amanda

Της Αμάντας Μιχαλοπούλου

Ορλάντο. Τρεις μόλις ώρες με το αεροπλάνο από τη Νέα Υόρκη, κι είναι ένας άλλος κόσμος. Όλοι πίνουν αναψυκτικά από τεράστια πλαστικά ποτήρια αναστενάζοντας – πιθανότατα από το πάχος. Δεν είναι καθόλου άστοχη η ιδέα της Μισέλ Ομπάμα να επιβάλει φόρο στη ζάχαρη. Οι Αμερικανοί της Δυτικής Ακτής φουσκώνουν σαν μπαλόνια. Δεν είμαι κακός άνθρωπος. Απλώς διάβασα
το βιβλίο του Μάικλ Πόλαν «Τhe omnivore’s Dilemma» (Το δίλημμα του παμφάγου). Ως χορτοφάγος, διαφωνώ εξ ορισμού με τις απόψεις του Πόλαν για την «καλή» κρεατοφαγία, αλλά υπάρχει ένα κεφάλαιο στο βιβλίο του που το βρήκα ενδιαφέρον. Μιλάει εκεί για το «supersizing», την αύξηση μερίδας στην αμερικανική εστίαση. Το φαινόμενο οφείλεται αποκλειστικά  σ’ έναν άνθρωπο, ονόματι Ντέιβιντ Βάλερσταϊν. Νυν στέλεχος των Μακντόναλντς, πρώην μάνατζερ κινηματογράφων στο Τέξας, ο Βάλερσταϊν είχε διαπιστώσει ήδη από τη δεκαετία του ’60 ότι οι θεατές δεν ξαναγύριζαν για ποπ-κορν στο μπαρ του κινηματογράφου, επειδή η δεύτερη μερίδα θεωρούνταν… γουρουνιά. Μόνη εναλλακτική προσηλυτισμού στο μπαρ, οι μεγάλες συσκευασίες. Οι έρευνες αγοράς στις ΗΠΑ κατέληξαν στα πλαστικά κύπελλα λίτρου. Λέει ο Πόλαν: «Κατάφεραν να κάνουν ελαστικό το μοναδικό ανελαστικό πράγμα, το ανθρώπινο στομάχι».
Στα χαμπουργκεράδικα του Ορλάντο η κόρη μας έφαγε μπιφτέκια κι εμείς σαλάτα. Πάλι θυμήθηκα τον Πόλαν: «Οι σαλάτες θα μείνουν στα μενού των πρόχειρων εστιατορίων για καθαρά ρητορικούς λόγους. Είναι η άρνηση του αρνητή. Βουλώνουν το στόμα αυτών που διαφωνούν. Γιατί τα παιδιά μπορούν να πουν ‘‘πάμε, μαμά’’, κι εσύ θα πάρεις τη σαλάτα».
Με την ευκαιρία, μη δίνετε στα παιδιά σας Μακ Νάγκετς. Σύμφωνα με την ίδια την εταιρεία, γράφει ο Πόλαν, περιέχουν 38 συστατικά, ανάμεσα στα οποία διάφορα συνθετικά υποπροϊόντα πετρελαίου, για να μη σαπίζει το κρέας. Ένα τοξικό χημικό συνδέεται ευθέως με καρκίνο και αναπαραγωγικά προβλήματα – το χρησιμοποιούν για να μη δημιουργούνται φυσαλίδες στο λάδι. Όσο για το TBHQ (μια μορφή βουτανίου, το υγρό των αναπτήρων, θυμάστε;), ψεκάζεται απευθείας στα νάγκετς, χμ, για… φρεσκάδα.
Αν διαβάζεις βιβλία γύρω από τη διατροφή, θέλεις να μην ξαναφάς. Ή, έστω, να τρέφεσαι αποκλειστικά με ντομάτες που θα καλλιεργείς στον κήπο σου (ποιον κήπο σου;).
Λίγες μέρες αργότερα, στη Νέα Υόρκη, διαπίστωσα ότι οι βιτρίνες του Barnes and Noble στη Γιούνιον Σκουέρ, αλλά και του αγαπημένου μου ανεξάρτητου βιβλιοπωλείου McNally Robinson στο Σόχο, ήταν αφιερωμένες στη διατροφή. Αγόρασα το «Eating Animals» (Τρώγοντας ζώα) του Τζόναθαν Σάφραν Φόερ, επειδή με ενδιαφέρει πάντα το πέρασμα των πεζογράφων στη δημοσιογραφία – και το αντίθετο.
Η έρευνα του Φόερ είναι εμπεριστατωμένη (εκατοντάδες σελίδες με αριθμούς, συνεντεύξεις, επιτόπιες έρευνες γύρω από τη βιομηχανία του κρέατος στην Αμερική). Πιο σημαντική, κατά τη γνώμη μου, είναι η δοκιμιακή του πλευρά: όλοι ξέρουμε γι’ αυτά τα θέματα, γράφει ο Φόερ, απλώς επιλέγουμε να κάνουμε ότι δεν ξέρουμε.
Η αντιστοιχία ανάμεσα στα στρατόπεδα Εβραίων στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και στις σύγχρονες βιομηχανίες βασανισμού ζώων μού θύμισε το βιβλίο που με έκανε χορτοφάγο – την «Ελίζαμπεθ Κοστέλο» του Τζ.Μ. Κούτσι. Είναι ένα από τα λίγα βιβλία που μπορούν ν’ αλλάξουν την ηθική σου συγκρότηση για πάντα.
Το ίδιο ισχύει και για τον «Άνθρωπο που φύτευε δέντρα» του Ζαν Ζιονό. Το βρήκα στο Σόχο και το αγόρασα χωρίς δεύτερη σκέψη, παρότι το είχα διαβάσει φοιτήτρια. Η νουβέλα περιγράφει τη ζωή του Ελζεάρ Μπουφιέ, ενός βοσκού που αποφασίζει, στο πρώτο μισό του εικοστού αιώνα, να φυτεύει κάθε μέρα εκατό βελανίδια στην ερημιά. Στο τέλος του πολέμου ένα ολόκληρο δάσος έχει φυτρώσει στις πλαγιές της Προβηγκίας. Οι αρχές πιστεύουν ότι πρόκειται για φυσικό φαινόμενο. Εκατοντάδες οικογένειες βρίσκουν την ευτυχία στη σκιά των δέντρων χάρη στην αυταπάρνηση του Μπουφιέ, που δεν φανέρωσε τις δραστηριότητές του, παρά μόνο στον αφηγητή της ιστορίας.
Παλιότερα, «ο άνθρωπος που φύτευε δέντρα» μού φαινόταν ιδεαλιστικό παραλήρημα για εφήβους. Ξαναδιαβάζοντάς το, ένιωσα πως η εποχή της ειρωνείας έχει περάσει ανεπιστρεπτί. Περισσότερο από ποτέ έχουμε σήμερα ανάγκη από τέτοια βιβλία.

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η νέα μυθοπλασία του φόβου

Η νέα μυθοπλασία του φόβου

Της Αμάντας Μιχαλοπούλου

Τον τελευταίο καιρό λαμβάνω παράξενα μέιλ. Επισημαίνουν κινδύνους με την ευρηματικότητα της καλής μυθοπλασίας: μου γράφουν, ας πούμε, ότι μπορεί να με πλησιάσει κάποιος που δειγματίζει αρώματα και να μ...

Μικρό αναγνωστικό πένθους

Μικρό αναγνωστικό πένθους

Της Αμάντας Μιχαλοπούλου

Μνήμη Γιώργου Σπορίδη (1970-2011)

Τι διαβάζει κανείς στο βαρύ πένθος; Θα σας πω εγώ. Απολύτως τίποτα. Για αρκετούς μήνες ήμουν καθαρή- αδιάβαστη κα...

Ίχνη ρήγματος

Ίχνη ρήγματος

Για το βιβλίο της Νάνσυ Χιούστον «Ίχνη Ρήγματος» (μτφρ. Ειρήνη Τσολακέλλη, εκδ. Άγρα)

Της Αμάντας Μιχαλοπούλου

Τα «Ίχνη ρήγματος» είναι ίσως το πιο φιλόδοξο βιβλίο της Νά...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Τo «100 χρόνια μοναξιά» του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες έγινε σειρά

Τo «100 χρόνια μοναξιά» του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες έγινε σειρά

Η πλατφόρμα έδωσε στη δημοσιότητα το teaser trailer του σίριαλ 16 επεισοδίων που προσπαθεί να οπτικοποιήσει το εμβληματικό μυθιστόρημα «100 χρόνια μοναξιά» του νομπελίστα Κολομβιανού συγγραφέα. Κεντρική εικόνα: © Netflix. 

Επιμέλεια: Book Press

...
Στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος: Η Άννα Κοκκίνου διαβάζει τον «Μοσκώβ-Σελήμ» του Γεωργίου Βιζυηνού

Στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος: Η Άννα Κοκκίνου διαβάζει τον «Μοσκώβ-Σελήμ» του Γεωργίου Βιζυηνού

Την Κυριακή 28 Απριλίου στις 20:00 στον Φάρο του ΚΠΙΣΝ θα πραγματοποιηθεί η τελευταία ανάγνωση της επιτυχημένης σειράς «Παραβάσεις / Αναγνώσεις», του θεατρικού αναλόγιου που επιμελείται η σκηνοθέτης Σύλβια Λιούλιου. Αυτή τη φορά, η Άννα Κοκκίνου συνεργάζεται με τον Νίκο Βελιώτη και διαβάζει τον «Μοσκώβ-Σελήμ» τ...

Μια βραδιά για τον Νίκο Γκάτσο στην Καλαμάτα

Μια βραδιά για τον Νίκο Γκάτσο στην Καλαμάτα

Καλεσμένοι στη βραδιά μιλούν για το έργο του κορυφαίου στιχουργού, ενώ θα ακουστούν και τραγούδια σε ποίηση Νίκου Γκάτσου με τη Μαρία Κρασοπούλου και τον Νικόλα Παλαιολόγο.

Επιμέλεια: Book Press

Ο Δήμος Καλαμάτας και ο Τομέας Λόγου και Γραμμάτων της Κ.Ε. «ΦΑΡΙΣ», διοργανώνουν...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Μαργαρίτα Ιορδανίδη» του Μιχάλη Μακρόπουλου (προδημοσίευση)

«Μαργαρίτα Ιορδανίδη» του Μιχάλη Μακρόπουλου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από τη νουβέλα του Μιχάλη Μακρόπουλου «Μαργαρίτα Ιορδανίδη», η οποία θα κυκλοφορήσει στις 19 Απριλίου από τις εκδόσεις Κίχλη.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Εἶχαν πιάσει γιὰ τὰ καλὰ οἱ ζέστες, καὶ τὴν ἑπόμενη Κυριακὴ κανόνισαν ν...

«Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή» του Αντρές Μοντέρο (προδημοσίευση)

«Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή» του Αντρές Μοντέρο (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Αντρές Μοντέρο [Andrés Montero] «Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή» (μτφρ. Μαρία Παλαιολόγου), το οποίο κυκλοφορεί στις 17 Απριλίου από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Η μονομαχ...

«Σχολείο για την αγάπη» της Ολίβια Μάνινγκ (προδημοσίευση)

«Σχολείο για την αγάπη» της Ολίβια Μάνινγκ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Ολίβια Μάνινγκ [Olivia Manning] «Σχολείο για την αγάπη» (μτφρ. Φωτεινή Πίπη), το οποίο κυκλοφορεί στις 23 Απριλίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Όταν έφτασαν στην κορυφή του λό...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Δεν είναι «έγκλημα πάθους» είναι γυναικοκτονία: 5 μελέτες για την έμφυλη βία

Δεν είναι «έγκλημα πάθους» είναι γυναικοκτονία: 5 μελέτες για την έμφυλη βία

Πέντε μελέτες αναδεικνύουν τις νομικές και κοινωνικές διαστάσεις των γυναικοκτονιών και συμβάλλουν στην κατανόηση των αιτίων που προκαλούν την πιο ακραία μορφή έμφυλης βίας. Επειδή οι γυναικτοκτονίες δεν είναι «εγκλήματα πάθους» αλλά ανθρωποκτονίες με πολύ συγκεκριμένα χαρακτηριστικά.

Γράφει η Φανή Χ...

Επιστήμη, φιλοσοφία, τέχνες, βιογραφίες, λογοτεχνία: Οι εκδόσεις Ροπή μέσα από 5 βιβλία τους

Επιστήμη, φιλοσοφία, τέχνες, βιογραφίες, λογοτεχνία: Οι εκδόσεις Ροπή μέσα από 5 βιβλία τους

Με έδρα τη Θεσσαλονίκη, οι εκδόσεις Ροπή επιδιώκουν μέσω των βιβλίων τους την αλληλεπίδραση των θετικών επιστημών με άλλα γνωστικά πεδία, δίχως διάθεση να απευθύνονται μόνο σε ειδικούς και «γνώστες». 

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

...
Aπό τον Γκάμπορ Μάτε έως τον Όσσο: 5 βιβλία για μια πιο υγιή και ισορροπημένη ζωή

Aπό τον Γκάμπορ Μάτε έως τον Όσσο: 5 βιβλία για μια πιο υγιή και ισορροπημένη ζωή

Πέντε βιβλία που κυκλοφόρησαν πρόσφατα μάς δείχνουν τον δρόμο για μια πιο υγιή και ισορροπημένη ζωή, μέσα από δεδομένα που προέκυψαν από σημαντικές επιστημονικές έρευνες των τελευταίων ετών και από πολύτιμα αποστάγματα πνευματικής εμβάθυνσης. 

Γράφει η Ελεάνα Κολοβού 

...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

15 Δεκεμβρίου 2023 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2023

Mυθιστορήματα, νουβέλες, διηγήματα, ποιήματα: Επιλογή 100 βιβλίων, ελληνικών και μεταφρασμένων, από τη βιβλιοπαραγωγή του 2023. Επιλογή: Συντακτική ομάδα της Book

ΦΑΚΕΛΟΙ