alt

Πεζογράφοι και ποιητές εύχονται στην Book Press με ένα διήγημα ή ένα ποίημα γραμμένο ειδικά για τους αναγνώστες μας. Μια λέξη τα ενώνει: «δέκα». Σήμερα, η Διώνη Δημητριάδου.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Ώρα δεκάτη νυχτερινή

Η νύχτα γεννά θαύματα· κάπου το είχε ακούσει αυτό. Μπορεί και να ισχύει, αν και στην περίπτωσή του το θαύμα μάλλον είχε αργήσει. Αυτός περισσότερο είχε συνδέσει τη νύχτα με την απομόνωση – εδώ χαμογέλασε στη σκέψη μιας πλέον μόνιμης απομόνωσης στην οποία είχε βυθιστεί. Πώς ξεφεύγεις όμως από τα νυχτερινά μοναχικά πράγματα; 

Αυτά σκεφτόταν, καθώς τράβηξε λίγο την κουρτίνα και προσπάθησε να δει καλύτερα έξω, στον δρόμο. Μισοσκόταδο· η μία λάμπα του δρόμου καμένη, η άλλη (γερή ακόμη) δεν βοηθούσε καθόλου, κόντευε άλλωστε δέκα το βράδυ, και έτσι η εικόνα ήταν λειψή. Όλο και περισσότερο νόμιζε ότι η νύχτα ερχόταν απότομα, πριν προλάβει να το σκεφτεί, πριν τακτοποιήσει τέλος πάντων το μυαλό του για το επερχόμενο έρεβος, προτού ετοιμαστεί για τις ατελείωτες, μοναχικές ώρες. Και ήταν αυτές οι ώρες αργές και βασανιστικές, όσο περισσότερο προσπαθούσε να ανασυνθέσει τις ώρες της ημέρας και να τις μετατρέψει σε μια συλλογιστική, μάταιη πολλές φορές. 

Και τότε ήταν που το μυαλό του έκανε τα πιο ωραία ταξίδια, τους πιο τολμηρούς συνειρμούς, τότε ένιωθε πράγματι καλλιτέχνης, όπως εκείνοι οι παλιοί που με το ανάλογο αψέντι κατασκεύαζαν ολόκληρους κόσμους από το τίποτα. Είναι αλήθεια, θα ήθελε να γίνει δημιουργός τέλειων πλασμάτων, άλλο όμως τι ήθελε και άλλο τι μπορούσε στην ουσία να φτιάξει.

Άναψε τσιγάρο, τράβηξε την πολυθρόνα πιο κοντά στο παράθυρο, και περίμενε. Τα μάτια του έψαξαν τον χώρο χωρίς να ακουμπήσουν κάπου. Καμιά φορά χρειαζόταν να περιμένει αρκετή ώρα χωρίς να γίνει τίποτε, άλλοτε πάλι σχεδόν αμέσως συνέβαινε. Και όχι πάντα κάτι σπουδαίο και αξιοσημείωτο. Αρκεί να είναι αυτό το κάτι που θα μπορούσε να τραβήξει την προσοχή του, να τον κάνει να απορροφηθεί και να φτιάξει με το μυαλό του την ιστορία που έλειπε από την εικόνα. Άλλωστε αυτός δεν είναι και ο κρυφός σκοπός της  εικόνας; Να δώσει το έναυσμα για σκέψη, για δημιουργία, για ποικίλα ταξίδια του μυαλού, ή στην περίπτωσή του μια ευκαιρία γραφής. 

Συχνά έδινε στον εαυτό του την πολυτέλεια να απολαύσει ένα ποτήρι βότκα, άλλοτε τσίπουρο ή έστω κρασί, αν τα δυο δυνατά σπίρτα τού φαινόντουσαν πολύ βαριά για τα δεδομένα της στιγμής. Και τότε ήταν που το μυαλό του έκανε τα πιο ωραία ταξίδια, τους πιο τολμηρούς συνειρμούς, τότε ένιωθε πράγματι καλλιτέχνης, όπως εκείνοι οι παλιοί που με το ανάλογο αψέντι κατασκεύαζαν ολόκληρους κόσμους από το τίποτα. Είναι αλήθεια, θα ήθελε να γίνει δημιουργός τέλειων πλασμάτων, άλλο όμως τι ήθελε και άλλο τι μπορούσε στην ουσία να φτιάξει. Προσπάθειες που έμεναν μισές, άλλοτε πάλι ολοκλήρωνε κάτι αλλά με πολύ κόπο παραδεχόταν ότι άξιζε μια δεύτερη ματιά. Επιεικής με τον εαυτό του; Όχι δεν θα το έλεγε· μάλλον κριτής ζόρικος. Κι αυτό όχι από σεμνοτυφία ή τάχα συναίσθηση ταπεινότητας. Περισσότερο από διάθεση να ταλαιπωρήσει τον μικρό δημιουργό που έκρυβε μέσα του μέχρι να δει τα όριά του. Σε ποιο σημείο αγανακτεί, πότε αρχίζει να αμύνεται, πότε ξεκινά η ανοδική πορεία και ως πού μπορεί να φτάσει. Τα όρια είναι που προσδιορίζουν τη δράση μας, άρα τη στάση μας απέναντι σε κάθε τι. Οριοθετείς τον εαυτό σου με γνώμονα τη βασική σου αρχή, ποιος είσαι, τι προτίθεσαι να πράξεις, ως πού θα είσαι έτοιμος να προχωρήσεις ή να υποχωρήσεις αναλόγως. Όχι ότι αυτά όλα δεν αλλάζουν· πώς αλλιώς θα προχωρούσε ο κόσμος, πώς θα έπαιρνε υπόσταση η έννοια ωρίμαση; Πάντως από μια ηλικία και μετά δεν λειτουργούν πια τα άλλοθι, δεν έχεις την πολυτέλεια των πολλών αλλαγών, αρχίζεις να σταθεροποιείσαι στα ας πούμε συμβατικά πλαίσια της δομημένης προσωπικότητας. Αυτός, αλήθεια, πού βρισκόταν; Σε ποια ηλικία περασμένης αθωότητας είχε εναποθέσει τις μνήμες του;

Ανασηκώθηκε λίγο από τη θέση του για να δει καλύτερα. Η απέναντι πόρτα άνοιξε και το κορίτσι βγήκε με αργές κινήσεις στον δρόμο. Στάθηκε ακίνητο για λίγες στιγμές λες και θυμήθηκε κάτι ή σαν να ήθελε να σταθμίσει καλύτερα την επόμενη κίνηση. Γύρισε απότομα στα δεξιά και άρχισε να τρέχει μέχρι που έστριψε στη γωνία του δρόμου. 

Μπερδέματα της σκέψης που πολιορκούν το μυαλό ώρα δεκάτη νυχτερινή. Ούτε καν δωδεκάτη, που είναι και πιο συχνή στις λογοτεχνικές αναφορές. Ας είναι…

Την παρατήρησε προσεκτικά σε όλη αυτή την περίεργη συμπεριφορά. Δεν ήταν η πρώτη φορά που την είχε τσακώσει να κάνει παράξενα πράγματα. Θες να μην ήταν τόσο καλά στα λογικά της; Δεν είχε καταλήξει κάπου. Το μυαλό του έπαιρνε γρήγορες στροφές. Ένα σαλεμένο μυαλό ή ένα μυαλό που «ψήλωσε» στην προσπάθειά του να υψώσει τείχη απέναντι σε όποιον επιβουλευόταν την αυτονομία του; Θυμήθηκε τη «Φόνισσα» με το που σκέφτηκε το «ψήλωμα του νου». Μεγάλος ο Παπαδιαμάντης! Πόσες φορές δεν τον είχε μελετήσει (ακολουθώντας τη συμβουλή –μάλλον στάση ζωής θα έλεγε– του Ελύτη), όταν ήθελε να βάλει τα πράγματα στη θέση τους, να δει την πραγματική τους διάσταση, να νιώσει ότι μπορεί να αντιμετωπίσει το «κακό». 

Αν είχε σκεφτεί ποτέ να της μιλήσει; Α, όχι! Προτιμούσε να παρατηρεί τον κόσμο και να δίνει τη δική του ερμηνεία σε όλα όσα περνούσαν μπροστά από το παράθυρό του. Να αντιμετωπίσει μια άλλη οπτική (ακόμη κι αν ήταν η μόνη και αληθινή) μάλλον δεν θα το άντεχε. 

Μπερδέματα της σκέψης που πολιορκούν το μυαλό ώρα δεκάτη νυχτερινή. Ούτε καν δωδεκάτη, που είναι και πιο συχνή στις λογοτεχνικές αναφορές. Ας είναι… Ας αρκεστεί για σήμερα στο παράξενο κορίτσι που του έδωσε η νύχτα και ας φτιάξει γύρω της μια ιστορία υποφερτή. Νυχτερινή κι αυτή.

* Η ΔΙΩΝΗ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΟΥ είναι συγγραφέας.
Τελευταίο της βιβλίο, η ποιητική συλλογή «Ο ευτυχισμένος Σίσυφος» (εκδ. ΑΩ).


ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΤΗΣ ΔΙΩΝΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΟΥ

alt

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

10 ΧΡΟΝΙΑ ΒΙΒΛΙΑ: Ο Σπύρος Κιοσσές γράφει...

10 ΧΡΟΝΙΑ ΒΙΒΛΙΑ: Ο Σπύρος Κιοσσές γράφει...

Πεζογράφοι και ποιητές εύχονται στην Book Press με ένα διήγημα ή ένα ποίημα γραμμένο ειδικά για τους αναγνώστες μας. Μια λέξη τα ενώνει: «δέκα». Σήμερα, ο Σπύρος Κιοσσές.

Επιμέλεια: Κώστας Αγ...

10 ΧΡΟΝΙΑ ΒΙΒΛΙΑ: Ο Γιώργος Γλυκοφρύδης γράφει...

10 ΧΡΟΝΙΑ ΒΙΒΛΙΑ: Ο Γιώργος Γλυκοφρύδης γράφει...

Πεζογράφοι και ποιητές εύχονται στην Book Press με ένα διήγημα ή ένα ποίημα γραμμένο ειδικά για τους αναγνώστες μας. Μια λέξη τα ενώνει: «δέκα». Σήμερα, ο Γιώργος Γλυκοφρύδης.

Επιμέλεια: Κώστ...

10 ΧΡΟΝΙΑ ΒΙΒΛΙΑ: Η Αλεξάνδρα Κ* γράφει...

10 ΧΡΟΝΙΑ ΒΙΒΛΙΑ: Η Αλεξάνδρα Κ* γράφει...

Πεζογράφοι και ποιητές εύχονται στην Book Press με ένα διήγημα ή ένα ποίημα γραμμένο ειδικά για τους αναγνώστες μας. Μια λέξη τα ενώνει: «δέκα». Σήμερα, η Αλεξάνδρα Κ*.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

«Η μοναχοκόρη» της Γκουαδαλούπε Νέτελ (κριτική) – Οι πολλαπλές αποχρώσεις της μητρότητας

«Η μοναχοκόρη» της Γκουαδαλούπε Νέτελ (κριτική) – Οι πολλαπλές αποχρώσεις της μητρότητας

Για το βιβλίο «Η μοναχοκόρη» της Γκουαδαλούπε Νέτελ [Guadalupe Nettel] (μτφρ. Νάννα Παπανικολάου, εκδ. Ίκαρος). Kεντρική εικόνα: έργο της street artist Οla Volo © olavolo.com.

Γράφει η Φανή Χατζή

Όσο η άποψη ότι ο γενε...

«TACK»: Μια ταινία για τη δύναμη του καλού με πρωταγωνίστριες τις Σοφία Μπεκατώρου και Αμαλία Προβελεγγίου

«TACK»: Μια ταινία για τη δύναμη του καλού με πρωταγωνίστριες τις Σοφία Μπεκατώρου και Αμαλία Προβελεγγίου

Για το ντοκιμαντέρ «TACK» (παραγωγή Onassis Culture) της Βάνιας Τέρνερ με πρωταγωνίστριες τη Σοφία Μπεκατώρου, που πρώτη ξεκίνησε το ελληνικό #MeToo, και την Αμαλία Προβελεγγίου, της οποίας η καταγγελία για βιασμό από τον προπονητή της από τα έντεκά της οδήγησε στην πρώτη δίκη-ορόσημο όχι μόνο για τη δικαίωσή της αλ...

Ο Θεόδωρος Τερζόπουλος στη Στέγη με «Γκοντό» και ιταλικό θίασο: μια παράσταση-σταθμός

Ο Θεόδωρος Τερζόπουλος στη Στέγη με «Γκοντό» και ιταλικό θίασο: μια παράσταση-σταθμός

Ο Θεόδωρος Τερζόπουλος σκηνοθετεί το εμβληματικό κείμενο του Σάμιουελ Μπέκετ «Περιμένοντας τον Γκοντό» (1948) στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης από τις 15 μέχρι και τις 19 Μαΐου. Η παράσταση είναι στα ιταλικά με ελληνικούς υπέρτιτλους.

Επιμέλεια: Book Press

...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Μαργαρίτα Ιορδανίδη» του Μιχάλη Μακρόπουλου (προδημοσίευση)

«Μαργαρίτα Ιορδανίδη» του Μιχάλη Μακρόπουλου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από τη νουβέλα του Μιχάλη Μακρόπουλου «Μαργαρίτα Ιορδανίδη», η οποία θα κυκλοφορήσει στις 19 Απριλίου από τις εκδόσεις Κίχλη.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Εἶχαν πιάσει γιὰ τὰ καλὰ οἱ ζέστες, καὶ τὴν ἑπόμενη Κυριακὴ κανόνισαν ν...

«Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή» του Αντρές Μοντέρο (προδημοσίευση)

«Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή» του Αντρές Μοντέρο (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Αντρές Μοντέρο [Andrés Montero] «Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή» (μτφρ. Μαρία Παλαιολόγου), το οποίο κυκλοφορεί στις 17 Απριλίου από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Η μονομαχ...

«Σχολείο για την αγάπη» της Ολίβια Μάνινγκ (προδημοσίευση)

«Σχολείο για την αγάπη» της Ολίβια Μάνινγκ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Ολίβια Μάνινγκ [Olivia Manning] «Σχολείο για την αγάπη» (μτφρ. Φωτεινή Πίπη), το οποίο κυκλοφορεί στις 23 Απριλίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Όταν έφτασαν στην κορυφή του λό...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Μεγάλο το θέμα, μικρό το δέμας: 21 βιβλία για τη «μικρή» ή τη «σύντομη» ιστορία του… οτιδήποτε

Μεγάλο το θέμα, μικρό το δέμας: 21 βιβλία για τη «μικρή» ή τη «σύντομη» ιστορία του… οτιδήποτε

Υπάρχει μια «μικρή» ή μια «σύντομη» ιστορία για το… οτιδήποτε. Οι τίτλοι βιβλίων που επιχειρούν (και καταφέρνουν) να συμπυκνώσουν μεγάλα θέματα σε, συνήθως, ολιγοσέλιδα βιβλία είναι πάρα πολλοί. Εντυπωσιακά πολλοί. Στην παρακάτω πολύ ενδεικτική επιλογή είκοσι ενός βιβλίων μπορεί καν...

Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου 2024: «Με ένα βιβλίο πετάω!» ξανά... – 12 βιβλία για το μεγάλο ταξίδι της ανάγνωσης

Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου 2024: «Με ένα βιβλίο πετάω!» ξανά... – 12 βιβλία για το μεγάλο ταξίδι της ανάγνωσης

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου (23 Απριλίου) επιλέγουμε 12 βιβλία που μας βάζουν στα ενδότερα της λογοτεχνίας και μας συνοδεύουν στο ταξίδι της ανάγνωσης.

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

Στις 23 Απριλίου γιορτάζουν τα βιβλ...

Δεν είναι «έγκλημα πάθους» είναι γυναικοκτονία: 5 μελέτες για την έμφυλη βία

Δεν είναι «έγκλημα πάθους» είναι γυναικοκτονία: 5 μελέτες για την έμφυλη βία

Πέντε μελέτες αναδεικνύουν τις νομικές και κοινωνικές διαστάσεις των γυναικοκτονιών και συμβάλλουν στην κατανόηση των αιτίων που προκαλούν την πιο ακραία μορφή έμφυλης βίας. Επειδή οι γυναικτοκτονίες δεν είναι «εγκλήματα πάθους» αλλά ανθρωποκτονίες με πολύ συγκεκριμένα χαρακτηριστικά.

Γράφει η Φανή Χ...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

15 Δεκεμβρίου 2023 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2023

Mυθιστορήματα, νουβέλες, διηγήματα, ποιήματα: Επιλογή 100 βιβλίων, ελληνικών και μεταφρασμένων, από τη βιβλιοπαραγωγή του 2023. Επιλογή: Συντακτική ομάδα της Book

ΦΑΚΕΛΟΙ

ΞΕΧΩΡΙΣΑΜΕ

ΝΑ ΑΛΛΟ ΕΝΑ