x
Διαφήμιση

24 Αυγουστου 2019

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ:00:00:00 GMT +2

Διαφήμιση
ΒΡΙΣΚΕΣΤΕ: ΣΤΗΛΕΣ ΕΠΩΝΥΜΩΣ Το σύνταγμα του συνταγματάρχη, στο πανεπιστήμιο

Το σύνταγμα του συνταγματάρχη, στο πανεπιστήμιο

E-mail Εκτύπωση

politexneioΤου Παντελή Μπασάκου*

Είναι μια παλιά ιστορία, από τα μέσα του περασμένου αιώνα, όταν στις χώρες της Νότιας Αμερικής ανθούσαν οι στρατιωτικές δημοκρατίες.

Μέρα εκλογών, και σε χωριά και κωμοπόλεις η ουσία του πράγματος έχει ως εξής: στον ψηφοφόρο πολίτη, κατά την προσέλευση του στο εκλογικό τμήμα, εγχειρίζεται σφραγισμένος φάκελος, ο οποίος τελικά και καταλήγει στην κάλπη. Την τάξη και την ασφάλεια της όλης διαδικασίας εγγυάται η παρουσία του στρατιωτικού διοικητή της περιοχής και της φρουράς του.

Κάποτε ένας ψηφοφόρος, που είχε μιαν οικειότητα με τον διοικητή, αισθάνθηκε την περιέργεια να τον ρωτήσει: συνταγματάρχα μου, εγώ έκανα ό,τι μου είπατε· θα μου πείτε τώρα και σεις τι ψήφισα;

Ο συνταγματάραχης τον κοίταξε με βλέμμα συγκαταβατικό και καλοσυνάτο: μα δεν ξέρεις παιδί μου πως η μυστικότητα της ψηφοφορίας προστατεύεται, από το σύνταγμα;

Kάποιος ξένος και περαστικός, που από όλα ετούτα θα τύχαινε να ακούσει μόνο την τελευταία φράση του συνταγματάρχη, θα είχε μόνον επαίνους για το δημοκρατικό της διαδικασίας. Το ίδιο, και για τον ίδιο λόγο, θα μπορούσαν ίσως, της τεχνοφοβίας αφαιρουμένης, να είναι επαινετές και οι ανακοινώσεις του Σύριζα που διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους, υπερασπιζόμενες τη μυστικότητα, που κινδυνεύει από την ηλεκτρονική ψήφο· όμως μόνον για κάποιον περαστικό, που από το όλο σκηνικό των εκλογών στο πανεπιστήμιο δεν θα τύχαινε να έχει δει παρά μόνο τις εν λόγω ανακοινώσεις.

Οι πανεπιστημιακοί ωστόσο δεν είναι περαστικοί. Ήθελαν και θέλουν να ψηφίσουν, αυτό φάνηκε από τη συμμετοχή όπου έγιναν, έστω και μετ' εμποδίων, εκλογές. Και στο Πανεπιστήμιο Αθηνών ήθελαν να ψηφίσουν, αλλά δεν τους άφησαν· και κατόπιν, οι ίδιοι εκείνοι που τους εμπόδισαν, που τους απαγόρευσαν –πώς αλλιώς να το πει κανείς– να προσέλθουν στη φυσική κάλπη, τους εξηγούν, σε οργίλο, σε μειλίχιο ή και σε επιστημονικό τόνο, πως και πάλι δεν θα τους αφήσουν να ψηφίσουν, αφού τώρα κινδυνεύει η μυστικότης. Εξηγούν σε εκείνους ακριβώς τους οποίους εμπόδισαν από το να πάνε να ψηφίσουν, πόσο σημαντικό είναι, τελικά, το να πηγαίνουν να ψηφίζουν, αντί να συμμετέχουν στη διαδικασία ηλεκτρονικά.

Ένα μάθημα συνταγματικότητας, ολόιδιο με εκείνο του ως άνω συνταγματάρχη.

* Ο Π. Μπασάκος είναι καθηγητής φιλοσοφίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.
Του ίδιου, Μην ανησυχείτε: Το δημόσιο πανεπιστήμιο παραμένει ιδιωτικό

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Βιρτζίνια Γουλφ: Αντικατοπτρισμοί γραφής και μετάφρασης

Βιρτζίνια Γουλφ: Αντικατοπτρισμοί γραφής και μετάφρασης

Πέντε διηγήματα της Virginia Woolf, σε μετάφραση Βάνιας Σύρμου-Βεκρή από τις εκδόσεις Μπιλιέτο, σε ένα παιχνίδι αντικατοπτρισμών για την ποιητική της Woolf.

Της Ιωάννας Σπηλιοπούλου

...
Αστυνομική λογοτεχνία; Ακόμα επιμένει;

Αστυνομική λογοτεχνία; Ακόμα επιμένει;

Του Γιώργου Ν. Περαντωνάκη

Μέχρι πριν από 2-3 δεκαετίες στους απολογισμούς ή στις προτάσεις της εκάστοτε χρονιάς που έκαναν οι εφημερίδες, ανάμεσα στις κατηγορίες Ελληνική Πεζογραφία, Ξένη Πεζογραφία, Ποίηση, Δοκίμιο κ.λπ. βρισκό...

Σύγκρουση τάξεων και ιδιοσυγκρασιών στα έργα διάσημων λογοτεχνών

Σύγκρουση τάξεων και ιδιοσυγκρασιών στα έργα διάσημων λογοτεχνών

Του Κυριάκου Χαλκόπουλου

Ο Φερνάντο Πεσσόα –ή ο ήμι-ετερώνυμός του, ο Μπερνάρντο Σοάρες– σημειώνει στο Βιβλίο της Ανησυχίας πως σε λογοτεχνικά έργα άλλων έχει συμβεί πολλές φορές να δει τον εαυτό του να πρωταγωνιστεί....

Διαφήμιση
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ
10 ΧΡΟΝΙΑ ΒΙΒΛΙΑ: Η Αλεξάνδρα Κ* γράφει...

10 ΧΡΟΝΙΑ ΒΙΒΛΙΑ: Η Αλεξάνδρα Κ* γράφει...

Πεζογράφοι και ποιητές εύχονται στην Book Press με ένα διήγημα ή ένα ποίημα γραμμένο ειδικά για τους αναγνώστες μας. Μια λέξη τα ενώνει: «δέκα». Σήμερα, η Αλεξάνδρα Κ*.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

...
10 ΧΡΟΝΙΑ ΒΙΒΛΙΑ: Η Εύα Μ. Μαθιουδάκη γράφει...

10 ΧΡΟΝΙΑ ΒΙΒΛΙΑ: Η Εύα Μ. Μαθιουδάκη γράφει...

Πεζογράφοι και ποιητές εύχονται στην Book Press με ένα διήγημα ή ένα ποίημα γραμμένο ειδικά για τους αναγνώστες μας. Μια λέξη τα ενώνει: «δέκα». Σήμερα, η Εύα Μ. Μαθιουδάκη.

Επιμέλεια: Κώστας...

Θεατρικά Bestiaria: η διασταύρωση της ανθρωπινότητας με τη ζωικότητα

Θεατρικά Bestiaria: η διασταύρωση της ανθρωπινότητας με τη ζωικότητα

Για το βιβλίο του Γιώργου Π. Πεφάνη «Θεατρικά Bestiaria – Θεατρικές και φιλοσοφικές σκηνές της ζωικότητας» (εκδ. Παπαζήση).

Της Ιφιγένειας Καφετζοπούλου

...
Διαφήμιση

ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ

 

Ποια θεματική θα θέλατε να διαβάζετε συχνότερα;

ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ ΚΙ ΕΔΩ

 

Network Social  RSS Facebook Twitter Youtube