alt

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Ο Κωνσταντίνος Τζήκας με τη συλλογή διηγημάτων του Κομμένα (εκδ. Νεφέλη) φέρνει στο προσκήνιο περιθωριοποιημένους ήρωες. Ήρωες που τους παρατηρεί  μέσα από το πρίσμα του Μαγικού Ρεαλισμού, θέτοντας συνιστώσες που προσιδιάζουν στο παράλογο, το αλλόκοτο, το διαφορετικό. Με εμφανείς τις επιρροές του από τον Κάφκα, ο Τζήκας, στα δεκατρία διηγήματα της συλλογής, επιχειρεί να θέσει ερωτήματα με τρόπο ιδιαίτερο, βάζοντας με επιτυχία τον αναγνώστη στον κειμενικό του κόσμο.

Τι απαντάτε σε όσους θα πουν: ακόμη ένας συγγραφέας; Τι το καινούργιο φέρνει;
Καταρχάς, δεν πιστεύω ότι ο συγγραφέας φέρνει από μόνος του κάτι «καινούργιο». Υπάρχουν, βεβαίως, σε κάθε εποχή, συγγραφείς που είναι εμφανώς πρωτοποριακοί, που προχωρούν μπροστά τη γλώσσα, τη φόρμα, την αφήγηση με συχνά συναρπαστικό τρόπο. Περισσότερο όμως πιστεύω ότι όλοι μαζί οι συγγραφείς της εκάστοτε περιόδου φέρνουν κάτι καινούργιο, σαν σύνολο. Όλοι μαζί συνθέτουν το ψηφιδωτό του Ενός Λογοτεχνικού Κειμένου, αυτού που διατρέχει την παγκόσμια λογοτεχνία εδώ και αιώνες και βρίσκεται αενάως σε επεξεργασία των ίδιων θεματικών περί έρωτα, θανάτου, ζωής και ούτω καθεξής. Οι σύγχρονοι συγγραφείς στηρίζονται πάνω στις καινοτομίες που έχουν εισάγει οι προηγούμενοι και τις εξελίσσουν. Είναι μια αργή διαδικασία: περισσότερο σαν σπήλαιο που διαμορφώνεται στο πέρασμα των αιώνων παρά σαν χείμαρρος. Οπότε στην ίσως δικαιολογημένη ερώτηση κάποιων «μα κι άλλος πρωτοεμφανιζόμενος συγγραφέας;» θα απαντούσα ότι χρειαζόμαστε αυτή την πολυφωνία, αυτή τη χαοτική συνύπαρξη ετερόκλητων φωνών, γιατί μόνο έτσι μπορεί να προκύψει η σύνθεση, το ψηφιδωτό. Όπως όλοι οι συγγραφείς, μείζονες και ελάσσονες, έτσι κι εγώ το μόνο που φέρνω ως «καινούργιο» είναι η δική μου λογοτεχνική φωνή, η δική μου, αναπόφευκτα ιδιοσυγκρασιακή ματιά πάνω στον κόσμο.

Με ποια λόγια θα συστήνατε το βιβλίο σας σε κάποιον που δεν γνωρίζει τίποτε για σας;
Πρόκειται για μια συλλογή σύντομων διηγημάτων με χαρακτήρες που νιώθουν, με διάφορους τρόπους, αποκομμένοι από το κύριο ρεύμα της ζωής. Νομίζω ότι η εποχή μας ευνοεί, για διάφορους λόγους, τις παντός είδους περιθωριοποιήσεις. Συγχρόνως η τέχνη ανέκαθεν γοητευόταν από το περιθωριακό, το ακραίο, το εξωλογικό. Ποτέ άλλοτε στην ιστορία της λογοτεχνίας δεν είχαμε τόσες πολλές απεικονίσεις αντιηρωικών μορφών. Το βιβλίο μου εικονογραφεί ένα φάσμα ανθρώπινης ακρότητας: οι ήρωές μου είναι σακατεμένοι, μεταφορικά ή κυριολεκτικά. Υπάρχουν επιρροές από τον Κάφκα, αλλά και από τον μαγικό ρεαλισμό. Το ανθρώπινο σώμα έχει κεντρικό ρόλο, αφού πάνω σε αυτό εγγράφονται, αγκυροβολούνται και ενίοτε εκτονώνονται οι φοβερές πιέσεις που δέχεται το άτομο στη ζωή του. Μέχρι την έκρηξη. Στο βιβλίο μου αρμολογώ μια σειρά από τέτοιες εκρήξεις.

Νομίζω ότι η εποχή μας ευνοεί, για διάφορους λόγους, τις παντός είδους περιθωριοποιήσεις. Συγχρόνως η τέχνη ανέκαθεν γοητευόταν από το περιθωριακό, το ακραίο, το εξωλογικό. Ποτέ άλλοτε στην ιστορία της λογοτεχνίας δεν είχαμε τόσες πολλές απεικονίσεις αντιηρωικών μορφών.

Πείτε μας δυο λόγια για το νεότευκτο «συγγραφικό σας εργαστήρι».
Εδώ και αρκετά χρόνια πειραματίζομαι με διαφορετικά στυλ. Στο τέλος της μέρας, βέβαια, ακολουθείς πάντοτε τη δική σου φωνή, είναι αδύνατον να ξεστρατίσεις. Ο καθένας μας έχει ένα πολύ συγκεκριμένο τρόπο για να ψηλαφίσει μια κατάσταση, αλλά μπορούμε πάντοτε να το κάνουμε μέσα σε κάποια αισθητικά και θεματικά πλαίσια. Κατά καιρούς έχω αυτοσχεδιάσει ή έχω προσπαθήσει να κινηθώ προς συγκεκριμένες αισθητικές κατευθύνσεις. Κάποια λογοτεχνικά κείμενα που έχω διαβάσει με σημάδεψαν και με επηρέασαν. Παραμένει όμως μία κατά βάση ενστικτώδης διαδικασία. Σαν να κοιτάζεις τη γραφή λίγο πλάγια – δεν θέλεις να κοιτάξεις το κτήνος ευθεία, γιατί τότε όλα γίνονται κάπως άχρωμα.

Ο δρόμος προς την έκδοση για τους νέους συγγραφείς συνήθως δεν είναι σπαρμένος με ροδοπέταλα. Ποια είναι η δική σας ιστορία;
Είναι μια ψυχοφθόρα διαδικασία. Στο παρελθόν είχα λάβει κάποιες απορρίψεις για άλλα κείμενα. Με τα εν λόγω διηγήματα ήμουν τυχερός γιατί έλαβα άμεση θετική ανταπόκριση. Η προσπάθεια έκδοσης συνιστά και πόνο και μπορεί να λειτουργήσει (και έχει λειτουργήσει) αποθαρρυντικά.

* Ο ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΑΣΤΟΣ είναι δημοσιογράφος.

altΚομμένα
Κωνταντίνος Τζήκας
Νεφέλη 2016
Σελ. 112, τιμή εκδότη €9,30

alt

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τάσος Αναστασιάδης: «Ο άνθρωπος από τη φύση του έχει μια τάση προς την αυτοκαταστροφή»

Τάσος Αναστασιάδης: «Ο άνθρωπος από τη φύση του έχει μια τάση προς την αυτοκαταστροφή»

Ο Τάσος Αναστασιάδης μάς συστήθηκε πρόσφατα με το μυθιστόρημα «Πίσω από τις σκιές» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Book Press

Με ποια λόγια θα συστήνατε το βιβλίο σας σε κάποιον που δεν γνωρίζει τίποτε για εσάς;

...
Σίσσυ Αγγελάκου: «Δεν υπάρχει τίποτα πιο σαρωτικά μεταμορφωτικό από την ήττα»

Σίσσυ Αγγελάκου: «Δεν υπάρχει τίποτα πιο σαρωτικά μεταμορφωτικό από την ήττα»

Η Σίσσυ Αγγελάκου μάς συστήθηκε πρόσφατα με τη συλλογή διηγημάτων της «Η νύχτα ακίνητη» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Γραφή. 

Επιμέλεια: Book Press

Τι απαντάτε σε όσους θα πουν: ακόμη ένας συγγραφέας; Τι το καινούργιο φέρνει; ...

Αντώνης Μπογαδάκης: «Δεν γίνεται να γράφεις χωρίς να αφουγκράζεσαι τον λόγο των ανθρώπων σε όλες του τις εκφάνσεις»

Αντώνης Μπογαδάκης: «Δεν γίνεται να γράφεις χωρίς να αφουγκράζεσαι τον λόγο των ανθρώπων σε όλες του τις εκφάνσεις»

Ο Αντώνης Μπογαδάκης μάς συστήθηκε πρόσφατα με την ποιητική συλλογή του «Η ακολουθία των βημάτων» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Βακχικόν. 

Eπιμέλεια: Book Press

Τι απαντάτε σε όσους θα πουν: ακόμη ένας ποιητής; Τι το καινούργιο φέρνει; ...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

«Ανορθογραφίες επιμελητών» – Μια επιστολή του Διονύση Χαριτόπουλου

«Ανορθογραφίες επιμελητών» – Μια επιστολή του Διονύση Χαριτόπουλου

Λάβαμε από τον Διονύση Χαριτόπουλο την παρακάτω επιστολή, σχετικά με την επιλογή κριτικών κειμένων του Κωστή Παπαγιώργη που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Καστανιώτη με τον τίτλο «Κωστής Παπαγιώργης: Τα βιβλία των άλλων 1, Έλληνες συγγραφείς», το 2020. 

Επιμέλεια: Book Press

...
Φεστιβάλ «WOW – Women of the World» στο ΚΠΙΣΝ: Μια σημαντική  διοργάνωση αφιερωμένη σε γυναίκες, θηλυκότητες και non-binary άτομα

Φεστιβάλ «WOW – Women of the World» στο ΚΠΙΣΝ: Μια σημαντική διοργάνωση αφιερωμένη σε γυναίκες, θηλυκότητες και non-binary άτομα

Το δεύτερο φεστιβάλ «WOW - Women of the World Αthens» (6-8 Απριλίου) στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) αποπειράται να θίξει τα πλέον επίκαιρα ζητήματα στον αγώνα της έμφυλης ισότητας, σε τοπικό αλλά και διεθνές επίπεδο. Στην κεντρική εικόνα, η Έλλη Ανδριοπούλου, διευθύνουσα δύμβουλος του ΚΠΙΣΝ και...

«Γυναικεία Βραβεία non fiction 2024»: Ανακοινώθηκε η βραχεία λίστα

«Γυναικεία Βραβεία non fiction 2024»: Ανακοινώθηκε η βραχεία λίστα

Η νικήτρια του βραβείου Women's Prize για non-fiction βιβλία θα ανακοινωθεί στις 13 Ιουνίου. Κεντρική εικόνα, μια από τις υποψήφιες για το βραβείο: η συγγραφέας και αρθρογράφος Ναόμι Κλάιν © The University of British Columbia.

Επιμέλεια: Book Press

...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Μακγκάφιν» του Βαγγέλη Γιαννίση (προδημοσίευση)

«Μακγκάφιν» του Βαγγέλη Γιαννίση (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Βαγγέλη Γιαννίση «Μακγκάφιν», το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 21 Μαρτίου από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

ΤΟΥΡΙΣΤΑΣ
37.947408, 23.641584

 «Αφού σου ...


«Το μποστάνι του Μποστ» του Κωνσταντίνου Κυριακού (προδημοσίευση)

«Το μποστάνι του Μποστ» του Κωνσταντίνου Κυριακού (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βιβλίο του Κωνσταντίνου Κυριακού «Το μποστάνι του Μποστ – Μια σύνθεση / συμπλήρωση / διασκευή κειμένων του Μποστ», το οποίο κυκλοφορεί σε λίγες μέρες από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

...

«Όλα μαύρα» της Δήμητρας Παπαδήμα (προδημοσίευση)

«Όλα μαύρα» της Δήμητρας Παπαδήμα (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βιβλίο της Δήμητρας Παπαδήμα «Όλα μαύρα», το οποίο θα κυκλοφορήσει την επόμενη εβδομάδα από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

«Τι είμαστε εμείς μπροστά σε αυτά τα κτήνη, ρε; Τι είμαστε; Άγιοι. Και φόνο να...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τρία μυθιστορήματα με άρωμα εποχής και μυστηρίου από τα Ελληνικά Γράμματα

Τρία μυθιστορήματα με άρωμα εποχής και μυστηρίου από τα Ελληνικά Γράμματα

Για τα μυθιστορήματα «Strangers in the Night» (μτφρ. Μυρσίνη Γκανά) της Χέδερ Γουέμπ [Heather Webb], «Τα Μυστήρια της Μις Μόρτον Μόρτον» (μτφρ. Χρήστος Μπαρουξής) της Κάθριν Λόιντ [Catherine Lloyd] και «Κωδικός Coco» (μτφρ. Γιάννης Σπανδωνής) της Τζιόια Ντιλιμπέρτο [Gioia Diliberto]. Τρία μυθιστορήματα που μας μεταφ...

Τι διαβάζουμε τώρα; 21 καλά βιβλία λογοτεχνίας που βγήκαν πρόσφατα

Τι διαβάζουμε τώρα; 21 καλά βιβλία λογοτεχνίας που βγήκαν πρόσφατα

Επιλέξαμε 21 βιβλία ελληνικής και μεταφρασμένης πεζογραφίας που κυκλοφόρησαν πρόσφατα.

Γράφει ο Κώστας Αγοραστός

Οι πρώτοι μήνες του 2024 έχουν φέρει πολλά και καλά βιβλία πεζογραφίας. Κι αν ο μέσος αναγνώστης βρίσκεται στην καλύτερη περίπτωση σε σύγχυση, στη χειρότερη σε άγχ...

Επανάσταση 1821: 11 βιβλία για τον Αγώνα των Ελλήνων

Επανάσταση 1821: 11 βιβλία για τον Αγώνα των Ελλήνων

Ενόψει της 25ης Μαρτίου, επιλέγουμε έντεκα βιβλία που μας βοηθούν να κατανοήσουμε τα περίπλοκλη όσο και μοναδική διαδοχή γεγονότων που ήταν η Ελληνική Επανάσταση. Kεντρική εικόνα: έργο του Λουντοβίκο Λιπαρίνι «Ο όρκος του λόρδου Βύρωνα στο Μεσολόγγι» (περίπου 1850), μουσείο Μπενάκη.

...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

02 Απριλίου 2023 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα μεγαλύτερα μυθιστορήματα όλων των εποχών: 20 έργα-ποταμοί από την παγκόσμια λογοτεχνία

Πολύτομα λογοτεχνικά έργα, μυθιστορήματα-ποταμοί, βιβλία που η ανάγνωσή τους μοιάζει με άθλο. Έργα-ορόσημα της παγκόσμιας πεζογραφίας, επικές αφηγήσεις από την Άπω Ανατ

ΦΑΚΕΛΟΙ