Mpitsikas photo 1

Σύντομη συζήτηση με τον Χρήστο Μπήτσικα με αφορμή το βιβλίο του «Σχιζοφρένεια & νόημα» (εκδ. Παπαζήση). 

Συνέντευξη στον Κ.Β. Κατσουλάρη

Στο μυαλό των πολλών, και των μη ειδικών, η σχιζοφρένεια είναι όρος αρνητικός, που δηλώνει βαριά ψυχική ασθένεια, στην οποία μεταξύ άλλων διαταράσσεται σοβαρά η σχέση του υποκειμένου με την πραγματικότητα. Αυτή είναι μονάχα η μία πλευρά της ιστορίας;

Αυτή η παράθεση του θανάτου της λογικής, βάσει της πλαστικότητας του εγκεφάλου, μπορεί να ομοιάσει με μεταμόρφωση: με έναν σπόρο που, αν πεθάνει, θα καρποφορήσει (Κατά Ιωάννη, 12, 24-25). Είναι σημαντικό το ότι υπάρχει παραγωγή σημαινομένων (καρποφορίας, δηλαδή) από μονάχα ένα νεκρό σημαίνον. Η Φύση, στο σύνολό της, παράγει και ηδονή και οδύνη, αμφότερα, λογική και παράλογη. «Πραγματικότητα» δεν παράγει (αυτό είναι ανθρώπινη εφεύρεση [δες για τις «μεταναπαραστάσεις»: Α.Σ. Φωκάς, Μονοπάτια κατανόησης, Broken Hill publishers, 2023, σελ. 66). Γιατί τότε όλα θα ήταν ένας ατελείωτος αυτοματισμός. Οι άνθρωποι, τα αυτόματα, δεν θα επικοινωνούσαν, θα περιέρχονταν σαν νεκροζώντανοι ή ρομποτοειδή. Η «πραγματικότητα» δεν εξαρτάται μόνο από την λογική – ούτε και το παράλογο αντιστρατεύεται οπωσδήποτε το λογικό. Μπορεί να μην χρειάζονται απαντήσεις για όλα, μα υπάρχουν σιωπές που, όπως (κάποτε) και οι κραυγές, αναρωτιόνται στ’ αλήθεια: αμφιβάλλοντας για την παντοδυναμία όλων των απαντήσεων. Ψάχνοντας μία και μοναδική…, μητέρα των μαχών… και των αμάχων.

papazissis christos bitsikas sxizofrenia kai noima

Ο λόγος σας είναι ασυνήθιστος για θεωρητικό κείμενο, γίνεται σχεδόν ποιητικός σε πολλά σημεία. Ήδη από την εισαγωγή, σημειώνετε: «Το παρόν είναι η μόνη αλήθεια που βλέπουμε, που μπορούμε να ξέρουμε».

Ο Νίτσε που ήταν φιλόλογος, μεταπήδησε στη φιλοσοφία γράφοντας σχεδόν ποιητικά. Εγώ ξεκίνησα ως λογοτέχνης – έγραψα φιλοσοφικά δοκίμια και ένα αμιγώς ψυχαναλυτικό (το παρόν), και, με τη συνδρομή της ποίησης. Για να απαντήσω στην ερώτησή σας: Ούτε το παρελθόν ούτε το μέλλον μπορούμε να γνωρίζουμε – μόνο το τώρα μπορούμε να διεκδικήσουμε με επιθυμία και όση θέληση. Δεν είναι δυνατόν δε να επαναστατήσουμε κατά του παρελθόντος μας ή υπέρ του μέλλοντος: τούτο είναι μια ψευδαίσθηση μονάχα, καθότι όπως γράφω στο πρώτο μου μυθιστόρημα «Ο ίδιος» (σελ 42), «ο Χρόνος προεκτείνεται σε ένα επιμνημόσυνο Αύριο του Μεγάλου παρελθόντος».

Λίγο παρακάτω λέτε: Ας διδαχτούμε από την «τρέλα» (σε εισαγωγικά, πάντα) την ελευθερία της. Με ποιο τρόπο κατανοείτε αυτή την ελευθερία;

Η «τρέλα» υπακούει στο ασυνείδητο. Τούτη είναι η ελευθερία της. Αποκαλύπτει όλα της τα μυστικά αβίαστα, ελεύθερα. Εμένα, πάντως, η ειλικρίνειά της είναι που με συγκινεί, παρά η ελευθερία της. Παρεκτός κι αν αυτά τα δύο ταυτίζονται.

Διαπραγματεύεστε την επιθυμία ως δύναμη απελευθερωτική. Οι Ντελέζ - Γκουαταρί έλεγαν ότι είναι δύναμη επαναστατική. Δεκαετίες μετά, με τις εμπειρίες του Μάη και πολλών άλλων εξεγέρσεων, μικρών ή μεγαλύτερων, πίσω μας, πώς βλέπετε εσείς την επιθυμία. Συναντιούνται κάπου ο Φρόιντ με τους Ντελέζ – Γκουαταρί;

Η επιθυμία είναι κάτι που μας «απογυμνώνει», μέσα σε ένα κοινωνικό σύνολο ευπρέπειας και κανόνων. Και οι τρεις διανοητές συγκλίνουν στο ότι η επιθυμία είναι ανάμεσα στην ένταση να αποκαλυφθεί ή να αποκρυφτεί. Ενώ με την συνεχή, στείρα απογύμνωση μπορεί να ακολουθήσει και η επιθετικότητα. Επίσης, η σχιζοφρένεια είναι ένας αναγκασμένος «έρωτας» αυτής της γυμνότητας, μια σοκαριστική ηδονή που κατακομματιάζεται.

armos christos bitsikas peri erotos

Πώς να κατανοήσουμε τη φροϊδική διατύπωση: «Ο άνθρωπος είναι μια μηχανή που επιθυμεί;»

Ο «από μηχανής θεός» στον Φρόιντ και στο Οιδιπόδειο σύμπλεγμα είναι η καταστροφή του μιαρού μηχανισμού της τραγωδίας. Αν όμως ο Οιδίποδας ήταν μια μηχανή επιθυμίας, μια πολλαπλότητα δηλαδή, τότε η αιμομιξία και ο θάνατος του πατέρα θα ήσαν α-νόητα νοήματα… μακριά από λογικές τρέλας και ασυνειδήτου.

Επιστρέφοντας στην σχιζοφρένεια: τι μπορούμε να διδαχτούμε από αυτήν, εμείς «οι άλλοι»;

Εμείς οι «άλλοι», οι εν πολλοίς αυτιστικοί (στον κόσμο μας, δηλαδή), ερχόμαστε φύσει σε ελαττωματική επαφή μεταξύ μας, με γλώσσες που δεν τις κατανοούμε ή εμπιστευόμαστε. Το ίδιο και οι σχιζοφρενείς και οι γλώσσες τους, παρακωλύονται απ’ την α-μηχανία τούτης της ξενότητας. Αυτή η ομοιότητα πρέπει να μας προβληματίσει καθότι, εν τέλει, στον κόσμο της είναι και η «σχιζοφρένεια».


Δυο λόγια για τον συγγραφέα

Ο Χρήστος Μπήτσικας γεννήθηκε στα Ιωάννινα το 1982. Έγραψε τα μυθιστορήματα, "Περί έρωτος... και άλλων παρανοήσεων" εκδ. Αρμός, 2019" – "Ο ίδιος" εκδ. Εντευκτήριο, 2016, και το ποίημα "Ανθιβόλιο", εκδ. Αω, 2022. Επίσης, το δοκίμιο "Εκεί... (η οδύνη-ηδονή του σημαίνοντος)", εκδ. poema, 2019 και το φιλοσοφικό δοκίμιο "Σοφοκλής και αυτισμός" εκδ. Εκάτη, 2018.

Συμμετείχε στο Φεστιβάλ Νέων Λογοτεχνών το 2016. Δημοσιεύτηκε το άρθρο του "Φ. Νίτσε: Διονυσιακή τραγωδία… και θεραπεία" στο διεθνές περιοδικό "P.a.th." του ΕΚΠΑ. Συμμετείχε ως ομιλητής στο "ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ & ΤΕΧΝΗΣ" Άννας Λαζου (αναπλ. καθηγήτριας ΕΚΠΑ) με θέμα ομιλίας "Σχιζοφρένεια και ιδέα... Σχιζοφρένεια και τέχνη." και, επίσης, ως ομιλητής στο "Διάλογοι Φιλοσοφίας και Σύγχρονης Τέχνης" του ΕΚΠΑ, όπου παρουσίασε το φιλοσοφικό του δοκίμιο "Σοφοκλής και αυτισμός".

 politeia deite TA vivlia 250Χ102

 

 

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Έφη Κονταξή: «Η γνώμη των άλλων είναι σαν το φλας του αυτοκινήτου – ενημερώνει, δεν υποχρεώνει»

Έφη Κονταξή: «Η γνώμη των άλλων είναι σαν το φλας του αυτοκινήτου – ενημερώνει, δεν υποχρεώνει»

Συνέντευξη με την Έφη Κονταξή, με αφορμή το πρόσφατο βιβλίο της «Δεν φταις εσύ – Το τέλος της τοξικής ενοχής», ένα βιβλίο, μεταξύ άλλων, για τις «αλλαγές και διορθώσεις που θα μας επαναφέρουν στη στάση που έχουμε επιλέξει να έχουμε στη ζωή».

Συνέντευξη στην Ελένη Κορόβηλα

...
Φιλομήλα Λαπατά: «Ποτέ δεν γράφω στα βιβλία μου για συναισθήματα που δεν έχω νιώσει»

Φιλομήλα Λαπατά: «Ποτέ δεν γράφω στα βιβλία μου για συναισθήματα που δεν έχω νιώσει»

Συνέντευξη με τη συγγραφέα Φιλομήλα Λαπατά με αφορμή το πρόσφατο μυθιστόρημά της «Η κάθαρση», το τελευταίο μέρος της τριλογίας Οι Κόρες της Ελλάδας, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός.

Συνέντευξη στην Ελένη Κορόβηλα

Ολοκληρώθηκε η Τριλογί...

Τόνια Τσακίρη: «Η περιγραφή της αλήθειας του Μιχάλη μόνο δύναμη μπορεί να προσφέρει»

Τόνια Τσακίρη: «Η περιγραφή της αλήθειας του Μιχάλη μόνο δύναμη μπορεί να προσφέρει»

Συνέντευξη με την Τόνια Τσακίρη, με αφορμή το βιβλίο της «Αόρατοι άνθρωποι - Μαθήματα ζωής από τον άστεγο Μιχάλη Σαμόλη» (εκδ. Παπαδόπουλος).

Συνέντευξη στον Κ.Β. Κατσουλάρη

Αφηγείστε τη ζωή ενός άστεγου, του Μιχάλη Σαμόλη, με ευτυχή κατάληξη. ...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

«Τα άπαντα» του Φραντς Κάφκα (κριτική) – Ταξικό στοιχείο και εξουσία στο έργο του Κάφκα

«Τα άπαντα» του Φραντς Κάφκα (κριτική) – Ταξικό στοιχείο και εξουσία στο έργο του Κάφκα

Για την έκδοση του τόμου του Φραντς Κάφκα [Franz Kafka] «Τα Άπαντα: Πρόζες – Διηγήματα – Παραβολές – Στοχασμοί» (μτφρ. Χρίστος Αγγελακόπουλος, εκδ. Οξύ). Σκίτσα © Φραντς Κάφκα.

Γράφει η Λαμπριάνα Οικονόμου

Η τάξη και η λογ...

Το Βακχικόν Βιβλιοπωλείο επιστρέφει στη Στοά Φέξη

Το Βακχικόν Βιβλιοπωλείο επιστρέφει στη Στοά Φέξη

Το Βακχικόν Βιβλιοπωλείο επιστρέφει από τη Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου 2024 στη νέα του στέγη, Πατησίων 14, στην ιστορική Στοά Φέξη, στο κέντρο της Αθήνας.

Επιμέλεια: Book Press

Ο νέος, ανανεωμένος χώρος που δημιούργησαν οι εκδόσεις Βακχικόν θα λειτουργεί ως έκθεση (showroom) όλων των νέ...

«Στάχτη στο στόμα» της Μπρέντα Ναβάρο (κριτική) – Ένας χειμαρρώδης μονόλογος για το πένθος και την τρωτότητα

«Στάχτη στο στόμα» της Μπρέντα Ναβάρο (κριτική) – Ένας χειμαρρώδης μονόλογος για το πένθος και την τρωτότητα

Για το βιβλίο της Μπρέντα Ναβάρο [Brenda Navarro] «Στάχτη στο στόμα» (μτφρ. Ασπασία Καμπύλη, εκδ. Carnivora). Στην κεντρική εικόνα, ο πίνακας «Στάχτες» [1895], του Edvard Munch.

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

Με μια πτώση ε...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Ανταρκτική» της Κλερ Κίγκαν (προδημοσίευση)

«Ανταρκτική» της Κλερ Κίγκαν (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από τη συλλογή διηγημάτων της Κλερ Κίγκαν [Claire Keegan] «Ανταρκτική» (μτφρ. Μαρτίνα Ασκητοπούλου), η οποία θα κυκλοφορήσει στις 3 Δεκεμβρίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

ΟΙ ...

«Σωματογραφία» της Εύας Στάμου (προδημοσίευση)

«Σωματογραφία» της Εύας Στάμου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Εύας Στάμου «Σωματογραφία», το οποίο κυκλοφορεί στις 2 Δεκεμβρίου από τος εκδόσεις Αρμός.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Κεφάλαιο 2ο

Εκείνη την εποχή καταπιανόμουν με την κατα...

«Μπάρμπα Μάρογιε» του Μάριν Ντζιτς (προδημοσίευση)

«Μπάρμπα Μάρογιε» του Μάριν Ντζιτς (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το θεατρικό έργο του Μάριν Ντζιτς [Marin Držić] «Μπάρμπα Μάρογιε» (μτφρ. Irena Bogdanović), το οποίο θα κυκλοφορήσει τις επόμενες μέρες από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

ΤΡΙΤΗ ΠΡΑΞΗ


...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τρεις νέες πεζογραφικές φωνές από τις εκδόσεις Βακχικόν

Τρεις νέες πεζογραφικές φωνές από τις εκδόσεις Βακχικόν

Τρία μυθιστορήματα που μόλις κυκλοφόρησαν από τις εκδόσεις Βακχικόν με τα οποία οι συγγραφείς τους συστήνονται στο αναγνωστικό κοινό με σύγχρονες και ιδιαίτερες ιστορίες.

Επιμέλεια: Book Press

Γιούλη Γιανναδάκη ...

Βία κατά των Γυναικών: 5 βιβλία σύγχρονης ελληνικής λογοτεχνίας μας αφυπνίζουν

Βία κατά των Γυναικών: 5 βιβλία σύγχρονης ελληνικής λογοτεχνίας μας αφυπνίζουν

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, προτείνουμε πέντε σύγχρονα βιβλία ελληνικής πεζογραφίας που καταπιάνονται με τη λεκτική, σωματική και σεξουαλική έμφυλη βία. «Σήκω από πάνω μου» (Μεταίχμιο) της Λίνας Βαρότση, «Μια γυναίκα απολογείται» (Τόπος) της Μαρίας Λούκα, «Διήγημας (Ακυ...

Μητέρα, κόρη, άλλο: Πέντε μυθιστορήματα για τη σχέση μάνας παιδιού

Μητέρα, κόρη, άλλο: Πέντε μυθιστορήματα για τη σχέση μάνας παιδιού

Πέντε σύγχρονα βιβλία μεταφρασμένης πεζογραφίας, τα οποία αναδεικνύουν τις πολλές εκφάνσεις της μητρότητας και την πολυσήμαντη σχέση μάνας-κόρης (τα τέσσερα από τα πέντε).

Γράφει η Φανή Χατζή

Ο E.M. Forster έγραψε στην ...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

15 Δεκεμβρίου 2023 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2023

Mυθιστορήματα, νουβέλες, διηγήματα, ποιήματα: Επιλογή 100 βιβλίων, ελληνικών και μεταφρασμένων, από τη βιβλιοπαραγωγή του 2023. Επιλογή: Συντακτική ομάδα της Book

ΦΑΚΕΛΟΙ