x
Διαφήμιση

19 Νοεμβριου 2019

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ:00:00:00 GMT +2

Διαφήμιση
ΒΡΙΣΚΕΣΤΕ: ΠΡΟΣΩΠΑ ΠΡΩΤΟ ΒΗΜΑ «Μια διαβολιάδα στη σύγχρονη Αθήνα»

«Μια διαβολιάδα στη σύγχρονη Αθήνα»

E-mail Εκτύπωση

altΕπιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Ο Άγης Πετάλας είναι δικηγόρος και γεννήθηκε στην Αθήνα. Στο πρώτο του βιβλίο Η δύναμη του κυρίου Δ* (εκδ. Αντίποδες) συγκέντρωσε ιστορίες με κεντρικό πρόσωπο τον αινιγματικό και συχνά σκοτεινό κύριο Δ*. Με όχημα την ιδιαίτερη γλώσσα του και διάθεση υπονομευτική και εντέχνως ειρωνική, ο συγγραφέας παρουσιάζει έναν ήρωα «διαβολικό» στον καιρό της κρίσης στην Αθήνα. Σαρκασμός, χιούμορ και λοξή ματιά στα μικρά και καθημερινά δράματα.

Τι απαντάτε σε όσους θα πουν: ακόμη ένας συγγραφέας; Τι το καινούργιο φέρνει;
Το άγχος του καινούργιου είναι φυσικό να προσβάλλει εκείνους που κάνουν το πρώτο βήμα τους στη λογοτεχνία και που καλούνται να απαντήσουν σε ένα τέτοιο εύλογο ερώτημα. Παρ' όλα αυτά, σε μια εποχή που όλοι οι ρηξικέλευθοι αφηγηματικοί τρόποι έχουν λίγο ώς πολύ δοκιμαστεί, έχω την εντύπωση πως αυτό το άγχος μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με έναν νηφάλιο κυνισμό. Κατά τη γνώμη μου, αυτό που στις μέρες μας θα μπορούσε να χαρακτηριστεί νέο είναι απλώς μια ιδιαίτερη συγγραφική οπτική, που όμως αναγκαστικά πατά σε γνώριμους αφηγηματικούς τρόπους. Αυτό που φιλοδοξεί να πετύχει τουλάχιστον η Δύναμη του κυρίου Δ* είναι να επαναφέρει στο προσκήνιο μια οπτική που θα την ονόμαζα σχηματικά «ειρωνική», η οποία χρησιμοποιεί, μεταξύ άλλων εργαλείων, αυτό της λόγιας σάτιρας.

Με ποια λόγια θα συστήνατε το βιβλίο σας σε κάποιον που δεν γνωρίζει τίποτε για σας;
Η Δύναμη του κυρίου Δ* είναι μια διαβολιάδα που διαδραματίζεται στη σύγχρονη Αθήνα. Ο κεντρικός χαρακτήρας και αφηγητής του βιβλίου, ο εωσφορικός κύριος Δ*, συνομιλεί και συγκρούεται με διάφορους ανθρώπινους τύπους, προσπαθώντας (πολλές φορές με τα μέσα μιας οδυνηρής φάρσας που τους σκαρώνει) να εδραιώσει την ιδεολογική και υλική κυριαρχία του. Η σκληρότητα που ο κύριος Δ* εξασκεί στα θύματά του περιγράφεται με τον αντίθετο αφηγηματικό τρόπο από ό,τι ίσως κανείς θα περίμενε: όχι με την μελοδραματική συγκίνηση που παράγει η συμπάθεια προς το θύμα, αλλά με έναν τόνο αμφίσημης, ειρωνικής ελαφρότητας, που αφήνει ανοιχτό το έδαφος για ερμηνείες (και παρερμηνείες), τόσο εντός όσο και εκτός του ίδιου του βιβλίου.

Η μέθοδος που ακολούθησα οργανώθηκε και συγκροτήθηκε μάλλον αυθόρμητα, μέσα από την ετερόκλητη ανοργανωσιά του απόηχου λογοτεχνικών κειμένων που είχαν εγγραφεί στη συνείδησή μου.

Πείτε μας δυο λόγια για το νεότευκτο «συγγραφικό σας εργαστήρι».
Η μέθοδος που ακολούθησα οργανώθηκε και συγκροτήθηκε μάλλον αυθόρμητα, μέσα από την ετερόκλητη ανοργανωσιά του απόηχου λογοτεχνικών κειμένων που είχαν εγγραφεί στη συνείδησή μου. Κάθε προσπάθεια λογοτεχνικής έκφρασης, εκτός από μεθοδική άσκηση είναι πράγματι και μια αυτοσχεδιαστική κίνηση, υπό την έννοια ότι ποτέ δεν ξέρεις τι φαγητό θα βγει από το τσουκάλι στο οποίο έχεις ανακατέψει τα υλικά σου. Για το λόγο αυτό χρειάστηκε, όσο το φαγητό ακόμη έβραζε, να δώσω σε έμπιστους φίλους να δοκιμάσουν μια κουταλιά και να μου πουν τη γνώμη τους. Κι έτσι, κάποιες φορές πρόσθεσα αλάτι ή αφαίρεσα πιπέρι εδώ κι εκεί, ακολουθώντας τις συμβουλές των φίλων μου «δοκιμαστών», οι οποίοι με βοήθησαν γενναία, μη φοβούμενοι τον κίνδυνο να δηλητηριαστούν.

Ο δρόμος προς την έκδοση για τους νέους συγγραφείς συνήθως δεν είναι σπαρμένος με ροδοπέταλα. Ποια είναι η δική σας ιστορία;
Η εκδοτική ιστορία της δύναμης του κυρίου Δ*, είναι μια ιστορία καλής τύχης και αγαθής συγκυρίας. Κάποιες από τις ιστορίες του βιβλίου, σε πρώτη μορφή, είχαν ήδη δημοσιευτεί στο περιοδικό Λεύγα. Οι Αντίποδες, ο Κώστας Σπαθαράκης και ο Θοδωρής Δρίτσας, βρήκαν τις ιστορίες αυτές ενδιαφέρουσες και με παρακίνησαν να γράψω αρκετές νέες, με την προοπτική να εκδοθούν σε βιβλίο, από τον νεότευκτο εκδοτικό τους οίκο. Έτσι έγινε και για το συγκεκριμένο βιβλίο κατόρθωσα να αποφύγω το, σύνηθες στους νέους συγγραφείς, αγχωτικό βάσανο των ατελείωτων περιπλανήσεων και των επαναλαμβανόμενων παραδόσεων χειρογράφων από εκδοτικό οίκο σε εκδοτικό οίκο.

* Ο ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΑΣΤΟΣ είναι δημοσιογράφος.


altΗ δύναμη του κυρίου Δ*
Άγης Πετάλας
Αντίποδες 2015
Σελ. 146, τιμή εκδότη €9,20

alt

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
«Όλα είναι αποτέλεσμα συστηματικής δουλειάς»

«Όλα είναι αποτέλεσμα συστηματικής δουλειάς»

Επιμέλεια: Κωστας Αγοραστός

Η Δήμητρα Λουκά με την πρώτη της συλλογή διηγημάτων Κόμπο τον κόμπο (εκδ. Κίχλη) μας εισάγει σ' έναν πεζογραφικό κόσμο με υλικά από το παρελθόν (τοπική διάλεκτο, ...

«Δεν γράφω απλώς για να ψυχαγωγήσω»

«Δεν γράφω απλώς για να ψυχαγωγήσω»

Επιμέλεια: Λεωνίδας Καλούσης

Η Ισμήνη Ζαγοραίου στη συλλογή διηγημάτων της «Εξ απροόπτου έρωτες» (εκδ. Βακχικόν) αντλεί τα θέματα και τους χαρακτήρες της τόσο από τη σύγχρονη όσο και από την παλαιότερη εποχή. Ο έρωτας εκφράζεται ...

«Να αναστοχαστούμε κριτικά το τραυματικό παρελθόν της Δυτικής Μακεδονίας»

«Να αναστοχαστούμε κριτικά το τραυματικό παρελθόν της Δυτικής Μακεδονίας»

Επιμέλεια: Κωστας Αγοραστός

Η Ελευθερία Κυρίμη με το πρώτο της βιβλίο, τη νουβέλα «Η θάλασσα στο χιόνι» (εκδ. Μεταίχμιο) θίγει ένα πολύ μεγάλο και πολύπτυχο ζήτημα της πρόσφατης Ιστορίας. Η ηρωίδα...

Διαφήμιση
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ
Χορεύοντας τη δύναμη της ψυχής

Χορεύοντας τη δύναμη της ψυχής

Για την παράσταση «Ο χορός της φωτιάς» σε σκηνοθεσία του Άρη Μπινιάρη, η οποία παρουσιάζεται στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά.

Του Νίκου Ξένιου

Με τίτλο Ο χορός της φωτιάς, ο...

Μάγια Λούντε: «Υπάρχουν τόσες εκδοχές ενός βιβλίου όσες και οι αναγνώστες του»

Μάγια Λούντε: «Υπάρχουν τόσες εκδοχές ενός βιβλίου όσες και οι αναγνώστες του»

Συνομιλία με τη Νορβηγή συγγραφέα Μάγια Λούντε περί cli-fi, μελισσών, οικογενειακών σχέσεων, σχέσεων αγάπης αλλά και απώλειας με αφορμή το μυθιστόρημα «Η ιστορία των μελισσών» (μτφρ. Σωτήρης Σουλιώτης, εκδ. Κλειδάριθμος).  

...

Διαμαρτυρία για την έκδοση του βιβλίου «Τα εσώψυχα του Ντίνου Χριστιανόπουλου»

Διαμαρτυρία για την έκδοση του βιβλίου «Τα εσώψυχα του Ντίνου Χριστιανόπουλου»

Έντονη διαμαρτυρία ανθρώπων των γραμμάτων της Θεσσαλονίκης για την πρόσφατη έκδοση βιβλίου με «συνεντεύξεις» του ποιητή Ντίνου Χριστιανόπουλου.
 
 Θεέ μου, φύλαγ...
Διαφήμιση

ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ

 

Ποια θεματική θα θέλατε να διαβάζετε συχνότερα;

ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ ΚΙ ΕΔΩ

 

Network Social  RSS Facebook Twitter Youtube