apartment 143

Διαβάζοντας τα βιβλία του Benoit Goetz για τη φιλοσοφία της αρχιτεκτονικής θυμάμαι ένα ευτυχισμένο διαμέρισμα στην οδό Πατησίων –όταν ο αδερφός μου, τα ξαδέρφια μου κι εγώ ήμασταν παιδιά– κι ένα δυστυχισμένο διαμέρισμα στην οδό Βριλησσού όπου μετακομίσαμε το 1967. Το καθένα απ’ αυτά τα σπίτια είχε τη δική του ιστορία και ψυχική διάθεση: τα θυμάμαι να αναπνέουν και να ηχούν – το πρώτο ήταν εύθυμο και καθησυχαστικό, το δεύτερο έμοιαζε στοιχειωμένο.

Της Σώτης Τριανταφύλλου 

Μέχρι το 1967 μέναμε σε μια κεντρική συνοικία την οποία διέτρεχε η Φωκίωνος Νέγρη, ένας μακρύς δρόμος με πλατείες, περίπτερα, σιντριβάνια και ζαχαροπλαστεία: ένας δρόμος ζωντανός και θορυβώδης όπως πρέπει να είναι οι δρόμοι της πόλης. Ήμασταν ευτυχισμένοι σ’ εκείνο το διαμέρισμα, παρά τα οικογενειακά μας προβλήματα – κυρίως τη στρίγκλα γιαγιά που έκανε μαρτύριο τη ζωή της μάνας μας. Το ίδιο το διαμέρισμα ήταν «ευτυχισμένο» με τον τρόπο που είναι ευτυχισμένη η ατμόσφαιρα ενός παιδικού καρτούν: ο αδερφός μου τάιζε το χρυσόψαρό του κι εγώ μάθαινα να χορεύω ροκ εντ ρολ κλεισμένη στο δωμάτιό μου. Be-Bop-A-Lula! Μόλις βγαίναμε στον δρόμο η ζωή χυμούσε πάνω μας – στη γειτονιά υπήρχαν εμπορικά καταστήματα, ζαχαροπλαστεία, νάιτ κλαμπ, κινηματογράφοι· οι κινηματογράφοι βρίσκονταν τόσο κοντά ώστε μπορούσα να πηγαίνω μοναχή μου και να βλέπω ταινίες με τον Έλβις Πρίσλεϋ στις προβολές 4-6 και 6-8 απανωτά. 

soti theorie-des-maisonsΌταν ήμασταν πολύ μικρά, παίζαμε με τα κουβαδάκια μας στην άμμο, στην παιδική χαρά της Φωκίωνος Νέγρη – και τα Σάββατα πηγαίναμε σε παιδικά πάρτι σε διαμερίσματα που έμοιαζαν πολύ με το δικό μας. Έξω, στους δρόμους, κυκλοφορούσαν τα ρεμάλια της Φωκίωνος Νέγρη (η γειτονιά μας έγινε περιβόητη από την ταινία του 1965 με τον Άλκη Γιαννακά) και οι τεντιμπόυδες γιαούρτωναν γραβατωμένους μπαμπάδες σαν τον δικό μας – εξάλλου, καθώς περνούσε ο καιρός άνοιγαν όλο και περισσότερες ντισκοτέκ και ροκ εντ ρολ στέκια που απειλούσαν τα χρηστά ήθη και τα ευαίσθητα αυτιά των εν λόγω μπαμπάδων. Και καθώς η γειτονιά γινόταν όλο και πιο ενδιαφέρουσα, συνέβη αυτό που περιέγραφε το παιδικό τραγουδάκι με τον τίτλο “The House that Jack Built”: ο πατέρας μας έχτισε ένα σπίτι σ’ έναν δρόμο μακριά από τη Φωκίωνος Νέγρη, ανάμεσα σε δύο βουλκανιζατέρ. Γειτονιά δεν υπήρχε: υπήρχε μια σειρά από τριώροφα στην ανηφοριά ή στην κατηφοριά αναλόγως πώς έβλεπες τη λεωφόρο. «Έχει υπέροχη θέα», είπε ο μπαμπάς. «Θα αγναντεύουμε όλη την Αθήνα, τον Πειραιά και τη Σαλαμίνα.» On a clear day you can see forever.

Δεν ήθελα να αγναντεύω όλη την Αθήνα, τον Πειραιά και τη Σαλαμίνα. Εξάλλου, στα παιδιά δεν αρέσουν οι αλλαγές. Ήθελα να μείνω στη Φωκίωνος Νέγρη κι όταν βγαίνω στον δρόμο η ζωή να χυμάει επάνω μου. Το σπίτι της οδού Βριλησσού, στο Πολύγωνο, ήταν καταραμένο – τις νύχτες έβλεπα φαντάσματα ή άκουγα τις αλυσίδες τους επηρεασμένη από το Φάντασμα των Κάντερβιλ. Τα τρομακτικά γεγονότα άρχισαν από τη μετακόμιση που έγινε λίγες μέρες πριν από το πραξικόπημα του 1967: ενώ τα πράγματά μας βρίσκονταν ακόμα μέσα σε χαρτόκουτα, από τη βεράντα με την πανοραμική θέα είδαμε τα τεθωρακισμένα. Ύστερα, όλα πήγαν στραβά – όλα: άρχισαν να μας επισκέπτονται χωροφύλακες, να μας αναποδογυρίζουν τα κρεβάτια και να μας σχίζουν τα βιβλία. Αναρωτιόμουν: θα συνέβαινε κάτι τέτοιο στη Φωκίωνος Νέγρη; Όχι, δεν θα συνέβαινε: εκείνο το διαμέρισμα έμοιαζε προστατευμένο από την παρδαλή ατμόσφαιρα της γειτονιάς, από τα πλήθη που αγόραζαν τούρτες ή περίμεναν στην ουρά για τον κινηματογράφο. Αντιθέτως, στην οδό Βριλησσού επικρατούσε σιωπή, το σπίτι βρισκόταν πάνω στον δρόμο, εκτεθειμένο σ’ έναν άδεντρο κόσμο με θέα την τιποτένια μας πόλη.

soti dislocationΤο 1967, μαζί με το σπίτι, άλλαξα σχολείο. Λάτρευα το παλιό μου σχολείο· δεν καταλάβαινα γιατί πρέπει να αλλάζει κάτι που πηγαίνει ρολόι. Έπεσε βαριά ατμόσφαιρα· φόβος, σιωπή, ψίθυροι – μέχρι και τα πάρτι απαγορεύτηκαν για κάμποσο καιρό. Σκεφτόμουν: «καλύτερα να πεθάνω.» 

Όταν έκλεισα τα δεκατρία κι άρχισα να βγαίνω μόνη μου –εκτός από τα σινεμά «κατέβαινα» στη Φωκίωνος Νέγρη: η γειτονιά μεγάλωνε μαζί μου. Καμιά φορά, όταν πήγαινα στα σπίτια των ξαδερφιών μου που είχαν παραμείνει στην Πατησίων, έπαιρνα βαθιές εισπνοές από τον ευτυχισμένο τους αέρα – τον αέρα που είχε αντισταθεί στη μελαγχολία της δικτατορίας και στο σκοτάδι των παρηκμασμένων οικογενειών. Ύστερα, γύριζα στην οδό Βριλησσού, όπου δεν ακουγόταν ο ήχος της πόλης αλλά τα φρένα των αυτοκινήτων στην ανηφορο-κατηφόρα. Εξάλλου, δεν απολάμβανα την περίφημη θέα: το δωμάτιό μου βρισκόταν στο πίσω μέρος του σπιτιού που έβλεπε τα Τουρκοβούνια – άχτιστα οικόπεδα, ερημιά· καμιά φορά κραυγές.

«Η συνοικία θα αναβαθμιστεί και θα αξιοποιηθεί,» έλεγε ο μπαμπάς ο οποίος είχε την τάση να διαψεύδεται. Έμεινα στην οδό Βριλησσού μέχρι το 1974 – υπερβολικά πολύ καιρό για να κοιμάσαι ανάμεσα σε λυπημένους τοίχους, δίπλα σε αλυσοδεμένα φαντάσματα. Τέλος, είκοσι χρόνια αργότερα, το σπίτι πουλήθηκε: οι καινούργιοι ιδιοκτήτες θαύμασαν τη θέα και ξετρελάθηκαν με το πρώην δωμάτιό μου στην άκρη του σπιτιού. Αναρωτιόμουν αν, μαζί με το σπίτι, αγόραζαν τη δυστυχία του.

ΣΩΤΗ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η καταγωγή της οικογένειας

Η καταγωγή της οικογένειας

Για την πραγματεία του Φρίντριχ 'Ενγκελς «Η καταγωγή της οικογένειας, της ατομικής ιδιοκτησίας και του κράτους» (Στο φως των ερευνών του Λ. Χ. Μόργκαν) (εκδ.  Σύγχρονη Εποχή)

Της Σώτης Τρια...

Με τον Σπινόζα, σε αναζήτηση της ευτυχίας

Με τον Σπινόζα, σε αναζήτηση της ευτυχίας

Της Σώτης Τριανταφύλλου

Σ' αυτό το βιβλίο, ο Βalthasar Thomass αναλύει τη σκέψη του Σπινόζα γύρω από τα ζητήματα της καλής ζωής, τους όρους της γνώσης, τον προσδιορισμό της αλήθειας, της ηθικής, καθώς και της πολιτικής και αισ...

Η συνωμοσιολογία ως τρόπος σκέψης

Η συνωμοσιολογία ως τρόπος σκέψης

Σκέψεις με αφορμή το βιβλίο του Pierre-André Taguieff «Θεωρίες συνωμοσίας» (μτφρ. Αναστασία Καραστάθη, εκδ. Πόλις).

Της Σώτης Τριανταφύλλου

Ο Pierre-André Taguieff είναι από εκείνους τους ιστορικούς που έχουν αναλάβει τη mission impossible να...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

«Γυναικείο Βραβείο Μυθοπλασίας»: Ανακοινώθηκε η βραχεία λίστα του Women's Prize for Fiction 2024

«Γυναικείο Βραβείο Μυθοπλασίας»: Ανακοινώθηκε η βραχεία λίστα του Women's Prize for Fiction 2024

Η νικήτρια του βραβείου Women's Prize for Fiction 2024 (όπως και της κατηγορίας Non fiction που θεσμοθετήθηκε από φέτος) θα ανακοινωθεί στις 13 Ιουνίου. Κεντρική εικόνα: Από αριστερά προς τα δεξιά οι Aube Rey Lescure, Claire Kilroy και V. V. Ganeshananthan.

Επιμέλεια: ...

«Η μοναχοκόρη» της Γκουαδαλούπε Νέτελ (κριτική) – Οι πολλαπλές αποχρώσεις της μητρότητας

«Η μοναχοκόρη» της Γκουαδαλούπε Νέτελ (κριτική) – Οι πολλαπλές αποχρώσεις της μητρότητας

Για το βιβλίο «Η μοναχοκόρη» της Γκουαδαλούπε Νέτελ [Guadalupe Nettel] (μτφρ. Νάννα Παπανικολάου, εκδ. Ίκαρος). Kεντρική εικόνα: έργο της street artist Οla Volo © olavolo.com.

Γράφει η Φανή Χατζή

Όσο η άποψη ότι ο γενε...

«TACK»: Μια ταινία για τη δύναμη του καλού με πρωταγωνίστριες τις Σοφία Μπεκατώρου και Αμαλία Προβελεγγίου

«TACK»: Μια ταινία για τη δύναμη του καλού με πρωταγωνίστριες τις Σοφία Μπεκατώρου και Αμαλία Προβελεγγίου

Για το ντοκιμαντέρ «TACK» (παραγωγή Onassis Culture) της Βάνιας Τέρνερ με πρωταγωνίστριες τη Σοφία Μπεκατώρου, που πρώτη ξεκίνησε το ελληνικό #MeToo, και την Αμαλία Προβελεγγίου, της οποίας η καταγγελία για βιασμό από τον προπονητή της από τα έντεκά της οδήγησε στην πρώτη δίκη-ορόσημο όχι μόνο για τη δικαίωσή της αλ...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Μαργαρίτα Ιορδανίδη» του Μιχάλη Μακρόπουλου (προδημοσίευση)

«Μαργαρίτα Ιορδανίδη» του Μιχάλη Μακρόπουλου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από τη νουβέλα του Μιχάλη Μακρόπουλου «Μαργαρίτα Ιορδανίδη», η οποία θα κυκλοφορήσει στις 19 Απριλίου από τις εκδόσεις Κίχλη.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Εἶχαν πιάσει γιὰ τὰ καλὰ οἱ ζέστες, καὶ τὴν ἑπόμενη Κυριακὴ κανόνισαν ν...

«Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή» του Αντρές Μοντέρο (προδημοσίευση)

«Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή» του Αντρές Μοντέρο (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Αντρές Μοντέρο [Andrés Montero] «Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή» (μτφρ. Μαρία Παλαιολόγου), το οποίο κυκλοφορεί στις 17 Απριλίου από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Η μονομαχ...

«Σχολείο για την αγάπη» της Ολίβια Μάνινγκ (προδημοσίευση)

«Σχολείο για την αγάπη» της Ολίβια Μάνινγκ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Ολίβια Μάνινγκ [Olivia Manning] «Σχολείο για την αγάπη» (μτφρ. Φωτεινή Πίπη), το οποίο κυκλοφορεί στις 23 Απριλίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Όταν έφτασαν στην κορυφή του λό...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Μεγάλο το θέμα, μικρό το δέμας: 21 βιβλία για τη «μικρή» ή τη «σύντομη» ιστορία του… οτιδήποτε

Μεγάλο το θέμα, μικρό το δέμας: 21 βιβλία για τη «μικρή» ή τη «σύντομη» ιστορία του… οτιδήποτε

Υπάρχει μια «μικρή» ή μια «σύντομη» ιστορία για το… οτιδήποτε. Οι τίτλοι βιβλίων που επιχειρούν (και καταφέρνουν) να συμπυκνώσουν μεγάλα θέματα σε, συνήθως, ολιγοσέλιδα βιβλία είναι πάρα πολλοί. Εντυπωσιακά πολλοί. Στην παρακάτω πολύ ενδεικτική επιλογή είκοσι ενός βιβλίων μπορεί καν...

Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου 2024: «Με ένα βιβλίο πετάω!» ξανά... – 12 βιβλία για το μεγάλο ταξίδι της ανάγνωσης

Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου 2024: «Με ένα βιβλίο πετάω!» ξανά... – 12 βιβλία για το μεγάλο ταξίδι της ανάγνωσης

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου (23 Απριλίου) επιλέγουμε 12 βιβλία που μας βάζουν στα ενδότερα της λογοτεχνίας και μας συνοδεύουν στο ταξίδι της ανάγνωσης.

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

Στις 23 Απριλίου γιορτάζουν τα βιβλ...

Δεν είναι «έγκλημα πάθους» είναι γυναικοκτονία: 5 μελέτες για την έμφυλη βία

Δεν είναι «έγκλημα πάθους» είναι γυναικοκτονία: 5 μελέτες για την έμφυλη βία

Πέντε μελέτες αναδεικνύουν τις νομικές και κοινωνικές διαστάσεις των γυναικοκτονιών και συμβάλλουν στην κατανόηση των αιτίων που προκαλούν την πιο ακραία μορφή έμφυλης βίας. Επειδή οι γυναικτοκτονίες δεν είναι «εγκλήματα πάθους» αλλά ανθρωποκτονίες με πολύ συγκεκριμένα χαρακτηριστικά.

Γράφει η Φανή Χ...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

15 Δεκεμβρίου 2023 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2023

Mυθιστορήματα, νουβέλες, διηγήματα, ποιήματα: Επιλογή 100 βιβλίων, ελληνικών και μεταφρασμένων, από τη βιβλιοπαραγωγή του 2023. Επιλογή: Συντακτική ομάδα της Book

ΦΑΚΕΛΟΙ