10 ΧΡΟΝΙΑ ΒΙΒΛΙΑ: Η Γλυκερία Μπασδέκη γράφει...

Εκτύπωση

altΠεζογράφοι και ποιητές εύχονται στην Book Press με ένα διήγημα ή ένα ποίημα γραμμένο ειδικά για τους αναγνώστες μας. Μια λέξη τα ενώνει: «δέκα». Σήμερα, η Γλυκερία Μπασδέκη.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Καθαρό δεκάρι

Πέταξα τα ιερά σκουπίδια και κατηφόρισα την Ιθάκης ολομόναχη πλην αριστούχος.

To τελευταίο δέκα με τόνο το πήρα εκείνο το σιωπηλό απόγευμα (προς βραδάκι) που καθάρισα το μπαλκόνι απ’ τα τζάμια του φοβερού καυγά. Δεν μιλούσε καθόλου. Μόνο με κοίταζε με το διάσημο γκομενοβλέμμα (που κάποτε μ’ έσπρωξε να του γράψω όλη την κινητή και ακίνητη περιουσία μου μέσα σε μια νύχτα) και κάπνιζε με το καλό του το χέρι. Το άλλο του το χέρι, το ζαβό, έκανε κάτι σαν σήμα ελευθέρας κάθε που μπαινόβγαινα με το φαράσι γεμάτο αίματα κι αποτσίγαρα και πρώην τζαμαρία τετάρτου ορόφου κάπου στην Κυψέλη. Όταν τελείωσε το πολυθέαμα (και το μπαλκόνι ξανάγινε προσβάσιμο σε ανθρώπους) χασκογέλασε με νόημα και μου χάρισε την ιστορική φράση «είσαι πολύ καλό κοριτσάκι». Δηλαδή καθαρό δεκάρι στην γκομενοκλίμακα, υποκατηγορία αυτή που μαζεύει τα σπασμένα όταν η νόμιμη παθαίνει λύσσα κακιά και τα κάνει όλα λαμπόγυαλο.

Πήρα το δεκαράκι μου, τη μαυροσακούλα με τα σπασμένα, το σακβουαγιάζ για το λάθος τριήμερο κι έκλεισα απαλά την πόρτα. Ο καθρέφτης του ασανσέρ έσκασε στα γέλια μόλις με θυμήθηκε. Πέταξα τα ιερά σκουπίδια και κατηφόρισα την Ιθάκης ολομόναχη πλην αριστούχος. 

* Η ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΜΠΑΣΔΕΚΗ είναι ποιήτρια και θεατρική συγγραφέας.
Τελευταίο βιβλίο της, η ποιητική συλλογή «Μια βοήθεια, παρακαλώ» (εκδ. Bibliotheque).


ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΤΗΣ ΓΛΥΚΕΡΙΑΣ ΜΠΑΣΔΕΚΗ

alt

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
10 ΧΡΟΝΙΑ ΒΙΒΛΙΑ: Ο Σπύρος Κιοσσές γράφει...

10 ΧΡΟΝΙΑ ΒΙΒΛΙΑ: Ο Σπύρος Κιοσσές γράφει...

Πεζογράφοι και ποιητές εύχονται στην Book Press με ένα διήγημα ή ένα ποίημα γραμμένο ειδικά για τους αναγνώστες μας. Μια λέξη τα ενώνει: «δέκα». Σήμερα, ο Σπύρος Κιοσσές.

Επιμέλεια: Κώστας Αγ...

10 ΧΡΟΝΙΑ ΒΙΒΛΙΑ: Ο Γιώργος Γλυκοφρύδης γράφει...

10 ΧΡΟΝΙΑ ΒΙΒΛΙΑ: Ο Γιώργος Γλυκοφρύδης γράφει...

Πεζογράφοι και ποιητές εύχονται στην Book Press με ένα διήγημα ή ένα ποίημα γραμμένο ειδικά για τους αναγνώστες μας. Μια λέξη τα ενώνει: «δέκα». Σήμερα, ο Γιώργος Γλυκοφρύδης.

Επιμέλεια: Κώστ...

10 ΧΡΟΝΙΑ ΒΙΒΛΙΑ: Η Αλεξάνδρα Κ* γράφει...

10 ΧΡΟΝΙΑ ΒΙΒΛΙΑ: Η Αλεξάνδρα Κ* γράφει...

Πεζογράφοι και ποιητές εύχονται στην Book Press με ένα διήγημα ή ένα ποίημα γραμμένο ειδικά για τους αναγνώστες μας. Μια λέξη τα ενώνει: «δέκα». Σήμερα, η Αλεξάνδρα Κ*.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

...
Διαφήμιση
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ
Ιάκωβος Ανυφαντάκης: «Κάποιοι άλλοι»

Ιάκωβος Ανυφαντάκης: «Κάποιοι άλλοι»

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Ιάκωβου Ανυφαντάκη «Κάποιοι άλλοι», που κυκλοφορεί στις 21 Νοεμβρίου από τις εκδόσεις Πατάκη.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Τους π...

Αλόννησος - Liberty Island (1972-2015)

Αλόννησος - Liberty Island (1972-2015)

Του Δημήτρη Αδαμίδη

Μια κηλίδα πάνω στην άμμο η Ασημίνα. Τα γόνατα στο στήθος και στα χέρια το σαγόνι, μόνη ενώπιον ουρανού και θάλασσας. Το βοριαδάκι μύριζε καταιγίδα. Κύματα ξεθύμαιναν κοντά στα παπούτσια της, κάτι ψιθύρι...

Γράφοντας μυθιστόρημα: τέσσερις συγγραφείς εξηγούν κι εξηγούνται

Γράφοντας μυθιστόρημα: τέσσερις συγγραφείς εξηγούν κι εξηγούνται

Η Λουκία Δέρβη, η Τασούλα Επτακοίλη, ο Χρίστος Κυθρεώτης και ο Νίκος Ξένιος μιλάνε για τα νέα τους μυθιστορήματα, για τις δυσκολίες και τις προκλήσεις που αντιμετώπισαν στο πέρασμά τους από τη μικρή ή μεσαία «φόρμα», στο μυθιστόρημα, κάποιοι για πρώτη φορά. 

...