Metin Arditi

Για το μυθιστόρημα του Μετίν Αρντιτί [Metin Arditi] «Φονικό καρναβάλι» (μτφρ. Ρίτα Κολαΐτη, εκδ. Πατάκη).

Γράφει η Ρίτα Κολαΐτη

Το Φονικό καρναβάλι είναι το πέμπτο βιβλίο του Μετίν Αρντιτί που μεταφράζω στα ελληνικά. Είναι μεγάλη ευτυχία για έναν μεταφραστή να καταπιάνεται συστηματικά με το έργο ενός συγγραφέα. Έτσι, τον νιώθει οικείο, τον γνωρίζει σε βάθος, ξέρει πλέον καλά τη δική του γλώσσα καθώς και τον τρόπο με τον οποίο οφείλει να την αποδώσει σε μια άλλη. Προσωπικά, είμαι ακόμα περισσότερο ευτυχής διότι με τον Μετίν έχουμε μια άψογη συνεργασία και, όλα αυτά τα χρόνια, σφυρηλατήσαμε μια βαθιά φιλία.

Ο τίτλος του βιβλίου, η ζοφερή Βενετία στην έξοχη φωτογραφία του εξωφύλλου (είναι του Γιάννη Κουρούδη), τα κίτρινα γράμματα που παραπέμπουν στην κλασική Serie Noire των εκδόσεων Gallimard, προϊδεάζουν ασφαλώς τον αναγνώστη για ένα αστυνομικό μυθιστόρημα. Σωστά, μα δεν είναι μόνον αυτό, είναι ταυτόχρονα και μια ιστορική αφήγηση, ένα πολιτικοθρησκευτικό θρίλερ, ένα μυθιστόρημα αινιγμάτων. Υπάρχουν φόνοι, σκάνδαλα, μυστήρια, ίντριγκες, κανάλια με πνιγμένους, σκοτεινά σοκάκια όπου ελλοχεύει ο κίνδυνος, η ιταλική Αναγέννηση, στρατόπεδα τζιχαντιστών στη λιβυκή έρημο, η Βενετία του 16ου αιώνα, η Ρώμη του σήμερα, οι χιονοσκέπαστες κορυφές των Άλπεων, η Γενεύη με τον πλούτο των τραπεζικών ιδρυμάτων της. Υπάρχουν επίσης φονταμενταλιστές χριστιανοί, σκοταδιστές ιδεολόγοι, ισλαμιστές μάρτυρες, παθιασμένοι ακαδημαϊκοί, άπληστοι τραπεζίτες, διεφθαρμένοι καρδινάλιοι…

Στο Φονικό καρναβάλι, ο Μετίν Αρντιτί οδηγεί τον αναγνώστη σε μια συναρπαστική έρευνα γύρω από μια συνωμοσία. Η αφορμή είναι μια επιστολή, γραμμένη από έναν από τους λαμπρότερους νομομαθείς της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας τον 16ο αιώνα, και συγγραφέα μιας εμβριθούς μελέτης για την Έριδα της περιβολής.

Στο Φονικό καρναβάλι, ο Μετίν Αρντιτί οδηγεί τον αναγνώστη σε μια συναρπαστική έρευνα γύρω από μια συνωμοσία. Η αφορμή είναι μια επιστολή, γραμμένη από έναν από τους λαμπρότερους νομομαθείς της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας τον 16ο αιώνα, και συγγραφέα μιας εμβριθούς μελέτης για την Έριδα της περιβολής. Άνθρωποι που επιθυμούν διακαώς να αποκτήσουν αυτή την επιστολή δολοφονούνται. Επιπλέον, υπάρχει και η μυστηριώδης προφητεία, που χρονολογείται προ πέντε αιώνων, σχετικά με μια επικίνδυνη καθαρτήρια ιδεολογία, της οποίας οι οπαδοί δεν διστάζουν να προετοιμάσουν σειρά επιθέσεων πρωτοφανούς ωμότητας…

Κομμάτια ενός τεράστιου παζλ

Ο Μετίν Αρντιτί είναι ένας εξαιρετικός αφηγητής. Φιλοτεχνεί, με απίστευτη σχολαστικότητα, τα κομμάτια ενός τεράστιου παζλ, μιας αφήγησης που αιωρείται ανάμεσα στον 16ο και τον 21ο αιώνα και σκιαγραφεί την εποχή της βενετσιάνικης Αναγέννησης, καθώς και τη σημερινή εποχή. Ένας πίνακας που απεικονίζει τον Χριστό με δώδεκα δάχτυλα συνδέεται με μια απόπειρα δολοφονίας του πάπα, γεγονός που απαιτεί την επιστροφή στο 1575 προκειμένου να γίνει κατανοητή η σημασία αυτού του, χαμένου πλέον, πίνακα και των λόγων για τους οποίους οι ήρωες του βιβλίου τον αναζητούν με τόσο ζήλο. Την περίοδο του καρναβαλιού του 1575, το οποίο οι ιστορικοί αποκαλούν «Φονικό καρναβάλι», οι επικεφαλής μιας από τις σπουδαιότερες τότε αδελφότητες της Βενετίας –της Σκουόλα Γκράντε ντελ Σαν Σεπόλκρο– δολοφονούνται και ο εμβληματικός πίνακας με τον τίτλο «Ο γάμος της Κανά», που κοσμεί το παλάτσο της αδελφότητας, εξαφανίζεται. Ανάμεσα σε αυτό το μυστήριο και σε εκείνο της κοπερνίκειας επανάστασης υπάρχει ένας εμφανής συσχετισμός.

Το καλοκαίρι του 2016, μαχητές του ISIS που ζουν στη Ρώμη σχεδιάζουν μια διπλή επίθεση: στη βασιλική του Αγίου Πέτρου και στην Κάζα Σάντα Μάρτα, όπου διαμένει ο πάπας. Σε όλη αυτή την καταιγιστική δράση παίρνουν μέρος ετερόκλητα πρόσωπα: ένας παθιασμένος με τα μεσαιωνικά λατινικά καθηγητής από τη Γενεύη, ομότεχνοί του από το πανεπιστήμιο της Βενετίας, πανούργοι καρδινάλιοι, Ελβετοί μεγαλοτραπεζίτες, ιερωμένοι με σκοτεινό παρελθόν, γυναίκες που κουβαλούν μυστικά και τραγωδίες, μετανάστες φανατικοί μουσουλμάνοι, έτοιμοι να αιματοκυλήσουν τον κόσμο, ακροδεξιοί που επιδιώκουν την εγκαθίδρυση μιας αμιγώς χριστιανικής και εξαγνισμένης Ευρώπης, ριψοκίνδυνοι αστυνομικοί κ.ά.

Το εν λόγω μυθιστόρημα, βασισμένο στην ιδέα της κυκλικότητας της Ιστορίας, μας θυμίζει ότι ο θρησκευτικός φανατισμός είναι άχρονος, πάντα ανελέητος, εσαεί παρών.

Το μυθιστόρημα είναι γραμμένο σαν ένα χρονικό όπου, επί έξι μήνες, συμβαίνουν γεγονότα εκ πρώτης όψεως αινιγματικά, στα οποία όμως η ελικοειδής εξέλιξη της πλοκής προσδίδει βαθμιαία ένα νόημα. Ο αναγνώστης αδημονεί να περάσει στο επόμενο κεφάλαιο – 94 σύντομα κεφάλαια που αποτελούν τα στάδια μιας εξοντωτικής καταδίωξης η οποία, στο τέλος, οδηγεί στην αλήθεια.

Το εν λόγω μυθιστόρημα, βασισμένο στην ιδέα της κυκλικότητας της Ιστορίας, μας θυμίζει ότι ο θρησκευτικός φανατισμός είναι άχρονος, πάντα ανελέητος, εσαεί παρών.

patakis arditi foniko karnavaliΟ συγγραφέας μάς αποκαλύπτει δολοπλοκίες που διασχίζουν τους αιώνες. Από το αιματηρό βενετσιάνικο καρναβάλι ως τα δράματα της τζιχαντιστικής τρομοκρατίας, ο υφέρπων δογματισμός παραμένει αναλλοίωτος. Εκείνοι που άλλοτε αρνούνταν τις ανακαλύψεις του Κοπέρνικου και κατόπιν του Γαλιλαίου έχουν σήμερα τους επιγόνους τους μεταξύ αυτών που αρνούνται εμμονικά την προσαρμογή των εκκλησιαστικών θεσμών στη σύγχρονη πραγματικότητα, στην αποδοχή του άλλου, του ξένου.

Ένα ακόμα στοιχείο που θα ήθελα να επισημάνω, και υπάρχει σε όλα σχεδόν τα μυθιστορήματα του συγγραφέα, είναι ο ερωτισμός που αποπνέουν οι ήρωές του. Είναι γυναίκες και άντρες που ζουν μέσα από ένα αχαλίνωτο πάθος, που αφήνονται ασυγκράτητοι σε πράξεις ανομολόγητες. Οι ερωτικές σκηνές πάλλονται από μια συχνά μοιραία έλξη, από ένα ολέθριο σμίξιμο του σώματος και της ψυχής.

Ο Μετίν Αρντιτί είναι λάτρης του ιστορικού θρίλερ, το έχει αποδείξει άλλωστε και με παλαιότερα πολυβραβευμένα έργα του, όπως Το Τουρκάκι και Η Αδελφότητα των ιπτάμενων μοναχών, προς μεγάλη απόλαυση των αναγνωστών του.

Το Φονικό Καρναβάλι, που θα μπορούσε κάλλιστα να φέρει τον υπότιτλο «προφητεία και φανατισμός», είναι μια συναρπαστική αφήγηση όπου λογοτεχνικά είδη συνυπάρχουν αρμονικά, οι συνωμοσίες που εξυφαίνονται περιβάλλονται από την ομορφιά της Αναγέννησης και ο αναγνώστης, ιδίως στις σελίδες όπου περιγράφεται διεξοδικά η ανακάλυψη του αριστουργηματικού χαμένου πίνακα, μαγεύεται από μια πανδαισία χρωμάτων και μορφών μέσα σε μια ζοφερή και απειλητική Βενετία.


Η ΡΙΤΑ ΚΟΛΑΪΤΗ είναι μεταφράστρια. Το κείμενο αυτό διαβάστηκε στην εκδήλωση για το βιβλίο στο Μουσείο Μπενάκη, παρουσία του συγγραφέα, στις 6 Φεβρουαρίου 2024.

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Ποιος φοβάται το φύλο»; Το Τζούντιθ Μπάτλερ απαντά στη βία και τις προκαταλήψεις με νέο βιβλίο

«Ποιος φοβάται το φύλο»; Το Τζούντιθ Μπάτλερ απαντά στη βία και τις προκαταλήψεις με νέο βιβλίο

Μήνας pride o Ιούνιος, αλλά αυτά τα ζητήματα που μας απασχολούν όλους πρέπει να τα συζητάμε και να τα προβάλλουμε όλον τον χρόνο. Το Τζούντιθ Μπάτλερ είναι από τις σημαντικότερες προσωπικότητες στο χώρο των σπουδών φύλου στις μέρες μας. Στο τελευταίο του βιβλίο «Who's Afraid of Gender» γράφει ότι οι άνθρωποι έχ...

Ο δημιουργός ως καταγραφέας της επικαιρότητας – Σκέψεις για τη σχέση λογοτεχνίας και Ιστορίας

Ο δημιουργός ως καταγραφέας της επικαιρότητας – Σκέψεις για τη σχέση λογοτεχνίας και Ιστορίας

Γίνεται ο δημιουργός να κρατήσει έξω από το φράγμα του ατομικού του δημιουργικού χώρου την ιστορική πλημμυρίδα; Έχει τη δυνατότητα να μην γίνει ένας απλός καταγραφέας παροδικών συμβάντων, αλλά να μετρήσει τις οικείες δυνάμεις μόνος του, μακριά από τις απαιτήσεις των αναγνωστών; 

...
Τεχνητή νοημοσύνη και λογοτεχνία: Ο δεύτερος «θάνατος του συγγραφέα»

Τεχνητή νοημοσύνη και λογοτεχνία: Ο δεύτερος «θάνατος του συγγραφέα»

Η Τεχνητή Νοημοσύνη παράγει τέχνη; Οι αναγνώστες μπορούν να κάνουν τον διαχωρισμό μεταξύ ενός λογοτεχνικού έργου υπογεγραμμένου από συγγραφέα, ενός προερχόμενου από την Τεχνητή Νοημοσύνη, κι ενός αξιόλογου λογοτεχνικού κειμένου;

Γράφει ο Γιώργος Ν. Περαντωνάκης

...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Διεθνής κατακραυγή: διώκεται από τις αρχές της Ινδίας η συγγραφέας Αρουντάτι Ρόι για δηλώσεις που έκανε το... 2010

Διεθνής κατακραυγή: διώκεται από τις αρχές της Ινδίας η συγγραφέας Αρουντάτι Ρόι για δηλώσεις που έκανε το... 2010

Η Αρουντάτι Ρόι [Arundhati Roy], συγγραφέας μεταξύ άλλων του βιβλίου «Ο θεός των μικρών πραγμάτων» (μτφρ. Μρία Αγγελίδου, εκδ. Ψυχογιός), που κέρδισε το Booker το 1997, είναι σφοδρή πολέμια της κυβέρνησης Μόντι. Πριν από 14 χρόνια είχε ταχθεί υπέρ της ανεξαρτησίας του Κασμίρ και τώρα, έπειτα από τόσα χρόνια, κινήθηκ...

«Ελευθέριος Βενιζέλος, ο ''Αρχηγός της Φυλής'', ο ''Λυτρωτής των Αλύτρωτων''» της Σοφίας Ηλιάδου-Τάχου (κριτική) – Νέα στοιχεία για τη δράση του Κρητικού πολιτικού

«Ελευθέριος Βενιζέλος, ο ''Αρχηγός της Φυλής'', ο ''Λυτρωτής των Αλύτρωτων''» της Σοφίας Ηλιάδου-Τάχου (κριτική) – Νέα στοιχεία για τη δράση του Κρητικού πολιτικού

Για το βιβλίο της Σοφίας Ηλιάδου-Τάχου «Ελευθέριος Βενιζέλος. Ο ''Αρχηγός της Φυλής'', ο ''Λυτρωτής των Αλυτρώτων''. Μέσα από τα αρχεία της Επιτροπής Εθνικής Αμύνης Κωνσταντινουπόλεως (1920-1922)» (εκδ. Gutenberg). 

Γράφει ο Σήφης Μπουζάκης

...
«Μετείκασμα» του Σωκράτη Καμπουρόπουλου (κριτική) – Ό,τι μένει από τις στιγμές της ζωής που χάνονται

«Μετείκασμα» του Σωκράτη Καμπουρόπουλου (κριτική) – Ό,τι μένει από τις στιγμές της ζωής που χάνονται

Για την ποιητική συλλογή του Σωκράτη Καμπουρόπουλου «Μετείκασμα» (εκδ. Θράκα). Κεντρική εικόνα: Αυτοπροσωπογραφία του ζωγράφου Τζόρτζιο Μοράντι.

Γράφει ο Μιχάλης Μακρόπουλος 

Ένα πρόσωπο σ’ ένα χώρο, ένα στιγμιότυ...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Συμπληγάδες αξιών» του Μηνά Στραβοπόδη (προδημοσίευση)

«Συμπληγάδες αξιών» του Μηνά Στραβοπόδη (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Μηνά Στραβοπόδη «Συμπληγάδες αξιών» το οποίο κυκλοφορεί στις 21 Ιουνίου από τις εκδόσεις Αρμός.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Ναι, το ξέρω! Δεν έπρεπε να σκοτώσω. Μα έπρεπε να σκοτώσω. Ξέρω, δεν είνα...

«Μικρές δοκιμές» του Αντώνη Μακρυδημήτρη (προδημοσίευση)

«Μικρές δοκιμές» του Αντώνη Μακρυδημήτρη (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βιβλίο του ομότιμου καθηγητή ΕΚΠΑ Αντώνη Μακρυδημήτρη «Μικρές δοκιμές», το οποίο θα κυκλοφορήσει το επόμενο διάστημα από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Το μείζον πρόβλημα στην εποχή μας έχει ...

«Αποστολή στο Βερολίνο» του Λεν Ντέιτον (προδημοσίευση)

«Αποστολή στο Βερολίνο» του Λεν Ντέιτον (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το κατασκοπικό μυθιστόρημα του Λεν Ντέιτον [Len Deighton] «Αποστολή στο Βερολίνο» (μτφρ. Αντώνης Καλοκύρης), το οποίο κυκλοφορεί αυτές τις μέρες από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

«Μάλλον φέρνουν κ...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Αδικημένη κουίρ λογοτεχνία: 8 βιβλία που δεν διαβάστηκαν όσο τους αξίζει

Αδικημένη κουίρ λογοτεχνία: 8 βιβλία που δεν διαβάστηκαν όσο τους αξίζει

Υπάρχουν βιβλία που τυχαίνει να συμπίπτουν με πολυαναμενόμενες εκδόσεις, δεν μπαίνουν στο οπτικό πεδίο του κοινού ή πολλές φορές μένουν στη σκιά πολύ δημοφιλών τίτλων με παρόμοια θεματική. Το ίδιο συμβαίνει και με τα κουίρ βιβλία. Κάποια ακούγονται και διαβάζονται περισσότερο από άλλα. Σήμερα, λοιπόν, ημέρα εορτασμο...

Πατέρας και γιος: 5 σπουδαία μυθιστορήματα για μια δύσκολη σχέση

Πατέρας και γιος: 5 σπουδαία μυθιστορήματα για μια δύσκολη σχέση

Σύμμαχοι, ενίοτε κι αντίπαλοι. Αγαπημένοι, μα κάποιες φορές σε άλλο μήκος κύματος. Με αφορμή την Ημέρα του Πατέρα (16 Ιουνίου) επιλέξαμε πέντε βιβλία που βρίσκονται σε κυκλοφορία και αναδεικνύουν την πολυπλοκότητα και την ουσιαστική δύναμη που φέρει ο πατέρας ως ρόλος και ως υπόσταση. Κεντρική εικόνα: ο Φίλιπ Ροθ με...

10 κλασικά λογοτεχνικά έργα που έφεραν στο φως τη ΛΟΑΤΚΙ+ εμπειρία

10 κλασικά λογοτεχνικά έργα που έφεραν στο φως τη ΛΟΑΤΚΙ+ εμπειρία

Τα τελευταία χρόνια, η κουίρ λογοτεχνία έχει ανανεωθεί με σύγχρονους εκπροσώπους όπως ο Όσεαν Βουόνγκ ή η Κάρμεν Μαρία Ματσάδο. Εάν αναζητούσαμε, όμως, τις βάσεις ενός κουίρ λογοτεχνικού Κανόνα θα έπρεπε να πάμε πιο πίσω, σε κάποια βιβλία καθοριστικά για την ομοερωτική λογοτεχνία αλλά και για τη λογοτεχνία γενικότερ...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

15 Δεκεμβρίου 2023 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2023

Mυθιστορήματα, νουβέλες, διηγήματα, ποιήματα: Επιλογή 100 βιβλίων, ελληνικών και μεταφρασμένων, από τη βιβλιοπαραγωγή του 2023. Επιλογή: Συντακτική ομάδα της Book

ΦΑΚΕΛΟΙ