alt

Προδημοσίευση από το δοκίμιο του Hans Blumenberg Ναυάγιο με θεατή (μτφρ. - επίμετρο: Θοδωρής Δρίτσας) που θα κυκλοφορήσει τις επόμενες μέρες από τις εκδόσεις Αντίποδες.

Επιμέλεια: Λεωνίδας Καλούσης

Το θαλασσινό ταξίδι ως υπέρβαση των ορίων

Ο άνθρωπος ζει τη ζωή του και φτιάχνει τους θεσμούς του στη στεριά. Προτιμά ωστόσο να σκέφτεται τη συνολική πορεία της ύπαρξής του χρησιμοποιώντας μεταφορές που συνδέονται με το ριψοκίνδυνο θαλασσινό ταξίδι.

Ο άνθρωπος ζει τη ζωή του και φτιάχνει τους θεσμούς του στη στεριά. Προτιμά ωστόσο να σκέφτεται τη συνολική πορεία της ύπαρξής του χρησιμοποιώντας μεταφορές που συνδέονται με το ριψοκίνδυνο θαλασσινό ταξίδι. Το ρεπερτόριο αυτών των ναυτικών μεταφορών για την ύπαρξη είναι εξαιρετικά πλούσιο: ακτές και νησιά, ασφαλή λιμάνια και ανοιχτές θάλασσες, ύφαλοι και καταιγίδες, αβαθή και νηνεμία, πανιά και πηδάλια, τιμονιέρηδες και αραξοβόλια, πυξίδες και τ’ άστρα που μας οδηγούν, φάροι και πιλότοι. Πολύ συχνά η απεικόνιση των κινδύνων που ελλοχεύουν στην ανοιχτή θάλασσα απλώς αξιοποιείται για να τονιστεί η άνεση και η γαλήνη, η ασφάλεια και η ηρεμία του λιμανιού όπου θα ολοκληρωθεί το ταξίδι. Μόνο όταν αποκλείεται η επίτευξη κάποιου στόχου, όπως για παράδειγμα στους σκεπτικούς και τους επικούρειους, μπορεί ως εικόνα της αγαθής τύχης να χρησιμοποιηθεί η ίδια η γαλήνη της ανοιχτής θάλασσας.

Από τις στοιχειακές πραγματικότητες με τις οποίες έρχεται αντιμέτωπος ο άνθρωπος, η θάλασσα είναι η πιο ανοίκεια – τουλάχιστον ήταν μέχρι την όψιμη κατάκτηση των αιθέρων. Τη θάλασσα την κυβερνούν εξουσίες και θεοί που κρατιούνται πεισματικά έξω από τη σφαίρα των προβλέψιμων δυνάμεων. Ο ωκεανός που περιβάλλει τον κατοικημένο κόσμο γεννά μυθικά τέρατα, εντελώς ξένα προς τις γνώριμες μορφές της φύσης, πλάσματα που δεν έχουν πια καμία σχέση με την εύτακτη δομή του κόσμου. Στον απόκοσμο χαρακτήρα του θαλασσινού στοιχείου συμβάλλει επίσης το γεγονός ότι, σύμφωνα με το μύθο, υπεύθυνος για τους σεισμούς, που θεωρούνταν πάντοτε το αναμφισβήτητα πιο τρομακτικό φυσικό φαινόμενο, είναι ο Ποσειδώνας, θεός της θάλασσας. Στην ημιμυθική εξήγηση του φαινομένου που προτείνει ο πρώτος από τους Ίωνες φυσικούς φιλοσόφους, ο Θαλής ο Μιλήσιος, οι σεισμοί συγκρίνονται με τον κλυδωνισμό ενός πλοίου στη θάλασσα – και όχι μόνο μεταφορικά, καθώς κατά τον Θαλή η γη επιπλέει πάνω στον κοσμικό ωκεανό. Έτσι, αυτός ο πρωτοφιλόσοφος φτιάχνει την πρώτη γέφυρα που θα μας επιτρέψει να κατανοήσουμε το παράδοξο από το οποίο ξεκίνησα: το γεγονός ότι ο άνθρωπος, παρότι ζει στη στεριά, προτιμά να αναπαριστά τη συνολική κατάστασή του μέσα στον κόσμο χρησιμοποιώντας τις φανταστικές εικόνες του θαλασσινού ταξιδιού.

altΔύο παραδοχές καθορίζουν κατά κύριο λόγο το νοηματικό φορτίο της μεταφοράς του θαλασσινού ταξιδιού και του ναυαγίου: η θάλασσα αφενός συλλαμβάνεται ως το όριο που θέτει η φύση στο πεδίο της δραστηριότητας του ανθρώπου και αφετέρου δαιμονοποιείται ως η σφαίρα του απρόβλεπτου, της ανομίας και της απουσίας προσανατολισμού. Και στη χριστιανική εικονογραφία όμως η θάλασσα είναι ο τόπος της εμφάνισης του κακού, ενίοτε μάλιστα με τη γνωστικιστική φόρτιση που τη θέλει να αντιπροσωπεύει την ύλη που καταβροχθίζει τα πάντα και στην οποία επιστρέφουν τα πάντα. Στην επαγγελία που δίνεται στην ιωάννεια Αποκάλυψη λέγεται, μεταξύ άλλων, ότι κατά τη μεσσιανική εποχή δεν θα υπάρχει πλέον θάλασσα (ἡ θάλασσα οὐκ ἔστιν ἔτι). Η περιπλάνηση στην καθαρή μορφή της εκφράζει την αυθαιρεσία των δυνάμεων, την παρεμπόδιση της επιστροφής στην πατρίδα, όπως στην περίπτωση του Οδυσσέα, τα δίχως νόημα βάσανα και, τέλος, το ναυάγιο · όλα αυτά υπονομεύουν την αξιοπιστία του κόσμου και προοικονομούν την αντίθετη αξιακή του φόρτιση, που εξέφρασε ο γνωστικισμός.

Η πολιτισμική κριτική υπήρξε πάντοτε καχύποπτη απέναντι στη θάλασσα. Τι άλλο μπορεί να παρακινεί κάποιον να εγκαταλείψει τη στεριά αν όχι η περιφρόνηση για τους λιγοστούς πόρους της φύσης και τη μονοτονία της αγροτικής εργασίας, καθώς και η εθιστική σαγήνη του γρήγορου κέρδους, ενός κέρδους μεγαλύτερου από το εύλογο –για τον υπολογισμό του οποίου εξάλλου, οι φιλοσοφούντες έχουν πάντα πρόχειρο έναν τύπο– η επιθυμία δηλαδή για χλιδή και πολυτέλεια; Το γεγονός ότι εδώ, στο σύνορο ανάμεσα στη στεριά και τη θάλασσα, συνέβη για πρώτη φορά η πράξη που μπορεί να μην ήταν μια πτώση αλλά ήταν αναμφίβολα ένα ολίσθημα προς το ανάρμοστο και το αμετροεπές, διαθέτει εκείνη την εικονική δύναμη στην οποία οφείλουν τη διάρκειά τους οι επιτυχημένοι τόποι.

Οι κανόνες του χρόνου φαίνεται να είναι το μόνο στοιχείο της κοσμικής τάξης που ισχύει στη θάλασσα.

Με ανησυχία απευθύνεται, στο Έργα και ημέραι, ο Ησίοδος στον αδελφό του Πέρση, ο οποίος, ανόητος ων (μέγα νήπιε Πέρση, 286), αποστράφηκε τη γεωργική εργασία, κυνηγώντας την ευκαιρία ενός παράκτιου θαλασσινού ταξιδιού, όπως ο πατέρας τους ταξίδεψε με καράβια, επειδή στερούνταν τα απαραίτητα για μια αξιοπρεπή ζωή (πλωίζεσκ’ ἐν νηυσί, βίου κεχρημένος ἐσθλοῦ, 634). Ο Ησίοδος δεν εμπιστεύεται το αλλότριο στοιχείο, επειδή ακριβώς δεν υπάγεται πλήρως στην εξουσία του Δία · στην ανοιχτή θάλασσα, κυβερνά καταπώς επιθυμεί ο ἐνοσίχθων Ποσειδώνας. Γι’ αυτό συμβουλεύει τον αδελφό του να γυρίσει όσο πιο γρήγορα μπορεί στο σπίτι και να μην υπερβεί τα καθορισμένα όρια της ευνοϊκής για τη ναυσιπλοΐα εποχής. Οι κανόνες του χρόνου φαίνεται να είναι το μόνο στοιχείο της κοσμικής τάξης που ισχύει στη θάλασσα. Γι’ αυτό, ο Ησίοδος επικρίνει έντονα όσους επιχειρούν θαλασσινά ταξίδια εν μέσω των αβέβαιων συνθηκών της άνοιξης · ο πλους είναι επικίνδυνος και δύσκολα θα αποφύγεις την καταστροφή (ἁρπακτός · χαλεπῶς κε φύγοις κακόν, 684). Ωστόσο οι άνθρωποι, μέσα στην άγνοιά τους (ἀιδρείῃσι νόοιο, 685), αποτολμούν τέτοια ταξίδια.

Σε αυτήν ακριβώς την επίκριση συναντάμε για πρώτη φορά την πολιτισμικοκριτική σύνδεση ανάμεσα στα δύο στοιχεία που χαρακτηρίζονται από ρευστότητα: το νερό και το χρήμα. Για το χρήμα λέγεται ότι είναι «σαν τη ζωή για τους ταλαίπωρους θνητούς» (χρήματα γὰρ ψυχὴ πέλεται δειλοῖσι βροτοῖσιν). Αυτό το εργαλείο της απόλυτης διαμεσολάβησης των πάντων με τα πάντα, αντί για το χωρισμό των λαών, που θεωρείται σύμφωνος με τη φύση, δημιουργεί την αχάρακτη οδό που τους συνδέει. Παραμένοντας στο σχήμα που έχει προδιαμορφωθεί εδώ, ο Βιργίλιος, σε λιγότερο αποκαλυπτικό τόνο από τον οραματιστή Ιωάννη, προλέγει, στην τέταρτη Εκλογή του, για την ερχόμενη εποχή της μακαριότητας, το τέλος όχι των θαλασσών αλλά των θαλασσινών ταξιδιών.

 

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Πίσω από τις κλειστές πόρτες» της Ελένης Χέλμη-Μαρκεζίνη (προδημοσίευση)

«Πίσω από τις κλειστές πόρτες» της Ελένης Χέλμη-Μαρκεζίνη (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από βιβλίο της Ελένης Χέλμη-Μαρκεζίνη «Πίσω από τις κλειστές πόρτες – Αστέρες, ηγέτες, γαλαζοαίματοι και καθημερινοί άνθρωποι», το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 3 Απριλίου από τις εκδόσεις Αρμός.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Δύο ...

«Η τέχνη της μέθης» του Λοράν ντε Σουτέρ (προδημοσίευση)

«Η τέχνη της μέθης» του Λοράν ντε Σουτέρ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από βιβλίο του βραβευμένου Βέλγου δοκιμιογράφου και καθηγητή Νομικής Λοράν ντε Σουτέρ [Laurent de Sutter] «Η τέχνη της μέθης» (μτφρ. Ζωή Καραμπέκιου), το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 6 Μαρτίου από τις εκδόσεις Το Μέλλον.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

...
«Ἤριννα Ἠλακάτη» της Τασούλας Καραγεωργίου (προδημοσίευση)

«Ἤριννα Ἠλακάτη» της Τασούλας Καραγεωργίου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από τη μελέτη της Τασούλας Καραγεωργίου «Ἤριννα Ἠλακάτη», η οποία κυκλοφορεί αυτές τις μέρες από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Στὴν πραγματική της ζωὴ ἡ Ἤριννα εἶναι μιὰ μικρὴ «τραγουδίστρα», τρυφερὴ ἀοιδὸς ...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Τo «100 χρόνια μοναξιά» του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες έγινε σειρά

Τo «100 χρόνια μοναξιά» του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες έγινε σειρά

Η πλατφόρμα έδωσε στη δημοσιότητα το teaser trailer του σίριαλ 16 επεισοδίων που προσπαθεί να οπτικοποιήσει το εμβληματικό μυθιστόρημα «100 χρόνια μοναξιά» του νομπελίστα Κολομβιανού συγγραφέα. Κεντρική εικόνα: © Netflix. 

Επιμέλεια: Book Press

...
Στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος: Η Άννα Κοκκίνου διαβάζει τον «Μοσκώβ-Σελήμ» του Γεωργίου Βιζυηνού

Στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος: Η Άννα Κοκκίνου διαβάζει τον «Μοσκώβ-Σελήμ» του Γεωργίου Βιζυηνού

Την Κυριακή 28 Απριλίου στις 20:00 στον Φάρο του ΚΠΙΣΝ θα πραγματοποιηθεί η τελευταία ανάγνωση της επιτυχημένης σειράς «Παραβάσεις / Αναγνώσεις», του θεατρικού αναλόγιου που επιμελείται η σκηνοθέτης Σύλβια Λιούλιου. Αυτή τη φορά, η Άννα Κοκκίνου συνεργάζεται με τον Νίκο Βελιώτη και διαβάζει τον «Μοσκώβ-Σελήμ» τ...

Μια βραδιά για τον Νίκο Γκάτσο στην Καλαμάτα

Μια βραδιά για τον Νίκο Γκάτσο στην Καλαμάτα

Καλεσμένοι στη βραδιά μιλούν για το έργο του κορυφαίου στιχουργού, ενώ θα ακουστούν και τραγούδια σε ποίηση Νίκου Γκάτσου με τη Μαρία Κρασοπούλου και τον Νικόλα Παλαιολόγο.

Επιμέλεια: Book Press

Ο Δήμος Καλαμάτας και ο Τομέας Λόγου και Γραμμάτων της Κ.Ε. «ΦΑΡΙΣ», διοργανώνουν...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Μαργαρίτα Ιορδανίδη» του Μιχάλη Μακρόπουλου (προδημοσίευση)

«Μαργαρίτα Ιορδανίδη» του Μιχάλη Μακρόπουλου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από τη νουβέλα του Μιχάλη Μακρόπουλου «Μαργαρίτα Ιορδανίδη», η οποία θα κυκλοφορήσει στις 19 Απριλίου από τις εκδόσεις Κίχλη.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Εἶχαν πιάσει γιὰ τὰ καλὰ οἱ ζέστες, καὶ τὴν ἑπόμενη Κυριακὴ κανόνισαν ν...

«Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή» του Αντρές Μοντέρο (προδημοσίευση)

«Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή» του Αντρές Μοντέρο (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Αντρές Μοντέρο [Andrés Montero] «Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή» (μτφρ. Μαρία Παλαιολόγου), το οποίο κυκλοφορεί στις 17 Απριλίου από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Η μονομαχ...

«Σχολείο για την αγάπη» της Ολίβια Μάνινγκ (προδημοσίευση)

«Σχολείο για την αγάπη» της Ολίβια Μάνινγκ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Ολίβια Μάνινγκ [Olivia Manning] «Σχολείο για την αγάπη» (μτφρ. Φωτεινή Πίπη), το οποίο κυκλοφορεί στις 23 Απριλίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Όταν έφτασαν στην κορυφή του λό...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Δεν είναι «έγκλημα πάθους» είναι γυναικοκτονία: 5 μελέτες για την έμφυλη βία

Δεν είναι «έγκλημα πάθους» είναι γυναικοκτονία: 5 μελέτες για την έμφυλη βία

Πέντε μελέτες αναδεικνύουν τις νομικές και κοινωνικές διαστάσεις των γυναικοκτονιών και συμβάλλουν στην κατανόηση των αιτίων που προκαλούν την πιο ακραία μορφή έμφυλης βίας. Επειδή οι γυναικτοκτονίες δεν είναι «εγκλήματα πάθους» αλλά ανθρωποκτονίες με πολύ συγκεκριμένα χαρακτηριστικά.

Γράφει η Φανή Χ...

Επιστήμη, φιλοσοφία, τέχνες, βιογραφίες, λογοτεχνία: Οι εκδόσεις Ροπή μέσα από 5 βιβλία τους

Επιστήμη, φιλοσοφία, τέχνες, βιογραφίες, λογοτεχνία: Οι εκδόσεις Ροπή μέσα από 5 βιβλία τους

Με έδρα τη Θεσσαλονίκη, οι εκδόσεις Ροπή επιδιώκουν μέσω των βιβλίων τους την αλληλεπίδραση των θετικών επιστημών με άλλα γνωστικά πεδία, δίχως διάθεση να απευθύνονται μόνο σε ειδικούς και «γνώστες». 

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

...
Aπό τον Γκάμπορ Μάτε έως τον Όσσο: 5 βιβλία για μια πιο υγιή και ισορροπημένη ζωή

Aπό τον Γκάμπορ Μάτε έως τον Όσσο: 5 βιβλία για μια πιο υγιή και ισορροπημένη ζωή

Πέντε βιβλία που κυκλοφόρησαν πρόσφατα μάς δείχνουν τον δρόμο για μια πιο υγιή και ισορροπημένη ζωή, μέσα από δεδομένα που προέκυψαν από σημαντικές επιστημονικές έρευνες των τελευταίων ετών και από πολύτιμα αποστάγματα πνευματικής εμβάθυνσης. 

Γράφει η Ελεάνα Κολοβού 

...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

15 Δεκεμβρίου 2023 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2023

Mυθιστορήματα, νουβέλες, διηγήματα, ποιήματα: Επιλογή 100 βιβλίων, ελληνικών και μεταφρασμένων, από τη βιβλιοπαραγωγή του 2023. Επιλογή: Συντακτική ομάδα της Book

ΦΑΚΕΛΟΙ