aggelos leventis

Συνέντευξη με τον Άγγελο Λεβέντη για το βιβλίο του «Η επτασφράγιστη βιβλιοθήκη», που συνδυάζει τη μυθοπλασία με στοιχεία οδηγού αυτογνωσίας και αυτοβελτίωσης. Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα. 

Στον Σόλωνα Παπαγεωργίου

Ο κεντρικός ήρωάς σας είναι το Καλό Βιβλίο, το οποίο προσπαθεί να βρει τον εαυτό του μέσα από συζητήσεις με τον Βιβλιοθηκάριο, που διαχειρίζεται τη βιβλιοθήκη. Πώς «λειτουργεί» αυτή η αλληγορική παρουσίαση του ανθρώπου ως βιβλίου;

Η ιδέα ότι κάθε άνθρωπος είναι ένα βιβλίο αναδεικνύει το πλούσιο εσωτερικό μας περιεχόμενο, τις εμπειρίες, τις αναμνήσεις και τις αφηγήσεις που φέρουμε μέσα μας. Το Καλό Βιβλίο αναζητά την ταυτότητά του, όπως κι εμείς στη ζωή μας. Οι σελίδες του κρύβουν στιγμές γεμάτες εμπειρίες, αλλά και κενά που περιμένουν να γεμίσουν. Η αλληγορία αυτή δίνει χώρο στον αναγνώστη να αναρωτηθεί: Αν ήμουν βιβλίο, τι ιστορία θα έλεγα για τον εαυτό μου; Και αν η αφήγησή μου περιορίζεται από φόβους ή τραύματα, πώς μπορώ να την επανεξετάσω;

dioptra leventis i eptasfragisti vivliothiki

Αντίστοιχα, ο Βιβλιοθηκάριος θυμίζει ψυχοθεραπευτή που βοηθά τον ασθενή του. Σε μια βιβλιοθήκη, ο υπεύθυνος προσέχει τα βιβλία, όμως τα ταξινομεί κιόλας σε ράφια, ανάλογα με το είδος τους. Ποια είναι τα όρια του ρόλου του ψυχοθεραπευτή;

Ο Βιβλιοθηκάριος παραπέμπει στον ψυχοθεραπευτή, καθώς προσφέρει ασφάλεια, αποδοχή και έναν χώρο όπου το Καλό Βιβλίο (ΚΒ) μπορεί να ανακαλύψει τον εαυτό του χωρίς να πιέζεται να είναι κάτι συγκεκριμένο. Κάποιοι αναγνώστες τον παρομοιάζουν με επαρκή γονέα, φίλο ή σύντροφο παρόντα χωρίς να επιβάλλεται, που στηρίζει χωρίς να καθορίζει.

Αυτό είναι ένα από τα πιο ενδιαφέροντα στοιχεία του Βιβλιοθηκάριου: δεν «ταξινομεί» το ΚΒ, δεν αλλάζει το περιεχόμενο του, δεν του επιβάλλει ταυτότητα, αλλά το βοηθά να καταλάβει ποιος είναι πραγματικά

Αυτό είναι ένα από τα πιο ενδιαφέροντα στοιχεία του Βιβλιοθηκάριου: δεν «ταξινομεί» το ΚΒ, δεν αλλάζει το περιεχόμενο του, δεν του επιβάλλει ταυτότητα, αλλά το βοηθά να καταλάβει ποιος είναι πραγματικά πέρα από τις κατηγορίες που ίσως του έχουν αποδοθεί. Και εδώ βρίσκεται η ουσιαστική οριοθέτηση και στη θεραπευτική σχέση: ο ψυχοθεραπευτής, όπως και ο Βιβλιοθηκάριος, δεν έχει ρόλο αυθεντίας, δεν ορίζει ποιος είναι ο άλλος, αλλά δημιουργεί περιβάλλον ανακάλυψης και αποδοχής. Οδηγεί, υποστηρίζει, αλλά αφήνει τον θεραπευόμενο να διαμορφώσει τη δική του πορεία.

politeia deite to vivlio 250X102

Η μέθοδος που ακολουθεί το βιβλίο ονομάζεται «Σπουδή για τη ζωή». Θέλετε να μας μιλήσετε περισσότερο για αυτήν;

Η έμπνευση προέρχεται από τη μουσική μου εκπαίδευση και τις «σπουδές» (études) – μικρές μουσικές ασκήσεις που εστιάζουν κάθε φορά σε μια συγκεκριμένη δεξιότητα. Αντίστοιχα, στο τέλος κάθε κεφαλαίου του βιβλίου υπάρχουν οι «καρπουζί σελίδες», που προσκαλούν τον αναγνώστη σε μια βιωματική επεξεργασία. Είναι ένα κάλεσμα να εμβαθύνει στο θέμα που μόλις διάβασε και να το συνδέσει με τη δική του ζωή. Δεν πρόκειται για ένα βιβλίο που απλώς διαβάζεται· είναι ένα βιβλίο που δουλεύεται, όπως μια σπουδή στη μουσική ή στη ζωή.

Σε σημείωμά σας στην αρχή του βιβλίου πληροφορείτε τον αναγνώστη πως μπορεί να διαβάσει τα κεφάλαια με οποιαδήποτε σειρά επιθυμεί. Γιατί επιλέξατε αυτή τη συγκεκριμένη δομή; Δεν υπάρχουν χρήσιμα «μαθήματα» και πληροφορίες στα αρχικά κεφάλαια, που μπορούν να αξιοποιηθούν από τον αναγνώστη στα επόμενα;

Κάθε κεφάλαιο απαντά σε ένα θεμελιώδες ερώτημα που συναντώ συχνά στην ψυχοθεραπευτική μου πρακτική. Σκέφτηκα τον σύγχρονο αναγνώστη, που συχνά ζει σε ένα περιβάλλον διαρκούς ροής πληροφοριών και ερεθισμάτων, και αναρωτήθηκα: πώς μπορεί το βιβλίο να του προσφέρει άμεση σύνδεση με κάτι που τον αφορά προσωπικά;

Γι’ αυτό, ήθελα να προσφέρω ελευθερία. Η τυχαία επιλογή κεφαλαίου επιτρέπει στον αναγνώστη να στραφεί κατευθείαν στο θέμα που τον απασχολεί περισσότερο εκείνη τη στιγμή.

Γι’ αυτό, ήθελα να προσφέρω ελευθερία. Η τυχαία επιλογή κεφαλαίου επιτρέπει στον αναγνώστη να στραφεί κατευθείαν στο θέμα που τον απασχολεί περισσότερο εκείνη τη στιγμή. Αυτό μπορεί να λειτουργήσει ως πύλη εισόδου στο βιβλίο, ώστε να νιώσει ότι βρίσκει αμέσως κάτι χρήσιμο και σχετικό με τη ζωή του. Κι έπειτα, καθώς συνεχίζει, να ανακαλύψει τη βαθύτερη συναισθηματική εξέλιξη και τη σταδιακή εμβάθυνση που το βιβλίο προσφέρει όταν διαβαστεί ολοκληρωμένα.

Ανάμεσα στην πραγματικότητα και την επινόηση, πού γέρνει η πλάστιγγα; Υπάρχουν πραγματικές περιπτώσεις που ενέπνευσαν το έργο σας;

Η ιδέα γεννήθηκε σε μια θεραπευτική συνεδρία. Μια θεραπευόμενη μου μιλούσε με έντονο άγχος για τα αδιάβαστα βιβλία της και το πόσο σημαντικό ήταν να τα διαβάσει όλα, σαν να καθόριζε την αξία της. Της είπα αυθόρμητα: «Έχεις το πολυτιμότερο βιβλίο στα χέρια σου». Με κοίταξε απορημένη. Της είπα: «Εσύ είσαι το Καλύτερο Βιβλίο που θα διαβάσεις ποτέ. Εσύ κατέχεις όλη την αλήθεια σου». Αυτή η φράση στάθηκε αφετηρία για μένα. Άρχισα να κρατάω σημειώσεις μετά από κάθε συνεδρία, δημιουργώντας παράλληλα τον κόσμο των βιβλιοθηκών και των βιβλίων.

Το βιβλίο βασίζεται στην ανθρώπινη εμπειρία, αλλά δομείται αλληγορικά, ώστε κάθε αναγνώστης να αναγνωρίσει τον εαυτό του σε αυτό. Είναι ένας καθρέφτης των αφηγήσεων που όλοι κουβαλάμε και ένας χώρος όπου αυτές μπορούν να επαναδιατυπωθούν.

*Ο ΣΟΛΩΝ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ είναι δημοσιογράφος και συγγραφέας.


Δυο λόγια για τον συγγραφέα

Ο Άγγελος Λεβέντης είναι Κλινικός Κοινωνικός Λειτουργός, M.Ed., LGBTQI+ Ψυχοθεραπευτής-Ψυχοδραματιστής. Με πολυετή εμπειρία και ειδίκευση στο Ψυχικό Τραύμα μέσω NARM™, εμπνέει ανθρώπους από διαφορετικές διαδρομές ζωής να απελευθερωθούν από τους περιορισμούς των τραυματικών εμπειριών τους και να δημιουργήσουν μια ζωή γεμάτη νόημα και σύνδεση.

aggelos leventis 2

Έχει ιδρύσει το Κέντρο Ψυχοθεραπείας Zen Therapy Center στην Αθήνα, όπου πραγματοποιούνται ατομικές συνεδρίες, θεραπευτικές ομάδες, σεμινάρια και εργαστήρια ψυχοδράματος. Με ένα πολυδιάστατο υπόβαθρο στη μουσική, στο θέατρο, στη ρητορική και την ηγεσία, ενσωματώνει την καλλιτεχνική και κοινωνική του εκπαίδευση στην επιστημονική γνώση και θεραπευτική του προσέγγιση, προσφέροντας ένα ολιστικό μονοπάτι εναρμόνισης του νου, του σώματος και της ψυχής. 

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Άκης Παπαντώνης: «Η επιστημονική μου σκευή συνομιλεί με την ανάγκη μου να γράψω λογοτεχνία»

Άκης Παπαντώνης: «Η επιστημονική μου σκευή συνομιλεί με την ανάγκη μου να γράψω λογοτεχνία»

«Όσο μεγαλώνω, γίνομαι ολοένα και πιο ευαίσθητος στην συναισθηματική πλευρά των ηρώων μου» μας είπε ο Άκης Παπαντώνης με αφορμή τη συλλογή διηγημάτων του «Στα θερμοκήπια του Αυγούστου» (εκδ. Κίχλη).

Συνέντευξη στην Αγγελική Σπηλιοπούλου 

...
5 λεπτά με την Ασημίνα Ξηρογιάννη: «Η ποίηση ολοκληρώνεται όταν βρει τους αποδέκτες της»

5 λεπτά με την Ασημίνα Ξηρογιάννη: «Η ποίηση ολοκληρώνεται όταν βρει τους αποδέκτες της»

5 λεπτά με μία ποιήτρια. Σήμερα, η Ασημίνα Ξηρογιάννη, για τη συλλογή της «Η καρδιά της γινόταν ποτάμι» (εκδ. Βακχικόν). 

Επιμέλεια: Book Press

Υπάρχει μια στιγμή στον χρόνο που θεωρείτε την αρχή της συγγραφής της ν...

Αντώνης Μαυρόπουλος: «Τα απόβλητα είναι το πιο ειλικρινές τεκμήριο ενός πολιτισμού»

Αντώνης Μαυρόπουλος: «Τα απόβλητα είναι το πιο ειλικρινές τεκμήριο ενός πολιτισμού»

«Το λογικό άλμα προκύπτει γιατί έχουμε συνηθίσει να θεωρούμε τα απόβλητα "φυσικά" και τους απόβλητους ανθρώπους "ατυχία". Το βιβλίο υποστηρίζει το αντίστροφο: και τα δύο παράγονται από την ίδια μήτρα» μας είπε ο Αντώνης Μαυρόπουλος με αφορμή το βιβλίο του «Waste side stories» (εκδ. Τόπος). 

...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Βραβείο Liber 2026: Στον Λεονάρδο Παδούρα για το σύνολο του έργου του

Βραβείο Liber 2026: Στον Λεονάρδο Παδούρα για το σύνολο του έργου του

Ο Κουβανός συγγραφέας Λεονάρδο Παδούρα (Leonardo Padura) τιμήθηκε με το σημαντικό Βραβείο Liber 2026. © Wikimedia

Επιμέλεια: Book Press

Η Ομοσπονδία Ενώσεων Εκδοτών Ισπανίας (FGEE – Federación de Gremios de Edi...

54ο Φεστιβάλ Βιβλίου: Οι πρώτες εκδηλώσεις – Εργαστήρια, συζητήσεις, παραστάσεις, συναυλίες

54ο Φεστιβάλ Βιβλίου: Οι πρώτες εκδηλώσεις – Εργαστήρια, συζητήσεις, παραστάσεις, συναυλίες

Εργαστήρια, συζητήσεις, παραστάσεις θεάτρου σκιών, συναυλίες και δράσεις: το πρόγραμμα των εκδηλώσεων του 54ου Φεστιβάλ Βιβλίου από τις  4 έως τις 9 Σεπτεμβρίου 2026.

Επιμέλεια: Book Press

Στις 4 Σ...

Νομπελίστες, θρίλερ, Ιστορία, αυτοβελτίωση: Τα βιβλία των εκδόσεων Διόπτρα που περιμένουμε

Νομπελίστες, θρίλερ, Ιστορία, αυτοβελτίωση: Τα βιβλία των εκδόσεων Διόπτρα που περιμένουμε

Νομπελίστες συγγραφείς, θρίλερ, ελληνική πεζογραφία, Ιστορία, επιστήμη, αυτοβελτίωση: τα βιβλία που θα διαβάσουμε από τις εκδόσεις Διόπτρα το β' εξάμηνο του 2026. Εικόνα: Η Ντόρις Λέσινγκ © Wikimedia

Επιμέλεια: Book Press

Μ...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Οι κόρες του Αϊβαλιού» της Γεωργίας Α. Ανδριώτου (προδημοσίευση)

«Οι κόρες του Αϊβαλιού» της Γεωργίας Α. Ανδριώτου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Γεωργίας Α. Ανδριώτου «Οι κόρες του Αϊβαλιού», το οποίο κυκλοφορεί στις 18 Ιουλίου από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Ο Παναγής Αφεντέλλης ρούφηξε νωχελικά τον καφέ του κι άφησε απαλά τ...

«Περιγραφή ενός χωριού» της Μαρί Λουίζε Κάσνιτς (προδημοσίευση)

«Περιγραφή ενός χωριού» της Μαρί Λουίζε Κάσνιτς (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το πεζογραφικό έργο της Μαρί Λουίζε Κάσνιτς [Marie Luise Kaschnitz] «Περιγραφή ενός χωριού» (Μετάφραση – Επίμετρο – Σημειώσεις: Αλέξανδρος Κυπριώτης), το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 10 Ιουλίου από τις εκδόσεις η βαλίτσα.

Επιμέλεια: Κ...

«Ο μυστηριώδης ένοικος και άλλες ιστορίες» του Σέρινταν Λε Φανού (προδημοσίευση)

«Ο μυστηριώδης ένοικος και άλλες ιστορίες» του Σέρινταν Λε Φανού (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από τη συλλογή διηγημάτων του Σέρινταν Λε Φανού (Sheridan Le Fanu) «Ο μυστηριώδης ένοικος και άλλες ιστορίες» (ανθολόγηση, μτφρ., εισαγωγικό σημείωμα: Γιώργος Θάνος, επιμέλεια: Γιάννης Μπαρτσώκας), η οποία θα κυκλοφορήσει τις επόμενες μέρες από τις εκδόσεις Printa.

Επιμέλεια: ...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τι διαβάζουμε τώρα: Ποίηση καθώς τελειώνει το καλοκαίρι

Τι διαβάζουμε τώρα: Ποίηση καθώς τελειώνει το καλοκαίρι

Ποιήματα που συνομιλούν με αναμνήσεις, βιώματα, μύθους, κινηματογραφικά πλάνα. Τέσσερις προτάσεις λίγο πριν από το τέλος του καλοκαιριού. Εικόνα: «Οι Λουόμενοι της Ανιέρ» (1884) του Ζορζ Σερά.

Επιλογή-παρο...

Φύλο, φύση και εξουσία: Ο οικοφεμινισμός στη λογοτεχνική αφήγηση

Φύλο, φύση και εξουσία: Ο οικοφεμινισμός στη λογοτεχνική αφήγηση

Πώς εδραιώθηκε το κίνημα του «οικοφεμινισμού» και πώς εξελίχθηκε μέσα στα χρόνια, πώς η σχέση του φύλου και της φύσης με την εξουσία παρουσιάζεται στη λογοτεχνία. Βιβλία που ...

Ο εργασιακός χώρος ως λογοτεχνική θεματική: Το επάγγελμα εμπνέει τη μυθοπλασία, ο χώρος δουλειάς συστήνει τη δική του δραματουργία

Ο εργασιακός χώρος ως λογοτεχνική θεματική: Το επάγγελμα εμπνέει τη μυθοπλασία, ο χώρος δουλειάς συστήνει τη δική του δραματουργία

Λογοτεχνικά βιβλία που αξιοποιούν τον εργασιακό χώρο ως θεματική και με ποιον τρόπο το κάνουν. Γιατί το επάγγελμα του δασκάλου εμπνέει περισσότερο τους συγγραφείς και πώς μιλούν για αυτό. Κάποιες σκέψεις. Εικόνα: Από ιταλική έκδοση του «Ταχυδρομείου» του Τσαρλς Μπουκόβσκι. 

Γράφε...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΟΥ ΜΗΝΑ

ΦΑΚΕΛΟΙ