«Η συγγραφή είναι αγάπη»

Εκτύπωση

altΕπιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Η Πολίτη Τριαντάφυλλη γράφει για τους αναγνώστες της ένα ερωτικό μυθιστόρημα με τίτλο Την πάτησες και με έντονο το στοιχείο του χιούμορ και του αυτοσαρκασμού. Οι ήρωές της καθημερινοί, άνθρωποι της διπλανής πόρτας, που κάποια στιγμή στη ζωή τους ήρθε ο έρωτας και άλλαξε τα πάντα. Οι σχέσεις των ανθρώπων είναι πάντα μια καλή ευκαιρία για νέες ιστορίες και αναζήτηση δημιουργικών δρόμων.

Τι απαντάτε σε όσους θα πουν: ακόμη ένας συγγραφέας; Τι το καινούργιο φέρνει;
Η συγγραφή είναι αγάπη. Είναι μία εσωτερική ανάγκη πρώτα από όλα και μετά είναι οτιδήποτε άλλο μπορεί να επακολουθήσει. Πιστεύω ότι πάντα θα υπάρχουν νέοι συγγραφείς που θα πειραματίζονται με το παλιό και θα επιδιώκουν κάτι νέο, κάτι πιο κοντά στην εποχή τους ή στην ψυχή τους. Η δημιουργική γραφή είναι για μένα κατάθεση ψυχής. Και η ψυχή κάθε ανθρώπου είναι διαφορετική. Το καινούριο επομένως είναι ο ίδιος ο άνθρωπος. Αν παρεμπιπτόντως συντονίσει τις δημιουργικές του ανησυχίες με ένα πλήθος άλλων ανθρώπων, αυτή την ευτυχή συγκυρία θα την αναδείξει ο χρόνος με τον καλύτερο τρόπο.

Με ποια λόγια θα συστήνατε το βιβλίο σας σε κάποιον που δεν γνωρίζει τίποτε για σας;
Η αρχική μου σκέψη ήταν να γράψω ένα ερωτικό μυθιστόρημα με ισχυρή δόση χιούμορ. Λατρεύω τους ανθρώπους που έχουν χιούμορ και μπορούν να αυτοσαρκάζονται. Έτσι αποφάσισα να δώσω στο μυθιστόρημά μου τον τίτλο Την πάτησες, μία έκφραση που από μόνη της κρύβει κάτι αστείο όταν μιλάς για τον έρωτα.

Ο Γιώργος, παιδικός φίλος του Στάθη, δεινού καρδιοκατακτητή και επικριτή του έρωτα, αποφασίζει να διηγηθεί την ιστορία του φίλου του, προσπαθώντας να αποδείξει πως «αν η ζωή θέλει να παίξει μαζί σου, δεν θα τη γλιτώσεις» όσο έξυπνος ή πονηρός και αν είσαι. «Γιατί» όπως λέει, «είναι άτιμο πράγμα ο έρωτας! Άτιμο και ύπουλο. Έρχεται πάντα όταν δεν τον περιμένεις.». Η ιστορία ξεκινά τη νύχτα των γενεθλίων του Στάθη. Ένα ατύχημα που θα τον φέρει πολύ κοντά στο θάνατο γίνεται η αφορμή να πάρει την απόφαση να αλλάξει τη ζωή του, μέχρι που θα έρθει η ώρα να «την πατήσει» για τα καλά!

Οι αναγνώστες του Την πάτησες μου είπαν πως το βιβλίο τους κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον από τις πρώτες σελίδες. Ρέει αβίαστα και το φινάλε το λάτρεψαν. Εγώ πάλι πέρασα πολύ όμορφα γράφοντας αυτό το βιβλίο. Ελπίζω και ο κάθε αναγνώστης ξεχωριστά να περάσει το ίδιο καλά διαβάζοντάς το.

Για μένα κάθε ιστορία, από την πρώτη λέξη που θα αποφασίσω να αποτυπώσω στο χαρτί έως την στιγμή που θα γράψω το τέλος, είναι μία απίστευτα όμορφη, δημιουργική, διαδικασία γεμάτη αναζητήσεις, έρευνα και μυστήριο. Νιώθω σαν αρχαιολόγος που αναζητά ανάμεσα στη σκόνη τον θησαυρό του.

Πείτε μας δυο λόγια για το νεότευκτο «συγγραφικό σας εργαστήρι».
Το «εργαστήριό» μου είναι ένα μικρό γραφείο στην σοφίτα του σπιτιού μου, το οποίο είναι καλυμμένο με βιβλία, σημειώσεις, τετράδια, κίτρινα πόστιτ και ένα σωρό χρωματιστά στυλό. Κάπου εκεί ανάμεσα βρίσκω χώρο και για τον υπολογιστή μου. Είναι η αγαπημένη γωνιά του σπιτιού μου. Όταν αποφασίζω να κλειστώ εκεί, όλοι οι υπόλοιποι χώροι εξαφανίζονται. Δεν ξέρω αν έχω βρει ακόμα το στίγμα μου σαν συγγραφέας, γι' αυτό όταν με ρωτούν λέω συνήθως πως είμαι εκπαιδευόμενος συγγραφέας. Μαθαίνω κάθε μέρα κάτι νέο, όπως γίνεται και στη ζωή μου, στην καθημερινότητά μου. Μ' αρέσει πολύ να πειραματίζομαι. Για παράδειγμα, στο μυθιστόρημά μου ήθελα να γράψω για έναν άντρα μέσα από τα μάτια ενός άλλου άντρα ως αφηγητή, ενός φίλου, με την συναρπαστική για μένα «λεπτομέρεια» πως είμαι γυναίκα. Δεν ξέρω αν τα κατάφερα αλλά ήταν πράγματι πολύ ενδιαφέρον ταξίδι. Διαβάζω όσο περισσότερο μπορώ αγαπημένους κλασικούς αλλά και ό,τι νεότερο μου κινήσει το ενδιαφέρον, ό,τι με χαροποιεί και με εμπνέει, και είμαι δεκτική σε κριτικές φίλων. Αν βρεθεί και κάποιος «εχθρός» ακόμα καλύτερα.

Ο δρόμος προς την έκδοση για τους νέους συγγραφείς συνήθως δεν είναι σπαρμένος με ροδοπέταλα. Ποια είναι η δική σας ιστορία;
Δεν έχει σημασία τώρα πια. Με υπομονή και επιμονή όλα πήραν τον δρόμο τους. Σημαντικό ρόλο για μένα έπαιξε το γεγονός ότι τα δύο τελευταία χρόνια ζω μόνιμα στην Αγγλία. Αυτός ήταν και ο λόγος που αναζήτησα έναν εκδοτικό οίκο με τον οποίο να μπορώ να έχω μία άμεση και καλή συνεργασία. Οι εκδόσεις Ακακία αγκάλιασαν την προσπάθειά μου από την αρχή εκδίδοντας την πρώτη μου συλλογή διηγημάτων με τίτλο Snack Stories, 22 μικρές νόστιμες ιστορίες και στην συνέχεια με το μυθιστόρημα Την πάτησες που κυκλοφόρησε πρόσφατα σε ηλεκτρονική και έντυπη μορφή. Και τους ευχαριστώ πολύ γι' αυτό. Για μένα κάθε ιστορία, από την πρώτη λέξη που θα αποφασίσω να αποτυπώσω στο χαρτί έως την στιγμή που θα γράψω το τέλος, είναι μια απίστευτα όμορφη, δημιουργική, διαδικασία γεμάτη αναζητήσεις, έρευνα και μυστήριο. Νιώθω σαν αρχαιολόγος που αναζητά ανάμεσα στη σκόνη τον θησαυρό του. Αν θελήσει κάποιος να φέρει στο φως τις «ευρήματα» μου, τότε του είμαι ευγνώμων. Αν όχι, πάλι θα συνεχίσω να γράφω, γιατί, όπως προανέφερα, για μένα η συγγραφή είναι αγάπη.

* Ο ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΑΣΤΟΣ είναι δημοσιογράφος.

altΤην πάτησες
Πολίτη Τριαντάφυλλη
Ακακία 2015
Σελ. 252, τιμή εκδότη €15,00

alt

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
«Να αναστοχαστούμε κριτικά το τραυματικό παρελθόν της Δυτικής Μακεδονίας»

«Να αναστοχαστούμε κριτικά το τραυματικό παρελθόν της Δυτικής Μακεδονίας»

Επιμέλεια: Κωστας Αγοραστός

Η Ελευθερία Κυρίμη με το πρώτο της βιβλίο, τη νουβέλα «Η θάλασσα στο χιόνι» (εκδ. Μεταίχμιο) θίγει ένα πολύ μεγάλο και πολύπτυχο ζήτημα της πρόσφατης Ιστορίας. Η ηρωίδα...

«Περιπέτεια, ψυχολογικό σκιαγράφημα και φυσικά ρομάντζο»

«Περιπέτεια, ψυχολογικό σκιαγράφημα και φυσικά ρομάντζο»

Επιμέλεια: Κωστας Αγοραστός

Το πρώτο μυθιστόρημα της Ειρήνης Τσαλή με τίτλο «Golden Girl» (εκδ. Μελάνι) αν κυκλοφορούσε στην Αγγλία θα το έβρισκε κανείς στην κατηγορία Chick Lit. Και αν χρειάζεται...

«Κάθε συγγραφέας είναι κι ένας μεταφραστής της ανθρώπινης ύπαρξης»

«Κάθε συγγραφέας είναι κι ένας μεταφραστής της ανθρώπινης ύπαρξης»

Επιμέλεια: Κωστας Αγοραστός

Πρώτο μυθιστόρημα για τον Θοδωρή Τσεκούρα Το αγριότρενο (εκδ. Καστανιώτη) όπου έχει συγκεντρώσει και οργανώσει υλικό πολλών χρόνων για μια ιστορία που ανοίγετα...

Διαφήμιση
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ
Φώτος Λαμπρινός: «Η νέα γενιά ονειρεύεται έναν κόσμο εντελώς διαφορετικό από αυτόν που γνωρίσαμε»

Φώτος Λαμπρινός: «Η νέα γενιά ονειρεύεται έναν κόσμο εντελώς διαφορετικό από αυτόν που γνωρίσαμε»

Σύντομη συζήτηση με τον Φώτο Λαμπρινό με αφορμή το πρόσφατο αυτοβιογραφικό βιβλίο του «Παλαμηδίου 10» (εκδ. Καστανιώτη).

Της Σώτης Τριανταφύλλου

...

Το φιλοσοφείν, με απλά λόγια

Το φιλοσοφείν, με απλά λόγια

Έξι καλά ή και κλασικά στο είδος τους βιβλία που μας συστήνουν τη φιλοσοφία και το φιλοσοφείν με πρωτότυπους τρόπους, επιζητώντας το ενδιαφέρον του ευρέως κοινού. 

Του Μύρωνα ...

Αυτά είναι τα Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνίας 2018

Αυτά είναι τα Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνίας 2018

Ανακοινώθηκαν από το Υπουργείο Πολιτισμού τα Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνίας 2018 (εκδόσεις 2017), για βιβλία για ενηλίκους όπως και για βιβλία για παιδιά. 

Επιμέλεια: Λεωνίδας Καλούσης 

...