«Μια διαβολιάδα στη σύγχρονη Αθήνα»

Εκτύπωση

altΕπιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Ο Άγης Πετάλας είναι δικηγόρος και γεννήθηκε στην Αθήνα. Στο πρώτο του βιβλίο Η δύναμη του κυρίου Δ* (εκδ. Αντίποδες) συγκέντρωσε ιστορίες με κεντρικό πρόσωπο τον αινιγματικό και συχνά σκοτεινό κύριο Δ*. Με όχημα την ιδιαίτερη γλώσσα του και διάθεση υπονομευτική και εντέχνως ειρωνική, ο συγγραφέας παρουσιάζει έναν ήρωα «διαβολικό» στον καιρό της κρίσης στην Αθήνα. Σαρκασμός, χιούμορ και λοξή ματιά στα μικρά και καθημερινά δράματα.

Τι απαντάτε σε όσους θα πουν: ακόμη ένας συγγραφέας; Τι το καινούργιο φέρνει;
Το άγχος του καινούργιου είναι φυσικό να προσβάλλει εκείνους που κάνουν το πρώτο βήμα τους στη λογοτεχνία και που καλούνται να απαντήσουν σε ένα τέτοιο εύλογο ερώτημα. Παρ' όλα αυτά, σε μια εποχή που όλοι οι ρηξικέλευθοι αφηγηματικοί τρόποι έχουν λίγο ώς πολύ δοκιμαστεί, έχω την εντύπωση πως αυτό το άγχος μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με έναν νηφάλιο κυνισμό. Κατά τη γνώμη μου, αυτό που στις μέρες μας θα μπορούσε να χαρακτηριστεί νέο είναι απλώς μια ιδιαίτερη συγγραφική οπτική, που όμως αναγκαστικά πατά σε γνώριμους αφηγηματικούς τρόπους. Αυτό που φιλοδοξεί να πετύχει τουλάχιστον η Δύναμη του κυρίου Δ* είναι να επαναφέρει στο προσκήνιο μια οπτική που θα την ονόμαζα σχηματικά «ειρωνική», η οποία χρησιμοποιεί, μεταξύ άλλων εργαλείων, αυτό της λόγιας σάτιρας.

Με ποια λόγια θα συστήνατε το βιβλίο σας σε κάποιον που δεν γνωρίζει τίποτε για σας;
Η Δύναμη του κυρίου Δ* είναι μια διαβολιάδα που διαδραματίζεται στη σύγχρονη Αθήνα. Ο κεντρικός χαρακτήρας και αφηγητής του βιβλίου, ο εωσφορικός κύριος Δ*, συνομιλεί και συγκρούεται με διάφορους ανθρώπινους τύπους, προσπαθώντας (πολλές φορές με τα μέσα μιας οδυνηρής φάρσας που τους σκαρώνει) να εδραιώσει την ιδεολογική και υλική κυριαρχία του. Η σκληρότητα που ο κύριος Δ* εξασκεί στα θύματά του περιγράφεται με τον αντίθετο αφηγηματικό τρόπο από ό,τι ίσως κανείς θα περίμενε: όχι με την μελοδραματική συγκίνηση που παράγει η συμπάθεια προς το θύμα, αλλά με έναν τόνο αμφίσημης, ειρωνικής ελαφρότητας, που αφήνει ανοιχτό το έδαφος για ερμηνείες (και παρερμηνείες), τόσο εντός όσο και εκτός του ίδιου του βιβλίου.

Η μέθοδος που ακολούθησα οργανώθηκε και συγκροτήθηκε μάλλον αυθόρμητα, μέσα από την ετερόκλητη ανοργανωσιά του απόηχου λογοτεχνικών κειμένων που είχαν εγγραφεί στη συνείδησή μου.

Πείτε μας δυο λόγια για το νεότευκτο «συγγραφικό σας εργαστήρι».
Η μέθοδος που ακολούθησα οργανώθηκε και συγκροτήθηκε μάλλον αυθόρμητα, μέσα από την ετερόκλητη ανοργανωσιά του απόηχου λογοτεχνικών κειμένων που είχαν εγγραφεί στη συνείδησή μου. Κάθε προσπάθεια λογοτεχνικής έκφρασης, εκτός από μεθοδική άσκηση είναι πράγματι και μια αυτοσχεδιαστική κίνηση, υπό την έννοια ότι ποτέ δεν ξέρεις τι φαγητό θα βγει από το τσουκάλι στο οποίο έχεις ανακατέψει τα υλικά σου. Για το λόγο αυτό χρειάστηκε, όσο το φαγητό ακόμη έβραζε, να δώσω σε έμπιστους φίλους να δοκιμάσουν μια κουταλιά και να μου πουν τη γνώμη τους. Κι έτσι, κάποιες φορές πρόσθεσα αλάτι ή αφαίρεσα πιπέρι εδώ κι εκεί, ακολουθώντας τις συμβουλές των φίλων μου «δοκιμαστών», οι οποίοι με βοήθησαν γενναία, μη φοβούμενοι τον κίνδυνο να δηλητηριαστούν.

Ο δρόμος προς την έκδοση για τους νέους συγγραφείς συνήθως δεν είναι σπαρμένος με ροδοπέταλα. Ποια είναι η δική σας ιστορία;
Η εκδοτική ιστορία της δύναμης του κυρίου Δ*, είναι μια ιστορία καλής τύχης και αγαθής συγκυρίας. Κάποιες από τις ιστορίες του βιβλίου, σε πρώτη μορφή, είχαν ήδη δημοσιευτεί στο περιοδικό Λεύγα. Οι Αντίποδες, ο Κώστας Σπαθαράκης και ο Θοδωρής Δρίτσας, βρήκαν τις ιστορίες αυτές ενδιαφέρουσες και με παρακίνησαν να γράψω αρκετές νέες, με την προοπτική να εκδοθούν σε βιβλίο, από τον νεότευκτο εκδοτικό τους οίκο. Έτσι έγινε και για το συγκεκριμένο βιβλίο κατόρθωσα να αποφύγω το, σύνηθες στους νέους συγγραφείς, αγχωτικό βάσανο των ατελείωτων περιπλανήσεων και των επαναλαμβανόμενων παραδόσεων χειρογράφων από εκδοτικό οίκο σε εκδοτικό οίκο.

* Ο ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΑΣΤΟΣ είναι δημοσιογράφος.


altΗ δύναμη του κυρίου Δ*
Άγης Πετάλας
Αντίποδες 2015
Σελ. 146, τιμή εκδότη €9,20

alt

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
«Ο συγγραφέας δεν δικαιούται να χάνεται στον κόσμο των λέξεων»

«Ο συγγραφέας δεν δικαιούται να χάνεται στον κόσμο των λέξεων»

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Ο Ηρακλής Γεωργαντής έκανε την εμφάνισή του στον χώρο της σύγχρονης πεζογραφίας δυναμικά – με μια τριλογία. Ερωτικό και ψυχολογικό θρίλερ με αστυνομική πλοκή, χαρακτηρίζει...

«Άνθρωποι που παλεύουν με την τρέλα τους, αλλά δεν παραδίδονται»

«Άνθρωποι που παλεύουν με την τρέλα τους, αλλά δεν παραδίδονται»

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Ο Γιώργος Πετράκης στη συλλογή με ευσύνοπτα διηγήματα «Όλα τα κακά σκορπά» (εκδ. Γαβριηλίδης) διηγείται τις ιστορίες ανθρώπων που μοιάζει να μην τους χωράει ο τόπος, ενίοτ...

«Αντιλαμβάνομαι τη γραφή σαν ερωτικό παιχνίδι με τη γλώσσα»

«Αντιλαμβάνομαι τη γραφή σαν ερωτικό παιχνίδι με τη γλώσσα»

Επιμέλεια: Κωστας Αγοραστός

Η Μαριέλ Νικοδήμος δεν υπάρχει – είναι καλλιτεχνικό ψευδώνυμο. Η συγγραφέας, όμως, της επιστολικής κομεντί 40 γράμματα πένθους (εκδ. Εξάντας) εκπέμπει ένα από τα πιο στιβαρά καλλιτεχνικά σ...

Διαφήμιση
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ
Πέθανε η Άλκη Ζέη

Πέθανε η Άλκη Ζέη

Πέθανε χθες βράδυ στο σπίτι της, στα 97 της χρόνια, συντροφιά με τα παιδιά της Ειρήνη και Πέτρο, η αγαπημένη συγγραφέας Άλκη Ζέη. Η κηδεία της θα γίνει την Τρίτη από το Α΄ Νεκροταφείο, όπου αναπαύεται και ο σύζυγος της Γιώργος Σεβαστίκογλου. 

...
Γράμμα στην Κατερίνα Αγγελάκη-Ρουκ

Γράμμα στην Κατερίνα Αγγελάκη-Ρουκ

Της Ευτυχίας Παναγιώτου

Αθήνα 22.2.2020

[Αγαπημένη μου Κατερίνα]

Νόμιζα πάντα τον θάνατο σαν κάτι θλιβερό, σαν ένα τέλος. Υπάρχουν όμως στιγμές που, ενώ ο θάνα...

Λοξές παραχαράξεις

Λοξές παραχαράξεις

Για το ιδιότυπο βιβλίο με φωτογραφηγήματα του Αχιλλέα ΙΙΙ «Παραχαράκτης» (εκδ. Νεφέλη).

Του Γιώργου Ν. Περαντωνάκη

Η λογοτεχνία ως παιχνίδι. Ή πώς τα σο...