Παπούτσια νούμερο 42

Εκτύπωση

papoutsia 6Του Γιάννη Καρκανέβατου

Στη μνήμη του Διονύση

Ορίστε, είπε η νοσοκόμα ακουμπώντας ένα κουτί από παπούτσια νούμερο 42 στα χέρια μου. Τις τελευταίες βδομάδες –τις λίγες στιγμές που έλειπα από κοντά του– με διακατείχε η αγωνία του λευκού, φρεσκοστρωμένου κρεβατιού που σήμερα έμελλε να συναντήσω. Κάποιες ζάρες στα σεντόνια και μυρωδιά αντισηπτικού. Με το κουτί παραμάσχαλα, πήρα το λεωφορείο της επιστροφής. Ένας ηλικιωμένος, καθισμένος απέναντι, κοίταζε μια το κουτί στα χέρια μου και μια τα παπούτσια του. Αν τα προσέχετε, θα σας βγάλουν μια ζωή, μου είπε. Στο σπίτι το άνοιξα. Μέσα βρισκόταν το κινητό του, το ρολόι που του είχα κάνει δώρο στα προπέρσινα γενέθλια, το αγαπημένο του φουλάρι, κι ένα σταυρουδάκι –σίγουρα όχι δικό του– που η νοσοκόμα μάλλον βρήκε στο κομοδίνο και θεώρησε πως του ανήκε. Το κινητό άρχισε να κουδουνίζει. Στην οθόνη σχηματίστηκε η φράση «άγνωστος αριθμός». Το σήκωσα καθυστερημένα, ψέλλισα ένα ξέπνοο εμπρός αλλά όποιος και να ήταν, το έκλεισε χωρίς κουβέντα. Σκέφτηκα πως θα ’πρεπε να ορίσουμε έναν χώρο στο πάρκο, στην άδεια στέρνα ίσως κάτω απ’ τα πλατάνια, όπου θα μαζεύαμε όλα τα ορφανά πλέον κινητά κι αυτά θα χτυπούσαν ασυντόνιστα. Κλήσεις από συγγενείς και φίλους που δεν θα είχαν ακόμα ενημερωθεί, ή από εμάς τους ίδιους, που θα καλούσαμε που και που κι ας μην περιμέναμε απάντηση. Θα συνθέταμε έτσι μια μελωδία που θα ανάγκαζε τα πουλιά να φεύγουν στον ουρανό, διωγμένα από τον ακατανόητο ήχο των ανθρώπων.

 

yiannis photo 2Info
O ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΡΚΑΝΕΒΑΤΟΣ γεννήθηκε το 1966 στις Σέρρες. Σπούδασε στο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ) και κινηματογράφο στην σχολή Σταυράκου. Εργάστηκε πολλά χρόνια στο εξωτερικό σαν μηχανικός, ενώ παράλληλα ασχολήθηκε με τον κινηματογράφο (σκηνοθεσία), με το video art (θέατρο) και με την γραφή (σενάρια - διηγήματα).
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
***

ΟΡΟΙ ΚΑΙ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΔΙΗΓΗΜΑΤΟΣ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΧΩΡΟ
Στη στήλη αυτή δημοσιεύονται διηγήματα (κείμενα μυθοπλασίας) στην ελληνική γλώσσα τα οποία μέχρι τη στιγμή της αποστολής τους δεν έχουν δημοσιευτεί σε έντυπο ή οπουδήποτε στο διαδίκτυο. Τα διηγήματα αποστέλλονται στην ηλεκτρονική διεύθυνση  Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.  Στην περίπτωση που το διήγημα επιλέγεται για να δημοσιευτεί, και μόνο σε αυτή, θα επικοινωνούμε με τον συγγραφέα το αργότερο μέσα σε 20 μέρες από την αποστολή του διηγήματος και θα τον ενημερώνουμε για το χρόνο της επικείμενης δημοσίευσης. Σε κάθε άλλη περίπτωση, καμιά επιπλέον επικοινωνία δεν θα πρέπει να αναμένεται και ο συγγραφέας επαναποκτά αυτομάτως την κυριότητα του κειμένου του. Τα προς δημοσίευση διηγήματα ενδέχεται να υποστούν γλωσσική επιμέλεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΟΓΑ

ΟΓΑ

Του Αλέξανδρου Αδαμόπουλου

Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου, θυμάμαι και το υπουργικό αυτοκίνητο παρκαρισμένο έξω απ’ το σπίτι μας και τον Σταύρο τον οδηγό, μ’ ένα τεράστιο πουπουλέ...

Μια μεταμόρφωση

Μια μεταμόρφωση

Της Μιλένας Ζαφειροπούλου

Ξύπνησε το πρωί και τίποτα δεν είχε αλλάξει. Τα χέρια του το ίδιο σχήμα, μέγεθος, χρώμα που είχαν και χθες όταν αποκαμωμένος αποκοιμήθηκε στο κάθισμά του. Τα πόδια στη θέση τους. Κανένας πόνος δ...


Στα βαθιά

Στα βαθιά

Της Εύας Πιάδη

…μου έδωσε το ίδιο όνομα με εκείνη. Μου φόρεσε ίδια ρούχα, ίδια όνειρα. Με έντυσε με το χαμόγελό της, με πέταξε στα ίδια αδιέξοδα. Μου ζήτησε να κάνω τις ίδιες χειραψίες, να αντικρύσω τα ίδια μάτια. Με μίσησε, μ...

Διαφήμιση
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ
10 ΧΡΟΝΙΑ ΒΙΒΛΙΑ: Η Αλεξάνδρα Κ* γράφει...

10 ΧΡΟΝΙΑ ΒΙΒΛΙΑ: Η Αλεξάνδρα Κ* γράφει...

Πεζογράφοι και ποιητές εύχονται στην Book Press με ένα διήγημα ή ένα ποίημα γραμμένο ειδικά για τους αναγνώστες μας. Μια λέξη τα ενώνει: «δέκα». Σήμερα, η Αλεξάνδρα Κ*.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

...
10 ΧΡΟΝΙΑ ΒΙΒΛΙΑ: Ο Δημήτρης Βαρβαρήγος γράφει...

10 ΧΡΟΝΙΑ ΒΙΒΛΙΑ: Ο Δημήτρης Βαρβαρήγος γράφει...

Πεζογράφοι και ποιητές εύχονται στην Book Press με ένα διήγημα ή ένα ποίημα γραμμένο ειδικά για τους αναγνώστες μας. Μια λέξη τα ενώνει: «δέκα». Σήμερα, ο Δημήτρης Βαρβαρήγος.

Επιμέλεια: Κώστ...

10 ΧΡΟΝΙΑ ΒΙΒΛΙΑ: Η Εύα Μ. Μαθιουδάκη γράφει...

10 ΧΡΟΝΙΑ ΒΙΒΛΙΑ: Η Εύα Μ. Μαθιουδάκη γράφει...

Πεζογράφοι και ποιητές εύχονται στην Book Press με ένα διήγημα ή ένα ποίημα γραμμένο ειδικά για τους αναγνώστες μας. Μια λέξη τα ενώνει: «δέκα». Σήμερα, η Εύα Μ. Μαθιουδάκη.

Επιμέλεια: Κώστας...