maria yayannou

Πέντε λεπτά με έναν συγγραφέα. Σήμερα, η Μαρία Γιαγιάννου, με αφορμή το μυθιστόρημά της «Το μέλος φάντασμα», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μελάνι.

Επιμέλεια: Book Press

Πώς ξεκινήσατε να γράφετε το βιβλίο σας; Θυμάστε το αρχικό ερέθισμα;

Ξεκίνησα να γράφω Το μέλος φάντασμα πολύ πριν ξεκινήσω. Διαβάζοντας την Ποιητική του Χώρου του Γκαστόν Μπασλάρ στο πανεπιστήμιο, μαγεύτηκα χωρίς επιστροφή. Ήξερα πως έμελλε κάποτε να φτιάξω ένα οίκημα από λέξεις και να αναθέσω σε κάποιον ήρωα να ανακαλύψει σοφίτες, υπόγεια και άλλες περιοχές του ασυνειδήτου. Οι πρώτες σελίδες του βιβλίου ωστόσο γράφτηκαν με αφορμή την ανάγκη μου να απαντήσω στην ερώτηση: για ποιον λόγο οι γονείς αφηγούνται πάντα, με ανανεωμένο ενθουσιασμό, τις ίδιες και τις ίδιες ιστορίες;

Ποια είναι η αναλογία βιώματος και μυθοπλασίας στο βιβλίο σας; Προς τα πού θα λέγατε ότι «γέρνει η πλάστιγγα»;

100% και από τα δύο! Μιλώ για τον εαυτό μου χωρίς να λέω τίποτα γι’ αυτόν. Ο ήρωάς μου, Γιάννος Μ., είναι μια απόμακρη, αρνητική εκδοχή μου. Ένας ανάποδος Μ. Γιαγιάννου – εξ’ ου και κληρονόμησε, μισό και αντίστροφο, το δικό μου όνομα. Έχει κάποια δικά μου στοιχεία (σπουδές, ενδιαφέρον για τις τέχνες, μερική σύγκλιση της επαγγελματικής μας εμπειρίας) αλλά κυρίως είναι ένας ήρωας-ξόρκι, μια ευχή να νικήσω την απορροφητική επιφανειακότητα της εποχής και τα πιθανά λάθη μιας επίμονης παιδικότητας.

Οι πρώτες σελίδες του βιβλίου ωστόσο γράφτηκαν με αφορμή την ανάγκη μου να απαντήσω στην ερώτηση: για ποιον λόγο οι γονείς αφηγούνται πάντα, με ανανεωμένο ενθουσιασμό, τις ίδιες και τις ίδιες ιστορίες;

Πόσο νωρίς ή πόσο αργά γνωρίζατε το τέλος της ιστορίας σας;

Ήξερα από την αρχή τις εκπλήξεις που θα συναντούσε ο ήρωάς μου προς το τέλος. Είχα καθαρό «σχέδιο» σε σχέση με την πλοκή. Η έκπληξη για μένα ήταν ότι η λύση που έδωσα είναι παρόμοια με τη λύση του πρώτου μου πεζού (Μελανίππη, Σμίλη 2012), αν και φαινομενικά δεν μοιάζουν καθόλου. Υποθέτω ότι είναι δύσκολο να ξεπεράσει κανείς τον εαυτό του.

Κάποιοι λένε, «ένα μεγάλο μυθιστόρημα, χρειάζεται ένα μεγάλο θέμα». Το πιστεύετε;

Δείτε τον μεγάλο Προυστ: αποκτώντας βαθιά σχέση με καθετί μικρό οδηγεί το έργο του στο μεγαλείο. Πιστεύω στο βάθος και το εύρος του επίμονου στοχαστή και μυθοπλάστη, που μπορεί να αναδείξει τις διαστάσεις του ελάχιστου όσο και του μέγιστου. Τα μικρά μοτίβα δίνουν ενδιαφέρουσα, λοξή πρόσβαση στα μεγάλα θέματα. Μια ενδοσκοπική, πολύπλευρη ματιά σε μια βελόνα μπορεί να μιλήσει για τα δεινά του πολέμου. Ο πόλεμος δεν θα ασχοληθεί ποτέ με τη ζωή μιας βελόνας.

Ποιο θα λέγατε ότι είναι το κεντρικό θέμα στο δικό σας μυθιστόρημα;

Ο άνθρωπος κατασκευάζει τη μνήμη του. Έτσι γλιτώνει από τις ενοχές, την ευθύνη, τις αμετάκλητες αποφάσεις του. Η αμείλικτη ροή της ψηφιακής επικοινωνίας ρηχαίνει την εμπειρία και καταπίνει το βάθος. Όταν η εμπειρία είναι ρηχή, τότε τι θα απαρτίσει τη μνήμη μας; Η μνήμη ακρωτηριάζεται, είναι «το μέλος φάντασμα», που όσο κι αν του λέμε να μην μας ενοχλεί, αυτό θα μας θυμίζει πάντα ότι είναι, όχι απλώς ένας όροφος αλλά ο ίδιος ο αρχιτέκτονας του εαυτού μας.

Αν και ήρθα αργά σε επαφή με το έργο του Ίταλο Καλβίνο, που θεωρείται «συγγενής» με τον εν λόγω γαλλικό πυρήνα, από εδώ και πέρα θα ζητήσω από το πνεύμα του να μου δίνει συμβουλές.

Έχετε συγγραφέα-πρότυπο, κάποιον που να θεωρείτε δάσκαλό σας;

Είναι πολύ δύσκολη η απάντηση. Ίσως το Εκατό χρόνια μοναξιά του Μάρκες να υπήρξε μια αγάπη-κίνητρο. Κατά καιρούς ανακαλύπτω συγγραφείς που θα ήθελα να είναι δάσκαλοί μου. Μια φίλη ποιήτρια εντόπισε ανάμεσα στους πιθανούς προγόνους του συγκεκριμένου μου βιβλίου (το χαρακτήρισε μάλιστα «εργαστήριο δυνητικής λογοτεχνίας») την ομάδα OuLiPo (Ouvroir de littérature potentielle). Αν και ήρθα αργά σε επαφή με το έργο του Ίταλο Καλβίνο, που θεωρείται «συγγενής» με τον εν λόγω γαλλικό πυρήνα, από εδώ και πέρα θα ζητήσω από το πνεύμα του να μου δίνει συμβουλές.

Πώς θα περιγράφατε τον ιδανικό αναγνώστη του βιβλίου σας;

Προσεκτικό κυνηγό του κρυμμένου θησαυρού και οιωνοσκόπο.

Ποιο βιβλίο διαβάζετε αυτές τις μέρες;

Μου κάνει καλή παρέα το τελευταίο μυθιστόρημα του Νίκου Δαββέτα Άντρες χωρίς άντρες, που κοιτάζει την ακανθώδη σχέση πατέρα-γιου, με αγεφύρωτες διαφορές που σχετίζονται με το μετεμφυλιακό σκηνικό και με τη σεξουαλική ταυτότητα.


giagiannou exΤο μέλος φάντασμα
ΓΙΑΓΙΑΝΝΟΥ ΜΑΡΙΑ
ΜΕΛΑΝΙ 2020
Σελ. 190, τιμή εκδότη €15.00

ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΤΗΣ ΜΑΡΙΑΣ ΓΙΑΓΙΑΝΝΟΥ


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

5 λεπτά με τον Τζον Κίλιαν

5 λεπτά με τον Τζον Κίλιαν

Πέντε λεπτά με έναν συγγραφέα. Σήμερα, ο Τζον Κίλιαν με αφορμή το τρίτο του μυθιστόρημα «Μοτέλ Μιζούρι», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Bell.

Είστε γνωστός Έλληνας συγγραφέας. Ποια ανάγκη γέννησε τον ...

5 λεπτά με την Ισμήνη Ζαγοραίου

5 λεπτά με την Ισμήνη Ζαγοραίου

Πέντε λεπτά με μία συγγραφέα. Σήμερα, η Ισμήνη Ζαγοραίου με αφορμή τη δεύτερη συλλογή της με διηγήματα, «Μισοτιμής», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Βακχικόν. 

Επιμέλεια: Book Press

Το δεύτερο βήμα, στη λογοτεχ...

5 λεπτά με τη Μαρία Γερογιάννη

5 λεπτά με τη Μαρία Γερογιάννη

Πέντε λεπτά με έναν συγγραφέα. Σήμερα, η Μαρία Γερογιάννη με αφορμή την ποιητική της συλλογή «Οι κούκλες σου δεν είχαν ψυχή», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Περισπωμένη.

Επιμέλεια: Book Press 

Υπάρχει μια σ...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

1ο Βραβείο Λογοτεχνικής Μετάφρασης ΛΕΑ

1ο Βραβείο Λογοτεχνικής Μετάφρασης ΛΕΑ

Ένα νέο βραβείο για τη μεταφρασμένη λογοτεχνία από ισπανικά, πορτογαλικά και καταλανικά στα ελληνικά είναι γεγονός. Διαβάστε τη βραχεία λίστα των υποψηφίων προς βράβευση βιβλίων. Η καλύτερη μετάφραση θα ανακοινωθεί σε εκδήλωση που θα διοργανωθεί από το Φεστιβάλ ΛΕΑ [Λογοτεχνία εν Αθήναις] στο Μουσείο ...

Σασμός, του Σπύρου Πετρουλάκη

Σασμός, του Σπύρου Πετρουλάκη

Για το μυθιστόρημα του Σπύρου Πετρουλάκη «Σασμός», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μίνωας.

Του Κυριάκου Αθανασιάδη

Εξαιρετικά παραγωγικός, ο Σπύρος Πετρουλάκης είναι συγγραφέας πολλών μπεστ-σέλερ μυθιστορημάτων, αλλά ο «Σασμός» (Μίνωας 2019), χάρη πλέον και στην εξαιρετικά επιτυχη...

Μεταφραστικές στιχομυθίες

Μεταφραστικές στιχομυθίες

Ερωταποκρίσεις από παλαιότερες συνομιλίες και συνεντεύξεις με ποιητές και μεταφραστές.

Του Κώστα Κουτσουρέλη

Πώς επιλέγουμε τα κείμενα που μεταφράζουμε;

Με ποικίλους τρόπους και για όλους τους δυνατ...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Γιοζεφίνε η αοιδός, του Φραντς Κάφκα (προδημοσίευση)

Γιοζεφίνε η αοιδός, του Φραντς Κάφκα (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση ενός διηγήματος από την ανθολογία του Franz Kafka «Γιοζεφίνε η αοιδός και άλλα διηγήματα» (μτφρ. Μαργαρίτα Ζαχαριάδου, επίμετρο: Κατερίνα Καρακάση) που κυκλοφορεί στις 6 Αυγούστου από τις εκδόσεις Κίχλη.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Στὴ συναγωγή μας... ...

Σάγκι Μπέιν, του Ντάγκλας Στιούαρτ (προδημοσίευση)

Σάγκι Μπέιν, του Ντάγκλας Στιούαρτ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βραβευμένο με Booker 2020 μυθιστόρημα του Douglas Stuart «Σάγκι Μπέιν» (μτφρ. Σταυρούλα Αργυροπούλου), που κυκλοφορεί στις 30 Ιουνίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Η Άγκνες αναδύθηκε έγκαιρα α...

Χίλιοι διάβολοι, του Φρανκ Γκολντάμερ (προδημοσίευση)

Χίλιοι διάβολοι, του Φρανκ Γκολντάμερ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Frank Goldammer «Χίλιοι διάβολοι» (μτφρ. Γιώτα Λαγουδάκου), που κυκλοφορεί την 1 Ιουλίου από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Ο Χέλερ μπήκε στο εστιατόριο από την ανοιχτή πόρτα στη...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

11η Σεπτεμβρίου, 20 χρόνια μετά: 20 βιβλία που μας βοήθησαν να κατανοήσουμε

11η Σεπτεμβρίου, 20 χρόνια μετά: 20 βιβλία που μας βοήθησαν να κατανοήσουμε

Είκοσι χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από τα γεγονότα που μας εισήγαγαν στον 21ο αιώνα. Ήταν η μεγαλύτερη και πιο σοκαριστική αλληλουχία τρομοκρατικών ενεργειών που έγινε ποτέ, με μερικά λεπτά διαφορά: οι επιθέσεις στους Δίδυμους Πύργους στη Νέα Υόρκη, και στο Πεντάγωνο στην Ουάσιγκτον, την 11η Σεπτεμβρίου του 2001. Α...

Τα ώριμα βιβλία του Αυγούστου: 26 πρόσφατες εκδόσεις

Τα ώριμα βιβλία του Αυγούστου: 26 πρόσφατες εκδόσεις

Οι περισσότεροι από τα τίτλους που παρουσιάζονται εδώ έφτασαν στα χέρια μας πολύ πρόσφατα. Πρόκειται για ενδιαφέροντα βιβλία που στην πλειονότητά τους πέρασαν «κάτω από τα ραντάρ» των βιβλιοπροτάσεων για το καλοκαίρι. Ιδού μερικά από τα καλύτερα. 

Ε...

Έντεκα καλά βιβλία, πρόσκληση για σκέψη

Έντεκα καλά βιβλία, πρόσκληση για σκέψη

Έντεκα βιβλία ιστορίας, εθνολογίας, σύγχρονων οικονομικών και κοινωνικών ζητημάτων για τους εναπομείναντες στην πόλη αλλά και για όσους ακόμη αναζητούν βιβλία για τις διακοπές τους που να αξίζουν το βάρος τους.

Του Γιώργου Σιακαντάρη

...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΟΥ ΜΗΝΑ

14 Σεπτεμβρίου 2021 ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Τα βιβλία του χειμώνα: Τι θα διαβάσουμε τους μήνες που έρχονται (ανανεωμένο)

Επιλογές βιβλίων από τις προσεχείς εκδόσεις ελληνικής και μεταφρασμένης πεζογραφίας, ποίησης, βιογραφιών και δοκιμίων από 34 εκδοτικούς οίκους. Επιμέλεια: Κώστας Αγορα

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

11 Δεκεμβρίου 2020 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2020

Να επιλέξεις τα «καλύτερα» λογοτεχνικά βιβλία από μια χρονιά τόσο πλούσια σε καλούς τίτλους όπως η χρονιά που κλείνει δεν είναι εύκολη υπόθεση. Το αποτολμήσαμε, όπως άλ

ΦΑΚΕΛΟΙ