Νίνος Φένεκ Μικελίδης

Εκτύπωση

alt

Του Κώστα Αγοραστού

Ο Νίνος Φένεκ Μικελίδης, εκτός από πολύ γνωστός και καταξιωμένος κριτικός κινηματογράφου, έχει εκδόσει ποιητικές συλλογές, έχει συμματάσχει σε μονογραφίες σκηνοθετών και ηθοποιών και έχει κυκλοφορήσει και μια σιερά συνεντεύξεών του με τον Harold Pinter. Πριν από μερικούς μήνες έγραψε το πρώτο του μυθιστόρημα Θρυμματισμένο Γυαλί (εκδ. Εμπειρία Εκδοτική). Λακωνικός στις εκφράσεις του, αφήνει το κείμενό του, όπως πάντα, να μιλήσει. 
 
Στο άκουσμα του ονόματός σας το μυαλό όλων πηγαίνει στον κινηματογράφο και την κριτική. Τι είναι αυτό που θα λέγατε σε κάποιον για να πάρει και να διαβάσει το μυθιστόρημά σας;

Να δει και μια άλλη πλευρά γραφής του κριτικού.

Ποιες είναι οι ποιητικές και πεζογραφικές σας αναφορές;

Αυτά που έζησα κι αυτά που διάβασα (από Βενέζη, Καζαντζάκη, Βουτυρά, Χέμινγουεϊ, Ντοστογιέγσκι, Φόκνερ, Πόε, Μπολάνιο μέχρι Καβάφη, Σεφέρη, Παλαμά, Οντεν, Ουίτμαν, Εμιλι Ντίκινσον, Εζρα Πάουντ, για ν’ αναφέρω μερικούς, από τους τόσους πολλούς που είχα την τύχη να διαβάσω όλα αυτά τα χρόνια).

Έχετε εκδώσει τέσσερις ποιητικές συλλογές, από το 1955 μέχρι σήμερα. Τι ήταν αυτό που σας έκανε να στραφείτε στο μυθιστόρημα;

Ήταν κάτι που ήθελα από καιρό αλλά δεν έβρισκα το χρόνο. Εξάλλου το μυθιστόρημα σου προσφέρει άλλες δυνατότητες.

Για να δημιουργήσετε τον ήρωάς σας, έχετε χρησιμοποιήσει αυτοβιογραφικά στοιχεία; Και σε ποιον βαθμό;

Υπάρχουν αυτοβιογραφικά στοιχεία και εμπειρίες αλλά όλα έχουν επεξεργαστεί πιστεύω αρκετά και με διαφορετικούς τρόπους, μαζί με τα διάφορα ιστορικά γεγονότα, στο μυθιστορηματικό ιστό της πλοκής.

Η ιστορία του Νικηφόρου, του μυθιστορηματικού alter ego σας, σταματάει σχετικά νωρίς. Θα «δούμε» τον Νικηφόρο και την εξέλιξή του σε επόμενο βιβλίο σας;

Ελπίζω να υπάρξουν άλλοι, «συνεχιστές» του Νικηφόρου.

Η «δημοσιογραφική γραφή» είναι μια από τις μομφές των κριτικών λογοτεχνίας προς τους συγγραφείς. Θεωρείτε ότι έχετε καταφέρει να περάσετε με επιτυχία αυτόν το σκόπελο;

Αυτό είναι πολύ γενικό. Πάντως υπάρχουν και αρκετά παραδείγματα που αποδεικνύουν το αντίθετο. Προσωπικά δεν μπορώ να πω, θα το δείξει ο χρόνος και το κοινό.

alt

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Φώτος Λαμπρινός: «Η νέα γενιά ονειρεύεται έναν κόσμο εντελώς διαφορετικό»

Φώτος Λαμπρινός: «Η νέα γενιά ονειρεύεται έναν κόσμο εντελώς διαφορετικό»

Σύντομη συζήτηση με τον Φώτο Λαμπρινό με αφορμή το πρόσφατο αυτοβιογραφικό βιβλίο του «Παλαμηδίου 10» (εκδ. Καστανιώτη).

Της Σώτης Τριανταφύλλου

...

Υπεύθυνοι «σειρών»: οι άνθρωποι πίσω από αγαπημένα μας βιβλία

Υπεύθυνοι «σειρών»: οι άνθρωποι πίσω από αγαπημένα μας βιβλία

Επτά υπεύθυνοι νέων (ή και λιγότερο νέων) εκδοτικών σειρών απαντούν στις ερωτήσεις μας και δίνουν το στίγμα τους αλλά και το πλαίσιο μέσα στο οποίο κινείται η κάθε «σειρά».

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

...
Γιώργος Συμπάρδης: «Στη μεταπολεμική πεζογραφία λείπουν οι απλοί οικογενειάρχες»

Γιώργος Συμπάρδης: «Στη μεταπολεμική πεζογραφία λείπουν οι απλοί οικογενειάρχες»

Συνέντευξη με τον συγγραφέα Γιώργο Συμπάρδη με αφορμή το μυθιστόρημά του «Αδέλφια» (εκδ. Μεταίχμιο).

Του Κώστα Αγοραστού

Ολιγογράφος αλλά με διακριτό τ...

Διαφήμιση
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ
Ιάκωβος Ανυφαντάκης: «Κάποιοι άλλοι»

Ιάκωβος Ανυφαντάκης: «Κάποιοι άλλοι»

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Ιάκωβου Ανυφαντάκη «Κάποιοι άλλοι», που κυκλοφορεί στις 21 Νοεμβρίου από τις εκδόσεις Πατάκη.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Τους π...

Αλόννησος - Liberty Island (1972-2015)

Αλόννησος - Liberty Island (1972-2015)

Του Δημήτρη Αδαμίδη

Μια κηλίδα πάνω στην άμμο η Ασημίνα. Τα γόνατα στο στήθος και στα χέρια το σαγόνι, μόνη ενώπιον ουρανού και θάλασσας. Το βοριαδάκι μύριζε καταιγίδα. Κύματα ξεθύμαιναν κοντά στα παπούτσια της, κάτι ψιθύρι...

Γράφοντας μυθιστόρημα: τέσσερις συγγραφείς εξηγούν κι εξηγούνται

Γράφοντας μυθιστόρημα: τέσσερις συγγραφείς εξηγούν κι εξηγούνται

Η Λουκία Δέρβη, η Τασούλα Επτακοίλη, ο Χρίστος Κυθρεώτης και ο Νίκος Ξένιος μιλάνε για τα νέα τους μυθιστορήματα, για τις δυσκολίες και τις προκλήσεις που αντιμετώπισαν στο πέρασμά τους από τη μικρή ή μεσαία «φόρμα», στο μυθιστόρημα, κάποιοι για πρώτη φορά. 

...