riots-in-england

Της Εύας Στάμου

Οι ταραχές στο Λονδίνο και στα υπόλοιπα αστικά κέντρα της Αγγλίας δεν είναι ούτε κάτι τόσο σπάνιο ούτε κάτι τόσο απρόσμενο όσο παρουσιάζεται από μερίδα του ελληνικού Τύπου. Αναμφισβήτητα τα πρόσφατα επεισόδια ήταν πολύ μεγαλύτερης κλίμακας από ό,τι συνήθως, αφού για πρώτη φορά πήραν τέτοια έκταση κατά τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου στο Λονδίνο. Ο φόβος της αγγλικής πολιτείας ότι παρόμοια επεισόδια μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα στους Ολυμπιακούς του 2012 θα έχει απ’ ό,τι φαίνεται καθοριστικές συνέπειες για τη δομή και τη λειτουργία της αγγλικής αστυνομίας στο άμεσο μέλλον. 

Σχεδόν κάθε καλοκαίρι ξεσπούν φασαρίες κυρίως σε μεγαλουπόλεις της βόρειας Αγγλίας, από ομάδες νέων περιθωριακών που προκαλούν υλικές ζημιές σε καταστήματα και οικισμούς στα προάστια των πόλεων, ανάβουν φωτιές και συγκρούονται με αστυνομικές δυνάμεις, αποκλείοντας συχνά τους κεντρικούς δρόμους και προκαλώντας πανικό. Πρόκειται για επεισόδια που εκτονώνονται σε μικρό χρονικό διάστημα, δύο, τριών ημερών. Οι ταραξίες είναι στην πλειοψηφία τους άνεργοι μετανάστες δεύτερης ή τρίτης γενιάς και συντηρούνται από έναν συνδυασμό κοινωνικών επιδομάτων, παρεμπορίου και διακίνησης “μαλακών” ναρκωτικών. Τα συνθήματά τους έχουν γενικά συγκρουσιακό χαρακτήρα με αναφορά στον τρόπο που έδρασε η αστυνομία κατά τη διάρκεια κάποιας σύλληψης ή εφόδου σε εργατικές κατοικίες. Σπανιότερα οι φασαρίες αποκτούν πολιτικό νόημα, όπως έγινε στα περίφημα επεισόδια του Όλνταμ (πόλη βόρειο-ανατολικά του Μάντστεστερ) το 2001, όπου η εκατέρωθεν βία διαμαρτυρόμενων και αστυνομικών οδήγησε στην εμπλοκή μελών των τοπικών κοινοτήτων, στην πλειοψηφία τους μετανάστες τρίτης γενιάς από την Ασία, οδηγώντας σε παρατεταμένη σύγκρουση με ευρύτερες κοινωνικοπολιτικές και πολιτισμικές διαστάσεις.

riots-in-tottenhamΑρκετοί νέοι από τα εργατικά προάστια που μεγαλώνουν σε οικογένειες οι οποίες συντηρούνται από την κοινωνική πρόνοια και γνωρίζουν πόσο δυσοίωνο είναι το μέλλον τους, αποκτούν μια παγιωμένη αντίληψη ότι η υπόλοιπη κοινωνία «τούς χρωστάει», αντίληψη που επιβεβαιώνεται πρακτικά από την ανοχή που επιδεικνύεται συχνά από την αστυνομία σε παραβατικές πράξεις, είτε πρόκειται για κάτι απλό, όπως την χρήση μέσων μαζικής μεταφοράς δίχως αγορά εισιτηρίου, είτε για το παρεμπόριο και τη διακίνηση ναρκωτικών εντός και εκτός των ορίων της κοινότητάς τους. Υπάρχει δηλαδή, καλώς ή κακώς, η αίσθηση μιας άρρητης συμφωνίας μεταξύ αστυνομίας και διαφόρων περιθωριακών ομάδων, ώστε να περιορίζεται η πιθανότητα ευρύτερων κοινωνικών αναταραχών – κι όταν η αστυνομία προδίδει αυτή τη «συμφωνία», μέσω ερευνών, συλλήψεων, κ.λπ., τα επεισόδια ξεσπούν.

Είναι ενδιαφέρον ότι τμήμα της μεσαίας και ανώτερης τάξης πιστεύει επίσης ότι η αδικία που έχει υποστεί μεγάλη μερίδα της κοινωνίας δικαιολογεί και τα περιοδικά ξεσπάσματα βίας και την ελαστικότητα της Δικαιοσύνης όταν οι υπαίτιοι συλλαμβάνονται. Για να γίνει αυτό κατανοητό θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι αρκετοί Άγγλοι που προέρχονται από τον πολιτικά μεσαίο χώρο και έχουν πανεπιστημιακή μόρφωση νιώθουν κάθε άλλο παρά υπερήφανοι για το αποικιοκρατικό παρελθόν της χώρας τους και διατηρούν ενοχές για τις βαθιές ταξικές διαφορές της Αγγλικής κοινωνίας που τη δεκαετία ’80 οδήγησε στη χρόνια ανεργία πλήθος οικογενειών.

riots-in-hackney_Γεγονότα όπως αυτά των προηγούμενων ημερών, ασκούν τεράστια επίδραση στα πολιτικά δρώμενα της Αγγλίας διότι διαρρηγνύουν τις βεβαιότητες στις οποίες στηρίζεται η συνοχή της βρετανικής πολιτείας. Η επιθυμητή εικόνα μιας απόλυτα αρμονικής, πολιτικά ορθής και ανεκτικής κοινωνίας όπου η κάθε επαγγελματική, πολιτισμική, θρησκευτική και φυλετική κοινότητα σέβεται τις υπόλοιπες, εικόνα που προβάλουν οι Άγγλοι τόσο στο εσωτερικό της χώρας τους, όσο και στον υπόλοιπο κόσμο, ανατρέπεται.

Αυτό που εκπλήσσει είναι ότι στα πρόσφατα επεισόδια το προφίλ των ατόμων που λεηλατούσαν είναι σαφώς διαφορετικό: εκτός από τους νέους, άνεργους άντρες που υποκινούνται σε βίαια ξεσπάσματα από τη φτώχεια και την έλλειψη ευκαιριών, στις καταστροφές καταστημάτων και τις κλοπές πήραν μέρος άντρες και γυναίκες της μεσαίας τάξης, μορφωμένοι κι εργαζόμενοι, άνθρωποι που ζουν πολύ πάνω από το όριο της φτώχειας, που είναι οργανωμένοι σε επαγγελματικά σωματεία, και που δεν έχουν λόγους να χρησιμοποιούν βίαια ή παράνομα μέσα για την διεκδίκηση των αιτημάτων τους. Τα στοιχεία των στατιστικών προβλημάτισαν ιδιαίτερα τη Βρετανική Δικαιοσύνη που αποφάσισε ακριβώς σε αυτούς τους ανθρώπους να επιβάλει παραδειγματικά σκληρές ποινές.

Ποια είναι η αιτία αυτής της στροφής προς τη λεηλασία και τη βία ατόμων της μεσαίας τάξης; Εκφράζει την ανάγκη τους να διαμαρτυρηθούν για την οικονομική κρίση και τα σκληρά μέτρα που έχει περάσει η αγγλική κυβέρνηση, ή μήπως αντικατοπτρίζει μια γενικότερη έκπτωση των ηθικών αξιών;

protestersriotintottenhamΑν παρακολουθήσει κανείς τις λεπτομέρειες από τις δικαστικές ακροάσεις που ήδη άρχισαν, θα διαπιστώσει ότι η πραγματικότητα είναι αρκετά πιο πεζή. Το στοιχείο που εντυπωσιάζει στις απολογίες είναι αφενός η έλλειψη ιδεολογίας και αφετέρου η ρητή έκφραση επιθυμίας για εύκολη απόκτηση αγαθών: οι περισσότεροι κατηγορούμενοι προβάλλουν ως αιτιολογία της συμπεριφοράς τους ότι εφόσον δεν τους εμπόδιζε κανείς μπορούσαν να αποκτήσουν ό,τι ήθελαν.

Το πιθανότερο, δηλαδή, είναι πως πρόκειται πολύ απλά για έναν τρόπο να ικανοποιηθεί η καταναλωτική δίψα του μέσου Άγγλου, που αγωνίζεται να αποκτήσει όσο περισσότερα υλικά αγαθά γίνεται. Κι αυτό, από πολιτική άποψη, είναι το πιο ανησυχητικό.

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Σερ Τόμας Μορ»: Το άγνωστο έργο του Σαίξπηρ μεταφράστηκε για πρώτη φορά στα ελληνικά

«Σερ Τόμας Μορ»: Το άγνωστο έργο του Σαίξπηρ μεταφράστηκε για πρώτη φορά στα ελληνικά

Ο ουμανιστής συγγραφέας και φιλόσοφος της Αναγέννησης, Τόμας Μορ, λόγω του αντιφατικού χαρακτήρα του απασχόλησε πολλούς θεατρικούς συγγραφείς, μεταξύ άλλων και τον Σαίξπηρ. Το συγκεκριμένο έργο μεταφράζεται για πρώτη φορά στα ελληνικά και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Νίκας. Kεντρική εικόνα: © thomasmorestud...

Λογοτεχνία και πραγματικότητα: τι καινούργιο συμβαίνει τα τελευταία χρόνια

Λογοτεχνία και πραγματικότητα: τι καινούργιο συμβαίνει τα τελευταία χρόνια

«Η λογοτεχνία πάντα συνομιλούσε με την πραγματικότητα (δηλαδή την έξω από αυτή ζωή), με όσες σημασίες κι αν δώσει κανείς στην πραγματικότητα και με όσους τρόπους επιχειρήσει να ορίσει αυτή τη συνδιαλλαγή».

Γράφει ο Γιώργος Ν. Περαντωνάκης

Η λογοτεχνία ...

Χρήστος Νάτσης: Ο Γουίλιαμ Μπάροουζ και οι αρνητικές αξίες της ζωής

Χρήστος Νάτσης: Ο Γουίλιαμ Μπάροουζ και οι αρνητικές αξίες της ζωής

Μια συνολική αποτίμηση του έργου του Γουίλιαμ Μπάροουζ [William S. Burroughs]. Το ύφος, οι θεματικές και η γλώσσα που ανέπτυξε ο σημαντικός Αμερικανός συγγραφέας στα εμβληματικότερα βιβλία του. Κεντρική εικόνα: © Wikipedia. 

Γράφει ο Χρήστος Νάτσης

...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

«Γυναικείο Βραβείο Μυθοπλασίας»: Ανακοινώθηκε η βραχεία λίστα του Women's Prize for Fiction 2024

«Γυναικείο Βραβείο Μυθοπλασίας»: Ανακοινώθηκε η βραχεία λίστα του Women's Prize for Fiction 2024

Η νικήτρια του βραβείου Women's Prize for Fiction 2024 (όπως και της κατηγορίας Non fiction που θεσμοθετήθηκε από φέτος) θα ανακοινωθεί στις 13 Ιουνίου. Κεντρική εικόνα: Από αριστερά προς τα δεξιά οι Aube Rey Lescure, Claire Kilroy και V. V. Ganeshananthan.

Επιμέλεια: ...

«Η μοναχοκόρη» της Γκουαδαλούπε Νέτελ (κριτική) – Οι πολλαπλές αποχρώσεις της μητρότητας

«Η μοναχοκόρη» της Γκουαδαλούπε Νέτελ (κριτική) – Οι πολλαπλές αποχρώσεις της μητρότητας

Για το βιβλίο «Η μοναχοκόρη» της Γκουαδαλούπε Νέτελ [Guadalupe Nettel] (μτφρ. Νάννα Παπανικολάου, εκδ. Ίκαρος). Kεντρική εικόνα: έργο της street artist Οla Volo © olavolo.com.

Γράφει η Φανή Χατζή

Όσο η άποψη ότι ο γενε...

«TACK»: Μια ταινία για τη δύναμη του καλού με πρωταγωνίστριες τις Σοφία Μπεκατώρου και Αμαλία Προβελεγγίου

«TACK»: Μια ταινία για τη δύναμη του καλού με πρωταγωνίστριες τις Σοφία Μπεκατώρου και Αμαλία Προβελεγγίου

Για το ντοκιμαντέρ «TACK» (παραγωγή Onassis Culture) της Βάνιας Τέρνερ με πρωταγωνίστριες τη Σοφία Μπεκατώρου, που πρώτη ξεκίνησε το ελληνικό #MeToo, και την Αμαλία Προβελεγγίου, της οποίας η καταγγελία για βιασμό από τον προπονητή της από τα έντεκά της οδήγησε στην πρώτη δίκη-ορόσημο όχι μόνο για τη δικαίωσή της αλ...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Μαργαρίτα Ιορδανίδη» του Μιχάλη Μακρόπουλου (προδημοσίευση)

«Μαργαρίτα Ιορδανίδη» του Μιχάλη Μακρόπουλου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από τη νουβέλα του Μιχάλη Μακρόπουλου «Μαργαρίτα Ιορδανίδη», η οποία θα κυκλοφορήσει στις 19 Απριλίου από τις εκδόσεις Κίχλη.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Εἶχαν πιάσει γιὰ τὰ καλὰ οἱ ζέστες, καὶ τὴν ἑπόμενη Κυριακὴ κανόνισαν ν...

«Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή» του Αντρές Μοντέρο (προδημοσίευση)

«Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή» του Αντρές Μοντέρο (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Αντρές Μοντέρο [Andrés Montero] «Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή» (μτφρ. Μαρία Παλαιολόγου), το οποίο κυκλοφορεί στις 17 Απριλίου από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Η μονομαχ...

«Σχολείο για την αγάπη» της Ολίβια Μάνινγκ (προδημοσίευση)

«Σχολείο για την αγάπη» της Ολίβια Μάνινγκ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Ολίβια Μάνινγκ [Olivia Manning] «Σχολείο για την αγάπη» (μτφρ. Φωτεινή Πίπη), το οποίο κυκλοφορεί στις 23 Απριλίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Όταν έφτασαν στην κορυφή του λό...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Μεγάλο το θέμα, μικρό το δέμας: 21 βιβλία για τη «μικρή» ή τη «σύντομη» ιστορία του… οτιδήποτε

Μεγάλο το θέμα, μικρό το δέμας: 21 βιβλία για τη «μικρή» ή τη «σύντομη» ιστορία του… οτιδήποτε

Υπάρχει μια «μικρή» ή μια «σύντομη» ιστορία για το… οτιδήποτε. Οι τίτλοι βιβλίων που επιχειρούν (και καταφέρνουν) να συμπυκνώσουν μεγάλα θέματα σε, συνήθως, ολιγοσέλιδα βιβλία είναι πάρα πολλοί. Εντυπωσιακά πολλοί. Στην παρακάτω πολύ ενδεικτική επιλογή είκοσι ενός βιβλίων μπορεί καν...

Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου 2024: «Με ένα βιβλίο πετάω!» ξανά... – 12 βιβλία για το μεγάλο ταξίδι της ανάγνωσης

Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου 2024: «Με ένα βιβλίο πετάω!» ξανά... – 12 βιβλία για το μεγάλο ταξίδι της ανάγνωσης

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου (23 Απριλίου) επιλέγουμε 12 βιβλία που μας βάζουν στα ενδότερα της λογοτεχνίας και μας συνοδεύουν στο ταξίδι της ανάγνωσης.

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

Στις 23 Απριλίου γιορτάζουν τα βιβλ...

Δεν είναι «έγκλημα πάθους» είναι γυναικοκτονία: 5 μελέτες για την έμφυλη βία

Δεν είναι «έγκλημα πάθους» είναι γυναικοκτονία: 5 μελέτες για την έμφυλη βία

Πέντε μελέτες αναδεικνύουν τις νομικές και κοινωνικές διαστάσεις των γυναικοκτονιών και συμβάλλουν στην κατανόηση των αιτίων που προκαλούν την πιο ακραία μορφή έμφυλης βίας. Επειδή οι γυναικτοκτονίες δεν είναι «εγκλήματα πάθους» αλλά ανθρωποκτονίες με πολύ συγκεκριμένα χαρακτηριστικά.

Γράφει η Φανή Χ...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

15 Δεκεμβρίου 2023 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2023

Mυθιστορήματα, νουβέλες, διηγήματα, ποιήματα: Επιλογή 100 βιβλίων, ελληνικών και μεταφρασμένων, από τη βιβλιοπαραγωγή του 2023. Επιλογή: Συντακτική ομάδα της Book

ΦΑΚΕΛΟΙ