Amin ATaleofTwoMuslims

Στη συζήτηση που έγινε προχθές στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση με θέμα «Τέχνη, Ελευθερία, Λογοκρισία» τέθηκαν πολλά ζητήματα και καταγράφησαν καίριοι προβληματισμοί.

Του Θωμά Συμεωνίδη

H συζήτηση που πραγματοποιήθηκε στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών με αντικείμενο το τρίπτυχο «Τέχνη, Ελευθερία, Λογοκρισία» και τέσσερα επιμέρους πάνελ «Λόγος Περί Ελευθερίας», «Ιερά και Όσια», «Επικίνδυνες Ιδέες», «Η Βουή του Πλήθους» έθεσε πολλά και κρίσιμα ζητήματα, ορίζοντας περισσότερο το πλαίσιο μιας προβληματικής και λιγότερο έναν κοινό τόπο συγκλίσεων και απαντήσεων. Μεταξύ αυτών των ζητημάτων ήταν η έννοια της αυτολογοκρισίας υπό τον φόβο της αποδοκιμασίας ή της δημόσιας κατακραυγής, τα όρια της κριτικής, η συνάρθρωση ΜΜΕ, διαδικτύου, θεσμών της τέχνης και χορηγών και κατά προέκταση το ζήτημα της συνάρθρωσης συμφερόντων και λογοκριτικών ερεισμάτων, η προσβολή της πολιτικής ορθότητας και τα όρια της πρόκλησης μέσω της τέχνης, ο όρος του σεβασμού ή όχι της τέχνης απέναντι σε συγκεκριμένες ευαισθησίες. 

Έγινε προφανές, με τον πλέον τραγικό τρόπο, ότι οι σύγχρονες δυτικές κοινωνίες τελούν υπό καθεστώς υψηλής πολιτισμικής διακινδύνευσης όπου πλέον το ζήτημα της ελευθερίας της έκφρασης δεν είναι απλώς υπόθεση μιας κοινωνίας, αλλά συναρθρώνεται με μια σειρά από γεωπολιτικούς παράγοντες. 

Μια πρώτη επισήμανση που μπορεί να γίνει είναι ότι με αφορμή το τρομοκρατικό χτύπημα στη σατυρική εφημερίδα Charlie Hebdo τον Ιανουάριο του 2015, έγινε προφανές, με τον πλέον τραγικό τρόπο, ότι οι σύγχρονες δυτικές κοινωνίες τελούν υπό καθεστώς υψηλής πολιτισμικής διακινδύνευσης όπου πλέον το ζήτημα της ελευθερίας της έκφρασης δεν είναι απλώς υπόθεση μιας κοινωνίας, αλλά συναρθρώνεται με μια σειρά από γεωπολιτικούς παράγοντες. Σε αυτό το πλαίσιο, η ελευθερία της έκφρασης δοκιμάζεται από σειρά ανταγωνιστικών αιτημάτων, όπως η πολιτική φρόνηση και σύνεση, η μη ενθάρρυνση της βίας και της έντασης. Γίνεται επίσης αντιληπτό ότι ο σεβασμός του άλλου, υπονομεύεται από την αδυναμία κατανόησής του, αλλά και τον διαφορετικό τρόπο με τον οποίο κάθε κοινότητα ορίζει, στην προκειμένη περίπτωση, το βλάσφημο. Ενδεικτικά, αναφέρθηκε από τον κύριο Ζουμπουλάκη το παράδειγμα της ισλαμιστικής παράδοσης όπου ο εικονισμός του Θεού συνιστά βαρύτατη βλασφημία, ενώ στον ορθόδοξο χριστιανισμό ισχύει το ακριβώς αντίθετο.  

Μια δεύτερη επισήμανση είναι ότι παρά το γεγονός ότι στις ευρωπαϊκές κοινωνίες η παρουσία της θρησκείας έχει υποχωρήσει, η κάθε κοινότητα παρόλα αυτά βρίσκει τρόπους να διακρίνει ανάμεσα στο «ιερό» και το «όσιο» της κάθε εποχής, διαμορφώνοντας άτυπα τα δικά της κριτήρια για αυτό που δεν μπορεί να προσβληθεί χωρίς να προκαλέσει πολλές και μεγάλες αντιδράσεις. Στη βάση αυτής της λογικής, μπορεί να ερμηνευτεί και η άποψη του κυρίου Αλιβιζάτου ότι είναι κρισιμότερης σημασίας το ζήτημα της εξατομίκευσης της ευθύνης των δικαστών παρά η ίδια η αλλαγή των νόμων. Γενικότερα, ο κύριος Αλιβιζάτος, λόγω ιδιότητας προφανώς, επιχείρησε να προσδιορίσει συγκεκριμένα κριτήρια για την οριοθέτηση του προσβλητικού λόγου και το μέγεθος του πόνου τον οποίο προκαλεί: Τον βαθμό εξατομίκευσής του, το πλαίσιο στο οποίο διατυπώνεται και ο αιφνιδιασμός (αν ξέρει ο θεατής τι θα δει, αν είναι προετοιμασμένος). Αξίζει σε αυτό το σημείο να αναφερθούμε και στην άποψη του Daniel Wetzel της ομάδας Rimini Protokoll σε τοποθέτησή του σχετικά με το αίτημα της πολιτικής ορθότητας από τη μία και τον κίνδυνο της αυτολογοκρισίας από την άλλη. Ο Wetzel αναφέρθηκε στο ζήτημα της καλλιτεχνικής φόρμας εντός του οποίου εντάσσεται η πραγμάτευση ενός ζητήματος. Ο ενδιάμεσος δρόμος ανάμεσα στην πολιτική ορθότητα και την αυτολογοκρισία είναι η δημιουργία ενός πλαισίου στο οποίο μπορείς να μιλήσεις για συγκεκριμένα πράγματα, χωρίς να θίγεις όσους δεν έχουν ενσωματωθεί σε αυτό το πλαίσιο.

logokrisia 3

Μια τρίτη επισήμανση, έχει να κάνει με την ανάγκη διάκρισης και εύστοχης χρήσης των εννοιών. Δεν είναι όλες οι περιπτώσεις αντίδρασης σε ένα έργο λογοκρισία, δεν είναι η ατεκμηρίωτη αποδοκιμασία κριτική, δεν είναι η ανταλλαγή προσβλητικών χαρακτηρισμών και η απόπειρα ισοπέδωσης του άλλου διάλογος. Η γενικευμένη χρήση εννοιών και η συνεχής επίκλησή τους καθιστά τις έννοιες κενές περιεχομένου και αδρανείς.

Θα είχε πραγματικά μεγάλο ενδιαφέρον να υπάρξουν αντίστοιχες πρωτοβουλίες στο μέλλον...

Είναι χαρακτηριστικό, πάντως, ότι στο πλαίσιο της συνάντησης δεν προσεγγίστηκε συστηματικά το ερώτημα τι είναι τέχνη και αυτό ακριβώς σχετίζεται με το ιδιαίτερο καθεστώς της τέχνης στις σύγχρονες κοινωνίες ως μιας μορφή έκφρασης και ενός χώρου όπου δοκιμάζονται αξίες, απόψεις, ιδέες, στάσεις, πεποιθήσεις. Δεν μπορεί να υπάρχει ένας ορισμός για την τέχνη και επομένως δεν μπορεί να οριστεί με έναν αξιωματικό τρόπο σε τι συνίσταται ακριβώς ένα καλό έργο τέχνης. Ενδεικτικά, ο εικαστικός Kris Verdonck διερωτώμενος τι είναι καλή τέχνη, απάντησε πως δεν έχει ορισμό. Επίσης, δεν υπήρξε μία συστηματική πραγμάτευση για τη σχέση της τέχνης με την κοινωνία, για τους διαφορετικούς τρόπους με τους οποίους εκδηλώνει ή θα έπρεπε να εκδηλώνει η τέχνη την κριτική της αιχμή, για την πολιτική διάσταση της τέχνης και τις λεπτές ισορροπίες που υπάρχουν ανάμεσα στην αυτονομία και την ετερονομία μιας καλλιτεχνικής πρακτικής, για τους τρόπους με τους οποίους μια ιδεολογία ενσωματώνεται και προβάλλεται ή αμφισβητείται μέσα από ένα έργο τέχνης. Ωστόσο όλα αυτά τα θέματα θίχθηκαν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο και θα είχε πραγματικά μεγάλο ενδιαφέρον να υπάρξουν αντίστοιχες πρωτοβουλίες στο μέλλον όπου θα συνεχιστεί ο ιδιαίτερα επιτυχημένος διάλογος που ξεκίνησε με αφορμή την ημερίδα «Τέχνη, Ελευθερία, Λογοκρισία».

* O ΘΩΜΑΣ ΣΥΜΕΩΝΙΔΗΣ είναι συγγραφέας.

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Λογοτεχνία και πραγματικότητα: τι καινούργιο συμβαίνει τα τελευταία χρόνια

Λογοτεχνία και πραγματικότητα: τι καινούργιο συμβαίνει τα τελευταία χρόνια

«Η λογοτεχνία πάντα συνομιλούσε με την πραγματικότητα (δηλαδή την έξω από αυτή ζωή), με όσες σημασίες κι αν δώσει κανείς στην πραγματικότητα και με όσους τρόπους επιχειρήσει να ορίσει αυτή τη συνδιαλλαγή».

Γράφει ο Γιώργος Ν. Περαντωνάκης

Η λογοτεχνία ...

Χρήστος Νάτσης: Ο Γουίλιαμ Μπάροουζ και οι αρνητικές αξίες της ζωής

Χρήστος Νάτσης: Ο Γουίλιαμ Μπάροουζ και οι αρνητικές αξίες της ζωής

Μια συνολική αποτίμηση του έργου του Γουίλιαμ Μπάροουζ [William S. Burroughs]. Το ύφος, οι θεματικές και η γλώσσα που ανέπτυξε ο σημαντικός Αμερικανός συγγραφέας στα εμβληματικότερα βιβλία του. Κεντρική εικόνα: © Wikipedia. 

Γράφει ο Χρήστος Νάτσης

...
«Αυτός ήταν ο Κώστας...» – Λίγα λόγια για τον Κώστα Παπαϊωάννου από τον Άγγελο Στάγκο

«Αυτός ήταν ο Κώστας...» – Λίγα λόγια για τον Κώστα Παπαϊωάννου από τον Άγγελο Στάγκο

Το βράδυ της Δευτέρας 11 Μαρτίου, δύο χρόνια από τον θάνατο του δημοσιογράφου και εκδότη της εφημερίδας «Το Ποντίκι» (1979-2005), Κώστα Παπαϊωάννου (1938-2022), διοργανώθηκε στην Ένωση Συντακτών τιμητική εκδήλωση στη μνήμη του. Βασικοί ομιλητές ήταν οι (από αριστερά στη φωτογραφία) Μιχάλης Ιγνατίου, Αλέξης Παπαχελάς...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Εκδόσεις Κλειδάριθμος: Βιβλιοπάρτι στο rooftop με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου

Εκδόσεις Κλειδάριθμος: Βιβλιοπάρτι στο rooftop με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου, οι εκδόσεις Κλειδάριθμος διοργανώνουν το Σάββατο 27 Απριλίου (από τη 1 μ.μ. έως τις 6 μ.μ.) bookparty στο rooftop του ξενοδοχείου Brown Acropol, Πειραιώς 1, Αθήνα. Κεντρική εικόνα: istock (Getty).

Επιμέλεια: Book Press ...

«Βίος και Πολιτεία»: Ο κοινωνιολόγος Νίκος Παναγιωτόπουλος, ζωντανά από το «υπόγειο»

«Βίος και Πολιτεία»: Ο κοινωνιολόγος Νίκος Παναγιωτόπουλος, ζωντανά από το «υπόγειο»

Στο 36ο επεισόδιο της σειράς συζητήσεων στο Βιβλιοπωλείο της Πολιτείας με ανθρώπους από το χώρο του βιβλίου και της σκέψης, o Κώστας Κατσουλάρης θα συνομιλήσει με τον καθηγητή κοινωνολογίας στο Πανεπιστήμιων Αθηνών Νίκο Παναγιωτόπουλο, με αφορμή την έκδοση σε βιβλίο της έρευνάς του Παιδί και Ανάγνωσ...

Τα αιτήματα των εκδοτών για το νέο φορέα βιβλίου – Διαψεύδουν τον υφυπουργό περί κατακερματισμού των απόψεών τους

Τα αιτήματα των εκδοτών για το νέο φορέα βιβλίου – Διαψεύδουν τον υφυπουργό περί κατακερματισμού των απόψεών τους

Οι Εκδότες Βιβλίου κατέθεσαν αναλυτικά μια σειρά από αιτήματα προς την πολιτεία μεταξύ των οποίων η σαφώς μεγαλύτερη εκπροσώπησή τους στο ενδεκαμελές ΔΣ του νέου φορέα για το βιβλίο.

Επιμέλεια: Book Press

Για χρόνια ο χώρος...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Μαργαρίτα Ιορδανίδη» του Μιχάλη Μακρόπουλου (προδημοσίευση)

«Μαργαρίτα Ιορδανίδη» του Μιχάλη Μακρόπουλου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από τη νουβέλα του Μιχάλη Μακρόπουλου «Μαργαρίτα Ιορδανίδη», η οποία θα κυκλοφορήσει στις 19 Απριλίου από τις εκδόσεις Κίχλη.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Εἶχαν πιάσει γιὰ τὰ καλὰ οἱ ζέστες, καὶ τὴν ἑπόμενη Κυριακὴ κανόνισαν ν...

«Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή» του Αντρές Μοντέρο (προδημοσίευση)

«Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή» του Αντρές Μοντέρο (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Αντρές Μοντέρο [Andrés Montero] «Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή» (μτφρ. Μαρία Παλαιολόγου), το οποίο κυκλοφορεί στις 17 Απριλίου από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Η μονομαχ...

«Σχολείο για την αγάπη» της Ολίβια Μάνινγκ (προδημοσίευση)

«Σχολείο για την αγάπη» της Ολίβια Μάνινγκ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Ολίβια Μάνινγκ [Olivia Manning] «Σχολείο για την αγάπη» (μτφρ. Φωτεινή Πίπη), το οποίο κυκλοφορεί στις 23 Απριλίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Όταν έφτασαν στην κορυφή του λό...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Μεγάλο το θέμα, μικρό το δέμας: 21 βιβλία για τη «μικρή» ή τη «σύντομη» ιστορία του… οτιδήποτε

Μεγάλο το θέμα, μικρό το δέμας: 21 βιβλία για τη «μικρή» ή τη «σύντομη» ιστορία του… οτιδήποτε

Υπάρχει μια «μικρή» ή μια «σύντομη» ιστορία για το… οτιδήποτε. Οι τίτλοι βιβλίων που επιχειρούν (και καταφέρνουν) να συμπυκνώσουν μεγάλα θέματα σε, συνήθως, ολιγοσέλιδα βιβλία είναι πάρα πολλοί. Εντυπωσιακά πολλοί. Στην παρακάτω πολύ ενδεικτική επιλογή είκοσι ενός βιβλίων μπορεί καν...

Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου 2024: «Με ένα βιβλίο πετάω!» ξανά... – 12 βιβλία για το μεγάλο ταξίδι της ανάγνωσης

Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου 2024: «Με ένα βιβλίο πετάω!» ξανά... – 12 βιβλία για το μεγάλο ταξίδι της ανάγνωσης

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου (23 Απριλίου) επιλέγουμε 12 βιβλία που μας βάζουν στα ενδότερα της λογοτεχνίας και μας συνοδεύουν στο ταξίδι της ανάγνωσης.

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

Στις 23 Απριλίου γιορτάζουν τα βιβλ...

Δεν είναι «έγκλημα πάθους» είναι γυναικοκτονία: 5 μελέτες για την έμφυλη βία

Δεν είναι «έγκλημα πάθους» είναι γυναικοκτονία: 5 μελέτες για την έμφυλη βία

Πέντε μελέτες αναδεικνύουν τις νομικές και κοινωνικές διαστάσεις των γυναικοκτονιών και συμβάλλουν στην κατανόηση των αιτίων που προκαλούν την πιο ακραία μορφή έμφυλης βίας. Επειδή οι γυναικτοκτονίες δεν είναι «εγκλήματα πάθους» αλλά ανθρωποκτονίες με πολύ συγκεκριμένα χαρακτηριστικά.

Γράφει η Φανή Χ...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

15 Δεκεμβρίου 2023 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2023

Mυθιστορήματα, νουβέλες, διηγήματα, ποιήματα: Επιλογή 100 βιβλίων, ελληνικών και μεταφρασμένων, από τη βιβλιοπαραγωγή του 2023. Επιλογή: Συντακτική ομάδα της Book

ΦΑΚΕΛΟΙ