Θανάσης Χειμωνάς

Εκτύπωση

Του Κώστα Αγοραστούalt

Μέσα σε κάτι παραπάνω από δέκα χρόνια ο Θανάσης Χειμωνάς κατάφερε να αποκτήσει λογοτεχνική οντότητα και να κάνει ένα βήμα πιο πέρα από τα λογοτεχνικά κεκτημένα της οικογενειάς του. Επιτυχημένο ή όχι είναι πολύ νωρίς για να το πούμε. Με το τελευταίο του, σύντομο μυθιστόρημα "Δεν την αγαπάω πιά" (εκδ. Πατάκη) επιχειρεί να προσεγγίσει τον έρωτα και το όριό του προς την παράνοια.

 

Στο τελευταίο σας βιβλίο, στο όνομα της αγάπης, ο ήρωάς σας φτάνει σε ακραίες ενέργειες. Θεωρείτε οτι η αγάπη είναι πιο κοντά στη φωτεινή ή στη ζοφερή πλευρά της ψυχοσύνθεσής του ανθρώπου;

Κανονικά, οφείλει να βρίσκεται  στην φωτεινή πλευρά. Αντικειμενικά όμως αυτό δεν συμβαίνει ποτέ εξ' ολοκλήρου. Θεωρώ πως στην λογοτεχνία -και γενικότερα στην τέχνη- η αγάπη (πιο σωστά ο έρωτας) πρέπει να είναι βυθισμένη στα πιο ζοφερά τάρταρα.

Για να περιγράψετε όλα αυτά που συμβαίνουν χρησιμοποιείτε μια γλώσσα αποχρωματισμένη, αν μου επιτρέπετε. Απογυμνωμένη από κάθε συναίσθημα. Η επιλογή αυτή έχει να κάνει με το θέμα σας ή είναι γενικότερη άποψη γραφής;

Η γλώσσα μου είναι πολύ απλή - σχεδόν προφορική. Δεν θεωρώ όμως πως είναι απογυμνωμένη από το συναίσθημα. Κάποιες φορές οι πιο συνηθισμένες λέξεις μπορούν να ξυπνήσουν τα πιο έντονα συναισθήματα.

Είστε ακόμα πολύ νέος και όμως έχετε ήδη αρκετούς τίτλους στο ενεργητικό σας. Αν κάποιος ολιγογράφος συγγραφέας σας κοιτούσε με το φρύδι σηκωμένο, τι θα είχατε να του απαντήσετε;

Δεν πιστεύω πως έχω τίτλους, απλώς εμπειρία. Δεν θα μ' ενοχλούσε αν ο συγγραφέας ήταν ολιγόγραφος. Θα γινόμουν όμως έξαλλος αν ήταν ατάλαντος. Γενικά πάντως, δεν μου αρέσει κάποιος να με κοιτάει με το φρύδι σηκωμένο.

altΕπιτρέψτε μου μια κάπως αφελή ερώτηση. Θαυμάζετε ή απαξιώνετε τα λαϊκά αναγνώσματα;

Ούτε το ένα ούτε το άλλο. Δεν πιστεύω πως τα μπεστ σέλερ είναι κάτι κακό. Ένα βιβλίο που θα κυκλοφορήσει από τον εκδοτικό μου οίκο και θα πουλήσει 200.000 αντίτυπα θα με βοηθήσει και μένα. Στην τελική, ο συγγραφέας που θα κάνει ένα μπεστ σέλερ έκανε κάτι σωστά και καλύτερα από εκατοντάδες άλλους που προσπάθησαν να πετύχουν ακριβώς το ίδιο, ακολουθώντας ακριβώς την ίδια συνταγή αλλά πάτωσαν.

Η ιστορία σας αφορά έναν παράφορο έρωτα χωρίς ανταπόκριση και τις συνέπειες αυτού. Τι είναι αυτό που τη διαχωρίζει από ένα κοινώς λεγόμενο "λαϊκό ανάγνωσμα";

Ο έρωτας που περιγράφω εγώ είναι μάλλον ανορθόδοξος και διαφέρει ριζικά από αυτόν που συναντάμε π.χ. στις χολιγουντιανές ταινίες. Σίγουρα, η διαφορά από τα "λαϊκά αναγνώσματα", όπως τα αποκαλείτε, είναι οι πωλήσεις!

Πιστεύετε υπάρχει ποπ λογοτεχνία;

Σίγουρα. Απλώς εγώ δεν ανήκω σε αυτήν.

Τι σημασία δίνετε στις λογοτεχνικές κριτικές;

Αρκετή. Όχι επειδή θεωρώ πως υπάρχει εποικοδομητική κριτική στην λογοτεχνία (ποτέ δεν θα άλλαζα τον τρόπο που γράφω λόγω της επιρροής "τρίτων") αλλά γιατί μ' ενδιαφέρει να βλέπω πως "εκτιμούν" το βιβλίο μου κάποιοι άνθρωποι που -αν μη τι άλλο- έχουν το θάρρος της γνώμης τους και είναι επαγγελματίες.

Έχετε, μαζί με το Δημήτρη Σωτάκη, ένα μουσικό συγκρότημα, τους Snob. Στην κλασική ερώτηση, κιθαρίστας ή ντράμερ, τι θα απαντούσατε;

Keyboardίστας! Αυτός είναι ο ρόλος μου στο γκρουπ. Η αλήθεια πάντως είναι πως θα προτιμούσα να είμαι κιθαρίστας και να χτυπιέμαι μπροστά στους φαν!

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Χριστιάνα Λαμπρινίδη: «Η λογοτεχνία είναι έμφυλη και όταν τη γράφεις και όταν τη διαβάζεις»

Χριστιάνα Λαμπρινίδη: «Η λογοτεχνία είναι έμφυλη και όταν τη γράφεις και όταν τη διαβάζεις»

Μια συνέντευξη με τη Χριστιάνα Λαμπρινίδη, με αφορμή τη συμμετοχή της στο αφιέρωμα «Η άνθρωπος: Φύλο και Λογοτεχνική Performance» στη 16η ΔΕΒΘ.

Της Παυλίνας Μάρβιν

...
Φώτος Λαμπρινός: «Η νέα γενιά ονειρεύεται έναν κόσμο εντελώς διαφορετικό»

Φώτος Λαμπρινός: «Η νέα γενιά ονειρεύεται έναν κόσμο εντελώς διαφορετικό»

Σύντομη συζήτηση με τον Φώτο Λαμπρινό με αφορμή το πρόσφατο αυτοβιογραφικό βιβλίο του «Παλαμηδίου 10» (εκδ. Καστανιώτη).

Της Σώτης Τριανταφύλλου

...

Υπεύθυνοι «σειρών»: οι άνθρωποι πίσω από αγαπημένα μας βιβλία

Υπεύθυνοι «σειρών»: οι άνθρωποι πίσω από αγαπημένα μας βιβλία

Επτά υπεύθυνοι νέων (ή και λιγότερο νέων) εκδοτικών σειρών απαντούν στις ερωτήσεις μας και δίνουν το στίγμα τους αλλά και το πλαίσιο μέσα στο οποίο κινείται η κάθε «σειρά».

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

...
Διαφήμιση
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ
Μάγια Λούντε: «Υπάρχουν τόσες εκδοχές ενός βιβλίου όσες και οι αναγνώστες του»

Μάγια Λούντε: «Υπάρχουν τόσες εκδοχές ενός βιβλίου όσες και οι αναγνώστες του»

Συνομιλία με τη Νορβηγή συγγραφέα Μάγια Λούντε περί cli-fi, μελισσών, οικογενειακών σχέσεων, σχέσεων αγάπης αλλά και απώλειας με αφορμή το μυθιστόρημα «Η ιστορία των μελισσών» (μτφρ. Σωτήρης Σουλιώτης, εκδ. Κλειδάριθμος).  

...

Διαμαρτυρία για την έκδοση του βιβλίου «Τα εσώψυχα του Ντίνου Χριστιανόπουλου»

Διαμαρτυρία για την έκδοση του βιβλίου «Τα εσώψυχα του Ντίνου Χριστιανόπουλου»

Έντονη διαμαρτυρία ανθρώπων των γραμμάτων της Θεσσαλονίκης για την πρόσφατη έκδοση βιβλίου με «συνεντεύξεις» του ποιητή Ντίνου Χριστιανόπουλου.
 
 Θεέ μου, φύλαγ...
Στο περιθώριο της Ιστορίας

Στο περιθώριο της Ιστορίας

Για την επανέκδοση του μυθιστορήματος της Έλενας Χουζούρη «Σκοτεινός βαρδάρης – Βαλκανική μυθιστορία έρωτα και απώλειας» (εκδ. Πατάκη).

Του Κώστα Καβανόζη

...