x
Διαφήμιση

19 Οκτωβριου 2019

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ:07:00:03 GMT +2

Διαφήμιση
ΒΡΙΣΚΕΣΤΕ: ΠΡΟΣΩΠΑ ΠΡΩΤΟ ΒΗΜΑ «Μ' ένα βιβλίο δεν γίνεσαι συγγραφέας»

«Μ' ένα βιβλίο δεν γίνεσαι συγγραφέας»

E-mail Εκτύπωση

altΕπιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Ο Κοραής Δαμάτης γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου. Είναι καταξιωμένος σκηνοθέτης, ενώ στα πρώτα του βήματα ασχολήθηκε και με τον χορό συμμετέχοντας στην ομάδα χορού της Ζουζούς Νικολούδη και της Ραλλούς Μάνου. Έκτοτε συνεργάστηκε με πολλούς και σημαντικούς ηθοποιούς ανεβάζοντας κορυφαία έργα του διεθνούς ρεπερτορίου. Με το πρώτο του μυθιστόρημα Το σπίτι μόνο επιχειρεί να εκφράσει μύχιους φόβους από το παρελθόν, που φτάνουν μέχρι και το παρόν ζητώντας την καταγραφή τους.

Τι απαντάτε σε όσους θα πουν: ακόμη ένας συγγραφέας; Τι το καινούργιο φέρνει;
Δεν ξέρω ακόμα αν είμαι συγγραφέας. Ξέρετε κάτι, δεν ξεκίνησα να γράψω ένα βιβλίο. Γενικά δεν έγραφα, άρχισα μετά τα πενήντα μου. Πέρασαν περίπου πέντε χρόνια, τέλειωσα αυτά που είχα ανάγκη να γράψω και τα έβαλα στην μπάντα. Τα ξανακοίταξα μετά από μήνες και τότε μου πέρασε για πρώτη φορά η ιδέα του βιβλίου. Από κει και ύστερα, για να πω την αλήθεια, άρχισε και η πολλή δουλειά. Η αμφισβήτηση, πρώτη και καλύτερη, και μετά... πέταξε κράτησε, ξαναγράψ' το, βρες πιο ουσιαστικές λέξεις να περιγράψεις αυτά που θέλεις, την εικόνα ή τα συναισθήματα των ηρώων, και έτσι πέρασαν άλλα τρία χρόνια για να τελειώσει. Γι' αυτό σας λέω, μ' ένα βιβλίο δεν γίνεσαι συγγραφέας, μπορεί να ξεχωρίσεις, άλλο αυτό, αλλά για να μάθεις και να επαναλάβεις το όποιο καλό αποτέλεσμα, χρειάζεται πολλή δουλειά, ώρες, και αφοσίωση. Και το άλλο που με ρωτάτε. Δεν ξέρω τι σημαίνει καινούργιο. Tο Αναζητώντας τον Χαμένο Χρόνο του Μαρσέλ Προυστ είναι καινούργιο ή παλιό; Όλα τα ποιήματα του Καβάφη ή Οι Δαιμονισμένοι του Ντοστογιέφσκι, η Παλατινή Ανθολογία; Είναι καινούργια ή παλιά; Τότε που πρωτοβγήκαν ήταν καινούργια και τώρα είναι παλιά; Έχω την πεποίθηση ότι το καινούργιο δεν το επιλέγεις, προκύπτει. Κι αν κάποιος βαλθεί να το «δημιουργήσει» σώνει και ντε -έχουμε πάμπολλα παραδείγματα στη ζωγραφική, στο θέατρο, στο χορό και, ίσως, λιγότερα στην λογοτεχνία- μπορεί να εντυπωσιάσει προς στιγμήν, αλλά σύντομα καταρρέει το φτιαχτό, η εντυπωσιακή κατασκευή που στερείται αλήθειας, και, εν τέλει, πρωτοτυπίας. Ναι, το καινούργιο προκύπτει. Προκύπτει ερήμην σου, από ένα σωρό συγκυρίες, γεγονότα κοινωνικά, πολιτικά. Οι ανάγκες του καιρού δημιουργούν το πραγματικά καινούργιο, όχι οι υπερφίαλες φαντασιώσεις.

Με ποια λόγια θα συστήνατε το βιβλίο σας σε κάποιον που δεν γνωρίζει τίποτε για σας;
Το Σπίτι Μόνο είναι ένα βιβλίο που μιλάει για έναν άντρα και την συνάντησή του με τον χρόνο. Μιλάει για το πως ο χρόνος γύρισε πίσω τον βασικό ήρωα στην αρχή, στην μήτρα και στον φόβο του να γεννηθεί. Τον πήγε πίσω ο χρόνος, σε χαμένες πατρίδες, κι όπως λέει και ένα απόσπασμα απ' το βιβλίο, «...του φανέρωσε ξεχασμένα νησιά της ψυχής του, τον έβαλε να βρει ένα σωρό πολύτιμα πράγματα, και ευτελή συναισθήματα, και πράξεις του κακές, και μεγαλειώδεις του στιγμές που δεν τις υπολόγιζε σαν τέτοιες, κι ανούσιους θυμούς, και πένθη που δεν τ' άφησε να πενθήσουν, και ερωτικά ακοινώνητα μεσημέρια και υπερφίαλες στάσεις του κορμιού και αγαπούλες που ήρθαν και δεν μπόρεσε να τις δει, και χαμένα ηλιοβασιλέματα, και λίμνες χαράς που δεν αφέθηκε να κολυμπήσει γιατί πλατσούριζε στα ρηχά τρέμοντας τις συνέπειες, ή γιατί είχε τυφλωθεί από κάτι άλλο που έλαμπε περισσότερο, ή ίσως, γιατί τελικά, δεν του άξιζε να κοινωνήσει τέτοια χαρά. Κάποιες φορές, στα βαθειά ψαξίματα του με τον χρόνο, βρήκε και τα κελύφη των σωμάτων του, παλαιά δέρματα από παλαιούς καιρούς, όσα είχε απεκδυθεί για να κρυφτεί σ' άλλα σώματα τότε που παράσταινε πως ήταν κάτι άλλο...»

Ναι, το καινούργιο προκύπτει. Προκύπτει ερήμην σου, από ένα σωρό συγκυρίες, γεγονότα κοινωνικά, πολιτικά. Οι ανάγκες του καιρού δημιουργούν το πραγματικά καινούργιο, όχι οι υπερφίαλες φαντασιώσεις.

Πείτε μας δυο λόγια για το νεότευκτο «συγγραφικό σας εργαστήρι».
Μ' αρέσει η έκφραση «συγγραφικό εργαστήρι». Δεν ξέρω αν μπορώ να μιλήσω και εγώ γι' αυτό κι αν θα έχει κάποιο ενδιαφέρον. Λοιπόν, τέλος πάντων, έγραφα, και γράφω, μόνο πρωινές ώρες. Όσο για τον τρόπο «γραφής» μου, αυτοσχεδίασα... Δεν συμβουλεύτηκα κάποιον, δεν ακολούθησα κάποια μέθοδο. Θαυμασμός, βέβαια, υπήρχε και υπάρχει για άλλους συγγραφείς, Έλληνες και ξένους, θαυμασμός που δεν γνωρίζω πόσο με επηρέασε. Απ' τη μεριά μου, ξέρω πως επιβάρυνα μερικούς δικούς μου ανθρώπους διαβάζοντάς τους ή στέλνοντάς τους κατά καιρούς κάποια κομμάτια, περισσότερο για να δω αν καταλαβαίνανε αυτά που ήθελα να πω μέσα απ' το γραπτό μου, αν έβγαινε το νόημα που ήθελα, κι όχι αν είναι ωραία διατυπωμένο. Περισσότερο με ενδιέφερε αν και πώς επικοινωνεί με τον αναγνώστη. Όσο για τον κίνδυνο να χαθώ στον κόσμο των λέξεων, όπως λέτε, μάλλον με έσωσαν τα διαβάσματά μου, λογοτεχνία και πολλά θεατρικά έργα.

Ο δρόμος προς την έκδοση για τους νέους συγγραφείς συνήθως δεν είναι σπαρμένος με ροδοπέταλα. Ποια είναι η δική σας ιστορία;
Δεν ξέρω αν καλύπτω ακριβώς τον όρο «νέος συγγραφέας» κι αυτό που εννοείτε, πάντως η δική μου ιστορία είναι μικρή. Κάποιοι μήνες αναμονής και ο Σάμης Γαβριηλίδης αποφάσισε την έκδοση του βιβλίου -σε μια εποχή που δύσκολα τολμάς να εκδόσεις ένα πολυσέλιδο μυθιστόρημα, και τον ευχαριστώ- και μου το ανακοίνωσε τόσο απλά και ήσυχα που δεν το πίστευα. Συνεργάστηκα πολύ εποικοδομητικά με τον ποιητή Παναγιώτη Κερασίδη, που επιμελήθηκε το βιβλίο και με τον Θάνο Γκιώνη που έφτιαξε το εξώφυλλο, κι αυτό ήταν.

* Ο ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΑΣΤΟΣ είναι δημοσιογράφος.

altΤο σπίτι μόνο
Κοραής Δαμάτης
Γαβριηλίδης 2016
Σελ. 464, τιμή εκδότη €21,20

alt

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
«Δεν γράφω απλώς για να ψυχαγωγήσω»

«Δεν γράφω απλώς για να ψυχαγωγήσω»

Επιμέλεια: Λεωνίδας Καλούσης

Η Ισμήνη Ζαγοραίου στη συλλογή διηγημάτων της «Εξ απροόπτου έρωτες» (εκδ. Βακχικόν) αντλεί τα θέματα και τους χαρακτήρες της τόσο από τη σύγχρονη όσο και από την παλαιότερη εποχή. Ο έρωτας εκφράζεται ...

«Να αναστοχαστούμε κριτικά το τραυματικό παρελθόν της Δυτικής Μακεδονίας»

«Να αναστοχαστούμε κριτικά το τραυματικό παρελθόν της Δυτικής Μακεδονίας»

Επιμέλεια: Κωστας Αγοραστός

Η Ελευθερία Κυρίμη με το πρώτο της βιβλίο, τη νουβέλα «Η θάλασσα στο χιόνι» (εκδ. Μεταίχμιο) θίγει ένα πολύ μεγάλο και πολύπτυχο ζήτημα της πρόσφατης Ιστορίας. Η ηρωίδα...

«Περιπέτεια, ψυχολογικό σκιαγράφημα και φυσικά ρομάντζο»

«Περιπέτεια, ψυχολογικό σκιαγράφημα και φυσικά ρομάντζο»

Επιμέλεια: Κωστας Αγοραστός

Το πρώτο μυθιστόρημα της Ειρήνης Τσαλή με τίτλο «Golden Girl» (εκδ. Μελάνι) αν κυκλοφορούσε στην Αγγλία θα το έβρισκε κανείς στην κατηγορία Chick Lit. Και αν χρειάζεται...

Διαφήμιση
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ
Δυσοίωνες πραγματικότητες, γοητευτικές αφηγήσεις

Δυσοίωνες πραγματικότητες, γοητευτικές αφηγήσεις

Για το μυθιστόρημα του Σαντιάγο Οράσιο Αμιγκορένα «Τα τελευταία μου λόγια (μτφρ. Τιτίκα Δημητρούλια, εκδ. Gutenberg).

Του Γιώργου-Ίκαρου Μπαμπασάκη

Ισχυ...

Δοκίμια & πονήματα: έργα που πλουτίζουν τη σκέψη

Δοκίμια & πονήματα: έργα που πλουτίζουν τη σκέψη

Μαξ Βέμπερ, Ζίγκμουντ Μπάουμαν, Κορνήλιος Καστοριάδης, Αν Κάρσον κ.ά. Επιλογή δοκιμίων από την πρόσφατη εκδοτική παραγωγή.

Του Γιώργου-Ίκαρου Μπαμπασάκη

...
Κάλο & Ρέγιες: βόμβες τυλιγμένες σε μεταξωτές κορδέλες

Κάλο & Ρέγιες: βόμβες τυλιγμένες σε μεταξωτές κορδέλες

Για τα μυθιστορήματα των Pino Cacucci «Φρίντα Κάλο - !VIVA LA VIDA!» (μτφρ. Τιτίκα Δημητρούλια, εκδ. Άγρα) και Emma Reyes «Αναμνήσεις δι᾽ αλληλογραφίας» (μτφρ. Μαρία Παλαιολόγου, εκδ. Ίκαρος).

Του Γιώργου-Ίκαρου Μπαμπασάκη...

Διαφήμιση

ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ

 

Ποια θεματική θα θέλατε να διαβάζετε συχνότερα;

ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ ΚΙ ΕΔΩ

 

Network Social  RSS Facebook Twitter Youtube