Highsmith685

Για την παράσταση Patricia Highsmith - Εισαγωγή στο σασπένς του Παναγιώτη Χριστόπουλου, σε σκηνοθεσία Ιωσήφ Βαρδάκη.

Του Νίκου Ξένιου

Μια μυθιστορηματικής δομής βιογραφία δίνει έναυσμα στη συγγραφή ενός θεατρικού έργου, με θέμα τη διδασκαλία της λογοτεχνικής γραφής δια στόματος Πατρίτσια Χάισμιθ. Στη διάρκεια ενός σεμιναρίου δημιουργικής γραφής ο χαρακτήρας της μεγάλης συγγραφέως διδάσκει πώς σκηνοθετεί κανείς τους ήρωες σε ένα μυθιστόρημα: πώς παράγει το σασπένς, την ατμόσφαιρα, την πλοκή. «Σκοτεινό ψυχολογικό πορτραίτο, πολυεπίπεδο θρίλερ, ξεκαρδιστική κωμωδία» χαρακτηρίζει ο Ιωσήφ Βαρδάκης το έργο Patricia Highsmith - Εισαγωγή στο σασπένς του Παναγιώτη Χριστόπουλου, που σκηνοθετεί φέτος στο θέατρο «104» της οδού Ευμολπιδών, στον Κεραμεικό, κάθε Δευτέρα και Τρίτη, με πρωταγωνίστρια τη Ρούλα Πατεράκη. Στους ρόλους των τριών μαθητών της Πατρίτσια Χάισμιθ η Μαρκέλλα Γιαννάτου, ο Ευθύμης Γεωργόπουλος και ο Νίκος Μαυράκης.

Στο μυαλό της Πατρίτσια Χάισμιθ

Εξορκισμός του θανάτου μέσω του εγκλήματος και διαφορετικές αποτιμήσεις των τύψεων, του αξιακού συστήματος, της αξίας της ανθρώπινης ζωής. Εκδοχές ποικίλες της ψυχικής ισορροπίας, της έννοιας της Δικαιοσύνης, του ερωτισμού, της εξουσίας που εμπλέκεται στις ερωτικές σχέσεις. Νέες νοηματοδοτήσεις του φόνου, του μυστηρίου, της ενοχής, της δαιμονικής όψης του ανθρώπου, των αινιγματικών πτυχών της δημιουργίας και της έμπνευσης, μέσα από ένα παιχνίδι με τους κώδικες της αστυνομικής λογοτεχνίας. «Συγγραφέας και σκηνοθέτης φαντάστηκαν ότι μπορώ να παίξω την Χάισμιθ», λέει σε συνέντευξή της η Ρούλα Πατεράκη. «Πιθανόν θεωρούσαν ότι έχω και εγώ μία σκοτεινή πλευρά, μια απομόνωση. Δεν έχουν και άδικο».

Highsmith-2Και πράγματι: η σκοτεινή πλευρά της έξοχης ηθοποιού συναντά τον λογοτεχνικό χαρακτήρα της Χάισμιθ σ’ ένα κείμενο «διδασκαλίας Δημιουργικής Γραφής» που είναι μονταρισμένο κινηματογραφικά, με γρήγορα cut και δραματοποίηση του εκφωνούμενου κειμένου που επιτρέπει εναλλαγές στην πλοκή. Αυτό το στοιχείο αντιμετωπίζεται έξυπνα από τον Χριστόπουλο: η «αρκετά διάσημη» (αλλά στην αγαπημένη της Ευρώπη [1]) συγγραφέας -που είχε και η ίδια παρακολουθήσει μαθήματα Δημιουργικής Γραφής στα νιάτα της- παρεμβαίνει δραστικά στο πόνημα των μαθητευόμενών της συνδιαλεγόμενη με τους χαρακτήρες, που με τη σειρά τους «ζωντανεύουν» με γοητευτικό τρόπο υπηρετώντας την αγωνία μιας αμφίβολης έκβασης. Αυτοσαρκαζόμενη και σαρκική, η «δεσποινίς Χάισμιθ» «πατάει» στο υπό διαμόρφωσιν αστυνομικής πλοκής κείμενο για να εξομολογηθεί τη μοναχική της ζωή, την ιδιορρυθμία της, τη σχέση της με το αλκοόλ, τους φόβους της, τις αισθητικές της προτιμήσεις, τον βαθμό προσέγγισης των ανθρώπων που επιτύγχανε.

Η δραματική της υπόσταση κορυφώνεται στην ερωτική της διαπλοκή με τη μαθήτριά της [2] και ο σαρκασμός εκδηλώνεται στη «χρηστική» προτίμηση ανδρών-δολοφόνων: «Πώς να κουβαλήσει ένα πτώμα, κορίτσι πράμα; Είδες τώρα γιατί δεν βάζω γυναίκες ηρωίδες στα βιβλία μου;» Οι δύο νεαροί άνδρες παριστάνουν δυο κάπως πιο σχηματικούς χαρακτήρες, σκόπιμα «άτονους», που μεταφέρουν τη σκηνική πραγματικότητα στο κείμενο και ταυτόχρονα θέτουν εαυτούς εκτός κειμένου, σε μιαν αποσπασματική προβολή αφηγηματικών στερεοτύπων από όλα τα έργα της Χάισμιθ: εκτενής μελέτη λογοτεχνικών τύπων έχει προηγηθεί, που δίνει τους καρπούς της σε δύο ευέλικτους ανδρικούς χαρακτήρες, που για την αντίληψη της συγγραφέως είναι διαπλάσιμοι και ρευστοί, μπορούν δε κάλλιστα να υποκατασταθούν από έναν γυναικείο. Ο Ιωσήφ Βαρδάκης αξιοποιεί το αμφισεξουαλικό γνώρισμα των χαρακτήρων για ν’ αποδώσει σκηνοθετικά την υφέρπουσα ομοφυλοφιλία του Ρίπλει και τις συγγραφικές «προβολές» του μισογυνικού ψυχισμού[3] της ίδιας της Χάισμιθ στα πρόσωπα που φιλοτέχνησε.

Μια πολυθρόνα, ένα όστρακο χελώνας, ένα κείμενο

Η επιλογή της Ρούλας Πατεράκη για την ενσάρκωση αυτής της créateur-auteur είναι, ίσως, η ευφυέστερη σκηνοθετική επιλογή της χρονιάς: η κυρία Πατεράκη μεταφέρει επί σκηνής την τεράστια υποκριτική και σκηνοθετική της πείρα, την αξιοθαύμαστη δυνατότητά της να «αναρτά» στο πάνθεον των κλασικών χαρακτήρων μια τόσο νεόδμητη περσόνα χωρίς να κηλιδώνει τη δημόσια εικόνα της.

Το έργο του Χριστόπουλου «στήνει» το σασπένς σεβόμενο τη θεωρητική βάση που το διέπει. Χωρίς να γίνεται βερμπαλιστικό, παραμένοντας στο genre των αυτοαναφορικών λογοτεχνικών κειμένων, βάζει τον πρωταγωνιστικό χαρακτήρα να επανασυγγράφει το έργο του «βγαίνοντας έξω» απ’ αυτό: μια σύμβαση που απαιτεί υψηλό βαθμό δραματικότητας για να πετύχει. Η επιλογή της Ρούλας Πατεράκη για την ενσάρκωση αυτής της créateur-auteur είναι, ίσως, η ευφυέστερη σκηνοθετική επιλογή της χρονιάς: η κυρία Πατεράκη μεταφέρει επί σκηνής την τεράστια υποκριτική και σκηνοθετική της πείρα, την αξιοθαύμαστη δυνατότητά της να «αναρτά» στο πάνθεον των κλασικών χαρακτήρων μια τόσο νεόδμητη περσόνα χωρίς να κηλιδώνει τη δημόσια εικόνα της. Αντιθέτως, αναδεικνύει πτυχές απόλυτης ανθρωπιάς επιτυγχάνοντας δραματικές κορυφώσεις με μοναδικά σκηνικά αντικείμενα μια πολυθρόνα, ένα μπουκάλι ουίσκι και ένα άδειο όστρακο χελώνας-υπαινιγμό για τη σχέση αγάπης-μίσους με τη μητέρα της που στοίχειωνε τη συγγραφέα και υπήρξε η έμπνευση για το διήγημα «Η Χελώνα» («The Terrapin», 1962: μια καταπιεστική μητέρα βράζει την αγαπημένη pet χελώνα ενός μικρού αγοριού, που έντρομο ακούει κραυγές της χελώνας του και στο τέλος δολοφονεί τη μητέρα). Πέραν της αξιοπρόσεκτης αυτής κορύφωσης, η συγγραφέας διατηρεί το χιούμορ και τη γοητεία της απορρίπτοντας με γαργαλιστικά σχόλια τη φτήνεια και την κοινοτοπία στην αφήγηση, αλλά και αποδεχόμενη τις «whodunnit» ντετεκτιβικές ιστορίες, που απαιτούν από το κοινό εμπλοκή στην εξαγωγή συμπερασμάτων σχετικά με το έγκλημα. Πάνω απ’ όλα, όμως,  αποκαλύπτοντας την απολαυστική διεργασία της συγγραφής, που γίνεται εθισμός και τρόπος ζωής για τον δημιουργό: «Γι’ αυτό και οι κακοί συγγραφείς συνεχίζουν να γράφουν!». Η Πατρίτσια Χάισμιθ έγραψε είκοσι δύο νουβέλες, ενώ κάποιοι ήρωές της εκκινούν από το Γκρήνουιτς Βίλατζ. Το τοπίο των αφηγήσεών της είναι το συγγραφικό της «τοπίο», επανδρωμένο από διαταραγμένους ψυχισμούς και φροϋδικά κλινικές περιπτώσεις ηρώων: στο θεατρικό έργο του Χριστόπουλου, ενώ καταγγέλλει μια δολοφονία, παρουσιάζεται η ίδια ως δυνητική δολοφόνος.

Οι συντελεστές

Ο Παναγιώτης Χριστόπουλος, γνωστός ως σκηνοθέτης και σεναριογράφος, κέρδισε το 2007 το Τρίτο Κρατικό Κινηματογραφικό Βραβείο Ποιότητας για τη μικρού μήκους ταινία του «Η έκταση που αναλογεί», υπήρξε συνεργάτης στα σενάρια του «J.A.C.E.» του Μενέλαου Καραμαγγιώλη και του «September» της Πέννυς Παναγιωτοπούλου ενώ το φθινόπωρο του 2013 έγινε ο πρώτος έλληνας αποδέκτης της υποτροφίας που το Φεστιβάλ Καννών δίνει κάθε χρόνο σε δώδεκα δημιουργούς απ’ όλο τον κόσμο για γύρισμα ταινίας μεγάλου μήκους.

Ο σκηνοθέτης Ιωσήφ Βαρδάκης, με σπουδές κινηματογράφου και ενεργός στο θέατρο απ’ το 1997, ολοκληρώνει με αυτό το έργο ένα τρίπτυχο με θεατρικές βιογραφίες που ξεκίνησε με το Q.E.D. ή Τι απέδειξε ο κύριος Φάινμαν του Πίτερ Παρνέλ και συνεχίστηκε με τον μονόλογο I Am My Own Wife του Νταγκ Ράιτ. Φέτος, παράλληλα με το Patricia Highsmith - εισαγωγή στο σασπένς, σκηνοθετεί το θεατρικό έργο Κρέας του Πήτερ Στρόαν στο «Αγγέλων Βήμα».

* Ο ΝΙΚΟΣ ΞΕΝΙΟΣ είναι εκπαιδευτικός και συγγραφέας.

[1] Στο «Tales of Natural and Unnatural Catastrophes» φαίνεται ο αντιαμερικανισμός της συγγραφέως.
[2] Το «The Price of Salt» και το «Small g: a Summer Idyll» είχαν απροκάλυπτα ομοφυλοφιλικά θέματα.  
[3]«Little Tales of Misogyny», 1974

   

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Sadmen» του Θανάση Κριτσάκη στο Θέατρο Ροές (κριτική) – Θλιμμένοι «σούπερ ήρωες» που δεν πείθουν

«Sadmen» του Θανάση Κριτσάκη στο Θέατρο Ροές (κριτική) – Θλιμμένοι «σούπερ ήρωες» που δεν πείθουν

Για την παράσταση «Sadmen» του Θανάση Κριτσάκη που ανέβηκε στο Θέατρο Ροές. Κεντρική εικόνα: Ελ. Χούμου. 

Γράφει ο Νίκος Ξένιος 

Ο Θανάσης Κριτσάκης, μετά από την παράσταση «Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης», έρ...

«Κουαρτέτο» του Χάινερ Μίλερ σε σκηνοθεσία Θανάση Σαράντου στο Από Μηχανής Θέατρο (κριτική) – Μια παράσταση τολμηρή και αισθησιακή

«Κουαρτέτο» του Χάινερ Μίλερ σε σκηνοθεσία Θανάση Σαράντου στο Από Μηχανής Θέατρο (κριτική) – Μια παράσταση τολμηρή και αισθησιακή

Για την παράσταση «Κουαρτέτο» του Χάινερ Μίλερ σε σκηνοθεσία του Θανάση Σαράντου που παίζεται στο Από Μηχανής Θέατρο. Κεντρική εικόνα: © Κωνσταντίνος Λέπουρης. 

Γράφει ο Νίκος Ξένιος

Το «Κουαρτέτο» του Heiner Müll...

«Rabbit Hole» του Ντέιβιντ Λίντσεϊ-Αμπέρ, στο θέατρο «Ελ Ερ» (κριτική) – Μια πολύ δυνατή παράσταση για τις ψυχικές «κουνελότρυπες»

«Rabbit Hole» του Ντέιβιντ Λίντσεϊ-Αμπέρ, στο θέατρο «Ελ Ερ» (κριτική) – Μια πολύ δυνατή παράσταση για τις ψυχικές «κουνελότρυπες»

Για την παράσταση «Rabbit Hole» του Ντέιβιντ Λίντσεϊ-Αμπέρ σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Λυμπερόπουλου που ανέβηκε στο θέατρο Ελ Ερ. Κεντρική εικόνα: © Σπύρος Περδίου. 

Γράφει ο Νίκος Ξένιος

Το «Rabbit Hole» του Ντέιβιντ ...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Τo «100 χρόνια μοναξιά» του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες έγινε σειρά

Τo «100 χρόνια μοναξιά» του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες έγινε σειρά

Η πλατφόρμα έδωσε στη δημοσιότητα το teaser trailer του σίριαλ 16 επεισοδίων που προσπαθεί να οπτικοποιήσει το εμβληματικό μυθιστόρημα «100 χρόνια μοναξιά» του νομπελίστα Κολομβιανού συγγραφέα. Κεντρική εικόνα: © Netflix. 

Επιμέλεια: Book Press

...
Στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος: Η Άννα Κοκκίνου διαβάζει τον «Μοσκώβ-Σελήμ» του Γεωργίου Βιζυηνού

Στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος: Η Άννα Κοκκίνου διαβάζει τον «Μοσκώβ-Σελήμ» του Γεωργίου Βιζυηνού

Την Κυριακή 28 Απριλίου στις 20:00 στον Φάρο του ΚΠΙΣΝ θα πραγματοποιηθεί η τελευταία ανάγνωση της επιτυχημένης σειράς «Παραβάσεις / Αναγνώσεις», του θεατρικού αναλόγιου που επιμελείται η σκηνοθέτης Σύλβια Λιούλιου. Αυτή τη φορά, η Άννα Κοκκίνου συνεργάζεται με τον Νίκο Βελιώτη και διαβάζει τον «Μοσκώβ-Σελήμ» τ...

Μια βραδιά για τον Νίκο Γκάτσο στην Καλαμάτα

Μια βραδιά για τον Νίκο Γκάτσο στην Καλαμάτα

Καλεσμένοι στη βραδιά μιλούν για το έργο του κορυφαίου στιχουργού, ενώ θα ακουστούν και τραγούδια σε ποίηση Νίκου Γκάτσου με τη Μαρία Κρασοπούλου και τον Νικόλα Παλαιολόγο.

Επιμέλεια: Book Press

Ο Δήμος Καλαμάτας και ο Τομέας Λόγου και Γραμμάτων της Κ.Ε. «ΦΑΡΙΣ», διοργανώνουν...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Μαργαρίτα Ιορδανίδη» του Μιχάλη Μακρόπουλου (προδημοσίευση)

«Μαργαρίτα Ιορδανίδη» του Μιχάλη Μακρόπουλου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από τη νουβέλα του Μιχάλη Μακρόπουλου «Μαργαρίτα Ιορδανίδη», η οποία θα κυκλοφορήσει στις 19 Απριλίου από τις εκδόσεις Κίχλη.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Εἶχαν πιάσει γιὰ τὰ καλὰ οἱ ζέστες, καὶ τὴν ἑπόμενη Κυριακὴ κανόνισαν ν...

«Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή» του Αντρές Μοντέρο (προδημοσίευση)

«Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή» του Αντρές Μοντέρο (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Αντρές Μοντέρο [Andrés Montero] «Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή» (μτφρ. Μαρία Παλαιολόγου), το οποίο κυκλοφορεί στις 17 Απριλίου από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Η μονομαχ...

«Σχολείο για την αγάπη» της Ολίβια Μάνινγκ (προδημοσίευση)

«Σχολείο για την αγάπη» της Ολίβια Μάνινγκ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Ολίβια Μάνινγκ [Olivia Manning] «Σχολείο για την αγάπη» (μτφρ. Φωτεινή Πίπη), το οποίο κυκλοφορεί στις 23 Απριλίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Όταν έφτασαν στην κορυφή του λό...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Δεν είναι «έγκλημα πάθους» είναι γυναικοκτονία: 5 μελέτες για την έμφυλη βία

Δεν είναι «έγκλημα πάθους» είναι γυναικοκτονία: 5 μελέτες για την έμφυλη βία

Πέντε μελέτες αναδεικνύουν τις νομικές και κοινωνικές διαστάσεις των γυναικοκτονιών και συμβάλλουν στην κατανόηση των αιτίων που προκαλούν την πιο ακραία μορφή έμφυλης βίας. Επειδή οι γυναικτοκτονίες δεν είναι «εγκλήματα πάθους» αλλά ανθρωποκτονίες με πολύ συγκεκριμένα χαρακτηριστικά.

Γράφει η Φανή Χ...

Επιστήμη, φιλοσοφία, τέχνες, βιογραφίες, λογοτεχνία: Οι εκδόσεις Ροπή μέσα από 5 βιβλία τους

Επιστήμη, φιλοσοφία, τέχνες, βιογραφίες, λογοτεχνία: Οι εκδόσεις Ροπή μέσα από 5 βιβλία τους

Με έδρα τη Θεσσαλονίκη, οι εκδόσεις Ροπή επιδιώκουν μέσω των βιβλίων τους την αλληλεπίδραση των θετικών επιστημών με άλλα γνωστικά πεδία, δίχως διάθεση να απευθύνονται μόνο σε ειδικούς και «γνώστες». 

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

...
Aπό τον Γκάμπορ Μάτε έως τον Όσσο: 5 βιβλία για μια πιο υγιή και ισορροπημένη ζωή

Aπό τον Γκάμπορ Μάτε έως τον Όσσο: 5 βιβλία για μια πιο υγιή και ισορροπημένη ζωή

Πέντε βιβλία που κυκλοφόρησαν πρόσφατα μάς δείχνουν τον δρόμο για μια πιο υγιή και ισορροπημένη ζωή, μέσα από δεδομένα που προέκυψαν από σημαντικές επιστημονικές έρευνες των τελευταίων ετών και από πολύτιμα αποστάγματα πνευματικής εμβάθυνσης. 

Γράφει η Ελεάνα Κολοβού 

...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

15 Δεκεμβρίου 2023 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2023

Mυθιστορήματα, νουβέλες, διηγήματα, ποιήματα: Επιλογή 100 βιβλίων, ελληνικών και μεταφρασμένων, από τη βιβλιοπαραγωγή του 2023. Επιλογή: Συντακτική ομάδα της Book

ΦΑΚΕΛΟΙ