«Η συγγραφή είναι αγάπη»

Εκτύπωση

altΕπιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Η Πολίτη Τριαντάφυλλη γράφει για τους αναγνώστες της ένα ερωτικό μυθιστόρημα με τίτλο Την πάτησες και με έντονο το στοιχείο του χιούμορ και του αυτοσαρκασμού. Οι ήρωές της καθημερινοί, άνθρωποι της διπλανής πόρτας, που κάποια στιγμή στη ζωή τους ήρθε ο έρωτας και άλλαξε τα πάντα. Οι σχέσεις των ανθρώπων είναι πάντα μια καλή ευκαιρία για νέες ιστορίες και αναζήτηση δημιουργικών δρόμων.

Τι απαντάτε σε όσους θα πουν: ακόμη ένας συγγραφέας; Τι το καινούργιο φέρνει;
Η συγγραφή είναι αγάπη. Είναι μία εσωτερική ανάγκη πρώτα από όλα και μετά είναι οτιδήποτε άλλο μπορεί να επακολουθήσει. Πιστεύω ότι πάντα θα υπάρχουν νέοι συγγραφείς που θα πειραματίζονται με το παλιό και θα επιδιώκουν κάτι νέο, κάτι πιο κοντά στην εποχή τους ή στην ψυχή τους. Η δημιουργική γραφή είναι για μένα κατάθεση ψυχής. Και η ψυχή κάθε ανθρώπου είναι διαφορετική. Το καινούριο επομένως είναι ο ίδιος ο άνθρωπος. Αν παρεμπιπτόντως συντονίσει τις δημιουργικές του ανησυχίες με ένα πλήθος άλλων ανθρώπων, αυτή την ευτυχή συγκυρία θα την αναδείξει ο χρόνος με τον καλύτερο τρόπο.

Με ποια λόγια θα συστήνατε το βιβλίο σας σε κάποιον που δεν γνωρίζει τίποτε για σας;
Η αρχική μου σκέψη ήταν να γράψω ένα ερωτικό μυθιστόρημα με ισχυρή δόση χιούμορ. Λατρεύω τους ανθρώπους που έχουν χιούμορ και μπορούν να αυτοσαρκάζονται. Έτσι αποφάσισα να δώσω στο μυθιστόρημά μου τον τίτλο Την πάτησες, μία έκφραση που από μόνη της κρύβει κάτι αστείο όταν μιλάς για τον έρωτα.

Ο Γιώργος, παιδικός φίλος του Στάθη, δεινού καρδιοκατακτητή και επικριτή του έρωτα, αποφασίζει να διηγηθεί την ιστορία του φίλου του, προσπαθώντας να αποδείξει πως «αν η ζωή θέλει να παίξει μαζί σου, δεν θα τη γλιτώσεις» όσο έξυπνος ή πονηρός και αν είσαι. «Γιατί» όπως λέει, «είναι άτιμο πράγμα ο έρωτας! Άτιμο και ύπουλο. Έρχεται πάντα όταν δεν τον περιμένεις.». Η ιστορία ξεκινά τη νύχτα των γενεθλίων του Στάθη. Ένα ατύχημα που θα τον φέρει πολύ κοντά στο θάνατο γίνεται η αφορμή να πάρει την απόφαση να αλλάξει τη ζωή του, μέχρι που θα έρθει η ώρα να «την πατήσει» για τα καλά!

Οι αναγνώστες του Την πάτησες μου είπαν πως το βιβλίο τους κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον από τις πρώτες σελίδες. Ρέει αβίαστα και το φινάλε το λάτρεψαν. Εγώ πάλι πέρασα πολύ όμορφα γράφοντας αυτό το βιβλίο. Ελπίζω και ο κάθε αναγνώστης ξεχωριστά να περάσει το ίδιο καλά διαβάζοντάς το.

Για μένα κάθε ιστορία, από την πρώτη λέξη που θα αποφασίσω να αποτυπώσω στο χαρτί έως την στιγμή που θα γράψω το τέλος, είναι μία απίστευτα όμορφη, δημιουργική, διαδικασία γεμάτη αναζητήσεις, έρευνα και μυστήριο. Νιώθω σαν αρχαιολόγος που αναζητά ανάμεσα στη σκόνη τον θησαυρό του.

Πείτε μας δυο λόγια για το νεότευκτο «συγγραφικό σας εργαστήρι».
Το «εργαστήριό» μου είναι ένα μικρό γραφείο στην σοφίτα του σπιτιού μου, το οποίο είναι καλυμμένο με βιβλία, σημειώσεις, τετράδια, κίτρινα πόστιτ και ένα σωρό χρωματιστά στυλό. Κάπου εκεί ανάμεσα βρίσκω χώρο και για τον υπολογιστή μου. Είναι η αγαπημένη γωνιά του σπιτιού μου. Όταν αποφασίζω να κλειστώ εκεί, όλοι οι υπόλοιποι χώροι εξαφανίζονται. Δεν ξέρω αν έχω βρει ακόμα το στίγμα μου σαν συγγραφέας, γι' αυτό όταν με ρωτούν λέω συνήθως πως είμαι εκπαιδευόμενος συγγραφέας. Μαθαίνω κάθε μέρα κάτι νέο, όπως γίνεται και στη ζωή μου, στην καθημερινότητά μου. Μ' αρέσει πολύ να πειραματίζομαι. Για παράδειγμα, στο μυθιστόρημά μου ήθελα να γράψω για έναν άντρα μέσα από τα μάτια ενός άλλου άντρα ως αφηγητή, ενός φίλου, με την συναρπαστική για μένα «λεπτομέρεια» πως είμαι γυναίκα. Δεν ξέρω αν τα κατάφερα αλλά ήταν πράγματι πολύ ενδιαφέρον ταξίδι. Διαβάζω όσο περισσότερο μπορώ αγαπημένους κλασικούς αλλά και ό,τι νεότερο μου κινήσει το ενδιαφέρον, ό,τι με χαροποιεί και με εμπνέει, και είμαι δεκτική σε κριτικές φίλων. Αν βρεθεί και κάποιος «εχθρός» ακόμα καλύτερα.

Ο δρόμος προς την έκδοση για τους νέους συγγραφείς συνήθως δεν είναι σπαρμένος με ροδοπέταλα. Ποια είναι η δική σας ιστορία;
Δεν έχει σημασία τώρα πια. Με υπομονή και επιμονή όλα πήραν τον δρόμο τους. Σημαντικό ρόλο για μένα έπαιξε το γεγονός ότι τα δύο τελευταία χρόνια ζω μόνιμα στην Αγγλία. Αυτός ήταν και ο λόγος που αναζήτησα έναν εκδοτικό οίκο με τον οποίο να μπορώ να έχω μία άμεση και καλή συνεργασία. Οι εκδόσεις Ακακία αγκάλιασαν την προσπάθειά μου από την αρχή εκδίδοντας την πρώτη μου συλλογή διηγημάτων με τίτλο Snack Stories, 22 μικρές νόστιμες ιστορίες και στην συνέχεια με το μυθιστόρημα Την πάτησες που κυκλοφόρησε πρόσφατα σε ηλεκτρονική και έντυπη μορφή. Και τους ευχαριστώ πολύ γι' αυτό. Για μένα κάθε ιστορία, από την πρώτη λέξη που θα αποφασίσω να αποτυπώσω στο χαρτί έως την στιγμή που θα γράψω το τέλος, είναι μια απίστευτα όμορφη, δημιουργική, διαδικασία γεμάτη αναζητήσεις, έρευνα και μυστήριο. Νιώθω σαν αρχαιολόγος που αναζητά ανάμεσα στη σκόνη τον θησαυρό του. Αν θελήσει κάποιος να φέρει στο φως τις «ευρήματα» μου, τότε του είμαι ευγνώμων. Αν όχι, πάλι θα συνεχίσω να γράφω, γιατί, όπως προανέφερα, για μένα η συγγραφή είναι αγάπη.

* Ο ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΑΣΤΟΣ είναι δημοσιογράφος.

altΤην πάτησες
Πολίτη Τριαντάφυλλη
Ακακία 2015
Σελ. 252, τιμή εκδότη €15,00

alt

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
«Όλα είναι αποτέλεσμα συστηματικής δουλειάς»

«Όλα είναι αποτέλεσμα συστηματικής δουλειάς»

Επιμέλεια: Κωστας Αγοραστός

Η Δήμητρα Λουκά με την πρώτη της συλλογή διηγημάτων Κόμπο τον κόμπο (εκδ. Κίχλη) μας εισάγει σ' έναν πεζογραφικό κόσμο με υλικά από το παρελθόν (τοπική διάλεκτο, ...

«Δεν γράφω απλώς για να ψυχαγωγήσω»

«Δεν γράφω απλώς για να ψυχαγωγήσω»

Επιμέλεια: Λεωνίδας Καλούσης

Η Ισμήνη Ζαγοραίου στη συλλογή διηγημάτων της «Εξ απροόπτου έρωτες» (εκδ. Βακχικόν) αντλεί τα θέματα και τους χαρακτήρες της τόσο από τη σύγχρονη όσο και από την παλαιότερη εποχή. Ο έρωτας εκφράζεται ...

«Να αναστοχαστούμε κριτικά το τραυματικό παρελθόν της Δυτικής Μακεδονίας»

«Να αναστοχαστούμε κριτικά το τραυματικό παρελθόν της Δυτικής Μακεδονίας»

Επιμέλεια: Κωστας Αγοραστός

Η Ελευθερία Κυρίμη με το πρώτο της βιβλίο, τη νουβέλα «Η θάλασσα στο χιόνι» (εκδ. Μεταίχμιο) θίγει ένα πολύ μεγάλο και πολύπτυχο ζήτημα της πρόσφατης Ιστορίας. Η ηρωίδα...

Διαφήμιση
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ
Αυτά είναι τα Εθνικά Βραβεία Λογοτεχνίας των ΗΠΑ για το 2019

Αυτά είναι τα Εθνικά Βραβεία Λογοτεχνίας των ΗΠΑ για το 2019

Η Susan Choi, η Sarah M. Broom και ο αγαπητός και στη χώρα μας László Krasznahorkai ήταν μεταξύ των πέντε βραβευμένων με το Εθνικό Βραβείο Βιβλίου (National Book Award), που επιλέγουν κάθε χρόνο τα καλύτερα βιβλία που κυκλοφόρησαν στις ...

Διονύσης Μαρίνος: «Ποτέ πια εμείς»

Διονύσης Μαρίνος: «Ποτέ πια εμείς»

Προδημοσίευση τριών ποιημάτων του Διονύση Μαρίνου από την ποιητική του συλλογή «Ποτέ πια εμείς», που κυκλοφορεί σε λίγες μέρες από τις εκδόσεις Μελάνι.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

π...

Θόδωρος Σούμας: «Στο ερωτικό γαϊτανάκι κανείς δεν έχει ψυχική γαλήνη»

Θόδωρος Σούμας: «Στο ερωτικό γαϊτανάκι κανείς δεν έχει ψυχική γαλήνη»

Συνομιλία με τον Θόδωρο Σούμα με αφορμή τη νουβέλα του «Το ημερολόγιο ενός αδέξιου εραστή» (εκδ. Βακχικόν).

Της Σώτης Τριανταφύλλου

Θοδωρή, γνωριζόμαστε τριάντα πέντε χρό...