x
Διαφήμιση

28 Ιανουαριου 2020

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ:00:08:00 GMT +2

Διαφήμιση
ΒΡΙΣΚΕΣΤΕ: ΚΕΙΜΕΝΑ 10 ΧΡΟΝΙΑ 10 ΧΡΟΝΙΑ ΒΙΒΛΙΑ: Ο Γιώργος Αλισάνογλου γράφει...

10 ΧΡΟΝΙΑ ΒΙΒΛΙΑ: Ο Γιώργος Αλισάνογλου γράφει...

E-mail Εκτύπωση

altΠεζογράφοι και ποιητές εύχονται στην Book Press με ένα διήγημα ή ένα ποίημα γραμμένο ειδικά για τους αναγνώστες μας. Μια λέξη τα ενώνει: «δέκα». Σήμερα, ο Γιώργος Αλισάνογλου.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Μου έγραψες ένα μήνυμα πως σίγουρα θα επέστρεφες στην κυψέλη, όμως σε ποια κυψέλη δεν είπες Στην κυψέλη ποιου σταθμού, ποιας πόλης, ποιας ηπείρου; Συνωστίζομαι στην αφετηρία του σταθμού Gare de Lyon – στη γραμμή 10 Σε θυμάμαι σαν κομμάτι της νύχτας Είδα πολλές μεταμορφώσεις, πολλούς αφανισμούς, την ώρα που σου γράφω αυτό το μήνυμα αναρίθμητα τρένα κινούνται προς κάθε πιθανή κατεύθυνση, ραδιοκύματα μέσα απ’ το κεφάλι μου, κόσμος, αδρεναλίνη, μικρόβια, αρρυθμία, ποίημα της γης, πρωινή φωτοχυσία

Κάποτε θα έρθεις, θα συναντηθούμε σε μια μητρόπολη θα κάνουμε πως δεν γνωρίζει ο ένας τον άλλον, όμως ακόμα κι αν μιλήσουμε, αυτή η ομορφιά δεν θα μείνει εδώ αιώνια Κάποτε, σε ένα άλλο μέρος της γης, ένα ζευγάρι θα ζήσει ακριβώς την ίδια σκηνή Η άνοιξη θα φανεί με όλα τα βλέμματά της, θα ριζώσει με τον ίδιο τρόπο σε απαλό σκοτάδι κι εμείς κάποιοι άλλοι θα είμαστε, δεν θα είμαστε εμείς Θα ξαπλώσουμε τότε κωμικά στην νεκρή λεωφόρο και θα κοιτάξουμε κατάματα τον μεσημεριανό ήλιο μέχρι να γίνουμε συνεργοί στην τυφλότητά μας

Τα μπουμπούκια δεν γνωρίζουν πως φυτρώνουν μέσα απ’ τα τσιμέντα, ανθίζουν σε κάθε δυνατό παρόν, κι έτσι πάντα θα ανθίζουν Κι εσύ, θα είσαι τότε κάποια που θα απλώσει το λευκό της χέρι να πιάσει τα πέταλα πάνω απ’ το κεφάλι - δέκα χρόνια πριν, ή μια μέρα μετά, η ίδια ομορφιά Θα βρεις την δύναμη να σηκώσεις τα βλέφαρα, να δώσεις σχήμα στο καινούργιο φως, έναν έρωτα που γεννιέται ξανά, δέκα χρόνια πριν, μια μέρα μετά – σε έναν ουρανό καμωμένο από ελευθερία και βόμβες ναπάλμ.

δέκα χρόνια πριν – μια μέρα μετά / έκανα τον εαυτό μου κομμάτια

ο άγγελός μας ζωγράφισε ουλές στο χώμα 

θα ήμασταν εμείς αν μετατοπιζόταν λίγο το σώμα

[να θυμάσαι, ο κόσμος είναι το μόνο εικόνισμα

δεν ξέρω που πηγαίνει όταν φεύγει_]

* Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΛΙΣΑΝΟΓΛΟΥ είναι ποιητής.
Τελευταίο του βιβλίο, η ποιητική συλλογή «Παιχνιδότοπος» (εκδ. Κίχλη).


ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΑΛΙΣΑΝΟΓΛΟΥ

alt

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
10 ΧΡΟΝΙΑ ΒΙΒΛΙΑ: Ο Σπύρος Κιοσσές γράφει...

10 ΧΡΟΝΙΑ ΒΙΒΛΙΑ: Ο Σπύρος Κιοσσές γράφει...

Πεζογράφοι και ποιητές εύχονται στην Book Press με ένα διήγημα ή ένα ποίημα γραμμένο ειδικά για τους αναγνώστες μας. Μια λέξη τα ενώνει: «δέκα». Σήμερα, ο Σπύρος Κιοσσές.

Επιμέλεια: Κώστας Αγ...

10 ΧΡΟΝΙΑ ΒΙΒΛΙΑ: Ο Γιώργος Γλυκοφρύδης γράφει...

10 ΧΡΟΝΙΑ ΒΙΒΛΙΑ: Ο Γιώργος Γλυκοφρύδης γράφει...

Πεζογράφοι και ποιητές εύχονται στην Book Press με ένα διήγημα ή ένα ποίημα γραμμένο ειδικά για τους αναγνώστες μας. Μια λέξη τα ενώνει: «δέκα». Σήμερα, ο Γιώργος Γλυκοφρύδης.

Επιμέλεια: Κώστ...

10 ΧΡΟΝΙΑ ΒΙΒΛΙΑ: Η Αλεξάνδρα Κ* γράφει...

10 ΧΡΟΝΙΑ ΒΙΒΛΙΑ: Η Αλεξάνδρα Κ* γράφει...

Πεζογράφοι και ποιητές εύχονται στην Book Press με ένα διήγημα ή ένα ποίημα γραμμένο ειδικά για τους αναγνώστες μας. Μια λέξη τα ενώνει: «δέκα». Σήμερα, η Αλεξάνδρα Κ*.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

...
Διαφήμιση
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ
«Βότσεκ»: Μια παράσταση στιβαρή, πυκνή, καθηλωτική

«Βότσεκ»: Μια παράσταση στιβαρή, πυκνή, καθηλωτική

Για την όπερα του Alban Berg «Βότσεκ» σε σκηνοθεσία του Ολιβιέ Πυ και διεύθυνση ορχήστρας από τον Βασίλη Χριστόπουλο, η οποία παρουσιάζεται για τρεις ακόμη παραστάσεις (26/01, 31/01 & 02/02) στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιά...

Όπως καλπάζει η ιδέα

Όπως καλπάζει η ιδέα

Του Γιάννη Δενδρινού

Αρχές του φετινού Απρίλη ήτανε, απόγευμα υγρό, που ανέβαινα με τα πόδια την Κηφισίας στο ύψος της Αγίας Τριάδας. Ο ήλιος είχε κρυφτεί πίσω απ' το Λυκαβηττό μόλις λίγα λεπτά νωρίτερα, αλλά ο...

Ο αλγόριθμος του ψηφιακού ανθρωπισμού

Ο αλγόριθμος του ψηφιακού ανθρωπισμού

Από το βιβλίο του Θεοφάνη Τάση «Ψηφιακός ανθρωπισμός – Εικονιστικό υποκείμενο και τεχνητή νοημοσύνη» (εκδ. Αρμός), σκέψεις και σχόλια για το ομότιτλο άρθρο.

Του Άλκη Γούναρη

...
Διαφήμιση