφερό περίγυρο διακινδυνεύει τη ζωή του προσπαθώντας να εξιχνιάσει δύσκολες αστυνομικές υποθέσεις, αλλά και να αναδείξει τα εγκλήματα που διέπρατταν καθημερινά τα SS».

Η Ιταλίδα συγγραφέας Μαρία Βερμπένα Βόλπι, γνωστή με το ψευδώνυμο Ben Pastor, ζει στις ΗΠΑ όπου γράφει ιστορικά/αστυνομικά μυθιστορήματα. Ο ήρωάς της, Μάρτιν Μπόρα, είναι πρωταγωνιστής δώδεκα βιβλίων και βασίζεται σε υπαρκτό πρόσωπο, τον Πρώσσο αξιωματικό Claus von Stauffenberg ο οποίος συμμετείχε στην απόπειρα δολοφονίας του Χίτλερ το 1944. Ο Μάρτιν Μπόρα απέχει πολύ από τον αγαπητό μας Μπέρνι Γκούντερ του Philip Kerr. Όσο ρεαλιστής και κυνικός είναι ο Μπέρνι, τόσο αφελής στα όρια του κινδύνου για τη ζωή του παρουσιάζεται ο Μπόρα. Το Lumen είναι από τα λίγα σύγχρονα αστυνομικά μυθιστορήματα που εισάγουν στην πλοκή τους θεολογικά ζητήματα και θρησκευτικές ανησυχίες, και η συνεργασία του Αμερικανού πάστορα Μαλέτσκι με τον Πρώσσο αξιωματικό Μπόρα εμπεριέχει αληθινά πρωτότυπες ιδέες και σκέψεις που ξεφεύγουν από την κλασική ρουτίνα που έχει κυριεύσει τη σύγχρονη αστυνομική μυθοπλασία.

 

 ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΚΑΘΕ ΓΩΝΙΑ ΤΟΥ ΠΛΑΝΗΤΗ 


7 brynard 7. Ματωμένη έρημος
της Karin Brynard [μτφρ. Χρ-Α. Γκέζος, Μεταίχμιο]

«Ο Αλµπέρτους Μπίσλααρ έχει εγκαταλείψει το απαιτητικό αστυνοµικό του πόστο και µια αποτυχηµένη σχέση στο Γιοχάνεσµπουργκ για µια θέση στα µετόπισθεν – στις παρυφές της ερήµου Καλαχάρι. Αλλά το όνειρό του να ζήσει µια ήρεµη ζωή στην ύπαιθρο σύντοµα γκρεµίζεται από το ξέσπασµα της βίας στην περιοχή.
Όταν µια εκκεντρική λευκή καλλιτέχνιδα και η µαύρη τετράχρονη θετή της κόρη δολοφονούνται στη φάρµα τους, οι εξαγριωµένοι λευκοί αγρότες στρέφουν τις υποψίες τους εναντίον του ιθαγενούς επιστάτη.
Στην προσπάθειά του να βρει τον δολοφόνο ο Μπίσλααρ θα βυθιστεί στις ραδιουργίες και τις φυλετικές εντάσεις της κοινότητας και θα διαπιστώσει ότι η βία δεν έχει γεωγραφικά και εθνικά σύνορα».

Συναρπαστικά αστυνομικά μυθιστορήματα καταφθάνουν τον τελευταίο καιρό από την Νότιο Αφρική (όπως η Κόμπρα, του Dion Meyer, ένα βιβλίο στο οποίο έχουμε ήδη αναφερθεί). Μυθιστορήματα που διαλύουν την αφελή εικόνα μας για την κατάσταση στην Νότιο Αφρική μετά το τέλος του απαρτχάιντ. Το όνειρο του Μαντέλα μοιάζει με ουτοπία που έσβησε σε μια αχανή χώρα όπου το νερό σπανίζει, η ξηρασία καταστρέφει τους καλλιεργητές και κτηνοτρόφους, ενώ τα φυλετικά μίση ταλανίζουν αθώους και ένοχους. Ο αστυνομικός Αλμπέρτους Μάρκους Μπίσλααρ, ο βασικός ήρωας της Ματωμένης Ερήμου, όντας λευκός και μπάτσος, δεν χωράει πουθενά, δεν τον εμπιστεύεται κανείς, οι πάντες του κάνουν τη ζωή δύσκολη. Οι υφιστάμενοί του είναι σαν καρικατούρες βγαλμένες από κόμικς, οι λευκοί γαιοκτήμονες αποτελούν την επιτομή του κακού – χωρίς ίχνος υπερβολής. Η φρικιαστική υπόθεση που καλείται να εξιχνιάσει θα τον φέρει αντιμέτωπο με τη διαλυμένη οικογένεια της νεκρής, αλλά και με τους δικούς του εφιάλτες που τον ανάγκασαν να εγκαταλείψει το Γιοχάνεσμπουργκ. Η βία της Ματωμένης Ερήμου είναι τόσο ρεαλιστική και χειροπιαστή που μπροστά της τα σκανδιναβικά θρίλερ μοιάζουν με απλοϊκά κινούμενα σχέδια. Τα εγκλήματα διαπράττονται για ζητήματα ζωής ή θανάτου, κι όχι για να προμηθεύσουν πτώματα στην πλοκή. 

8 urtory 8. Η σιωπή της λευκής πόλης
της Εύα Γκαρθία Σαένθ ντε Ουρτούρι [μτφρ. Αγγελική Βασιλάκου, Ψυχογιός]

«Ο χαρισματικός αρχαιολόγος Τάσιο Ορτίθ ντε Θάρατε, καταδικασμένος για τα εγκλήματα που τρομοκράτησαν τη Βιτόρια πριν από δύο δεκαετίες, πρόκειται να βγει από τη φυλακή, όταν οι φόνοι ξαναρχίζουν. Στον Παλαιό Καθεδρικό ένα ζευγάρι εικοσάχρονων εντοπίζονται νεκροί. Είναι γυμνοί κι έχουν και οι δύο τσιμπήματα μελισσών στον λαιμό. Και δε θα είναι οι μόνοι. Ο νεαρός αστυνομικός Ουνάι Λόπεθ ντε Αγιάλα, ο "Κράκεν", όπως τον φωνάζουν όλοι, ειδικευμένος προφάιλερ, θέλει πάση θυσία να σταματήσει τους φόνους. Μια πρόσφατη προσωπική τραγωδία, όμως, τον εμποδίζει να τους δει ως άλλη μια υπόθεση. Οι μέθοδοί του δυσαρεστούν την Άλμπα, την επικεφαλής της έρευνας, με την οποία διατηρεί μια αμφιλεγόμενη σχέση. Και στο μεταξύ, ο χρόνος τρέχει εναντίον τους και η απειλή παραμονεύει σε κάθε γωνιά της πόλης. Ποια θα είναι τα επόμενα θύματα;»

Η Χώρα των Βάσκων, τόσο κοντά μας και συγχρόνως τόσο μακρινή κι άγνωστη, παράγει τα τελευταία χρόνια πολλά καλογραμμένα αστυνομικά μυθιστορήματα. Οι θρύλοι και τα αρχαιολογικά μνημεία του παρελθόντος πρωταγωνιστούν στη Σιωπή της Λευκής Πόληςαλλά η συγγραφέας κάνει ένα βήμα παραπάνω: χτίζει το ψυχολογικό προφίλ των ηρώων, καλών και κακών, μας μυεί στη μέθοδο εργασίας ενός προφάιλερ, για να εξηγήσει με αληθοφανή και εμπεριστατωμένο τρόπο το πώς το παρελθόν ενίοτε στοιχειώνει το παρόν. Κι όλα αυτά χωρίς να παραλείψει την ιδιαίτερη σχέση των Βάσκων με την υψηλή γαστρονομία (έχουν τα περισσότερα εστιατόρια με αστέρια Michelin – καμιά 40αριά). Το βιβλίο αποτελεί το πρώτο μέρος μιας τριλογίας κι έχει μεταφερθεί ήδη στον κινηματογράφο από τον Ισπανό σκηνοθέτη Daniel Calparsoro. 

 

 ΑΓΑΠΗΜΕΝΟΙ ΣΥΝΗΘΕΙΣ ΥΠΟΠΤΟΙ & ΤΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΤΟΥΣ 


9 manchini 9. Τι εποχή κι αυτή – Μια υπόθεση για τον αστυνόμο Σκιαβόνε
του Αντόνιο Μαντσίνι [μτφρ. Φωτεινή Ζερβού, Πατάκης]

«Οι Μπεργκέ, πλούσια οικογένεια βιομηχάνων της Βαλ ντ’ Αόστα, έχουν ένα μυστικό και ο υποδιοικητής Ρόκκο Σκιαβόνε το ανακαλύπτει τυχαία, αντιλαμβανόμενος ότι γίνεται δέκτης μιας κραυγής απελπισίας από το εσωτερικό της οικογένειας. Η Κιάρα Μπεργκέ, η νεαρή κόρη της οικογένειας, πολύ δημοφιλής ανάμεσα στους συνομηλίκους της, εξαφανίζεται. Η εξαφάνισή της σηματοδοτεί την έναρξη ενός παιχνιδιού που παίζεται σε διαφορετικά επίπεδα. Ο Σκιαβόνε πρέπει να βρει τι κρύβεται πίσω από την άψογη εικόνα ενός προνομιούχου περιβάλλοντος, να νικήσει τον χρόνο σ’ έναν αγώνα δρόμου για τη ζωή, να φωτίσει την γκρίζα περιοχή όπου το έγκλημα και οι επιχειρήσεις συναντιούνται.
Στο μεταξύ το χιόνι συνεχίζει να πέφτει, Μάιο μήνα, στην Αόστα και επιδεινώνει την ήδη κακή διάθεση του Ρόκκο. Και μια σκιά ξεπροβάλλει και τον ακολουθεί για να τον χτυπήσει εκεί που πονά. Επειδή στο παρελθόν του δύστροπου μπάτσου υπάρχει μια σκοτεινή περίοδος που εμφανίζεται με κάθε ευκαιρία. Σαν αξεπλήρωτο χρέος. Σαν πληγή που ποτέ δεν κλείνει».

Σ’ αυτή την τρίτη περιπέτειά του, ο υποδιοικητής Ρόκκο Σκιαβόνε παραμένει τιμωρημένος στην Αόστα, την είσοδο των Ιταλικών Άλπεων. Μια άλλη Ιταλία ξεδιπλώνεται μπρος τα μάτια μας, με τελείως διαφορετικό τρόπο ζωής και συνήθειες από αυτές που συναντούμε στα βιβλία του Καμιλέρι ή του Καροφίλιο· η Ιταλία του Βορρά κατοικείται από οικογένειες πλουσίων, βιομηχάνων και όσων μπορούν να κάνουν ακριβό τουρισμό. Στο συγκεκριμένο βιβλίο, όλα ξεκινούν όταν ένα φορτηγό ξεφεύγει από την πορεία του στις απότομες στροφές ενός ανηφορικού δρόμου. Οι δύο επιβάτες, ο Ιταλός οδηγός κι ένας μυστηριώδης Ρουμάνος, σκοτώνονται επί τόπου. Πώς συνδέεται το ατύχημα με την απαγωγή της Κιάρας Μπεργκέ, κόρης ενός ζάπλουτου μεγαλοκατασκευαστή; Ο Μαντσίνι μας κλείνει το μάτι καθώς μας περιγράφει τον αγώνα δρόμου ενάντια στον χρόνο που κάνει ο Σκιαβόνε για να σώσει την κοπέλα: όλα συνδέονται, μας λέει. Και το οργανωμένο έγκλημα βρίσκεται παντού. Παράλληλα, ο Σκιαβόνε έχει να αντιμετωπίσει έναν άλλο πονοκέφαλο: την απόδραση από τις φυλακές ενός κακοποιού που έχει βάλει σκοπό να τον εκδικηθεί. Η έρευνα στο παρόν εναλλάσσεται με τις αναμνήσεις του Σκιαβόνε, που είναι γεννημένος στη Ρώμη και μισεί ό,τι βρίσκεται βορειότερα της Αιωνίας Πόλης. Ο Μαντσίνι διαποτίζει τον ήρωά του μ’ ένα αυτοσαρκαστικό χιούμορ που σπάνια συναντούμε στο μυθοπλαστικό αστυνομικό Σώμα. 

 10. Το ινστιτούτοking institouto
του Stephen King [μτφρ. Έφη Τσιρώνη, Κλειδάριθμος]

«Αργά τη νύχτα, σ’ ένα ήσυχο προάστιο της Μινεάπολης, άγνωστοι εισβάλλουν στο σπίτι της οικογένειας Έλις και, αφού δολοφονούν αθόρυβα τους γονείς τού δωδεκάχρονου Λουκ, τον απάγουν και τον επιβιβάζουν σ’ ένα μαύρο SUV. Ο Λουκ ξυπνάει στο Ινστιτούτο, σ’ ένα δωμάτιο ίδιο με το δικό του, αλλά χωρίς παράθυρα. Έξω από τη δική του πόρτα υπάρχουν άλλες πόρτες, πίσω από τις οποίες κρατούνται άλλα παιδιά με ιδιαίτερες ικανότητες, όπως η τηλεπάθεια και η τηλεκίνηση. Έχουν έρθει κι αυτά εδώ με παρόμοιο τρόπο. Είναι η Καλίσα, ο Νικ, ο Τζορτζ, η Άιρις και ο δεκάχρονος Έιβερι Ντίξον.
Σ’ αυτό το σκληρό ίδρυμα, η διευθύντρια, η κυρία Σίγκσμπι, και το προσωπικό της είναι είναι απόλυτα αφοσιωμένοι στον σκοπό τους: να αποσπάσουν από τα παιδιά τη δύναμη στην οποία οφείλουν τα υπερφυσικά τους χαρίσματα. Δεν υπάρχουν ηθικοί ενδοιασμοί. Αν συνεργάζεσαι, κερδίζεις μάρκες για τους αυτόματους πωλητές σνακ και αναψυκτικών. Αν όχι, η τιμωρία είναι σκληρή. Ένα ένα, τα παιδιά εξαφανίζονται και ο Λουκ ψάχνει απεγνωσμένα να ξεφύγει. Όμως κανείς έως τώρα δεν έχει δραπετεύσει από το Ινστιτούτο...»

Το 61ο βιβλίο του Stephen King έχει ήδη πουληθεί για να γίνει τηλεοπτική σειρά, αναμενόμενο αφού η κεντρική ιδέα του είναι ιδιαίτερα τρομακτική και «πιασάρικη». Μια μυστηριώδης κυβερνητική οργάνωση απαγάγει μικρά παιδιά με υπερφυσικές ικανότητες για να τα χρησιμοποιήσει ως εργαλεία στο παγκόσμιο γεωπολιτικό παιχνίδι στρατηγικής των υπερδυνάμεων. Το Ινστιτούτο όπου είναι φυλακισμένα τα παιδιά-πειραματόζωα και τα όσα φρικτά συμβαίνουν εκεί είναι η αφορμή του συγγραφέα να σχολιάσει τις σημερινές ΗΠΑ, τους «κακούς» που δεν έχουν ηθικές αναστολές αφού ακολουθούν απλώς κάποιες ασαφείς εντολές, το Κακό που έχει διεισδύσει ακόμα και στα πιο γραφικά, ξεχασμένα χωριουδάκια όπως το ΝτυΠρέ. Με πολλαπλές διακειμενικές αναφορές (από τον Χοκ Φιν του Μαρκ Τουέιν ως το Μη μ’αφήσεις ποτέ, του Καζούο Ισιγκούρο, αλλά και σε δικά του βιβλία, όπως το Firestarter και η Κάρι), ο King μοιάζει να αναρωτιέται: σε τι θυσιάζονται τα παιδιά της χώρας; Τι σημαίνει το συλλογικό ασυνείδητο; Πόσο αθώοι μπορεί να είμαστε όταν αρνούμαστε να κοιτάξουμε πίσω από την κουρτίνα, για να μη δούμε τον εαυτό μας με τη μορφή του τέρατος. 

* Η ΧΙΛΝΤΑ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ είναι μεταφράστρια και συγγραφέας.
Τελευταίο βιβλίο της, το αστυνομικό μυθιστόρημα «Η συχνότητα του θανάτου» (εκδ. Μεταίχμιο).


Στην κεντρική εικόνα: Φωτογραφία © Trini.

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τρία μυθιστορήματα με άρωμα εποχής και μυστηρίου από τα Ελληνικά Γράμματα

Τρία μυθιστορήματα με άρωμα εποχής και μυστηρίου από τα Ελληνικά Γράμματα

Για τα μυθιστορήματα «Strangers in the Night» (μτφρ. Μυρσίνη Γκανά) της Χέδερ Γουέμπ [Heather Webb], «Τα Μυστήρια της Μις Μόρτον Μόρτον» (μτφρ. Χρήστος Μπαρουξής) της Κάθριν Λόιντ [Catherine Lloyd] και «Κωδικός Coco» (μτφρ. Γιάννης Σπανδωνής) της Τζιόια Ντιλιμπέρτο [Gioia Diliberto]. Τρία μυθιστορήματα που μας μεταφ...

Τι διαβάζουμε τώρα; 21 καλά βιβλία λογοτεχνίας που βγήκαν πρόσφατα

Τι διαβάζουμε τώρα; 21 καλά βιβλία λογοτεχνίας που βγήκαν πρόσφατα

Επιλέξαμε 21 βιβλία ελληνικής και μεταφρασμένης πεζογραφίας που κυκλοφόρησαν πρόσφατα.

Γράφει ο Κώστας Αγοραστός

Οι πρώτοι μήνες του 2024 έχουν φέρει πολλά και καλά βιβλία πεζογραφίας. Κι αν ο μέσος αναγνώστης βρίσκεται στην καλύτερη περίπτωση σε σύγχυση, στη χειρότερη σε άγχ...

Επανάσταση 1821: 11 βιβλία για τον Αγώνα των Ελλήνων

Επανάσταση 1821: 11 βιβλία για τον Αγώνα των Ελλήνων

Ενόψει της 25ης Μαρτίου, επιλέγουμε έντεκα βιβλία που μας βοηθούν να κατανοήσουμε τα περίπλοκλη όσο και μοναδική διαδοχή γεγονότων που ήταν η Ελληνική Επανάσταση. Kεντρική εικόνα: έργο του Λουντοβίκο Λιπαρίνι «Ο όρκος του λόρδου Βύρωνα στο Μεσολόγγι» (περίπου 1850), μουσείο Μπενάκη.

...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

«Ανορθογραφίες επιμελητών» – Μια επιστολή του Διονύση Χαριτόπουλου

«Ανορθογραφίες επιμελητών» – Μια επιστολή του Διονύση Χαριτόπουλου

Λάβαμε από τον Διονύση Χαριτόπουλο την παρακάτω επιστολή, σχετικά με την επιλογή κριτικών κειμένων του Κωστή Παπαγιώργη που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Καστανιώτη με τον τίτλο «Κωστής Παπαγιώργης: Τα βιβλία των άλλων 1, Έλληνες συγγραφείς», το 2020. 

Επιμέλεια: Book Press

...
Φεστιβάλ «WOW – Women of the World» στο ΚΠΙΣΝ: Μια σημαντική  διοργάνωση αφιερωμένη σε γυναίκες, θηλυκότητες και non-binary άτομα

Φεστιβάλ «WOW – Women of the World» στο ΚΠΙΣΝ: Μια σημαντική διοργάνωση αφιερωμένη σε γυναίκες, θηλυκότητες και non-binary άτομα

Το δεύτερο φεστιβάλ «WOW - Women of the World Αthens» (6-8 Απριλίου) στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) αποπειράται να θίξει τα πλέον επίκαιρα ζητήματα στον αγώνα της έμφυλης ισότητας, σε τοπικό αλλά και διεθνές επίπεδο. Στην κεντρική εικόνα, η Έλλη Ανδριοπούλου, διευθύνουσα δύμβουλος του ΚΠΙΣΝ και...

«Γυναικεία Βραβεία non fiction 2024»: Ανακοινώθηκε η βραχεία λίστα

«Γυναικεία Βραβεία non fiction 2024»: Ανακοινώθηκε η βραχεία λίστα

Η νικήτρια του βραβείου Women's Prize για non-fiction βιβλία θα ανακοινωθεί στις 13 Ιουνίου. Κεντρική εικόνα, μια από τις υποψήφιες για το βραβείο: η συγγραφέας και αρθρογράφος Ναόμι Κλάιν © The University of British Columbia.

Επιμέλεια: Book Press

...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Μακγκάφιν» του Βαγγέλη Γιαννίση (προδημοσίευση)

«Μακγκάφιν» του Βαγγέλη Γιαννίση (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Βαγγέλη Γιαννίση «Μακγκάφιν», το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 21 Μαρτίου από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

ΤΟΥΡΙΣΤΑΣ
37.947408, 23.641584

 «Αφού σου ...


«Το μποστάνι του Μποστ» του Κωνσταντίνου Κυριακού (προδημοσίευση)

«Το μποστάνι του Μποστ» του Κωνσταντίνου Κυριακού (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βιβλίο του Κωνσταντίνου Κυριακού «Το μποστάνι του Μποστ – Μια σύνθεση / συμπλήρωση / διασκευή κειμένων του Μποστ», το οποίο κυκλοφορεί σε λίγες μέρες από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

...

«Όλα μαύρα» της Δήμητρας Παπαδήμα (προδημοσίευση)

«Όλα μαύρα» της Δήμητρας Παπαδήμα (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βιβλίο της Δήμητρας Παπαδήμα «Όλα μαύρα», το οποίο θα κυκλοφορήσει την επόμενη εβδομάδα από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

«Τι είμαστε εμείς μπροστά σε αυτά τα κτήνη, ρε; Τι είμαστε; Άγιοι. Και φόνο να...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τρία μυθιστορήματα με άρωμα εποχής και μυστηρίου από τα Ελληνικά Γράμματα

Τρία μυθιστορήματα με άρωμα εποχής και μυστηρίου από τα Ελληνικά Γράμματα

Για τα μυθιστορήματα «Strangers in the Night» (μτφρ. Μυρσίνη Γκανά) της Χέδερ Γουέμπ [Heather Webb], «Τα Μυστήρια της Μις Μόρτον Μόρτον» (μτφρ. Χρήστος Μπαρουξής) της Κάθριν Λόιντ [Catherine Lloyd] και «Κωδικός Coco» (μτφρ. Γιάννης Σπανδωνής) της Τζιόια Ντιλιμπέρτο [Gioia Diliberto]. Τρία μυθιστορήματα που μας μεταφ...

Τι διαβάζουμε τώρα; 21 καλά βιβλία λογοτεχνίας που βγήκαν πρόσφατα

Τι διαβάζουμε τώρα; 21 καλά βιβλία λογοτεχνίας που βγήκαν πρόσφατα

Επιλέξαμε 21 βιβλία ελληνικής και μεταφρασμένης πεζογραφίας που κυκλοφόρησαν πρόσφατα.

Γράφει ο Κώστας Αγοραστός

Οι πρώτοι μήνες του 2024 έχουν φέρει πολλά και καλά βιβλία πεζογραφίας. Κι αν ο μέσος αναγνώστης βρίσκεται στην καλύτερη περίπτωση σε σύγχυση, στη χειρότερη σε άγχ...

Επανάσταση 1821: 11 βιβλία για τον Αγώνα των Ελλήνων

Επανάσταση 1821: 11 βιβλία για τον Αγώνα των Ελλήνων

Ενόψει της 25ης Μαρτίου, επιλέγουμε έντεκα βιβλία που μας βοηθούν να κατανοήσουμε τα περίπλοκλη όσο και μοναδική διαδοχή γεγονότων που ήταν η Ελληνική Επανάσταση. Kεντρική εικόνα: έργο του Λουντοβίκο Λιπαρίνι «Ο όρκος του λόρδου Βύρωνα στο Μεσολόγγι» (περίπου 1850), μουσείο Μπενάκη.

...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

02 Απριλίου 2023 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα μεγαλύτερα μυθιστορήματα όλων των εποχών: 20 έργα-ποταμοί από την παγκόσμια λογοτεχνία

Πολύτομα λογοτεχνικά έργα, μυθιστορήματα-ποταμοί, βιβλία που η ανάγνωσή τους μοιάζει με άθλο. Έργα-ορόσημα της παγκόσμιας πεζογραφίας, επικές αφηγήσεις από την Άπω Ανατ

ΦΑΚΕΛΟΙ