alt

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός
Φωτογραφία: Νίκος Κοκκαλιάς

Η Μαριαλένα Σπυροπούλου στην πρώτη της νουβέλα Ρου (εκδ. Μεταίχμιο) αφηγείται μια ιστορία ενηλικίωσης, μια ιστορία συγχώρεσης και ελπίδας για το μέλλον. Η έφηβη ηρωίδα της έρχεται στην Αθήνα από την επαρχία και «αφήνεται» στη ζωή της μεγαλούπολης. Συναντήσεις με ανθρώπους, περιπλάνηση στην πόλη. Από το μικρό της διαμέρισμα αντιμετωπίζει τη νέα της ζωή με θάρρος προσπαθώντας να ωριμάσει και να αφήσει πίσω της το παρελθόν.

Τι απαντάτε σε όσους θα πουν: ακόμη ένας συγγραφέας; Τι το καινούργιο φέρνει;
Τους απαντώ ότι ίσως έχουν ένα δίκιο. Είμαστε μια χώρα με περισσότερους συγγραφείς, πραγματικούς και επίδοξους, απ' ό,τι αναγνώστες. Από την άλλη, η δημιουργία ευτυχώς είναι μια ρέουσα, συνεχής κατάσταση. Νέοι άνθρωποι ή και μεγαλύτεροι φτάνουν σε ένα σημείο που έχουν την ανάγκη να εκφραστούν. Ο χρόνος, η ποιότητα και το βάθος του έργου θα κρίνουν τελικά την αξία του καθενός. Εγώ δεν ξέρω εάν κομίζω κάτι καινούργιο. Τι πάει να πει, άλλωστε, καινούργιο; Για μένα το καινούργιο έρχεται από το παλιό. Τον εαυτό μου έμμεσα σας συστήνω. Η γραφή μου είναι εμποτισμένη από το είναι μου. Το είναι μου είναι πολλά πράγματα. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι αυτοβιογραφούμαι. Αυτό που με ενδιαφέρει είναι να λέω ιστορίες. Στο τέλος θα κάνουμε ταμείο, και για το εάν η δική μου συγγραφική προσπάθεια έχει νόημα και για άλλους ανθρώπους. Θέλω να πιστεύω πως ναι.

Με ποια λόγια θα συστήνατε το βιβλίο σας σε κάποιον που δεν γνωρίζει τίποτε για σας;
Το βιβλίο μου περιγράφει τη ζωή μιας έφηβης μέχρι να ενηλικιωθεί. Σε αυτά τα τρία χρόνια που βρίσκεται μόνη, ξεκρέμαστη στην Αθήνα, συναντά κάποιους ανθρώπους και προσπαθεί μέσα από τις διαφορετικές σχέσεις που συνάπτει να επιβιώσει, να μεγαλώσει, να μορφωθεί και να ωριμάσει ψυχολογικά. Α, και να συγχωρέσει. Ζούμε σε μια εποχή όπου η έννοια του θηλυκού, όχι όμως όπως γίνεται κοινωνικά αντιληπτό, πιο πολύ σαν τον ένα από τους δύο πόλους σύστασης του κόσμου, είναι το μυστικό. Από αυτό εξαρτιόμαστε όλοι, άνδρες, γυναίκες. Παράλληλα παρακολουθούμε την πορεία μιας ψυχαναλυτικής συνάντησης, μιας έμμεσης θεραπείας.

Πείτε μας δυο λόγια για το νεότευκτο «συγγραφικό σας εργαστήρι».
Γράφω πολλά χρόνια, διηγήματα, παραμύθια, δοκίμια, μικρά ή μεγαλύτερα, αρθρογραφώ συστηματικά στον Τύπο πάνω από δέκα χρόνια. Κυρίως όμως είμαι ψυχολόγος και ψυχοθεραπεύτρια, ζω τις ιστορίες και ζω μέσα στις ιστορίες των ανθρώπων. Μπορεί να μην εκδόθηκε μέχρι τώρα κάτι άλλο δικό μου στη λογοτεχνία –δεν ήταν προφανώς η ώρα του– αλλά λειτουργώ ως συγγραφέας. Δεν ακολούθησα συγκεκριμένη μέθοδο. Φτιάχνω πάντα σχεδιαγράμματα όμως στο μυαλό μου. Η «Ρου» ξεκίνησε ως διήγημα και μεγάλωνε, καινούριες σκηνές από τη ζωή της μου έρχονταν στον ύπνο και στον ξύπνιο μου και την άφησα να ξεδιπλώσει τη ζωή της. Για μένα η ανάγνωση λογοτεχνίας παίζει πολύ σημαντικό ρόλο ως σπουδή και η αναζήτηση της εσωτερικής φωνής, ο ρυθμός του συγγραφέα. Όταν γράφω ακούω τον εαυτό μου, σαν μουσικό κομμάτι, τότε αφουγκράζομαι παραφωνίες και φάλτσα. Με βοήθησαν επιπλέον με τις συμβουλές τους φίλοι καλοί, που είναι και καλοί συγγραφείς. Τους ευχαριστώ γιατί είναι πολύ σημαντικό το βλέμμα του άλλου. Στα πάντα, όχι μόνο στη γραφή. Έναν τρόπο πάντως έχω για να μη χαθώ στον κόσμο των λέξεων. Αφήνω «πετραδάκια» πίσω μου και «κόβω» δρόμο...

Έναν τρόπο πάντως έχω για να μη χαθώ στον κόσμο των λέξεων. Αφήνω «πετραδάκια» πίσω μου και «κόβω» δρόμο...

Έχουν επηρεάσει άλλες τέχνες –κινηματογράφος, εικαστικά, κόμικς, μουσική κ.ά.– τη συγγραφική σας δουλειά; Αν ναι, με ποιους τρόπους;
Ναι, πολύ. Ο κινηματογράφος πολύ, μου αρέσει η γραφή να έχει ροή κινηματογραφική, σκέφτομαι πολύ όταν γράφω σαν να βλέπω ταινία, όπως και η φωτογραφία με επηρεάζει. Μερικές φορές τα παραμύθια, που είναι και αντικείμενο επιστημονικής μου έρευνας, με επηρεάζουν ως προς την αναζήτηση του μύθου και του ήρωα, αλλά και η μουσική. Η γραφή για μένα άλλωστε πρέπει να έχει μουσικότητα.

Ο δρόμος προς την έκδοση για τους νέους συγγραφείς συνήθως δεν είναι σπαρμένος με ροδοπέταλα. Ποια είναι η δική σας ιστορία;
Στο παρελθόν έχω περάσει από όλα αυτά τα στάδια που ήταν άχαρα για έναν νέο δημιουργό και τελικά δεν έφερναν και αποτέλεσμα. Πολλές φορές στο παρελθόν με άλλα είδη (παραμύθια και διηγήματα) αισθάνθηκα ότι έφτανα στην πηγή και δεν έπινα νερό. Τότε συνειδητοποίησα ότι δεν ήταν η ώρα μου. Αυτό το ελληνικό «timing» που λέμε όλοι, είναι σωστό και για την έκδοση. Τώρα που η νουβέλα μου εκδίδεται σαν να μπήκε μόνο του το νερό στο αυλάκι, δηλαδή την έδωσα σε έναν εκδοτικό οίκο μόνο, και ανταποκρίθηκε θετικά σχετικά άμεσα, συνειδητοποίησα ότι όλα γίνονται για κάποιον λόγο. Κοιτώντας πίσω και βλέποντας εμένα νεότερη να προσπαθώ επί ματαίω, συνειδητοποιώ ότι δεν έπρεπε να γίνει τότε. Θα ήταν άκαιρο σε όλα τα επίπεδα, ίσως και όχι με το σωστό είδος. Η ώρα μου ήταν τώρα.

* Ο ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΑΣΤΟΣ είναι δημοσιογράφος.

altΡου
Μαριαλένα Σπυροπούλου
Μεταίχμιο 2016
Σελ. 136, τιμή εκδότη €9,90

alt


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Για είκοσι χρόνια έζησα με τον φόβο του διωγμού»

«Για είκοσι χρόνια έζησα με τον φόβο του διωγμού»

Ο Μιχάλης Δεναξάς αφηγείται τα χρόνια του βίαιου ξεριζωμού της οικογένειάς του από την Πόλη, τη ζωή του στην Αθήνα, την επαγγελματική καταξίωση κι εκείνο το τραύμα της φυγής που ζητούσε άλλο ένα ταξίδι επιστροφής στην Κωνσταντινούπολη για να επουλωθεί οριστικά.

Επιμέλεια: Κώ...

«Αλήθειες για τις οποίες όλοι μας λέμε ψέματα»

«Αλήθειες για τις οποίες όλοι μας λέμε ψέματα»

Η Ειρήνη Ψύρρα, με το πρώτο της μυθιστόρημα «Αθώα ψέματα, ένοχες αλήθειες» (εκδ. Αρμός), αφήνει την ηρωίδα της, επιμελήτρια σε εκδοτικό οίκο, να βυθιστεί στον κόσμο μιας γοητευτικής λογοτεχνικής ηρωίδας, συγχέοντας τα όρια ανάμεσα στην αλήθεια της μυθοπλασίας και τα ψέματα της πραγματικής ζωής. 

...
«Έγραφα τις νύχτες, σαν να έβλεπα ταινία»

«Έγραφα τις νύχτες, σαν να έβλεπα ταινία»

Ο Γεράσιμος Μπέκας ανήκει στους λίγους εκείνους συγγραφείς που έκαναν το πρώτο τους βήμα στο εξωτερικό και το βιβλίο τους «επιστρέφει» στην Ελλάδα εισαγόμενο. Κι αυτό δεν θα μπορούσε παρά να είναι εκδεικτικό της ιδιαίτερης δυναμικής του. 

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός ...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Αν Πέντερς: «kalá»

Αν Πέντερς: «kalá»

Προδημοσίευση αποσπάσματος από την ποιητική σύνθεση της Βελγίδας ποιήτριας Αν Πέντερς «kalá» (μτφρ. Αναστασία Χαβάτζα) που κυκλοφορεί τις επόμενες μέρες από τις εκδόσεις Βακχικόν.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Μια ακροθαλασσιά. Πολύχρωμη. Ορυκτώδης. ...

Θηριόμορφοι, της Έλενας Μαρούτσου

Θηριόμορφοι, της Έλενας Μαρούτσου

Για το μυθιστόρημα της Έλενας Μαρούτσου «Θηριόμορφοι» (εκδ. Πόλις).

Του Γιώργου Ν. Περαντωνάκη

Όταν πρωτογνώρισα την Έλενα Μαρούτσου, το 2008, είχε δύο βιβλία στο ενεργητικό της, που είχαν περάσει μάλλον απαρατήρητα, κι είχε μόλις εκδώσει το Μεταξύ...

Ο Χάρι Πότερ στην πυρά, ξανά

Ο Χάρι Πότερ στην πυρά, ξανά

Καίγοντας βιβλία, καίγοντας απόψεις: Η γενιά που «βγήκε από τη ντουλάπα» με τη βοήθεια του Χάρι Πότερ καίει σήμερα τον αγαπημένο της μάγο και μαζί τη διάσημη δημιουργό του, την Τζ. Κ. Ρόουλινγκ. Δίκαιη αγανάκτηση ή ο δικαιωματισμός στα άκρα;

Της Ελένης Κορόβηλα

...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Marilynne Robinson: «Στο σπίτι»

Marilynne Robinson: «Στο σπίτι»

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Marilynne Robinson «Στο σπίτι» (μτφρ. Κατερίνα Σχινά), που κυκλοφορεί στις 24 Σεπτεμβρίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Η Γκλόρι πήρε τον Τζακ επάνω στο δωμάτιο που είχε ετοιμά...

Βάσια Τζανακάρη: «Αδελφικό»

Βάσια Τζανακάρη: «Αδελφικό»

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Βάσιας Τζανακάρη «Αδελφικό», που κυκλοφορεί στις 24 Σεπτεμβρίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

ΜΑΡΩ

Το μωρό γκρίνιαζε σε όλη τη διαδρομή. Τόσο που το μι...

Λ. Π. Χάρτλεϊ: «Ο μεσάζων»

Λ. Π. Χάρτλεϊ: «Ο μεσάζων»

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Λ.Π. Χάρτλεϊ «Ο μεσάζων» (μτφρ. Τόνια Κοβαλένκο), που κυκλοφορεί στις 28 Σεπτεμβρίου από τις εκδόσεις Καστανιώτη.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Tο παρελθόν είναι μια ξένη χώρα...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Εννέα συγγραφείς, εννέα αγαπημένα βιβλία

Εννέα συγγραφείς, εννέα αγαπημένα βιβλία

Ιάκωβος Ανυφαντάκης, Δήμητρα Λουκά, Μάκης Μαλαφέκας, Βαγγέλης Μπέκας, Ιωάννα Ντούμπρου, Κατερίνα Παπαντωνίου, Γιώργος Παυλόπουλος, Γιώργος Πετράκης, Βάσια Τζανακάρη. Εννέα νέοι συγγραφείς μοιράζονται μαζί μας σκέψεις τους για ένα βιβλίο που διάβασαν τον Αύγουστο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός ...

Τα καλύτερα μυθιστορήματα της δεκαετίας στην αγγλόφωνη πεζογραφία

Τα καλύτερα μυθιστορήματα της δεκαετίας στην αγγλόφωνη πεζογραφία

Αυτά είναι τα είκοσι (20) καλύτερα μυθιστορήματα που γράφτηκαν και εκδόθηκαν στα αγγλικά την τελευταία δεκαετία (2010-2019), σύμφωνα με τη συντακτική ομάδα του έγκριτου αμερικανικού ιστότοπου για τα βιβλία και τον πολιτισμό Literary Hub. 

Επιμέλεια: Book Press

...
13 μυθιστορήματα τρόμου και φαντασίας για γερά νεύρα

13 μυθιστορήματα τρόμου και φαντασίας για γερά νεύρα

Μυθιστορήματα που δοκιμάζουν τη φαντασία μας, που δεν μπορούμε να τα αφήσουμε από τα χέρια μας, που μας κάνουν να ξενυχτάμε από την αγωνία ή να καθυστερούμε λίγο ακόμη την επόμενη βουτιά.

Του Λεωνίδα Καλούση

Ενώ είναι αλήθεια ότι πολλά από τα μυθι...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΟΥ ΜΗΝΑ

11 Σεπτεμβρίου 2020 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Εννέα συγγραφείς, εννέα αγαπημένα βιβλία

Ιάκωβος Ανυφαντάκης, Δήμητρα Λουκά, Μάκης Μαλαφέκας, Βαγγέλης Μπέκας, Ιωάννα Ντούμπρου, Κατερίνα Παπαντωνίου, Γιώργος Παυλόπουλος, Γιώργος Πετράκης, Βάσια Τζανακάρη. Εν

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

17 Ιουλίου 2020 ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

50 καλά βιβλία για το καλοκαίρι και για πάντα

Πενήντα καλά βιβλία από την πρόσφατη εκδοτική παραγωγή τα οποία ξεχωρίσαμε ανάμεσα σε πολλά ακόμη καλά βιβλία. Ελληνική και μεταφρασμένη πεζογραφία, ποίηση, δοκίμια ιστ

ΦΑΚΕΛΟΙ

ΞΕΧΩΡΙΣΑΜΕ

ΝΑ ΑΛΛΟ ΕΝΑ