alt

Του Νίκου Ξένιου

Ενώ έκανε έρευνα για να γράψει το βιβλίο του Μάζα και εξουσία το 1960, ο νομπελίστας συγγραφέας Ελίας Κανέττι συνάντησε την αυστραλιανή λέξη «eraritjaritjaka» και εντυπωσιάστηκε: στη γλώσσα των Αβορίγινων η λέξη σημαίνει «παρασυρμένος από την επιθυμία για κάτι που έχει χαθεί».

Ο πολιτικός λόγος του Κανέττι

Το «Eraritjaritjaka» είναι το τελευταίο μέρος μιας τριλογίας που δημιούργησε ο Heiner Goebbels (γεν. 1952), ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του σύγχρονου μουσικού θεάτρου, καλλιτεχνικός διευθυντής του Διεθνούς Φεστιβάλ Τεχνών Ruhrtriennale και καθηγητής Εφαρμοσμένων Θεατρικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Justus-Liebig του Gießen της Γερμανίας. Το έργο του, που ανέβηκε στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών της Αθήνας, παραπέμπει στην αυτοβιογραφική τριλογία του Ελίας Κανέττι Η γλώσσα που δεν κόπηκε (1977), Ο πυρσός στο αυτί (1980) και Το παιχνίδι των ματιών (1985), καθώς και στο -εξίσου αυτοβιογραφικό- Πάρτι και Αερομαχίες (2005) (εκδ. Καστανιώτη), ενώ σταχυολογεί στοχασμούς και προσωπικές καταγραφές του συγγραφέα, αμετάφραστες στα ελληνικά, από τα έργα του: The Human Province (μετ. Joachim Neugroschel, εκδόσεις The Seabury Press, Νέα Υόρκη, 1978), The Secret Heart of the Clock (μετ. Joel Agee, εκδόσεις André Deutsch Ltd., Λονδίνο, 1991), The Agony of Flies (μετ. H.F. Broch de Rothermann, εκδόσεις Farrar, Straus and Giroux, Νέα Υόρκη, 1994), Notes from Hampstead (μετ. John Hargraves, εκδόσεις Farrar, Straus and Giroux,Νέα Υόρκη, 1998), Aufzeichnungen 1973-1984 (εκδόσεις Carl Hanser Verlag, Μόναχο, 1999), Aufzeichnungen 1992-1993, (εκδόσεις Carl Hanser Verlag, Μόναχο, 1996) και Auto-da-fé (μετ. C.V. Wedgwood, εκδόσεις Farra, Straus and Giroux, Νέα Υόρκη, 1984). Πρωτοπαρουσιάστηκε το 2004, στο Theatre Vidy-Lausanne στην Ελβετία.

Τα δύο πρώτα μέρη της τριλογίας του Γκέμπελς είχαν, αντίστοιχα, τους τίτλους Or the hapless landing (1993) και Max Black (1998). Το Eraritjaritjaka ταξίδεψε στο φεστιβάλ του Σύδνεϊ της Αυστραλίας, όπου ο Γκέμπελς είναι γνωστός από τις προηγούμενες παραστάσεις του: Hashirigaki (2004), Stifters Dinge (2010) και Black on White (1998). Το Eraritjaritjaka - Το μουσείο των φράσεων είναι το τρίτο μέρος της τριλογίας, που περιλαμβάνει multimedia, video art, λογοτεχνία, θέατρο, εικαστικές αναφορές και κυρίως ζωντανή ερμηνεία του κουαρτέτου εγχόρδων Mondriaan.

Η επιτέλεση του Γκέμπελς

Η σύλληψη είναι απλή, όσο και μεγαλοφυής: για να επικεντρωθεί όλη η παράσταση στη νοσταλγία για την απολεσθείσα ελευθερία αντίληψης, η σταδιακή απομόνωση του εκφωνητή θα πρέπει να γίνει βίωμα του θεατή

Στο συμπόσιο του Κέντρου Λίνκολν, πριν από την πρεμιέρα της περφόρμανς, ο Γκέμπελς συνέλαβε την ιδέα της χρήσης videoart, ώστε να αποδώσει την κεντρική του ιδέα: την απώλεια της ελευθερίας της αντίληψης, μέσω μιας «μη-μουσικής» σύνθεσης που –ωστόσο– συνοδεύεται από μουσική και προσιδιάζει σε φιλοσοφική απαγγελία αποσπασμάτων ενός λόγου δραστικού, υπαινικτικού, ειρωνικού. Το άτομο συγκεκριμενοποιεί την ύπαρξή του μέσω σημειώσεων και ημερολογίων, μικρών αυτοκόλλητων σημειωμάτων και σύντομων υπενθυμίσεων εαυτού προς εαυτόν. Πρόκειται για τις μικρές εκείνες τελετές (όπως, στη συγκεκριμένη παράσταση, η ομελέτα που ο ηθοποιός παρασκευάζει στην κουζίνα του σπιτιού του) που συνοψίζουν τον ερμητισμό, τον περιορισμό των επικοινωνιακών μας κωδίκων (εξ ού και το κινεζικό ιδεόγραμμα που επιστρατεύει ο Γκέμπελς), τέλος την επαναληπτικότητα των «φωνών» που στοιχειώνουν τους τέσσερεις τοίχους του προσωπικού μας ερημητηρίου. Οι πόρτες ανοίγουν και κλείνουν, ο θεατής βλέπει τον εντολοδόχο του, «κομπέρ» ενός θεάτρου που εκείνη τη στιγμή στήνεται, να τον παγιδεύει στο βλέμμα της κάμερας. Η σύλληψη είναι απλή, όσο και μεγαλοφυής: για να επικεντρωθεί όλη η παράσταση στη νοσταλγία για την απολεσθείσα ελευθερία αντίληψης, η σταδιακή απομόνωση του εκφωνητή θα πρέπει να γίνει βίωμα του θεατή. Έτσι ο Γκέμπελς στήνει σκηνικό ψευδαισθησιακής ταυτοχρονίας, ενώ ο εκφωνητής του (αλληγορία του συγγραφέα, του μαέστρου, του σκηνοθέτη, του αντιλαμβανόμενου Υποκειμένου εν γένει, εκπληκτικά ενσαρκωμένη από τον ηθοποιό Αντρέ Βιλμς) κινείται και απαγγέλλει τους αφορισμούς του Ελίας Κανέττι κι ενώ το Κουαρτέτο Εγχόρδων Mondriaan ερμηνεύει ζωντανά επί σκηνής το 8ο Κουαρτέτο του Σοστακόβιτς , το Κουαρτέτο για έγχορδα του Ραβέλ, καθώς και μουσικές των Gavin Bryars, George Crumb, Vassily Lobanov, Alexeij Mossolov, Johann Sebastian Bach, και του ίδιου του σκηνοθέτη, Heiner Goebbels.

Ένα απλό άσπρο σπίτι

heiner goebbels  
   Ο σκηνοθέτης και συνθέτης Heiner Goebbels  

Στο αυτοβιογραφικό μυθιστόρημα Γλώσσα που δεν κόπηκε ο Κανέττι αφηγείται τη ζωή του από την πρώτη ανάμνηση που είχε, και που ήταν ακριβώς η απειλή του κοψίματος της μωρουδίστικης γλώσσας του από τον εραστή της νταντάς του. Το μυθιστόρημα διαπνέεται από συναισθήματα που δεν αφορούν τόσο τους λοιπούς κώδικες, όσο τη γλώσσα: ο μικρός Ελίας αισθάνεται έκπτωτος από τον παράδεισο των γονιών όταν αυτοί οι δυο μιλάνε μεταξύ τους γερμανικά, την ερωτική τους γλώσσα. Έτσι το κείμενο μετατρέπεται σε μια περιπέτεια της γλώσσας ως αντίληψης του κόσμου και ως βαθύτερης συνομιλίας με τον εαυτό μας. Παρ΄όλο που τα κείμενα της παράστασης συντίθενται από δυο-τρία βιβλία του συγγραφέα, η αινιγματική παράσταση του Γκέμπελς κατορθώνει να τα ενοποιήσει σε ένα κείμενο-μπούσουλα ώστε να πραγματοποιηθεί η ξενάγηση του θεατή στα ένδον της ατομικής συνείδησης. Η κυρίως πρόκληση στην οποία θα πρέπει να ανταποκριθεί το κοινό της παράστασης, και που κατά τον Γκέμπελς «αποτελεί κομμάτι της δραματουργίας», είναι η διαφορά γλωσσών ανάμεσα στον συγγραφέα, τον σκηνοθέτη και το κοινό. Η μυστηριακή λέξη του τίτλου γεφυρώνει αυτήν τη διαφορά.

Τα σπαράγματα του λόγου του Κανέττι μιλούν για τις διαδοχικές μονώσεις που επιφέρει η σύγχρονη ατομικιστική αναδίπλωση, η οιονεί ιδιωτικότητα που το άτομο καλείται να προασπιστεί

Στην έξοχη αυτή παράσταση επιστρατεύεται η μακέτα ενός ολόλευκου σπιτιού με τέσσερα παράθυρα. Μπαίνοντας, βγαίνοντας από τη στέγη κι ανεβοκατεβαίνοντας τα σκαλιά, φωτίζοντας, συσκοτίζοντας, μεγεθύνοντας και αναποδογυρίζοντας αυτό το άσπρο σπίτι (κανείς θα περίμενε να το δει να φλέγεται, ανακαλώντας εικόνες από τη Θυσία του Ταρκόφσκι και από το Κογιανισκάτσι), ο σκηνοθέτης αναζητά τη χαμένη γνησιότητα, την κατανόηση του άλλου και διαπιστώνει με πικρία πως κάθε ανθρώπινη σχέση είναι σχέση εξουσίας κι επιβολής. Αυτό το υποστηρίζει με μια «πολυφωνική» σύνθεση στο πλαίσιο της οποίας ενορχηστρώνει τα έγχορδα, τα κρουστά, τις λέξεις του συγγραφέα Ελίας Κανέττι, την εικόνα και τη μακέτα, αλλά και τους φωτισμούς και κυρίως το βίντεο, που παρακολουθούν σε μια κοινή «μπαγκέτα», σε μια κεντρική ρυθμική αγωγή.

Η περφόρμανς, που περιλαμβάνει multimedia, μουσική, λογοτεχνία, θέατρο, κινηματογράφο, εικαστικά και κείμενο, μιλά για τα πλάσματα που δεν ξέρουν πώς να ζήσουν ή πώς να ζήσουν μόνα. «Η παράσταση θα μπορούσε να χαρακτηριστεί πολιτική με την ευρεία έννοια. Έχει να κάνει με την προσπάθεια της αναζήτησης της αγάπης οπουδήποτε γύρω μας», λέει ο σκηνοθέτης, που γενικώς αποποιείται την έννοια της πολιτικής προπαγάνδας στην Τέχνη. To  σχηματικό ζώο-ρομπότ και το βίντεο-κατάσκοπος του Bruno Deville προσαρμόζεται στον χρόνο και τον χώρο, ούτως ώστε να δημιουργηθεί η ψευδαίσθηση μιας συνεχούς παροντικότητας, που όμως θραύεται αιφνίδια από την εισβολή του πραγματικού χρόνου στην αφήγηση. Το ίδιο συμβαίνει και με την αδιάκοπη μετακίνηση και «παρακολούθηση» της σκέψης του Κανέττι από το κουαρτέτο εγχόρδων, που στο τέλος «εισβάλλει» μέσα στο ίδιο του το σπίτι. Τα σπαράγματα του λόγου του Κανέττι μιλούν για τις διαδοχικές μονώσεις που επιφέρει η σύγχρονη ατομικιστική αναδίπλωση, η οιονεί ιδιωτικότητα που το άτομο καλείται να υποστηρίξει/προασπιστεί, αλλά που στην ουσία είναι επιβεβλημένη από την επικρατούσα τεχνοκρατική κάστα, καθώς και η εκούσια περιχαράκωση/παγίδευση στα προσωπικά μας κεκτημένα και στην επίπλαστη θέαση των πραγμάτων που παράγουν τα media.

ΝΙΚΟΣ ΞΕΝΙΟΣ

Συντελεστές:
Σύλληψη, Μουσική και Σκηνοθεσία: Heiner Goebbels.
Σχεδιασμός Σκηνικών και Φωτισμών: Klaus Grünberg.
Ζωντανά Βίντεο: Bruno Deville.
Σχεδιασμός Κοστουμιών: Florence von Gerkan.
Σχεδιασμός Ήχου: Willi Bopp.
Δραματουργία και καλλιτεχνική συνεργασία: Stephan Buchberger.
Βοηθός Σκηνοθέτη: Leman Yilmaz.
Βοηθός Σχεδιασμού Σκηνικών και Κατασκευές: Anne Niederstadt.
The Mondriaan Quartet:
Jan Erik van Regteren Altena (βιολί),
Edwin Blankenstijn (βιολί),
Annette Bergman (βιόλα),
Eduard van Regteren Altena (τσέλο)
Heleen Hulst (βιολί, βιόλα).
Παιδική φωνή: Jérémy Carruba.
Γυναικεία φωνή: Florence von Gerkan.

Από τις 26-28 Φεβρουαρίου, στην κεντρική σκηνή της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών.

 

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Sadmen» του Θανάση Κριτσάκη στο Θέατρο Ροές (κριτική) – Θλιμμένοι «σούπερ ήρωες» που δεν πείθουν

«Sadmen» του Θανάση Κριτσάκη στο Θέατρο Ροές (κριτική) – Θλιμμένοι «σούπερ ήρωες» που δεν πείθουν

Για την παράσταση «Sadmen» του Θανάση Κριτσάκη που ανέβηκε στο Θέατρο Ροές. Κεντρική εικόνα: Ελ. Χούμου. 

Γράφει ο Νίκος Ξένιος 

Ο Θανάσης Κριτσάκης, μετά από την παράσταση «Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης», έρ...

«Κουαρτέτο» του Χάινερ Μίλερ σε σκηνοθεσία Θανάση Σαράντου στο Από Μηχανής Θέατρο (κριτική) – Μια παράσταση τολμηρή και αισθησιακή

«Κουαρτέτο» του Χάινερ Μίλερ σε σκηνοθεσία Θανάση Σαράντου στο Από Μηχανής Θέατρο (κριτική) – Μια παράσταση τολμηρή και αισθησιακή

Για την παράσταση «Κουαρτέτο» του Χάινερ Μίλερ σε σκηνοθεσία του Θανάση Σαράντου που παίζεται στο Από Μηχανής Θέατρο. Κεντρική εικόνα: © Κωνσταντίνος Λέπουρης. 

Γράφει ο Νίκος Ξένιος

Το «Κουαρτέτο» του Heiner Müll...

«Rabbit Hole» του Ντέιβιντ Λίντσεϊ-Αμπέρ, στο θέατρο «Ελ Ερ» (κριτική) – Μια πολύ δυνατή παράσταση για τις ψυχικές «κουνελότρυπες»

«Rabbit Hole» του Ντέιβιντ Λίντσεϊ-Αμπέρ, στο θέατρο «Ελ Ερ» (κριτική) – Μια πολύ δυνατή παράσταση για τις ψυχικές «κουνελότρυπες»

Για την παράσταση «Rabbit Hole» του Ντέιβιντ Λίντσεϊ-Αμπέρ σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Λυμπερόπουλου που ανέβηκε στο θέατρο Ελ Ερ. Κεντρική εικόνα: © Σπύρος Περδίου. 

Γράφει ο Νίκος Ξένιος

Το «Rabbit Hole» του Ντέιβιντ ...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Τo «100 χρόνια μοναξιά» του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες έγινε σειρά

Τo «100 χρόνια μοναξιά» του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες έγινε σειρά

Η πλατφόρμα έδωσε στη δημοσιότητα το teaser trailer του σίριαλ 16 επεισοδίων που προσπαθεί να οπτικοποιήσει το εμβληματικό μυθιστόρημα «100 χρόνια μοναξιά» του νομπελίστα Κολομβιανού συγγραφέα. Κεντρική εικόνα: © Netflix. 

Επιμέλεια: Book Press

...
Στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος: Η Άννα Κοκκίνου διαβάζει τον «Μοσκώβ-Σελήμ» του Γεωργίου Βιζυηνού

Στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος: Η Άννα Κοκκίνου διαβάζει τον «Μοσκώβ-Σελήμ» του Γεωργίου Βιζυηνού

Την Κυριακή 28 Απριλίου στις 20:00 στον Φάρο του ΚΠΙΣΝ θα πραγματοποιηθεί η τελευταία ανάγνωση της επιτυχημένης σειράς «Παραβάσεις / Αναγνώσεις», του θεατρικού αναλόγιου που επιμελείται η σκηνοθέτης Σύλβια Λιούλιου. Αυτή τη φορά, η Άννα Κοκκίνου συνεργάζεται με τον Νίκο Βελιώτη και διαβάζει τον «Μοσκώβ-Σελήμ» τ...

Μια βραδιά για τον Νίκο Γκάτσο στην Καλαμάτα

Μια βραδιά για τον Νίκο Γκάτσο στην Καλαμάτα

Καλεσμένοι στη βραδιά μιλούν για το έργο του κορυφαίου στιχουργού, ενώ θα ακουστούν και τραγούδια σε ποίηση Νίκου Γκάτσου με τη Μαρία Κρασοπούλου και τον Νικόλα Παλαιολόγο.

Επιμέλεια: Book Press

Ο Δήμος Καλαμάτας και ο Τομέας Λόγου και Γραμμάτων της Κ.Ε. «ΦΑΡΙΣ», διοργανώνουν...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Μαργαρίτα Ιορδανίδη» του Μιχάλη Μακρόπουλου (προδημοσίευση)

«Μαργαρίτα Ιορδανίδη» του Μιχάλη Μακρόπουλου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από τη νουβέλα του Μιχάλη Μακρόπουλου «Μαργαρίτα Ιορδανίδη», η οποία θα κυκλοφορήσει στις 19 Απριλίου από τις εκδόσεις Κίχλη.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Εἶχαν πιάσει γιὰ τὰ καλὰ οἱ ζέστες, καὶ τὴν ἑπόμενη Κυριακὴ κανόνισαν ν...

«Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή» του Αντρές Μοντέρο (προδημοσίευση)

«Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή» του Αντρές Μοντέρο (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Αντρές Μοντέρο [Andrés Montero] «Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή» (μτφρ. Μαρία Παλαιολόγου), το οποίο κυκλοφορεί στις 17 Απριλίου από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Η μονομαχ...

«Σχολείο για την αγάπη» της Ολίβια Μάνινγκ (προδημοσίευση)

«Σχολείο για την αγάπη» της Ολίβια Μάνινγκ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Ολίβια Μάνινγκ [Olivia Manning] «Σχολείο για την αγάπη» (μτφρ. Φωτεινή Πίπη), το οποίο κυκλοφορεί στις 23 Απριλίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Όταν έφτασαν στην κορυφή του λό...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Δεν είναι «έγκλημα πάθους» είναι γυναικοκτονία: 5 μελέτες για την έμφυλη βία

Δεν είναι «έγκλημα πάθους» είναι γυναικοκτονία: 5 μελέτες για την έμφυλη βία

Πέντε μελέτες αναδεικνύουν τις νομικές και κοινωνικές διαστάσεις των γυναικοκτονιών και συμβάλλουν στην κατανόηση των αιτίων που προκαλούν την πιο ακραία μορφή έμφυλης βίας. Επειδή οι γυναικτοκτονίες δεν είναι «εγκλήματα πάθους» αλλά ανθρωποκτονίες με πολύ συγκεκριμένα χαρακτηριστικά.

Γράφει η Φανή Χ...

Επιστήμη, φιλοσοφία, τέχνες, βιογραφίες, λογοτεχνία: Οι εκδόσεις Ροπή μέσα από 5 βιβλία τους

Επιστήμη, φιλοσοφία, τέχνες, βιογραφίες, λογοτεχνία: Οι εκδόσεις Ροπή μέσα από 5 βιβλία τους

Με έδρα τη Θεσσαλονίκη, οι εκδόσεις Ροπή επιδιώκουν μέσω των βιβλίων τους την αλληλεπίδραση των θετικών επιστημών με άλλα γνωστικά πεδία, δίχως διάθεση να απευθύνονται μόνο σε ειδικούς και «γνώστες». 

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

...
Aπό τον Γκάμπορ Μάτε έως τον Όσσο: 5 βιβλία για μια πιο υγιή και ισορροπημένη ζωή

Aπό τον Γκάμπορ Μάτε έως τον Όσσο: 5 βιβλία για μια πιο υγιή και ισορροπημένη ζωή

Πέντε βιβλία που κυκλοφόρησαν πρόσφατα μάς δείχνουν τον δρόμο για μια πιο υγιή και ισορροπημένη ζωή, μέσα από δεδομένα που προέκυψαν από σημαντικές επιστημονικές έρευνες των τελευταίων ετών και από πολύτιμα αποστάγματα πνευματικής εμβάθυνσης. 

Γράφει η Ελεάνα Κολοβού 

...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

15 Δεκεμβρίου 2023 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2023

Mυθιστορήματα, νουβέλες, διηγήματα, ποιήματα: Επιλογή 100 βιβλίων, ελληνικών και μεταφρασμένων, από τη βιβλιοπαραγωγή του 2023. Επιλογή: Συντακτική ομάδα της Book

ΦΑΚΕΛΟΙ