bourazo250

Συνέντευξη στην Αναστασία Καμβύση

«Η διανόηση οφείλει στην τέχνη όλες τις πρωτότυπες ιδέες της»

Μια συζήτηση με την Ιωάννα Μπουραζοπούλου, με αφορμή το τέταρτο μυθιστόρημά της, Η Ενοχή της Αθωότητας, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Καστανιώτη. Η συγγραφέας, που γεννήθηκε το 1968 στην Αθήνα, πρωτοεμφανίστηκε το 2003 με το Μπουντουάρ του Ναδίρ. To βιβλίο της, Τι είδε η γυναί­κα του Λωτ; βραβεύτηκε με το Βραβείο του περιοδικού δε(κατα) και το Athens Prize for Literature 2008.

 

Τρυπώνει με κάποιο τρόπο η ζωή σου στα βιβλία σου; Και τα βιβλία σου στη ζωή σου;

Πρόκειται για συγκοινωνούντα δοχεία, όταν ξεχειλίζει το ένα, το πλεόνασμα διοχετεύεται στο άλλο, ώστε η στάθμη της καθημερινής παράνοιας να διατηρείται σε ανεκτά επίπεδα. Συνήθως συνθέτω χαοτικούς κόσμους για να ταλαιπωρηθώ αρκετά να τους βάλω σε τάξη – ένα είδος εργασιοθεραπείας. Αντίθετα, το χάος της πραγματικότητας αδύνατο να τη βάλω σε τάξη.

Μια εικόνα που μου έμεινε από το βιβλίο: Ο διανοούμενος που βαδίζει πίσω από το σιωπηλό καλλιτέχνη γέρνοντας πάνω του. Υπαινίσσεσαι ότι η Διανόηση στηρίζεται παραπάνω ίσως απ’ ότι θα ‘θελε να ομολογήσει στην Τέχνη; Ακόμη κι ότι την καπηλεύεται;

bourazoΥπάρχουν δύο κατηγορίες δημιουργών : εκείνοι που εκφράζονται με δράσεις και εκείνοι που εκφράζονται με στοχασμούς∙ οι πρώτοι αισθάνονται και οι δεύτεροι κατανοούν. Θα μπορούσαν να είναι και δύο διαφορετικές ηλικίες ή χρονικές στιγμές του ίδιου ανθρώπου. Η διανόηση είναι το συντηρητικό κομμάτι της έκφρασης, η τέχνη το ριψοκίνδυνο, ως εκ τούτου η διανόηση οφείλει στην τέχνη όλες τις πρωτότυπες ιδέες της, για να μην πω όλη τη θεματολογία της. Η τέχνη θα κάνει την επανάσταση, αλλά η διανόηση θα την ορίσει ως τέτοια, μετατρέποντας την παρόρμηση σε ιδέα, και αναπόφευκτα θα μπει στον πειρασμό να την καπηλευτεί. Οι δύο δυνάμεις θα βρεθούν αντιμέτωπες, γιατί πάντα το όνειρο μισεί την επίγεια ενσάρκωσή του, όταν στην πραγματικότητα είναι συμπληρωματικές, γιατί τέχνη χωρίς πνεύμα είναι μόνο σπασμοί ενστίκτου και διανόηση χωρίς πάθος είναι μόνο στείρα θεωρία.

Η ενοχή της αθωότητας ισορροπεί ανάμεσα στο fantasy και το κοινωνικό μανιφέστο. Δεν είναι επικίνδυνο να προσπαθείς να χωρέσεις ένα παραμύθι σε ένα πολιτικό θρίλερ στη σκιά ενός υπαρξιακού δράματος;

Ενδιαφέρουσα η αλληγορία σου για την επικαιρότητα. Πράγματι, αποδείχτηκε ότι δεν είναι καθόλου ακίνδυνο να προσπαθούμε να χωρέσουμε το ρομαντικό μας παραμύθι στο πολιτικό θρίλερ που ζει η χώρα στη σκιά του υπαρξιακού μας δράματος.

Σε απασχολεί ο θάνατος; Γιατί αποφάσισες να του δώσεις ρόλο άτυπου πρωταγωνιστή;

Αναγνωρίζω την αναγκαιότητα που υπηρετεί, κατανοώ ότι όλα πρέπει να τελειώνουν κάποτε. Ο θάνατος αναδεικνύει την αξία της ζωής και τη σημασία της διάρκειας. Είναι φυσικό να προκαλεί την θλίψη του αποχωρισμού, αλλά όχι τον ανεξέλεγκτο τρόμο του αφανισμού. Η επικρατούσα δυτική αντίληψη για τον θάνατο, ως πηγή όλων των δυστυχιών, μου φαίνεται πολιτικά υστερόβουλη, κοινωνικά επιβλαβής και υπαρξιακά ανυπόφορη. Εξίσου καχύποπτη είμαι και απέναντι στην αντίθετη αντίληψη, που τον θεωρεί πηγή όλων των ανταμοιβών. Πιστεύω ότι ο θάνατος είναι μια χρήσιμη προοπτική, που αξίζει να περιμένουμε με συγκρατημένο ενδιαφέρον.

Ποια είναι η αγαπημένη σου από τις επαγγελματικές κάστες στην φανταστική σου Ευρώπη;

Καμία, είναι υπερβολικά μονοδιάστατες για να μου είναι συμπαθείς. Με ανησυχούν οι κοινωνικοί σχηματισμοί που ευαγγελίζονται οποιουδήποτε είδους «καθαρότητα», φυλετική, ιδεολογική, επαγγελματική ή άλλη, στηρίζουν απόλυτες θέσεις και έχουν φανατικά μέλη. Αγαπώ τις επιμειξίες, τις συνθέσεις, την αμφιβολία και τη μετριοπάθεια.

Από βιβλίο σε βιβλίο άλλοτε καταστρέφεις την Ευρώπη κι άλλοτε την αφήνεις να  παρελαύνει στις σελίδες σου ως δυστοπία. Γιατί διαλέγεις να την τσαλακώνεις έτσι;

Η Ευρώπη είναι το σπίτι και το πεπρωμένο μου, θα με υπομείνει και θα την υπομείνω. Δεν θα έλεγα ότι την τσαλακώνω, την αναπλάθω, της δίνω επιπλέον προοπτικές κρατώντας ανοιχτή την πιθανότητα να ανατραπούν τα πάντα. Έτσι διατηρώ την ψευδαίσθηση ότι η μοίρα της δεν είναι προδιαγεγραμμένη, άρα ούτε και η δική μου.

Σε έναν πόλεμο ανάμεσα στο ένστικτο (τέχνη) και τη γνώση (διανόηση) ποιον βλέπεις νικητή; Ποιον θα ‘θελες νικητή;

Τη λογοτεχνία, που είναι κατ’ εξοχήν το θέατρο αυτού του πολέμου. Συγγράφουμε σκισμένοι στη μέση, προσπαθώντας να νιώθουμε και να στοχαζόμαστε ταυτόχρονα, κάτι μάλλον αδύνατο, αφού για να κερδίσουμε έναν πύργο εδώ, πρέπει να παραδώσουμε ένα αγροτεμάχιο εκεί. Όσο πιο αδυσώπητος ο αγώνας, τόσο ποιητικότερο το αποτέλεσμα.

Σου παραθέτω αγαπημένο μου απόσπασμα για να μου διαψεύσεις κάθε ομοιότητα με αληθινούς χαρακτήρες και καταστάσεις ή να… ομολογήσεις ότι κλείνεις το μάτι στους δημοσιογράφους: «Οι δημοσιογράφοι είναι ανυπόφοροι», μουρμούρισε ο Ιωσήφ. «Ανήκουν στην κάστα των Εμπόρων, πουλούν ειδήσεις, έχουν εκπαιδευτεί στον εσωτερικό διχασμό», ανασήκωσε τους ώμους ο πρύτανης. «Συμβουλεύουν το κοινό να στρέψει την προσοχή του στο πολιτικό δίλημμα και όχι στο πρόσωπο του κρατούμενου και ταυτόχρονα οι ίδιοι αναζητούν με μανία την ταυτότητά του. Σχιζοφρενική συντεχνία». Τι γνώμη έχεις για τους δημοσιογράφους σήμερα;

Αυτή που είχα ανέκαθεν, ότι δεν είναι όλοι ίδιοι. Οι γενικεύσεις είναι επικίνδυνες, την ώρα που θα πούμε «όλοι οι δημοσιογράφοι είναι ίδιοι» σκοτώσαμε κάθε ελπίδα. Η πιο προκλητική κατηγορία, βέβαια, είναι οι σχολιαστές των τηλεοπτικών παραθύρων, που διαχειρίζονται την κρίσιμη ειδησιογραφία και λαϊκίζουν χειρότερα κι απ’ τους πολιτικούς. Δεν πιστεύω σε τηλεοπτικούς Ρομπέν των Δασών και σε μεγαλόστομες καταγγελίες που εκτοξεύονται κατόπιν εορτής, δεν πιστεύω στο θέατρο της «δίκαιης οργής» και στις παντομίμες της έκπληξης. Είναι ένα παιγνίδι ισορροπιών, που όλοι αποκωδικοποιούμε πλέον με ευκολία, οπότε οι αστέρες των μίντια θα έμοιαζαν λιγότερο κωμικοί αν περιορίζονταν να παρουσιάζονταν τα γεγονότα χωρίς συνοδευτικά σχόλια.

Η ονοματοδοσία μοιάζει να διαδραματίζει μεγάλο ρόλο στα βιβλία σου. Γιατί νιώθεις την ανάγκη να χρησιμοποιείς ονόματα που βρίθουν συμβολισμών; Παιχνίδι κι αυτό με τον αναγνώστη;

Η ονοματοδοσία γίνεται όταν το έργο βρίσκεται στην έναρξή του και οι χαρακτήρες ακόμη πλάθονται. Το όνομα κρύβει τις προθέσεις μου για τον ήρωα και με βοηθά να τον χειριστώ με μεγαλύτερη ευχέρεια, οπότε εξυπηρετεί περισσότερο εμένα παρά τον αναγνώστη. Μερικές φορές φανερώνει την πορεία που ακολούθησε η σκέψη μου, γιατί ο χαρακτήρας εξελίσσεται και το όνομα διατηρείται, ως μακρινή ηχώ της αρχικής μου σύλληψης. Είναι η πρώτη φορά που ακούω ότι κάποιος απασχολείται με το πώς ονομάζω τους ήρωες μου και χαίρομαι πολύ γι’ αυτό.

Το ικρίωμα, η κρεμάλα, τι συμβολισμούς κουβαλάει για σένα;

Του συλλογικού ασυνείδητου. Το βιβλίο ακολουθεί τη λογική του παιδικού παιγνιδιού «κρεμάλα» (hangman) με την κρυμμένη λέξη και τις δέκα ευκαιρίες για την ανακάλυψή της – όσες και οι πόλεις του οδοιπορικού των πρωταγωνιστών. Η ταυτότητα του κρατούμενου παραμένει άγνωστη, σαν μια σειρά από παύλες χωρίς γράμματα. Σε κάθε προσπάθεια να εμφανιστούν γράμματα ή να δοκιμαστούν ονόματα προστίθεται μια παραπάνω πινελιά στο σκίτσο, φέροντας τον κρατούμενο πιο κοντά στο θάνατο. Τα παιδιά παίζουν ανατριχιαστικά παιγνίδια, δεν συμφωνείς;

«Να αλλάξουμε τους κανόνες». Θα μπορούσε να είναι αυτή η ουσία του βιβλίου;

Γιατί όχι; Βέβαια είναι πιο εύκολο να το λέμε παρά να το κάνουμε, αλλά διανύουμε μια ενδιαφέρουσα εποχή, στην οποία μπορούν να συμβούν τα χειρότερα και τα καλύτερα. Η φαντασία αναζητά το δρόμο της προς την εξουσία και η λογοτεχνία μοιάζει να πλησιάζει περισσότερο τη ζωή. Ας είμαστε λοιπόν αισιόδοξοι, αν όχι για την έκβαση των οικονομικών προγραμμάτων, τουλάχιστον για εκείνη των πολιτικών ζυμώσεων.

 

 

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κώστας Καλτσάς: «Η αναμέτρηση με το παρελθόν δεν τελειώνει ποτέ»

Κώστας Καλτσάς: «Η αναμέτρηση με το παρελθόν δεν τελειώνει ποτέ»

Με αφορμή το πρώτο του μυθιστόρημα «Νικήτρια σκόνη» (εκδ. Ψυχογιός) που κυκλοφόρησε πρόσφατα, συνομιλούμε με τον μεταφραστή και συγγραφέα Κώστα Καλτσά για τα Δεκεμβριανά, το πρόσφατο Δημοψήφισμα, αλλά και τον Ντέιβιντ Φόστερ Γουάλας. Κεντρική εικόνα: © Μαρίνα Δογάνου. 

...

Μαριάννα Σκυλακάκη – Στέλλα Κάσδαγλη: «Τα σημερινά κορίτσια είναι πιο ''δουλεμένα'', εξερευνούν την ταυτότητα και τις επιθυμίες τους»

Μαριάννα Σκυλακάκη – Στέλλα Κάσδαγλη: «Τα σημερινά κορίτσια είναι πιο ''δουλεμένα'', εξερευνούν την ταυτότητα και τις επιθυμίες τους»

Τι ζητούν τα σημερινά κορίτσια; Ποιοι είναι οι μεγαλύτεροι φόβοι τους και πώς τοποθετούνται απέναντι στα αιτήματα του φεμινισμού, αλλά και την έμφυλη βία; Με αφορμή το βιβλίο «Μικρές επικίνδυνες - 100 ιστορίες από 100 γενναία κορίτσια» (εκδ. Key Books) συνομιλήσαμε με τις Μαριάννα Σκυλακάκη και Στέλλα Κάσδαγλη που μ...

Κώστας Νασίκας: «Οι απεργίες πείνας είναι μια μορφή πάλης, μέχρι θανάτου, του απεργού με τον αντίπαλό του»

Κώστας Νασίκας: «Οι απεργίες πείνας είναι μια μορφή πάλης, μέχρι θανάτου, του απεργού με τον αντίπαλό του»

Mε αφορμή το βιβλίο του «Βία και καταναλωτισμός» (εκδ. Αρμός) συζητάμε με τον ψυχαναλυτή και συγγραφέα Κώστα Νασίκα για την ψευδεπίγραφη ευμάρεια των σύγχρονων κοινωνιών, αλλά και πώς η τροφή μπορεί να γίνει «όπλο» στους απεργούς πείνας και σε εκείνους που νηστεύουν. 

Συνέντ...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Τo «100 χρόνια μοναξιά» του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες έγινε σειρά

Τo «100 χρόνια μοναξιά» του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες έγινε σειρά

Η πλατφόρμα έδωσε στη δημοσιότητα το teaser trailer του σίριαλ 16 επεισοδίων που προσπαθεί να οπτικοποιήσει το εμβληματικό μυθιστόρημα «100 χρόνια μοναξιά» του νομπελίστα Κολομβιανού συγγραφέα. Κεντρική εικόνα: © Netflix. 

Επιμέλεια: Book Press

...
Στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος: Η Άννα Κοκκίνου διαβάζει τον «Μοσκώβ-Σελήμ» του Γεωργίου Βιζυηνού

Στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος: Η Άννα Κοκκίνου διαβάζει τον «Μοσκώβ-Σελήμ» του Γεωργίου Βιζυηνού

Την Κυριακή 28 Απριλίου στις 20:00 στον Φάρο του ΚΠΙΣΝ θα πραγματοποιηθεί η τελευταία ανάγνωση της επιτυχημένης σειράς «Παραβάσεις / Αναγνώσεις», του θεατρικού αναλόγιου που επιμελείται η σκηνοθέτης Σύλβια Λιούλιου. Αυτή τη φορά, η Άννα Κοκκίνου συνεργάζεται με τον Νίκο Βελιώτη και διαβάζει τον «Μοσκώβ-Σελήμ» τ...

Μια βραδιά για τον Νίκο Γκάτσο στην Καλαμάτα

Μια βραδιά για τον Νίκο Γκάτσο στην Καλαμάτα

Καλεσμένοι στη βραδιά μιλούν για το έργο του κορυφαίου στιχουργού, ενώ θα ακουστούν και τραγούδια σε ποίηση Νίκου Γκάτσου με τη Μαρία Κρασοπούλου και τον Νικόλα Παλαιολόγο.

Επιμέλεια: Book Press

Ο Δήμος Καλαμάτας και ο Τομέας Λόγου και Γραμμάτων της Κ.Ε. «ΦΑΡΙΣ», διοργανώνουν...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Μαργαρίτα Ιορδανίδη» του Μιχάλη Μακρόπουλου (προδημοσίευση)

«Μαργαρίτα Ιορδανίδη» του Μιχάλη Μακρόπουλου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από τη νουβέλα του Μιχάλη Μακρόπουλου «Μαργαρίτα Ιορδανίδη», η οποία θα κυκλοφορήσει στις 19 Απριλίου από τις εκδόσεις Κίχλη.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Εἶχαν πιάσει γιὰ τὰ καλὰ οἱ ζέστες, καὶ τὴν ἑπόμενη Κυριακὴ κανόνισαν ν...

«Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή» του Αντρές Μοντέρο (προδημοσίευση)

«Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή» του Αντρές Μοντέρο (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Αντρές Μοντέρο [Andrés Montero] «Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή» (μτφρ. Μαρία Παλαιολόγου), το οποίο κυκλοφορεί στις 17 Απριλίου από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Η μονομαχ...

«Σχολείο για την αγάπη» της Ολίβια Μάνινγκ (προδημοσίευση)

«Σχολείο για την αγάπη» της Ολίβια Μάνινγκ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Ολίβια Μάνινγκ [Olivia Manning] «Σχολείο για την αγάπη» (μτφρ. Φωτεινή Πίπη), το οποίο κυκλοφορεί στις 23 Απριλίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Όταν έφτασαν στην κορυφή του λό...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Δεν είναι «έγκλημα πάθους» είναι γυναικοκτονία: 5 μελέτες για την έμφυλη βία

Δεν είναι «έγκλημα πάθους» είναι γυναικοκτονία: 5 μελέτες για την έμφυλη βία

Πέντε μελέτες αναδεικνύουν τις νομικές και κοινωνικές διαστάσεις των γυναικοκτονιών και συμβάλλουν στην κατανόηση των αιτίων που προκαλούν την πιο ακραία μορφή έμφυλης βίας. Επειδή οι γυναικτοκτονίες δεν είναι «εγκλήματα πάθους» αλλά ανθρωποκτονίες με πολύ συγκεκριμένα χαρακτηριστικά.

Γράφει η Φανή Χ...

Επιστήμη, φιλοσοφία, τέχνες, βιογραφίες, λογοτεχνία: Οι εκδόσεις Ροπή μέσα από 5 βιβλία τους

Επιστήμη, φιλοσοφία, τέχνες, βιογραφίες, λογοτεχνία: Οι εκδόσεις Ροπή μέσα από 5 βιβλία τους

Με έδρα τη Θεσσαλονίκη, οι εκδόσεις Ροπή επιδιώκουν μέσω των βιβλίων τους την αλληλεπίδραση των θετικών επιστημών με άλλα γνωστικά πεδία, δίχως διάθεση να απευθύνονται μόνο σε ειδικούς και «γνώστες». 

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

...
Aπό τον Γκάμπορ Μάτε έως τον Όσσο: 5 βιβλία για μια πιο υγιή και ισορροπημένη ζωή

Aπό τον Γκάμπορ Μάτε έως τον Όσσο: 5 βιβλία για μια πιο υγιή και ισορροπημένη ζωή

Πέντε βιβλία που κυκλοφόρησαν πρόσφατα μάς δείχνουν τον δρόμο για μια πιο υγιή και ισορροπημένη ζωή, μέσα από δεδομένα που προέκυψαν από σημαντικές επιστημονικές έρευνες των τελευταίων ετών και από πολύτιμα αποστάγματα πνευματικής εμβάθυνσης. 

Γράφει η Ελεάνα Κολοβού 

...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

15 Δεκεμβρίου 2023 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2023

Mυθιστορήματα, νουβέλες, διηγήματα, ποιήματα: Επιλογή 100 βιβλίων, ελληνικών και μεταφρασμένων, από τη βιβλιοπαραγωγή του 2023. Επιλογή: Συντακτική ομάδα της Book

ΦΑΚΕΛΟΙ