Ο τυχερός στρατιώτης

Εκτύπωση

porta250Του Κώστα Κατσουλάρη

Παρακολούθησα την παράσταση για παιδιά που συνυπογράφουν στο Θέατρο Πόρτα η Ξένια Καλογεροπούλου και ο Θωμάς Μοσχόπουλος. Φέτος, το έργο είναι βασισμένο στο ρωσικό παραμύθι «Ο τυχερός στρατιώτης», το οποίο έχει εμπνεύσει ποικίλες διασκευές μέσα στα χρόνια, από τον κινηματογράφο μέχρι την όπερα. 

Πρόκειται για μια ευφάνταστη αλληγορία για τις ατιθάσευτες δυνάμεις της ύπαρξης, την τύχη, την αυτογνωσία, το φόβο απέναντι στο άγνωστο, τη βαθύτερη σύμπλευση ζωής και θανάτου. Αφορά τη διαδρομή, μέσα από περιπέτειες και συναντήσεις, ενός προικισμένου στρατιώτη, ο οποίος τολμά να δρασκελίζει τις πόρτες που οι άλλοι φοβούνται, κερδίζοντας αγαθά και εξουσία. Η ισχύς όμως φέρνει και την αλαζονεία, κι αυτό θα είναι το τελευταίο μάθημα που θα πάρει ο πάντοτε τυχερός, ακόμη και μες στην ατυχία του, στρατιώτης.

Έχω πια εξοικειωθεί με το ξεχωριστό ύφος της συγκεκριμένης «ομάδας», η οποία συνεργάζεται πάντοτε με πολύ καλούς ηθοποιούς –ερμηνευτές με περγαμηνές σε ποικίλα ήδη θεάτρου, κι όχι απλώς του «παιδικού»,– και μπορώ να πω ότι πια αναγνωρίζω τη ματιά της στον τρόπο που δουλεύει, που προσεγγίζει τα κείμενα, τη σκηνοθεσία και, βέβαια, το ίδιο το παιδί-θεατής.

Βασική συνιστώσα της μεθόδου τους είναι ο αυτοσχεδιασμός και η συλλογική δουλειά, πάντοτε σε ένα πνεύμα που δεν ξεπέφτει σε αστειάκια και ευκολίες, αλλά που υπηρετεί το σκηνοθετικό όραμα.

Πρόκειται για ένα θέατρο που παίζει με τις αφηγηματικές και τις σκηνικές συμβάσεις, χρησιμοποιώντας τα πλέον απλά αντικείμενα, αλλά και το φως ή τους ήχους, με τρόπο ευρηματικό, ουσιαστικό και τις περισσότερες φορές συναρπαστικό. Η ομάδα εμφανίζεται στη σκηνή και διηγείται την ιστορία, την ίδια στιγμή που φαίνεται να την «κατασκευάζει», να την ερμηνεύει, με αποτέλεσμα ένα θέαμα που θυμίζει παιδικό παιχνίδι – για όποιον έχει παρακολουθήσει παιδιά να παίζουν χρησιμοποιώντας τα ελάχιστα που τους βρίσκονται, αναλαμβάνοντας ρόλους, στήνοντας ιστορίες από το τίποτε.

o_teleftaios_stratiotismikroΤο τελικό δραματουργικό και σκηνικό αποτέλεσμα δεν μπορεί να περιγραφεί με άλλη λέξη παρά ως «μαγεία». Μόνο που εδώ η μαγεία δεν προκύπτει μέσα από τα «μαγικά» σκηνικά (τα οποία είναι καμιά φορά και τέτοια, σε αυτή την παράσταση όχι, ήταν πιο λιτά και στραμμένα στη λειτουργικότητα) ή τους φωτισμούς, ούτε μέσα από ποιητικίζουσες λυρικές εξάρσεις, είναι η ίδια η ουσία της δραματουργίας. Η παράσταση κυριολεκτικά κατασκευάζεται μπροστά στα έκθαμβα μάτια μικρών και μεγάλων, και αμφότεροι εγκαταλείπουν το θέατρο ευτυχείς και συγκινημένοι.

Η προσφορά της Ξένιας Καλογεροπούλου στο θέατρο που απευθύνεται κυρίως σε παιδιά είναι αναμφίβολα ανεκτίμητη. Ωστόσο, η συνάντησή της με τον Θωμά Μοσχόπουλο, και την πείρα του από τα χρόνια του Αμόρε, ήταν αληθινά ευτυχής συγκυρία και δίνει, χρόνο με το χρόνο, ιδιαίτερα χυμώδεις καρπούς.

Στον «Τυχερό στρατιώτη», στους διάφορους ρόλους εναλλάσσονται οι Άννα Μάσχα, Αργύρης Ξάφης, Κώστας Μπερικόπουλος, Άννα Καλαϊτζίδου, Σωκράτης Πατσίκας και Βαγγέλης Χατζηνικολάου. Δεν θα ξεχώριζα κανέναν τους, είναι όλοι τους θαυμάσιοι.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Δυο πρόσφατες παραγωγές της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση

Δυο πρόσφατες παραγωγές της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση

Για την περφόρμανς της Τάνια Ελ Χούρυ «Cultural Exchange Rate» η οποία παρουσιάστηκε στη Στέγη από τις 6-8 Μαρτίου και για το μιούζικαλ «Moby Dick» σε μουσική Δημήτρη Παπαδημητρίου και σκηνοθεσία Γιάννη Κακλέα, το οποίο παρουσιάστηκε στο θέατρο Παλλάς.

...

Το αυγό του φιδιού στην οδό Κεφαλληνίας

Το αυγό του φιδιού στην οδό Κεφαλληνίας

Για την παράσταση του Τόμας Μπέρνχαρντ «Πριν την αποχώρηση» σε σκηνοθεσία Νίκου Μαστοράκη, η οποία παρουσιάστηκε στο Θέατρο Οδού Κεφαλληνίας.

Του Νίκου Ξένιου

...
Τραύματα της Κατοχής επί σκηνής

Τραύματα της Κατοχής επί σκηνής

Για την παράσταση «Μάρτυρες των Αθηνών» του Μάνου Καρατζογιάννη, η οποία παρουσιάζεται στο Θέατρο Σταθμός.

Του Νίκου Ξένιου

Στο θέατρο Σταθμός ο Μάνο...

Διαφήμιση
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ
Αρίσταρχος Παπαδανιήλ: Συμμετέχοντας σε ένα διαμεσικό αφήγημα

Αρίσταρχος Παπαδανιήλ: Συμμετέχοντας σε ένα διαμεσικό αφήγημα

Με αφορμή την έκδοση και παρουσίαση του poster book του Αρίσταρχου Παπαδανιήλ «Ήταν μια φορά ένας κομίστας στην TV (Η πολυκατοικία)» (εκδ. Syllipsis), το χρονικό ενός διαμεσικού αφηγήματος.

Επιμέλεια: Λωνίδας Καλούσης...

Η Ψυχανάλυση, για «την άρση της άρνησης του Θανάτου»

Η Ψυχανάλυση, για «την άρση της άρνησης του Θανάτου»

Για το βιβλίο της Ναταλί Ζαλτζμάν «Η αναρχική ενόρμηση» (μτφρ. Γιώργος Καράμπελας, εκδ. Εστία).

Του Χρήστου Τσαμπρούνη

Το βιβλίο Η Αναρχική Ενόρμ...

Σπουδές Δημιουργικής Γραφής στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο

Σπουδές Δημιουργικής Γραφής στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο

Το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, το Νο1 Δημόσιο ΑΕΙ για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση, εδώ και 20 χρόνια παρέχει αποκλειστικά διαδικτυακές σπουδές. Οι σπουδές μπορούν να γίνουν από το σπίτι, χωρίς περιορισμούς χώρου και χρόνου, χωρίς υποχρέωση φυσικής παρουσίας στην τάξη.

...