24 Ιανουαριου 2020

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ:17:39:54 GMT +2

Διαφήμιση
ΒΡΙΣΚΕΣΤΕ: ΚΕΙΜΕΝΑ 10 ΧΡΟΝΙΑ 10 ΧΡΟΝΙΑ ΒΙΒΛΙΑ: Η Γλυκερία Μπασδέκη γράφει...

10 ΧΡΟΝΙΑ ΒΙΒΛΙΑ: Η Γλυκερία Μπασδέκη γράφει...

E-mail Εκτύπωση

altΠεζογράφοι και ποιητές εύχονται στην Book Press με ένα διήγημα ή ένα ποίημα γραμμένο ειδικά για τους αναγνώστες μας. Μια λέξη τα ενώνει: «δέκα». Σήμερα, η Γλυκερία Μπασδέκη.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Καθαρό δεκάρι

Πέταξα τα ιερά σκουπίδια και κατηφόρισα την Ιθάκης ολομόναχη πλην αριστούχος.

To τελευταίο δέκα με τόνο το πήρα εκείνο το σιωπηλό απόγευμα (προς βραδάκι) που καθάρισα το μπαλκόνι απ’ τα τζάμια του φοβερού καυγά. Δεν μιλούσε καθόλου. Μόνο με κοίταζε με το διάσημο γκομενοβλέμμα (που κάποτε μ’ έσπρωξε να του γράψω όλη την κινητή και ακίνητη περιουσία μου μέσα σε μια νύχτα) και κάπνιζε με το καλό του το χέρι. Το άλλο του το χέρι, το ζαβό, έκανε κάτι σαν σήμα ελευθέρας κάθε που μπαινόβγαινα με το φαράσι γεμάτο αίματα κι αποτσίγαρα και πρώην τζαμαρία τετάρτου ορόφου κάπου στην Κυψέλη. Όταν τελείωσε το πολυθέαμα (και το μπαλκόνι ξανάγινε προσβάσιμο σε ανθρώπους) χασκογέλασε με νόημα και μου χάρισε την ιστορική φράση «είσαι πολύ καλό κοριτσάκι». Δηλαδή καθαρό δεκάρι στην γκομενοκλίμακα, υποκατηγορία αυτή που μαζεύει τα σπασμένα όταν η νόμιμη παθαίνει λύσσα κακιά και τα κάνει όλα λαμπόγυαλο.

Πήρα το δεκαράκι μου, τη μαυροσακούλα με τα σπασμένα, το σακβουαγιάζ για το λάθος τριήμερο κι έκλεισα απαλά την πόρτα. Ο καθρέφτης του ασανσέρ έσκασε στα γέλια μόλις με θυμήθηκε. Πέταξα τα ιερά σκουπίδια και κατηφόρισα την Ιθάκης ολομόναχη πλην αριστούχος. 

* Η ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΜΠΑΣΔΕΚΗ είναι ποιήτρια και θεατρική συγγραφέας.
Τελευταίο βιβλίο της, η ποιητική συλλογή «Μια βοήθεια, παρακαλώ» (εκδ. Bibliotheque).


ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΤΗΣ ΓΛΥΚΕΡΙΑΣ ΜΠΑΣΔΕΚΗ

alt

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
10 ΧΡΟΝΙΑ ΒΙΒΛΙΑ: Ο Σπύρος Κιοσσές γράφει...

10 ΧΡΟΝΙΑ ΒΙΒΛΙΑ: Ο Σπύρος Κιοσσές γράφει...

Πεζογράφοι και ποιητές εύχονται στην Book Press με ένα διήγημα ή ένα ποίημα γραμμένο ειδικά για τους αναγνώστες μας. Μια λέξη τα ενώνει: «δέκα». Σήμερα, ο Σπύρος Κιοσσές.

Επιμέλεια: Κώστας Αγ...

10 ΧΡΟΝΙΑ ΒΙΒΛΙΑ: Ο Γιώργος Γλυκοφρύδης γράφει...

10 ΧΡΟΝΙΑ ΒΙΒΛΙΑ: Ο Γιώργος Γλυκοφρύδης γράφει...

Πεζογράφοι και ποιητές εύχονται στην Book Press με ένα διήγημα ή ένα ποίημα γραμμένο ειδικά για τους αναγνώστες μας. Μια λέξη τα ενώνει: «δέκα». Σήμερα, ο Γιώργος Γλυκοφρύδης.

Επιμέλεια: Κώστ...

10 ΧΡΟΝΙΑ ΒΙΒΛΙΑ: Η Αλεξάνδρα Κ* γράφει...

10 ΧΡΟΝΙΑ ΒΙΒΛΙΑ: Η Αλεξάνδρα Κ* γράφει...

Πεζογράφοι και ποιητές εύχονται στην Book Press με ένα διήγημα ή ένα ποίημα γραμμένο ειδικά για τους αναγνώστες μας. Μια λέξη τα ενώνει: «δέκα». Σήμερα, η Αλεξάνδρα Κ*.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

...
Διαφήμιση
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ
Όπως καλπάζει η ιδέα

Όπως καλπάζει η ιδέα

Του Γιάννη Δενδρινού

Αρχές του φετινού Απρίλη ήτανε, απόγευμα υγρό, που ανέβαινα με τα πόδια την Κηφισίας στο ύψος της Αγίας Τριάδας. Ο ήλιος είχε κρυφτεί πίσω απ' το Λυκαβηττό μόλις λίγα λεπτά νωρίτερα, αλλά ο...

Τζέιμς Έλλροϋ: Καταιγισμός βίας και υψηλής λογοτεχνίας

Τζέιμς Έλλροϋ: Καταιγισμός βίας και υψηλής λογοτεχνίας

Κάθε δεύτερη Παρασκευή, ο ιχνηλάτης βιβλιοπωλείων και βιβλιοθηκών Γιώργος-Ίκαρος Μπαμπασάκης φορτώνει στον Σάκο Εκστρατείας του βιβλία που σας συστήνει συνδυάζοντάς τα και μιλώντας γι᾽ αυτά σαν να αφηγείται ιστορίες σ᾽ ένα φιλόξενο στέκι. Σήμερα, στον Σάκο του, ο Τζέιμς Έλλροϋ. ...

Ανακοίνωση της Εταιρείας Συγγραφέων για τον θάνατο της Κατερίνας Αγγελάκη-Ρουκ

Ανακοίνωση της Εταιρείας Συγγραφέων για τον θάνατο της Κατερίνας Αγγελάκη-Ρουκ

Με απέραντη θλίψη πληροφορηθήκαμε τον θάνατο της αγαπημένης μας, εμβληματικής ποιήτριας και ιδρυτικού μέλους της Εταιρείας μας, Κατερίνας Αγγελάκη-Ρουκ.

Η Κατερίνα Αγγελάκη-Ρούκ γεννήθη...

Διαφήμιση