deka 01

Δέκα συντάκτες της bookpress.gr επιλέγουν το αγαπημένο τους βιβλίο του 2023. Οκτώ βιβλία ελληνικής και μεταφρασμένης πεζογραφίας και δύο εμβληματικά δοκίμια συνθέτουν ένα ξεχωριστό «αναγνωστικό μπουκέτο».

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Το να πρέπει να διαλέξεις μονάχα ένα βιβλίο από μια ολόκληρη χρονιά, κι ενώ είσαι εντατικός αναγνώστης, είναι τελικά ευκολότερο απ' όσο φαντάζει: Αφού είναι αδύνατον να είσαι αντικειμενικός, ακούς την καρδιά σου. Κάπως έτσι, δέκα από τους συντάκτες και σταθερούς συνεργάτες της Book Press καταθέτουν το αγαπημένο τους βιβλίο του 2023, χωρίς περιορισμό στο είδος (μυθοπλασία ή μη). Τα δέκα βιβλία παρατίθενται αλφαβητικά, σύμφωνα με το επίθετο του συντάκτη. 

patakis aleksandra i parthenos mariaΑλεξάνδρα Κ*: «Πράγματα που σκέφτεται η παρθένος Μαρία καπνίζοντας κρυφά στο μπάνιο» (εκδ. Πατάκη)

Υπάρχουν βιβλία που αναδεικνύονται, μέσα στα χρόνια, σε σημαντικά, με βαρύτητα ιδιαίτερη. Τα χαρακτηρίζει, συνήθως, ο πλουραλισμός – στη γλώσσα, στις εικόνες, στην ψυχοσύνθεση των ηρώων, στην ιδιαιτερότητα των ιστοριών. Και υπάρχουν κι εκείνα που αντλούν την αξία τους μέσα στο προσωπικό αναγνωστικό σύμπαν του καθενός.

Τα διηγήματα της Αλεξάνδρας Κ* συγκροτούν ένα βιβλίο-ορόσημο για τη χρονιά του 2023 αλλά και για τα κείμενά της. Κρυπτική και υπαινικτική, ουσιαστική, γενναιόδωρη –με τις ηρωίδες της–, απαιτητική – με τους αναγνώστες της.

Ίσως [και] γι’ αυτό, οι περισσότεροι αναγνώστες του βιβλίου συνδέθηκαν –ακαριαία και βαθιά– με όλα όσα βρίσκονται πίσω και πέρα από τις ιστορίες της Αλεξάνδρας Κ*.

Κι αν τα διηγήματα της συλλογής δίνουν λαβές για ψυχαναλυτικές, φεμινιστικές, κοινωνιολογικές και πολλές ακόμη αναγνώσεις και ερμηνείες, αυτό που στην πραγματικότητα έχουμε μπροστά μας είναι καλή σύγχρονη ελληνική πεζογραφία.

Κώστας Αγοραστός


gutenberg bloomHarold Bloom: «Σαίξπηρ – Η επινόηση του ανθρώπινου» (μτφρ. Άρης Μπερλής, Θέμελης Γλυνάτσης, Ήρκος Αποστολίδης, εκδ. Gutenberg).

Ζούμε σε έναν κόσμο που επινόησε ο Σαίξπηρ. Αυτή είναι η επωδός και η καθοδηγητική γραμμή του τόμου αυτού, στον οποίο περιέχονται αναλύσεις 35 έργων του. Για καθένα εξ αυτών ο Bloom παραθέτει την κριτική του άποψη, εμπλουτίζοντας το βιβλίο με Εισαγωγή και Επίμετρο.

Κατά τον συγγραφέα, ο Σαίξπηρ δεν είναι απλά ένας επινοητής, όπως όλοι εκείνοι που αφηγούνται ιστορίες, αλλά ένας ισόθεος πλάστης. Κομβικής σημασίας είναι αυτό που αποκαλεί «αναδημιουργία του εαυτού», δηλαδή του γεγονότος ότι σπανίως βλέπουμε ή διαβάζουμε τους ίδιους ήρωες όταν πέφτει η αυλαία με εκείνους που ξεκίνησαν την παράσταση, καθώς στο μεσοδιάστημα η συνείδησή τους μετατοπίζεται διαρκώς σε νέα ύψη ή βάθη.

Το αυτό ισχύει και για τον αναγνώστη ή θεατή του Βάρδου, ο οποίος αναγνωρίζει εντός των έργων θραύσματα του εγώ του. Και ετούτο αποτελεί περίτρανη απόδειξη ότι το μετείκασμα των ονείρων του Βάρδου αποτελεί μέρος του συλλογικού μας φαντασιακού, είτε το γνωρίζουμε είτε όχι.

Φώτης Καραμπεσίνης


dioptra coetzee polonosJ.M Coetzee: «Ο Πολωνός» (μτφρ. Χριστίνα Σωτηροπούλου, εκδ. Διόπτρα)

Η επιστροφή του Νοτιοαφρικανού νομπελίστα Τζον Μάξγουελ Κουτσί στην ελληνική εκδοτική πραγματικότητα, έπειτα από μερικά χρόνια απουσίας, είναι γεγονός.

Ο Πολωνός συνιστά μια, εκ πρώτοις, ελαφριά νότα έπειτα από την Τριλογία του Ιησού: μια ερωτική ιστορία με απρόσμενες υπαρξιακές και φιλοσοφικές αντηχήσεις. Ίσως το μοναδικό μυθιστόρημα του Κουτσί που θα μπορούσε επίσης να θεωρηθεί κατά κύριο λόγο «μια ερωτική ιστορία» να είναι το Ημερολόγιο μιας κακής χρονιάς (μτφρ. Αθηνά Δημητριάδου, εκδ. Μεταίχμιο), με το οποίο ο Πολωνός έχει κάποιες συγγένειες, μια κι εκεί, όπως κι εδώ, ένας άντρας στην τρίτη ηλικία της ζωής του αναπτύσσει αισθήματα για μια γυναίκα νεότερή του.

Η διαφορά με ετούτο το ευσύνοπτο μυθιστόρημα είναι στον τόνο: ο έρωτας του Πολωνού βιρτουόζου πιανίστα για την Καταλανή μούσα του είναι τόσο απόλυτος και βαθύς, που σοκάρει τόσο εκείνη όσο και τον αναγνώστη. Με αυτό ακριβώς το σοκ που προκαλεί στις μέρες μας το Απόλυτο (στον έρωτα, στην τέχνη κ.ο.κ.) παίζει αριστοτεχνικά ο κορυφαίος πεζογράφος, παραδίδοντας ένα μικρό κομψοτέχνημα αφηγηματικής δεινότητας και υπαρξιακής βαθύτητας.

Πιο αναλυτικά, για το βιβλίο, έχω γράψει: εδώ

Κώστας Β. Κατσουλάρης


metaixmio symbardis plateia klathmonosΓιώργος Συμπάρδης: «Πλατεία Κλαυθμώνος» (εκδ. Μεταίχμιο)

Η ιδιαίτερη σύνταξη στη γραφή του Γιώργου Συμπάρδη αποδεικνύεται ότι κάνει κάτι παραπάνω από το να μαγνητίζει τον αναγνώστη για να κρατήσει το ενδιαφέρον του. Αφήνει τις σκέψεις, τις εικόνες και τις επιθυμίες να σκάσουν με δύναμη πάνω στο ρήμα στο τέλος κάθε πρότασης που μας ταρακουνά λέγοντάς μας με τόλμη τι πραγματικά γίνεται στη ζωή του Ψευτογιώργου.

Ο νεαρός πρωτοετής φοιτητής της Νομικής περιπλανιέται σε αόρατους τόπους της Αθήνας τη νύχτα αναζητώντας τον εαυτό του, τη σεξουαλική του ταυτότητα και τη θέση του στις ζωές των άλλων, της μάνας, του πατέρα, του τρίτου προσώπου στη ζωή τους, αλλά και βάζοντας σε τάξη την παιδική του ηλικία. Είναι νέος σε μια εποχή αποσιωπήσεων και ισχυρών εκρήξεων, καθώς βρισκόμαστε στον πρώτο χρόνο της Δικτατορίας.

Η Αλίκη, η Μιμή και ο Αντώνης, οι ιστορίες των οποίων θα έρθουν σε πρώτο πλάνο στα επόμενα τρία μέρη του βιβλίου, είναι οι άλλες όψεις της ίδιας αναζήτησης της ευτυχίας, της χειραφέτησης, της αποδοχής και της αγάπης. Το τελευταίο μυθιστόρημα του Γιώργου Συμπάρδη μιλάει χωρίς κομφορμισμό αλλά με απέραντη τρυφερότητα και κατανόηση για τα ανθρώπινα πάθη.

Ελένη Κορόβηλα


kastaniotis makkan apeirogonoColum McCann «Απειρόγωνο» (μτφρ. Τόνια Κοβαλένκο, εκδ. Καστανιώτη)

Άπειρος αριθμός πλευρών. Αυτό σημαίνει απειρόγωνο στα μαθηματικά. Στη ζωή, όμως, που είναι απείρως σκληρότερη, σημαίνει πολλές διαφορετικές γωνίες θέασης ενός πολέμου. Εν προκειμένω, αυτού που βρίσκεται σε εξέλιξη στη Γάζα ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς.

Ο Κόλουμ ΜακΚαν δεν ανήκει σε κανένα από τα δύο στρατόπεδα. Ως Ιρλανδός, άρα ουδέτερος παρατηρητής, στοχάζεται, παρατηρεί, εμβαθύνει, και με αφορμή δύο «δίδυμες» τραγωδίες γράφει ένα υβριδικό και συνάμα πολύπλευρο μυθιστόρημα, το Απειρόγωνο. 

Πρωταγωνιστές είναι δύο πατεράδες που έχασαν τα κορίτσια τους άδοξα. Έπεσαν θύματα του πολέμου ως παράπλευρες απώλειες. Ο Ισραηλινός Ράμι και ο Παλαιστίνιος Μπασάμ σπάνε το φράγμα που τους χωρίζει και ενώνουν τις φωνές τους στο όνομα της ειρήνης και της συνύπαρξης.

Χωρισμένο σε μικρά κεφάλαια με πολλές παρεκβάσεις από την κεντρική πλοκή, ο ΜακΚαν μιλάει με έναν «κυκλωτικό» τρόπο και δίχως διάθεση ποδηγέτησης ή προσηλυτισμού για το Μεσανατολικό με έναν τρόπο που ξεφεύγει από όσα έχουμε διαβάσει ως τώρα για το θέμα.

Ένα πρωτότυπο πολιτικό μυθιστόρημα που συνομιλεί με τη σπουδαία λογοτεχνία των καιρών μας.

Διονύσης Μαρίνος


ikaros nikolakopoulos florence bloodΑνδρέας Νικολακόπουλος: «Φλόρενς Μπλαντ» (εκδ. Ίκαρος)

Σπονδυλωτό μυθιστόρημα μαγικού ρεαλισμού, το οποίο ενσωματώνει επιτυχημένα τους κεντροευρωπαϊκούς θρύλους και τα τέρατα των αδερφών Γκριμμ.

Τις τέσσερις φαινομενικά ασύνδετες ιστορίες διατρέχει ένας κοινός αφηγηματικός ιστός που αποκαλύπτεται στην τελευταία σελίδα.

Τη ζωή και το τραγικό τέλος του δεξιοτέχνη, μονόφθαλμου δήμιου Τιμπό Γκωντέν στη Γαλλία της Μπελ Επόκ θα διαδεχθεί η πολυτάραχη ζωή της ορφανής Ίνγκερν Μπάρτον, η οποία αφού επιβιώσει από τις πιο αδιανόητες κακουχίες στην παγωμένη πατρίδα της τη Νορβηγία, θα γίνει διευθύντρια ενός ορφανοτροφείου στην Αγγλία.

Οι αγώνες του Ουαλού ανθρακωρύχου Μπραντ Φάουλερ, ενώ αρχικά μοιάζουν με σενάριο ταινίας του Κεν Λόουτς, έχουν μια αναπάντεχη τροπή αφού ο Μπραντ θα εξελιχθεί σε σκληρό και διεφθαρμένο διοικητή της λονδρέζικης αστυνομίας, υπεύθυνο για τη διάλυση το κινήματος των σουφραζετών.

Στην τέταρτη ιστορία, αυτήν της διάσημης δηλητηριάστριας Φλόρενς Μπλαντ, θα ενωθούν όλες οι αφηγήσεις, δημιουργώντας ένα παλίμψηστο των κοινωνικών και πολιτισμικών συνθηκών του 19ου αιώνα.

Χίλντα Παπαδημητρίου


antipodes pws douleuei i logotexnia 2James Wood: «Πώς δουλεύει η λογοτεχνία» (μτφρ. Κώστας Σπαθαράκης, εκδ. Αντίποδες)

Πρόκειται για ένα ιδιαίτερο δοκίμιο, από τον οξύνου κριτικό Τζέιμς Γουντ, που πραγματεύεται τα χαρακτηριστικά του στέρεου λογοτεχνικού οικοδομήματος, ήτοι τα θεμέλια, τους λαβυρινθώδεις διαδρόμους και τα παράθυρά του, ανοιχτά στον κόσμο.

Ο Γουντ απευθύνεται σε φιλαναγνώστες και συγγραφείς, με αγάπη για το πεδίο του και χωρίς περιττούς ακαδημαϊσμούς, και εκθέτει τη μέθοδο με την οποία προσεγγίζει τη λογοτεχνία, διαλεγόμενος με δημιουργούς του παγκόσμιου στερεώματος.

Παρουσιάζει το έργο του Φλομπέρ ως τομή στη μυθιστοριογραφία, εξυμνεί τον ρεαλισμό και την εστίαση στις (καίριες) λεπτομέρειες, εξηγεί γιατί ακόμα και η πιο περίπλοκη πρόζα είναι αρκετά απλή, μιλά για το θαύμα που πραγματοποιεί ο Φίλιπ Ροθ όταν μεταβαίνει, σε μία μόνο πρόταση στο Θέατρο του Σάμπαθ, από το υψηλό στο χαμηλό ύφος κι αντιστρόφως.

Ένα πολύτιμο βιβλίο που μας θυμίζει πως η ζωή, που διαρκώς προχωράει, είναι η μητέρα και η πηγή της καλής λογοτεχνίας.

Σόλωνας Παπαγεωργίου


kastaniotis bourazopouloy mnimi tou pagouΙωάννα Μπουραζοπούλου: «Η μνήμη του πάγου» (εκδ. Καστανιώτη).

Το μπουραζοπουλικό σύμπαν των Πρεσπών, που ολοκληρώνεται σ’ αυτό το τελευταίο μέρος της τριλογίας «Ο Δράκος της Πρέσπας» (τα δύο πρώτα μυθιστορήματα ήταν η Κοιλάδα της λάσπης, 2015, και η Κεχριμπαρένια έρημο, 2020), δείχνει πόσο διαφορετικές αντιλήψεις νομίζουν ότι έχουν οι τρεις λαοί που συνορεύουν εκεί.

Στον αλληγορικό κόσμο των τριών μυθιστορημάτων, οι Έλληνες βλέπουν τη λίμνη ως βάλτο, οι Βορειομακεδόνες ως έρημο και οι Αλβανοί ως παγωμένο τοπίο.

Και μέσα σε όλα αυτά ένας υποτιθέμενος δράκος, μια υποβολιμαία δηλαδή απειλή, που θέλει η Παγκόσμια Τράπεζα Ανάπτυξης της Βαλκανικής να παρενοχλεί τους λαούς, κρατά δέσμια τα έθνη.

Τελικά, ο δράκος είναι κατασκευή και οι λαοί, πάνω στο τριεθνές σύνορο, μπορούν να ξεπεράσουν προκαταλήψεις και εγγενείς τυφλώσεις, για να συνεργαστούν, να πάψουν να ερίζουν για ανυπόστατες διαφορές και να ξαναδούν την πραγματικότητα χωρίς παραμορφωτικά γυαλιά.

Πολιτική αλληγορία και μαγεία σε ένα πολυσέλιδο παραμύθι.

Γιώργος Ν. Περαντωνάκης


metaixmio karagiannis i skoni tou kosmou otan gkremizetaiΜάκης Καραγιάννης: «Η σκόνη του κόσμου όταν γκρεμίζεται» (εκδ. Μεταίχμιο)

Μια ομάδα ανταρτών, αποκομμένων από το κύριο και ηττημένο ήδη σώμα των συντρόφων τους, ενώ ο Εμφύλιος έχει ήδη κριθεί, παίρνει μια παράλογη διαταγή. Να διεισδύσει στα εδάφη που ήδη είχε καταλάβει ο Εθνικός Στρατός για να «γίνει σύνδεσμος μέσα στον χώρο του εχθρού».

Μια αποστολή χωρίς νόημα και χωρίς καμία ελπίδα επιτυχίας, μόνο και μόνο γιατί το Κόμμα ήθελε να δείξει (σε ποιόν άραγε; στον εαυτό του; στους αντιπάλους του; - άγνωστο) πως ακόμη η πρωτοβουλία ανήκε σ’ αυτό.

Αυτοί οι αντάρτες, όπως λέει και ο κεντρικός αφηγητής, αναζητούσαν όχι μόνο την πολλά υποσχόμενη Λαοκρατία, αλλά και «την αξιοπρέπεια του ανθρώπου που είναι η δωρική κολόνα που κρατάει τον κόσμο».

Στην πραγματικότητα, όμως  ζούσαν μέσα στη μεγαλύτερη «παγίδα» που το ίδιο το Κόμμα τους είχε στήσει γι’ αυτούς.

Μυθιστόρημα στο οποίο η ένθεν κακείθεν αγριότητα συνοδεύεται από μια αξεπέραστη περιγραφή του μεγαλείου και της ομορφιάς της ορεινής φύσης. Χωρίς καμία δόση υπερβολής, ένα από τα καλύτερα μυθιστορήματα που έχουν γραφτεί –και δεν είναι λίγα– μετά το Κιβώτιο του Άρη Αλεξάνδρου για τον Ελληνικό Εμφύλιο.

Ο συγγραφέας του, σε μεγάλη πνευματική και αισθητική ωριμότητα. 

Γιώργος Σιακαντάρης


agra Appelfeld meres thaumastis diaygiasAaron Appelfeld «Μέρες θαυμαστής διαύγειας» (μτφρ. Μάγκυ Κοέν, εκδ. Άγρα)

Πώς μπορεί να αισθανόταν κάποιος ή κάποια που κατάφερε να επιβιώσει του Ολοκαυτώματος, και να απελευθερωθεί από το στρατόπεδο συγκέντρωσης; Τι θα μπορούσε να του συμβεί το διάστημα από τη στιγμή της απελευθέρωσής του έως να επιστρέψει στο σπίτι που άφησε πίσω του;

Υπήρχε, άραγε, εκείνο το σπίτι που γνώριζε; Και πώς μπορεί να επανασυνδεθεί εκείνο το παρελθόν με το σημερινό παρόν όταν έχει μεσολαβήσει το στρατόπεδο εξόντωσης;

Ακόμα περισσότερο είναι δυνατόν ο επιζών, η επιζήσασα, να παραμείνουν οι ίδιοι άνθρωποι όπως ήταν πριν από το στρατόπεδο; Πάνω σε αυτόν τον καμβά των ερωτήσεων χτίζει το εξαιρετικά υποβλητικό, υπαινικτικό και υπαρξιακό μυθιστόρημά του ο Άαρον Άπελφελντ.

Ο νεαρός ήρωας του μυθιστορήματος, έχει μόλις αφήσει το στρατόπεδο και κινάει να επιστρέψει σπίτι του. Ό,τι συναντάει στην περιπλάνησή του δεν είναι παρά εικόνες μιας κατερειπωμένης Ευρώπης που την περπατούν άνθρωποι επιζώντες όπως και ο ίδιος, αλλά με τη θέληση να αλλάξουν τη ζωή τους.

Έλενα Χουζούρη

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γκόγκολ, Γκόρκι, Τολστόι, Χάμσουν: Τέσσερα κλασικά λογοτεχνικά έργα από τις εκδόσεις Νίκας

Γκόγκολ, Γκόρκι, Τολστόι, Χάμσουν: Τέσσερα κλασικά λογοτεχνικά έργα από τις εκδόσεις Νίκας

Για τα βιβλία των Κνουτ Χάμσουν [Knout Hamsun] «Η πείνα» (μτφρ. Βασίλη Δασκαλάκη), Νικολάι Γκόγκολ [Νikolai Gogol] «Το παλτό» (μτφρ. Κώστας Μιλτιάδης), Μαξίμ Γκόρκι [Maxim Gorky] «Τα ρημάδια της ζωής» (μτφρ. Κοραλία Μακρή) και Λέον Τολστόι [Leon Tolstoy] «Η σονάτα του Κρόιτσερ» (μτφρ. Κοραλία Μακρή). 

...
Τι διαβάζουμε τώρα; 12 βιβλία λογοτεχνίας που βγήκαν πρόσφατα και ξεχωρίζουν

Τι διαβάζουμε τώρα; 12 βιβλία λογοτεχνίας που βγήκαν πρόσφατα και ξεχωρίζουν

Εαρινά αναγνώσματα από όλο τον κόσμο. Νομπελίστες, αναγνωρισμένοι συγγραφείς, αλλά και νέα ταλέντα ξεχωρίζουν και τραβούν την προσοχή. Στην κεντρική εικόνα, οι Αμπντουλραζάκ Γκούρνα, Κάρα Χόφμαν, Ντέιβιντ Μίτσελ.

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος 

Από την...

Από τον κβαντικό υπολογιστή στην παραγωγική Τεχνητή Νοημοσύνη: 3 βιβλία για ένα μέλλον που είναι ήδη εδώ

Από τον κβαντικό υπολογιστή στην παραγωγική Τεχνητή Νοημοσύνη: 3 βιβλία για ένα μέλλον που είναι ήδη εδώ

Η επιστήμη προχωράει με ραγδαίoυς ρυθμούς. Η 4η βιομηχανική επανάσταση θα στηριχθεί στην κβαντική υπεροχή και την Τεχνητή Νοημοσύνη. Για να ξέρουμε πώς θα είναι το μέλλον μας επιλέγουμε τρία βιβλία που εξηγούν λεπτομέρως όλα όσα θα συμβούν. Kεντρική εικόνα: @ Wikipedia.

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος ...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Λογοτεχνικό Βραβείο Δουβλίνου 2024: Νικητής ο Μίρτσεα Καρταρέσκου

Λογοτεχνικό Βραβείο Δουβλίνου 2024: Νικητής ο Μίρτσεα Καρταρέσκου

Ο Ρουμάνος συγγραφέας Μίρτσεα Καρταρέσκου [Μircea Cartarescu] έλαβε το βραβείο για το μυθιστόρημά του «Solenoid» που είναι εν μέρει αυτοβιογραφικό και μάς μεταφέρει στην κομμουνιστική Ρουμανία των τελών του ‘70. Στα ελληνικά τον έχουμε γνωρίσει με το μυθιστόρημα «Νοσταλγία» (μτφρ. Βίκτορ Ιβάνοβιτς, εκδ. Καστανιώτη)....

ΔΕΒΘ 2024: Γυναίκες, φύλο και φεμινισμοί – Τι είδαμε, τι καταλάβαμε

ΔΕΒΘ 2024: Γυναίκες, φύλο και φεμινισμοί – Τι είδαμε, τι καταλάβαμε

Ένα από τα αφιερώματα της φετινής ΔΕΒΘ ήταν αυτό στις «Γυναίκες», μια ευρεία θεματική που ξεδιπλώθηκε μέσα από συζητήσεις για συγγραφείς, εκδότριες και μεταφράστριες, για τη γυναίκα σαν λογοτεχνικό ήρωα, αλλά και τη γυναικεία γραφή. Οι εκδηλώσεις ήταν διάχυτες στο πρόγραμμα, αρκετές συνέπιπταν η μία με την άλλη, αλλ...

Όταν ο Στέφαν Τσβάιχ αποστρεφόταν τον χορό, το ραδιόφωνο, τον κινηματογράφο

Όταν ο Στέφαν Τσβάιχ αποστρεφόταν τον χορό, το ραδιόφωνο, τον κινηματογράφο

Σκέψεις με αφορμή το κείμενο του Στέφαν Τσβάιχ [Stefan Zweig] «Η ομογενοποίηση του κόσμου» (μτφρ. Μαρία Αγγελίδου, Άγγελος Αγγελίδης), το οποίο κυκλοφορεί στη σειρά «Βιβλίδια» των εκδόσεων Άγρα.

Γράφει ο Κ.Β. Κατσουλάρης

Θα σου μιλήσω για ένα...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Γραφή κοφτερή σαν μαχαίρι» της Ανί Ερνό (προδημοσίευση)

«Γραφή κοφτερή σαν μαχαίρι» της Ανί Ερνό (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βιβλίο της βραβευμένης με Νόμπελ λογοτεχνίας Ανί Ερνό [Annie Ernaux] «Γραφή κοφτερή σαν μαχαίρι (μτφρ. Ρίτα Κολαΐτη), μια συνομιλία, μέσω μέιλ, της Ερνό με τον Φρεντερίκ Ιβ Ζανέ [Frederic-Yves Jeannet]. Το βιβλίο θα κυκλοφορήσει στις 28 Μαΐου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμ...

«Μελέτη περίπτωσης» του Γκρέαμ Μακρέι Μπερνέτ (προδημοσίευση)

«Μελέτη περίπτωσης» του Γκρέαμ Μακρέι Μπερνέτ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Γκρέαμ Μακρέι Μπερνέτ [Graeme Macrae Burnet] «Μελέτη περίπτωσης» (μτφρ. Χίλντα Παπαδημητρίου), το οποίο κυκλοφορεί στις 28 Μαΐου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Στην αρχή, καθώς ...

«Ο ελληνικός Εμφύλιος πόλεμος 1946-1949 μέσα από τον τουρκικό Τύπο της εποχής» του Μουράτ Εσέρ (προδημοσίευση)

«Ο ελληνικός Εμφύλιος πόλεμος 1946-1949 μέσα από τον τουρκικό Τύπο της εποχής» του Μουράτ Εσέρ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από τη μελέτη του Μουράτ Εσέρ [Murat Eser] «Ο ελληνικός Εμφύλιος πόλεμος 1946-1949 μέσα από τον τουρκικό Τύπο της εποχής», η οποία κυκλοφορεί αυτές τις μέρες από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Εφημερίδα...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Γκόγκολ, Γκόρκι, Τολστόι, Χάμσουν: Τέσσερα κλασικά λογοτεχνικά έργα από τις εκδόσεις Νίκας

Γκόγκολ, Γκόρκι, Τολστόι, Χάμσουν: Τέσσερα κλασικά λογοτεχνικά έργα από τις εκδόσεις Νίκας

Για τα βιβλία των Κνουτ Χάμσουν [Knout Hamsun] «Η πείνα» (μτφρ. Βασίλη Δασκαλάκη), Νικολάι Γκόγκολ [Νikolai Gogol] «Το παλτό» (μτφρ. Κώστας Μιλτιάδης), Μαξίμ Γκόρκι [Maxim Gorky] «Τα ρημάδια της ζωής» (μτφρ. Κοραλία Μακρή) και Λέον Τολστόι [Leon Tolstoy] «Η σονάτα του Κρόιτσερ» (μτφρ. Κοραλία Μακρή). 

...
Τι διαβάζουμε τώρα; 12 βιβλία λογοτεχνίας που βγήκαν πρόσφατα και ξεχωρίζουν

Τι διαβάζουμε τώρα; 12 βιβλία λογοτεχνίας που βγήκαν πρόσφατα και ξεχωρίζουν

Εαρινά αναγνώσματα από όλο τον κόσμο. Νομπελίστες, αναγνωρισμένοι συγγραφείς, αλλά και νέα ταλέντα ξεχωρίζουν και τραβούν την προσοχή. Στην κεντρική εικόνα, οι Αμπντουλραζάκ Γκούρνα, Κάρα Χόφμαν, Ντέιβιντ Μίτσελ.

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος 

Από την...

Από τον κβαντικό υπολογιστή στην παραγωγική Τεχνητή Νοημοσύνη: 3 βιβλία για ένα μέλλον που είναι ήδη εδώ

Από τον κβαντικό υπολογιστή στην παραγωγική Τεχνητή Νοημοσύνη: 3 βιβλία για ένα μέλλον που είναι ήδη εδώ

Η επιστήμη προχωράει με ραγδαίoυς ρυθμούς. Η 4η βιομηχανική επανάσταση θα στηριχθεί στην κβαντική υπεροχή και την Τεχνητή Νοημοσύνη. Για να ξέρουμε πώς θα είναι το μέλλον μας επιλέγουμε τρία βιβλία που εξηγούν λεπτομέρως όλα όσα θα συμβούν. Kεντρική εικόνα: @ Wikipedia.

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος ...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

15 Δεκεμβρίου 2023 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2023

Mυθιστορήματα, νουβέλες, διηγήματα, ποιήματα: Επιλογή 100 βιβλίων, ελληνικών και μεταφρασμένων, από τη βιβλιοπαραγωγή του 2023. Επιλογή: Συντακτική ομάδα της Book

ΦΑΚΕΛΟΙ