voula

Της Εύας Στάμου

Ο αποκλεισμός της Βούλας Παπαχρήστου από τους Ολυμπιακούς του Λονδίνου θέτει κάποια σοβαρά ζητήματα που υπερβαίνουν το συγκεκριμένο συμβάν.

Δεν γνωρίζω αν η τιμωρία που υπέστη η αθλήτρια για την ρατσιστική ιδεολογία της (όπως αυτή πιστοποιείται από μία σειρά σχολίων της στα social media), είναι δίκαιη ή άδικη, ασυνήθιστα αυστηρή, ή ο κανόνας – και ο λόγος που δεν το γνωρίζω είναι απλά ότι δεν θεωρώ ότι είμαι νομικά επαρκώς καταρτισμένη ως προς την ισχύουσα αθλητική δεοντολογία, και τα σχετικά άρθρα του κώδικα της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής.

Αφήνω λοιπόν αυτή την απόφαση σε άλλους πιο ειδικούς σε θέματα αθλητικής δεοντολογίας, που ελπίζω ότι με συγκεκριμένα στοιχεία θα υποστηρίξουν τη γνώμη τους. Αυτό που γνωρίζω είναι ότι η αθλήτρια έσφαλε προβάλλοντας μισαλλόδοξες ιδέες, που αντίκεινται στα ιδεώδη του λειτουργήματός της, και στα πλαίσια αυτού του λειτουργήματος έπρεπε με κάποιο τρόπο να τιμωρηθεί.

Μα ήταν ρατσιστικό το ανέκδοτο που αναπαρήγαγε η νεαρή γυναίκα στο tweet της, ή απλά κακόγουστο; Το χιούμορ, είτε υπό την μορφή ερασιτεχνικών ανέκδοτων είτε υπό την μορφή επαγγελματικού stand up comedy, ενέχει συχνά ένα βαθμό ρατσισμού, εφόσον, για να προκληθεί γέλιο, στοχοποιούνται ομάδες ανθρώπων με βάση κάποια εξωτερικά χαρακτηριστικά ή συμπεριφορές, γεγονός που τους μετατρέπει αυτόματα σε στερεότυπα και καρικατούρες, καθώς τους απογυμνώνει από την μοναδικότητά τους.

Οι φαλακροί, οι υπέρβαροι, οι πεθερές, οι ξανθιές, ο Πόντιοι, οι Ιρλανδοί, οι μαύροι κ.ο.κ. είναι μερικά μόνο παραδείγματα για τις κατηγορίες-κλισέ που συχνά πρωταγωνιστούν σε τέτοιου είδους ανέκδοτα. Ο καλός κωμικός αντιλαμβάνεται πώς να μην ξεπερνά το μέτρο, δείχνοντας εμμονή με μία συγκεκριμένη κοινωνική ομάδα, και γνωρίζει πως αν θέλει να γίνει το χιούμορ του αποδεκτό, θα πρέπει να το στρέψει καταρχήν προς τον ίδιο του τον εαυτό. Ο Ισραηλίτης κωμικός που κάνει αστεία με τα έθιμα της Εβραϊκής κοινότητάς του, ή ο Γάλλος που ειρωνεύεται τις ερωτικές επιδόσεις ή τις γαστριμαργικές συνήθειες των συμπατριωτών του, είναι δυο καλά παραδείγματα.

Τι γίνεται με τα ανέκδοτα που κυκλοφορούν στο ίντερνετ; Μας καθιστά η αναπαραγωγή κάποιου κακεντρεχούς ή πικάντικου αστείου, αναίσθητους, σεξιστές, ρατσιστές ή φασίστες; Πολλά εξαρτώνται από τον κοινωνικό και επαγγελματικό μας ρόλο και το τι αντιπροσωπεύει ή συμβολίζει η θέση μας μέσα σε μία συγκεκριμένη κοινότητα.

Ας αναρωτηθούμε για την εντύπωση που θα έκανε ένας χειρουργός αν πόσταρε ανέκδοτα για εγχειρήσεις ή άλλα ‘ευτράπελα’ με βαριά ασθενείς στον χώρο του νοσοκομείου. Ή ο ψυχολόγος που θα δημοσίευε ανέκδοτα για ‘τρελούς’. Ή ο ιερέας που θα αστειευόταν στο φέισμπουκ για το μυστήριο της εξομολόγησης.

Κι ο αθλητής που υποτίθεται ότι υπηρετεί τα ιδεώδη του Ολυμπισμού, της ευγενούς άμιλλας, και της αμερόληπτης κρίσης όλων πέρα από χρήμα, φυλή, φύλο, έθνος, ή θρησκεία, τι εντύπωση προκαλεί όταν εκφράζεται χυδαία και μειωτικά εναντίον ατόμων με βάση τη φυλή τους, το φύλο, το έθνος, ή το χρώμα τους;  Όταν βλέπει τους υπόλοιπους αθλητές όχι ως ισότιμους συναγωνιστές, αλλά ως ‘Βρωμόμαυρους’ ή ‘Βρωμότουρκους’, ως μισητούς και βιολογικά ή πνευματικά ‘κατώτερους’ αντιπάλους, που πρέπει να συντριβούν;

Είναι αναμφισβήτητα θλιβερό να συνειδητοποιούμε ακόμη μία φορά ότι ζούμε σε μία κοινωνία που αντιμετωπίζει ταλαντούχους αθλητές ως λαμπερά προϊόντα με ημερομηνία λήξης κι όχι ως ολοκληρωμένες προσωπικότητες που αξίζει να αποκτήσουν παιδεία, ήθος και  κουλτούρα (για να μην μιλήσουμε για βασικές γνώσεις συντακτικού και ορθογραφίας) αν οι ίδιοι δεν έχουν την τύχη να προέρχονται από ένα οικογενειακό περιβάλλον που τα ευνοεί. Η έλλειψη καλλιέργειας και όχι το νεαρόν της ηλικίας είναι αυτό που κάνει κάποια άτομα από τον χώρο του αθλητισμού να στρέφονται προς ιδεολογίες που εκθειάζουν την σωματική ρώμη, την πειθαρχία, την τυφλή υπακοή στους κανόνες, την επικράτηση του ισχυρότερου, ακόμα κι αν η ιδεολογία αυτή συνδέεται με ρατσιστικές ή εγκληματικές συμπεριφορές.

Στο ίντερνετ διαβάζουμε ότι η Βούλα είναι νέα και αθώα, η Βούλα είναι καλή αθλήτρια, η Βούλα είναι αγωνίστρια, η Βούλα είναι όμορφη. Διαβάζουμε ακόμα ότι η Βούλα είναι ρατσίστρια, αφελής, αγράμματη, ανορθόγραφη, ότι η Βούλα θαυμάζει τον Κασιδιάρη. Το μόνο σίγουρο είναι ότι η Βούλα αυτή τη στιγμή είναι το παράδειγμα που ‘δημιούργησε’ η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή για να υπενθυμίσει στον κόσμο τις βασικές αρχές της ορθής αθλητικής συμπεριφοράς. Απ’ ό,τι φαίνεται όχι μόνο κάποιοι αθλητές αλλά και μεγάλο μέρος του κοινωνικού συνόλου χρειάζεται ‘εκπαίδευση’ για να κατανοήσει τι αποτελεί θεμιτή ή αθέμιτη συμπεριφορά ατόμων που έχουν δημόσια παρουσία. Επιχειρήματα που χαρακτηρίζονται από λογικές πλάνες και έλλειψη συνάφειας, όπως:  ‘γιατί να τιμωρηθεί ειδικά η συγκεκριμένη αθλήτρια την στιγμή που στο παρελθόν Ολυμπιονίκες έχουν όχι μόνο επιδοθεί σε ρατσιστικά σχόλια αλλά και αμαυρώσει τα Ολυμπιακά ιδεώδη χρησιμοποιώντας αναβολικά’, ή, ακόμα χειρότερα: ‘το θέμα είναι τι θα κάνουμε με την Τρόικα κι όχι οι αφελείς δηλώσεις της Παπαχρήστου’, έχουν ως αποτέλεσμα να υποτιμάται η βαρύτητα του συμβάντος και να αποφεύγεται η ουσιαστική συζήτηση.

Δηλώσεις ή συμπεριφορές που πριν από μία ή δύο Ολυμπιάδες δεν προκαλούσαν έντονη αντίδραση τόσο από τους επίσημους φορείς όσο και από τα ΜΜΕ, βρίσκονται σήμερα στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, εγείροντας σοβαρές αντιπαραθέσεις. Το γεγονός αυτό αντί να μας τρομάζει και να μας οδηγεί σε συνομωσιολογίες θα πρέπει να το εκλάβουμε ως ένδειξη ότι η κοινωνία αλλάζει, ευαισθητοποιείται, κι αναρωτιέται για το αν και πού πρέπει να μπαίνουν κάποια όρια, δηλωτικά του σεβασμού ανάμεσα προς όλες τις εθνικές και κοινωνικές ομάδες.

 

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Σερ Τόμας Μορ»: Το άγνωστο έργο του Σαίξπηρ μεταφράστηκε για πρώτη φορά στα ελληνικά

«Σερ Τόμας Μορ»: Το άγνωστο έργο του Σαίξπηρ μεταφράστηκε για πρώτη φορά στα ελληνικά

Ο ουμανιστής συγγραφέας και φιλόσοφος της Αναγέννησης, Τόμας Μορ, λόγω του αντιφατικού χαρακτήρα του απασχόλησε πολλούς θεατρικούς συγγραφείς, μεταξύ άλλων και τον Σαίξπηρ. Το συγκεκριμένο έργο μεταφράζεται για πρώτη φορά στα ελληνικά και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Νίκας. Kεντρική εικόνα: © thomasmorestud...

Λογοτεχνία και πραγματικότητα: τι καινούργιο συμβαίνει τα τελευταία χρόνια

Λογοτεχνία και πραγματικότητα: τι καινούργιο συμβαίνει τα τελευταία χρόνια

«Η λογοτεχνία πάντα συνομιλούσε με την πραγματικότητα (δηλαδή την έξω από αυτή ζωή), με όσες σημασίες κι αν δώσει κανείς στην πραγματικότητα και με όσους τρόπους επιχειρήσει να ορίσει αυτή τη συνδιαλλαγή».

Γράφει ο Γιώργος Ν. Περαντωνάκης

Η λογοτεχνία ...

Χρήστος Νάτσης: Ο Γουίλιαμ Μπάροουζ και οι αρνητικές αξίες της ζωής

Χρήστος Νάτσης: Ο Γουίλιαμ Μπάροουζ και οι αρνητικές αξίες της ζωής

Μια συνολική αποτίμηση του έργου του Γουίλιαμ Μπάροουζ [William S. Burroughs]. Το ύφος, οι θεματικές και η γλώσσα που ανέπτυξε ο σημαντικός Αμερικανός συγγραφέας στα εμβληματικότερα βιβλία του. Κεντρική εικόνα: © Wikipedia. 

Γράφει ο Χρήστος Νάτσης

...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

«Γυναικείο Βραβείο Μυθοπλασίας»: Ανακοινώθηκε η βραχεία λίστα του Women's Prize for Fiction 2024

«Γυναικείο Βραβείο Μυθοπλασίας»: Ανακοινώθηκε η βραχεία λίστα του Women's Prize for Fiction 2024

Η νικήτρια του βραβείου Women's Prize for Fiction 2024 (όπως και της κατηγορίας Non fiction που θεσμοθετήθηκε από φέτος) θα ανακοινωθεί στις 13 Ιουνίου. Κεντρική εικόνα: Από αριστερά προς τα δεξιά οι Aube Rey Lescure, Claire Kilroy και V. V. Ganeshananthan.

Επιμέλεια: ...

«Η μοναχοκόρη» της Γκουαδαλούπε Νέτελ (κριτική) – Οι πολλαπλές αποχρώσεις της μητρότητας

«Η μοναχοκόρη» της Γκουαδαλούπε Νέτελ (κριτική) – Οι πολλαπλές αποχρώσεις της μητρότητας

Για το βιβλίο «Η μοναχοκόρη» της Γκουαδαλούπε Νέτελ [Guadalupe Nettel] (μτφρ. Νάννα Παπανικολάου, εκδ. Ίκαρος). Kεντρική εικόνα: έργο της street artist Οla Volo © olavolo.com.

Γράφει η Φανή Χατζή

Όσο η άποψη ότι ο γενε...

«TACK»: Μια ταινία για τη δύναμη του καλού με πρωταγωνίστριες τις Σοφία Μπεκατώρου και Αμαλία Προβελεγγίου

«TACK»: Μια ταινία για τη δύναμη του καλού με πρωταγωνίστριες τις Σοφία Μπεκατώρου και Αμαλία Προβελεγγίου

Για το ντοκιμαντέρ «TACK» (παραγωγή Onassis Culture) της Βάνιας Τέρνερ με πρωταγωνίστριες τη Σοφία Μπεκατώρου, που πρώτη ξεκίνησε το ελληνικό #MeToo, και την Αμαλία Προβελεγγίου, της οποίας η καταγγελία για βιασμό από τον προπονητή της από τα έντεκά της οδήγησε στην πρώτη δίκη-ορόσημο όχι μόνο για τη δικαίωσή της αλ...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Μαργαρίτα Ιορδανίδη» του Μιχάλη Μακρόπουλου (προδημοσίευση)

«Μαργαρίτα Ιορδανίδη» του Μιχάλη Μακρόπουλου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από τη νουβέλα του Μιχάλη Μακρόπουλου «Μαργαρίτα Ιορδανίδη», η οποία θα κυκλοφορήσει στις 19 Απριλίου από τις εκδόσεις Κίχλη.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Εἶχαν πιάσει γιὰ τὰ καλὰ οἱ ζέστες, καὶ τὴν ἑπόμενη Κυριακὴ κανόνισαν ν...

«Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή» του Αντρές Μοντέρο (προδημοσίευση)

«Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή» του Αντρές Μοντέρο (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Αντρές Μοντέρο [Andrés Montero] «Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή» (μτφρ. Μαρία Παλαιολόγου), το οποίο κυκλοφορεί στις 17 Απριλίου από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Η μονομαχ...

«Σχολείο για την αγάπη» της Ολίβια Μάνινγκ (προδημοσίευση)

«Σχολείο για την αγάπη» της Ολίβια Μάνινγκ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Ολίβια Μάνινγκ [Olivia Manning] «Σχολείο για την αγάπη» (μτφρ. Φωτεινή Πίπη), το οποίο κυκλοφορεί στις 23 Απριλίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Όταν έφτασαν στην κορυφή του λό...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Μεγάλο το θέμα, μικρό το δέμας: 21 βιβλία για τη «μικρή» ή τη «σύντομη» ιστορία του… οτιδήποτε

Μεγάλο το θέμα, μικρό το δέμας: 21 βιβλία για τη «μικρή» ή τη «σύντομη» ιστορία του… οτιδήποτε

Υπάρχει μια «μικρή» ή μια «σύντομη» ιστορία για το… οτιδήποτε. Οι τίτλοι βιβλίων που επιχειρούν (και καταφέρνουν) να συμπυκνώσουν μεγάλα θέματα σε, συνήθως, ολιγοσέλιδα βιβλία είναι πάρα πολλοί. Εντυπωσιακά πολλοί. Στην παρακάτω πολύ ενδεικτική επιλογή είκοσι ενός βιβλίων μπορεί καν...

Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου 2024: «Με ένα βιβλίο πετάω!» ξανά... – 12 βιβλία για το μεγάλο ταξίδι της ανάγνωσης

Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου 2024: «Με ένα βιβλίο πετάω!» ξανά... – 12 βιβλία για το μεγάλο ταξίδι της ανάγνωσης

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου (23 Απριλίου) επιλέγουμε 12 βιβλία που μας βάζουν στα ενδότερα της λογοτεχνίας και μας συνοδεύουν στο ταξίδι της ανάγνωσης.

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

Στις 23 Απριλίου γιορτάζουν τα βιβλ...

Δεν είναι «έγκλημα πάθους» είναι γυναικοκτονία: 5 μελέτες για την έμφυλη βία

Δεν είναι «έγκλημα πάθους» είναι γυναικοκτονία: 5 μελέτες για την έμφυλη βία

Πέντε μελέτες αναδεικνύουν τις νομικές και κοινωνικές διαστάσεις των γυναικοκτονιών και συμβάλλουν στην κατανόηση των αιτίων που προκαλούν την πιο ακραία μορφή έμφυλης βίας. Επειδή οι γυναικτοκτονίες δεν είναι «εγκλήματα πάθους» αλλά ανθρωποκτονίες με πολύ συγκεκριμένα χαρακτηριστικά.

Γράφει η Φανή Χ...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

15 Δεκεμβρίου 2023 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2023

Mυθιστορήματα, νουβέλες, διηγήματα, ποιήματα: Επιλογή 100 βιβλίων, ελληνικών και μεταφρασμένων, από τη βιβλιοπαραγωγή του 2023. Επιλογή: Συντακτική ομάδα της Book

ΦΑΚΕΛΟΙ