x
Διαφήμιση

17 Οκτωβριου 2019

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ:05:34:07 GMT +2

Διαφήμιση
ΒΡΙΣΚΕΣΤΕ: ΠΡΟΣΩΠΑ ΕΛΛΗΝΕΣ Κωστής Μαραβέγιας

Κωστής Μαραβέγιας

E-mail Εκτύπωση

maraveyas1_250Συνέντευξη στη Βίκυ Βασιλάτου

Μέχρι πρότινος, αν έριχνε κανείς μια ματιά στο βιογραφικό του Κωστή Μαραβέγια, θ’ ανακάλυπτε τον πλούτο του σε νότες και στίχους. Ήρθε όμως να προστεθεί άλλο ένα πολύ ενδιαφέρον στοιχείο: μαζί με τον τέταρτο δίσκο του, εκδόθηκε και το πρώτο του συγγραφικό τόλμημα. Ακολουθεί μια συζήτηση περί της Λόλας και των άλλων δαιμονίων του…

Υποστηρίζεται ότι το πρώτο μας βιβλίο είναι εμπνευσμένο κυρίως από τα βιώματά μας κι όχι προϊόν της φαντασίας μας. Θα ήθελα την άποψή σου.

Ο τόπος αφετηρίας, εκκίνησης, όπως επίσης κάθε πρώτη μας εκδρομή ή πρώτο μας ταξίδι, είναι το σπίτι μας. Αυτό, με άλλα λόγια, που γνωρίζουμε καλά και μας είναι οικείο και ασφαλές. Στην πορεία όμως, αφού κάποιος ξεκινήσει το ταξίδι, χάνεται στην περιπλάνηση. Πηγαίνει σε μέρη που δεν έχει φανταστεί, ζει καταστάσεις πρωτόγνωρες γι’ αυτόν και το φαντασιακό τελικά υπερβαίνει το πραγματικό και ακριβώς εκεί γίνεται και η σύλληψη, η γονιμοποίηση. Γεννιέται κάτι καινούργιο, μια νέα ιστορία, μια καινούργια μικρή ζωή. Παράλληλη της κανονικής αλλά αυτούσια και ανεξάρτητη. Ο πυρήνας αυτού του πρώτου μου μικρού βιβλίου είναι οι αναμνήσεις, αλλά ο αέρας που ανασαίνει είναι η φαντασία μου.

Αποστασιοποιημένος και ξαναδιαβάζοντάς το, είσαι ικανοποιημένος με το αποτέλεσμα;

Όπως και στους δίσκους μου έτσι και στο βιβλίο, όταν τελειώνει και το παραδίδω είτε στη δισκογραφική είτε στον εκδότη, δεν το ξαναπιάνω στα χέρια μου. Είναι σαν τις κρυφές ερωμένες που αφού ζήσεις με πάθος κάθε στιγμή έρωτα μαζί τους, μετά αποφεύγεις κάθε συνάντηση, απλώς τις παρατηρείς να αλλάζουν χέρια και αγκαλιές.

Θεωρείσαι από τους πιο ταλαντούχους στιχουργούς. Επειδή όμως άλλο η στιχουργία και άλλο η συγγραφή, μίλησέ μου για τους σκοπέλους που συνάντησες κατά τη διάρκεια του «έρωτά» σου.

Τον στίχο πάντα τον κυρίευα με έναν τρόπο. Ήξερα τι ήθελα να πω, πώς να το τραγουδήσω και πώς να αποστασιοποιηθώ από αυτόν αν θέλω. Η συγγραφή με ρούφηξε. Έγινα έρμαιο της ιστορίας χωρίς να ξέρω πού θέλω να πάω και πού να καταλήξω. Δεν είχα κανένα όριο. Ούτε στη φαντασία ούτε στην πλοκή. Φόρτωσα τα απωθημένα μου, τις ορέξεις μου, τα πάθη μου στους ήρωες μου κι εγώ απλώς παρατηρούσα. Ξύπναγα μες στον ύπνο μου, καταμεσής της νύχτας για να συμπληρώσω κάτι στην ιστορία. Ήταν τελικά μια ερωτική διεργασία. Γι’ αυτό η συγκίνηση τελειώνοντάς το ήταν μεγάλη.

Ο ήρωας σου ξεφεύγει από την πραγματικότητα πλάθοντας με το μυαλό του παράλληλες πραγματικότητες. Αυτή τη στιγμή που μιλάμε, εσένα ποια θα σε γοήτευε περισσότερο;

Νομίζω το Millennium party στην Time Square της Νέας Υόρκης. Είναι προσωπικό απωθημένο.

lolaΑν η Λόλα διάβαζε τη «Λόλα», θ’ αναγνώριζε τον εαυτό της ή μήπως η Λόλα δεν είναι παρά πλάσμα ή σύμπλεγμα πλασμάτων της φαντασίας σου;

(Γέλια) Ωραία ερώτηση. Η Λόλα είναι ένα παζλ πολλών χαρακτήρων. Αποδομήθηκε και διαβάστηκε. Όλα τα κομμάτια της, κατά την ανάγνωση, βρήκαν μια κοινή αναφορά. Η Λόλα είναι ένα σύνολο που περιέχει πολλές μικρές και μικρούς Λόλες. Η Λόλα είναι τρέλα. 

Αλήθεια, το ομώνυμο τραγούδι γράφτηκε πριν, κατά τη διάρκεια ή αφού έβαλες την τελευταία τελεία στη «Λόλα»;

Το τραγούδι προηγήθηκε. Στην αναζήτηση της Λόλας μέσω του τραγουδιού έφτασα στο βιβλίο. Τελικά το τραγούδι και ο δίσκος έγιναν το σάουντρακ του βιβλίου. 

Τέλος, τώρα που γνωρίστηκες και με τον κόσμο της συγγραφής, αυτή η γνωριμία θα εξελιχθεί σε σχέση ή θα παραμείνει ως έχει;

Πραγματικά δεν ξέρω. Αλλά σίγουρα έχω την ανάγκη να πετάξω κι άλλες εμμονές και μικροψυχώσεις από πάνω μου. Στα τραγούδια δεν χωράνε όλες, οπότε πολύ πιθανό νέοι ήρωες σε νέες περιπέτειες να τα κληρονομήσουν!

 

Η Λόλα του Κωστή Μαραβέγια κυκλοφορεί σε ειδική έκδοση μαζί με το ομώνυμο νέο του δίσκο από τη MINOS EMI και διατίθεται στα βιβλιοπωλεία από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

H Λόλα 
Κωστής Μαραβέγιας 
Εκδόσεις Μεταίχμιο, Αθήνα 2012
Τιμή: € 15,50, σελ. 104

 

 

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Φώτος Λαμπρινός: «Η νέα γενιά ονειρεύεται έναν κόσμο εντελώς διαφορετικό»

Φώτος Λαμπρινός: «Η νέα γενιά ονειρεύεται έναν κόσμο εντελώς διαφορετικό»

Σύντομη συζήτηση με τον Φώτο Λαμπρινό με αφορμή το πρόσφατο αυτοβιογραφικό βιβλίο του «Παλαμηδίου 10» (εκδ. Καστανιώτη).

Της Σώτης Τριανταφύλλου

...

Υπεύθυνοι «σειρών»: οι άνθρωποι πίσω από αγαπημένα μας βιβλία

Υπεύθυνοι «σειρών»: οι άνθρωποι πίσω από αγαπημένα μας βιβλία

Επτά υπεύθυνοι νέων (ή και λιγότερο νέων) εκδοτικών σειρών απαντούν στις ερωτήσεις μας και δίνουν το στίγμα τους αλλά και το πλαίσιο μέσα στο οποίο κινείται η κάθε «σειρά».

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

...
Γιώργος Συμπάρδης: «Στη μεταπολεμική πεζογραφία λείπουν οι απλοί οικογενειάρχες»

Γιώργος Συμπάρδης: «Στη μεταπολεμική πεζογραφία λείπουν οι απλοί οικογενειάρχες»

Συνέντευξη με τον συγγραφέα Γιώργο Συμπάρδη με αφορμή το μυθιστόρημά του «Αδέλφια» (εκδ. Μεταίχμιο).

Του Κώστα Αγοραστού

Ολιγογράφος αλλά με διακριτό τ...

Διαφήμιση
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ
Tο ελληνικό βιβλίο στην 71η ΔΕΒ Φρανκφούρτης

Tο ελληνικό βιβλίο στην 71η ΔΕΒ Φρανκφούρτης

Πάνω από χίλιοι τίτλοι βιβλίων από δεκάδες εκδοτικούς οίκους θα προβληθούν από το Ελληνικό Περίπτερο στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου της Φρανκφούρτης, τη σημαντικότερη διεθνή έκθεση βιβλίου σε όλο τον κόσμο, που πραγματοποιείται από 16 έως 20 Οκτωβρίου, με κεντρικό σύνθημα «Δ...

Η πολιτική της ψυχανάλυσης: σύγχρονα προβλήματα, νέες προσεγγίσεις

Η πολιτική της ψυχανάλυσης: σύγχρονα προβλήματα, νέες προσεγγίσεις

Για τον συλλογικό τόμο «Η υποκειμενικότητα σε δοκιμασία στον σύγχρονο κοινωνικό δεσμό: Ερωτήματα της Ψυχανάλυσης» σε επιστημονική επιμέλεια της Βασιλικής Λίσσυ Κανελλοπούλου (εκδ. Πεδίο).

Του Χρήσου Ν. Τσαμπρ...

«Ο πόθος δοκιμή χωρίς απόλαυση»

«Ο πόθος δοκιμή χωρίς απόλαυση»

Για τη συγκεντρωτική έκδοση των ποιημάτων του Στρατή Πασχάλη «Στίχοι ενός άλλου – Ποιήματα 1977-2013» (εκδ. Μεταίχμιο).

Του Θοδωρή Παπαϊωάννου

...
Διαφήμιση

ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ

 

Ποια θεματική θα θέλατε να διαβάζετε συχνότερα;

ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ ΚΙ ΕΔΩ

 

Network Social  RSS Facebook Twitter Youtube