Με τη συμπλήρωση επτά συναπτών ετών στο εκδοτικό στερέωμα, οι εκδόσεις Στίξις κάνουν το επόμενο βήμα με μια νέα σειρά τεσσάρων βιβλίων, υπό τον τίτλο «Μικρή Στίξις», των Γιώργου Δουατζή, Χρυσοξένης Προκοπάκη, Στέφανου Τζουβάρα και Μιχάλη Σηφάκη.
Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος
Έχουν παρόμοια αισθητική στα εξώφυλλα (κυριαρχεί το λευκό και τα αφαιρετικά σχέδια). Είναι κείμενα μικρά, της μιας ανάσας και κινούνται από τη μυθοπλασία έως το παραμύθι και τον αποφθεγματικό-φιλοσοφικό λόγο.
Πρόκειται για τη νέα σειρά βιβλίων των εκδόσεων Στίξις που φέρει τον τίτλο «Μικρή Στίξις» και σηματοδοτεί την έναρξη ενός νέου κεφαλαίου του εκδοτικού, έπειτα από τη συμπλήρωση επτά χρόνων λειτουργίας του.
Η μοιραία μετάφραση, Γιώργος Δουατζής
Ο Γιώργος Δουατζής είναι δοκιμασμένος ποιητής, συγγραφέας και πρόσφατα και εικαστικός. Αφήνει για λίγο την αγαπημένη του ποίηση και μας παραδίδει ένα κείμενο μικρής φόρμας με τίτλο Η μοιραία μετάφραση.
Πρόκειται στην ουσία για μια μικρή νουβέλα όπου ο εύθυμος, αλλά και ενίοτε δηκτικός σκοπός της διαπερνάει την πλοκή. Τον πρωταγωνιστή της ιστορίας τον «τύφλωσαν» δύο ποιήματα κι όχι ο έρωτας όπως συμβαίνει συνήθως στους ανθρώπους. Κάπως έτσι, η ζωή του ανατράπηκε από μια μοιραία μετάφραση.
Απόσπασμα από το βιβλίο
«Κάποτε ο σεισμός που προκάλεσα πήρε τέλος και άρχισαν να απλώνονται στον χώρο διάφοροι ήχοι, αναστεναγμοί, κλάματα, σταυροκοπήματα, «βοήθα Παναγιά μου, δεν το πιστεύω αυτό, δεν μπορεί να συμβαίνουν σπίτι μας όλα αυτά», και άλλα παρόμοια. Τίποτα ισχυρότερο από αυτά τα γεγονότα δεν θα με έκανε να νιώσω το κέντρο του κόσμου. Ήμουν αιτία μέγιστης ταραχής, άρα υπήρχα. Α, ρε Καρτέσιε και Φρόιντ, πο'u είστε να δείτε ιστορίες…» (σελ. 28)
Αβαρής, Χρυσοξένη Προκοπάκη
Τρεις μονόλογοι που θα μπορούσαν να ακουστούν σε ένα θεατρικό αναλόγιο συγκροτούν το βιβλίο της Χρυσοξένης Προκοπάκη Αβαρής.
Οι τρεις διαφορετικές φωνές (διακριτές μεταξύ τους) κινούνται στο ίδιο συνειρμικό ύφος με ποιητικά ξεπετάγματα. Τα κυρίαρχα θέματα που τους απασχολούν είναι οι οικογενειακές σχέσεις, οι δεσμευτικοί κανόνες, η επιβολή των ηθών και των εθίμων στις ζωές των ανθρώπων, καθώς και οι περιχαρακώσεις που προκαλούν τα στερεότυπα της εποχής στα πραγματικά θέλω των ανθρώπων.
Απόσπασμα από το βιβλίο
«Διανύω δύσκολα χρόνια.
Χρειάζομαι καινούργια γυαλιά για να βλέπω μακριά.
Για να κάνω όνειρα για το μέλλον.
Ήδη από το σχολείο με ρωτούσαν: «Πώς φαντάζεσαι το μέλλον σου;».
Όμως εγώ ποτέ δεν είχα φαντασία.
Δεν ήθελα να χάνω τον καιρό μου κάνοντας όνειρα.
Ίσως, αν είχα τα σωστά γυαλιά, να έβλεπα αλλιώς τον κόσμο.
Έστω, λίγο πιο όμορφο.
Θα είχα άραγε τότε αυταπάτες, όπως τώρα;
Αν είχα τα σωστά γυαλιά, οι άνθρωποι θα ήταν διαφορετικοί» (σελ. 36)
Ο μέλλον, Στέφανος Τζουβάρας
Ας φανταστούμε μια χώρα γεμάτη από γαϊδουράγκαθα στην οποία, αίφνης, γεννιέται ένα ηλιοτρόπιο που έχει ο Μέλλον. Ο αρχικός συμβολισμός είναι καίριος στο παραμύθι του Στέφανο Τζουβάρα Ο μέλλον.
Μόνο που δεν είναι ένα παραμύθι που απευθύνεται σε μικρούς, αλλά ως κλασικό crossover μπορεί να αγγίξει ακόμη και ενήλικες αναγνώστες. Το «παράξενο» ηλιοτρόπιο μαθαίνει να ακολουθεί όλους τους επιβεβλημένους κανόνες. Όπως μαθαίνουμε να κάνουμε όλοι οι άνθρωποι από τη μικρή μας ηλικία.
Το αποτέλεσμα είναι να καταλήγουμε να κάνουμε πράγματα που δεν θέλαμε ή δεν είχαμε φανταστεί. Υπάρχει, άραγε, δυνατότητα αναστροφής; Ο Μέλλον μας λέει «ναι».
Απόσπασμα από το βιβλίο
«Το ηλιοτρόπιο μεγάλωνε και άρχισε να λέει τις πρώτες του λέξεις. Αισθανόταν και κάτι -να δεις πώς το λένε...- ααα, ναι, συναισθήματα!! Τα πράγματα είχαν αρχίσει να γίνονται κάπως πιο περίπλοκα. Ο κακομοίρης ο Μέλλον δεν είχε ιδέα πώς να εκφράσει ούτε τα συναισθήματα ούτε τις ανάγκες του. Μην ξεχνάμε ότι δεν ήξερε ακόμα πολλές λέξεις να πει και ούτε να τις χρησιμοποιήσει» (σελ. 17)
Η θεός, Μιχάλης Σηφάκης
Κείμενα πυρηνικά, σκέψεις φιλοσοφικού χαρακτήρα που ορίζονται από το σχήμα των αφορισμών συναποτελούν το βιβλίο του Μιχάλη Σηφάκη Η θεός (ενδιαφέρουσα και προμελετημένη αντίφαση).
Πρόκειται για μια μικρά σπαράγματα που αφορούν τη ζωή, το θάνατο, το ένθεο, το είναι, το γίγνεσθαι, την αγάπη και την ένδον ύπαρξη.
Σίγουρα πρόκειται για σκέψεις που μπορούν να κινητοποιήσουν το μυαλό μας και να ενεργοποιήσουν τη σκέψη μας.
Απόσπασμα από το βιβλίο
«Η τέχνη και η δημιουργία οφείλουν διαρκώς να μας υπενθυμίζουν ότι κατοικούμε μες στην άβυσσο. Εδώ δεν υπάρχουν γέφυρες και λυτρώσεις, υπάρχει μοναχά το χάος, στυγνό, ψυχρό και πανέμορφο.
Μην σκέφτεσαι ποτέ προτού αρχίσεις να περπατάς. Βαδίζοντας έρχονται οι γονιμότερες σκέψεις».
Eκδήλωση
Οι εκδόσεις Στίξις διοργανώνουν μια ξεχωριστή βραδιά με αφορμή τα 7 χρόνια από την ίδρυση των εκδόσεων και την κυκλοφορία των τεσσάρων πρώτων βιβλίων της νέας σειράς «Μικρή Στίξις», την Παρασκευή 8 Μαρτίου 2024, στις 20:30 στην Αλυσίδα Πολιτισμού Ιανός.
Την εκδήλωση θα προλογίσει η συγγραφέας και εκδότρια Χρυσοξένη Προκοπάκη και θα συντονίσει η δημοσιογράφος Μαρία Σμιλίδου. Για τα βιβλία της σειράς «Μικρή Στίξις» θα μιλήσει η Αλεξία Καλογεροπούλου, δημοσιογράφος, ποιήτρια, δημιουργός του booksitting.gr. Για τα 7 χρόνια των εκδόσεων Στίξις θα μιλήσει ο ποιητής Γιώργος Ρούσκας. Θα ακολουθήσει συζήτηση με τους συγγραφείς και το κοινό, πάνω σε θέματα που πραγματεύονται τα βιβλία. Μουσικές παρεμβάσεις στο πιάνο: Μιχάλης Σηφάκης.