alt

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το πεζογράφημα της Κατερίνας Παπαντωνίου «Δεν θα είσαι εκεί» που κυκλοφορεί στη ΔΕΒΘ στις 9 Μαΐου και στα βιβλιοπωλεία στις 13 από τις εκδόσεις Τόπος.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Τα μεσημέρια, πριν επιστρέψει στο γραφείο, κατηφορίζοντας την Μπενάκη αγόραζε συνήθως ένα σάντουιτς κι εφημερίδα. Ανάλογα με τον καιρό, καθόταν να φάει άλλοτε σ’ ένα παγκάκι στον πεζόδρομο της Θεμιστοκλέους χαζεύοντας τους περαστικούς κι άλλοτε στο γραφείο χαζεύοντας την εφημερίδα. Εκείνο το μεσημέρι, μετά την αποβολή της Στέλλας Δεληγιάννη από το διαμέρισμα, –η αποβολή είχε συντελεστεί νομικά, αλλά η Στέλλα παρέμενε στο διαμέρισμα του τετάρτου ορόφου στην οδό Εστίας–, τη σκεφτόταν στην κουζίνα της να κρατάει στα χέρια δύο πιάτα φαΐ. Αγόρασε εφημερίδα και περιπλανήθηκε γύρω από την πλατεία Κάνιγγος σε αναζήτηση μιας καρέκλας κι ενός σερβιρισμένου πιάτου. Στη γωνία Γλάδστωνος με Πατησίων βρήκε τον «Μεγάλο Διόνυσο», ένα περίεργα καθαρό για την περιοχή ψητοπωλείο, έναν μακρόστενο χώρο με γυάλινη πρόσοψη ώστε οι περαστικοί να βλέπουν τον καινούργιο εξοπλισμό, που άστραφτε. Στα τραπέζια έξω από την τζαμαρία επί της Γλάδστωνος, κάθονταν δύο μεσήλικες ξανθές γυναίκες, φτιασιδωμένες με την κοκεταρία των αλλοδαπών νοικοκυρών σε ξένα σπίτια. Είχαν ανάμεσά τους δυο φλιτζάνια καφέ και φωτογραφίες που έδειχναν η μία στην άλλη. Τα μέσα τραπέζια ήταν άδεια και το προσωπικό σε ετοιμότητα, μήπως κι εμφανιστεί πελάτης. Διάλεξε το κεντρικό τραπέζι, παρήγγειλε κοτόπουλο με τηγανητές πατάτες κι άνοιξε την εφημερίδα.

Στο εξοχικό του σπίτι στην Αίγινα βρισκόταν νεκρός για 12 χρόνια περίπου ένας άντρας. Το μουμιοποιημένο σώμα βρέθηκε στην κρεβατοκάμαρα του σπιτιού σε πλήρη αποσύνθεση και φαγωμένο από ποντίκια. Η πόρτα ήταν κλειδωμένη και σφραγισμένη με τσιμεντόλιθους που ο ίδιος είχε τοποθετήσει από πίσω, και όλα τα παράθυρα ήταν σφηνωμένα με πανιά.

Δίπλωσε την εφημερίδα και την άφησε στο πλάι. Ένας άντρας με άσπρο παλιομοδίτικο πουκάμισο έξω από το παντελόνι και μια αποτυχημένη περμανάντ πάνω στα κακοβαμμένα, ίσως και με καφέ βερνίκι παπουτσιών, μαλλιά πλησίασε με αργές κινήσεις προς το ταμείο. Μουρμούρισε παραπονιάρικα στο αφεντικό, έναν χοντρούλη με παιδικό πρόσωπο και καλοσιδερωμένο πουκάμισο. Κανείς δεν του έδωσε σημασία. Μια μεγαλόσωμη γυναίκα ζήτησε τρία σουβλάκια και ψημένο ψωμί. Ένας άντρας μετρίου αναστήματος κάθισε σε κοντινή απόσταση κι έφαγε ένα σουβλάκι που ξεχείλιζε. Ο Πολυζώης, παρόλο που όταν πρωτομπήκε ένιωθε σαν θεατής, μέχρι να τελειώσει το φαγητό του αισθάνθηκε οικειότητα. Ικανοποιημένος πήγε να πληρώσει. Το αφεντικό τον κοίταξε στα μάτια.

Μια μεγαλόσωμη γυναίκα ζήτησε τρία σουβλάκια και ψημένο ψωμί. Ένας άντρας μετρίου αναστήματος κάθισε σε κοντινή απόσταση κι έφαγε ένα σουβλάκι που ξεχείλιζε. Ο Πολυζώης, παρόλο που όταν πρωτομπήκε ένιωθε σαν θεατής, μέχρι να τελειώσει το φαγητό του αισθάνθηκε οικειότητα. Ικανοποιημένος πήγε να πληρώσει. Το αφεντικό τον κοίταξε στα μάτια.

– Ευχαριστώ πολύ, κύριε· ξέρετε, εγώ ήμουν για καλό κόσμο, είπε το αφεντικό.

Στο στενό της Γαμβέτα, έξω από το κατάστημα με τα ηλεκτρικά είδη, ξανασκέφτηκε τη χθεσινή επίσκεψη στη Στέλλα Δεληγιάννη. Επίσκεψη, αυτή ήταν η λέξη που είχε σφηνώσει στο μυαλό του, επίσκεψη. Ξεκλείδωσε την πόρτα του γραφείου κι ίσα που πρόλαβε το τηλέφωνο.

– Κανείς δεν ήταν στο σπίτι, κύριε Ανδρικόπουλε.
– Βρήκες τίποτε προς καταγραφή;
– Ένα ψυγείο.
– Ο Κουτσοστάθης θέλει να το νοικιάσει. Ξέρεις κανέναν να ενδιαφέρεται;
– Θα ρωτήσω.
– Χρειάζεται επισκευές;
– Δεν νομίζω.
– Ωραία. Πέρνα το συντομότερο να αφήσεις τα κλειδιά.

Ξεκίνησε να συντάσσει τον κατάλογο των αντικειμένων που βρήκε το πρωί προς καταγραφή: Ένα (1) ψυγείο μάρκας Samsung, παλαιό, ουδέν άλλο βρέθηκε. Υπογραφή. Ο Δικαστικός Επιμελητής της

Περιφέρειας του Εφετείου Αθηνών Ανάργυρος Πολυζώης του Βασιλείου, Πανεπιστημίου 56, Αθήνα, 210 383 7487. Τον ξαναδιάβασε: Ένα (1) ψυγείο μάρκας Samsung, παλαιό, ουδέν άλλο βρέθηκε. Υπογραφή. 

Ουδέν. Τίποτε. Και οι φωτογραφίες; Δεν θα καταγράψει τις φωτογραφίες, πόσες είναι, σε ποιον ανήκουν. Προσπάθησε: φωτογραφίες κολλημένες στους τοίχους, φωτογραφίες άγνωστης γυναίκας, φωτογραφίες γυναίκας σε διαφορετικές πόζες, φωτογραφίες χάρτινης γυναίκας, φωτογραφίες της ίδιας γυναίκας. Πόσες είναι; Εκατό, διακόσιες, χίλιες; Θα μετρήσει κι αυτήν που έκλεψε κι έχει αφήσει στο εργένικο σαλόνι του; Είπε ψέματα στον δικηγόρο, παρέλειψε να πει για τις φωτογραφίες, είπε ψέματα, παρέλειψε να πει ότι μία από τις φωτογραφίες ήταν στο σπίτι του, όπως και το επάργυρο τάσι της Ευγενίας Καλκέα. Η Καλκέα όμως ήταν νεκρή στην πολυθρόνα και η Στέλλα ζωντανή στους τοίχους, όσο μπορεί να θεωρείται κανείς ζωντανός σε παγωμένα ενσταντανέ σε ένα άδειο σπίτι. Δεν θα καταγράψει τους τοίχους, την αλλόκοτη ταπετσαρία, τη γυναίκα που τον κοιτούσε, τη γυναίκα που εκείνος κοιτούσε επί δύο ώρες κι ας κοίταζε τοίχους, τσιμέντο και τούβλα σοβαντισμένα, σκληρή επιφάνεια ταπετσαρισμένη με πολύχρωμες εικόνες, με τρυφερές πόζες, παγωμένες πόζες, ποιος ξέρει εδώ και πόσον καιρό, πόζες ανίσκιωτες. Του χαμογελούσε, άνοιγε την αγκαλιά της, του έδειχνε το σπίτι της, τα στήθη της, τον καλούσε να καθίσουν στο τραπέζι, του προσέφερε ένα ζεστό πιάτο φαΐ. Σκιές κοιτούσε, σκιές σε σκληρή επιφάνεια, σκιές φεγγάρια πάνω σε τζάμια, φωτεινές αντανακλάσεις. Τι βρήκε στην οδό Εστίας; Ένα παλιό ψυγείο, χαρτιά στους τοίχους και σκόνη.

altΟι επόμενες ημέρες κύλησαν με δυσκολία. Διαδηλωτές έκλειναν το κέντρο της πόλης και τον ξεβόλευαν. Για να φτάσει από το κέντρο στην Ηλιούπολη, στου Ρέντη ή στον Χολαργό, έκανε κύκλους με τη μηχανή, όπως στο βαρέλι του θανάτου, χωρίς εξέδρα. Το μεσημέρι της Τετάρτης, μετά από μια επιτυχημένη κατάσχεση αυτοκινήτου, γύρω στις τέσσερις, ξάπλωσε στον καναπέ του γραφείου, τα πόδια του περίσσευαν από τα γόνατα και κάτω. Είχε μόλις κλείσει τα μάτια να κοιμηθεί, όταν άκουσε ένα θρόισμα, λες και κάποιος γλιστρούσε νωχελικά πάνω στη δερματίνη του καναπέ. Σηκώθηκε πάνω και τίναξε με τα χέρια το παντελόνι σαν να είχε σκονιστεί, και έφυγε για να συναντήσει την κόρη του.

Επιστρέφοντας το βράδυ τη μικρή Μαργαρίτα στο σπίτι, έτσι αποκαλούσε ακόμα, «σπίτι», την πρώην οικογενειακή τους στέγη, συγκρατήθηκε να μη βάλει το κλειδί στην πόρτα. Το είχε κρατήσει στην αρμαθιά με τα κλειδιά για να διατηρεί τη σαθρή αυταπάτη ότι μια μέρα θα επέστρεφε, ότι η Θεανώ, η γυναίκα του, δεν μπορούσε ακόμα να την αποκαλέσει πρώην γυναίκα μου, θα του ζητούσε να γυρίσει πίσω. Αγνοούσε ότι η Θεανώ είχε αλλάξει την κλειδαριά δυο μέρες αφότου εκείνος έφυγε από το σπίτι. Είχε στην τσέπη ακόμα τρία κλειδιά που δεν του ανήκαν, τα κλειδιά που άφησε η Στέλλα πάνω στην πόρτα: ένα απλό κλειδί για την κεντρική είσοδο, ένα κλειδί τύπου χρηματοκιβωτίου με λεπτό βραχίονα και οδοντωτή απόληξη για την ασφάλεια της πόρτας, και ένα πλακέ κλειδί. Τα είχε κιόλας περάσει στην κλειδοθήκη μαζί με τα υπόλοιπα.

Πόσα από τα κλειδιά που είχε στην τσέπη ήταν δικά του, πόσοι τον περίμεναν να ανοίξει με το κλειδί την πόρτα, απέφευγε να κάνει λογαριασμό. Εκείνο το βράδυ, έκρυβε στην τσέπη τρία κλειδιά παραπάνω, ή μήπως τα φύλαγε όπως η μάνα του φύλαγε τις μπαγιάτικες φέτες ψωμί; Σύντομα βρέθηκε να ξεκλειδώνει την κεντρική είσοδο στην οδό Εστίας, λες κι έμενε από καιρό εκεί. Σε κάθε δωμάτιο κρεμόταν ένας γλόμπος από την οροφή και από τους τοίχους μία γυναίκα, πολλές γυναίκες.

Ακουγόταν μόνο το ψυγείο. Το άνοιξε, τρία αυγά, μια φρατζόλα ψωμί μέσα σε νάιλον σακούλα κι ένα μπουκάλι γάλα. Ήπιε δυο γουλιές από το γάλα, μια γυναίκα τον σκεπτόταν κι αυτό του είχε λείψει.

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Το σπίτι με την κόκκινη πόρτα» του Βαγγέλη Μαργιωρή (προδημοσίευση)

«Το σπίτι με την κόκκινη πόρτα» του Βαγγέλη Μαργιωρή (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το αστυνομικό μυθιστόρημα του Βαγγέλη Μαργιωρή «Το σπίτι με την κόκκινη πόρτα», το οποίο κυκλοφορεί στις 25 Σεπτεμβρίου από τις εκδόσεις Μίνωας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

«Ήρωες, μίξερ, μανταλάκια, σερβιέτες…» Μέσα στο ...

«90 δευτερόλεπτα – Οδηγίες για την επίγεια ζωή» του Σάκη Σερέφα (προδημοσίευση)

«90 δευτερόλεπτα – Οδηγίες για την επίγεια ζωή» του Σάκη Σερέφα (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βιβλίο του Σάκη Σερέφα «90 δευτερόλεπτα – Οδηγίες για την επίγεια ζωή», το οποίο κυκλοφορεί στις 28 Σεπτεμβρίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Άραγε πόσα ατυχήματα οφείλονται στην αλλαγή των λωρίδων ευτυχίας;

...
«Ασκατασούνα – Ξέφτια Ελευθερίας» του Μάνου Χατζηγιάννη (προδημοσίευση)

«Ασκατασούνα – Ξέφτια Ελευθερίας» του Μάνου Χατζηγιάννη (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βιβλίο του Μάνου Χατζηγιάννη «Ασκατασούνα – Ξέφτια Ελευθερίας», το οποίο κυκλοφορεί στις 20 Σεπτεμβρίου από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Και να ήθελε να κλείσει μάτι, δεν μπορούσε. Δεν ήταν από εκείν...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Τζο Νέσμπο: «Η κόρη μου δεν εντυπωσιάζεται με τίποτα από όσα κάνω, αλλά όταν της είπα ότι θα γίνω επίτιμος διδάκτωρ στην Αθήνα έμεινε με το στόμα ανοιχτό»

Τζο Νέσμπο: «Η κόρη μου δεν εντυπωσιάζεται με τίποτα από όσα κάνω, αλλά όταν της είπα ότι θα γίνω επίτιμος διδάκτωρ στην Αθήνα έμεινε με το στόμα ανοιχτό»

Ο δημοφιλής συγγραφέας αστυνομικής λογοτεχνίας Τζο Νέσμπο [Jo Nesbø] αναγορεύτηκε επίτιμος διδάκτωρ του Τμήματος Αρχειονομίας, Βιβλιοθηκονομίας και Συστημάτων Πληροφόρησης του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής.

Επιμέλεια: Ευλαλία Πάνου

...
Βίος και Πολιτεία #10: Ο Παναγής Παναγιωτόπουλος ζωντανά από το «υπόγειο» της Πολιτείας

Βίος και Πολιτεία #10: Ο Παναγής Παναγιωτόπουλος ζωντανά από το «υπόγειο» της Πολιτείας

Στο 10ο επεισόδιο της σειράς συζητήσεων με ανθρώπους από το χώρο του βιβλίου, με τον Κώστα Κατσουλάρη θα συνομιλήσει ο συγγραφέας και πανεπιστημιακός Παναγής Παναγιωτόπουλος. Η συζήτηση θα μεταδοθεί ζωντανά, την Πέμπτη, 28 Σεπτεμβρίου, στις 7μμ.

Επιμέλεια: Book Press

Βίος ...

«Κάποιοι μήνες της ζωής μου» του Μισέλ Ουελμπέκ – ή πώς να μην αποφεύγεις τις παγίδες της δημοσιότητας (κριτική)

«Κάποιοι μήνες της ζωής μου» του Μισέλ Ουελμπέκ – ή πώς να μην αποφεύγεις τις παγίδες της δημοσιότητας (κριτική)

Για το βιβλίο του Μισέλ Ουελμπέκ [Michel Houellebecq] «Κάποιοι μήνες της ζωής μου» (μτφρ. Γιώργος Καράμπελας, εκδ. Εστία). 

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

Προβοκάτορας, φίλεχθρος, άνθρωπος που ζει από τις αντιπαραθέσεις και...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Το σπίτι με την κόκκινη πόρτα» του Βαγγέλη Μαργιωρή (προδημοσίευση)

«Το σπίτι με την κόκκινη πόρτα» του Βαγγέλη Μαργιωρή (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το αστυνομικό μυθιστόρημα του Βαγγέλη Μαργιωρή «Το σπίτι με την κόκκινη πόρτα», το οποίο κυκλοφορεί στις 25 Σεπτεμβρίου από τις εκδόσεις Μίνωας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

«Ήρωες, μίξερ, μανταλάκια, σερβιέτες…» Μέσα στο ...

«Manifest – Υλοποίησε τη ζωή των ονείρων σου» της Τζορντάνα Λεβίν (προδημοσίευση)

«Manifest – Υλοποίησε τη ζωή των ονείρων σου» της Τζορντάνα Λεβίν (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βιβλίο της Τζορντάνα Λεβίν [Jordanna Levin] «Manifest – Υλοποίησε τη ζωή των ονείρων σου» (μτφρ. Νοέλα Ελιασά), που θα κυκλοφορήσει στις 25 Σεπτεμβρίου από τις εκδόσεις Μίνωας. 

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

...

«Ηλίας Πετρόπουλος: Σκληρός από τρυφερότητα» του Τζον Τέιλορ (προδημοσίευση)

«Ηλίας Πετρόπουλος: Σκληρός από τρυφερότητα» του Τζον Τέιλορ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση του προλόγου του μεταφραστή Γιώργου Ι. Αλλαμανή, στο βιβλίο του Τζον Τέιλορ [John Taylor] «Σκληρός από τρυφερότητα – Ο Έλληνας ποιητής και λαογράφος του άστεως Ηλίας Πετρόπουλος», το οποίο κυκλοφορεί αυτές τις μέρες από τις εκδόσεις Δίχτυ.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Μεσογειακό νουάρ, δικαστικό θρίλερ, whodunnit κι ένα ασήμαντο περιστατικό: 4 δυνατά ευρωπαϊκά αστυνομικά μυθιστορήματα

Μεσογειακό νουάρ, δικαστικό θρίλερ, whodunnit κι ένα ασήμαντο περιστατικό: 4 δυνατά ευρωπαϊκά αστυνομικά μυθιστορήματα

Τέσσερα πρόσφατα αστυνομικά μυθιστορήματα ανανεώνουν τις γνωστές υποκατηγορίες της αστυνομικής λογοτεχνίας. «Η σκοτεινή μούσα» του Άρμιν Έρι, «Ο κώδικας του θησαυρού» της Τζάνις Χάλετ, «Θάνατος ενός ταξιδιώτη» του Ντιντιέ Φασέν και «Η στρατηγική του πεκινουά» του Αλέξις Ραβέλο.

Γράφει η Χίλ...

Τα βιβλία του φθινοπώρου 2023: Τι θα διαβάσουμε τις μέρες που έρχονται

Τα βιβλία του φθινοπώρου 2023: Τι θα διαβάσουμε τις μέρες που έρχονται

Επιλογές από τις προσεχείς εκδόσεις ελληνικής και μεταφρασμένης πεζογραφίας, ποίησης, βιογραφιών, θεάτρου, δοκιμίων, μελετών και γκράφικ νόβελ.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Επιλέξαμε και φέτος όχι την εξαντλητική παρουσίαση των νέων εκδόσεων αλλά την στ...

22 σημαντικοί συγγραφείς που έγραψαν μόνο ένα μυθιστόρημα

22 σημαντικοί συγγραφείς που έγραψαν μόνο ένα μυθιστόρημα

Τι κοινό θα μπορούσε να έχει η Έμιλι Μπροντέ [Emily Brontë] με τον Χουάν Ρούλφο [Juan Rulfo] και τον εικονιζόμενο Άρη Αλεξάνδρου; Και οι τρεις τους, όπως και πολλοί ακόμα σημαντικοί συγγραφείς, έγραψαν και εξέδωσαν ένα μόνο μυθιστόρημα στη διάρκεια της ζωής τους, που ωστόσο αρκούσε για να τους καθιερώσει στο λογοτεχ...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΟΥ ΜΗΝΑ

22 Σεπτεμβρίου 2023 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα βιβλία του φθινοπώρου 2023: Τι θα διαβάσουμε τις μέρες που έρχονται

Επιλογές από τις προσεχείς εκδόσεις ελληνικής και μεταφρασμένης πεζογραφίας, ποίησης, βιογραφιών, θεάτρου, δοκιμίων, μελετών και γκράφικ νόβελ. Επιμέλεια: Κώστας Αγορα

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

ΦΑΚΕΛΟΙ