agathi lakioti

Συνέντευξη με την κλινική ψυχολόγο και ψυχοθεραπεύτρια Αγάθη Λακιώτη με αφορμή το βιβλίο «Η δύναμη του Focusing» (εκδ. Τόπος) της Αν Βάιζερ Κορνέλ [Ann Weiser Cornell], το οποίο μετέφρασε και είχε και την επιστημονική του επιμέλεια. 

Συνέντευξη στην Ελένη Κορόβηλα

Πολύ συχνά λέμε πως δεν μπορούμε να κάνουμε focus στις πραγματικές ανάγκες του μυαλού και του σώματός μας. Χάνουμε το στίγμα μας, η καθημερινότητα αλλοιώνει τις προοπτικές μας. Μπορεί κάτι τέτοιο να αλλάξει; Υπάρχει μια μέθοδος που είναι σε θέση να μας επανατοποθετήσει; 

Η συγγραφέας και εκπευδεύτρια ψυχολογίας Αν Βάιζερ Κορνέλ με το βιβλίο της Η δύναμη του Focusing (μτφρ. Αγάθη Λακιώτη, εκδ. Τόπος) μάς προτείνει τη μέθοδο του focusing που είναι στην ουσία ένας δρόμος αυτεπίγνωσης, αλλαγής και ανάπτυξης. 

Η Αγάθη Λακιώτη που θήτευσε δίπλα στην Κορνέλ και είναι πιστοποιημένη στο International Focusing Institute, μετέφρασε το βιβλίο της Κορνέλ και μας μεταφέρει τις γνώσεις της γύρω από τα πλεονεκτήματα του focusing στη ζωή μας. 

Πώς ήταν η επαφή σας με την Ann Weiser Cornell; Τι είδατε σ΄ αυτή και πειστήκατε να εκπαιδευτείτε κοντά της;

Η πρώτη μου επαφή με την Ann Weiser Cornell ήταν μέσα από τα βιβλία της, και συγκεκριμένα το βιβλίο της The Power of Focusing το οποίο μετέφρασα. Αυτό που με κέρδισε ήταν ο τρόπος που προσεγγίζει το Focusing και τη σχέση μας με τις διαφορετικές πλευρές του εαυτού μας. Εμβαθύνοντας στη θεωρία της, συνειδητοποίησα πόσο πολύ συμφωνώ με αυτή και πόσο ανταποκρίνεται και στη δική μου εμπειρία με τον εαυτό μου αλλά και με τους ανθρώπους με τους οποίους δουλεύω ως ψυχοθεραπεύτρια. Έτσι αποφάσισα να εκπαιδευτώ κοντά της για να μάθω τη δική της προσέγγιση στο Focusing.

Η βασική διαφοροποίηση της διδασκαλίας της Cornell είναι ότι προσεγγίζει τη διαδικασία του Focusing ως τη δημιουργία μιας εσωτερικής σχέσης με τις βιωμένες αισθήσεις και τις πλευρές του εαυτού που συναντάμε μέσα μας.

Ποια είναι η βασική διαφορά της διδασκαλίας της Cornell από άλλες;

Η βασική διαφοροποίηση της διδασκαλίας της Cornell είναι ότι προσεγγίζει τη διαδικασία του Focusing ως τη δημιουργία μιας εσωτερικής σχέσης με τις βιωμένες αισθήσεις και τις πλευρές του εαυτού που συναντάμε μέσα μας. Η Ann έχει αναπτύξει αυτή τη διαδικασία Focusing, που αποκαλείται Inner Relationship Focusing, μαζί με τη Barbara McGavin. Στη δουλειά τους αναγνώρισαν ότι πολλές φορές στη διαδικασία του Focusing παρεμβαίνουν διάφορα κομμάτια του εαυτού μας τα οποία έχουν αναπτυχθεί μέσα από τις προηγούμενες εμπειρίες μας, κάποιες από τις οποίες ήταν δύσκολες ή τραυματικές.

Άρα είναι κομμάτια που χρειάζονται αυτή την εσωτερική σχέση, που χρειάζονται ενσυναίσθηση, τρυφερότητα και συμπόνια ώστε να μπορέσουν να θεραπευτούν. Το Inner Relationship Focusing μας βοηθά να θεραπεύσουμε αυτά τα κομμάτια και έτσι να επιλύσουμε πολλές προβληματικές καταστάσεις στη ζωή μας. Η διδασκαλία των Cornell και McGavin μας βοηθά να αναπτύξουμε την παρουσία μας και μέσα από αυτή να μπορέσουμε να βιώσουμε μια «ριζική αποδοχή» για όλα όσα συναντάμε μέσα μας, ακόμα και για τα κομμάτια του εαυτού μας που μας δυσκολεύουν, όπως ο εσωτερικός κριτής.

agathi lakioti 1

Η Αγάθη Λακιώτη PhD είναι κλινική ψυχολόγος, ψυχοθεραπεύτρια και εκπαιδεύτρια ψυχολογίας, ψυχοθεραπείας και Focusing. Έχει εκπαιδευτεί στο Inner Relationship Focusing από την ίδια την Ann Weiser Cornell και είναι πιστοποιηµένη από το International Focusing Institute. Την ενδιαφέρει ο συνδυασµός του Focusing µε την ψυχοθεραπεία και, εκτός από τη διδασκαλία του, το χρησιµοποιεί και στη θεραπευτική της πρακτική. Είναι ιδρύτρια του Ελληνικού Ινστιτούτου Θεραπείας Εστιασµένης στο Συναίσθηµα, το οποίο παρέχει εκπαίδευση στη Θεραπεία Εστιασµένη στο Συναίσθηµα και στο Focusing. 

Πόσο καιρό χρειάζεται κανείς για να πει ότι έχει καταφέρει να εισέλθει στον κόσμο του focusing;

Το Focusing είναι μια φυσική διαδικασία που πολλοί άνθρωποι κάνουν ήδη, χωρίς να χρειάζεται να έχουν εκπαιδευτεί σε αυτή. Είναι η διαδικασία του να είμαστε σε επαφή με τη βιωματική μας διαδικασία. Το να μπούμε στον κόσμο του focusing ουσιαστικά σημαίνει να μπούμε στον εσωτερικό μας κόσμο, να τον γνωρίσουμε, να ακούσουμε τη σοφία του και να απελευθερώσουμε τη φυσική διαδικασία ίασης που ενυπάρχει μέσα μας. Αυτό για κάποιους μπορεί να συμβεί αμέσως, από την πρώτη φορά που θα κάνουν τη διαδικασία, ενώ για κάποιους άλλους μπορεί να πάρει λίγο χρόνο.

Γενικά, μετά το πρώτο σεμινάριο Focusing –που διαρκεί περίπου 12 ώρες– κάποιος έχει μάθει τη βασική διαδικασία και μπορεί να αρχίσει να την εφαρμόζει άμεσα. Από εκεί και πέρα εξαρτάται από τον ίδιο, από το πόσο συχνά εφαρμόζει τη διαδικασία. Πάντως, δεν είναι κάποια πολύπλοκη διαδικασία που χρειάζεσαι χρόνο για να τη μάθεις. Μπορείς αμέσως να αρχίσεις να την εξασκείς –μόνος σου ή ακόμα καλύτερα με έναν συνεργάτη Focusing, όπως λέμε– ώστε να αρχίσεις να βιώνεις τα οφέλη της για τη ζωή σου.

Το Focusing μπορεί να μας βοηθήσει με τα ψυχοσωματικά συμπτώματα με πολλούς τρόπους. Άλλωστε, τα ψυχοσωματικά συμπτώματα θεωρείται ότι προκαλούνται από την επίδραση του ψυχολογικού στρες σε διάφορα όργανα του σώματος.

Πολύ συχνά ακούμε ανθρώπους να μιλούν για ψυχοσωματικά σύνδρομα που τους ταλαιπωρούν καθημερινά. Το focusing μπορεί να μας βοηθήσει να κοντρολάρουμε το σώμα μας;

Το Focusing μπορεί να μας βοηθήσει με τα ψυχοσωματικά συμπτώματα με πολλούς τρόπους. Άλλωστε, τα ψυχοσωματικά συμπτώματα θεωρείται ότι προκαλούνται από την επίδραση του ψυχολογικού στρες σε διάφορα όργανα του σώματος και ότι πολλές φορές είναι αποτέλεσμα της δυσκολίας μας να αναγνωρίσουμε και να εκφράσουμε τα συναισθήματά μας. Το Focusing μπορεί να μας βοηθήσει με όλα αυτά. Καταρχάς με το Focusing μπορούμε να αναγνωρίσουμε και να βιώσουμε τα συναισθήματα που έχουμε καταπιέσει, με αποτέλεσμα να σταματήσει η εσωτερική πίεση που μας ασκούν.

Επιπλέον, μπορεί να μας βοηθήσει να αναγνωρίσουμε τις πηγές του άγχους στη ζωή μας και να μας κατευθύνει προς τις εξωτερικές ή εσωτερικές αλλαγές που χρειάζεται να κάνουμε για να το μειώσουμε. Κάτι επίσης πολύ ενδιαφέρον είναι το να κάνουμε Focusing πάνω σε ένα σωματικό σύμπτωμα. Πολλές φορές, μένοντας με τη σωματική αίσθηση του συμπτώματος, δίνοντας δηλαδή την προσοχή μας και ακούγοντας με ενσυναίσθηση το μήνυμα που προσπαθεί να μας μεταφέρει μπορεί να το κάνει ακόμα και να εξαφανιστεί!

Οι εξωτερικές «παρεμβολές» που προκαλούν άγχος μπορούν να μπλοκάρουν το focusing ή αυτό λειτουργεί ως ασπίδα απέναντι στις οχλήσεις;

Στην αρχή μπορεί να είναι δύσκολο να κάνουμε Focusing όταν είμαστε πολύ αναστατωμένοι ή αγχωμένοι από εξωτερικές «παρεμβολές». Όταν όμως εξασκούμε συχνά το Focusing μπορούμε να ενδυναμωθούμε ουσιαστικά απέναντι στο άγχος. Το Focusing μας βοηθά να έχουμε επίγνωση των σωματικών αισθήσεων και των συναισθημάτων που σχετίζονται με το στρες, να ακυρώνει τις αρνητικές επιδράσεις των αρνητικών ή τραυματικών γεγονότων, και να διευρύνει την ικανότητά μας να αντιμετωπίζουμε το άγχος. Με αυτούς τους τρόπους το Focusing μας βοηθά να ρυθμίσουμε το νευρικό μας σύστημα και να χτίσουμε την ψυχική μας ανθεκτικότητα απέναντι στις δυσκολίες και τις κρίσεις. Το αποτέλεσμα είναι ότι γενικά θα βιώνουμε λιγότερο άγχος και περισσότερη ηρεμία στη ζωή μας και την επόμενη φορά που θα αντιμετωπίσουμε μια δυσκολία θα μπορούμε να αντεπεξέλθουμε καλύτερα σε αυτή, χωρίς να χάσουμε τη ισορροπία μας.

Υπάρχει κάποιο ηλικιακό όριο για κάποιον άνθρωπο να κάνει focusing;

Το Focusing δεν έχει ηλικία! Μπορεί κανείς να το εξασκήσει σε οποιοδήποτε στάδιο της ζωής και αν βρίσκεται, με εξαίρεση ίσως τη βρεφική περίοδο όπου η γλώσσα και η γνωστική λειτουργία δεν είναι ακόμα αναπτυγμένες. Από την άλλη μεριά, το Focusing για παιδιά είναι πολύ διαδεδομένο, καθώς μπορεί να τα βοηθήσει να κατανοήσουν και να εκφράσουν τα συναισθήματά τους, να αποκτήσουν μια καλύτερη αίσθηση του εαυτού τους και μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση. Επίσης, το Focusing μπορεί να είναι μια εξαιρετικά βοηθητική διαδικασία στην τρίτη ηλικία. Σε πολλά σεμινάρια που παρακολουθώ αρκετοί συμμετέχοντες είναι άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας που αναζητούν κάποια μέθοδο να τους βοηθήσει να συμφιλιωθούν με τη διαδικασία της γήρανσης, να αντιμετωπίσουν τις απώλειες που έρχονται αναπόφευκτα στη ζωή τους και να μπορέσουν να βρουν γαλήνη και χαρά σε αυτό το στάδιο της ζωής.

 

Το Focusing μπορεί να εμπλουτίσει και να βαθύνει οποιαδήποτε θεραπευτική μέθοδο.

topos cornell h dynamh tou focusingΜπορεί να συνδυαστεί με άλλες θεραπευτικές μεθόδους;

Βεβαίως! Το Focusing μπορεί να εμπλουτίσει και να βαθύνει οποιαδήποτε θεραπευτική μέθοδο. Μπορεί να συνδυαστεί με ευκολία με διάφορες θεραπευτικές προσεγγίσεις και να λειτουργήσει ως συμπληρωματικό στοιχείο σε αυτές ενισχύοντας την αποτελεσματικότητά τους.

Ποια είναι τα πρώτα -απτά- αποτελέσματα που θα δούμε κάνοντας focusing;

Το πρώτο απτό αποτέλεσμα είναι μια άμεση σωματική ανακούφιση, η οποία συνοδεύεται και από άμεση μείωση του άγχους μετά από μια συνεδρία Focusing. Ένα άλλο άμεσο και απτό αποτέλεσμα είναι ο τρόπος που νιώθουμε σε σχέση με τον εαυτό μας. Τόσο μέσα στη συνεδρία όσο και μετά νιώθουμε πιο κοντά στον εαυτό μας, πιο φιλικοί με τον εαυτό μας, καθώς και πιο ήρεμοι. Άλλα άμεσα αποτελέσματα είναι το να βρούμε μια λύση σε ένα πρόβλημα που μας απασχολεί, να πάρουμε μια απόφαση που μας δυσκολεύει, να απαλλαγούμε από ένα σωματικό σύμπτωμα που μας ταλαιπωρεί, να ξεμπλοκάρουμε στην σχέση μας με συγκεκριμένους ανθρώπους. Αυτές οι εσωτερικές αλλαγές μπορεί να οδηγήσουν άμεσα και σε αλλαγές στη συμπεριφορά μας.

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μιχάλης Αλμπάτης: «Δεν θα έγραφα ποτέ ένα δεύτερο ‘’Και οι νεκροί ας θάψουν τους νεκρούς τους’’»

Μιχάλης Αλμπάτης: «Δεν θα έγραφα ποτέ ένα δεύτερο ‘’Και οι νεκροί ας θάψουν τους νεκρούς τους’’»

Από την απόλυτη επιτυχία στη συνειδητοποίηση. Ο Μιχάλης Αλμπάτης μάς μίλησε για το νέο του βιβλίο «Η κατάλυση του χρόνου» (εκδ. Νήσος), αλλά και πώς βίωσε το απίστευτο «γκελ» που έκανε το προηγούμενο μυθιστόρημά του.

Συνέντευξη στον Διονύση Μαρίνο

...
5 λεπτά με την Πόπη Μακρύγιαννη

5 λεπτά με την Πόπη Μακρύγιαννη

Πέντε λεπτά με έναν συγγραφέα. Σήμερα, με την Πόπη Μακρύγιαννη με αφορμή το νέο της βιβλίο «Μέσα στη βαλίτσα μου έχω...» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Βακχικόν.

Επιμέλεια: Book Press

Με ποια λόγια θα συστήνατε το ...

Σοφία Νικολαΐδου: «Έκανα ένα βήμα πίσω και προσπάθησα να αφουγκραστώ τα νέα παιδιά»

Σοφία Νικολαΐδου: «Έκανα ένα βήμα πίσω και προσπάθησα να αφουγκραστώ τα νέα παιδιά»

Με αφορμή το νέο της μυθιστόρημα «Δικά μας παιδιά» (εκδ. Μεταίχμιο) συναντήσαμε τη συγγραφέα Σοφία Νικολαΐδου στη Θεσσαλονίκη, στο περιθώριο της 20ής Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου και συζητήσαμε για τους κώδικες των νέων, τον ΛΕΞ και τα κλειστά δωμάτια.

Συνέντευξη στον Διονύση...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Λογοτεχνικό Βραβείο Δουβλίνου 2024: Νικητής ο Μίρτσεα Καρταρέσκου

Λογοτεχνικό Βραβείο Δουβλίνου 2024: Νικητής ο Μίρτσεα Καρταρέσκου

Ο Ρουμάνος συγγραφέας Μίρτσεα Καρταρέσκου [Μircea Cartarescu] έλαβε το βραβείο για το μυθιστόρημά του «Solenoid» που είναι εν μέρει αυτοβιογραφικό και μάς μεταφέρει στην κομμουνιστική Ρουμανία των τελών του ‘70. Στα ελληνικά τον έχουμε γνωρίσει με το μυθιστόρημα «Νοσταλγία» (μτφρ. Βίκτορ Ιβάνοβιτς, εκδ. Καστανιώτη)....

ΔΕΒΘ 2024: Γυναίκες, φύλο και φεμινισμοί – Τι είδαμε, τι καταλάβαμε

ΔΕΒΘ 2024: Γυναίκες, φύλο και φεμινισμοί – Τι είδαμε, τι καταλάβαμε

Ένα από τα αφιερώματα της φετινής ΔΕΒΘ ήταν αυτό στις «Γυναίκες», μια ευρεία θεματική που ξεδιπλώθηκε μέσα από συζητήσεις για συγγραφείς, εκδότριες και μεταφράστριες, για τη γυναίκα σαν λογοτεχνικό ήρωα, αλλά και τη γυναικεία γραφή. Οι εκδηλώσεις ήταν διάχυτες στο πρόγραμμα, αρκετές συνέπιπταν η μία με την άλλη, αλλ...

Μιχάλης Αλμπάτης: «Δεν θα έγραφα ποτέ ένα δεύτερο ‘’Και οι νεκροί ας θάψουν τους νεκρούς τους’’»

Μιχάλης Αλμπάτης: «Δεν θα έγραφα ποτέ ένα δεύτερο ‘’Και οι νεκροί ας θάψουν τους νεκρούς τους’’»

Από την απόλυτη επιτυχία στη συνειδητοποίηση. Ο Μιχάλης Αλμπάτης μάς μίλησε για το νέο του βιβλίο «Η κατάλυση του χρόνου» (εκδ. Νήσος), αλλά και πώς βίωσε το απίστευτο «γκελ» που έκανε το προηγούμενο μυθιστόρημά του.

Συνέντευξη στον Διονύση Μαρίνο

...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Γραφή κοφτερή σαν μαχαίρι» της Ανί Ερνό (προδημοσίευση)

«Γραφή κοφτερή σαν μαχαίρι» της Ανί Ερνό (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βιβλίο της βραβευμένης με Νόμπελ λογοτεχνίας Ανί Ερνό [Annie Ernaux] «Γραφή κοφτερή σαν μαχαίρι (μτφρ. Ρίτα Κολαΐτη), μια συνομιλία, μέσω μέιλ, της Ερνό με τον Φρεντερίκ Ιβ Ζανέ [Frederic-Yves Jeannet]. Το βιβλίο θα κυκλοφορήσει στις 28 Μαΐου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμ...

«Μελέτη περίπτωσης» του Γκρέαμ Μακρέι Μπερνέτ (προδημοσίευση)

«Μελέτη περίπτωσης» του Γκρέαμ Μακρέι Μπερνέτ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Γκρέαμ Μακρέι Μπερνέτ [Graeme Macrae Burnet] «Μελέτη περίπτωσης» (μτφρ. Χίλντα Παπαδημητρίου), το οποίο κυκλοφορεί στις 28 Μαΐου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Στην αρχή, καθώς ...

«Ο ελληνικός Εμφύλιος πόλεμος 1946-1949 μέσα από τον τουρκικό Τύπο της εποχής» του Μουράτ Εσέρ (προδημοσίευση)

«Ο ελληνικός Εμφύλιος πόλεμος 1946-1949 μέσα από τον τουρκικό Τύπο της εποχής» του Μουράτ Εσέρ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από τη μελέτη του Μουράτ Εσέρ [Murat Eser] «Ο ελληνικός Εμφύλιος πόλεμος 1946-1949 μέσα από τον τουρκικό Τύπο της εποχής», η οποία κυκλοφορεί αυτές τις μέρες από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Εφημερίδα...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Γκόγκολ, Γκόρκι, Τολστόι, Χάμσουν: Τέσσερα κλασικά λογοτεχνικά έργα από τις εκδόσεις Νίκας

Γκόγκολ, Γκόρκι, Τολστόι, Χάμσουν: Τέσσερα κλασικά λογοτεχνικά έργα από τις εκδόσεις Νίκας

Για τα βιβλία των Κνουτ Χάμσουν [Knout Hamsun] «Η πείνα» (μτφρ. Βασίλη Δασκαλάκη), Νικολάι Γκόγκολ [Νikolai Gogol] «Το παλτό» (μτφρ. Κώστας Μιλτιάδης), Μαξίμ Γκόρκι [Maxim Gorky] «Τα ρημάδια της ζωής» (μτφρ. Κοραλία Μακρή) και Λέον Τολστόι [Leon Tolstoy] «Η σονάτα του Κρόιτσερ» (μτφρ. Κοραλία Μακρή). 

...
Τι διαβάζουμε τώρα; 12 βιβλία λογοτεχνίας που βγήκαν πρόσφατα και ξεχωρίζουν

Τι διαβάζουμε τώρα; 12 βιβλία λογοτεχνίας που βγήκαν πρόσφατα και ξεχωρίζουν

Εαρινά αναγνώσματα από όλο τον κόσμο. Νομπελίστες, αναγνωρισμένοι συγγραφείς, αλλά και νέα ταλέντα ξεχωρίζουν και τραβούν την προσοχή. Στην κεντρική εικόνα, οι Αμπντουλραζάκ Γκούρνα, Κάρα Χόφμαν, Ντέιβιντ Μίτσελ.

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος 

Από την...

Από τον κβαντικό υπολογιστή στην παραγωγική Τεχνητή Νοημοσύνη: 3 βιβλία για ένα μέλλον που είναι ήδη εδώ

Από τον κβαντικό υπολογιστή στην παραγωγική Τεχνητή Νοημοσύνη: 3 βιβλία για ένα μέλλον που είναι ήδη εδώ

Η επιστήμη προχωράει με ραγδαίoυς ρυθμούς. Η 4η βιομηχανική επανάσταση θα στηριχθεί στην κβαντική υπεροχή και την Τεχνητή Νοημοσύνη. Για να ξέρουμε πώς θα είναι το μέλλον μας επιλέγουμε τρία βιβλία που εξηγούν λεπτομέρως όλα όσα θα συμβούν. Kεντρική εικόνα: @ Wikipedia.

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος ...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

15 Δεκεμβρίου 2023 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2023

Mυθιστορήματα, νουβέλες, διηγήματα, ποιήματα: Επιλογή 100 βιβλίων, ελληνικών και μεταφρασμένων, από τη βιβλιοπαραγωγή του 2023. Επιλογή: Συντακτική ομάδα της Book

ΦΑΚΕΛΟΙ