alt

Για την παράσταση Από πρώτο χέρι, σε σκηνοθεσία Γεωργίας Μαυραγάνη, η οποία παρουσιάζεται στο θέατρο Θησείον.

Του Νίκου Ξένιου

H καλλιέργεια των καπνών και ο ανθρώπινος μόχθος, δηλαδή το κορμί του ανθρώπου επί το έργον, είναι το θέμα της παράστασης της Γεωργίας Μαυραγάνη Από πρώτο χέρι, που ανεβαίνει στο θέατρο «Θησείον» μετά από μια πετυχημένη πορεία επί σκηνής. Υποδυόμενες τις καπνεργάτριες της περιοχής του Αγρινίου, τρεις ηθοποιοί επιστρατεύουν ηχητικά και φωτογραφικά ντοκουμέντα από μια μελέτη που προηγήθηκε για να συνθέσουν μια ποιητική, ντοκιμαντερίστικη αφήγηση της κοινωνικής, πολιτικής και οικονομικής ιστορία της ελληνικής αγροτιάς.

Νοσταλγία από τις γυναίκες και για τις γυναίκες

Η Κατερίνα Καραδήμα, η Δανάη Σπηλιώτη και η Μαντώ Κεραμυδά κάνουν πολιτικό θέατρο που έμμεσα τεκμηριώνει τη σημερινή κατάσταση κρίσης στη χώρα,  ανασύροντας και ζωντανεύοντας θεατρικά μνήμες και πλούσιο υλικό από συνεντεύξεις ανθρώπων που είχαν δουλέψει ως αγρότες στα χλωρά καπνά και ως καπνεργάτες στις αποθήκες των καπνοπαραγωγών Βάλτου, Ξηρομέρου και Τριχωνίδας. Ένας μόχθος ανέλπιδος, χωρίς όφελος και άμεσες απολαυές, αλλά με την αμετακίνητη αυταπάτη πως η εργασία είναι καθήκον και χαρά («Πρέπει να φανταστούμε τον Σίσυφο ευτυχισμένο!»).

Ο ανεπεξέργαστος ερωτισμός και το γλέντι. Η γυναίκα ως εργατική δύναμη, ως μάνα, ως κόρη, ως ερωμένη. Ένας ύμνος στη γυναίκα.

Η γυναικεία αυτή αφήγηση ξεκινά απ’ το φύτεμα του καπνού και τελειώνει στο κοπιαστικό καλοκαίρι της αποξήρανσης και της κοπής και περισυλλογής των καπνών, της δημιουργίας του «δέματος» (που συνιστά και τη θεατρική σκευή της παράστασης και το συναισθηματικό στοιχείο όπου αγκιστρώνεται η νοσταλγός μνήμη), τέλος η πικρία και η ανθρωπιά του αυτονόητου καθήκοντος για έγερση τα άγρια χαράματα και για ατέρμονο σκύψιμο μέσα στην πρωϊνή υγρασία, την κάψα του μεσημεριού και το αποκάμωμα του κορμιού στη δύση του ήλιου. Ο ανεπεξέργαστος ερωτισμός και το γλέντι. Η γυναίκα ως εργατική δύναμη, ως μάνα, ως κόρη, ως ερωμένη. Ένας ύμνος στη γυναίκα.

Κι ένας φιλοσοφικός ύμνος στην «πτητικότητα» του προϊόντος αυτού, που το βάζεις στη ζυγαριά, βλέπεις το βάρος του, έπειτα το καπνίζεις και μετά ζυγίζεις τη γόπα και συνειδητοποιείς πως τόσος κόπος, τόση σκληρή δουλειά και τόσο μεγάλη φροντίδα έχει αφιερωθεί σε κάτι το οποίο εξατμίζεται. Σαν τη ζωή μας.

alt

«Το 'χα σα μωρό, το φρόντιζα να είναι λαμπερό»

Ένα σαφές πολιτικοκοινωνικό σχόλιο για την ελευθερία που εκπηγάζει ως φως τη στιγμή της επιλογής: να ξανασκύψω πάνω στα αχάριστα καπνά ή να σηκωθώ να φύγω;

Η φροντίδα αυτού του συγκεκριμένου προϊόντος, ναι, η συγκίνηση και η νοσταλγία που απορρέει από την απόσταση που επιφέρει ο χρόνος και από την προβολή της «μαρόν» φωτογραφίας των 70’s. Παράλληλα, όμως, και ένα σαφές πολιτικοκοινωνικό σχόλιο για την ελευθερία που εκπηγάζει ως φως τη στιγμή της επιλογής: να ξανασκύψω πάνω στα αχάριστα καπνά ή να σηκωθώ να φύγω; Μια εκδοχή της ελευθερίας που εκφαίνεται ως στιγμιαία έκλαμψη και είναι γνωστή μόνο στον πάσχοντα, αγωνιζόμενο άνθρωπο. Σε όλες τις χρονικές στιγμές αυτή η ελευθερία μεταστοιχειώνεται και μεταμφιέζεται σε διάφορα συναισθήματα: σε περηφάνεια για την αναβάθμιση των καπνών του Αγρινίου, από την περιοχή Ζαπάντι της Τουρκοκρατίας ώς τον δέκατο όγδοο αιώνα κι έως και τη διεθνή έκθεση των Παρισίων, στην αυγή του εικοστού και τη φορολόγηση των καπνών από τον Τρικούπη. Σε άγχος για την ανεργία με την προϊούσα εκβιομηχάνιση («Το δευτερόλεπτο, το κλάσμα του δευτερολέπτου ρυθμίζει τώρα τις διαδοχικές κινήσεις... Και λέγανε, τι είμαι εγώ ξέρω γω, να βγάζω και τη δική της τη δλειά. Κατάλαβες; Έτσι είναι το σύστημα. Στόχος η αέναη κίνηση της μηχανής»). Σε τραγικό συναίσθημα ιστορικής ευθύνης με τη συμμετοχή της περιοχής στη νεοελληνική ιστορία, τους γερμανοτσολιάδες και τις ομαδικές εκτελέσεις. Σε ποίηση με τον «Επιτάφιο» που εμπνεύστηκε ο Ρίτσος από τη φωτογραφία εκείνου του καπνεργάτη που σκοτώθηκε σε διαδήλωση και που, δίπλα, η μάνα του τον θρηνεί. Σε πολιτική αγανάκτηση για την κυβέρνηση Καραμανλή, που επέρριψε το κόστος των αγροτικών μεταρρυθμίσεων στις δικές τους πλάτες κι ανάγκασε τους καπνοβιομήχανους να προβούν στην αγορά των ίδιων τους των καπνών. Σε περιφρόνηση για το «στριφτό» τσιγάρο, με τη μετάθεση του επενδυσιακού ενδιαφέροντος από το παραδοσιακό τσεμπέλι –το ελληνικό χαρμάνι– στο βιρτζίνι, το αμερικανικό blend.

«Η ζωή δεν είναι εύκολο πράμα. Όμως, πρέπει ν’ αφήσεις και μια νότα χαράς στο τέλος. Η ζωή δεν είναι μόνο ταλαιπωρία: είναι και χαρά και ελπίδα!»

Τέλος, σε κακογουστιά με τη μετεξέλιξη του ρουστίκ σκηνικού σε μετεμφυλιακή πλαστή ευμάρεια και σε νεοπλουτισμό των επιχορηγήσεων της πασοκικής περιόδου των 80’s. Όλα, όμως, αυτά αντικρυσμένα όμως με τη συμπάθεια προς τον άνθρωπο και την κριτική ματιά στις επιπόλαιες πολιτικές επιλογές. Για εκείνο το περίφημο «επίδομα» που μετέτρεψε τις ταλαιπωρημένες αγρότισσες με το έντονο αίσθημα αλληλεγγύης που καλλιεργούσαν η μια το χωράφι της άλλης σε εργάτριες που βλέπουν τις αφίσες των αγροτοδανείων και ονειρεύονται ότι αγοράζουν γούνες, βίντεο και τριαξονικά τζίπ και πίνουν τον καφέ τους στο Empire state building, ξέρουν όμως πως η μοίρα τους είναι να περάσουν τη ζωή τους στα χωράφια. Που ηθικά και πολιτικά διάβρωσε τις οικογένειες που με πηγαίο αίσθημα στελέχωναν και έδιναν το αίμα τους στις πρώτες συνδικαλιστικές κινητοποιήσεις του εργατικού κινήματος. Που παρήγαγε τη σημερινή κατάσταση, εγκαταλείποντας αβασάνιστα την πρώτη ανδροκρατούμενη κοινότητα με τον κρυφό, υποθάλποντα φεμινισμό. 

Σε χιούμορ, πάνω απ’ όλα, και εναλλαγή δραματικών σκηνών με ανάλαφρες σκηνές συναισθηματικής εκτόνωσης. Ενδιαφέρον και χαρακτηριστικό στιγμιότυπο είναι η δραπέτευση του επίδοξου, περιζήτητου γαμπρού που πέρασε στις Πανελλήνιες και «γλίτωσε» και η μετάθεση της ευθύνης της καπνοσυλλογής στα χέρια των ημίγυμνων Αλβανών που αφήνουν τη μονοκαλλιέργεια να πάει χαμένη. Τέλος, μια ελευθερία ηθική που μετατρέπεται σε νότα αισιοδοξίας όταν ένας παππούς δίνει «σκηνοθετική» οδηγία στην ίδια τη σκηνοθέτιδα: «Η ζωή δεν είναι εύκολο πράμα. Όμως, πρέπει ν’ αφήσεις και μια νότα χαράς στο τέλος. Η ζωή δεν είναι μόνο ταλαιπωρία: είναι και χαρά και ελπίδα!»

alt

Με τον ιδρώτα του προσώπου η Ιδέα

Eίναι ενδιαφέρουσα η σωματική διάσταση που υπάρχει στον θεατρικό μόχθο της κυρίας Μαυραγάνη: στο «Γήρας» και στον «Οικότροφο Τέρλες» του Μούζιλ άρχισε να χτίζει σταδιακά, ως εν εξελίξει project, το προσωπικό της δραματουργικό στυλ, απέριττο και φιλοσοφικά τοποθετημένο στον άξονα της συγκίνησης και της σωματικότητας.

Τα απομνημονεύματα του Ευάγγελου Παπαστράτου Η δουλειά και ο κόπος της, καθώς και ιστορικά στοιχεία που προκύπτουν από το ιστορικό δοκίμιο του Αριστείδη Μπαρχαμπά Καπνεργάτες – οι κυνηγοί του ονείρου είναι πηγές τεκμηρίωσης για τη δραματοποίηση αυτή, που υπερβαίνει τον ηθογραφικό ρεαλισμό και εξελίσσεται σε από σκηνής δοκίμιο ανθρωπιάς. Συμβολικά σκηνικά αντικείμενα (Λ. Κυριλή) και σκληροί φωτισμοί (Τ. Παλαιορούτας) εγκαταλείπουν το ρεαλιστικό στίγμα και δίνουν την ευκαιρία στην κυρία Μαυραγάνη για μιαν ακόμη «αφηγημένη» (devised) δραματουργική δουλειά: μεγάλο ποσοστό αυτοσχεδιασμού κατά τις πρόβες που έχει ενσωματωθεί στο σκηνικό γίγνεσθαι, οικοδόμηση μικρών επεισοδίων γύρω από ένα κεντρικό θέμα με τους ηθοποιούς σε μετωπική σχέση με το κοινό, χρήση μικροφώνου για την παραγωγή υποβλητικού ήχου στην αφήγηση.

Αλλά και το θέατρο δεν είναι ένα χωράφι που πρέπει να καλλιεργηθεί με τον ίδιο μόχθο και με την ίδια φροντίδα, με την ίδια αυταπάρνηση και με την ίδια συναίσθηση ματαιότητας; Eίναι ενδιαφέρουσα η σωματική διάσταση που υπάρχει στον θεατρικό μόχθο της κυρίας Μαυραγάνη: στο «Γήρας» και στον «Οικότροφο Τέρλες» του Μούζιλ άρχισε να χτίζει σταδιακά, ως εν εξελίξει project, το προσωπικό της δραματουργικό στυλ, απέριττο και φιλοσοφικά τοποθετημένο στον άξονα της συγκίνησης και της σωματικότητας, επιστρατεύοντας τώρα τη δουλειά στα καπνά ως εφαλτήριο για την ενεργοποίηση του κορμιού του ηθοποιού. Αξιοποιώντας τη θητεία της δίπλα στον Χουβαρδά, τον Μοσχόπουλο, τον Τερζόπουλο και τον Μαρμαρινό και απέχοντας, μέχρι στιγμής, από το κλασικό θεατρικό κείμενο χτίζει με μεταθεατρικό τρόπο ένα δυναμικό άξονα διαμορφούμενου κειμένου κι επιστρατεύει την ιδέα του πόνου και την ιδέα της χαράς, παράγοντας ένα ιδιαίτερα συγκινητικό contrapunto κι ένα ρυθμό καταιγιστικό που επιτυγχάνεται με τον ιδρώτα των ηθοποιών της. Το αποτέλεσμα είναι ένα γνήσιο, παλλόμενο λαϊκό θέαμα που πόρρω απέχει του διδακτικού δοκιμίου και που «χτυπά» απευθείας στο συναίσθημα του θεατή. 

* Ο ΝΙΚΟΣ ΞΕΝΙΟΣ είναι εκπαιδευτικός και συγγραφέας.

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Sadmen» του Θανάση Κριτσάκη στο Θέατρο Ροές (κριτική) – Θλιμμένοι «σούπερ ήρωες» που δεν πείθουν

«Sadmen» του Θανάση Κριτσάκη στο Θέατρο Ροές (κριτική) – Θλιμμένοι «σούπερ ήρωες» που δεν πείθουν

Για την παράσταση «Sadmen» του Θανάση Κριτσάκη που ανέβηκε στο Θέατρο Ροές. Κεντρική εικόνα: Ελ. Χούμου. 

Γράφει ο Νίκος Ξένιος 

Ο Θανάσης Κριτσάκης, μετά από την παράσταση «Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης», έρ...

«Κουαρτέτο» του Χάινερ Μίλερ σε σκηνοθεσία Θανάση Σαράντου στο Από Μηχανής Θέατρο (κριτική) – Μια παράσταση τολμηρή και αισθησιακή

«Κουαρτέτο» του Χάινερ Μίλερ σε σκηνοθεσία Θανάση Σαράντου στο Από Μηχανής Θέατρο (κριτική) – Μια παράσταση τολμηρή και αισθησιακή

Για την παράσταση «Κουαρτέτο» του Χάινερ Μίλερ σε σκηνοθεσία του Θανάση Σαράντου που παίζεται στο Από Μηχανής Θέατρο. Κεντρική εικόνα: © Κωνσταντίνος Λέπουρης. 

Γράφει ο Νίκος Ξένιος

Το «Κουαρτέτο» του Heiner Müll...

«Rabbit Hole» του Ντέιβιντ Λίντσεϊ-Αμπέρ, στο θέατρο «Ελ Ερ» (κριτική) – Μια πολύ δυνατή παράσταση για τις ψυχικές «κουνελότρυπες»

«Rabbit Hole» του Ντέιβιντ Λίντσεϊ-Αμπέρ, στο θέατρο «Ελ Ερ» (κριτική) – Μια πολύ δυνατή παράσταση για τις ψυχικές «κουνελότρυπες»

Για την παράσταση «Rabbit Hole» του Ντέιβιντ Λίντσεϊ-Αμπέρ σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Λυμπερόπουλου που ανέβηκε στο θέατρο Ελ Ερ. Κεντρική εικόνα: © Σπύρος Περδίου. 

Γράφει ο Νίκος Ξένιος

Το «Rabbit Hole» του Ντέιβιντ ...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

«Τι συμβαίνει με τα ψυχεδελικά; Ταξίδια και δράκοι, μύθοι και αλήθειες» – συζητήσεις στη Στέγη χωρίς λογοκρισία

«Τι συμβαίνει με τα ψυχεδελικά; Ταξίδια και δράκοι, μύθοι και αλήθειες» – συζητήσεις στη Στέγη χωρίς λογοκρισία

Συζητήσεις για την ελληνική κοινωνία, χωρίς λογοκρισία: Στις 25 Απριλίου στη Μικρή Σκηνή της Στέγης συζήτηση για LSD / Ψυχεδέλεια / Μανιτάρια / Θεραπεία / Ψυχική Υγεία / Microdosing.

Επιμέλεια: Book Press

Το Society Uncensored της Στέγης του Ιδρύματος ...

Διαβάζοντας με τον Μάριο Κρητικόπουλο

Διαβάζοντας με τον Μάριο Κρητικόπουλο

Πρόσωπα από τον χώρο των τεχνών, των ιδέων και του πολιτισμού, αποκαλύπτουν τον δικό τους αναγνωστικό χαρακτήρα, τη μύχια σχέση τους με το βιβλίο και την ανάγνωση. Σήμερα, ο ηθοποιός Μάριος Κρητικόπουλος.

Επιμέλεια: Book Press 

...
H «Κάρι» του Στίβεν Κινγκ σε σπέσιαλ κινηματογραφική προβολή

H «Κάρι» του Στίβεν Κινγκ σε σπέσιαλ κινηματογραφική προβολή

Η προβολή της καλτ ταινίας του Μπράιαν Ντε Πάλμα, που στηρίζεται στο ομώνυμο μυθιστόρημα του «Βασιλιά» Στίβεν Κινγκ, θα γίνει στον κινηματογράφο Δαναό την Παρασκευή, 19 Απριλίου (9.45 μ.μ.)

Επιμέλεια: Book Press

Είναι από τα βιβλία που δεν ξεχνάς εύκολ...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Σχολείο για την αγάπη» της Ολίβια Μάνινγκ (προδημοσίευση)

«Σχολείο για την αγάπη» της Ολίβια Μάνινγκ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Ολίβια Μάνινγκ [Olivia Manning] «Σχολείο για την αγάπη» (μτφρ. Φωτεινή Πίπη), το οποίο κυκλοφορεί στις 23 Απριλίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Όταν έφτασαν στην κορυφή του λό...

«Κάτι σαν αγάπη» του Πολυχρόνη Κουτσάκη (προδημοσίευση)

«Κάτι σαν αγάπη» του Πολυχρόνη Κουτσάκη (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το νέο αστυνομικό μυθιστόρημα του Πολυχρόνη Κουτσάκη «Κάτι σαν αγάπη – Μια υπόθεση για τον Γιώργο Δάντη», το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 22 Απριλίου από τις εκδόσεις Πατάκη.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Ιφιγένει...

«Επίνοια» του Κωνσταντίνου Γεωργάτου (προδημοσίευση)

«Επίνοια» του Κωνσταντίνου Γεωργάτου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βιβλίο του Κωνσταντίνου Γεωργάτου «Επίνοια – Φιλοσοφικοί στοχασμοί», η οποία κυκλοφορεί τις επόμενες μέρες από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Αν Έχεις

Αν έχεις υγεία, ζεις σε ε...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Επιστήμη, φιλοσοφία, τέχνες, βιογραφίες, λογοτεχνία: Οι εκδόσεις Ροπή μέσα από 5 βιβλία τους

Επιστήμη, φιλοσοφία, τέχνες, βιογραφίες, λογοτεχνία: Οι εκδόσεις Ροπή μέσα από 5 βιβλία τους

Με έδρα τη Θεσσαλονίκη, οι εκδόσεις Ροπή επιδιώκουν μέσω των βιβλίων τους την αλληλεπίδραση των θετικών επιστημών με άλλα γνωστικά πεδία, δίχως διάθεση να απευθύνονται μόνο σε ειδικούς και «γνώστες». 

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

...
Aπό τον Γκάμπορ Μάτε έως τον Όσσο: 5 βιβλία για μια πιο υγιή και ισορροπημένη ζωή

Aπό τον Γκάμπορ Μάτε έως τον Όσσο: 5 βιβλία για μια πιο υγιή και ισορροπημένη ζωή

Πέντε βιβλία που κυκλοφόρησαν πρόσφατα μάς δείχνουν τον δρόμο για μια πιο υγιή και ισορροπημένη ζωή, μέσα από δεδομένα που προέκυψαν από σημαντικές επιστημονικές έρευνες των τελευταίων ετών και από πολύτιμα αποστάγματα πνευματικής εμβάθυνσης. 

Γράφει η Ελεάνα Κολοβού 

...
Πέντε αριστουργήματα κλασικής πεζογραφίας που αναμένονται τις επόμενες μέρες

Πέντε αριστουργήματα κλασικής πεζογραφίας που αναμένονται τις επόμενες μέρες

Και τα πέντε έχουν χαρακτηριστεί αριστουργήματα τόσο στην εποχή τους και στις συνθήκες που γράφτηκαν όσο και με σημερινά κριτήρια. Θα βρίσκονται στα ράφια των βιβλιοπωλείων τις επόμενες μέρες.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Marquis De Sade «Οι Εκα...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

15 Δεκεμβρίου 2023 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2023

Mυθιστορήματα, νουβέλες, διηγήματα, ποιήματα: Επιλογή 100 βιβλίων, ελληνικών και μεταφρασμένων, από τη βιβλιοπαραγωγή του 2023. Επιλογή: Συντακτική ομάδα της Book

ΦΑΚΕΛΟΙ