dandolos stavroshabakis

Μια συζήτηση με τον Στέφανο Δάνδολο με αφορμή το νέο του μυθιστόρημα «Φλόγα και άνεμος – Κυβέλη & Γεώργιος Παπανδρέου» το οποίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός.

Της Στεφανίας Τζακώστα Φωτογραφία: Σταύρος Χαμπάκης

Ένα ιστορικό μυθιστόρημα βασισμένο σε αληθινά γεγονότα πρέπει να διαβάζεται σαν μυθιστόρημα, όχι σαν κιβωτός γνώσης και πληροφορίας, υποστηρίζει ο συγγραφέας του Φλόγα και Άνεμος και μας εξηγεί γιατί έδωσε ιδιαίτερη σημασία στη «μουσικότητα του κειμένου», και σε αυτά που δεν φαίνονται με την πρώτη ματιά. Ο Στέφανος Δάνδολος στέκεται και στη μοναξιά που βίωναν η «μεγάλη grand damme του θεάτρου μας» και ο πολιτικός που «σημάδευε την εποχή του», και γιατί «τέτοιοι άνθρωποι πάντα είναι μόνοι». 

Αποφασίσατε να ασχοληθείτε με ένα «μυθικό» ζευγάρι, την Κυβέλη –τη «Φλόγα»–, ένα από τα εμβληματικά πρόσωπα του ελληνικού θεάτρου και τον Γεώργιο Παπανδρέου –τον «Άνεμο»–, έναν από τους σημαντικότερους πολιτικούς άνδρες της χώρας. Τι σας τράβηξε σε αυτήν την ιστορία;

Το γεγονός ότι ήταν ανεξερεύνητη και σχετικώς άγνωστη. Δεν είχε ανθολογηθεί ποτέ. Ούτε ένα βιβλίο δεν γράφτηκε ποτέ για την Κυβέλη, ενώ υπάρχουν τόσα για την Μαρίκα Κοτοπούλη. Επίσης, το ότι είναι μια ιστορία που μου έδινε τη δυνατότητα να μιλήσω και για άλλες ιστορίες. Η Τέχνη και η Πολιτική είναι δύο τεράστια θέματα, που ανοίγουν δρόμους για να επανεξετάσεις ολόκληρες εποχές. Και σε μια βαθύτερη ανάγνωση του Φλόγα και Άνεμος, πέρα από τον έρωτα, πέρα από τις περιπέτειες των δύο αυτών γοητευτικών προσωπικοτήτων, αυτό που τελικά στοιχειώνει την κάθε σελίδα είναι το σκοτάδι εκείνων των εποχών και η ανάγκη των ανθρώπων για φως.

Η δομή είναι το παν. Εκεί κρίνεται ο μυθιστοριογράφος. Ένα ιστορικό μυθιστόρημα βασισμένο σε αληθινά γεγονότα πρέπει να διαβάζεται σαν μυθιστόρημα, όχι σαν κιβωτός γνώσης και πληροφορίας.

Πόσος χρόνος χρειάστηκε για να κάνετε την έρευνά σας; Ήταν εύκολο να επιλέξετε ποια ντοκουμέντα, κάποια από αυτά σπάνια και ανέκδοτα, θα χρησιμοποιήσετε;

Πάντα μου παίρνει αρκετό καιρό για να γράψω ένα βιβλίο, συνήθως τρία ή τέσσερα χρόνια, οπότε και εδώ η μεγαλύτερη ταλαιπωρία ήταν το ψάξιμο και κυρίως αυτό που λέτε, η επιλογή. Τι θα βάλεις και τι θα αφήσεις απέξω. Η δομή είναι το παν. Εκεί κρίνεται ο μυθιστοριογράφος. Θέλεις να τα βάλεις όλα, αλλά δεν γίνεται, πρέπει να αντισταθείς, γιατί ένα ιστορικό μυθιστόρημα βασισμένο σε αληθινά γεγονότα πρέπει να διαβάζεται σαν μυθιστόρημα, όχι σαν κιβωτός γνώσης και πληροφορίας. Η χρήση των ιστορικών στοιχείων και των ντοκουμέντων οφείλει να βρίσκεται σε πλήρη ισορροπία με την εξέλιξη της πλοκής και να χωνεύεται αρμονικά. Δεν είναι ποτέ εύκολο να πετύχεις αυτή την ισορροπία, αλλά νομίζω πια ότι τα καταφέρνω.

Μιλάτε για έναν παθιασμένο έρωτα, μια θυελλώδη σχέση που κράτησε δεκαετίες. Πόσο δύσκολο ήταν να κρατήσετε ισορροπία ανάμεσα στη μυθοπλασία και την Ιστορία και να «παντρέψετε» αυτά τα δύο;

Βρίσκω εξαιρετικά γοητευτικό αυτό το «πάντρεμα» μυθοπλασίας και Ιστορίας, γιατί δίνει περισσότερη έμφαση στη σύνθεση ενός έργου, δεν είναι μόνο γράψιμο.

Αυτό είναι ένα εξίσου καθοριστικό ζητούμενο. Να κεντήσεις την Ιστορία με τρόπο που, χωρίς να αλλάζει στο παραμικρό η αλήθεια, να διαβάζεται σαν μυθοπλασία. Έχει να κάνει κι αυτό με τη δομή, με το αρχιτεκτονικό σχέδιο που ακολουθείς, και φυσικά με τις ιδέες που θα πλαισιώσουν την κεντρική αφήγηση. Γενικά, το βρίσκω εξαιρετικά γοητευτικό αυτό το «πάντρεμα» μυθοπλασίας και Ιστορίας, γιατί δίνει περισσότερη έμφαση στη σύνθεση ενός έργου, δεν είναι μόνο γράψιμο. Σε υποχρεώνει να δουλεύεις σαν να χαρτογραφείς έναν άγνωστο κόσμο, συν ότι η ιστορική αλήθεια σού δημιουργεί και τρομερούς περιορισμούς, πράγμα που το θεωρώ τεράστια πρόκληση. 

Γύρω από αυτή τη θυελλώδη ερωτική ιστορία υφάνατε μια ολόκληρη εποχή πολλούς χαρακτήρες, έριδες, έρωτες, ιστορικά γεγονότα, με όλα να κινούνται γύρω από αυτή τη σχέση, και να σχηματίζουν μια τοιχογραφία της εποχής. Συνδετικός κρίκος όλων, η Κυβέλη. Σας ενδιέφερε περισσότερο η αναπαράσταση της εποχής ή το ψυχογράφημα των προσώπων;

Όλα. Σε ένα τέτοιο είδος βιβλίου, καλειδοσκοπικό, δεν μπορείς να πεις, με ενδιέφερε περισσότερο το ένα και λιγότερο το άλλο. Η αναπαράσταση της εποχής ήταν ένα στοίχημα για μένα, πάντα είναι. Εκεί φαίνεται αν έχεις μπει βαθιά στο θέμα. Το ψυχογράφημα των προσώπων, από την άλλη, είναι κάτι που, δύσκολα ή εύκολα, θα το πετύχεις, δεν είναι πρόβλημα για έναν έμπειρο συγγραφέα. Όμως το παν είναι αυτά που δεν φαίνονται με την πρώτη ματιά. Ο ρυθμός κυρίως. Η μουσικότητα του κειμένου. Η αρμονία μεταξύ ατομικού και συλλογικού. Τα σημεία που πρέπει να δώσεις ανάσες στον αναγνώστη. Οι βοήθειες που οφείλεις να του προσφέρεις όταν τον υποβάλλεις σε τόσους χαρακτήρες. Κάθε σελίδα προϋποθέτει άφθονα δευτερεύοντα υλικά.

alt
Γεώργιος Παπανδρέου – Κυβέλη (Από το προσωπικό αρχείο της Βαλεντίνης Ποταμιάνου).

Είναι λάθος η εντύπωση που έχω ότι γι’ αυτήν την ιστορία, γι’ αυτήν τη σχέση, δεν γνωρίζουμε τόσα πολλά όσο για άλλες, παρόμοιες περιπτώσεις; Αν συμφωνείτε, πού οφείλετε αυτό κατά τη γνώμη σας;

Η σχέση τους έγινε με τα χρόνια το μεγάλο αίνιγμα των μελετητών.

Πιθανότατα στο ότι και οι δύο, ως δημόσια πρόσωπα, προστάτευσαν την κοινή τους ζωή σε βαθμό μυστικότητας. Το γράφω και μέσα στο βιβλίο. Εκείνη ήταν η πιο διάσημη ηθοποιός της χώρας. Εκείνος ένας πολιτικός που σημάδευε την εποχή του. Όφειλαν να κρατήσουν τον ιδιωτικό τους βίο μακριά από τα φώτα της άσκοπης δημοσιότητας. Κι έτσι, η σχέση τους έγινε με τα χρόνια το μεγάλο αίνιγμα των μελετητών.

Μιλήστε μας για τη Βαλεντίνη Ποταμιάνου, δισέγγονη της Κυβέλης, που είναι και μία από τις κεντρικές ηρωίδες του μυθιστορήματος, και αποδέκτης των εξομολογήσεων της Κυβέλης. Ποιος ο ρόλος της στο βιβλίο;

Η Βαλεντίνη Ποταμιάνου γίνεται στα μάτια του αναγνώστη η σκηνή, επάνω στην οποία η μεγάλη grand damme του θεάτρου μας, παίζει τον τελευταίο συγκλονιστικό ρόλο της ζωής της: τον εαυτό της.

Στην ουσία είναι η γέφυρα ανάμεσα στον αναγνώστη και στις σκέψεις της Κυβέλης, γιατί όχι μόνο ήταν η αγαπημένη δισέγγονη της σπουδαίας εκείνης γυναίκας, αλλά κι ένα κορίτσι που η Κυβέλη θεωρούσε ότι της έμοιαζε πολύ. Ζούσε και η Βαλεντίνη με την καρδιά, και παρότι είχε ξεφύγει από τη μοίρα του θεάτρου, βίωνε τα πάντα μέσα από την υπερ-ευαισθησία και τις ανησυχίες μιας καλλιτέχνιδας. Ούσα κοντά στην Κυβέλη εκείνες τις δυο-τρεις σημαδιακές μέρες του 1968, η Βαλεντίνη Ποταμιάνου γίνεται στα μάτια του αναγνώστη η σκηνή, επάνω στην οποία η μεγάλη grand damme του θεάτρου μας, παίζει τον τελευταίο συγκλονιστικό ρόλο της ζωής της: τον εαυτό της, ως χαροκαμένη σύντροφος. Και αν η Κυβέλη είναι η σάρκα αυτού του βιβλίου, η Βαλεντίνη είναι η ψυχή του.

Πρόκειται για έναν υπέροχο άνθρωπο, βαθύτατα αισθαντικό και θαρραλέο, που στάθηκε κοντά μου σε όλη τη διάρκεια της συγγραφής του βιβλίου, παρέχοντάς μου άφθονο υλικό, μαρτυρίες και αναμνήσεις. Και είναι επίσης ένας άνθρωπος, που εδώ και χρόνια επιτελεί ένα λειτούργημα για λογαριασμό της χώρας μας, διατηρώντας στην Ερμούπολη της Σύρου το Ινστιτούτο Κυβέλη, μια κιβωτό θεατρικής μνήμης που αξίζει να επισκεφτεί κάθε αναγνώστης του βιβλίου μου. Είναι ένας χώρος Ιστορίας που ζωντανεύει ολόκληρο τον εικοστό αιώνα, που σε φέρνει σε επαφή με πολύτιμα κειμήλια από την ζωή της Κυβέλης, που αναβιώνει όλο το σύμπαν του Φλόγα και Άνεμος.

Πόσο πάλεψαν αυτοί οι δύο άνθρωποι, με αυτό που ένοιωθαν και την καθημερινότητά τους, με τις φιλοδοξίες και τις καριέρες τους; «Βαθιά μέσα μου είμαι πάντα μόνος» λέει ο ήρωάς σας. Αυτό ισχύει και για την ηρωίδα;

Είχε υπάρξει πανέμορφη, είχε υπάρξει ίνδαλμα
και ιδανική γυναίκα
και τεράστια ηθοποιός,
και άρχισε να αναμετριέται με
το χρόνο, με τη φθορά των γηρατειών και
με την αύρα ενός άντρα
που ουδέποτε
στάθηκε απόλυτα
δικός της.

Τέτοιοι άνθρωποι πάντα είναι μόνοι. Ή τουλάχιστον αισθάνονται μόνοι. Έχουν επωμιστεί τον θρύλο του ονόματός τους, τη μυθική τους υπόσταση και έρχονται αντιμέτωποι όχι μόνο με τις δυσκολίες της ζωής, αλλά και με τη σκιά των ένδοξων πεπραγμένων τους. Σε κάποια σημεία δεν διαφέρουν από εμάς τους κοινούς θνητούς, γιατί νιώθουν κι αυτοί ανασφάλεια, θλίψη, απελπισία, πόνο. Υπάρχει όμως ένα τίμημα όταν γράφεις Ιστορία, και αυτό είναι η μοναξιά. Βαθιά μέσα σου νιώθεις πάντα μόνος, γι' αυτό και αποζητάς με λαχτάρα αυτόν που νομίζεις ότι είναι το άλλο σου μισό. Και πιστεύω ότι ίσχυε και για την Κυβέλη, ειδικά για την Κυβέλη. Είχε υπάρξει πανέμορφη, είχε υπάρξει ίνδαλμα και ιδανική γυναίκα και τεράστια ηθοποιός, και άρχισε να αναμετριέται με το χρόνο, με τη φθορά των γηρατειών και με την αύρα ενός άντρα που ουδέποτε στάθηκε απόλυτα δικός της.

Είναι ένα βιβλίο με πολλές εναλλαγές, γρήγορο, με πολλές παράλληλες αφηγήσεις ηρώων και ιστορικών προσώπων, έχει κινηματογραφική γραφή αν μου επιτρέπεται η φράση, που διαβάζετε μονορούφι. Είχατε, καθώς γράφατε, κάποια πρότυπα; Κάποιο μυθιστόρημα ή κάποια ταινία που να ήταν αναφορά για σας;

Υποσυνείδητα έχεις πάντα πρότυπα που εγγράφονται στον σκληρό δίσκο του μυαλού σου – και βιβλία και ταινίες και μουσικές. Είναι γνωστό πως εγώ είμαι ιδιαίτερα επηρεασμένος από το αγγλοσαξωνικό μυθιστόρημα, οπότε και εδώ υπάρχει υποθέτω ένας κάποιος συσχετισμός. Από όλα μπορείς να εμπνευστείς, εντούτοις οφείλεις να χαλιναγωγείς τις όποιες επιρροές για χάρη του δικού στίγματος, του δικού σου στυλ, όποιο κι αν είναι αυτό.

* Η ΣΤΕΦΑΝΙΑ ΤΖΑΚΩΣΤΑ είναι δημοσιογράφος.


altΦλόγα και άνεμος
Κυβέλη & Γεώργιος Παπανδρέου
Στέφανος Δάνδολος
Ψυχογιός 2020
Σελ. 576, τιμή εκδότη €18,80

alt

ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΤΟΥ ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΔΑΝΔΟΛΟΥ

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κώστας Καλτσάς: «Η αναμέτρηση με το παρελθόν δεν τελειώνει ποτέ»

Κώστας Καλτσάς: «Η αναμέτρηση με το παρελθόν δεν τελειώνει ποτέ»

Με αφορμή το πρώτο του μυθιστόρημα «Νικήτρια σκόνη» (εκδ. Ψυχογιός) που κυκλοφόρησε πρόσφατα, συνομιλούμε με τον μεταφραστή και συγγραφέα Κώστα Καλτσά για τα Δεκεμβριανά, το πρόσφατο Δημοψήφισμα, αλλά και τον Ντέιβιντ Φόστερ Γουάλας. Κεντρική εικόνα: © Μαρίνα Δογάνου. 

...

Μαριάννα Σκυλακάκη – Στέλλα Κάσδαγλη: «Τα σημερινά κορίτσια είναι πιο ''δουλεμένα'', εξερευνούν την ταυτότητα και τις επιθυμίες τους»

Μαριάννα Σκυλακάκη – Στέλλα Κάσδαγλη: «Τα σημερινά κορίτσια είναι πιο ''δουλεμένα'', εξερευνούν την ταυτότητα και τις επιθυμίες τους»

Τι ζητούν τα σημερινά κορίτσια; Ποιοι είναι οι μεγαλύτεροι φόβοι τους και πώς τοποθετούνται απέναντι στα αιτήματα του φεμινισμού, αλλά και την έμφυλη βία; Με αφορμή το βιβλίο «Μικρές επικίνδυνες - 100 ιστορίες από 100 γενναία κορίτσια» (εκδ. Key Books) συνομιλήσαμε με τις Μαριάννα Σκυλακάκη και Στέλλα Κάσδαγλη που μ...

Κώστας Νασίκας: «Οι απεργίες πείνας είναι μια μορφή πάλης, μέχρι θανάτου, του απεργού με τον αντίπαλό του»

Κώστας Νασίκας: «Οι απεργίες πείνας είναι μια μορφή πάλης, μέχρι θανάτου, του απεργού με τον αντίπαλό του»

Mε αφορμή το βιβλίο του «Βία και καταναλωτισμός» (εκδ. Αρμός) συζητάμε με τον ψυχαναλυτή και συγγραφέα Κώστα Νασίκα για την ψευδεπίγραφη ευμάρεια των σύγχρονων κοινωνιών, αλλά και πώς η τροφή μπορεί να γίνει «όπλο» στους απεργούς πείνας και σε εκείνους που νηστεύουν. 

Συνέντ...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Τo «100 χρόνια μοναξιά» του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες έγινε σειρά

Τo «100 χρόνια μοναξιά» του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες έγινε σειρά

Η πλατφόρμα έδωσε στη δημοσιότητα το teaser trailer του σίριαλ 16 επεισοδίων που προσπαθεί να οπτικοποιήσει το εμβληματικό μυθιστόρημα «100 χρόνια μοναξιά» του νομπελίστα Κολομβιανού συγγραφέα. Κεντρική εικόνα: © Netflix. 

Επιμέλεια: Book Press

...
Στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος: Η Άννα Κοκκίνου διαβάζει τον «Μοσκώβ-Σελήμ» του Γεωργίου Βιζυηνού

Στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος: Η Άννα Κοκκίνου διαβάζει τον «Μοσκώβ-Σελήμ» του Γεωργίου Βιζυηνού

Την Κυριακή 28 Απριλίου στις 20:00 στον Φάρο του ΚΠΙΣΝ θα πραγματοποιηθεί η τελευταία ανάγνωση της επιτυχημένης σειράς «Παραβάσεις / Αναγνώσεις», του θεατρικού αναλόγιου που επιμελείται η σκηνοθέτης Σύλβια Λιούλιου. Αυτή τη φορά, η Άννα Κοκκίνου συνεργάζεται με τον Νίκο Βελιώτη και διαβάζει τον «Μοσκώβ-Σελήμ» τ...

Μια βραδιά για τον Νίκο Γκάτσο στην Καλαμάτα

Μια βραδιά για τον Νίκο Γκάτσο στην Καλαμάτα

Καλεσμένοι στη βραδιά μιλούν για το έργο του κορυφαίου στιχουργού, ενώ θα ακουστούν και τραγούδια σε ποίηση Νίκου Γκάτσου με τη Μαρία Κρασοπούλου και τον Νικόλα Παλαιολόγο.

Επιμέλεια: Book Press

Ο Δήμος Καλαμάτας και ο Τομέας Λόγου και Γραμμάτων της Κ.Ε. «ΦΑΡΙΣ», διοργανώνουν...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Μαργαρίτα Ιορδανίδη» του Μιχάλη Μακρόπουλου (προδημοσίευση)

«Μαργαρίτα Ιορδανίδη» του Μιχάλη Μακρόπουλου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από τη νουβέλα του Μιχάλη Μακρόπουλου «Μαργαρίτα Ιορδανίδη», η οποία θα κυκλοφορήσει στις 19 Απριλίου από τις εκδόσεις Κίχλη.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Εἶχαν πιάσει γιὰ τὰ καλὰ οἱ ζέστες, καὶ τὴν ἑπόμενη Κυριακὴ κανόνισαν ν...

«Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή» του Αντρές Μοντέρο (προδημοσίευση)

«Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή» του Αντρές Μοντέρο (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Αντρές Μοντέρο [Andrés Montero] «Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή» (μτφρ. Μαρία Παλαιολόγου), το οποίο κυκλοφορεί στις 17 Απριλίου από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Η μονομαχ...

«Σχολείο για την αγάπη» της Ολίβια Μάνινγκ (προδημοσίευση)

«Σχολείο για την αγάπη» της Ολίβια Μάνινγκ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Ολίβια Μάνινγκ [Olivia Manning] «Σχολείο για την αγάπη» (μτφρ. Φωτεινή Πίπη), το οποίο κυκλοφορεί στις 23 Απριλίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Όταν έφτασαν στην κορυφή του λό...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Δεν είναι «έγκλημα πάθους» είναι γυναικοκτονία: 5 μελέτες για την έμφυλη βία

Δεν είναι «έγκλημα πάθους» είναι γυναικοκτονία: 5 μελέτες για την έμφυλη βία

Πέντε μελέτες αναδεικνύουν τις νομικές και κοινωνικές διαστάσεις των γυναικοκτονιών και συμβάλλουν στην κατανόηση των αιτίων που προκαλούν την πιο ακραία μορφή έμφυλης βίας. Επειδή οι γυναικτοκτονίες δεν είναι «εγκλήματα πάθους» αλλά ανθρωποκτονίες με πολύ συγκεκριμένα χαρακτηριστικά.

Γράφει η Φανή Χ...

Επιστήμη, φιλοσοφία, τέχνες, βιογραφίες, λογοτεχνία: Οι εκδόσεις Ροπή μέσα από 5 βιβλία τους

Επιστήμη, φιλοσοφία, τέχνες, βιογραφίες, λογοτεχνία: Οι εκδόσεις Ροπή μέσα από 5 βιβλία τους

Με έδρα τη Θεσσαλονίκη, οι εκδόσεις Ροπή επιδιώκουν μέσω των βιβλίων τους την αλληλεπίδραση των θετικών επιστημών με άλλα γνωστικά πεδία, δίχως διάθεση να απευθύνονται μόνο σε ειδικούς και «γνώστες». 

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

...
Aπό τον Γκάμπορ Μάτε έως τον Όσσο: 5 βιβλία για μια πιο υγιή και ισορροπημένη ζωή

Aπό τον Γκάμπορ Μάτε έως τον Όσσο: 5 βιβλία για μια πιο υγιή και ισορροπημένη ζωή

Πέντε βιβλία που κυκλοφόρησαν πρόσφατα μάς δείχνουν τον δρόμο για μια πιο υγιή και ισορροπημένη ζωή, μέσα από δεδομένα που προέκυψαν από σημαντικές επιστημονικές έρευνες των τελευταίων ετών και από πολύτιμα αποστάγματα πνευματικής εμβάθυνσης. 

Γράφει η Ελεάνα Κολοβού 

...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

15 Δεκεμβρίου 2023 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2023

Mυθιστορήματα, νουβέλες, διηγήματα, ποιήματα: Επιλογή 100 βιβλίων, ελληνικών και μεταφρασμένων, από τη βιβλιοπαραγωγή του 2023. Επιλογή: Συντακτική ομάδα της Book

ΦΑΚΕΛΟΙ