lamprinos360

Προδημοσίευση από τη μελέτη του Φώτου Λαμπρινού Χούντα είναι θα περάσει; που θα κυκλοφορήσει στις 25 Νοεμβρίου από τις εκδόσεις Καστανιώτη.

Το 1967, στην Ελλάδα δεν υπάρχει τηλεόραση. Κυρίαρχα μέσα κυβερνητικής προπαγάνδας είναι το ραδιόφωνο και ο κινηματογράφος με τα δεκάλεπτα Επίκαιρα, που προβάλλονται, υποχρεωτικά, κάθε εβδομάδα, πριν από το κυρίως πρόγραμμα, στις 347 αίθουσες (αριθμός ρεκόρ), που λειτουργούν σε ολόκληρη την επικράτεια. Τα ίδια Επίκαιρα, αποστέλλονται στις πρεσβείες και τα προξενεία του εξωτερικού, για να προβληθούν στις κοινότητες των Ελλήνων μεταναστών.

Υπάρχει βέβαια και ο Τύπος, ο οποίος σε ένα βαθμό, «στρώνει το δρόμο» στη δικτατορία, πολύ πριν από την κάθοδο των τανκς, ενώ στη διάρκεια της Χούντας υπόκειται, αρχικά σε ασφυκτική και αργότερα, χαλαρή λογοκρισία.

Ωστόσο, σκοπός του παρόντος βιβλίου δεν είναι η επισκόπηση της «επταετίας», ούτε πολύ περισσότερο η συνολική ιστορική της καταγραφή. Με κυρίαρχο υλικό τα κρατικά κινηματογραφικά Επίκαιρα, επιδιώκεται ο σχολιασμός της εικόνας, που το καθεστώς παράγει και διανέμει σε όλη τη χώρα (ακόμα και μετά την επικράτηση της τηλεόρασης), η οποία αποκαλύπτει, παρά τη θέληση των ιθυνόντων, κοινωνικές συμπεριφορές με στοιχεία διαχρονικά, έτσι ώστε να μην αποφεύγονται οι συνειρμοί από τη μετάπειτα στάση του κοινωνικού σώματος, αλλά και τους χειρισμούς των μαζικών μέσων ενημέρωσης, επί Δημοκρατίας πλέον.

Η σπουδαιότερη από τις τέχνες

Φημολογείται ότι ο Λένιν, σε συζήτηση με συντρόφους του, διατύπωσε την άποψη ότι «Από όλες τις τέχνες, για εμάς σημαντικότερη είναι ο κινηματογράφος». Είναι ωστόσο σίγουρο πως, αν υπήρχε από τότε η τηλεόραση, ο Λένιν θα διατύπωνε διαφορετικά αυτή τη φράση. Από την πρώτη δεκαετία του 20ού αιώνα ο κινηματογράφος, με τη μορφή των κινηματογραφικών δεκάλεπτων Επικαίρων, έχοντας ήδη κατακτήσει τον τίτλο του μαζικότερου θεάματος σε όλο τον κόσμο, υπηρέτησε προπαγανδιστικούς σκοπούς. Γεγονός που έλαβε μεγάλες διαστάσεις στη διάρκεια του Μεγάλου Πολέμου (1914-1918). Η χρήση της έβδομης τέχνης ως ισχυρού μέσου προπαγάνδας συνεχίστηκε και σε καιρό ειρήνης, με τα κάθε λογής απολυταρχικά αλλά και δημοκρατικά καθεστώτα, για να απογειωθεί στη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου. Έκτοτε τα εβδομαδιαία κινηματογραφικά «Επίκαιρα» εξυπηρετούσαν κυρίως τους σκοπούς των καθεστώτων (δημοκρατικών ή απολυταρχικών) που τα παρήγαν.

Το ίδιο συνέβη και στη χώρα μας. Η εικόνα της Ελλάδας, μέσα από αυτά τα «εικονογραφημένα εμβατήρια», διαδίδεται παντού, ώστε να καταστήσει σαφές το κυρίαρχο ιδεολόγημα του καθεστώτος: Ο στρατός όχι μόνο έσωσε την Ελλάδα, αλλά ανέλαβε και την αποστολή να την αναδημιουργήσει.

Ωστόσο μπαίνουμε σιγά σιγά στην εποχή κατά την οποία στα σπίτια και στη ζωή των Ελλήνων εισέρχεται η τηλεόραση. Σε σχέση με τον κινηματογράφο, είναι εξ ορισμού σαφές ότι ένα «οπτικό ραδιόφωνο» που μπαίνει σε κάθε σπίτι ή δημόσιο χώρο (καφενεία, λέσχες, χώροι δουλειάς, αεροδρόμια, λιμάνια κ.λπ.) αποκτά μεγαλύτερη ισχύ. Για να δει το προπαγανδιστικό φιλμ στη σκοτεινή αίθουσα, ο πολίτης θα πρέπει να μετακινηθεί, να πληρώσει εισιτήριο και να δεχθεί το προπαγανδιστικό μήνυμα για δέκα μόνο λεπτά. Η τηλεόραση μπορεί να είναι ανοιχτή όλο το εικοσιτετράωρο, χωρίς να είναι απαραίτητο να την παρακολουθεί κανείς καθισμένος σε μια καρέκλα. Μπορεί να μαγειρεύει, να παίζει χαρτιά, να ασχολείται με τα παιδιά ή με καθετί άλλο και να «ακούει» μόνο τον ήχο. Το «μέσο» ταυτίζεται με το «μήνυμα».

lambrinos-exofylloΤο καθεστώς αντιλαμβάνεται αμέσως τη σημασία του νέου «όπλου» και προβαίνει σε διάφορες ενέργειες που καταγράφονται στα Επίκαιρα: Θέτει σε λειτουργία, αρχικά σε πειραματικό στάδιο, τηλεοπτικούς σταθμούς των Ενόπλων Δυνάμεων (Τηλεόραση Ενόπλων Δυνάμεων — ΤΕΔ), αλλά και του Εθνικού Ιδρύματος Ραδιοφωνίας (ΕΙΡ). Εγκαθιστά δορυφορικό σταθμό στις Θερμοπύλες και πομπό στη ΔΕΘ. Προσκαλεί στελέχη της ιταλικής εταιρείας παραγωγής συσκευών τηλεοράσεως Urania, η οποία σε σύντομο χρονικό διάστημα θα εγκαινιάσει εργοστάσιο στην Ελλάδα. Αμέσως μετά την Πρωτοχρονιά του 1969 η ΤΕΔ «έκανε ένα πρωτότυπο πρωτοχρονιάτικο δώρο στα παιδιά των Αθηνών και του Πειραιώς. Παίζοντας τον ρόλο του συγχρόνου Αϊ-Βασίλη, χρησιμοποίησε ένα ελικόπτερο για να σκορπίσει από τους αιθέρες στην γη εκατοντάδες κούκλες».[1] Πολλά παιδιά είναι συγκεντρωμένα στο Σύνταγμα τη στιγμή που ένα ελικόπτερο ίπταται πάνω από τα ξενοδοχεία της πλατείας.

Φυσικά στην γη δημιουργήθηκε συνωστισμός. Ο παιδόκοσμος έσπευσε με υψωμένα τα χεράκια του. Κι όταν οι κούκλες άρχισαν να πέφτουν στην γη, τα παιδάκια δεν χειροκρότησαν. Τα χεράκια τους ήταν απασχολημένα στην ανάταση. Άλλα ξεφώνισαν από την χαρά τους. Ένα δώρο παραπάνω είναι πάντα ευπρόσδεκτο από το παιδί, για το οποίο τα παιχνίδια είναι απαραίτητα όσο και η τροφή. Η τελευταία εικόνα με λήψη από ψηλά δείχνει την πλατεία γεμάτη παιδιά με υψωμένα χέρια.

Στις 20 Ιουλίου ο Νηλ Άρμστρονγκ κάνει το πρώτο βήμα στη Σελήνη, με λόγια που έμειναν στην ιστορία: «Ένα μικρό βήμα για τον άνθρωπο, ένα τεράστιο άλμα για την ανθρωπότητα». Συνταξειδιώτες του στην αποστολή Απόλλο 11 οι Μάικλ Κόλλινς και Έντουιν Ώλντριν. Το ταξείδι αυτό είναι το αποκορύφωμα του στόχου που είχε τεθεί, οκτώ χρόνια πριν, από τον Τζων Κέννεντυ, στο πλαίσιο του ανταγωνισμού των ΗΠΑ με τη Σοβιετική Ένωση για την κατάκτηση του διαστήματος.

Εκατομμύρια σε όλο τον κόσμο βλέπουν ζωντανά την αποστολή από τους δέκτες τηλεοράσεως. Στην Αθήνα πολλοί είναι αυτοί που παρακολουθούν το κοσμοϊστορικό γεγονός από τις βιτρίνες καταστημάτων που πωλούν τηλεοράσεις, ενώ κάποιοι άλλοι νοίκιασαν καρέκλες σε καφενεία που διαθέτουν τηλεοπτικές συσκευές. Το καθεστώς, υπερβάλλοντας όπως πάντα, αποφασίζει το σημαιοστολισμό της πρωτεύουσας για να τιμήσει το μεγάλο γεγονός. Ακολουθεί η επιστροφή στη γη και το διάγγελμα Νίξον, που μεταδίδεται και από την ελληνική τηλεόραση. Οι αθηναϊκές βιτρίνες γεμίζουν από παιδικά διαστημικά παιχνίδια, ενώ η αποκορύφωση έρχεται όταν νεαρές κοπέλες ζωγραφίζουν στις πλάτες και στη μέση τους τα πορτραίτα των Αμερικανών αστροναυτών και ημίγυμνες ανεβαίνουν τις σκάλες στην πλατεία Συντάγματος. Πρόκειται για τη μόδα της προσσελήνωσης ζωγραφισμένης στα κορμιά των κοριτσιών.

Όλα αυτά περιλαμβάνονται φυσικά στις εκδόσεις των Επικαίρων, ο μεγάλος κερδισμένος ωστόσο παγκοσμίως, και όχι μόνο στην Ελλάδα, είναι η τηλεόραση — το νέο μέσο, το οποίο ο καθένας ονειρεύεται να έχει στο σαλόνι του.

Το πρώτο αμερικανικό σήριαλ,[2] που αρχίζει να μεταδίδεται στις 2 Απριλίου 1970, συγκεντρώνει στα αθηναϊκά σαλόνια όχι μόνο τους οικείους, αλλά και τους γείτονες εκείνων που κατέχουν ήδη τηλεοπτικές συσκευές.

Το καθεστώς, είτε γνωρίζει είτε δεν γνωρίζει τη φράση του Λένιν, πασχίζει να διαδώσει το νέο μέσο, έχοντας συνειδητοποιήσει ότι, για τους δικούς του σκοπούς, είναι πολύ πιο αποτελεσματικό από τον κινηματογράφο. Έτσι στο τέλος του 1970 επιχειρείται, «μερίμνη της προεδρίας της Κυβερνήσεως», η δωρεάν διανομή τηλεοπτικών συσκευών στα χωριά.

Τα Επίκαιρα μας πληροφορούν σχετικά:

Προ ημερών έγινε μια τελετή που εσημείωσε την αρχήν της πραγματοποιήσεως μιας ωραίας ιδέας: Αντιπρόσωποι του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς και των Ανωνύμων Εταιρειών Χαλυβουργική, Παπαστράτος, Πίτσος, Σκαλιστήρη και ΕΤΜΑ παρέδωσαν εις τον αντιπρόεδρον της Κυβερνήσεως και υπουργόν των Εσωτερικών κύριον Παττακόν 216 δέκτες τηλεοράσεως που προσέφεραν διά τα χωριά, έτσι ώστε να μη μείνη κανένα μικρό χωριό χωρίς τηλεόραση. Οι πρώτες αυτές συσκευές εφορτώθησαν αμέσως και απεστάλησαν σε ισάριθμα χωριά. Στόχος της αναληφθείσης προσπαθείας είναι να φθάση η τηλεόρασις σε κάθε μικρό χωριό που καλύπτεται από την εμβέλεια των τηλεοπτικών δικτύων της χώρας.

Στις εικόνες βλέπουμε το μεγάλο υπόστεγο του ΟΛΠ, στο οποίο οι τηλεοπτικές συσκευές φορτώνονται σε φορτηγά, που ξεκινούν το ταξείδι τους για την επαρχία. Το θέμα κλείνει με χάρτη της χώρας όπου σημειώνονται με σταυρό οι περιοχές και τα χωριά που θα υποδεχθούν το νέο μέσο. Όσο για τους κατοίκους των πόλεων, αυτοί, έχοντας την οικονομική δυνατότητα να αγοράσουν συσκευές τηλεοράσεως, επιλέγουν να εξυπηρετήσουν τη Δικτατορία οικειοθελώς.

[1] Θυμίζω απλώς ότι κάτι παρεμφερές έχουμε στα Ελληνικά Επίκαιρα την Πρωτοχρονιά του 1967, μερικούς μήνες πριν από το πραξικόπημα, γεγονός που ενισχύει την υπόνοια ότι εμπνευστές του ευρήματος αυτού είναι οι ίδιοι άνθρωποι, τόσο προδικτατορικά όσο και μετά την 21η Απριλίου. Τότε, αντί για κούκλες., από τον ουρανό έπεφταν οι ίδιοι οι Αϊ-Βασίληδες (βλ. επίσης Χούντα είναι. Θα περάσει;, επεισόδιο 1).

[2] Το πρώτο αμερικανικό σήριαλ είχε τον τίτλο Το σπίτι του φοίνικα και ολοκληρώθηκε σε 13 επεισόδια. 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Πίσω από τις κλειστές πόρτες» της Ελένης Χέλμη-Μαρκεζίνη (προδημοσίευση)

«Πίσω από τις κλειστές πόρτες» της Ελένης Χέλμη-Μαρκεζίνη (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από βιβλίο της Ελένης Χέλμη-Μαρκεζίνη «Πίσω από τις κλειστές πόρτες – Αστέρες, ηγέτες, γαλαζοαίματοι και καθημερινοί άνθρωποι», το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 3 Απριλίου από τις εκδόσεις Αρμός.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Δύο ...

«Η τέχνη της μέθης» του Λοράν ντε Σουτέρ (προδημοσίευση)

«Η τέχνη της μέθης» του Λοράν ντε Σουτέρ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από βιβλίο του βραβευμένου Βέλγου δοκιμιογράφου και καθηγητή Νομικής Λοράν ντε Σουτέρ [Laurent de Sutter] «Η τέχνη της μέθης» (μτφρ. Ζωή Καραμπέκιου), το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 6 Μαρτίου από τις εκδόσεις Το Μέλλον.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

...
«Ἤριννα Ἠλακάτη» της Τασούλας Καραγεωργίου (προδημοσίευση)

«Ἤριννα Ἠλακάτη» της Τασούλας Καραγεωργίου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από τη μελέτη της Τασούλας Καραγεωργίου «Ἤριννα Ἠλακάτη», η οποία κυκλοφορεί αυτές τις μέρες από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Στὴν πραγματική της ζωὴ ἡ Ἤριννα εἶναι μιὰ μικρὴ «τραγουδίστρα», τρυφερὴ ἀοιδὸς ...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Τo «100 χρόνια μοναξιά» του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες έγινε σειρά

Τo «100 χρόνια μοναξιά» του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες έγινε σειρά

Η πλατφόρμα έδωσε στη δημοσιότητα το teaser trailer του σίριαλ 16 επεισοδίων που προσπαθεί να οπτικοποιήσει το εμβληματικό μυθιστόρημα «100 χρόνια μοναξιά» του νομπελίστα Κολομβιανού συγγραφέα. Κεντρική εικόνα: © Netflix. 

Επιμέλεια: Book Press

...
Στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος: Η Άννα Κοκκίνου διαβάζει τον «Μοσκώβ-Σελήμ» του Γεωργίου Βιζυηνού

Στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος: Η Άννα Κοκκίνου διαβάζει τον «Μοσκώβ-Σελήμ» του Γεωργίου Βιζυηνού

Την Κυριακή 28 Απριλίου στις 20:00 στον Φάρο του ΚΠΙΣΝ θα πραγματοποιηθεί η τελευταία ανάγνωση της επιτυχημένης σειράς «Παραβάσεις / Αναγνώσεις», του θεατρικού αναλόγιου που επιμελείται η σκηνοθέτης Σύλβια Λιούλιου. Αυτή τη φορά, η Άννα Κοκκίνου συνεργάζεται με τον Νίκο Βελιώτη και διαβάζει τον «Μοσκώβ-Σελήμ» τ...

Μια βραδιά για τον Νίκο Γκάτσο στην Καλαμάτα

Μια βραδιά για τον Νίκο Γκάτσο στην Καλαμάτα

Καλεσμένοι στη βραδιά μιλούν για το έργο του κορυφαίου στιχουργού, ενώ θα ακουστούν και τραγούδια σε ποίηση Νίκου Γκάτσου με τη Μαρία Κρασοπούλου και τον Νικόλα Παλαιολόγο.

Επιμέλεια: Book Press

Ο Δήμος Καλαμάτας και ο Τομέας Λόγου και Γραμμάτων της Κ.Ε. «ΦΑΡΙΣ», διοργανώνουν...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Μαργαρίτα Ιορδανίδη» του Μιχάλη Μακρόπουλου (προδημοσίευση)

«Μαργαρίτα Ιορδανίδη» του Μιχάλη Μακρόπουλου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από τη νουβέλα του Μιχάλη Μακρόπουλου «Μαργαρίτα Ιορδανίδη», η οποία θα κυκλοφορήσει στις 19 Απριλίου από τις εκδόσεις Κίχλη.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Εἶχαν πιάσει γιὰ τὰ καλὰ οἱ ζέστες, καὶ τὴν ἑπόμενη Κυριακὴ κανόνισαν ν...

«Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή» του Αντρές Μοντέρο (προδημοσίευση)

«Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή» του Αντρές Μοντέρο (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Αντρές Μοντέρο [Andrés Montero] «Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή» (μτφρ. Μαρία Παλαιολόγου), το οποίο κυκλοφορεί στις 17 Απριλίου από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Η μονομαχ...

«Σχολείο για την αγάπη» της Ολίβια Μάνινγκ (προδημοσίευση)

«Σχολείο για την αγάπη» της Ολίβια Μάνινγκ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Ολίβια Μάνινγκ [Olivia Manning] «Σχολείο για την αγάπη» (μτφρ. Φωτεινή Πίπη), το οποίο κυκλοφορεί στις 23 Απριλίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Όταν έφτασαν στην κορυφή του λό...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Δεν είναι «έγκλημα πάθους» είναι γυναικοκτονία: 5 μελέτες για την έμφυλη βία

Δεν είναι «έγκλημα πάθους» είναι γυναικοκτονία: 5 μελέτες για την έμφυλη βία

Πέντε μελέτες αναδεικνύουν τις νομικές και κοινωνικές διαστάσεις των γυναικοκτονιών και συμβάλλουν στην κατανόηση των αιτίων που προκαλούν την πιο ακραία μορφή έμφυλης βίας. Επειδή οι γυναικτοκτονίες δεν είναι «εγκλήματα πάθους» αλλά ανθρωποκτονίες με πολύ συγκεκριμένα χαρακτηριστικά.

Γράφει η Φανή Χ...

Επιστήμη, φιλοσοφία, τέχνες, βιογραφίες, λογοτεχνία: Οι εκδόσεις Ροπή μέσα από 5 βιβλία τους

Επιστήμη, φιλοσοφία, τέχνες, βιογραφίες, λογοτεχνία: Οι εκδόσεις Ροπή μέσα από 5 βιβλία τους

Με έδρα τη Θεσσαλονίκη, οι εκδόσεις Ροπή επιδιώκουν μέσω των βιβλίων τους την αλληλεπίδραση των θετικών επιστημών με άλλα γνωστικά πεδία, δίχως διάθεση να απευθύνονται μόνο σε ειδικούς και «γνώστες». 

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

...
Aπό τον Γκάμπορ Μάτε έως τον Όσσο: 5 βιβλία για μια πιο υγιή και ισορροπημένη ζωή

Aπό τον Γκάμπορ Μάτε έως τον Όσσο: 5 βιβλία για μια πιο υγιή και ισορροπημένη ζωή

Πέντε βιβλία που κυκλοφόρησαν πρόσφατα μάς δείχνουν τον δρόμο για μια πιο υγιή και ισορροπημένη ζωή, μέσα από δεδομένα που προέκυψαν από σημαντικές επιστημονικές έρευνες των τελευταίων ετών και από πολύτιμα αποστάγματα πνευματικής εμβάθυνσης. 

Γράφει η Ελεάνα Κολοβού 

...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

15 Δεκεμβρίου 2023 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2023

Mυθιστορήματα, νουβέλες, διηγήματα, ποιήματα: Επιλογή 100 βιβλίων, ελληνικών και μεταφρασμένων, από τη βιβλιοπαραγωγή του 2023. Επιλογή: Συντακτική ομάδα της Book

ΦΑΚΕΛΟΙ