piraten-partei-flagge-logo

Του Πάρι Κωνσταντινίδη

Η Πειρατεία σκοτώνει τη μουσική ή ανανεώνει την πολιτική; Το «Κόμμα των Πειρατών» (Piratenpartei) θα κάνει, φαίνεται, την έκπληξη την Κυριακή στις τοπικές εκλογές του Ομόσπονδου Κρατιδίου του Βερολίνου*, καθώς, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, μπαίνει για πρώτη φορά στη Βουλή με 6,5%, εντυπωσιακό ποσοστό για ένα κόμμα μόλις πέντε χρόνων και με μέσο όρο ηλικίας υποψηφίων τα 32 έτη!

Το γεγονός αυτό καθίσταται ακόμα πιο εντυπωσιακό, αν αναλογιστεί κανείς ότι έχουν ξεπεράσει σε δημοτικότητα μία παραδοσιακή πολιτική δύναμη, το σε ομοσπονδιακό επίπεδο συγκυβερνόν κόμμα των «Ελεύθερων Δημοκρατών» (FDP), το οποίο κινδυνεύει να μείνει εκτός τοπικής βουλής. Πώς, όμως, ένα κόμμα των «κομπιουτεράδων» καταφέρνει να γίνει τόσο γρήγορα τόσο δημοφιλές; Μα, ίσως, αυτό ακριβώς να του δίνει τη δύναμή του, το ότι μεταφέρει τις αξίες των εντατικών χρηστών των υπολογιστών και του διαδικτύου (βλ. Κουλτούρα των Χάκερς, Βικιπαίδεια) στην πολιτική: ισότιμη συμμετοχή, περιορισμένη ύπαρξη κάθετων δομών εξουσίας και αποκέντρωση. Σε αυτό το σημείο μοιάζουν με τους «αγανακτισμένους».[1] Και οι δύο διεκδικούν αμεσότερη δημοκρατία. Kαι οι δύο οργανώθηκαν μέσω του διαδικτύου. Οι «Πειρατές», όμως, δρουν σε ένα πολιτικό σύστημα που φαίνεται ότι -ίσως και λόγω της απλής αναλογικής- καταφέρνει να ενσωματώνει τους νέους πολιτικούς σχηματισμούς,[2] όπως το καθιερωμένο πλέον κόμμα των «Πρασίνων» που έχει μόλις 21 χρόνια ζωής.[3] Αντιθέτως σε πολλές δυτικές δημοκρατίες (σε κάποιες εκ των οποίων οι «αγανακτισμένοι» εκφράζονται ή εκφράστηκαν πολιτικά) φαντάζουν τα κοινοβούλια ολοένα και περισσότερο με γκέτο ιδεολογικών σχημάτων της Βιομηχανικής Εποχής, που επικεντρώνονται στο ποιος και με ποιον τρόπο θα ελέγχει τα μέσα παραγωγής αγαθών, καθώς και στο πώς τα παραγόμενα αγαθά θα διανέμονται, χωρίς, όμως, να εξετάζουν ιδιαίτερα την πραγματική συμμετοχή των πολιτών στις αποφάσεις που τους αφορούν. Οι δυσαρεστημένοι εκ των πολιτών της Δύσης έχουν όλο και πιο συχνά την αίσθηση ότι τα κόμματα της Βιομηχανικής Εποχής δεν τους εκπροσωπούν, όπως δείχνουν οι αυξανόμενες κοινωνικές εντάσεις και οι ψήφοι διαμαρτυρίας που κατευθύνονται στα θεωρούμενα ως ακραία κόμματα.

Είναι επομένως οι Πειρατές το πρώτο κόμμα της Εποχής της Πληροφορίας; Ο χαμηλός μέσος όρος της ηλικίας των υποψηφίων των Πειρατών (όπως και των απανταχού «αγανακτισμένων») φαίνεται να επισημαίνει το χάσμα των γενεών στην αντίληψη της δημοκρατίας. Από τη μία βρίσκονται οι νεώτεροι Αυτόχθονες της Εποχής της Πληροφορίας (Digital Natives), που διεκδικούν μία πιο άμεση, πιο συμμετοχική δημοκρατία, και από την άλλη οι παλαιότερες γενιές των Μεταναστών της Εποχής της Πληροφορίας (Digital Immigrants),[4] που είχαν γνωρίσει πρωτίστως ιεραρχημένους και διαμεσολαβημένους τρόπους πολιτικής οργάνωσης (βλ. κόμματα και συνδικαλιστικές οργανώσεις) και επικοινωνίας (βλ. ΜΜΕ). Σε περίπτωση που αυτοί δεν τους ικανοποιούσαν, δεν υπήρχε πρακτικά η δυνατότητα εναλλακτικού τρόπου οργάνωσης.

Ο digital native, όμως, τρόπος παραγωγής πολιτικών θέσεων των Πειρατών ταυτίζεται με τον τρόπο δημιουργίας λημμάτων στη Βικιπαίδεια, τη φόρμα της οποίας και χρησιμοποιούν. Σε μία τέτοια φόρμα ο καθένας μπορεί να συμμετάσχει και να πείσει για τις θέσεις του με βάση τη δύναμη του λόγου του, κρυμμένος συνήθως πίσω ένα ψευδώνυμο, το οποίο τον απελευθερώνει από πιθανές προκαταλήψεις βάσει φύλου, ηλικίας, χρώματος, κοινωνικής ή επαγγελματικής θέσης. Στην περίπτωση της Βικιπαίδειας, λοιπόν, ο Αναγνώστης - Αποδέκτης είναι και δυνητικός Συνδημιουργός του εκάστοτε λήμματος.

Στα κόμματα της Βιομηχανικής Εποχής, όμως, παράγονται οι πολιτικές θέσεις με τρόπο που θυμίζει την Εγκυκλοπαίδεια της παράδοσης του Ντιντερό. Μία κλειστή ομάδα επώνυμων ειδημόνων -με δημοκρατικές μεταξύ τους σχέσεις- δημιουργεί τα λήμματα, τα οποία στη συνέχεια παρουσιάζονται στους αποδέκτες, οι οποίοι, από τις προσφερόμενες εγκυκλοπαίδειες, θα επιλέξουν αυτή που θεωρούν καλύτερη. Οι συντάκτες των λημμάτων αν δεχθούν κριτική, ενδέχεται να αναθεωρήσουν. Σε κάθε περίπτωση η διάκριση μεταξύ του Συγγραφέα και του Αναγνώστη είναι ξεκάθαρη και οι τρόποι διάδρασης μεταξύ τους υπαρκτοί μεν, αλλά περιορισμένοι.

Αυτή η σχέση Συγγραφέα - Αναγνώστη, καθώς και οι δημοκρατικές σχέσεις μεταξύ των δημιουργών αποτέλεσαν, βέβαια, σαφή πρόοδο σε σχέση με το προηγούμενο μοντέλο του Λεξικού της Académie française του 1694, στο οποίο έξι «αυθεντίες» υπέδειξαν ποια είναι η «σωστή» γαλλική γλώσσα, αφιερώνοντας παράλληλα το έργο τους στον βασιλιά «Ήλιο», τον Λουδοβίκο τον 14ο.[5] Μία προσπάθεια ερμηνείας των διαφορετικών πολιτικών συστημάτων (αυταρχική Μοναρχία, αντιπροσωπευτική δημοκρατία, τί δημοκρατία; ) επί τη βάσει μόνο των εγκυκλοπαιδιών ή λεξικών της εκάστοτε εποχής είναι σαφώς απλουστευτική· εντούτοις φωτίζει κάποιες πτυχές τους.

Οι νέοι, οι Αυτόχθονες της Εποχής της Πληροφορίας, προβάλουν το δικό τους πολιτικό λόγο, που εκφράζεται είτε «αγανακτισμένα» ως διαμαρτυρία, σε περίπτωση που αισθάνονται ότι ο κοινοβουλευτικός δρόμος για την πολιτική έκφραση των αξιών τους είναι θεωρητικά μεν ανοιχτός, πρακτικά δε αποκλεισμένος, είτε «πειρατικά» ως οργανωμένη πρόταση ανανέωσης, στην περίπτωση που ο επιτυχής τρόπος πολιτικής έκφρασης στα πλαίσια της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας φαντάζει ρεαλιστικά ανοιχτός.

Με τους Πειρατές φαίνεται να μπαίνει για πρώτη φορά σε κάποιο τοπικό Κοινοβούλιο[6] ένα κόμμα που υιοθετεί αξίες της Εποχής της Πληροφορίας, τόσο στις πολιτικές του θέσεις, όσο και στον τρόπο οργάνωσης των σχέσεών του με τους ψηφοφόρους του. Θα διατηρήσουν τις αρχικές τους θέσεις; Θα τις αφομοιώσουν και τα παραδοσιακά κόμματα; Το μέλλον είναι ανοιχτό...

* Το άρθρο αυτό είχε γραφτεί πριν από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των εκλογών, με τα οποία οι σχετικές προβλέψεις δικαιώθηκαν πανηγυρικά.



[1] Ως «αγανακτισμένοι» τείνουν πλέον να αποκαλούνται στον ελληνικό τύπο όσοι αυτοοργανώνονται πολιτικά μέσω διαδικτύου, χωρίς τη διαμεσολάβηση κομμάτων ή άλλων οργανώσεων, για να εκφράσουν συνήθως τη διαμαρτυρία τους για κάτι.

[2] Να διευκρινίσω εδώ, ότι τα κόμματα που ιδρύουν πρώην μέλη ήδη υπαρκτών κομμάτων, και τα οποία φέρουν παρόμοιες θέσεις με αυτές του κόμματος από το οποίο αποχώρησαν, δεν τα θεωρώ πραγματικά νέους πολιτικούς σχηματισμούς, καθώς δεν φέρνουν νέες ιδέες και ούτε εκπροσωπούν νέες αξίες.

[3] Οι Πράσινοι έφεραν τη διάσταση της οικολογίας στην πολιτική και οι ιδέες τους κατόρθωσαν να ξεπεράσουν σε τέτοιο βαθμό τα όρια του κόμματός τους, ώστε η συντηρητική κυβέρνηση της Μέρκελ να αποφασίσει το κλείσιμο όλων των πυρηνικών εργοστασίων της Γερμανίας μέχρι το 2022.

[4] Μετανάστες της τεχνολογίας θεωρούνται όσοι ενηλικιώθηκαν χωρίς να έχουν χρησιμοποιήσει τους υπολογιστές και το ίντερνετ και αργότερα προσαρμόστηκαν σε ένα περιβάλλον που, ως παιδιά, δεν είχαν γνωρίσει.

[5] Για τον συσχετισμό της Βικιπαίδειας με την Εγκυκλοπαίδεια του Ντιντερό και το λεξικό της Académie française βλ. Caspar Hirschi (στα γερμανικά), http://www.nzz.ch/nachrichten/kultur/literatur_und_kunst/ordnung_und_unordnung_des_wissens_1.4941730.html

[6] Στην Ευρωβουλή υπάρχει ήδη ένας Σουηδός «Πειρατής» Βουλευτής.

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Λογοτεχνία και πραγματικότητα: τι καινούργιο συμβαίνει τα τελευταία χρόνια

Λογοτεχνία και πραγματικότητα: τι καινούργιο συμβαίνει τα τελευταία χρόνια

«Η λογοτεχνία πάντα συνομιλούσε με την πραγματικότητα (δηλαδή την έξω από αυτή ζωή), με όσες σημασίες κι αν δώσει κανείς στην πραγματικότητα και με όσους τρόπους επιχειρήσει να ορίσει αυτή τη συνδιαλλαγή».

Γράφει ο Γιώργος Ν. Περαντωνάκης

Η λογοτεχνία ...

Χρήστος Νάτσης: Ο Γουίλιαμ Μπάροουζ και οι αρνητικές αξίες της ζωής

Χρήστος Νάτσης: Ο Γουίλιαμ Μπάροουζ και οι αρνητικές αξίες της ζωής

Μια συνολική αποτίμηση του έργου του Γουίλιαμ Μπάροουζ [William S. Burroughs]. Το ύφος, οι θεματικές και η γλώσσα που ανέπτυξε ο σημαντικός Αμερικανός συγγραφέας στα εμβληματικότερα βιβλία του. Κεντρική εικόνα: © Wikipedia. 

Γράφει ο Χρήστος Νάτσης

...
«Αυτός ήταν ο Κώστας...» – Λίγα λόγια για τον Κώστα Παπαϊωάννου από τον Άγγελο Στάγκο

«Αυτός ήταν ο Κώστας...» – Λίγα λόγια για τον Κώστα Παπαϊωάννου από τον Άγγελο Στάγκο

Το βράδυ της Δευτέρας 11 Μαρτίου, δύο χρόνια από τον θάνατο του δημοσιογράφου και εκδότη της εφημερίδας «Το Ποντίκι» (1979-2005), Κώστα Παπαϊωάννου (1938-2022), διοργανώθηκε στην Ένωση Συντακτών τιμητική εκδήλωση στη μνήμη του. Βασικοί ομιλητές ήταν οι (από αριστερά στη φωτογραφία) Μιχάλης Ιγνατίου, Αλέξης Παπαχελάς...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

«Βίος και Πολιτεία»: Ο κοινωνιολόγος Νίκος Παναγιωτόπουλος, ζωντανά από το «υπόγειο»

«Βίος και Πολιτεία»: Ο κοινωνιολόγος Νίκος Παναγιωτόπουλος, ζωντανά από το «υπόγειο»

Στο 36ο επεισόδιο της σειράς συζητήσεων στο Βιβλιοπωλείο της Πολιτείας με ανθρώπους από το χώρο του βιβλίου και της σκέψης, o Κώστας Κατσουλάρης θα συνομιλήσει με τον καθηγητή κοινωνολογίας στο Πανεπιστήμιων Αθηνών Νίκο Παναγιωτόπουλο, με αφορμή την έκδοση σε βιβλίο της έρευνάς του Παιδί και Ανάγνωσ...

Τα αιτήματα των εκδοτών για το νέο φορέα βιβλίου – Διαψεύδουν τον υφυπουργό περί κατακερματισμού των απόψεών τους

Τα αιτήματα των εκδοτών για το νέο φορέα βιβλίου – Διαψεύδουν τον υφυπουργό περί κατακερματισμού των απόψεών τους

Οι Εκδότες Βιβλίου κατέθεσαν αναλυτικά μια σειρά από αιτήματα προς την πολιτεία μεταξύ των οποίων η σαφώς μεγαλύτερη εκπροσώπησή τους στο ενδεκαμελές ΔΣ του νέου φορέα για το βιβλίο.

Επιμέλεια: Book Press

Για χρόνια ο χώρος...

Παρουσίαση βιβλίου: H Αμερικανίδα Kάρα Χόφμαν και «Οι κράχτες» της απόψε στο Πατάρι του Gutenberg

Παρουσίαση βιβλίου: H Αμερικανίδα Kάρα Χόφμαν και «Οι κράχτες» της απόψε στο Πατάρι του Gutenberg

H Αμερικανίδα συγγραφέας Cara Hoffman θα βρεθεί σήμερα (7.30 μ.μ.) στο Πατάρι του βιβλιοπωλείου των εκδόσεων Gutenberg (Διδότου 37) και θα συνομιλήσει με τον μεταφραστή του βιβλίου της «Οι Κράχτες» (εκδ. Gutenberg), Παναγιώτη Κεχαγιά, με αφορμή την πρόσφατη έκδοσή του. 

Επιμέλεια: Book Press ...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Μαργαρίτα Ιορδανίδη» του Μιχάλη Μακρόπουλου (προδημοσίευση)

«Μαργαρίτα Ιορδανίδη» του Μιχάλη Μακρόπουλου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από τη νουβέλα του Μιχάλη Μακρόπουλου «Μαργαρίτα Ιορδανίδη», η οποία θα κυκλοφορήσει στις 19 Απριλίου από τις εκδόσεις Κίχλη.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Εἶχαν πιάσει γιὰ τὰ καλὰ οἱ ζέστες, καὶ τὴν ἑπόμενη Κυριακὴ κανόνισαν ν...

«Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή» του Αντρές Μοντέρο (προδημοσίευση)

«Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή» του Αντρές Μοντέρο (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Αντρές Μοντέρο [Andrés Montero] «Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή» (μτφρ. Μαρία Παλαιολόγου), το οποίο κυκλοφορεί στις 17 Απριλίου από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Η μονομαχ...

«Σχολείο για την αγάπη» της Ολίβια Μάνινγκ (προδημοσίευση)

«Σχολείο για την αγάπη» της Ολίβια Μάνινγκ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Ολίβια Μάνινγκ [Olivia Manning] «Σχολείο για την αγάπη» (μτφρ. Φωτεινή Πίπη), το οποίο κυκλοφορεί στις 23 Απριλίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Όταν έφτασαν στην κορυφή του λό...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου 2024: «Με ένα βιβλίο πετάω!» ξανά... – 12 βιβλία για το μεγάλο ταξίδι της ανάγνωσης

Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου 2024: «Με ένα βιβλίο πετάω!» ξανά... – 12 βιβλία για το μεγάλο ταξίδι της ανάγνωσης

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου (23 Απριλίου) επιλέγουμε 12 βιβλία που μας βάζουν στα ενδότερα της λογοτεχνίας και μας συνοδεύουν στο ταξίδι της ανάγνωσης.

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

Στις 23 Απριλίου γιορτάζουν τα βιβλ...

Δεν είναι «έγκλημα πάθους» είναι γυναικοκτονία: 5 μελέτες για την έμφυλη βία

Δεν είναι «έγκλημα πάθους» είναι γυναικοκτονία: 5 μελέτες για την έμφυλη βία

Πέντε μελέτες αναδεικνύουν τις νομικές και κοινωνικές διαστάσεις των γυναικοκτονιών και συμβάλλουν στην κατανόηση των αιτίων που προκαλούν την πιο ακραία μορφή έμφυλης βίας. Επειδή οι γυναικτοκτονίες δεν είναι «εγκλήματα πάθους» αλλά ανθρωποκτονίες με πολύ συγκεκριμένα χαρακτηριστικά.

Γράφει η Φανή Χ...

Επιστήμη, φιλοσοφία, τέχνες, βιογραφίες, λογοτεχνία: Οι εκδόσεις Ροπή μέσα από 5 βιβλία τους

Επιστήμη, φιλοσοφία, τέχνες, βιογραφίες, λογοτεχνία: Οι εκδόσεις Ροπή μέσα από 5 βιβλία τους

Με έδρα τη Θεσσαλονίκη, οι εκδόσεις Ροπή επιδιώκουν μέσω των βιβλίων τους την αλληλεπίδραση των θετικών επιστημών με άλλα γνωστικά πεδία, δίχως διάθεση να απευθύνονται μόνο σε ειδικούς και «γνώστες». 

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

15 Δεκεμβρίου 2023 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2023

Mυθιστορήματα, νουβέλες, διηγήματα, ποιήματα: Επιλογή 100 βιβλίων, ελληνικών και μεταφρασμένων, από τη βιβλιοπαραγωγή του 2023. Επιλογή: Συντακτική ομάδα της Book

ΦΑΚΕΛΟΙ