Στο ενυδρείο της αγίας οικογένειας

Εκτύπωση

altΣτο πλαίσιο του αφιερώματος Transitions2: Latin America ανέβηκε στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών το πρώτο μέρος της τριλογίας Ο διανοούμενος συγγραφέας, από τη νεανική ομάδα La Maldita Vanidad από την Κολομβία.

Της Εύας Στάμου

Ο τίτλος της τριλογίας αντλείται από μία ιδιωματική φράση, της οποίας το νόημα είναι «ο ηθικός αυτουργός». Όπως ένας συγγραφέας συνθέτει τους χαρακτήρες με τρόπο που καθιστά αναπόφευκτη την εξέλιξη ορισμένων γεγονότων, έτσι κι ο ηθικός αυτουργός ενορχηστρώνει τις πράξεις έτερων προσώπων ώστε να επιφέρει το επιθυμητό σε αυτόν -και εν μέρει άγνωστο στους ίδιους τους δρώντες- αποτέλεσμα.

Οι θεατές έχουν οπτική πρόσβαση μόνο στο σαλόνι, όπου αναπαράγεται η αίσθηση ότι στέκονται μπροστά σ’ ένα ενυδρείο εντός του οποίου, αντί για θαλάσσια όντα κινούνται οι πέντε πρωταγωνιστές.

Τα ζητήματα που πραγματεύεται η παράσταση, όπως οι σχέσεις ανάμεσα σε αδέλφια μιας μεσοαστικής οικογένειας, είναι τόσο οικεία και καθημερινά ώστε καθίσταται απαραίτητη η δημιουργία μιας συναισθηματικής απόστασης από τους θεατές. Η απόσταση αυτή επιτυγχάνεται κυρίως μέσω του σκηνικού καθώς οι ηθοποιοί βρίσκονται "εγκλωβισμένοι" πίσω από μια μεγάλη τζαμαρία - η οποία λειτουργεί σκηνικά ως παράθυρο ενός μεσοαστικού σπιτιού, και μεταφορικά ως οθόνη επί της οποίας εκτυλίσσεται η υπόθεση. Οι θεατές έχουν οπτική πρόσβαση μόνο στο σαλόνι, όπου αναπαράγεται η αίσθηση ότι στέκονται μπροστά σ’ ένα ενυδρείο εντός του οποίου, αντί για θαλάσσια όντα, κινούνται οι πέντε πρωταγωνιστές.

Πολλά από τα στερεοτυπικά στοιχεία ενός δημοφιλούς απογευματινού σήριαλ που φαίνεται αρχικά να εμπεριέχονται στο έργο -οι σύζυγοι που μαλώνουν, οι συννυφάδες που καλύπτουν τη ζήλια τους πίσω από υποκριτικές αβροφροσύνες, ο αδερφικός ανταγωνισμός κι η αμφισβήτηση, το μαύρο πρόβατο της οικογένειας που εμφανίζεται στο πρόσωπο της νεότερης αδερφής- σύντομα ανατρέπονται από την ωμή παρουσία των θυμικών εντάσεων που πυροδοτεί η απόπειρα συνεννόησης μεταξύ των πρωταγωνιστών. Από τα γνωρίσματα του έργου απουσιάζουν οι ροζ φαντασιώσεις των σήριαλ, ενώ υπερτερεί το πικρό χιούμορ και ο γειωτικός ρεαλισμός μιας καθημερινότητας που επιφέρει την φθορά σε σχέσεις και αισθήματα, μιας καθημερινότητας στην οποία ευδοκιμούν οι φοβίες, οι ανεκπλήρωτες επιθυμίες κι οι εμμονές.

Υπερτερεί το πικρό χιούμορ και ο γειωτικός ρεαλισμός μιας καθημερινότητας που επιφέρει την φθορά σε σχέσεις και αισθήματα.

Το θέμα της οικογενειακής αρμονίας ή της απουσίας της με όλα τα παιχνίδια εξουσίας και τη βία που συχνά εμπεριέχει μας αφορά όλους. Είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον ν’ αποπειράται ο θεατής να εντοπίσει ομοιότητες και διαφορές ανάμεσα στην κουλτούρα μιας χώρας της Λατινικής Αμερικής και της Ελλάδας, διαπιστώνοντας ίσως ότι σε χώρες με συντηρητικές δομές τα περιθώρια κινήσεων των εκάστοτε ηρώων είναι αρκετά μικρότερα από αυτά που αντιλαμβάνονται οι ίδιοι οι πρωταγωνιστές.

Η παράσταση κλείνει με μια σκηνή που ανατρέπει τα σχέδια των πρωταγωνιστών, καθώς ούτε αυτοί, ούτε οι θεατές, είναι προετοιμασμένοι για τις μετατάξεις που δημιουργεί εντός του οικογενειακού περιβάλλοντος. Το δεύτερο μέρος της τριλογίας με τίτλο Οι δράστες, ανεβαίνει στην Μικρή Σκηνή της Στέγης στις 29 και 30 Νοεμβρίου. 

* Η ΕΥΑ ΣΤΑΜΟΥ είναι συγγραφέας και Δρ Ψυχολογίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Οι κομμώτριες, ο Μπολάνιο και οι Ρόλινγκ Στόουνς

Οι κομμώτριες, ο Μπολάνιο και οι Ρόλινγκ Στόουνς

Για την παράσταση «Κομμώτριες – Η σιωπή δεν ταιριάζει στα κομμωτήρια», σε σκηνοθεσία της Μαριτίνας Πάσσαρη, παρουσιάζεται σε β' κύκλο παραστάσεων στο Θέατρο 104.

Της Χριστίνας Μουκούλη

...
Ορέστεια επί τρία από το Εθνικό

Ορέστεια επί τρία από το Εθνικό

Για την τριλογία της «Ορέστειας» του Αισχύλου από τρεις σκηνοθέτιδες, σε παραγωγή του Εθνικού Θεάτρου. «Αγαμέμνων», σε σκηνοθεσία Ιώ Βουλγαράκη, «Χοηφόροι», σε σκηνοθεσία Λιλλύ Μελεμέ και «Ευμενίδες», σε σκηνοθεσία Γεωργία Μαυραγάνη. Η τριλογία παρουσιάστηκε στις 20 και στις 21 Σεπτεμβρ...

Ανδαλουσιανό φλαμένκο στην Αθήνα

Ανδαλουσιανό φλαμένκο στην Αθήνα

Για το «Hola Flamenco Festival» που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή 50 καλλιτεχνών από την Ελλάδα και την Ισπανία, στο θέατρο της Δώρας Στράτου στις 10 Σεπτεμβρίου.

Του Νίκου Ξένιου

...
Διαφήμιση
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ
Δυσοίωνες πραγματικότητες, γοητευτικές αφηγήσεις

Δυσοίωνες πραγματικότητες, γοητευτικές αφηγήσεις

Για το μυθιστόρημα του Σαντιάγο Οράσιο Αμιγκορένα «Τα τελευταία μου λόγια (μτφρ. Τιτίκα Δημητρούλια, εκδ. Gutenberg).

Του Γιώργου-Ίκαρου Μπαμπασάκη

Ισχυ...

Δοκίμια & πονήματα: έργα που πλουτίζουν τη σκέψη

Δοκίμια & πονήματα: έργα που πλουτίζουν τη σκέψη

Μαξ Βέμπερ, Ζίγκμουντ Μπάουμαν, Κορνήλιος Καστοριάδης, Αν Κάρσον κ.ά. Επιλογή δοκιμίων από την πρόσφατη εκδοτική παραγωγή.

Του Γιώργου-Ίκαρου Μπαμπασάκη

...
Κάλο & Ρέγιες: βόμβες τυλιγμένες σε μεταξωτές κορδέλες

Κάλο & Ρέγιες: βόμβες τυλιγμένες σε μεταξωτές κορδέλες

Για τα μυθιστορήματα των Pino Cacucci «Φρίντα Κάλο - !VIVA LA VIDA!» (μτφρ. Τιτίκα Δημητρούλια, εκδ. Άγρα) και Emma Reyes «Αναμνήσεις δι᾽ αλληλογραφίας» (μτφρ. Μαρία Παλαιολόγου, εκδ. Ίκαρος).

Του Γιώργου-Ίκαρου Μπαμπασάκη...