alt

Για την παράσταση του Αντώνη Φωνιαδάκη Γαλαξίας, μια συμπαραγωγή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής με το Εθνικό Θέατρο, η οποία παρουσιάζεται στο θέατρο Rex - Σκηνή «Μαρίκα Κοτοπούλη» μέχρι και τις 27 Νοεμβρίου.

Του Νίκου Ξένιου

Γαλαξίας του Αντώνη Φωνιαδάκη. Από το Μηδέν στο Ένα. Στοιχειακές εκρήξεις και η δημιουργία του γαλαξία μας στην πρώτη συμπαραγωγή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και του Εθνικού Θεάτρου. Μια ιλιγγιώδης χορογραφική διαδρομή στην ιχνηλάτηση πρωτογενών ερωτημάτων: Ποιος είναι ο άνθρωπος; Ποια είναι η πρώτη δομική του ύλη; Ποιο είναι το μυστικό της δημιουργίας; Πού συναντιούνται η Ύλη και η Ενέργεια με τον Χώρο; Ποιον χώρο καταλαμβάνει το ανθρώπινο σώμα και ποιον χώρο εκτοπίζει; Μπορεί το ανθρώπινο σώμα να μιλήσει για τις μεγάλες οντολογικές αλήθειες; Τι πρέπει να αποκωδικοποιήσει για να το καταφέρει; Ο Αντώνης Φωνιαδάκης έρχεται, μετά τα υπέροχα Links, να πειραματιστεί σε ένα «μεταθέατρο», ένα νέο είδος δηλαδή, εισάγοντας στη δυναμική αισθητική των χορογραφιών του μια οντολογική σύλληψη περί α-περατότητας της έμπνευσης και της δημιουργίας. Σαν να παίζει με τους όρους Διάστημα, Γαλαξίας, Χώρος, Δημιουργία, Έλξη. Και, τελικά, σαν να επιτρέπει στον εαυτό του την ελευθερία να κινηθεί θεματολογικά σε πολλούς άξονες ταυτόχρονα.

Laboratorium συνάντησης των Τεχνών

Ο χορογράφος και διευθυντής του Μπαλέτου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής συνθέτει αποσπάσματα των Προσωκρατικών, προσευχές των τριών κύριων μονοθεϊστικών θρησκειών, αποσπάσματα από ηχογραφημένες συνομιλίες της ΝΑSΑ με αστροναύτες και ένα σωρό τρέχουσες αντιλήψεις για τη Γένεση του Σύμπαντος, από το Βig Bang ως το Big Freeze.

Τα τέσσερα μέρη της παράστασης έχουν έναν εσωτερικό μίτο που τα συνδέει. Στο πρώτο μέρος του Γαλαξία ο λόγος κατέχει δικαιωματικά πρωταγωνιστικό ρόλο, εφόσον αυτός είναι ο Δημιουργός του κόσμου. Ο κόσμος είναι παράγωγο μιας βερμπαλιστικής αρχής: Γεννηθήτω φως. Και εγένετο φως. Το ορατό Σύμπαν, ηλικίας  δεκατριάμιση δισεκατομμυρίων ετών, διανύει την «αστερογενή εποχή», μετατρέποντας τα αποθέματα Ύλης του σε γαλαξίες. Ό άνθρωπος αντιλαμβάνεται τον εαυτό του σαν ένα κόκκο σκόνης μέσα σ’ αυτό το αχανές Σύμπαν, που όμως έχει όρια. Με βάση αυτόν τον κοσμολογικό προβληματισμό ο χορογράφος και διευθυντής του Μπαλέτου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής συνθέτει αποσπάσματα των Προσωκρατικών, προσευχές των τριών κύριων μονοθεϊστικών θρησκειών, αποσπάσματα από ηχογραφημένες συνομιλίες της ΝΑSΑ με αστροναύτες και ένα σωρό τρέχουσες αντιλήψεις για τη Γένεση του Σύμπαντος, από το Βig Bang ως το Big Freeze, ενώ επιστρατεύει αποσπάσματα από κείμενα του Λουκρήτιου, του Λεονάρντο ντα Βίντσι, του Πλάτωνα, του Ησίοδου, του Νίτσε και του Καντ.

Αυτός ο Λόγος είναι ασθματικός, γιατί δεν διέπεται από λογική, απλώς είναι το φώνημα που προϋποτίθεται ώστε να υπάρξει το ξεκίνημα: σύνθετα της λέξης «αστέρι»: «ημιαστέρες», «διαστρικό», «αστεροειδής», «αστερισμός» παράγουν μια βιβλική ατμόσφαιρα Γενέσεως με μιαν εκφωνούμενη αφήγηση που λειτουργεί ως μουσική και χορογραφείται. Οι χορευτές κινούνται σε μια κυκλοτερή λογική, αγόμενοι και φερόμενοι από έναν άρτιο φωτεινό κύκλο. Το αρχικό αυτό ημιφωτισμένο «τσέρκι» αιωρείται και πλαισιώνει χορογραφικές συνθέσεις ντουέτων, τρίο και μεγαλύτερων ομάδων, που ακολουθούν τη μουσική των λόγων και συνθέτουν εκ νέου τον Χώρο ως εκτόπισμα κίνησης. Ο πειραματισμός του Αντώνη Φωνιαδάκη εναρμονίζεται με τη μουσική που συνέθεσε ο Γκεόργκι Λίγκετι επιτυγχάνοντας ύφος απόκοσμο, σκοτεινό και σαγηνευτικό. Τελικά μια πρώτη μορφή ύπαρξης καθηλώνει το εκκρεμές του κύκλου και σταδιακά το ακινητοποιεί: «μαθηματική» μελέτη, σύνθεση εκ πρώτης όψεως άσχετων κατηγοριών.

Ένα διάστημα «non space»

Η ταχύτητα της χορογραφίας του Φωνιαδάκη μπορεί να είναι εξουθενωτική, όμως εκλύει μεγάλο ποσοστό ενέργειας: οι χορευτές του δίνουν την εντύπωση ότι λυτρώνονται κυριολεκτικά από τη βαρύτητα.

«Δώστης κλώτσο να γυρίσει»… Η μουσική του Ιάνη Ξενάκη μοιάζει με το φύσημα της πρώτης ανάσας ζωής. Τα κρουστά στη μουσική αυτήν αποδίδουν τον παλμό, δηλαδή τον κτύπο ενός είδους «μυϊκής έκρηξης» που παράγει τη λάσπη της Δημιουργίας. Ένα Διάστημα Πρωτόπλαστο, ένα Διάστημα-βρέφος πλασμένο από χώμα. Ο κύβος του Ηρακλείτου: Ο αιώνας είναι ένα παιδί που παίζει, ρίχνοντας ζάρια. Εδώ, στο δεύτερο μέρος, οι πυρετώδεις κινήσεις του πρώτου μέρους δίνουν τη θέση τους σε πιο στιβαρή χορογραφία, που πατάει καλά στη γη και φέρνει το ένα σώμα σε επαφή με το άλλο: με δυνατά pas de deux, αμοιβαίες έλξεις και απωθήσεις, αποσχηματισμούς και εκ νέου σχηματισμούς, τα σώματα των δέκα χορευτών αναλώνονται σε μια διαρκή περιδίνηση, αναζητώντας να ενταχθούν σε ένα «μη-διάστημα».

Αποδεσμευμένοι από τα στερεότυπα της διδαχθείσας χορογραφικής μανιέρας, έχουν την ελευθερία να μεταθέσουν τον χώρο τον υλικό σε επίπεδο μεταφυσικό, να μετατρέψουν δηλαδή την κίνησή τους σε κίνηση του νου, όπως κάνουν οι Σούφι. Ο ρυθμός τους παγιδεύει τον νου του θεατή, που βλέπει μπροστά του τη μετατροπή των ήλιων σε κόκκινους γίγαντες, αστέρες νετρονίων, λευκούς νάνους, μαύρες τρύπες και αναγνωρίζει, στις πτώσεις και στηρίξεις των χορευτών, την κατάρρευση των ηλεκτρονικών στοιβάδων, των πρωτονίων και των νετρονίων. Η ταχύτητα της χορογραφίας του Φωνιαδάκη μπορεί να είναι εξουθενωτική, όμως εκλύει μεγάλο ποσοστό ενέργειας: οι χορευτές του δίνουν την εντύπωση ότι λυτρώνονται κυριολεκτικά από τη βαρύτητα.

alt

Η απώλεια της ισορροπίας, η έκρηξη της Γένεσης

Οι χορευτές του Αντώνη Φωνιαδάκη γίνονται παρανάλωμα της ηφαιστειακής έκρηξης που προϋποτίθεται για να υπάρξει ο κόσμος μας. Καυτές ανάσες και σφιχταγκαλιάσματα, και πάλι συσπειρώσεις, περιελίξεις και σχηματισμοί θνησιγενείς κι εφήμεροι, ελάχιστες διέξοδοι ανάσας σε μια Capella Sixtina αμέτρητων συνδυασμών επί σκηνής.

Το πρώτο αστέρι (ο πρώτος Ήλιος, δηλαδή) διαμορφώνεται περίπου 155 εκατομμύρια χρόνια μετά το Big Bang και ακολουθεί η ανάδυση «πρωτοαστέρων» από την έκρηξη μικρών πυρήνων, καυτών εν τη γενέσει τους, σε ένα σύστημα θετικής καμπυλότητας όπου εκλύονται ασύλληπτα ποσοστά θερμικής ενέργειας. Οι χορευτές του Αντώνη Φωνιαδάκη γίνονται παρανάλωμα της ηφαιστειακής έκρηξης που προϋποτίθεται για να υπάρξει ο κόσμος μας. Καυτές ανάσες και σφιχταγκαλιάσματα, και πάλι συσπειρώσεις, περιελίξεις και σχηματισμοί θνησιγενείς κι εφήμεροι, ελάχιστες διέξοδοι ανάσας σε μια Capella Sixtina αμέτρητων συνδυασμών επί σκηνής. Είναι πολύ ενδιαφέρουσα η εμφάνιση των ανδροειδών εξωγήινων που οδηγούν τους πρωτόπλαστους εκτός σκηνής: παραπέμπει αυτομάτως σε μια μεταμοντέρνα συνθήκη δημιουργίας, όπου όλοι οι φραγμοί και τα ταμπού καταλύονται. Και σε αυτήν συμβάλλουν ο ιδιότυπος φωτισμός μυστηρίου και η πυρετώδης, δυναμική παρουσία ικανών χορευτών.

Ιδού ο Άνθρωπος

Στο τέταρτο και τελευταίο μέρος της παράστασης ο χορογράφος εστιάζει στην ύπαρξη, στο σώμα, σκόπιμα αποφεύγοντας την εγκεφαλική προσέγγιση. Εξ ου και το σαρκαστικό γέλιο του επιστήμονα, που καγχάζει με τη ματαιότητα της μαθηματικής λογικής: Ένα και Μηδέν ίσον Δύο. Ένα και Δύο ίσον Μηδέν. Μάταια ο άνθρωπος διερωτάται αν θα καταφέρει να περάσει από το απο-δομημένο «μη χώρο» στη σύνθεση ενός νέου Χώρου. Τα καταιγιστικά μοτίβα των άλλων τριών μερών τώρα συνοψίζονται σε μια λυρική χορογραφία, που όμως φαντάζει κάπως άτονη. Για την ακρίβεια, μάλλον στερείται αισθησιασμού: αυτό είναι το μόνο αρνητικό σημείο που θα μπορούσα να παρατηρήσω στη χορογραφία του Αντώνη Φωνιαδάκη. Κατά πάσαν πιθανότητα, η σύλληψή του είναι τόσο μεγαλεπήβολη και το όλο εγχείρημα τόσο αλματώδες που στον βωμό της υλοποίησης τέτοιων χορευτικών ταχυτήτων θυσιάστηκε ο ερωτισμός. Δεν αποκλείω όμως κάτι τέτοιο να ήταν και η πρόθεση του σπουδαίου χορογράφου μας. Δεν είναι τυχαίο πως στη σκηνή-κατακλείδα συνοψίζεται η ατυχής έκβαση του πειράματος της ζωής: ως άλλοι Πρωτόπλαστοι, ένας άντρας και μια γυναίκα απλώνουν τα χέρια τους στους δύο επιστήμονες του αρχικού Εργαστηρίου και αφήνονται σε ένα διαστρικό ταξίδι που θα τους αναλώσει και θα τους αφανίσει μέσα στο φως.

Και τότε θα έχει μείνει μόνον η Τέχνη, ως το μόνο πραγματικά συνεκτικό βίωμά μας.

Καθώς η επέκταση του Σύμπαντος θα επιφέρει τη σταδιακή ψύχρανση και συσκότισή του (το «Μεγάλο Πάγωμα»), ένα μέρος της ύλης των αστέρων θα επιστρέψει στο διαγαλαξιακό «μέσον», όμως το ποσοστό αερίων που θα απομείνει δεν θα επαρκεί για τη δημιουργία νέων αστέρων κι έτσι θα εξαφανιστεί κάθε μορφή ζωής. Τότε πυρήνες από αστέρες μεγαλύτερης μάζας από τον δικό μας Ήλιο θα εκραγούν παράγοντας supernova. Οι γαλαξίες θα απομακρυνθούν ο ένας από τον άλλον και ένας ένας οι Ήλιοι θα σβήσουν. Τα γαλαξιακά υπολείμματα θα εξαφανιστούν αφήνοντας πίσω τους Μαύρες Οπές. Δεν θα υποστηρίζεται, πλέον, καμιά μορφή ζωής. Και τότε θα έχει μείνει μόνον η Τέχνη, ως το μόνο πραγματικά συνεκτικό βίωμά μας.

* Ο ΝΙΚΟΣ ΞΕΝΙΟΣ είναι εκπαιδευτικός και συγγραφέας.

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Η κασέτα» της Λούλας Αναγνωστάκη και «PAVLOV, ή δύο δευτερόλεπτα πριν από το έγκλημα», του Γουστάβο Οτ (κριτική) – Δύο σημαντικές παραστάσεις στο θέατρο «Σταθμός»

«Η κασέτα» της Λούλας Αναγνωστάκη και «PAVLOV, ή δύο δευτερόλεπτα πριν από το έγκλημα», του Γουστάβο Οτ (κριτική) – Δύο σημαντικές παραστάσεις στο θέατρο «Σταθμός»

Για τις παραστάσεις «Η κασέτα» της Λούλας Αναγνωστάκη σε σκηνοθεσία Μάνου Καρατζογιάννη και «PAVLOV, ή δύο δευτερόλεπτα πριν από το έγκλημα» του Γουστάβο Οτ σε σκηνοθεσία Δημήτρη Αποστολόπουλου, που ανεβαίνουν στη σκηνή του θεάτρου «Σταθμός». Κεντρική εικόνα: Από την παράσταση «Η κασέτα» © Αγγ. Παπαδόπουλος.&nb...

«Sadmen» του Θανάση Κριτσάκη στο Θέατρο Ροές (κριτική) – Θλιμμένοι «σούπερ ήρωες» που δεν πείθουν

«Sadmen» του Θανάση Κριτσάκη στο Θέατρο Ροές (κριτική) – Θλιμμένοι «σούπερ ήρωες» που δεν πείθουν

Για την παράσταση «Sadmen» του Θανάση Κριτσάκη που ανέβηκε στο Θέατρο Ροές. Κεντρική εικόνα: Ελ. Χούμου. 

Γράφει ο Νίκος Ξένιος 

Ο Θανάσης Κριτσάκης, μετά από την παράσταση «Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης», έρ...

«Κουαρτέτο» του Χάινερ Μίλερ σε σκηνοθεσία Θανάση Σαράντου στο Από Μηχανής Θέατρο (κριτική) – Μια παράσταση τολμηρή και αισθησιακή

«Κουαρτέτο» του Χάινερ Μίλερ σε σκηνοθεσία Θανάση Σαράντου στο Από Μηχανής Θέατρο (κριτική) – Μια παράσταση τολμηρή και αισθησιακή

Για την παράσταση «Κουαρτέτο» του Χάινερ Μίλερ σε σκηνοθεσία του Θανάση Σαράντου που παίζεται στο Από Μηχανής Θέατρο. Κεντρική εικόνα: © Κωνσταντίνος Λέπουρης. 

Γράφει ο Νίκος Ξένιος

Το «Κουαρτέτο» του Heiner Müll...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

«Καταθέσεις Πολιτισμού» – «Ιστορίες από μάρμαρο και ξερολιθιά στα αλώνια του χρόνου» με τον Μανόλη Κορρέ

«Καταθέσεις Πολιτισμού» – «Ιστορίες από μάρμαρο και ξερολιθιά στα αλώνια του χρόνου» με τον Μανόλη Κορρέ

Συνεχίζεται ο επιτυχημένος φετινός κύκλος εκδηλώσεων «Καταθέσεις Πολιτισμού» με συζητήσεις για σύγχρονη τέχνη, ιστορία και αρχαιολογία, από το Κέντρο Πολιτισμού, Έρευνας και Τεκμηρίωσης της Τράπεζας της Ελλάδος. Επόμενη εκδήλωση στις 24 Απριλίου με καλέσμένο τον ομότιμο καθηγητή Αρχιτεκτονικής ΕΜΠ Μανόλη Κορρέ....

Μεγάλη εκδήλωση για τον Κ.Π. Καβάφη στη Σορβόννη

Μεγάλη εκδήλωση για τον Κ.Π. Καβάφη στη Σορβόννη

Εκδήλωση με θέμα τη ζωή και το έργο του Κ.Π. Καβάφη, διοργάνωσε το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού (ΕΙΠ) στο Παρίσι. Φωτογραφίες © Polyvios Anemoyannis / Hans Lucas.

Επιμέλεια: Book Press

Κατάμεστο το Αμφιθέατρο Richelieu του πανεπιστημίου της Σορβόννη...

«Η κασέτα» της Λούλας Αναγνωστάκη και «PAVLOV, ή δύο δευτερόλεπτα πριν από το έγκλημα», του Γουστάβο Οτ (κριτική) – Δύο σημαντικές παραστάσεις στο θέατρο «Σταθμός»

«Η κασέτα» της Λούλας Αναγνωστάκη και «PAVLOV, ή δύο δευτερόλεπτα πριν από το έγκλημα», του Γουστάβο Οτ (κριτική) – Δύο σημαντικές παραστάσεις στο θέατρο «Σταθμός»

Για τις παραστάσεις «Η κασέτα» της Λούλας Αναγνωστάκη σε σκηνοθεσία Μάνου Καρατζογιάννη και «PAVLOV, ή δύο δευτερόλεπτα πριν από το έγκλημα» του Γουστάβο Οτ σε σκηνοθεσία Δημήτρη Αποστολόπουλου, που ανεβαίνουν στη σκηνή του θεάτρου «Σταθμός». Κεντρική εικόνα: Από την παράσταση «Η κασέτα» © Αγγ. Παπαδόπουλος.&nb...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Μαργαρίτα Ιορδανίδη» του Μιχάλη Μακρόπουλου (προδημοσίευση)

«Μαργαρίτα Ιορδανίδη» του Μιχάλη Μακρόπουλου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από τη νουβέλα του Μιχάλη Μακρόπουλου «Μαργαρίτα Ιορδανίδη», η οποία θα κυκλοφορήσει στις 19 Απριλίου από τις εκδόσεις Κίχλη.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Εἶχαν πιάσει γιὰ τὰ καλὰ οἱ ζέστες, καὶ τὴν ἑπόμενη Κυριακὴ κανόνισαν ν...

«Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή» του Αντρές Μοντέρο (προδημοσίευση)

«Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή» του Αντρές Μοντέρο (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Αντρές Μοντέρο [Andrés Montero] «Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή» (μτφρ. Μαρία Παλαιολόγου), το οποίο κυκλοφορεί στις 17 Απριλίου από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Η μονομαχ...

«Σχολείο για την αγάπη» της Ολίβια Μάνινγκ (προδημοσίευση)

«Σχολείο για την αγάπη» της Ολίβια Μάνινγκ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Ολίβια Μάνινγκ [Olivia Manning] «Σχολείο για την αγάπη» (μτφρ. Φωτεινή Πίπη), το οποίο κυκλοφορεί στις 23 Απριλίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Όταν έφτασαν στην κορυφή του λό...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου 2024: «Με ένα βιβλίο πετάω!» ξανά... – 12 βιβλία για το μεγάλο ταξίδι της ανάγνωσης

Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου 2024: «Με ένα βιβλίο πετάω!» ξανά... – 12 βιβλία για το μεγάλο ταξίδι της ανάγνωσης

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου (23 Απριλίου) επιλέγουμε 12 βιβλία που μας βάζουν στα ενδότερα της λογοτεχνίας και μας συνοδεύουν στο ταξίδι της ανάγνωσης.

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

Στις 23 Απριλίου γιορτάζουν τα βιβλ...

Δεν είναι «έγκλημα πάθους» είναι γυναικοκτονία: 5 μελέτες για την έμφυλη βία

Δεν είναι «έγκλημα πάθους» είναι γυναικοκτονία: 5 μελέτες για την έμφυλη βία

Πέντε μελέτες αναδεικνύουν τις νομικές και κοινωνικές διαστάσεις των γυναικοκτονιών και συμβάλλουν στην κατανόηση των αιτίων που προκαλούν την πιο ακραία μορφή έμφυλης βίας. Επειδή οι γυναικτοκτονίες δεν είναι «εγκλήματα πάθους» αλλά ανθρωποκτονίες με πολύ συγκεκριμένα χαρακτηριστικά.

Γράφει η Φανή Χ...

Επιστήμη, φιλοσοφία, τέχνες, βιογραφίες, λογοτεχνία: Οι εκδόσεις Ροπή μέσα από 5 βιβλία τους

Επιστήμη, φιλοσοφία, τέχνες, βιογραφίες, λογοτεχνία: Οι εκδόσεις Ροπή μέσα από 5 βιβλία τους

Με έδρα τη Θεσσαλονίκη, οι εκδόσεις Ροπή επιδιώκουν μέσω των βιβλίων τους την αλληλεπίδραση των θετικών επιστημών με άλλα γνωστικά πεδία, δίχως διάθεση να απευθύνονται μόνο σε ειδικούς και «γνώστες». 

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

15 Δεκεμβρίου 2023 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2023

Mυθιστορήματα, νουβέλες, διηγήματα, ποιήματα: Επιλογή 100 βιβλίων, ελληνικών και μεταφρασμένων, από τη βιβλιοπαραγωγή του 2023. Επιλογή: Συντακτική ομάδα της Book

ΦΑΚΕΛΟΙ