23 Ιανουαριου 2020

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ:09:02:14 GMT +2

Διαφήμιση
ΒΡΙΣΚΕΣΤΕ: ΠΡΟΣΩΠΑ ΠΡΩΤΟ ΒΗΜΑ «Δεν έχουμε περίσσευμα από καλλιτεχνική δημιουργία»

«Δεν έχουμε περίσσευμα από καλλιτεχνική δημιουργία»

E-mail Εκτύπωση

altΕπιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Ο Δημήτρης Γράψας με το πρώτο του βιβλίο, τη νουβέλα Η λευκή κουρτίνα (εκδ. Καστανιώτη), προσεγγίζει τα άγχη και τις ανησυχίες ενός νέου ανθρώπου, ο οποίος βρίσκεται ξαφνικά σε μια ανεξήγητη συνθήκη. Γραμμένη με έντονο το στοιχείο του σασπένς και με αρκετές ανατροπές, η νουβέλα του Δημήτρη Γράψα είναι ένα σχόλιο για τις σχέσεις των ανθρώπων σήμερα, για το ρόλο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και την ποιότητα των δεσμών που μέσω αυτών αναπτύσσονται.

Τι απαντάτε σε όσους θα πουν: ακόμη ένας συγγραφέας; Τι το καινούργιο φέρνει;
Δεν πιστεύω πως μια τέτοια εκτίμηση έχει βάση. Συνήθως λέμε: ακόμη ένας άνεργος, ακόμη ένας που φεύγει μετανάστης. Τουλάχιστον στη γενιά μου, αυτή είναι η κυρίαρχη εικόνα, αυτά λέμε κάθε τόσο συζητώντας για τον τάδε ή τον δείνα φίλο μας ή ακόμη και για μας τους ίδιους. Στη γενιά της κρίσης, δεν έχουμε περίσσευμα από καλλιτεχνική δημιουργία, από λογοτεχνία, από ποίηση και τέχνη συνολικά, αντίθετα έχουμε έλλειψη κι ανάγκη από όλες αυτές τις μορφές έκφρασης. Δεν χορτάσαμε από κουλτούρα όπως θα πουν πολλοί περιπαιχτικά, χορτάσαμε από κυνισμό. Και μάλιστα στην πιο επιβλητική του μορφή, αυτή της καθημερινότητας που δεν βγάζει πουθενά, της μάχης για επιβίωση.
Κι όσο για το καινούργιο; Δεν ξέρω τι είναι καινούργιο και τι είναι παλιό. Υπάρχουν τόσα "παλιά" πράγματα -ιδιαίτερα στη λογοτεχνία- που φαίνονται σαν να μιλούν για το παρόν ή ακόμη και για το μέλλον μας, και τόσα "καινούρια" που βρομάνε παλιατζούρα. Η δική μου ανάγκη πάντως είναι να μιλήσω για την εποχή μας και τους ανθρώπους της.

Με ποια λόγια θα συστήνατε το βιβλίο σας σε κάποιον που δεν γνωρίζει τίποτε για σας;
Είναι κάπως άβολο να συστήσω εγώ το βιβλίο μου, νομίζω. Ας πω καλύτερα το θέμα του. Ένας νέος άνδρας μετά από μια νύχτα μέθης, ξυπνάει σ' ένα χώρο που δεν αναγνωρίζει. Υποθέσεις επί υποθέσεων για το πως κατέληξε εκεί γεμίζουν το κεφάλι του, αλλά μάταια. Δεν θυμάται τίποτα. Βρίσκεται σ' έναν άγνωστο χώρο χωρίς κανένα στοιχείο για το πως έφτασε εκεί. Πριν προλάβει να συμφιλιωθεί με το παράλογο ξύπνημά του, κάποιος έξω από το δωμάτιο, ανοίγει το φως. Ο ήρωάς μας, σαστισμένος, πηγαίνει προς την πόρτα για να δει περί τίνος πρόκειται. Και την βρίσκει κλειδωμένη. Εκεί ξεκινάει η περιπέτειά του. Πρώτα να καταλάβει τι συμβαίνει και ύστερα να βρει έναν τρόπο να βγει από 'κει μέσα.

Δεν ξέρω τι είναι καινούριο και τι είναι παλιό. Υπάρχουν τόσα "παλιά" πράγματα -ιδιαίτερα στη λογοτεχνία- που φαίνονται σαν να μιλούν για το παρόν ή ακόμη και για το μέλλον μας, και τόσα "καινούρια" που βρομάνε παλιατζούρα. Η δική μου ανάγκη πάντως είναι να μιλήσω για την εποχή μας και τους ανθρώπους της.

Πείτε μας δυο λόγια για το νεότευκτο «συγγραφικό σας εργαστήρι».
Γενικά πάντα έγραφα μικρές ιστορίες ή άλλες μεγαλύτερες που δεν τελείωσαν ποτέ. Κι άλλες τόσες είχα ξεκινήσει στο μυαλό μου. Πέρυσι, όμως, πέρασα ένα μεγάλο κομμάτι της χρονιάς για επαγγελματικούς λόγους στην επαρχία. Εκεί βρήκα άλλες δυνατότητες συγκέντρωσης, μακριά από τη βοή και τη διάχυτη κοινωνικότητα της πόλης. Έτσι, εκτός απ' το ν' αρχίσω μια ιστορία, κατάφερα και να την τελειώσω.

Δεν ακολούθησα κάποια μέθοδο που να μπορώ τουλάχιστον τώρα να προσδιορίσω. Έγραφα συνήθως το βράδυ και διόρθωνα την μέρα. Κι αφότου τελείωσα, άφηνα μεγάλα διαστήματα που δεν ακουμπούσα το κείμενο, πριν το ξανακοιτάξω. Προσπαθούσα να σπάσω κάποιους από τους συναισθηματικούς δεσμούς που είχα δημιουργήσει μαζί του για να μπορώ να παρέμβω αποτελεσματικότερα.

Ο δρόμος προς την έκδοση για τους νέους συγγραφείς συνήθως δεν είναι σπαρμένος με ροδοπέταλα. Ποια είναι η δική σας ιστορία;
Για κανέναν που αποπειράται μια νέα αρχή δεν είναι, όχι μόνο για τους νέους συγγραφείς. Ίσως η συγγραφή, όπως και άλλες αναζητήσεις έκφρασης με διάφορα επίπεδα αφαίρεσης, να 'ναι μια επίπονη διαδικασία θεραπείας για κάτι που σε τρώει. Κι όπως τα μοιρολόγια της λαϊκής παράδοσης, έτσι και τα γραπτά που εξωτερικεύονται, ψάχνουν συλλογικούς δρόμους λύτρωσης για τα αδιέξοδα που πάντα βιώνονται εξατομικευμένα. Αυτή η διαδικασία της αποτύπωσης είναι, κατά την γνώμη μου, το δύσκολο κομμάτι. Αν τα καταφέρεις μ' αυτό και νιώσεις έτοιμος, θα βρεις και το δρόμο για την έκδοση. Στην δική μου περίπτωση, η όμορφη υποδοχή από τις εκδόσεις Καστανιώτη έκανε τα πράγματα ακόμη πιο απλά.

* Ο ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΑΣΤΟΣ είναι δημοσιογράφος.

altΗ λευκή κουρτίνα
Δημήτρης Γράψας
Εκδ. Καστανιώτη 2016
Σελ. 128, τιμή εκδότη €9,54

alt

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
«Άνθρωποι που παλεύουν με την τρέλα τους, αλλά δεν παραδίδονται»

«Άνθρωποι που παλεύουν με την τρέλα τους, αλλά δεν παραδίδονται»

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Ο Γιώργος Πετράκης στη συλλογή με ευσύνοπτα διηγήματα «Όλα τα κακά σκορπά» (εκδ. Γαβριηλίδης) διηγείται τις ιστορίες ανθρώπων που μοιάζει να μην τους χωράει ο τόπος, ενίοτ...

«Αντιλαμβάνομαι τη γραφή σαν ερωτικό παιχνίδι με τη γλώσσα»

«Αντιλαμβάνομαι τη γραφή σαν ερωτικό παιχνίδι με τη γλώσσα»

Επιμέλεια: Κωστας Αγοραστός

Η Μαριέλ Νικοδήμος δεν υπάρχει – είναι καλλιτεχνικό ψευδώνυμο. Η συγγραφέας, όμως, της επιστολικής κομεντί 40 γράμματα πένθους (εκδ. Εξάντας) εκπέμπει ένα από τα πιο στιβαρά καλλιτεχνικά σ...

«Δεν πιστεύω στις λέξεις αλλά στις εικόνες»

«Δεν πιστεύω στις λέξεις αλλά στις εικόνες»

Επιμέλεια: Κωστας Αγοραστός

Η Αγγελίνα Κλαυδιανού με το πρώτο της βιβλίο, τη συλλογή διηγημάτων «Όταν φυσάει» (εκδ. Στερέωμα), μοιάζει να μας παραδίδει ένα μεγάλο πορτφόλιο με ιδιαίτερες, ερημικές, π...

Διαφήμιση
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ
Ανακοίνωση της Εταιρείας Συγγραφέων για τον θάνατο της Κατερίνας Αγγελάκη-Ρουκ

Ανακοίνωση της Εταιρείας Συγγραφέων για τον θάνατο της Κατερίνας Αγγελάκη-Ρουκ

Με απέραντη θλίψη πληροφορηθήκαμε τον θάνατο της αγαπημένης μας, εμβληματικής ποιήτριας και ιδρυτικού μέλους της Εταιρείας μας, Κατερίνας Αγγελάκη-Ρουκ.

Η Κατερίνα Αγγελάκη-Ρούκ γεννήθη...

Το παιδί και ο κόσμος του: 15 χρόνια Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού

Το παιδί και ο κόσμος του: 15 χρόνια Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού

Εγκαινιάστηκε την Πέμπτη 16 Ιανουαρίου, στο Παιδικό Τμήμα της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδας στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, η έκθεση «Το παιδί και ο κόσμος του», που διοργανώνεται με αφορμή τη συμπλήρωση 15 χρόνων από τη σύσταση του Δικτύου για τα Δικαιώματα του Παιδιού....

«Εξημέρωση» στον κόσμο των νεκρών

«Εξημέρωση» στον κόσμο των νεκρών

Για την παράσταση του Δημοσθένη Παπαμάρκου «Εξημέρωση» σε σκηνοθεσία της Γεωργίας Μαυραγάνη, η οποία παρουσιάζεται στην Κεντρική Σκηνή της Στεγης του Ιδρύματος Ωνάση μέχρι και τις 26 Ιανουαρίου.

Του Νίκου Ξένιου

...
Διαφήμιση