kant 1

Για την παράσταση των bijoux de kant Όσα η καρδιά μου στην καταιγίδα, η οποία παρουσιάζεται στο Θέατρο Τέχνης (Φρυνίχου 14).

Του Νίκου Ξένιου

Στο Θέατρο Τέχνης, στη Φρυνίχου, παρακολουθήσαμε την ποιητική μετεγγραφή της Πρώτης αγάπης του Ιωάννη Κονδυλάκη από τον Άκη Δήμου, που φέρει τον εύγλωττο και αφαιρετικό τίτλο Όσα η καρδιά μου στην καταιγίδα, στη συνεργασία του με την ομάδα bijoux de kant και με την έντονη παρουσία επί σκηνής της Τάνιας Τσανακλίδου. Η αγνότητα του Γιώργη και η άρνηση της σαρκικής ηδονής, ο καταλυτικός ρόλος της Μάνας, το καταλυτικό πρότυπο του Άντρα/Ξαδέρφου και ο μη πραγματούμενος έρωτας της Βαγγελιώς, ενταγμένα στο ευνουχιστικό, συνθλιπτικό σκηνικό ενός κρητικού χωριού, είναι η πρώτη ύλη για το πλάσιμο ενός νέου μύθου. Μετά από την περυσινή, κάπως αμήχανη μεταφορά της Κερένιας Κούκλας του Χρηστομάνου στη σκηνή, η συνεργασία των ταλαντούχων αυτών ανθρώπων επιτυγχάνει τον στόχο της, διασκευάζοντας το συναρπαστικό κείμενο της νουβέλας του Κονδυλάκη υπό το φως μιας άλλης προσέγγισης: «Του νεκρού έρωτα»: μια παραλογή. Ο νέος μύθος του Άκη Δήμου όχι μόνον εντάσσεται στα σπουδαία κείμενα της νεοελληνικής δραματουργίας, αλλά υποστηρίζει και το θεατρικό εγχείρημα υψηλής αισθητικής του Γιάννη Σκουρλέτη και της ομάδας του.

Απόλυτα επικεντρωμένη στην ιδιοκτησιακή της σχέση προς τον γιο της, η Μάνα δεν είναι σε θέση να διαχειριστεί το ότι ο Γιώργης «ξεγλιστρά» από τον έλεγχό της: «Για μια ξένη, μωρέ, τυραννάς έτσα τη μάνα σου; Αυτή σου βάνει όλες τσι φτιλιές για να με βγάλεις απού την αγάπη και την απακοή μου!».

Η αδηφάγος Μάνα

Στην Πρώτη αγάπη ο Γιώργης νιώθει μιαν αγάπη αποκλειστική, διατηρώντας μονομερή αναφορά στο πρόσωπο της κατά δεκαπέντε χρόνια μεγαλύτερής του Βαγγελιώς, πράγμα παράταιρο για την εφηβεία του. Μην καταφέρνοντας να ανδρωθεί και χωρίς το βίωμα του θανάτου στις άμεσες προσλαμβάνουσές του, ο Γιώργης του Κονδυλάκη αντιμάχεται τη φροϋδικά παντοδύναμη περσόνα της Μάνας του, η οποία ευθέως θέτει φραγμούς στην ελεύθερη διαχείριση του έρωτά του. «Μέλι έχει αυτή η κοπελιά;» τον ρωτά και του απαγορεύει να τη βλέπει. Απόλυτα επικεντρωμένη στην ιδιοκτησιακή της σχέση προς τον γιο της, η Μάνα δεν είναι σε θέση να διαχειριστεί το ότι ο Γιώργης «ξεγλιστρά» από τον έλεγχό της: «Για μια ξένη, μωρέ, τυραννάς έτσα τη μάνα σου; Αυτή σου βάνει όλες τσι φτιλιές για να με βγάλεις απού την αγάπη και την απακοή μου!». Έτσι αποφασίζει να τον στείλει στον Ξάδερφό του στο βουνό για να μυηθεί στο Κυνήγι και να εκτονώσει τη διέγερσή του σε μια σειρά δραστηριότητες άνδρωσης αρχετυπικού χαρακτήρα.

Η Μάνα κινεί τα νήματα και παραγγέλνει τα θηράματα, πλένει τα ρούχα των κυνηγών και διάγει τη ζωή της σε ανδροκρατούμενο σκηνικό. Χαρακτηριστικό νατουραλιστικό ψυχογράφημα, η Πρώτη αγάπη του Κονδυλάκη παρουσιάζει με τα γλαφυρότερα μέσα αυτό το Τέρας που η μεσογειακή Μάνα συνιστά: Να μη φας πράμα από τα χέρια τση και να μην αφήσεις να σε φιλήσει. Την άλλη βολά που πήες, μην πα και σου ’δωκε πράμα κι ήφαες; Μην πα και σ’ εφίλησε;

Η Μάνα λειτουργεί στην πατρογραμμική λογική, αφανίζοντας τον ερωτισμό, κατ’ αναλογίαν με τον αφανισμό του δικού της ερωτισμού. Η ρομαντική εξέλιξη της σωματικής αρρώστιας, ως ψυχοσωματικής παθολογίας της στερημένης γυναίκας, αφορά τόσο τη Βαγγελιώ όσο και την ίδια τη Μάνα, που στη διασκευή του Άκη Δήμου ανακαλεί τα δικά της νεανικά ερωτικά πάθη. Στην πρότυπη νουβέλα, τα μοναδικά λόγια αμφισβήτησης αυτού του ανδροκρατούμενου κόσμου εκφωνούνται από τη φθισική Βαγγελιώ, που περιβάλλεται με μια «φιλοσοφική» αίγλη και προσβάλλεται από ένα είδος μαιναδικής, «ιερής» τρέλας. Η Μάνα δεν λυπάται την ομοιοπαθή, υπό μιαν έννοια, Βαγγελιώ -αισθαντικά ερμηνευμένη από τη Λένα Δροσάκη-: κατά την άποψή της, οφείλει να πληρώσει ακριβά το ανόμημα να ερωτευτεί ένα νεώτερό της, αυτή, η «σιτεμένη»: «Ε τη σκύλα! ε τη σκύλα, κι ήφαε το παιδί μου!». Ισοπεδώνει, λοιπόν, το νεανικό πάθος, διατηρώντας για τον εαυτό της το άλλοθι της μητρικής αγάπης: «Μεγάλο βάρος έχω στην ψυχή μου, μα ο Θεός θα με συχωρέσει, γιατ’ είμαι μάνα».

Η Τάνια Τσανακλίδου σιγοτραγουδά και θρηνεί, είναι στιβαρή και αυταρχική, γλυκειά και κατευνασμένη, ερωτική και στερημένη, μια πραγματική περσόνα βγαλμένη από τα κιτάπια του Λόρκα. Πραγματικά συγκινητική ερμηνεία, γεμάτη σφρίγος και ανάσες από μια βαθειά παρακαταθήκη συναισθημάτων, αλλά και από τεχνική αρτιότητα.

Η μετάπλαση της επιθυμίας σε ένα ταμπλώ προβολής όλων των επεισοδίων της στέρησης της Μάνας -γυναίκας είναι πολύ πετυχημένη, γιατί επιστρατεύει το υλικό της παραλογής στη σύνθεση μιας σύγχρονης «παραλογής του Νεκρού έρωτα»: «Ήρθαν κορμιά, φύγαν κορμιά στα χάη. Πίσω μο δρόμοι και αυλές, λιοστάσια και μποστάνια. Αγόρια με κρυφοκοιτάν απ’ τα πορτάκια. Αλάνια, μόρτες, γυρολόγοι και λυράρηδες. Μπίρες, ρακές, κρασιά ψημένα σε βαρέλια δρύινα. Τραγούδια ιδρωμένα, όλο υπόσχεση. Ωραία σαν τον κεραυνό. Με μάτια λιγωμένα, μ’ άγρια στόματα. Με μπράτσα που σηκώνουνε Ατλαντίδες. Ήμουν  α μ ύ θ η τ η  όταν ερωτευόμουν!»

Η χρήση του επιθέτου «αμύθητη» προεξέχει από τον κορμό της παράστασης, γιατί επιτρέπει στον θεατή να αντικρύσει το ίνδαλμα της ευνουχιστικής αυτής Μάνας υπό το πρίσμα της συγχώρησης. Η Τάνια Τσανακλίδου σιγοτραγουδά και θρηνεί, είναι στιβαρή και αυταρχική, γλυκειά και κατευνασμένη, ερωτική και στερημένη, μια πραγματική περσόνα βγαλμένη από τα κιτάπια του Λόρκα. Πραγματικά συγκινητική ερμηνεία, γεμάτη σφρίγος και ανάσες από μια βαθειά παρακαταθήκη συναισθημάτων, αλλά και από τεχνική αρτιότητα.

Χαρακτήρες ποιητικοί, σαν ξωτικά, και ο φόβος της Επιθυμίας

Στο κείμενο του Άκη Δήμου η δομή είναι αποσπασματική: το έργο χωρίζεται σε δώδεκα επεισόδια, σε μια κλιμάκωση από το «πρώτο ρίγος» του έρωτα, την αιώρηση σ’ ένα συναισθηματικό «γκρεμό», την τιμωρητική παρέμβαση της Μάνας και την εξορία στο βουνό με το Κυνήγι, τη θριαμβευτική ανακοίνωση της άνδρωσης με τη φράση «Σκότωσα λαγό!», τον αποχαιρετισμό των εραστών και την εξιλέωση σε ένα ξωκλήσι, τον «Πυρετό» που αναφέρεται στους εφιάλτες της Βαγγελιώς, την αντιπαράθεση των τριών χαρακτήρων: Άντρα, Βαγγελιώς και Μάνας και τον επικήδειο του έρωτα: «Εγώ, που αποκοιμήθηκα ποτάμι, πώς ξύπνησα γεφύρι;» διερωτάται πικρά η Μάνα.

alt
    Τάνια Τσανακλίδου - Γιάννης Παπαδόπουλος
 

Το έργο κλείνει με μια χωροχρονική μετάθεση της σκηνής στη θητεία του συγγραφέα ως δασκάλου (Κονδυλάκη, Όταν ήμουν δάσκαλος), που παριστά το «τρόπαιο» αυτής της αδιέξοδης ενηλικίωσης ως κεφαλή ελαφιού αποθηκευμένη στο χρονοντούλαπο του αφανισμού της μνήμης, σ’ έναν επίλογο που τιτλοφορείται «Χρόνια μετά» και αξιοποιεί δύο επιστολικά κείμενα. Η θεατρογραφική καινοτομία του Άκη Δήμου επικεντρώνεται στην παρεμβολή, στο κείμενό του, κάποιων μονολόγων (ο ίδιος τους τιτλοφορεί «Σιωπές») που στόχο έχουν τη φιλοσοφική ενατένιση των τεσσάρων χαρακτήρων πάνω στο θέμα του έρωτα, καθώς και στίχων του Καβάφη.

Στη νουβέλα του Κονδυλάκη, η μεταμόρφωση της όμορφης Βαγγελιώς σε άσαρκο σκελετό είναι οδυνηρή στο όνειρο του Γιώργη, στη διάρκεια του οποίου τον ρωτά αν «τη σιχαίνεται». Ο Άκης Δήμου διατηρεί αυτό το ερώτημα στην εκδοχή του, όπου όμως η αρρώστια υποχωρεί ως μοτίβο για να δώσει τη θέση της στην «εξάχνωση» του έρωτα που η μάνα είχε μεθοδεύσει μέσω της επαφής με μεγαλύτερους άνδρες και της απομάκρυνσης του κανακάρη της στην ορεινή σφαίρα των κυνηγών. Η Επιθυμία, εκπορευόμενη από όλους τους χαρακτήρες και σε όλους τους συνδυασμούς,  θα επανέλθει δριμύτερη, για δυο λόγους: Ο πρώτος είναι ότι η επαφή του Γιώργη με τη Βαγγελιώ συνιστά ένα πρώτο βίωμα θανάτου και βίαιης ενηλικίωσης. Ο δεύτερος είναι ο παιδεραστικός έρωτας του Άντρα-μυητή προς τον Έφηβο-μυούμενο.

Η ομοκοινωνικότητα των ανδρών ως ομοφυλόφιλο ψυχογράφημα

Στην εκδοχή των bijoux de kant ο Γιώργης είναι ένα ξωτικό, ένα πλάσμα που ακροβατεί και αγγίζει τον κόσμο διστακτικά, σταδιακά υποτασσόμενος στο δίπολο Αμαρτία-Εξιλέωση.

Το ίνδαλμα των επιθυμιών του Γιώργη τον τρομοκρατεί. Στην εκδοχή των bijoux de kant ο Γιώργης είναι ένα ξωτικό, ένα πλάσμα που ακροβατεί και αγγίζει τον κόσμο διστακτικά, σταδιακά υποτασσόμενος στο δίπολο Αμαρτία-Εξιλέωση. Το εύθραυστο δέμας του αισθαντικού Γιάννη Παπαδόπουλου υπηρετεί άψογα αυτήν την πρόθεση, ενώ η γενειοφόρος εκδοχή του κυνηγού που ενσαρκώνει ο Νικόλας Αγγελής συνιστά έντονο αντιστικτικό στοιχείο. Ωστόσο, τα δυο αγόρια παραμένουν αγόρια επί σκηνής, ενώ η ημίγυμνη προσέγγισή τους και η διστακτική τους συνύπαρξη αφήνει μιαν αιωρούμενη αίσθηση πόθου να εκτοπίζει τη θεμελιώδη, κοινωνιολογικά εκπορευόμενη αναστολή που μετονομάζει την ομοφυλοφιλία σε «ομοκοινωνικότητα». Πρόκειται για δομικό στοιχείο ανάλυσης της «διάκριας» κρητικής κοινωνίας υπό το πρίσμα της Κοινωνικής Ανθρωπολογίας που εμπίπτει στο πεδίο μελέτης της όλης παράστασης. Επιπλέον, ο Άκης Δήμου θέλει τον Άνδρα σε ερωτική αναφορά, τόσο προς τη Μάνα, όσο και προς τον Γιώργη. Το ενδιαφέρον είναι πως η Μάνα εντοπίζει αυτόν τον πόθο εν τη γενέσει του και τον στηλιτεύει (όπως θα ’κανε κάθε Μάνα-Τέρας του μεσογειακού σκηνικού). Η οδός της Εξιλέωσης είναι απόλυτα ανηφορική και χωρίς αναπαμό, γιατί η Επιθυμία ακολουθεί τους θεατρικούς του χαρακτήρες σε δυστοπικά μονοπάτια, με πυξίδα τον υπαινιγμό.

Δεν ξενίζει στο παραμικρό η σκηνοθετική επιλογή του να παρευρίσκονται και οι τέσσερις χαρακτήρες επί σκηνής, οριοθετώντας σαν σε παραμύθι το Σπίτι, το Βουνό, το Ξωκλήσι, τον Γκρεμό, τον Τάφο και την Πόλη με μια απλή μετατόπιση αντικειμένων.

Τα εκπληκτικά αντικείμενα του Ανδρέα Κασάπη λειτουργούν ως τελεστικά, αναδιατασσόμενα κατά τρόπον ώστε να «περικλείουν» τον μικρόκοσμο του δράματος σε ασφυκτικό βαθμό. Έτσι, δεν ξενίζει στο παραμικρό η σκηνοθετική επιλογή του να παρευρίσκονται και οι τέσσερις χαρακτήρες επί σκηνής σε όλη τη διάρκεια της παράστασης, οριοθετώντας σαν σε παραμύθι το Σπίτι, το Βουνό, το Ξωκλήσι, τον Γκρεμό, τον Τάφο και την Πόλη με μια απλή μετατόπιση αντικειμένων. Σε αυτό το θαυμαστό αποτέλεσμα σκηνικής λιτότητας συμβάλλει ιδιαίτερα και η επιλογή των κοστουμιών από την Δήμητρα Λιάκουρα: η σκονισμένη στολή του Κυνηγού παραπέμπει σε τελεστικά δρώμενα από Μπούλες, Γενίτσαρους και Κουδουνάτους, ή ακόμη και τον Τζαμαλάρη της Θράκης. Η προβιά είναι βαλκανική, κουβέρτα ή μπατανία για το κρεβάτι με τις σούστες, φόβητρο και περίβλημα ανδρισμού παράλληλα με στοιχείο απόκρυψης της επιθυμίας, εφόσον περιβάλλει το επιθυμητό νεανικό κορμί του «αποστάτη», ξενηλάτη, ορεσίβιου Υπεραρσενικού, προσλαμβάνοντας αρχετυπικές διαστάσεις φοβήτρου. Πολύ εύστοχη η επιλογή της συγκεκριμένης προβιάς, εφόσον θέτει επί σκηνής υπαινικτικά την ομοφυλόφιλη επιθυμία ως φετίχ αφύπνισης της σεξουαλικότητας του Γιωργή. 

Οι παρεμβαλλόμενες μυθιστορηματικές «Σιωπές» στο έργο του Άκη Δήμου

Ο Άκης Δήμου πρωτοπαρουσιάστηκε στο θέατρο το 1995 με τον μονόλογο «…και Ιουλιέττα», συνέχισε με μια σωρεία δραματουργικών μετεγγραφών των κλασικών, Ελλήνων και ξένων, ανάμεσα στα οποία: «Η Μαργαρίτα Γκωτιέ ταξιδεύει απόψε», «Άσπρο ψωμί και μέλι», «Χλόη στα δάχτυλα», «Ανδρομάχη ή τοπίο γυναίκας στο ύψος της νύχτας», «Ο Αντρέι στα χρυσάνθεμα», «Απόψε η μουσική», «Αλμυρός ουρανός», «Η κυρία Κούλα», «Η Λωξάντρα», «Οι μυστικοί αρραβώνες», «Η συνέντευξη» και πέρυσι, σε πρώτη συνεργασία με τους bijoux de kant, « Το αίμα που μαράθηκε, ένα σκοτεινό παραμύθι».

Η bijoux de kant εδώ και έξι χρόνια έχει απαρτιωθεί από τον εικαστικό Γιάννη Σκουρλέτη, τον μουσικό-συνθέτη Κώστα Δαλακούρα, τον κοινωνιολόγο Άρη Ασπρούλη, τη σκηνοθέτιδα-ηθοποιό Ηλέκτρα Ελληνικιώτη, τον επιμελητή-εικαστικό Αλέξιο Παπαζαχαρία, την ποιήτρια Γλυκερία Μπασδέκη και τον εικαστικό Κωνσταντίνο Σκουρλέτη. Παρότι το θέατρο αποτέλεσε το εφαλτήριο για τη δημιουργία της ομάδας, η bijoux de kant επιδιώκει να ξεπεράσει τους περιορισμούς μιας παραδοσιακής ομάδας και να πειραματιστεί με την performance, τη σύγχρονη μουσική και τα νέα τεχνολογικά μέσα, εμπνεόμενη από τις σύγχρονες τεχνοτροπίες και ανιχνεύοντας τις λογοτεχνικές μας μνήμες.

* Ο ΝΙΚΟΣ ΞΕΝΙΟΣ είναι εκπαιδευτικός και συγγραφέας.

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Sadmen» του Θανάση Κριτσάκη στο Θέατρο Ροές (κριτική) – Θλιμμένοι «σούπερ ήρωες» που δεν πείθουν

«Sadmen» του Θανάση Κριτσάκη στο Θέατρο Ροές (κριτική) – Θλιμμένοι «σούπερ ήρωες» που δεν πείθουν

Για την παράσταση «Sadmen» του Θανάση Κριτσάκη που ανέβηκε στο Θέατρο Ροές. Κεντρική εικόνα: Ελ. Χούμου. 

Γράφει ο Νίκος Ξένιος 

Ο Θανάσης Κριτσάκης, μετά από την παράσταση «Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης», έρ...

«Κουαρτέτο» του Χάινερ Μίλερ σε σκηνοθεσία Θανάση Σαράντου στο Από Μηχανής Θέατρο (κριτική) – Μια παράσταση τολμηρή και αισθησιακή

«Κουαρτέτο» του Χάινερ Μίλερ σε σκηνοθεσία Θανάση Σαράντου στο Από Μηχανής Θέατρο (κριτική) – Μια παράσταση τολμηρή και αισθησιακή

Για την παράσταση «Κουαρτέτο» του Χάινερ Μίλερ σε σκηνοθεσία του Θανάση Σαράντου που παίζεται στο Από Μηχανής Θέατρο. Κεντρική εικόνα: © Κωνσταντίνος Λέπουρης. 

Γράφει ο Νίκος Ξένιος

Το «Κουαρτέτο» του Heiner Müll...

«Rabbit Hole» του Ντέιβιντ Λίντσεϊ-Αμπέρ, στο θέατρο «Ελ Ερ» (κριτική) – Μια πολύ δυνατή παράσταση για τις ψυχικές «κουνελότρυπες»

«Rabbit Hole» του Ντέιβιντ Λίντσεϊ-Αμπέρ, στο θέατρο «Ελ Ερ» (κριτική) – Μια πολύ δυνατή παράσταση για τις ψυχικές «κουνελότρυπες»

Για την παράσταση «Rabbit Hole» του Ντέιβιντ Λίντσεϊ-Αμπέρ σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Λυμπερόπουλου που ανέβηκε στο θέατρο Ελ Ερ. Κεντρική εικόνα: © Σπύρος Περδίου. 

Γράφει ο Νίκος Ξένιος

Το «Rabbit Hole» του Ντέιβιντ ...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Τo «100 χρόνια μοναξιά» του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες έγινε σειρά

Τo «100 χρόνια μοναξιά» του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες έγινε σειρά

Η πλατφόρμα έδωσε στη δημοσιότητα το teaser trailer του σίριαλ 16 επεισοδίων που προσπαθεί να οπτικοποιήσει το εμβληματικό μυθιστόρημα «100 χρόνια μοναξιά» του νομπελίστα Κολομβιανού συγγραφέα. Κεντρική εικόνα: © Netflix. 

Επιμέλεια: Book Press

...
Στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος: Η Άννα Κοκκίνου διαβάζει τον «Μοσκώβ-Σελήμ» του Γεωργίου Βιζυηνού

Στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος: Η Άννα Κοκκίνου διαβάζει τον «Μοσκώβ-Σελήμ» του Γεωργίου Βιζυηνού

Την Κυριακή 28 Απριλίου στις 20:00 στον Φάρο του ΚΠΙΣΝ θα πραγματοποιηθεί η τελευταία ανάγνωση της επιτυχημένης σειράς «Παραβάσεις / Αναγνώσεις», του θεατρικού αναλόγιου που επιμελείται η σκηνοθέτης Σύλβια Λιούλιου. Αυτή τη φορά, η Άννα Κοκκίνου συνεργάζεται με τον Νίκο Βελιώτη και διαβάζει τον «Μοσκώβ-Σελήμ» τ...

Μια βραδιά για τον Νίκο Γκάτσο στην Καλαμάτα

Μια βραδιά για τον Νίκο Γκάτσο στην Καλαμάτα

Καλεσμένοι στη βραδιά μιλούν για το έργο του κορυφαίου στιχουργού, ενώ θα ακουστούν και τραγούδια σε ποίηση Νίκου Γκάτσου με τη Μαρία Κρασοπούλου και τον Νικόλα Παλαιολόγο.

Επιμέλεια: Book Press

Ο Δήμος Καλαμάτας και ο Τομέας Λόγου και Γραμμάτων της Κ.Ε. «ΦΑΡΙΣ», διοργανώνουν...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Μαργαρίτα Ιορδανίδη» του Μιχάλη Μακρόπουλου (προδημοσίευση)

«Μαργαρίτα Ιορδανίδη» του Μιχάλη Μακρόπουλου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από τη νουβέλα του Μιχάλη Μακρόπουλου «Μαργαρίτα Ιορδανίδη», η οποία θα κυκλοφορήσει στις 19 Απριλίου από τις εκδόσεις Κίχλη.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Εἶχαν πιάσει γιὰ τὰ καλὰ οἱ ζέστες, καὶ τὴν ἑπόμενη Κυριακὴ κανόνισαν ν...

«Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή» του Αντρές Μοντέρο (προδημοσίευση)

«Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή» του Αντρές Μοντέρο (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Αντρές Μοντέρο [Andrés Montero] «Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή» (μτφρ. Μαρία Παλαιολόγου), το οποίο κυκλοφορεί στις 17 Απριλίου από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Η μονομαχ...

«Σχολείο για την αγάπη» της Ολίβια Μάνινγκ (προδημοσίευση)

«Σχολείο για την αγάπη» της Ολίβια Μάνινγκ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Ολίβια Μάνινγκ [Olivia Manning] «Σχολείο για την αγάπη» (μτφρ. Φωτεινή Πίπη), το οποίο κυκλοφορεί στις 23 Απριλίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Όταν έφτασαν στην κορυφή του λό...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Δεν είναι «έγκλημα πάθους» είναι γυναικοκτονία: 5 μελέτες για την έμφυλη βία

Δεν είναι «έγκλημα πάθους» είναι γυναικοκτονία: 5 μελέτες για την έμφυλη βία

Πέντε μελέτες αναδεικνύουν τις νομικές και κοινωνικές διαστάσεις των γυναικοκτονιών και συμβάλλουν στην κατανόηση των αιτίων που προκαλούν την πιο ακραία μορφή έμφυλης βίας. Επειδή οι γυναικτοκτονίες δεν είναι «εγκλήματα πάθους» αλλά ανθρωποκτονίες με πολύ συγκεκριμένα χαρακτηριστικά.

Γράφει η Φανή Χ...

Επιστήμη, φιλοσοφία, τέχνες, βιογραφίες, λογοτεχνία: Οι εκδόσεις Ροπή μέσα από 5 βιβλία τους

Επιστήμη, φιλοσοφία, τέχνες, βιογραφίες, λογοτεχνία: Οι εκδόσεις Ροπή μέσα από 5 βιβλία τους

Με έδρα τη Θεσσαλονίκη, οι εκδόσεις Ροπή επιδιώκουν μέσω των βιβλίων τους την αλληλεπίδραση των θετικών επιστημών με άλλα γνωστικά πεδία, δίχως διάθεση να απευθύνονται μόνο σε ειδικούς και «γνώστες». 

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

...
Aπό τον Γκάμπορ Μάτε έως τον Όσσο: 5 βιβλία για μια πιο υγιή και ισορροπημένη ζωή

Aπό τον Γκάμπορ Μάτε έως τον Όσσο: 5 βιβλία για μια πιο υγιή και ισορροπημένη ζωή

Πέντε βιβλία που κυκλοφόρησαν πρόσφατα μάς δείχνουν τον δρόμο για μια πιο υγιή και ισορροπημένη ζωή, μέσα από δεδομένα που προέκυψαν από σημαντικές επιστημονικές έρευνες των τελευταίων ετών και από πολύτιμα αποστάγματα πνευματικής εμβάθυνσης. 

Γράφει η Ελεάνα Κολοβού 

...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

15 Δεκεμβρίου 2023 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2023

Mυθιστορήματα, νουβέλες, διηγήματα, ποιήματα: Επιλογή 100 βιβλίων, ελληνικών και μεταφρασμένων, από τη βιβλιοπαραγωγή του 2023. Επιλογή: Συντακτική ομάδα της Book

ΦΑΚΕΛΟΙ