soupa4

Της Βίκυς Βασιλάτου 

Του είπε, της είπε, είπαν, δεν είπαν, υπονόησαν, σώπασαν, το είπαν αλλιώς, το εννόησαν αλλιώς, το ακούσαμε έτσι, αλλιώς, τραγούδησαν, χόρεψαν, έπαιξαν μια έτσι και μια αλλιώς. Και όλα αυτά σε μία και μόνο παράσταση διάρκειας μόλις μιας ώρας. Και αν κάποιοι από τους θεατές είχαν χαμηλώσει τον ήχο του αναπόφευκτου γέλιου τους, δεν σας κρύβω ότι τα δικά μου ντεσιμπέλ τα άφησα να εκφραστούν ανεμπόδιστα. Δεν σας κρύβω επίσης ότι είχα καιρό να περάσω τόσο όμορφα και απελευθερωτικά σε μια παράσταση. 

Ο λόγος για το ..σου ΄πα... μου ΄πες. Ένα αμάλγαμα κειμένων του γάλλου ποιητή και θεατράνθρωπου, Ζαν Ταρντιέ (1903-1995). Μια παράσταση που με καθήλωσε από την αρχή μέχρι το τέλος γιατί όχι μόνο έφεραν εις πέρας τη θεατρική αποστολή τους, μα η Ομάδα Όριο ξεπέρασε τα όρια του υποκριτικού, σκηνοθετικού και μεταφραστικού της ταλέντου. Ούτε ένα ψεγάδι. Ούτε ένα παραστράτημα του Στέφανου Κοσμίδη και Λεονάρδου Μπατή. Όσο για την Ινώ Μενεγάκη και τη Βιολέττα Γύρα, μου έκλεψαν πραγματικά την καρδιά. Τις ένιωσα να έχουν διεισδύσει βαθιά σ’ ό,τι υποδύονταν, παρούσες σκηνικά, επιβλητικές, παιχνιδιάρικες, σαγηνευτικές. Ακόμα και τώρα που γράφω αυτό το κείμενο, σκάει ένα χαμόγελο στα χείλη μου όταν αναπλάθω στο μυαλό μου τις τσαχπινιές τους, τις ατάκες τους, τις διάφορες σκηνές με τα έτερα ήμισύ τους, σκηνές που με τόση μαεστρία κατεύθυνε η σκηνοθέτιδα, Δήμητρα Αράπογλου.

Με το τέλος της παράστασης, τη συνάντησα και αφού της έδωσα τα θερμά μου συγχαρητήρια, κλείσαμε ένα ραντεβού για την μεθεπομένη ώστε να απαντήσει στις ερωτήσεις που ήθελα διακαώς να της θέσω…

soupa3-Συστήστε μας εν τάχει τον Ζαν Ταρντιέ και το θεατρικό του έργο…

Εμφανίζεται στο θέατρο το 1949 με το έργο Ποιος είναι, με το οποίο προσπαθεί να ξεκόψει από τη συμβατική θεατρική γραφή, που σε αντίθεση με την μουσική και τη ζωγραφική, δεν τολμά να ξανοιχτεί στην αναζήτηση νέων δομών και ν’ αναγεννηθεί. Γράφει τότε μια σειρά από θεατρικά μονόπρακτα που ονομάζει «Θέατρο Δωματίου», περιγράφοντάς το ως εξής: «Με μια αέναη εμμονή στη γλώσσα της μουσικής γραφής συνέθεσα τα θεατρικά αυτά ξεκινώντας όχι από μια ιστορία ή έναν μύθο, αλλά από ένα θέμα συχνά συνδεδεμένο είτε με τις θεατρικές πρακτικές και μανιέρες (π.χ. παρωδία θεατρικών μονολόγων ή χρήση του «κατ’ ιδίαν» κλπ.) είτε με την αποδόμηση της γλώσσας (με την αλλαγή των λέξεων, χρήση άλλων λέξεων αντί άλλων...) είτε ακόμα και με τη μίμηση μιας μουσικής φόρμας (όπου τρεις κύριοι «αφηγούνται» μια σονάτα με μικρές επαναλαμβανόμενες και αφηρημένες ατάκες, στον ρυθμό και τη φόρμα με την οποία «συνομιλούν» τα όργανα σε ένα μουσικό τρίο)».

-Προς τι η επιλογή του συγκεκριμένου ποτ πουρί κειμένων;

Ο Ταρντιέ ανακάτεψε τη θεατρική φόρμα και την ποίηση εφευρίσκοντας αυτό που ονόμασε «Ποιήματα για να παιχτούν». Πλησίασε ακόμα περισσότερο τη μουσική και τη ζωγραφική, παίζοντας με ήχους, λέξεις, ρυθμό, κινήσεις. Με αυτή την έννοια δεν μπορούν όλα τα έργα του να μεταφραστούν, αλλιώς θα έπρεπε κανείς να τα ξαναγράψει στην κυριολεξία.

Διαλέξαμε και μεταφράσαμε αυτά που προσφέρονται περισσότερο σε μια ελληνική απόδοση με την πρόθεση να ενώσουμε σε μια παράσταση μερικά από αυτά τα μονόπρακτα συνδέοντάς τα με την ποίησή του. Το αποτέλεσμα είναι ένα μοντάζ από θεατρικά κείμενα και ποιήματα που μας ξεναγούν μέσα στον ιδιόμορφο κόσμο του. Τι κρύβεται πίσω από την υπερβολική ευγένεια, τη χαρά, το χιούμορ και τις λέξεις; Χωρίς χρονικό προσδιορισμό, χαρούμενα, ποιητικά και σπινθηροβόλα, αυτά τα κείμενα είναι ένα αφιέρωμα στη γλώσσα και τη ζωή. Το .. σου ΄πα... μου ΄πες είναι μια θεατρική παράσταση γκροτέσκα, ποιητική, μουσική, πολύχρωμη.

-Και τι αντιπροσωπεύουν τα πρόσωπα που συναντάμε σ’ αυτό το θεατρικό μοντάζ;

Είναι γεμάτα από τις χαρές, τις αγωνίες, τις υπαρξιακές μας ερωτήσεις, την επιτακτική ανάγκη μας να τις εκφράσουμε. Πρόσωπα που μιλάνε χωρίς να ακούγονται ή βυθίζονται μέσα σ’ ένα συναίσθημα που τους υπερβαίνει και δεν μπορούν να τελειώσουν τις φράσεις τους. Με άλλα λόγια, τα πρόσωπα αντιπροσωπεύουν την αναπηρία της γλώσσας να εκφράσει την ουσία του «είναι» μας.

-Ποια στοιχεία σας κέντρισαν για ν’ ανεβάστε αυτόν τον συγγραφέα και όχι κάποιον άλλο;

soupa2Το γεγονός ότι ο ποιητής ψάχνει πάνω απ’ όλα ν’ αναδείξει το μυστήριο του νοήματος. Θέλει να κάνει εμφανή μία πραγματικότητα που δεν την βλέπουμε εάν δεν φωτιστεί με ένα άλλο βλέμμα από αυτό της καθημερινής πραγματικότητας, της ρεαλιστικής ζωής. Σπάει τις θεατρικές συμβάσεις και τους κώδικες. Η διερεύνηση των διαφόρων θεατρικών καταστάσεων τον οδηγούν να αδειάσει τον επεξηγηματικό λόγο για να επικεντρωθεί στους τρόπους να λες κάτι, τρόποι που μπορούν να διαμορφωθούν στο άπειρο με κινήσεις, κόντρα κινήσεις, χορό, ενώ δίνει πολλούς ρόλους στον ίδιο ηθοποιό. Οι ηθοποιοί δεν παίζουν την ουσία αυτού που λένε, αλλά τον ήχο σαν οργανοπαίχτες σε μια προσπάθεια δημιουργίας ενός συνολικού θεάματος που δεν έχει τόσο σκοπό να αναπαραστήσει τον κόσμο όσο να τον ανασυνθέσει. Ο χρόνος, ο τόπος και η ταυτότητα είναι ασαφή και ρευστά. Οι ασήμαντες πλοκές και οι επαναληπτικοί ή χωρίς νόημα διάλογοι δημιουργούν μια άλλη εικόνα της πραγματικότητας άλλοτε ποιητικά άλλοτε μουσικά, αλλά πάντα κωμικά.

-Και όσο για τις σκηνοθετικές δυσκολίες που συναντήσατε…;

Η δυσκολία και η ομορφιά αυτού του θεάτρου εντοπίζεται στο γεγονός ότι δεν μένει τίποτα που δεν έχει το βάρος της πυκνότητας. Μια δυσκολία που προκαλεί κι εμείς αποδεχτήκαμε αυτή την πρόκληση. Προσπαθήσαμε να ξυπνήσουμε την ευχαρίστηση του παιχνιδιού, με την αθωότητα ενός παιδιού που παίζει. Στην συνέχεια ψάξαμε τι κρύβεται πίσω από αυτές τις συμπεριφορές, προσπαθώντας ν’ αγγίξουμε το ανθρώπινο μέσα στην ευαισθησία του. Μετά ασχοληθήκαμε με τη γλώσσα: Πώς επικοινωνούμε; Πώς εκφραζόμαστε όταν η ανάγκη να εκφραστούμε βράζει σαν ηφαίστειο. Πώς ξέρουμε ότι εμείς διαλέγουμε τις λέξεις κι όχι το αντίστροφο; Γνωρίζουμε τι λέμε όταν τα χείλη και τα χέρια γελούν ή τρέμουν; Ποιος μιλάει διαμέσου μας και εν αγνοία μας; Η γλώσσα κρύβει μια άβυσσο μυστηρίου από όπου ξεπροβάλλουν τα συναισθήματα μας. Στον Ταρντιέ το παράλογο των συμπεριφορών φτάνει μέχρι τον σουρεαλισμό για να φανερώσει καλύτερα τις δυσκολίες τις ύπαρξης και συνύπαρξής μας. Και μήπως όλα αυτά δεν είναι κάτι σαν όνειρο, που μας κάνει να πλησιάζουμε εμάς τους ίδιους, ενώ μας μεταφέρει στην παιδική ηλικία, εκεί όπου οι συνθήκες δεν έχουν ακόμη καθοριστεί; Και όλα αυτά τα όνειρα που γαντζώνονται πάνω μας σαν μπάλες γεμάτες ελπίδες, λύπες, φόβους, γέλια, λήθη δημιουργούν τα πρωτογενή υλικά πάνω στα οποία πατάει αυτή η παράσταση, όπου η γλώσσα είναι μουσική, με τις σιωπές και τις αντιστίξεις της, και όπου οι θόρυβοι της πόλης είναι σαν οικογενειακοί ψίθυροι.

-Τι σας δίδαξαν τα κείμενα του Ταρντιέ;

Τα κείμενά του είναι υπαρξιακά. Οι άνθρωποι προσπαθούν να ξορκίσουν με αδεξιότητα τον θάνατο, τον φόβο του άγνωστου που μας περιβάλει και για το οποίο ψάχνουμε την επουσιώδη γνώση. Διαπίστωσε ότι το να γράφεις ξεκινώντας από σκίτσα, σου επιτρέπει να υπονοείς κάτι που δεν είναι ακόμη ορατό, προστατευμένος από κάθε κίνδυνο να παραφράσεις και να γίνεις πραγματικά συν-δημιουργός του σημαίνοντος. Ξεφεύγεις έτσι από την ουσία χρησιμοποιώντας γραμμές και χρώματα (φόρμες) όχι λέξεις και καταστάσεις. Χρησιμοποιεί τις φόρμες των διαλόγων χωρίς να έχουν ουσία. Τα βλέπεις, τα καταλαβαίνεις, αλλά μένουν ανεξιχνίαστα. Αυτό αποδομεί τη λογική όλου του πράγματος και του αρκεί να καταδεικνύει τα μεγάλα ανεξιχνίαστα θέματα του κόσμου του αυθαίρετου.

-Και για να κλείσουμε, μετά το αίσιο τέλος της «μάχης» με τον Ταρντιέ, ποια θα είναι η επόμενη θεατρική σας πρόκληση;

Η πρόθεση μας είναι να αναμετρηθούμε αυτή την φορά με ένα ελληνικό κείμενο, τις Κακούργες, που βασίζεται σε πραγματικές ιστορίες και είναι μεταφορά από το ομώνυμο βιβλίο της Μ. Σφακιανάκη-Μανωλίδου (εκδ. Κέδρος), αλλά είμαστε ακόμα σε στάδιο αναζήτησης χρηματοδότησης...

 

Την παράσταση «.. σου ΄πα... μου ΄πες» της Θεατρικής Ομάδας Όριο μπορείτε να την απολαύσετε μέχρι την τελευταία της ατάκα στο BIOS (Πειραιώς 84, www.bios.gr) έως τις 20 Νοεμβρίου.

 

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Sadmen» του Θανάση Κριτσάκη στο Θέατρο Ροές (κριτική) – Θλιμμένοι «σούπερ ήρωες» που δεν πείθουν

«Sadmen» του Θανάση Κριτσάκη στο Θέατρο Ροές (κριτική) – Θλιμμένοι «σούπερ ήρωες» που δεν πείθουν

Για την παράσταση «Sadmen» του Θανάση Κριτσάκη που ανέβηκε στο Θέατρο Ροές. Κεντρική εικόνα: Ελ. Χούμου. 

Γράφει ο Νίκος Ξένιος 

Ο Θανάσης Κριτσάκης, μετά από την παράσταση «Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης», έρ...

«Κουαρτέτο» του Χάινερ Μίλερ σε σκηνοθεσία Θανάση Σαράντου στο Από Μηχανής Θέατρο (κριτική) – Μια παράσταση τολμηρή και αισθησιακή

«Κουαρτέτο» του Χάινερ Μίλερ σε σκηνοθεσία Θανάση Σαράντου στο Από Μηχανής Θέατρο (κριτική) – Μια παράσταση τολμηρή και αισθησιακή

Για την παράσταση «Κουαρτέτο» του Χάινερ Μίλερ σε σκηνοθεσία του Θανάση Σαράντου που παίζεται στο Από Μηχανής Θέατρο. Κεντρική εικόνα: © Κωνσταντίνος Λέπουρης. 

Γράφει ο Νίκος Ξένιος

Το «Κουαρτέτο» του Heiner Müll...

«Rabbit Hole» του Ντέιβιντ Λίντσεϊ-Αμπέρ, στο θέατρο «Ελ Ερ» (κριτική) – Μια πολύ δυνατή παράσταση για τις ψυχικές «κουνελότρυπες»

«Rabbit Hole» του Ντέιβιντ Λίντσεϊ-Αμπέρ, στο θέατρο «Ελ Ερ» (κριτική) – Μια πολύ δυνατή παράσταση για τις ψυχικές «κουνελότρυπες»

Για την παράσταση «Rabbit Hole» του Ντέιβιντ Λίντσεϊ-Αμπέρ σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Λυμπερόπουλου που ανέβηκε στο θέατρο Ελ Ερ. Κεντρική εικόνα: © Σπύρος Περδίου. 

Γράφει ο Νίκος Ξένιος

Το «Rabbit Hole» του Ντέιβιντ ...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Τo «100 χρόνια μοναξιά» του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες έγινε σειρά

Τo «100 χρόνια μοναξιά» του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες έγινε σειρά

Η πλατφόρμα έδωσε στη δημοσιότητα το teaser trailer του σίριαλ 16 επεισοδίων που προσπαθεί να οπτικοποιήσει το εμβληματικό μυθιστόρημα «100 χρόνια μοναξιά» του νομπελίστα Κολομβιανού συγγραφέα. Κεντρική εικόνα: © Netflix. 

Επιμέλεια: Book Press

...
Στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος: Η Άννα Κοκκίνου διαβάζει τον «Μοσκώβ-Σελήμ» του Γεωργίου Βιζυηνού

Στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος: Η Άννα Κοκκίνου διαβάζει τον «Μοσκώβ-Σελήμ» του Γεωργίου Βιζυηνού

Την Κυριακή 28 Απριλίου στις 20:00 στον Φάρο του ΚΠΙΣΝ θα πραγματοποιηθεί η τελευταία ανάγνωση της επιτυχημένης σειράς «Παραβάσεις / Αναγνώσεις», του θεατρικού αναλόγιου που επιμελείται η σκηνοθέτης Σύλβια Λιούλιου. Αυτή τη φορά, η Άννα Κοκκίνου συνεργάζεται με τον Νίκο Βελιώτη και διαβάζει τον «Μοσκώβ-Σελήμ» τ...

Μια βραδιά για τον Νίκο Γκάτσο στην Καλαμάτα

Μια βραδιά για τον Νίκο Γκάτσο στην Καλαμάτα

Καλεσμένοι στη βραδιά μιλούν για το έργο του κορυφαίου στιχουργού, ενώ θα ακουστούν και τραγούδια σε ποίηση Νίκου Γκάτσου με τη Μαρία Κρασοπούλου και τον Νικόλα Παλαιολόγο.

Επιμέλεια: Book Press

Ο Δήμος Καλαμάτας και ο Τομέας Λόγου και Γραμμάτων της Κ.Ε. «ΦΑΡΙΣ», διοργανώνουν...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Μαργαρίτα Ιορδανίδη» του Μιχάλη Μακρόπουλου (προδημοσίευση)

«Μαργαρίτα Ιορδανίδη» του Μιχάλη Μακρόπουλου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από τη νουβέλα του Μιχάλη Μακρόπουλου «Μαργαρίτα Ιορδανίδη», η οποία θα κυκλοφορήσει στις 19 Απριλίου από τις εκδόσεις Κίχλη.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Εἶχαν πιάσει γιὰ τὰ καλὰ οἱ ζέστες, καὶ τὴν ἑπόμενη Κυριακὴ κανόνισαν ν...

«Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή» του Αντρές Μοντέρο (προδημοσίευση)

«Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή» του Αντρές Μοντέρο (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Αντρές Μοντέρο [Andrés Montero] «Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή» (μτφρ. Μαρία Παλαιολόγου), το οποίο κυκλοφορεί στις 17 Απριλίου από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Η μονομαχ...

«Σχολείο για την αγάπη» της Ολίβια Μάνινγκ (προδημοσίευση)

«Σχολείο για την αγάπη» της Ολίβια Μάνινγκ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Ολίβια Μάνινγκ [Olivia Manning] «Σχολείο για την αγάπη» (μτφρ. Φωτεινή Πίπη), το οποίο κυκλοφορεί στις 23 Απριλίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Όταν έφτασαν στην κορυφή του λό...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Δεν είναι «έγκλημα πάθους» είναι γυναικοκτονία: 5 μελέτες για την έμφυλη βία

Δεν είναι «έγκλημα πάθους» είναι γυναικοκτονία: 5 μελέτες για την έμφυλη βία

Πέντε μελέτες αναδεικνύουν τις νομικές και κοινωνικές διαστάσεις των γυναικοκτονιών και συμβάλλουν στην κατανόηση των αιτίων που προκαλούν την πιο ακραία μορφή έμφυλης βίας. Επειδή οι γυναικτοκτονίες δεν είναι «εγκλήματα πάθους» αλλά ανθρωποκτονίες με πολύ συγκεκριμένα χαρακτηριστικά.

Γράφει η Φανή Χ...

Επιστήμη, φιλοσοφία, τέχνες, βιογραφίες, λογοτεχνία: Οι εκδόσεις Ροπή μέσα από 5 βιβλία τους

Επιστήμη, φιλοσοφία, τέχνες, βιογραφίες, λογοτεχνία: Οι εκδόσεις Ροπή μέσα από 5 βιβλία τους

Με έδρα τη Θεσσαλονίκη, οι εκδόσεις Ροπή επιδιώκουν μέσω των βιβλίων τους την αλληλεπίδραση των θετικών επιστημών με άλλα γνωστικά πεδία, δίχως διάθεση να απευθύνονται μόνο σε ειδικούς και «γνώστες». 

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

...
Aπό τον Γκάμπορ Μάτε έως τον Όσσο: 5 βιβλία για μια πιο υγιή και ισορροπημένη ζωή

Aπό τον Γκάμπορ Μάτε έως τον Όσσο: 5 βιβλία για μια πιο υγιή και ισορροπημένη ζωή

Πέντε βιβλία που κυκλοφόρησαν πρόσφατα μάς δείχνουν τον δρόμο για μια πιο υγιή και ισορροπημένη ζωή, μέσα από δεδομένα που προέκυψαν από σημαντικές επιστημονικές έρευνες των τελευταίων ετών και από πολύτιμα αποστάγματα πνευματικής εμβάθυνσης. 

Γράφει η Ελεάνα Κολοβού 

...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

15 Δεκεμβρίου 2023 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2023

Mυθιστορήματα, νουβέλες, διηγήματα, ποιήματα: Επιλογή 100 βιβλίων, ελληνικών και μεταφρασμένων, από τη βιβλιοπαραγωγή του 2023. Επιλογή: Συντακτική ομάδα της Book

ΦΑΚΕΛΟΙ