alt

Προδημοσίευση από το βιβλίο της Cory Taylor Αυτοβιογραφία του θανάτου μου (μτφρ. Θάνος Ζυγουλιάνος) που θα κυκλοφορήσει τις επόμενες μέρες από τις εκδόσεις Ροπή.

Επιμέλεια: Λεωνίδας Καλούσης

[...]

«Τι πιστεύεις για τον υποβοηθούμενο θάνατο;» ρώτησα.
«Είμαι εναντίον του» μου λέει.

Το ένιωθα ότι έτσι θα ήταν. Ακόμα δεν έχω συναντήσει κάποιον στην παρηγορητική φροντίδα που να μην είναι εναντίον του. Η μοναχή όμως μου αρέσει και δεν σκοπεύω να μαλώσω μαζί της. Μου αρέσει το πόσο γαλήνια είναι και το ότι με κοιτάει στα μάτια όταν μιλάει. Αποφάσισα κιόλας να την καλέσω στην κηδεία μου για να πει μια προσευχή, μία που διάλεξε από Το Θιβετιανό Βιβλίο για τη Ζωή και τον Θάνατο. Θεωρώ ότι αυτό μπορεί να προσφέρει ένα στοιχείο τελετουργίας στην περίσταση, που αλλιώς ίσως να έλειπε.

Έχουμε χάσει τα κοινά μας τελετουργικά και την κοινή μας γλώσσα για τον θάνατο και πρέπει είτε να αυτοσχεδιάζουμε είτε να ανατρέχουμε σε παραδόσεις, για τις οποίες οι απόψεις μας διχάζονται. Μιλάω, ειδικά, για ανθρώπους σαν κι εμένα, που δεν έχουν θρησκευτική πίστη.

Διότι αυτή είναι μία από τις πιο λυπηρές συνέπειες του δισταγμού μας να μιλάμε για τον θάνατο. Έχουμε χάσει τα κοινά μας τελετουργικά και την κοινή μας γλώσσα για τον θάνατο και πρέπει είτε να αυτοσχεδιάζουμε είτε να ανατρέχουμε σε παραδόσεις, για τις οποίες οι απόψεις μας διχάζονται. Μιλάω, ειδικά, για ανθρώπους σαν κι εμένα, που δεν έχουν θρησκευτική πίστη. Φαίνεται ότι, για μας, ο θάνατος καταδεικνύει τους περιορισμούς της κοσμικότητας όσο τίποτα άλλο. Το ένιωσα πιο έντονα, όταν στράφηκα στην ψυχολογία για μερικές συμβουλές.

Ο οικογενειακός μας γιατρός είχε αναφέρει ότι είχα δικαίωμα δωρεάν ψυχολογική υποστήριξησ από το Συμβούλιο Καρκινοπαθών, αν τη χρειαζόμουν.

«Εξάωρες συνεδρίες με δυνατότητα παράτασης, αν απαιτείται».
«Γιατί όχι;» είπα.
Εμφάνισε στην οθόνη του υπολογιστή του μια συστατική επιστολή.
«Πρέπει απλώς να αποφασίσουμε πώς να ονομάσουμε το πρόβλημά σου» είπε.
«Θάνατος» είπα.
«Ανεπαρκές».
Σιωπηλά κοίταξε τη λίστα των ασθενειών για τις οποίες ήταν διαθέσιμη η βοήθεια. «Προσαρμοστική διαταραχή». Γέλασα.
«Αυτό το έβγαλες απ’ το μυαλό σου» του είπα.

Γύρισε την οθόνη προς το μέρος μου για να το δω με τα μάτια μου.

Κάθισα με την ψυχολόγο σ’ ένα δωμάτιο χωρίς παράθυρο, επιπλωμένο με ανοιχτόχρωμες πολυθρόνες. Ένα κουτί χαρτομάντιλα βρισκόταν πρόχειρο στο τραπεζάκι, μαζί με ένα ποτήρι παγωμένο νερό. Η ψυχολόγος φαινόταν τριάντα και κάτι, όμορφη, καλοντυμένη. Κρατούσε σημειώσεις όσο της έλεγα την ιστορία της αρρώστιας μου ως τώρα. Μου έκανε μερικές ερωτήσεις για τη ζωή μου στο σπίτι, για τον σύζυγο και τα παιδιά μου, για την καθημερινότητά μου.

Ρώτησε αν κοιμόμουν, αν έτρωγα, αν έκανα γυμναστική, αν είχα φόβους.

«Και βέβαια» είπα. «Τρέμω τον θάνατο».
«Είναι απόλυτα φυσιολογικό. Πώς αντιμετωπίζεις τους φόβους σου;»
«Προσπαθώ να σκέφτομαι άλλα πράγματα. Διαβάζω, βλέπω τηλεόραση, συναντώ φίλους». «Έχεις ακούσει ποτέ για την ενσυνειδητότητα;»

Είχα ακούσει για την ενσυνειδητότητα. Μία σύμβουλος με επισκέφτηκε στο νοσοκομείο μετά την εγχείρηση στον εγκέφαλο. Μου έμαθε μερικές από τις βασικές ασκήσεις: πώς να αναπνέω, πώς να ακούω τους ήχους γύρω μου, πώς να παρατηρώ τις σκέψεις μου καθώς περνούσαν από το μυαλό μου.

«Είναι καλό» είπε «να διαθέτεις χρόνο κάθε μέρα για να απολαμβάνεις απλώς τα μικρά πράγματα, τη γεύση ενός μήλου, το παιχνίδι του ήλιου πάνω στο νερό, τη μυρωδιά της βροχής». «Το ξέρω» είπα, ενώ ένιωσα την ξαφνική ανάγκη να φύγω από το δωμάτιο.
 
«Τη χρησιμοποιώ μερικές φορές» είπα.
«Είναι καλό» είπε «να διαθέτεις χρόνο κάθε μέρα για να απολαμβάνεις απλώς τα μικρά πράγματα, τη γεύση ενός μήλου, το παιχνίδι του ήλιου πάνω στο νερό, τη μυρωδιά της βροχής»
«Το ξέρω» είπα, ενώ ένιωσα την ξαφνική ανάγκη να φύγω από το δωμάτιο.

Δεν ήρθα εδώ για να μου πει αυτό. Σίγουρα, αυτή η εξαιρετικά μορφωμένη, πανέξυπνη κοπέλα θα έκρυβε κι άλλους άσσους στο επαγγελματικό της μανίκι, πέρα από τις βασικές συμβουλές χαλάρωσης που θα μπορούσα να βρω καθημερινά στο διαδίκτυο. Έχω διαβάσει ότι το επάγγελμα του ψυχολόγου είναι ένα από τα περίπου σαράντα που προβλέπεται να εξαφανιστούν στο εγγύς μέλλον, μαζί με τους οδηγούς λεωφορείων και τους ρεσεψιονίστ. Η έρευνα έλεγε ότι οι άνθρωποι μιλάνε τώρα πιο ανοιχτά για τα προβλήματά τους, όταν επικοινωνούν εικονικά απ’ ό,τι πρόσωπο με πρόσωπο. Ή ίσως διότι άνθρωποι σαν κι εμένα περιμένουν περισσότερα από τους ψυχολόγους απ’ όσα αυτοί μπορούν να προσφέρουν, μια ανώτερη σοφία σχετικά με τα μυστήρια της ζωής και του θανάτου. Ευτυχώς δεν πλήρωνα για τις συνεδρίες μου, σκέφτηκα, γιατί αλλιώς μπορεί να ζητούσα τα λεφτά μου πίσω.

Δεν είχα τι άλλο να πω. Προφανώς, δεν ήμουν ιδιαίτερα απαιτητικός ασθενής, καθώς η προσαρμοστική μου διαταραχή ήταν ελαφριά ως ανύπαρκτη.

«Στην πραγματικότητα, είμαι απλώς λυπημένη» είπα προσπαθώντας να κλείσω τη συνεδρία. «Για όλα αυτά που έχασα. Θα μπορούσα να ζήσω άλλα δέκα χρόνια. Αλλά και πάλι, όπως λέει ο Σαρτρ, όλοι πεθαίνουν πολύ νωρίς ή πολύ αργά».

Η ψυχολόγος έγνεψε. Δεν είμαι σίγουρη αν είχε ακούσει τον Σαρτρ ή αν υπολόγιζε τη γνώμη του για οτιδήποτε. «Η θλίψη μπορεί να συσσωρευτεί» είπε. «Οι μικρές συνεχείς απώλειες μπορεί να γίνουν βουνό. Ίσως μπορούμε να συζητήσουμε γι’ αυτό την επόμενη φορά». Έκλεισε το τετράδιό της, για να μου δείξει ότι η ώρα μας τελείωσε.

«Μπορείς να κλείσεις το επόμενο ραντεβού στη γραμματέα».
«Ευχαριστώ» είπα, παρότι δεν σκόπευα να ξανάρθω.

altΗ ψυχολόγος ήταν σωστή σε ένα πράγμα. Οι απώλειες όντως συσσωρεύονται. Μερικές φορές, όταν κάθομαι στην μπροστινή βεράντα σε κατάσταση ενσυνειδητότητας, θα αποσπάσει την προσοχή μου ένα ζευγάρι που κάνει την βραδινή του βόλτα. Θα πηγαίνουν προς το ποτάμι κοντά στο σπίτι μας. Υπάρχει ένα πάρκο εκεί, που απλώνεται κατά μήκος της όχθης για τρία ή τέσσερα χιλιόμετρα. Περπατούσαμε με τον σύζυγό μου δίπλα στο ποτάμι κάθε πρωί και βράδυ. Έτσι κλείναμε τη μέρα μας. Το νερό δεν είναι ποτέ το ίδιο, μερικές φορές είναι ήρεμο, μερικές ταραγμένο κι άλλες φορές κυλάει ορμητικά προς τη θάλασσα. Μπορεί να σταματούσαμε, για να δούμε μια πάπια να οδηγεί τα παπάκια της στην όχθη ή έναν κορμοράνο σε αλιευτική αποστολή. Καθώς ο βραδινός ουρανός σκοτεινιάζει, εκατοντάδες φρουτοφάγες νυχτερίδες έρχονται από τις αποικίες τους στην άλλη όχθη προς τις γιγάντιες συκιές σ΄ αυτή την πλευρά. Δεν κάνουμε πια αυτόν τον περίπατο. Φοβάμαι μην πέσω και σπάσω κάτι. Ούτε κάνω βόλτα με το ποδήλατό μου εκεί, άλλη μια χαμένη απόλαυση. Κοιτάζω με ζήλια τους περαστικούς ποδηλάτες να γλιστρούν στο μονοπάτι, όπως έκανα κάποτε κι εγώ, κάνοντας δυνατά πετάλι όταν φτάνουν στον λόφο. Ζηλεύω ακόμα και τους οδηγούς. Έπρεπε να σταματήσω να οδηγώ μετά την εγχείρηση στον εγκέφαλο εξαιτίας του ρίσκου για άλλη μία κρίση. Πόσο θα ήθελα να φορτώσω το αυτοκίνητο και να φύγω σε μια έρημη παραλία για μια βουτιά. Όμως, ζυγίζω λιγότερο κι απ’ το σκύλο του γείτονα. Δεν θα κατάφερνα ποτέ να επιβιώσω μετά το πρώτο κάταγμα. Και έτσι συνεχίζεται η ατέλειωτη λίστα των πραγμάτων που δεν μπορώ πια να απολαύσω.

Βέβαια, δεν έχει νόημα να μου λείπουν αφού αυτό δεν θα μου τα φέρει πίσω, αλλά η τόση γλύκα αφήνει ένα απαίσιο κενό όταν εξαφανίζεται. Είμαι ευγνώμων που την απόλαυσα όταν είχα την ευκαιρία. Έζησα έτσι μια ευλογημένη ζωή, γεμάτη αμέτρητες απολαύσεις. Όταν πεθαίνεις, ακόμα και οι χειρότερες αναμνήσεις σού προκαλούν ένα είδος νοσταλγίας σαν να μην περιορίζεται η απόλαυση στις όμορφες στιγμές, αλλά να είναι πλεγμένη με τις μέρες σου σαν κουβάρι από χρυσή κλωστή. 

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Η τέχνη της μέθης» του Λοράν ντε Σουτέρ (προδημοσίευση)

«Η τέχνη της μέθης» του Λοράν ντε Σουτέρ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από βιβλίο του βραβευμένου Βέλγου δοκιμιογράφου και καθηγητή Νομικής Λοράν ντε Σουτέρ [Laurent de Sutter] «Η τέχνη της μέθης» (μτφρ. Ζωή Καραμπέκιου), το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 6 Μαρτίου από τις εκδόσεις Το Μέλλον.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

...
«Ἤριννα Ἠλακάτη» της Τασούλας Καραγεωργίου (προδημοσίευση)

«Ἤριννα Ἠλακάτη» της Τασούλας Καραγεωργίου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από τη μελέτη της Τασούλας Καραγεωργίου «Ἤριννα Ἠλακάτη», η οποία κυκλοφορεί αυτές τις μέρες από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Στὴν πραγματική της ζωὴ ἡ Ἤριννα εἶναι μιὰ μικρὴ «τραγουδίστρα», τρυφερὴ ἀοιδὸς ...

«Ο Σεφέρης στην Αμερική»
 της Ασπασίας Γκιόκα (προδημοσίευση)

«Ο Σεφέρης στην Αμερική»
 της Ασπασίας Γκιόκα (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από τη μελέτη της Ασπασίας Γκιόκα «Ο Σεφέρης στην Αμερική», η οποία θα κυκλοφορήσει το επόμενο διάστημα από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Το βιβλίο, όπως φανερώνει και ο τίτλος του, εστιάζει σε πρόσωπα και γ...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

«Ανορθογραφίες επιμελητών» – Μια επιστολή του Διονύση Χαριτόπουλου

«Ανορθογραφίες επιμελητών» – Μια επιστολή του Διονύση Χαριτόπουλου

Λάβαμε από τον Διονύση Χαριτόπουλο την παρακάτω επιστολή, σχετικά με την επιλογή κριτικών κειμένων του Κωστή Παπαγιώργη που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Καστανιώτη με τον τίτλο «Κωστής Παπαγιώργης: Τα βιβλία των άλλων 1, Έλληνες συγγραφείς», το 2020. 

Επιμέλεια: Book Press

...
Φεστιβάλ «WOW – Women of the World» στο ΚΠΙΣΝ: Μια σημαντική  διοργάνωση αφιερωμένη σε γυναίκες, θηλυκότητες και non-binary άτομα

Φεστιβάλ «WOW – Women of the World» στο ΚΠΙΣΝ: Μια σημαντική διοργάνωση αφιερωμένη σε γυναίκες, θηλυκότητες και non-binary άτομα

Το δεύτερο φεστιβάλ «WOW - Women of the World Αthens» (6-8 Απριλίου) στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) αποπειράται να θίξει τα πλέον επίκαιρα ζητήματα στον αγώνα της έμφυλης ισότητας, σε τοπικό αλλά και διεθνές επίπεδο. Στην κεντρική εικόνα, η Έλλη Ανδριοπούλου, διευθύνουσα δύμβουλος του ΚΠΙΣΝ και...

«Γυναικεία Βραβεία non fiction 2024»: Ανακοινώθηκε η βραχεία λίστα

«Γυναικεία Βραβεία non fiction 2024»: Ανακοινώθηκε η βραχεία λίστα

Η νικήτρια του βραβείου Women's Prize για non-fiction βιβλία θα ανακοινωθεί στις 13 Ιουνίου. Κεντρική εικόνα, μια από τις υποψήφιες για το βραβείο: η συγγραφέας και αρθρογράφος Ναόμι Κλάιν © The University of British Columbia.

Επιμέλεια: Book Press

...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Μακγκάφιν» του Βαγγέλη Γιαννίση (προδημοσίευση)

«Μακγκάφιν» του Βαγγέλη Γιαννίση (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Βαγγέλη Γιαννίση «Μακγκάφιν», το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 21 Μαρτίου από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

ΤΟΥΡΙΣΤΑΣ
37.947408, 23.641584

 «Αφού σου ...


«Το μποστάνι του Μποστ» του Κωνσταντίνου Κυριακού (προδημοσίευση)

«Το μποστάνι του Μποστ» του Κωνσταντίνου Κυριακού (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βιβλίο του Κωνσταντίνου Κυριακού «Το μποστάνι του Μποστ – Μια σύνθεση / συμπλήρωση / διασκευή κειμένων του Μποστ», το οποίο κυκλοφορεί σε λίγες μέρες από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

...

«Όλα μαύρα» της Δήμητρας Παπαδήμα (προδημοσίευση)

«Όλα μαύρα» της Δήμητρας Παπαδήμα (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βιβλίο της Δήμητρας Παπαδήμα «Όλα μαύρα», το οποίο θα κυκλοφορήσει την επόμενη εβδομάδα από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

«Τι είμαστε εμείς μπροστά σε αυτά τα κτήνη, ρε; Τι είμαστε; Άγιοι. Και φόνο να...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τρία μυθιστορήματα με άρωμα εποχής και μυστηρίου από τα Ελληνικά Γράμματα

Τρία μυθιστορήματα με άρωμα εποχής και μυστηρίου από τα Ελληνικά Γράμματα

Για τα μυθιστορήματα «Strangers in the Night» (μτφρ. Μυρσίνη Γκανά) της Χέδερ Γουέμπ [Heather Webb], «Τα Μυστήρια της Μις Μόρτον Μόρτον» (μτφρ. Χρήστος Μπαρουξής) της Κάθριν Λόιντ [Catherine Lloyd] και «Κωδικός Coco» (μτφρ. Γιάννης Σπανδωνής) της Τζιόια Ντιλιμπέρτο [Gioia Diliberto]. Τρία μυθιστορήματα που μας μεταφ...

Τι διαβάζουμε τώρα; 21 καλά βιβλία λογοτεχνίας που βγήκαν πρόσφατα

Τι διαβάζουμε τώρα; 21 καλά βιβλία λογοτεχνίας που βγήκαν πρόσφατα

Επιλέξαμε 21 βιβλία ελληνικής και μεταφρασμένης πεζογραφίας που κυκλοφόρησαν πρόσφατα.

Γράφει ο Κώστας Αγοραστός

Οι πρώτοι μήνες του 2024 έχουν φέρει πολλά και καλά βιβλία πεζογραφίας. Κι αν ο μέσος αναγνώστης βρίσκεται στην καλύτερη περίπτωση σε σύγχυση, στη χειρότερη σε άγχ...

Επανάσταση 1821: 11 βιβλία για τον Αγώνα των Ελλήνων

Επανάσταση 1821: 11 βιβλία για τον Αγώνα των Ελλήνων

Ενόψει της 25ης Μαρτίου, επιλέγουμε έντεκα βιβλία που μας βοηθούν να κατανοήσουμε τα περίπλοκλη όσο και μοναδική διαδοχή γεγονότων που ήταν η Ελληνική Επανάσταση. Kεντρική εικόνα: έργο του Λουντοβίκο Λιπαρίνι «Ο όρκος του λόρδου Βύρωνα στο Μεσολόγγι» (περίπου 1850), μουσείο Μπενάκη.

...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

02 Απριλίου 2023 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα μεγαλύτερα μυθιστορήματα όλων των εποχών: 20 έργα-ποταμοί από την παγκόσμια λογοτεχνία

Πολύτομα λογοτεχνικά έργα, μυθιστορήματα-ποταμοί, βιβλία που η ανάγνωσή τους μοιάζει με άθλο. Έργα-ορόσημα της παγκόσμιας πεζογραφίας, επικές αφηγήσεις από την Άπω Ανατ

ΦΑΚΕΛΟΙ